Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vartanus
őstag
-
pacni120
tag
válasz
Create.
üzenetére
Igen, teljesen jogos, sőt, azóta előjött még 1 dolog, ki kell törölni bizonyos sorokat regeditben.
-
pacni120
tag
válasz
pacni120
üzenetére
Úgy néz ki sikerült megoldani a dolgot. Neten azt olvastam, hogy az órajelet tolta fel durván a progi, nekem a feszültséget vette le, de valami 0,5V-ra, ezért volt instabil a rendszer.
A legbonyolultabb része az volt a dolognak, hogy elszenvedjem magamat kifagyás nélkül a ryzen masterig
-
pacni120
tag
Sziasztok!
Csak a biztonság kedvéért szeretném itt is megkérdezni, hogy mit tegyek.
Ryzen 5 3600 procival a Ryzen Master gond nélkül megy már legalább fél éve a gépben all core 4300-4400, ~1,25V (néha kellett csak egy kicsit finomhangolni rajta).
Ma reggel egy egér mozdításra fagyott egyet a gép, de szépen bootol, nem ír semmi hibát. Viszont azóta bármilyen terhelés éri a gépet, újraindul.
A reggeli készülődés közben próbáltam megoldani a hibát, addig jutottam el, hogy az eseménynaplóban megtaláltam, hogy a ryzen master-el (is) gond lehet és tényleg úgy viselkedik, mint mikor túlhúzom a processzort, vagy nem elégséges feszültséget kap.
- állítottam órajeleket, feszültséget, windowsban energiasémát, automatikus újraindítás kilőve
- amire nem volt időm már az a ryzen master törlés, cmos reset, windows újratelepítés (értelemszerű)
Esetleg találkoztatok hasonló jelenséggel már? A leírtakon kívül mivel próbálkozzak még?Konfigom:
budget Asrock x570 (ez még lehet a ludas, elég sokat szenvedtem vele, bármit kinézek ebből a lapból...
)
R5 3600 noctua D14 hűtővel
16gb crucial ballistix sport 3200mhz XMP-vel
3080FE
enermax táp (hardveren vettem bontatlanul, gari nélkül, szerintem nem lehet vele baj)
2 HDD
2 sata 2,5 ssd
1 samsung evo nvme ssd
+ rendszerhűtő ventik és perifériákKérlek írjatok valami megnyugtatót

Előre is köszönöm a segítséget! -
HSM
félisten
válasz
Dragon3000
üzenetére
Én annyit tudok biztosan, hogy nálam a B550 Aorus Elite lap mégis 3733Mhz-nél már felezte automatán, míg 3600-on még nem.
-
HSM
félisten
-
Vartanus
őstag
Áá értem, köszi. Akkor mennyi lehett csak a proci fogyasztás növekedése?
Az hogy a IF és RAM 3733Mhz-en van összhangban nem igen értem, nálam most ramok 3200,on és az IF is a HWinfo szerint. Az IF nem arra áll be amilyen ram órajelet beállítok? A lapom uefijében lévő FCLK vajon mi lehet?
-
HSM
félisten
válasz
Vartanus
üzenetére
Nem, az az egész gép volt, a konnektornál mérve, monitor nélkül. Tehát a 105W-ból lejön az üresjárati 61W. Tehát minden, ami terhelést kapott a Cinebench által, összesen 44W-al növelte a fogyasztást, és ebben még a Gold hatásfokú táp és az alaplapi VRM vesztesége is benne van.
-
jeni
félisten
válasz
Vartanus
üzenetére
Scythe Mugen 5 Rev B az még jobb hűtő
ennél a ventilátorral együtt szerelve is kényelmesen elfér mellette a Corsair RGB ramok,mivel döntött csöves
ez sem rossz
Be Quiet dark rock 4
mindkettő 15-ért beszerezhető
Menő manó:
Be Quiet! DARK ROCK PRO 4
csak hát a magas ramokat nem szereti,bár lehet vele a hűtőtesten még igazgatni,hogy elférjen még alatta de nálam a Corsair Vengeance RGB Pro kifogott rajta. -
ETOM
addikt
VDDP és VDDG emelés megoldotta a WHEA hibát. (ugynézki) Itt visszakerestem és írta is valaki.
-
Vartanus
őstag
Ahogy utánanéztem azt gondoltam jó lesz.
Okok: újra felhasználható, nem szárad ki és tisztább a szerelés. De akkor rakok pasztát. A Wraith Spire sokkal jobb hűtő mint a Stealth?A win 10 gondot is okozhatja a meleg?
egyszer mondjuk kiírt egy driver power failure hibaüzenetet.
-
Vartanus
őstag
Sziasztok!
Nemrég meghalt a R5 1600-am és gariztatással egy 3600-ast kértem helyette, hozzá egy Thermal Grizzly Carbonaut 0,2mm-es hűtőpadot. A proci a régi jó Asus X370-Pro lapomba ment bele a gyári Stealth hűtővel.(egyelőre részint kíváncsiság miatt, meg még nincs kész a custom loopom). A ram most egy Ripjaws V 3600 CL19, amit 3200re állitottam auto időzítésekkel. A lap biosa az aktuális legfrissebb.
1. windows asztal, full idle a gép HWinfo szerint a package power 25-35W között ingázik a hőfok mégis 55-70 fok között egy 27 fokos lakásban. Prime95 memtest alatt 2 szállal is 90-93fokos. A Carbonautot nehéz lenne rosszul felrakni. Ilyen vacak lenne a kis Wraith Stealth? PBO aktiválva egyébként.
Gondoltam rakok rá egy elvileg 95W TDP-re hitelesített Wraith Spire LED-et, anno az OC-s, tesztek közben 88-90W-ot kajáló 1600-am simán 65-70 fok körül tartotta.2. fura dolog, hogy a windows leállítás után a monitor lekapcsol, de a gép nem. 10 percnyi várakozás után pedig újraindul. Kikapcsolni csak a bekapcsoló hosszú nyomásával tudtam. Ez nem normális. Próbáltam a keresővel a topikban keresni hátha volt már valakinek hasonló gond, de nem találtam. Mi okozhatja?
3. a 3600 behelyezéssel a biosban megjelent az FLCK és még vagy egy tucat új opció a PBO-ra, érdemes ezekkel vacakolni vagy csak engedélyezzem a PBO-t aztán annyi?
-
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Használ itt valaki Ryzen 5/7 Pro 4650G/4750G-t passzív hűtésű házban? Konkrétan egy Streacom FC8 Alpha-ba menne majd, de inkább a Ryzen 5. Nagyon melegedősek ezek az APU-k?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
BullKoxa
üzenetére
jolcsinaltad, tolj par kor 1-6-0 -t is. ha azsemhibazik, akkor olyan nagy gebasz mar nemlehet a rendszerben.
persze illik tobb tesztet is elpoffenteni, mittomen kis Aida stabteszt, egy adag Realbench, memoriara 20-30 kor TM5, par perc Prime, de a tapasztalat az, ha az y-cruncher nem hasal el, akkor max. hoszabb Prime alatt fog.
-
-
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Ryzen 5 Pro 4650G-t érdemes megvenni 1 év garanciával? Sajnos csak OEM verziót lehet kapni most. Szokott gond lenni ezzel az APU-val?
-
fanti
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Huhhhh...na jó, ebbe a topikba sem írok be többet.
-
fanti
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Na, akkor kezdem a kitanítást.
1. A magok közti kommunikációt gyorsítja a magasabb IF órajel.
2. Én kereken nyolcszor annyi memóriát használok mint Te. Éppen ezért már bocs, de egy 128GB-os (4x32GB) setupot enyhén szólva is sokkal finomabban kell beállítani, mint egy 16GB-os setupot (2x8GB).
Vegyél próbaképpen nagyjából 300 ezerért 2db 64GB-os Ballistix kittet, hangold be, és oszd meg velünk az eredményeidet.
Köszi! -
Dragon3000
nagyúr
Mi értelme, ha közben az időzítéseket meg felhúzod az égig? Mindig is az volt írva, hogy alacsony időzítések mellett, na most amit Te javasoltál neki, az a 3200MHz 16-18-18-18-37-hez képest sokkal rosszabb eredményeket hoz. De ezt tapasztalhatod a saját méréseid alapján is.
-
fanti
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Na várj csak.
Ti voltatok itt megőrülve a 3600Mhz-ért...hogy az IF-el szinkronban ott a legjobb a teljesítmény.
-
ETOM
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére
A teszt idejére feltekertem a ventiket így 84c a vége. [kép]
Bios beállítások:
Processzor 4300MHz, fix fesz. 1.25v
SOC-t felemeltem 1.08v-ra így most fut a prime egy fél órája és még nem volt WHEA hiba.Ha nem jó megnézem amit írtál.

Egyébként a v30.6 build 4 ez AVX-s prime vagy külön kell beállítani?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
koszos91
üzenetére
mit nevezel terhelesnek ? mert az, hogy a ppt megall 52W a core + soc meg 63W korul az nem komoly. Esetleg ezek a memoriateszt alatti ertekek ?
y-crunchert probaltad mar ? ha nem, memoriateszt cimszo alatt egy 0-1-7 -et toljal vele, esetleg stabtesztnek 1-6-0 2-3 kort. -
ETOM
addikt
WHEA logger hibánál minek érdemes feszt adni? Soc vagy memória?
Prime blend alatt találtam ilyet:
Egy hardverhiba történt, amit a rendszer kijavított.
A hibát jelző összetevő: Processzormag
Hibaforrás: Unknown Error Source
Hibatípus: Bus/Interconnect Error
Processzor APIC-azonosítója: 0
További információ a részletek nézetében.Mióta 3800MHz/1900 IF a beállítás azóta van. 1.35v, soc meg 1.05v. Mindkettőt van hova emelni meg ahogy nézegettem kell is ilyen órajelhez.
-
koszos91
tag
Akkor csatolom, hogy milyen feszültségekkel ment terhelés alatt.

És akkor az lenne a kérdésem, hogy ezek jó feszültségek így vagy kell-e állítani valamit.
A RAM az MSI féle Try it!-vel van beállítva 3200 Mhz és 16-18-18-18-36 és 1.37 v
A Processzor pedig kapott egy negatív offsetet 0.075V-val a többi auton van.Ja és most se volt semmi gond terhelés alatt.
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
jokeph
nagyúr
VGA-ból a 3300X mellett nekem most egy RX 480 8 GB Sapphire Nitro+ van, FHD-ra elég az ultra/max grafikához a játékom esetében (SC2).

Ma beszerelem a ház hűtéseket, mert passzív házban (#68 HSZ) igencsak melege van mindegyiknek.
-
koszos91
tag
Köszönöm a segitsegeket.
Igen azt a memoriara ertettem. A SOC az 1.081, ha jot neztem. De majd delutan beteszek egy Hwinfo kepet es akkor latszik majd minden.
-
HSM
félisten
válasz
koszos91
üzenetére
Normális hűtéssel én nem aggódnék 1,4V alatt a ram részéről. Amennyire utánaolvastam, ennyit a piacon lévő csipek elviselnek még némi ráhagyással is.
Az auto SOC feszről nem tudok nyilatkozni, hova rakja a lap, nekem volt gondom az automata feszültségekkel: [link] . Pontosabban "gondot" még nem okozott, de azért ha elég a gyári pl. 0,95V, akkor annyira nem tűnt jó ötletnek feleslegesen 1,15V-ra húzni....
Amúgy ez lehet még jó kiindulási alap: [link] .
-
koszos91
tag
Igazad van, kicsit eros volt a kijelentes, hogy nem nyultam semmihez
Nagy ra az esely, mert amiota a Ram feszultseget fentebb vettem, azota egyszer nem produkalt hibat, pedig tobb mint 2 orat is nyuztam, de nem tortent semmi.
Tesztet is raengedek meg, de altalaban a jatekok alatt jott a gond a tesztek nem mutattak hibat.Es amit a feszultsegekkel kapcsolatbam kerdeztem azzal nem lesz gond?
-
koszos91
tag
Sziasztok!
Röviden: sokat újraindult a gép, vagy befagyott és újraindult vagy befagyott és onnan sehova és stb. és ebből kifolyólag az AMD driver-re gondoltam.
Ezután rengeteget keresgéltem mindenfele és úgy néz ki, hogy megvan a hiba forrása.A konfigurációm:
Ryzem 3600 processzor, semmihez nincs nyúlva csak kapott 0.075 V alulfeszt és ennyi
MSI B450 Tomahawk MAx alaplap
PATRIOT 16GB Viper DDR4 3200MHz CL16 KIT PVS416G320C6KA hiba az eddigi keresgélések alapján pedig a RAM-mal van. XMP profillal nem működött megfelelően kb. 1 óra után mindig jött az újraindulás, utána MSI Try it! előre berakott profilokkal próbálkoztam azon belül is az XMP profilnak megfelelő időzítésű és 3200 Mhz-t, de ott is dobott egy hibaüzenetet. Végül kapott a gyári 1.35 V helyett 1.37 V és így most szépen teszi a dolgát.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez a feszültség nem sok-e, kell-e a SOC feszültségen állítani vagy az jó, ha auton hagyom és van-e annak jelentősége, hogy a HWinfo 1.370 helyett 1.392 V ír amikor terhelés alatt van?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
Alpi.
addikt
A 3300X érdekessége vagy "szuperereje" az 1 CCX-es felépítésnek köszönhető. Ezen kívül mindegyik Zen2 cpu legalább kettő CCX-es. 1 CCD-sek (4, 6, 8 magos) = 2 CCX, 2 CCD-sek (12, 16 magos) = 4 CCX. Egyetlen kivétel a 3300X, ami 4 magos 1 CCX (és 1 CCD
)
1 CCD
2 CCD
Végül a 3100, ami 4 magos, de a hagyományos 1 CCD-s felépítéssel meg a 3300X 1 CCX-es felépítése. (ide pazar paintes skillekkel beszerkesztettem a fenti kép inf. fabric-ját, így szerintem jobban látszik a lényeg)
Ami előnnyé válik a 3300X esetében, az az alacsonyabb "core to core" latency. 1 CCX-en belüli magok tudnak kommunikálni a gyors L3 cache-en keresztül viszont ha egy másik CCX-en lévő maggal kell ezt megtenni, akkor ott igénybe kell venni az inf.fabric-ot, ami láthatóan növeli a latencyt. Emiatt van a 3300X-nek egy kis plusza a többiekhez képest bizonyos helyzetekben.
Látható, hogy az Aida memteszten 60 alatti ram latencyt mér, ami bármilyen másik Zen2-es cpuval esélytelen.
" ebben a tekintetben inkább az 5000-es sorozat 6 és 8 magosaihoz hasonlít."
Így van, Zen3 egyik legfontosabb újítása a nagyobb, 2x annyi mag számára elérhető (direktben) L3 cache volt.
[Zen 2 vs Zen3 CCD design]
Persze a 3300X-nél szó sincs Zen3 közeli teljesítményről. Még ha itt-ott látni is egy kis pluszt, ez Zen2.
-
Create.
addikt
All core igen, 1.33v-ot adtam neki. 4.6-on még bebootol, de ott már nem fut le a cb20 sem. Nem akarom prime-al kínozni, így csak aida tesztet engedtem rá, az ment vagy 2órát. Ha így nem lesz hiba használat közben, akkor így marad. Több feszt meg megint nem szeretnék adni neki, ezt még szépen lehűti a mugen 5.
-
jokeph
nagyúr
Teljesen király lett.
i5-7600k 3,8@4,9GHZ AC, alig jobb single-core-ban, multi nem mérvadó, nincs ugye HT (SMT).
-
fanti
addikt
válasz
joysefke
üzenetére
Én még az Aorus Pro B550-en nem tettem fel a legutolsót, az egyel korábbit használom, annál nincs hiba (F13h).
Vagy legalábbis én nem tapasztaltam.De ezzel az F13h-val viszont nagyon sokat csökkent az az idő, amire bekapcsolás után a lefutó öntesztet követően pittyen a speaker.
Ezzel az F13h-val olyan 2 másodperc ez az idő, de ennek a BIOS-nak a közvetlen elődjével olyan 6-7 másodperc volt ugyanez.
Gondolom a 128GB RAM miatt. -
fudi2002
nagyúr
Teljesen igazad van. Vízszintesen felezzük? Az imct és vágjuk félbe?
Ha ennyire ragaszkodsz: azt sem tudjuk, hogy mekkora szögben tartotta a sarokcsiszolót, lehet mégcsak nem is lett a fele. Fele mint tömeg vagy fele mint felület, vagy teljesítmény? Ha így nézzük rengeteg kérdésben félrevezett minket, majd jól a fejire is koppintok
-
HSM
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Persze, én toltam túl...

Véletlenül sem te kezdtél kötözködni az álláspontommal és kötni az ebet a karóhoz, mintha csak egy "helyes" módja lenne a felezésnek....
Veled ellentétben én nem használtam olyan kifejezéseket hogy "Sztem jól írta." vagy "ez valóban úgy is van".
Én értem, mire és hogyan gondolt, de elég félrevezető lehet az állítás ebben a formában kijelentve.#35815 belaazallat :
A 3500X "szintetikus" pontjainak egyébként az SMT hiánya sem tesz jót. -
joysefke
veterán
Gigabyte B550m Aorus Pro-P és a legutolsó utáni béta BIOS-on vagyok
BIOS-tól függetlenül (korábbi BIOS-szal is előfordult) néha azt tapasztalom, hogy indításkor ahelyett hogy a Windowst indítaná először belép a BIOS-ba. Ha onnan kilépek, akkor rendben bootol a Win.
Ez nem mindennapos, de viszonylag rendszeresen előfordul és enyhén bosszant. Tapasztalta más is ezt? Mit lehet tenni?
J.
-
HSM
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Nézőpont kérdése, de úgy látom, továbbra sem megy át...

Én továbbra is a 3100-at tekintem inkább a "felezésnek", mert annak nem változott érdemlegesen a felépítése, míg erőforrásokból fele annyival rendelkezik. Teljesítményben is az van inkább a "fele" környékén, a 3300X inkább a 3600-ak nyakán van a legtöbb esetben, nem véletlenül. -
HSM
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Pont erre trükkre kívántam felhívni a figyelmet. Nem mindegy, hogy felezed.

A 3800X-nek 4 mag terhelése felett bajlódnia kell a CCX-ekkel, ami ront a hatékonyságán. A 3100-on ez ugyanígy jelen van. A 3300X-en viszont nincs, az ebben a tekintetben inkább az 5000-es sorozat 6 és 8 magosaihoz hasonlít.
Erre rakd még rá, hogy a szoftverek alapból nem skálázódnak tökéletesen a magszámra, és máris nagyon nem a 3800X fele lesz a 3300X ereje a mindennapi használatban. -
HSM
félisten
"A fele meg pont [egy 3300X !!!] "
A fele egy 3100 lenne. A 3300X "szuperképessége" éppen ez, hogy nem elfelezett, mint szinte az összes többi 3000-es, csak egyetlen teljes CCX az egész, és ez egy igen nagy előny.
-
Alpi.
addikt
válasz
CJ4567
üzenetére
[Ez egy kevésbé durva setup.
]
Nem szegény. ha menni akar, menjen !
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB ZALMAN i3 NEO be quiet! 700W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4237,100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Köszi a hsz-t!
)

Igen így már tökéletesnek tűnik. Megszűnt a WHEA hiba.

Veled ellentétben én nem használtam olyan kifejezéseket hogy "Sztem jól írta." vagy "ez valóban úgy is van".

A fele egy 3100 lenne. A 3300X "szuperképessége" éppen ez, hogy nem elfelezett, mint szinte az összes többi 3000-es, csak egyetlen teljes CCX az egész, és ez egy igen nagy előny.
Elég szép eredmények, megy az a proci rendesen