- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Erdei88 #27693 üzenetére
A hagyományos értelemben nem nagyon volt. StarCraft2-t és Crysis 3-at 720P-n teszteltem, hogy ne legyen a GPU a szűk keresztmetszet, magas grafikai beállításokkal, így gyakorlatilag teljesen CPU-limiten voltak mérve. A BF-eknél volt GPU limit is, ott nem volt külön 720P teszt, csak a bejáratott FHD-s beállításaimon játszottam pár kört, hogy rendben van-e, amit kapok.
Kicsit mókás a WQHD monitoron a FHD, de sajnos az RX580 nem WQHD-re lett kitalálva, ez tűnt a legjobb kompromisszumnak, szépen középre igazítva.
-
kvarc
tag
Játékok estén még javasolt az SMT kikapcsolása a jobb játék teljesítmény elérése érdekében?
-
HSM
félisten
válasz
Erdei88 #27689 üzenetére
Persze. Pl. StarCraft 2-ban brutálisat gyorsult a gép a régi Xeonhoz képest, az igencsak tetszett. [link]
Hoppá, az is már elmúlt 10 éves, úgy tűnik öregszem....Amit még próbáltam rajta, a Battlefield 4 és 1 multi, azok teljesen jól futottak, viszont multiban, ahova igazán kell a CPU, nem lehet pontosan összehasonlítható méréseket csinálni, így csak a szubjektív vélemény van, hogy jók az FPS-ek, (mint ahogy a korábbi Xeonon is az volt).
-
válasz
Throme #27688 üzenetére
A LuminarAI fog jönni decemberben, de őszintén szólva nekem visszalépésnek tűnik elsőre, mert ugye minden automatizált benne, amit majd ha karsz (vagy épp tudsz), felülbírálhatsz. Látva egy PortraitAI eredményességét a L4-ben, inkább kihagynám. Elvileg alapoktól írták újra a motort, de ezt a mesét már meghallgattam az L3 >> L4 váltás kapcsán is. Aztán sz@arabb lett, mint volt. De sebaj, halandók számára még mindg inkább ez, mint a lightroom, nekem legalábbis sokkal, de sokkal inkább kézreáll. A Capture One meg csak RAW kibontó, nagyon minimális manipulációs képességekkel. A lényeg: vegyél Ryzen-t, akkor majd fagy rendesen a szoftver!
Nálam friss telepítés után is képes összehányni magát, és a fórumok tanúsága alapján nem én vagyok az egyetlen szerencsés. Idézném címszavakban a support és a köztem zajló díjnyertes kommunikációt:
Lassú a program! Kevés a memória. Izé, 64 GB. Aha, akkor kevés a proci. Őőőő 8/16, és ezt sem pörgeti rendesen. Ja, akkor AMD. Kösszbazzeg.
Na hagyom, mert itt off, saját topikja meg szerintem nincs is.
-
Throme
veterán
Nekem még nem fagyott le. Lehet azért mert a lassú konfigomon kifagyni se tud
. Na majd az AMD-vel
meglátjuk
Nekem tetszik a progi, de tényleg optimalizálatlannak tűnik. Aztán néztem meg a rendszer követelményeket, és igazam lett, mert az ajánlott i7 / R7 és felfelé. Miközben a LR jobban fut a gépemen, persze az se tökéletes, de érezhetően simábban (kisebb várakozásokkal).
Lassan jön a luminar AF, vagy AP , legalább is erre várnak páran. Az nem tudom mennyivel lesz jobban optimalizálva. Így lehet a L4-et már lesz@rja a kiadó.#27684 arabus
Kösz!
Már elvesztem a procimagokban, szálakban, és L2-3 cache-ekben.
Még annyi kérdés, hogy az említett procihoz kell (erősen ajánlott) külön hűtőventilátort venni, a gyári helyett? Említett feladaton felül egy két régebbi játékot biztos kipróbálok, azok biztos nem izzasztják meg.
Házat olyat nézek, amiben 2-3 ventilátor van alapból. -
HSM
félisten
Azt a +2 mag előnyt kapásból kamatostul visszahozza az ígért 19% IPC növekedés, és hogy nincs kétfelé vágva a CPU.
#27672 MPowerPH: A single core teljesítmény rendben van, ami problémás inkább a skálázódás játékokban, CCX, memória késleltetések.
Én jót mosolyogtam, mikor Crysis 3-ban nem sikerült a 10 éves hatmagos Xeon tempóját elérni azonos konfigban.
Abban a 3600 3 magig remekül skálázódott, utána látványos fal.
Részletek itt [link] .
Ami az "őskövület" 14nm-t érinti: [link] .
#27673 PuMbA : A baj csak ott van, hogy a mostani Zen CPU-kon van egy olyan dolog, hogy CCX, ami erősen ronthatja a többszálú teljesítményt (skálázódást), ha olyan a kód.
Ezért is tudnak néhol az Intelek nagyon elmenni, amikor mondjuk egy erre nem kényes programban (pl. Cinebench sok szál) a Zen lényegesen jobb. -
PuMbA
titán
válasz
hokuszpk #27681 üzenetére
Majd meglatjuk
Szerintem azért nem volt értelme a többszálúsításnak PC-n, mert az előző konzolgenben 8 hurka mag volt. A fejlesztők nem is szerették, jól be voltak korlátozva - mire skálázzanak, ha nincs teljesítmény - és inkább hagyták az egész dolgot. Ezt a teljesítményt röhögve vitte PC-n egy 4 magos proci, mert 1 mag sokkal erősebb volt és 2-3 szálat ráengedve ugyanott voltál.
-
válasz
Throme #27682 üzenetére
Luminar 4-et használok a megjelenése óta, és előtte a 3-ast is. Szeretem azt a szoftvert, de technikailag úgy fos, ahogy van. Vagy Nálad nem fagy rendszeresen?
Már direktben küldözgetem a ticketeket meg a rögzített videót a supportnak, ott tartok. Hogy a kérdésedre is válaszoljak: 3800X allcore 4.2-vel nyomom, és ez bizony kifingatja néha, használja pedig az összes magot. Sajnos látszik a CPU használatból, hogy közel sem annyira jól optimalizált program ez, mint kellene, hatalmas dropok vannak a kihasználtságban. LR-t nem használok, de egy PS CC-ből mondjuk egy RAW >> JPG export nagyon szépen és gyorsan megy százas nagyságrendben is. A mondandóm lényege, hogy a Ryzen marha jó a cucc képszerkesztésre is, de amíg Luminart használsz, ne várj csodát, érdemben alig gyorsabb így, mint a 3600-zal volt, vagy az az 1600-zal. PS már más tészta. Capture One szintén.
-
Throme
veterán
Sziasztok!
Aki foglalkozik képszerkesztéssel, kidolgozással (Raw-ból) tudna nekem segíteni abban, hogy a Ryzen 5 2600X proci mennyire elég erre a feladatra? Illetve mennyire kompromisszumos? Lenne mellé 16GB RAM és egy 1660 6GB VGA.
LR-t és Luminar-t futtatok (meg néha Affinity-t). PS-t nem.
Feljebb még tudok menni egy kicsit, R5 3600 (nem X-es), vagy R7 2700X.
Ezeket néztem ki költséghatáron belül (minden mást is venni kell egy PC-hez, ezért a limit).
Jelenlegi laptop konfigomnál mindenképpen jelentős előrelépés lenne (i5 7200U, 8GBram és i620 integrált chip).Köszönöm!
-
hokuszpk
nagyúr
az a helyzet, hogy az elozo konzolgenben is 8 magos proci volt, lett volna igazan ertelme a tobbszalusitasnak, mert egyszalasban azok biz hurka magok voltak, most lesz izmos egyszalu teljesitmeny, a szoftverfejlesztes meg eddig is az egyszerubb iranyba ment, 80% fejleszto meg is fogja tartani ezt a "joszokasat".
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Aljasvip #27665 üzenetére
+1. en is csak magamnak tuningolok, ha jon valaki, hogy rakjak ossze gepet, akkor oke, megkapja a gyari allapotot, par komolyabban terhelo teszttel megnezve, de nemfogok napokig tuningbeallitasokat tesztelni, hogy aztan az elso komolyabb game alatt kilepjen, es visszakeruljon hozzam a cucc, hogy valami nem smakk, rossz esetben "szar a gep, csereljuk ki ugy unblokk".
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Shkiz0 #27663 üzenetére
a b450m pro4-f -en sincs llc, vagy csak nemtalaltam meg, mert ugyeldugta az asrock.
Nemvagyok megelegedve vele, az 1700 -at shifteltem bele, ami a B350 Tomahawkban ment 3.9 -et AC, -- mondjuk az AVXes IBT alatt el is forrt a vrm -- ezzel meg az AC 3.6 -ot is vert izzadva kohogte ki. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
atideath #27659 üzenetére
melo es hosszutav, akkor a ketto kozil a 3800X -et vennem, sose lehessen tunni, mikor jon el az ideje a +2 magnak, lehet mar most is tudsz neki munkatadni, de ha megsem, ahogy a szoftverfejlesztoket ismerem jovo ilyenkorra siman elherdaljak azt a plusz teljesitmenyt is.
-
MPowerPH
félisten
válasz
fudi2002 #27674 üzenetére
Az eladasok egy dolog, most nem arra refleltaltam.
mod: Nem eppen. Legalabbis nem reszletezted, csak annyit irtal, hogy fajo nap lesz. Azt nem irtad, hogy miben. Intel hatalmas ceg, en nem feltem. AMD kerult mar ilyen helyzetbe, es eleg sokaig tartott(10 ev? 14?) es tized akkora eroforrassal is kimaszott belole, mikozben azert volt par hasznalhatatlan termeke, kezdve a Phenommal, aztan az FX -ekkel. Intel -nel sem lesz ez maskepp. Es szerintem gyorsan megoldjak, csak lapatra kell tenni a mostani vezetoseget.
Van nekik kesz architekturajuk, csak in-house nem tudjak legyartani azon a csikszelen, amire tervezve lett. A megoldas kezenfekvo lenne....Meg ha csak atmenetileg is.
PuMbA: Zen 2 -nek gamingben nem a gyengebb single core perf. volt a problema. Szvsz, single core a Zen2 mar rendben volt. 5.3GHz -n tudott egy i9 552 pontot CB single core teszt alatt. Egy 3950X meg tudott 542 korul, 4.7GHz korul?
Lathatod, hogy ez nem arrol szolt. Zen 2 mas sebbol verzik. Latency, es ez az, amit a Zen 3 -nal kigyomlaltak a kozos L3 cache -el, es a CCX -ek modositasaval. Sokkal jobb a magok kozotti kommunikacio. Tobbek kozott en ezert nem tartottam a Zen 2 -ot alternativanak sem az Intel mellett, gamingre.
-
Pro!Petya
addikt
Azért ez szerintem beszédes, főleg úgy hogy azonos a két config ...
Azt se felejtsük el hogy ehhez kell az 1080p és Minimum egy 2080Ti na meg egy jól skálázódó játék.
Aki 2K vagy fentebb játszik felbontásban vagy csak a vga gyengébb nála már nem fog észrevenni (ekkora) változást szerintem...Engem izgat hogy miért nem látjuk a boostolt órajelet Sisoftware alatt az 5000 szériánál ,csak mert ez a progi a valósat mutatja mindig, vagy az all allcore-t vagy a single-t de nem csal semerre. Az új széiánál viszont csak alapórajel van, azt meg már én sem hiszem hogy ennyin mérték ezeket. Fent van amúgy meg lehet nézni az 5600X / 5800X /5900X méréseket. (OKT 16-17től ha valaki keresné.)
-
MPowerPH
félisten
Az a baj, hogy a 3700X azert nem tul combos single core, konkurenciaval sem veszi meg fel a versenyt. Es jatekok alatt az is szamit. Az 5600X is tud majd tobb szalon dolgozni, nem lesz lekorlatozva 6 -ra.
fudi2002: Intelnel valszeg arat kell csokkenteni. Azert annyira nem rosszak a mostani termekeik, szvsz Zen2 -vel lazan felveszik a versenyt, gamingben pedig nincs kerdes, hiaba az oskovulet 14nm. Aztan jon a Rocket, ami single core sokat javulhat, 8 magig alternativa lehet, ha jol arazzak be.
-
-
-
Shkiz0
nagyúr
válasz
wwenigma #27658 üzenetére
Nagyjából már haladok viszont nem tudom, hogy a proci egy határ fos (1.3V biosban fix feszen nem elég 4150-hez sem, IBT alatt szinte rögtön újraindul) vagy a lap fos, vagy mind a kettő.
Mondjuk a drop se semmi, 1.35V biosban IBT alatt 1,30V és nincs (vagy én nem találtam) semmi LLC-t ami segítene rajta. Én eredetileg Pro4-F Asrock lapot akartam neki, de ő választotta ezt a lapot, ahogy elnézem nem volt egy jó választás. -
atideath
tag
válasz
South Velen #27656 üzenetére
Megnéztem az új tippelt árakat. Jóval drágább lesz az új 5800X mint a 3800X most. 0-24-be megy a gépem, ezen dolgozok nap mint nap. Talán 6 éve van meg a mostani. I6600. Szóval elég hosszú távra gondolkodom még egy darabig. Nyílván játszok, de azért nem ezt teszi ki mindennapjaim. Viszont a multitasking, programfejlesztés, munka igen. De most az i6600-ot 100%-ra hajtom és már érzem hogy kevés.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Shkiz0 #27657 üzenetére
Offszetes lapoknál először meg kell keresni azt a feszültséget ahonnan az offszet számít, eddig jutottam el mert itt zártam be az irast/videót és hasznaltam tovabb ugy ahogy volt.
MSI B550 Tomahawk feszbeallitasai ehhez képest űrhajó pilótafülkéje, na ahhoz se nyúlok...
-
Shkiz0
nagyúr
válasz
South Velen #27655 üzenetére
Megnéztem, ezt a beállítást azt 1.5V-ot adott a procinak
-
South Velen
addikt
válasz
atideath #27654 üzenetére
Ez elég egyértelmű.
Ha van 3800X-re jobb vételed, egyértelmű hogy azt válaszd.
+2 mag, és magonként is tud annyit mint a 3600XT.
Igazából még plusz 20 ezret is megér adott esetben a 3800X. Persze ha csak játszol, akkor nem, kérdés mennyire hosszútávra tervezel.
Viszont lehet érdemes várnod a 5800X-re, hogy letolja az árat. -
atideath
tag
Sziasztok!
Most készülök platformot váltani. Ami adott már:
MSI B550 Tomahawk Max
2x8gb Kingston DDR4 HyperX Fury
Silentium PC Fero 3 EVO hűtő
Nvidia 1080TIProcival vagyok bajban. 2 proci között vaciálok.
3600XT
3800XA két proci között 20e különbség van. 3600X-et szerettem volna de már szinte alig kapni. 3800X-re meg lenne jó vételem. Valami hátrányba részesülök ha a 3800X-et választom?
-
Shkiz0
nagyúr
válasz
South Velen #27651 üzenetére
Így néz ki a bios.
Elég fapad kicsit érzésem szerint
Proci 2019-es 2033PGS -
South Velen
addikt
válasz
Shkiz0 #27649 üzenetére
Nem a Giga B450-esekben nem lehet manual vcore-t sem állítani?
Azt hiszem. Ha ez igaz, akkor sok mindent nem tudsz kezdeni a procival.
A ram-ot és az fclk-t lehet benne beállítani és slussz.
Vagy Ryzen masterben lehet persze, csak bios-ban nem.
De én nem szoktam win alól. Az újabb 3600-asok egyébként 1.200V körül mennek 4200Mhz-t all core. Rá lehet próbálni, ha idei gyártás. Aztán onnan indulni tovább. -
mozso
senior tag
Hasznos lehet, hogy a "magasabb" negatív CPU voltage offset pl -0.03750v bizonyos Asus lapoknál, mint pl az enyém is (ROG Crosshair Hero 8) BSOD-ot okozhat az Overclock fórum tapasztalatai alapján [link].
Meg is volt az első nekem, idle/webböngészés közben. Kernel Power 41 lett a logban, de éppen a gép előtt ültem amikor történt.
Visszavettem a negatív CPU voltage offset-et -0.02500v -ra és azóta ok.
-
HSM
félisten
válasz
zsintai1987 #27644 üzenetére
PBO paraméterek állításával magasabb PPT-t is be tudsz állítani.
-
F e Z o
veterán
válasz
zsintai1987 #27644 üzenetére
Persze allcore tuning, ami a csövön kifér...
-
zsintai1987
tag
Üdv! Megjött az új ram. (a régi egy 2x8gb G.Skill 3000 cl18
3700x +Noctua NH-D15 2venti
x570 Asus prime
2x 16gb Corsair vengence lpx 3200MHz cl16
Rx 580
ház: Coolermaster H500 (sok ventivel)
Docp be, 3200MHz-ra fel. Semmi mást nem állítottam.
CB a régi rammal 4571
CB pontjaim: 5094. 1,4V-ot ad a PBO 60fok fölé nem megy. Pár másodperc múlva minden mag 3998MHz, viszont a feszültség besik 1,27v-re. 60C fokon marad. Viszont a PPT az megáll 88W-on (valószínű ez a kicsi keresztmetszet, mert a hőfok jó).
Ezen lehet még hekkelni valahogyan? -
MPowerPH
félisten
válasz
rumkola #27640 üzenetére
Fordult mar elo olyan, hogy az uj BIOS -al, azon betoltve a regit, a feszek elmasztak. En mar lattam uj BIOS -ba visszatoltott profilt, ami 2V -os CPU feszt eredmenyezett.
Es tudok olyanrol, akinel az ilyen el is vitte a procit.
Szoval betoltes utan azert illik ellenorizni, hogy biztos minden ugy van, ahogy az le volt mentve. -
-
jokeph
nagyúr
válasz
Televan74 #27630 üzenetére
A telós a legjobb. De a mostani BIOS-okat ha jól tudom, képernyőként ki lehet fényképezni a BIOS-ból magából és pl. pendrive-ra menteni.
Ennek még utána nézek.(#27631) MPowerPH :
(#27629) beef -el kell egyet értsek, egy jelentősebben módosított frissebb BIOS alá betölteni a régebbiben beállítottakat nem feltétlen jó, okozhat (persze ez sokminden függvénye) meglepiket. -
-
V!ck
senior tag
válasz
Biga123 #27625 üzenetére
Az a mai napi program lesz
Tegnap késő este, amikor ránéztem erre az egészre, már azt sem tudtam merre vagyok arccal előre...Sokat szerintem nem veszíthetek, hiába 4400 a gyári max boost, 4350 fölött még kb sosem láttam, de persze, kitesztelek mindent, hogy merre hány méter...
-
CJ4567
nagyúr
Nálad valószínűleg automatán állítja a tRFC alapján, mert a ZenTimings-es képeden a tRFC, és a tRFC2-4 különböző értékeket ír, nálam viszont mind a háromra egy fix értéket ír, amit beállítottam a tRFC-nek.
Erre gondolok, nálam a három tRFC érték egy fix értéken van.Én odaadom a RAM-oknak az 1,4V-ot, fentebb nem mennék, kivéve rövid benchmarkokra, először ezzel is barátkozni kellett kicsit, mert hiába írják biztonságosnak, attól csak 1,4V-ról van szó.
-
V!ck
senior tag
Sziasztok!
Feldobtam én is a CTR 1.1 beta3-at, kifejezetten ki van kerekedve a szemem. CB20-ban a 3700X-em gurított egy 5101 pontocskát
(stock 4700 körül volt)
AllCore 4300MHz @1.25V
Ami furcsa, hogy még kevesebbet is eszik, mint default és legalabb 5 fokkal hűvösebb.
Asszem elégedett vagyokPróbálta már valaki, akinek 3700X dolgozik a reaktortérben?
-
mozso
senior tag
Gondoltam teszek egy próbát a CTR 1.1 beta3-al. Felraktam, ahogy kéri 1usmus a leírásban. Kicsit nekem a program felemás, ha úgy van beállítva az alaplapi BIOS, ahogy a szerző kérte, akkor szebb adatokat mutat. Ha nem, akkor meg majdnem is bármi lehet.
CTR 1.1 beta3 által javasolt beállítások használatával a Cinebench R20 Multi a 7484 pontot hozott a korábbi 7320 helyett. Single core beesett, de ez normális CCX OC esetén.
Nem vagyok az egészről meggyőzve, de 1 dologra jó volt a kísérlet, gondolatébresztőknek, hogy kipróbáljam mit csinál a CPU-m, ha magasabb negatív offset-el jobban csökkentem a neki adott feszültséget, mint eddig.
5x magasabb negatív offsetet állítottam be, most -0.03750v. PBO továbbra is használatban, de továbbra sincs EDC1 bug kihasználva, PBO: extra 0MHz + Scalar 1x + motherboard limits.
A single core teljesítmény picit csökkent, a magok sem ugranak 4600Mhz fölé annyira, viszont a multi core jobb lett. A teszt során már 10 órája bekapcsolt gépem megmelegítette a hűtővizet picit, így az 3 fokkal melegebb volt, mint a CTR 1.1 beta3 teszt alatt.
Azaz:
CTR 1.1 beta3 (CCX1 - 4250MHz, CCX2 - 4275MHz, CCX3 - 4150MHz, CCX4 - 4150MHz):
Cinebench R20 Multi: 7484PBO, CPU offset -0.03750v, EDC1 bug nincs kihasználva, extra 0MHz + Scalar 1x + motherboard limits:
Cinebench R20 Multi: 7478A fenti tesztelés után módosítottam picit:
SOC voltage auto (korábbi offset helyett)
CLDO_VDDP: 900mv
CLDO_VDDG IOD: 924mv
CLDO_VDDG CCD: 950mvÉs nincs többet WHEA error 19 / 41. 3733MHz-nél, amivel a kretén Asus bios utolsó 2 verziója óta szenvedek (más is). Érdekes.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Szlavik #27613 üzenetére
mehet a fix, de ha van kedved, meg időd.keresd meg a "falat". a Zen, Zen+ és a Zen2 mag is beéri kevéssel, de van egy pont, ahol elkezdi kérni a feszt denagyon. na ha ezt a pontot kitapasztalod, és belövöd pont alá, akkor gyors is lesz meg hüvös is, és a villanyórát sem tekeri, mint az Erzsébetvárosi önkorm. képviselő.
* Talán a PBO működése is valamelyest igazodik ehhez, a magas fesz azért is kell, hogy ha szükséges biztosan áttörje a "falat". -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Trailblazer #27603 üzenetére
végre valami sikerstory ebben a nagy őszben
#27604 : ikondrusza ! ittam pálinkát. sokat. szóval álláspontom : amíg nemjön belőle a füst, addig nem gőzmozdony ! de amúgy jónaktünik. bár van aki a 70+ foktól megijed, ahelyett, hogy fűtéskiegészítésként gondolna a procijára.
* normális, feltéve, hogy stresszteszt közben volt 82 a proci.** ajaj. ékezeteket írok. asszem át kell térnem az alkoholmentes alkoholra.
-
hokuszpk
nagyúr
"Egyébként az első BIOS-al jól megszívtam a nem működő CLR CMOS bugját a B550-eknek. "
jó 20 éve abbahagytam a -- nevezzük annak -- szoftverfejlesztést, mert meggyőződésemmé vált, hogy az összes programozó idióta, de ilyen esetekben még mindig hülyén nézek ki a fejemből, hogy ezt az egyszer már jól megoldott funkciót hogy sikerült elbaszni ?
de aztán eszembejut a válasz : minden programozó idióta. ennyike. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Szlavik #27613 üzenetére
Extrém tesztprogramokon kivul mennyi a homersekleted? Az osszehasonlitas meg...nezd mar meg mennyi a hoatado felulete a 2600k-nak....216 mm2.....ennek 74mm2...harmadannyi.
Normális ÉS ideális is. Nem lesz baja nem kell parázni. Pláne visszafogni a teljesitmenyet ha mar megvetted és ez a "melegedés" beidegződés megvan...azt szepen el kell hajintani.
-
HSM
félisten
válasz
CJ4567 #27601 üzenetére
Nálam is elég tág határok között működőképes a procODT tekintetében, le tudok menni én is 40 környékére.
Viszont a legalacsonyabb feszt így 53 Ohm körül kéri, így ennyin hagytam.
A TRFC2-4-ről azt olvastam, ennél a szériánál mindegy, saját tapaszatalatom nincs, mert nem állítottam be, mert elég közel voltak az alapértékek ahhoz, ami kellett volna.
A calculatorban van külön kalkulátor, ha precízen szeretnéd ezeket beállítani.
(#27604) Szlavik: Normális. Hogy mennyire ideális, már más kérdés...
(#27613) Szlavik: Ha a 3,8Ghz elég, akkor 3600X esetén nincs más dolgod, mint a BIOS-ban kikapcsolni a Precision Boost vagy valami hasonló nevű opciót [link] .
-
Szlavik
tag
válasz
Biga123 #27609 üzenetére
És fesz vagy órajel visszafogással nem lehetne valamennyit kompenzálni, Igazából nekem pl nem kell a 4,4 Ghz. Mert full alap dolgokat csinálok. Gondolom az még mindig működik, hogy fix fesz fex órajel. Nekem a 3,8 tökéletesen elég. De láttam előttem szólónál, hogy a gyári stock beállításokkal menjen minden. Nem tudom, kicsit parázok ezektől a hőmérsékletektől.
Egy i7 2600k CpU-m volt azt egy Cm hyper 212 plus al 60 fok alatt tartottam.......... -
jokeph
nagyúr
válasz
Trailblazer #27610 üzenetére
Nagyobb féle toronyhűtőnek max az alja lesz langyos akkor is ha kinyomod a szemét P95-el (megfelelő légáramlás esetén természetesen).
-
MPowerPH
félisten
válasz
Trailblazer #27607 üzenetére
Sokat egyikkel sem ertek... En sem tudom kordaban tartani epitett vizhutessel, meg asszimetrikus blokkal.
-
CJ4567
nagyúr
A ProcODT-t se mindig kell állítani, nálam a Hynix CJR-ek mennek 3800 CL16-ot gyári(36,9) ProcODT-vel.
Elég érdekes, hogy mekkora különbségek vannak RAM-ok, és procik között. (Nálam pl. a Ryzen memory calc beállításai elhasaltak, egy harmadlagos időzítések miatt, a többit feszesebbre tudom venni, mint amit ajánl.)
Látom néhányótok képén, hogy a tRFC2, és tRFC4 is be van állítva. Ezzel van értelme foglalkozni? Én csak beírtam a tRFC-nek, hogy 494, nem állítottam a tRFC2/4-en.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- AMD Ryzen 5 7500F Processzor - Készletről Azonnal - 27% Áfás Számla & Garancia
- ÚJ AMD AM5 Processzorok - Ryzen 5 / 7 / 9 - Számla & Garancia
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Update 07.30. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari