- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hfeco01
tag
válasz
Hegyirabló #35199 üzenetére
Biosban az Ai Tweaker-ben. Ha nem mutatja kapcsold az Ai Overclock tunert D.O.C.P-be vagy Manual-ba.
-
-
Chaser
legenda
válasz
Hegyirabló #35189 üzenetére
fix feszültség és auto órajellel tolod, jól értem?
nézd meg mennyi kell neki 4,2-höz, onnan még lehet ugrani esetleg 1-200mhz-et, de világot nem vált meg nyilván
viszont fix fesz/órajel párossal reszponzívabb is lesz mint cnq-val
gondolom azért 4,2-t még értelmes feszen tud ha már x, de lehet 4,3-at is -
Bib
őstag
válasz
gordonfreemN #35196 üzenetére
igen én is így tudom
-
Hegyirabló
veterán
válasz
FingR86 #35192 üzenetére
Hát, csak nem értek hozzá, nem tudom hogyan kell a PBO-t és az offsettet beállítani. Ennyi erővel írhatta volna valaki azt is, hogy szabályozzam be egy atomreaktor fűtőelemeit, ahhoz sem értek sokkal kevésbé.
Megjegyzem, három napja még ennyire sem értettem hozzá, már ennyi idő alatt sokat tanultam.
-
Alpi.
addikt
válasz
Hegyirabló #35191 üzenetére
Végső lehetőség ?
-
FingR86
őstag
válasz
Hegyirabló #35191 üzenetére
sztem semmi baj a PBO+offset-el.
elkezded negatív irányba a legkisebb értéktől, és addig lépkedsz fel amíg benchmarkban nem kezd kevesebb pontot dobálni a masina. -
Alpi.
addikt
válasz
Hegyirabló #35189 üzenetére
Fix fesz és auto órajel ? Úgy nem igazán fog rendesen működni.
Fix órajel és fesz vagy auto-n minden (finomhangolni lehet offsettel), ezek a bevált sémák. -
Hegyirabló
veterán
válasz
Chaser #35177 üzenetére
Szia Chaser, köszönöm!
A gondom az, hogy fix volt+auto órajel+usmus/AMD Balance mellett a tüske megszűnik ugyan, és nem is nagyon meleg, viszont teljesítményromlás van.
A fix volt+fix órajelet még nem próbáltam ki, de teljes mértékben kizárt, hogy fix volt+auto órajel mellett hozza az elvárt teljesítményt?
Más is írhat, ha tudja. Köszönöm!
-
beef
őstag
válasz
GIORGIONE76 #35184 üzenetére
Egyébként van bármi érdemi hozama az 1usmus profilnak?
Mert a linkelt oldalon is játékoknál kb. a hibahatáron belüli eltérések vannak. -
GIORGIONE76
őstag
válasz
gordonfreemN #35182 üzenetére
Itt mondjuk elmagyarázzák, letöltő link is van...
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
gordonfreemN #35182 üzenetére
Februárban futtattam ezeket, itt a topikban leírtak alapján, azóta nem foglalkoztam ezekkel csak használom.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
GIORGIONE76 #35156 üzenetére
energiaprofil belő win alatt (1usmus),
Ezt el tudná valaki mondani pár szóban, mi is pontosan?
Dragon3000: szuper. Prime alatt hogyan tesztelsz? Mivel és meddig?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
gordonfreemN #35180 üzenetére
IBT, prime, y-chruncer, tm5, eredmények tesztelésére cr23, na meg játék és hiba nélkül megy lassan 3 hónapja.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Dragon3000 #35175 üzenetére
Stessz tesztet hogyan/mennyit futtattad és melyiket?
-
Chaser
legenda
válasz
GIORGIONE76 #35178 üzenetére
ddr5-ös motyókat én már valszeg' nem próbálom ki, legalábbis nem megjelenésük környékén és azt követő 1-2 évben
esélyesen azoknak horror ára lesz de legalább menni fognak 4,5ghz cl100-at :d , ddr4-ből meg bőven jók vannak már itthon
ha meg a vga helyzet nem rendeződik záros határidőn belül, akkor eladok mindent és veszek mac m1-et -
GIORGIONE76
őstag
válasz
Chaser #35177 üzenetére
Hát igen, nekem most ez épp elég, még megnézem majd az elvileg zen3+ "Warhol?" refresht és abban egy 8v12 magosat, aztán jön am5 ddr5 meg minden, de egy gent általában kihagyok, úgyhogy ebbe már a legnagyobbat szeretném majd, tehát egy +ost, nevezzük XT nek mint most...
-
Chaser
legenda
válasz
GIORGIONE76 #35170 üzenetére
nekem pont nem játékra kell - forzánál csak érdekelt mit hoz a 3800x -
de ha a 3xxx ilyen jó, milyen jó lehet az 5xxx az nagy úr ( :
még mindig ott tartunk, hogy nem tud amd saját elég motyót gyártani, nem tudom mit csinálnak, de azt qrva rosszul - sztem valamit benéztek a konzol soc-oknál, túl sok lehet selejt, mert series s is mindig van, de ps5 és series x az nincs, és már bőven elmúlt a premier hogy az lenne az ok -
nyilván az 5800x-ekből van, mert játékra inkább 5600x, melóra 3900x, vagy nem sokkal drágábban - persze lenne 220e körül - 5900x
én azért venném, mert némán azt még 4,2-4,4 körül is tudnám hűteni lp hűtővel és 1v@4g körül lehet ott a termeli az áramot is üzemmód, ennyiHegyirabló
manual fix órjel, amit értelmes feszen még tud
kezdesz pl 1,25@@4,3-mal, ha nem megy akkor 4,2, ha megy akkor feszültség csökkentése, és így tovább
vagy ctr
kitesztelés módjait sokszor leírtuk már_____
fanti mester meg crucialra váltott? ( : ák-n látok egy értékelést, mintha az ő nickje lenne -
Dragon3000
nagyúr
válasz
_ocsisajt #35169 üzenetére
Csak a cpu-n találni meg a kérdéses információt.
Nekem ez van:All core 4,5GHz 1,25V mellett, így használom február óta, mert nekem a pbo nem jött be, hogy böngészés közben is 4,3GHz-en ment illetve a feszültséget is az egekbe tolta, ez mellett játékban, pbo-val 4,2 körül járt és közben 70 fok felett volt a cpu, manual oc mellett meg ügye 4,5GHz és 60 fok körül meg is állt. Tesztekben nem kaptam jobb eredményt magasabb feszültség mellett se. Stabilitás, azóta megy szinte folyamat a gép, újra indítva is csak szerelgetés miatt volt.
Ettől függetlenül nálad lehet rosszabb érték vagy akár jobb is, mint ahogy nekem megy. Ez szerencse kérdése. -
Hegyirabló
veterán
Sziasztok!
Nincs valaki, aki tudna segíteni behangolni a 3600X-emet? Én láthatóan nem értek hozzá, mert vagy teljesítménycsökkenésbe futok, vagy meleg, vagy tüskék vannak, vagy ennek a háromnak a kombója valamilyen formában. Azt szeretném, hogy:
- hűvös maradjon
- ha lehet, tűnjenek el a tüskék
- de maradjon meg a teljesítménye isTisztelettel kérem, segítsen valaki, nagyon hálás lennék!
Köszönöm!
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
Chaser #35167 üzenetére
sokan azt mondják nem éri meg váltani, nyilván van benne igazság ha csak játékra kell és nincs igényed extra szálra mondjuk, de a nulláról kezdve sztem megérős, ha cserélsz akkor meg legalább magban is érdemes ugrani, az ipc meg mindegyikkel nő, engem a kiváncsiság hajtott, a tempót megkaptam, így megérte, a procim amúgy is már előnyben van a vga-val szemben, ha még feljebb mennék csak nyílna ki az olló,
amúgy én is vártam még egy kis esést, de ha belegondolunk 185 környékén kezdte és 155ért megy, nem rossz, nyár végére 130-135 is lehet, de minél később jön a kövgen sajnos annál lassabb lesz az áresés -
_ocsisajt
őstag
válasz
gordonfreemN #35159 üzenetére
Ebből megállapítható?
SN: 9JD7509T00440 -
_ocsisajt
őstag
Köszönöm srácok!
Na ehhez majd nekidurálom magamat.
-
Chaser
legenda
válasz
GIORGIONE76 #35166 üzenetére
ez az ac és pbo öszvére lenne ( :
múltkor nyalt bele talán edc limitbe a cpu, és láttam hogy ez biza' hwi szerint nem minden magnál hozza a beállított értéket, és nyilván nem is hozta
a limit kitolása után már hozta
innen 5800x lenne az előrelépés - a ritka sz@r ár/érték arányú ( : -, de fix órajellel szintén
amit tud 1, max 1,1v-on mint a mostani is
nem azt mondom ha 140-re leesne nem vennék, de a 155e annyira azért még nem vonz, pláne hogy igazából a 3100 is elég lenne -
Chaser
legenda
ámberek'!
a pbo és egyéb csodákkal eddig nagyon nem foglalkoztam, limitekkel sem
jól gondolo, ha azt mondom ac 4,2, tdp limitet leveszem x-re, akkor egy manual pbo-t csinálok?
így light alkalmazás közben akár 4,2-ig el tud menni, nagyobb terhelésnél meg limit függvényében leszabályozza a magokat
azt már észrevettem, ha belenyal a limitbe hiába van ac beállítás, nem minden magot fog a fix értéken futtatni
tudom, kipróbálhatnám, csak ezt most eszembe jutott, el ne felejtsem ( :szerk:
egyébként megszüntette a 3800x azt, amit nem éreztem 3600 alatt forzánál
nem volt olyan fluid' mint a series s-nél, hiába volt jó minden érték, na ezzel az ( : talán a 2x4 mag miatt, órajelben már a 3600 is elég volt a "boldogsághoz" -
GIORGIONE76
őstag
válasz
CJ4567 #35163 üzenetére
persze,
... hozzáírhattam volna a végére hogy ...általában..., és akkor már lejön a szarkazmusFingR86, azt nem tudom milyen a 3600 CTR-el, de a mostanimra (5600X) is auto-oc-val a ctr bőven magasabb profilt ajánl, mint a gyári, 4700 single és 4450 ac boost ... de ez más nyilván
-
CJ4567
nagyúr
válasz
GIORGIONE76 #35162 üzenetére
3600-on energiatakarékosabb tud lenni egy jó OC, mint a PBO. Nálam 4,3/1,25V(load)-ot tud a kis 3600, PBO-val meg 4,2 fölé nem tud menni, és még nagyobb feszeket is kap.
Offsetet nem próbáltam, de nem is nyúlok a PBO-hoz, ha allcore 4,3-at megy.
-
FingR86
őstag
válasz
GIORGIONE76 #35160 üzenetére
végül is a CTR is egy allcore nem ? csak nem bukod el az energiatakarékos üzemmódot 25% terhelés alatt. Vagy rosszul gondolom ?
-
Alpi.
addikt
válasz
atillaahun #35153 üzenetére
#34920, #34925
-
FingR86
őstag
válasz
GIORGIONE76 #35156 üzenetére
CTR-t direkt maradt ki ?
-
GIORGIONE76
őstag
válasz
_ocsisajt #35151 üzenetére
Ha visszaolvasnál kb azt találnád:
1. allcore oc, azaz nálad mondjuk belövöd a 42x szorzót és fix fesz, belövöd 1.32re és 100mVként lefelé teszteled, észleled ahol már bench alatt elereszti vagy ugyebár be sem röffen, és felette használod, energiaprofil belő win alatt (1usmus), ennél precision boost disabled,
2. a másik precision boost overdrive enabled, vcore auto és pici offset (-50..100mV), preffered cores enabled, LLC-t (load line calibration) meg inkább hagyd, vagy kisimított görbe (gyártónként más lehet...) itt persze lehet még finomítani hogy milyen limiteket adsz meg kézzel ppt edc tdc, vagy a deszka gyártó saját értékeit (motherboard) használja de azt később ha majd átlátod...
kb ennyi, de leginkább az elsőt használják sztem, főleg ha lottónyertes vagy kockaügyileg és akár egy 4.4-t is tud kevés fesszel -
_ocsisajt
őstag
válasz
gordonfreemN #35152 üzenetére
-
chopin42
őstag
válasz
atillaahun #35153 üzenetére
Én logolnám a cuccot játék közben, és megnézném egy grafikonon, hogy hogy alakul a cpu/gpu használat. Ha a gpu beesik, a cpu pedig felmegy, ott valszeg visszafogja. GenericLogViewer jó a hwinfo meg egyéb logokhoz is.
-
atillaahun
veterán
Bár sejtem a választ, de mégis: hogy lehet egyértelműen lemérni hogy az R5 3600-am bottleneck-eli-e a 6700 XT-met játékok alatt?
Illetve ha igen, akkor mire lenne érdemes váltani, amire nem kell túl sokat ráfizetni? -
_ocsisajt
őstag
válasz
Dragon3000 #35150 üzenetére
Köszi!
Konkrétan:
Lap: B550M-AORUS-ELITE, latest F13g Bios
Proci: Ryzen 5 3600 sima
Cooler: FSP Windale 6
Ram(ok): G.Skill Aegis F4-3200C16D-32GIS (F4-3200C16D-32GIS)Remélem ennyi ölég!
(HPET ki van már lőve, illetve XMP default profile bekapcsolva)
A cél egy stabil, de emelkedett órajel lenne. -
_ocsisajt
őstag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék most csak egyelőre, hogy ha tudom a (z idevaló) proci+mobo+ram kombináció pontos paramétereit és ahhoz szeretnék tuningban segítséget kerni, akkor jó helyen járok, vagy toljam át a bringát másik topikba? :)
Sztori röviden. Még a hőskorban eléggé bele voltam merülve a celeron (coppermine) tuningba, de ott köbö be is fejeztem. :) Azóta SOSEM tuningoltam, nem volt rá szükségem.
Viszont egy ideje totálisan beszippantott a football manager 21.Minél nagyobb adatbázis és részletesség szimulálás, annál több számítás. :)
Elvileg a progi jobban profitál a magasabb órajelből (illetve gyors ramból), mint a sok magból.Tegnap este betévedtem az alaplapom mélyebb rétegeibe és óvatosan ki is hátráltam onnan. Néztem mint aki most lát először számítógépet.
Menthető vagyok, csak első körben szeretnék tanácsot kérni, hogy mit babrálhatok, illetve mihez ne nyúljak. :)
Köszönöm előre is!
-
Sziasztok.
Ryzen 7 3700x és Ryzen 7 5700x között mi a külömbb ség.
Orajeleket láttam hogy . Azon belül miben más? -
belaazallat
addikt
válasz
Dragon3000 #35134 üzenetére
Nekem mindig érdekes problémáim vannak a hardverekkel, lásd aláírás!
-
Chaser
legenda
válasz
Hencso #35129 üzenetére
az imc vezérlőjének 4x sr modul kb ugyanaz, mint 2x dr modul
nem tud quad channelt, csak dual-t, lényegtelen a modulok számamorgyi
ha sr modulok nagy valószínűséggel simán - esélyesen azok -
max ha nem manual belenyúlsz, pár katt
abból indulok ki, hogy a foschtos lapomnak oly mindegy hogy 2x8 sr, 2x16 dr, vagy 2x32 dr, ugyanúgy lehetett benne hajtani mindent - mivel 2 dimm-es, 4x sr-rel vagy 4x dr-rel nem tudtam megnézni -
barátomnál 4x 16 sr van msi x470-ben - vagyids már nem abban, de ott kezdték -, mennek mint a disznaj', bőven xmp órajel fölött - gyárilag 3600-osak - -
Dragon3000
nagyúr
válasz
belaazallat #35133 üzenetére
Akkor majd az okosabbak megválaszolják, lehet köze van hozzá a cpu imc-jének illetve a memóriának is.... Mondjuk már az furcsa nálad, hogy RttNom, RttWr, RttPark értékek manuális állítás hatására már nem bootol.
-
belaazallat
addikt
válasz
Dragon3000 #35132 üzenetére
Ugyan ez volt nálam az 50 es biosszal.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
belaazallat #35131 üzenetére
A trfc-nél volt, hogy nem tetszett neki a beállítás, egyszerűen leresetelte magát és ment tovább, az RttNom, RttWr, RttPark értékeket is manuálisan állítottam be, nem volt még vele gondja. Eddig az a.30 és az a.50 biossal néztem, látom nálad a legfrissebb van fent, nem tudom, hogy ez mennyire befolyásolja a dolgot.
-
belaazallat
addikt
válasz
Dragon3000 #35121 üzenetére
-
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
belaazallat #35120 üzenetére
Esetleg írd meg milyen beállítások és megnézem, hogy nálam hogy viselkedik
-
belaazallat
addikt
válasz
FingR86 #35117 üzenetére
3 biost próbáltam, eddig mindegyiknél csinálta, a legfrissebbel is.
#35118Dragon3000
Nem tudom, a lap, vagy a memőriáim kényesek-e, de van néhány beállítás, amit nagyon nem csipáznak, ha véletlen beállítom, akkor ventik felpörögnek, de fekete marad a monitor, gép nem indul újra. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
belaazallat #35116 üzenetére
Memória oc miatt eddig egyszer se kellett resetelnem, pedig 3200-as ramokat hajtok 3800-on és még az időzítésekkel is játszottam, így elhiheted elég sokszor nem tetszett az alaplapnak a beállítás. Egyszer kellett resetelnem, amikor az if-et állítottam 1900 fölé.
-
FingR86
őstag
válasz
belaazallat #35116 üzenetére
ezt esetleg javíthatják bios frissítés formájában ?
pl lehet h egy régebbi bios-al nem csinálta meg
de egy újabbal meg már tudja -
belaazallat
addikt
válasz
Dragon3000 #35113 üzenetére
Nálam, rossz memória beállítások után, ha nem bootolt, akkor B550 Tomahawk nem resetelte magát.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
atillaahun #35114 üzenetére
Ilyen esetben, akkor készíts képeket a beállításokról és először csak az if végét keresd meg, ha megvan, akkor állítsd be mindent és akkor jön a szopósabb része, de legalább nem kell 100x mindent beállítani.
-
atillaahun
veterán
válasz
Dragon3000 #35111 üzenetére
Én is így kezdtem neki, de szerintem fos a (legutóbbi) BIOS és a jelenleg tökéletesen működő beállításokat kimentve usb stick-re, majd visszatöltve nem boot-ol a gép. Ha visszatöltés után egyből fogom a 4300 MHz-s órejelet és leszedem alapra úgy boot-ol. Majd következőre már ha felrakom 4300-ra, úgy már elindul, de egy körben nem. Meg van még valami, amivel szokott szórakozni és nem emlékszem, de nagyon nagy szopás egy cmos reset, mert teljesen be van lőve minden cpu, ram, fan, stb... beállítás és sajnos abszolút nem megbízható a load profile.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
FingR86 #35109 üzenetére
Nekem volt b450 tomahawk, előfordult oc esetében, hogy nem resetelte le magát, de ezért volt lementve a beállítás pendrive-ra. Jelenleg b550 tomahawk-om van, mint az említett fórumtársnak, eddig minden esetben leresetelte magát, ha valamelyik rossz beállítás miatt nem tudott elindulni. Sőt először még 2700-zal használtam, beállítottam ugyanazokat az értékeket, mint ami a b450 esetében volt és gond nélkül ment vele az oc is.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
atillaahun #35110 üzenetére
Mented a beállításokat, aztán, ha cmos clear kell, akkor utána visszatöltöd a mentést.
-
FingR86
őstag
válasz
atillaahun #35108 üzenetére
minden alapra gondoltam, és ha jól emlékszek volt itt korábban egy tag MPowerPH és neki toma lappal soha nem állt alaphelyzetre és ment a sírás rívás
, hogy csak clr cmos volt opció.
[link]
28833-tól kezdj olvasgatni -
FingR86
őstag
válasz
atillaahun #35106 üzenetére
ez nem lap függő ? van amelyik pár sikertelen indítás után alaphelyzetbe rakja magát, van amelyik meg nem.
-
atillaahun
veterán
Ha az IF-et elkezdem pöcögtetni a jelenlegi 1900 Mhz fölé és elérem azt, amit már nem tud a proci, akkor nem tud majd boot-olni és csak cmos reset-tel lehet helyrerakni? Nincs erre valami barátságosabb mód kitalálni?
-
Johni5
őstag
Hú mennyi régimotoros am3+ os ember van itt. Itt is rég jártam.
-
-
Chaser
legenda
válasz
belaazallat #35101 üzenetére
az én brockenem defektes volt, ahhoz nem érdemes viszonyítani, egyből elérte a 90-et
ugyanakkor a brocken 3 nem 1-2e ft, még jó hogy jobban teljesít mint az 1-2e ft-os gyári hűtő...- még akkor is ha azt feltételezzük hogy teljesen hibátlan a gyári talpa -
ez kb olyan, hogy a 12 magos cpu hamarabb véged mint egy 2 magos multiban, hát, nem túl meglepő, talán azért kerül többszörösébe
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 7500F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-12700KF
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Crucial 240GB SSD eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged