Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Egy korszak vége
- Szólánc.
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- New Game Blitz - 2024
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
> A linkelt videó gazdájának a villanyszámlás magyarázata nekem
> elég belemagyarázás szagú.Nem én találtam ki, A szerző a youtube kommentben irta:
"For me it's determined by the expensive electricity we have here in the UK.
I run an N100 as my only 24/7 box. It runs an SSD NAS and VMWare Workstation with Home Assistant in a VM, and idles at about 8W."és mivel 7950X -ről upgradelt - ami szintén eco mode -os volt,
nem árt ismerni az elmúlt pár év UK árait, főleg a 2022-es anomáliát.Az első sor (London) ami aktuális
( és ha kiderülne még, hogy részben skót származású) akkor talán
jobban érthető a takarékosság.> De legalább sikerült kiherélnie egy 300 ezer forintos processzor selling pointját
UK: más a felhasználási mód, a selling point és az hogy hány órát kell a prociért dolgozni.
de amúgy ezek a procik kisebb freq -n sokkal hatékonyabbak
és sokan eco módban használják érezhető teljesítményvesztés nélkül.
pl.
"In my BIOS I can activate a "ECO Mode", which lets me decide if I want to run my 7950x on full 170W TDP, 105W TDP or 60W TDP.
I benchmarked it, the difference between 170 and 105 is basically zero, and the difference to 60W is just a few percent of a performance hit, but way worth it, as it's ~0.3€/kWh over here."
"One of my "benchmarks" included compiling a large rust project, I don't have the exact numbers, but in tge end it was such a tiny fraction (something like 5 seconds difference, with a compilation time of 2 minutes). Which is definitely not worth the ~70% increased power consumption."Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
(ITX,9950X)
> Aha, stock a proci, BIOS-t frissitettem,
> kapott a ram egy expo I-et és ennyi. Semmit nem állítottam.(általánosságban)
Kis házban egy 16 magossal - talán érdemes lehet az "ECO mode"-ot is kipróbálni.
Aztán a felhasználási mód alapján dönteni, hogy megéri-e a teljesítmény vesztést az alacsonyabb hőmérséklet, alacsonyabb fogyasztás és villanyszámla, alacsonyabb átlagos CPU freq, stb.
valamikor megéri - valamikor nem.--------
Ha valakit érdekel :
"Ryzen 9 9950X Mini ITX email machine Eco mode build (CPU upgrade) 4L Densium"
https://www.youtube.com/watch?v=aTQCgXAu_oU
amit fontos megjegyezni: hogy a videó készítője főleg a magas nyugati villanyszámla miatt is - döntött az ECO mode mellett és 7950X -ről upgradelt.
Valamint munkára használja.+ mellékelte a BIOS beállításokat is a youtube videó szöveges részében.
Advanced
AMD PBS
Processor Aggregator Device
Enabled
Core Count Control
Enabled
AMD CBS
SMU Common Options
ECO Mode
Enable – 105W
NB Configuration
Integrated Graphics
Disabled
APM Configuration
Power On By PCI-E
Enabled
AMD Overclocking
Precision Boost Overdrive
Curve Optimizer
Curve Optimizer
All Cores
All Core Curve Optimiser Sign
Negative
All Core Curve Optimiser Magnitude
15[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
deathcrow42
aktív tag
-
addikt
Igen, radiátorokon a ventilátorok általában jól skálázódnak, főleg ha egy ITX buildben vannak.
Látom ,hogy elől van egy nagy, teli ventilátor, de csak körben van egy kis sáv.
Ha az egész lyuggatott lenne, az masszívan segítene mindennek.Ezek a kis részen szív csak a front venti megoldások sose voltak jók. Asztali PC méretben sem. Főleg ,hogy a nagy ventiknek meg nincsen statikus nyomások már.
[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
addikt
UV alatt itt egy mínuszos görbét értek a Curve Optimizer-ben, főleg ,hogy már van shaper rész is Zen 5-el, több a lehetőség, de ha nem akarod kitesztelni, akkor simán csak egy fogyasztási limit. És akkor nem elengedni 220W-ig akár (tesztekben ilyen értékeket látok), hanem 190W. Vagy 170W.
Ha egy fogyasztási limit fogja meg korábban, nem az elszálló hőmérséklet, ami miatt drasztikusan visszaveszi a boost órajelet, azzal még lehet jobban is jársz még pontszámban is.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Akkor viszont a hőfokok nincsenek rendben.
240-es AIO, bármennyire is megfogja az airflow-t a ház, 90 fölé nem kéne ,hogy menjen.Stock a proci?
Vagy esetleg nagyon le van korlátozva az összes venti. Beleértve az AIO ventiket is. Ott akkor a hang miatt is érdemes egy UV.[ Szerkesztve ]
-
félisten
7700X-em van. Pontosan ugyan olyan alakja van, mint a 9950X-nek.
Kb. két tucat alkalommal szedtem le és raktam vissza az NH-D15-öt, én is teszteltem mindenfélét, volt delid is, meg indium lap paszta helyett.
Ha az ember értelmes mennyiségű pasztát nyom rá, és nem túl sokat, akkor nem fog oldalt komolyabb mennyiség kijönni és az is a hűtő alján lesz, nem pedig a proci nyákján.Ugyanígy kiszáradt pasztát se nagyon láttam a saját gépeimen, pedig volt olyan i5-3570K procim, amin 4 évig volt MX-2 paszta, és a HTPC-em pedig 5 évig NT-H1, még azok se voltak beszáradva...
Szóval az "évenként újra pasztázás"-t sem tudom megerősíteni, mint szükséges teendőt normális pasztánál.
Igen láttam kiszáradt pasztát már én is, teszem hozzá (és nem csak alsó polcos termékeknél)...[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
Kb. 3 évtizede rakok össze PC-ket, de én azért nem mondanám, hogy a pasztázás rémálom lenne, a letakarítása sem egy nagy meló...
Hogy egy alsó-közép kategóriás MX-4-hez képest az abszolút csúcsot képviselő KyroSheet nagy fokú előrelépést jelent, az meg annyira azért nem meglepetés...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
S_x96x_S
addikt
> Nem mintha akkora mérnöki bravúr lenne cache-t
> mellé pakolni mesterséges visszatartás,
> nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk!fölé és nem mellé.
A V-Cache technológiában a "V" = "Vertical" (függőleges) szóra utal.
és a rétegek több pontos kapcsolódása
valamint a rétegződés miatt a hőelvezetés nem egyszerű.Az AMD szemléltető videó:
"How It's Built: AMD 3D V-Cache Technology"
https://www.youtube.com/watch?v=dSCpVhKvmCYEz meg egy régebbi (2022) prohardveres cikk a 3D-Vcache-ről ,
~ pár száz Mhz -et fel kell áldozni ( ~mint a magas Déva váránál, hogy ne dőljön össze. )
https://prohardver.hu/hir/amd_reszletezte_3d_v-cache_felepites.html
"Annak érdekében, hogy az energiaigényt minimalizálva legyen az AMD számos optimalizálást vetett be, ugyanakkor a 3D V-Cache hatása így is érezhető lesz. Amennyiben nincs lehetőség a TDP-keret növelésére, akkor a processzormagok órajelének csökkentésével lehet kompenzálni a változást. Ez látszik például a Ryzen 7 5800X3D-n, amely a Ryzen 7 5800X-hez viszonyítva 300 MHz-nyi alapórajellel fizet a plusz 64 MB-nyi gyorsítótárért, miközben megőrzi a 105 wattos TDP keretet. Ugyanakkor az adatintenzív alkalmazásokban annyira erőteljes az L3 cache kapacitásának megháromszorozásából származó előny, hogy bőven kompenzálja a visszavett órajelet."-----------
Az én elméletem, hogy az AVX-512 sokkal jobban kihajtja a cpu-t,
beleértve az L3 memóriát is,
és extrém nagy hőtermelést okoz a zen4-hez képest.
Úgyhogy az AMD nem csak jószándékában kénytelen továbbfejleszteniComputex 2024: Donny Woligroski, AMD's senior technical marketing manager:
"The X3D stuff, we have a lot to say about it. The best part about it is we're not just resting on laurels. We're improving what we can do with X3D, it's really exciting and I'm super looking forward to talking to people about that."
Woligroski couldn't go into any specifics, but he did continue talking about what AMD is doing regarding 3D V-cache. "It's not like, hey, we've also added X3D to a chip. We are working actively on really cool differentiators to make it even better. We're working on X3D, we're improving it.""
( via pcgamer )Mottó: "A verseny jó!"
-
joysefke
veterán
Cinebenchben semmit nem számít, de az AMD az intellel szemben az alacsonyabb elsődleges időzítéseket preferálja és nem a legmagasabb memória órajelet. Legalábbis ez volt ZEN4-gyel a tapasztalat és ez nyilván ZEN5-tel sem változott, hiszen ugyanazt az ID die-t használják.
A képen látható 6000 / CL36 beállítás azért nem számít acélosnak. Nyilván úgy hogy ez már megvolt az előző gépből, nem kellett érte pénzt adni nem rossz, de ha nulláról építkeznél, akkor nyilván nem ez a memória lett volna az ajánlott. (Erre gondolj majd, ha benchmarkokat hasonlítgatsz).
Ha van kedved a memória időzítéseket finomhangolni, akkor a ZEN4 topikban rengeteg tapasztalat és kész tanács van erre. Ez a finomhangolás dolog nyilván szabadidő kérdése és hogy mennyire akarod kicentizni a tartalékokat.
[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
első -- amolyan Inteles -- kérdés :
működik ?toljál teszteket, ami valami összehasonlítási alapot ad.
mittomen Aida FP16/FP32 ray trace vagy a "cpu queen" milyen ertekeket ad ?
Aida gyorsítótár és sebességmérés screenshot ? Mennyi a latency ?
stb.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest