- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Őskoczka
- Zicokuka: Minden változik,a Cod 2 örök
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thrawn
félisten
válasz
Joachim21 #38711 üzenetére
"ha a CSM-et disable-d re állítom, akkor meg nem bootol be NVMe-ról"
Persze, hogy nem, eleve UEFI módban kellett volna telepítened a rendszered. De ha már így belejöttél meg is teheted
Tipp: ha MBR partíción van a Windows akkor át lehet konvertálni GPT-re és utána büntetlenül letilthatod a CSM-et, nem kell újratelepíteni a rendszert. -
Thrawn
félisten
válasz
ScomComputer #37700 üzenetére
Szép baleset
-
Thrawn
félisten
Próbáld ezzel: Windows 7 Image Updater
-
Thrawn
félisten
Te tényleg ennyire értetlen vagy, vagy csak játszod a hülyét?
Egyetlen mondatot emeltél ki és azt sem sikerült megértened miért van úgy ahogy. A Curve Optimizer tuningnak számít, onnantól kezdve pedig semmi nem garantált az AMD által. Nélküle, alapbeállításon minden CPU-juk megfelel a specifikációknak. A megfelel nem egyenértékű az optimálissal! Tudod van gyártásból adódó szórás. -
Thrawn
félisten
-
Thrawn
félisten
Akit/akiket érint, kint vannak az MSI X570/B550 béta BIOS-ok AGESA Code 1.1.0.0 Patch C-vel: [link]
-
Thrawn
félisten
válasz
fudi2002 #28406 üzenetére
Előfordulhat
Szegény rank-et mindenki összevissza használja, pedig szerintem elég érthetően le van írva mit jelent: [link] (Ranking+Organization). Amiért meg jobb a DR mint az SR az pedig az Interleaving miatt van. De lehet eltévedtem és nem ez a szakmai topik?
-
Thrawn
félisten
válasz
MPowerPH #28400 üzenetére
A topológia az alaplap tulajdonsága, nem a memóriamodulé. Azt jelzi, hogyan van bedrótozva a 4 memóriaslot a CPU felé.
RECSKA: A 4DR kezelése a memóriavezérlőn múlik, ha tudja kezeli, ha nem tudja nem kezeli. Tudtommal a Ryzen kezeli a 4DR-t minden további nélkül. fanti rá az élő példa.
fudi2002: úgy más, már értem mire gondoltál. Amióta vannak olyan DR modulok amik hasonló órajelre képesek, mint az SR-ek, nem kérdés melyik lesz a gyorsabb.
#28404 MPowerPH: A rank nem adható össze, ahogy fanti-nál sincs QR, mert a Ryzen memóriavezérlője nem ismeri a QR-t. El sem indult volna a gépe ha valóban QR RAM lenne benne.
-
Thrawn
félisten
válasz
fudi2002 #28344 üzenetére
"...4x sr ami 2x dual rank ugye..."
Nagyon nem. A 4xSR az 4xSR lesz.A rank a RAM modul felépítésére utal, teljesen mindegy hány darabot használsz. A single rank felépítésű akkor is SR marad ha kettőt, négyet vagy akármennyit használsz fel belőle. Az sem számít, hogy a modulnak csak az egyik, vagy mindkét oldalán vannak chipek, attól még lehet single rank vagy dual rank is.
-
Thrawn
félisten
válasz
MPowerPH #27573 üzenetére
Állítgatás előtt mentsd el az aktuális konfigurációt egy profilba, onnan könnyen visszatöltheted egy CMOS clear után a beállításokat és folytathatod ahol abbahagytad.
A túltolt tuning miatti stock beállításokkal való indulás (recovery) Asus sajátosság. Én is hiányolok valami hasonlót az MSI-től, de a fenti módszer is működik tulajdonképpen. Ha van egy fölös reset gombod akkor kösd rá a CMOS clear jumperre, így nem kell csavarhúzóval szórakozni meg asztal alá feküdni.
-
Thrawn
félisten
válasz
Joachim21 #27300 üzenetére
Itthon nehéz hozzájutni, de külföldről beszerezhető, én is így vettem. Igaz a VRM-et nem igazán dolgoztatja meg a 2600-am, de ki tudja mit fogok még belerakni
fanti: bányász BIOS van a kártyádon, azért nyíródott ki benne a GOP. Meg kell keresned és ráflashelned az eredetit: [link]
-
Thrawn
félisten
Nem kérdőjelezted meg, csak mivel nem hivatalos doksit tolt az arcodba, ezért mégsem hiszel neki. Na ne szórakozzál már. Ez vajon melyik érvelési hiba?
Nem személyeskedtem, csak egy régi viccet hoztam fel analógiának, mert vicc amit itt művelsz.
Az AMD 2014 óta nem publikálja azokat a doksikat amiket látni szeretnél, ettől függetlenül léteznek, csak ki kell kérned tőlük. Azt mondjuk megválogatják, hogy kinek adják oda, szóval sok szerencsét, szükséged lesz rá!
-
Thrawn
félisten
Oda van írva, hogy "whatever" ergó teljesen mindegy milyen terheléssel nézed, az 1.2-1.5V közötti fesz teljesen normális. Kinek kell még ezt leírnia, hogy elfogadd végre? Tőlem nem oké, senki mástól a fórumban nem oké, ha az AMD embere írja le az se oké. Szóval kinek?
Tudok egy jó megoldást. Ha úgy gondolod, hogy selejtes a CPU-d mert specifikáción kívül működik, küldd vissza az AMD-nek garanciába, mondjanak rá valamit ők.Kicsemegéztem neked még egy mondatot:
Please note that it is totally normal for your Ryzen to use voltages in a range of 0.200V - 1.500V -- this is the factory operating range of the CPU.
-
Thrawn
félisten
válasz
tirszin #25847 üzenetére
Van rendes energiagazdálkodása, fejlettebb mint bármelyik előző generációs AMD processzoré.
Megnézted rendesen a videót amit Alpi. linkelt? Teljes terhelésen a CPU-rész 83 wattot kért, üresjáratban ez leesett 4 wattra. Ez 20-szoros különbség, nem 5-10 amit számon kérsz. -
Thrawn
félisten
-
Thrawn
félisten
válasz
proci985 #25743 üzenetére
Előre szólok, hogy ha átnyergelsz egyszer 3rd gen Ryzenre, akkor hiába az épített víz, bizony melegebb lesz, mint amire számítanál
Flémelni biztos nem fogok, de tovább magyarázni sem, mert úgy látom hiába is próbálom, nem megy át az infó. Vagy szándékos az értetlenkedés, vagy pedig, hát hogy is mondjam, nem a legélesebb kés a fiókban. Ja és lassan kezdek félni az agresszív processzoromtól -
Thrawn
félisten
A Ryzen a jelenlegi állapotában működik technikailag ideális módon. És gazdaságilag is. Kihozták az új architektúrából és az adott gyártástechnológiából amit csak ki lehetett.
Nem kommentálnám, nem tartozik ide.
Nemhogy kevésbé lettek volna versenyképesek, hanem nem bírtak volna ki még egy olyan fiaskót, mint a Bulldozer. Számomra értelmezhetetlen ez a "kiegyensúlyozott rendszer", fogalmam sincs mit akarsz ezzel mondani. Egy szálon megkapod a max boostot, több szálon meg az allcore boostot, ennél jobban hova kéne még kiegyensúlyozni? Hogyan legyen kevésbé agresszív? A max boostot ne mikroszekundumok alatt érje el, hanem csak mondjuk fél perc után?
Már nem először írod ezt a 4-szálas Primeot. Nem 6 mag 12 szálas processzorod van? Miért nem 12 szálon futtatod akkor?
-
Thrawn
félisten
Mármint mi a nem jó dolog?
Teljesen más rendszer, továbbra se keverjük ide. Már csak azért sem, mert ez nem vs topik.
Ez így működik, így tervezték, van rá garancia. Az, hogy eddig ilyen nem létezett és egyeseknek szokatlan, most erre mit mondjak? Majd megszokják. Vagy küzdenek értelmetlenül ellene, de a fizikát nem fogják tudni megváltoztatni.
A vicc annak szól, hogy lusták utánanézni az emberek, csak bedobják ezredjére is ugyanazt a kérdést.
Technológiai oldalról akkor nem fordulna elő a "magas" hőmérséklet és a hőingás, ha alulfeszelik és alulórajelezik a Ryzent, visszafogják a PB-t, amelyekből egyenesen következik az, hogy teljesítmény vesztenek és mélyen a jelenlegi szint alatt teljesítenének. Ezzel a húzással nem lennének versenyképesek a piacon, ergo üzletileg is kicsinálnák magukat. Ne etess már hülyeségekkel mert azt nem díjazom. Ebben az iparágban a technológia határozza meg az üzletet, ha nincs jó technológiád, nincs üzleted, véged van.
-
Thrawn
félisten
Az AMD viszont nem így látta, mellesleg a gyártástechnológia+PB+binning ezt eredményezi. Fogadd el.
Az Intelt ne keverjük ide, más gyártástechnológia, más architektúra, más turbó. Esetleg térjünk vissza erre akkor ha már mindkét cég a TSMC-nél fog ugyanazon a csíkszélességen procit gyártatni.
Ez részben a gyártástechnológiából adódik, részben PB. Ez a tervezett működés és van rá garancia, hogy ez így oké. Fogadd el.
Mármint mi nem egészséges? A hőfok? A gyártói értékeken belül van, innentől kezdve tökmindegy, hogy szerinted jó vagy nem. Fogadd el.
Mindenki a gyártói értékeket teljesítő procit vette meg, a többi innentől kezdve lényegtelen.
Pár százaléknyi többletteljesítményért nem fogom tuningolni, főleg nem egy Ryzent ami megoldja ezt magától is helyettem ha békén hagyom. Kipróbálni kipróbáltam egyszer, elég pocsék darabot fogtam ki.
Semmi sem lehetetlen, de egy cégnek nyereségesnek is kell lennie, és pont nem érdekli, hogy valaki egy fórumon mit szeretne. Jelen esetben jobb hőátadást. Az AMD és sok más gyártó is kapva-kapna az ötleten, ha a nem túl olcsó forrasztásos megoldás helyett valaki kitalálna egy még jobb és olcsóbb módszert a hatékonyabb hőátadásra. Eddig ilyen ötletet még nem láttam csak ezt: [link]
Az érveid mellőzik a fizikát, a jelenlegi technológiai korlátok megértését, a Ryzenek tervezett működési jellegzetességeit és a realitást, leginkább csak wishful thinking az egész. De abból még céget nem láttam megélni. Hát ezért kaptad azt amit.
-
Thrawn
félisten
Ha az a másféle elrendezés nagyobb felületet eredményez akkor jobb lesz a hőeloszlás. Ez eddig oké, meg persze nyilvánvaló is. Csak éppen közben tökönlövöd magad, mert kevesebb chipet hozol ki egy waferből, ami megdrágítja a végterméket. Marha drága ám egy 7 nm-es wafer, a 7 nm+ meg még drágább lesz. Szóval ilyen hülyeséget nem csinálnak.
A PB-t hiába várod, hogy majd jobban belövik, az akkor is el fogja engedni akár 90 fokig a CPU-t ha a többi paraméter amit figyelembe vesz ezt megengedi. Pont ez a lényege. A kedvedért nem fogják egyesével kitesztelni melyik chip mekkora fesszel stabil, vesznek egy nagyátlagot, hozzáraknak 10%-ot, hogy biztos mindegyik chipnek elég legyen és mindegyik CPU ezzel fog kijönni a gyárból. Az, hogy te otthon kézzel mit mókolsz vele, az pont nem érdekli az AMD-t, de elárulom, hogy semelyik másik gyártót sem.Vannak megadott paraméterek amiket egy chipnek tudni kell (TDP, órajel, stb) és ha azt tudja akkor megy a boltba. Innentől kezdve teljesen irreleváns az, hogy te a saját chipedből mit hozol ki, csináld meg ezt többmillió chippel és utána beszélgessünk róla megint, érdekelne a tapasztalatod.
A szilícium alapú félvezetők röhögve elviselik a 90 fokot, teljesen feleslegesen megy a sírás, hogy jajj de meleg a CPU-m. Ez üzemszerű működés. Egyes szilícium alapú chipek évekig mennek 2-300 fok környékén (nem processzorok mielőtt valaki félreértené), mert ott az az üzemszerű működés. Simán kibírják. Azt sem sikerült itt még sokaknak megérteni, hogy az 1.45 V-os fesz amit időnként lát az sztenderd gyári működés. Ha nem társul mellé amper akkor nem okoz problémát, erre pedig figyel a PB. Ha ez feltűnt sokaknak akkor az miért nem, hogy nagy terhelés esetén, amikor bőven szaladgál amper is, akkor messze nem kap ennyit a CPU? Még az órajel is alacsonyabb lesz, mert a PB algoritmus ezzel is számol. És hogyhogy nem, de erre még garanciát is vállalnak.
Ha a saját tuningolatlan(!) procimat nézem HWInfoval, akkor mindennapos használat során 1.27 V körül kolbászol, ha kap egy smallFFT Prime-ot, akkor meg 1.08 V-ot. Az órajele előbbi esetben eléri a 3.9 GHz-et, utóbbi szituációnál meg 3.6 GHz amit kihoz magából. Ezek az értékek megfelelnek annak, amit az AMD megadott, sőt, mivel van egy gyárinál komolyabb hűtőm, az utóbbi érték még túl is teljesíti azt a 3.4 GHz-es base clockot, amit a specifikációkban megadtak. Az általad kritizált PB-nek és egy jó hűtőnek hála nyertem 200 MHz allcore órajelet kézi állítgatás nélkül. Nem tudom ki hogy van vele, de a szarulvanbinnelve/belőveapébéalgoritmus helyett én inkább örülök ennek.
Szumma szummárum. Ne próbáljunk már meg okosabbak lenni olyan mérnököknél, akik időtlen idők óta chipgyártással foglalkoznak élesben és egy adott szilíciumlapkából igyekszenek minden létező teljesítményt nagy tételben kicsikarni. Szóval minden tiszteletem, de nagyon a felszínt kapargatod mind a chipgyártás terén és a Ryzenek működési sajátosságainak terén is.
-
Thrawn
félisten
Akit érint:
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI BIOS 1.3
- Updated AMD AGESA ComboAm4v2PI 1.0.8.1 -
Thrawn
félisten
Akit érint:
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI BIOS 1.2
- Improved boot time.
- Improved PS/2 KB/Mouse compatibility.
- Improved memory compatibility. -
Thrawn
félisten
Ez jó régi verzió, 1.0.8 a legújabb nem béta. Itt a topikja egyébként: ZenTimings
-
Thrawn
félisten
"Akkor én használjam teljes nyugalommal úgy, hogy akár rendesen terhelve is 1,35V-ot adna alá a PB, de még Prime alatt is 1,3V-ot látok? "
Használd nyugodtan, semmi baja nem lesz. Mint az már többször is le lett írva PBO kapcsán, önmagában a "magas" fesz nem jelent semmit, amper is kell ahhoz, hogy degradáció léphessen fel. -
Thrawn
félisten
válasz
r3v0Lut10n #18462 üzenetére
Tegnap jött ki az 1.7.2, próbáld abba importálni, nekem ott megy.
-
Thrawn
félisten
-
Thrawn
félisten
válasz
tomsolo #14808 üzenetére
De, az 1.45V az 1.45V PBO-val, csak nem mindegy mennyi ampert vesz fel mellé, ezt kellene megérteni végre. Nem véletlen vesz vissza a PBO, ha minden szálat terhelsz és emeli vissza ha kevesebb mag kap munkát. Manual OC-val esélye sincs visszavenni, mert ugye beállítottál egy fixet és minden körülmények között azt fogja kapni, ha egészséges ha nem.
Az egyetlen dolog amiről érdemes lenne a témában tárgyalni az az, hogy manual OC esetén mekkora az a max fesz amit biztonsággal lehet adni a CPU-nak.
-
Thrawn
félisten
"the boost system makes a lot of small adjustments you can't see in monitoring software
1.35V in software can easily have the CPU dropping down to 1.31V for peak loads"Ez a PBO, ami nemcsak a feszt hanem az ampert is figyelembe veszi terheléstől függően. Amit szoftverből látsz 1.35V-ot az valójában lehet már csak 1.31V csúcsterhelésen.
whereas 1.375V static
is 1.375V
all the time
regardless of currentEz meg a manual OC amit többen preferálnak, csak éppen degradálódhat tőle a processzoruk. Itt a beállított 1.375V akkor is 1.375V marad, ha közben az amperigény megnő akár olyan mértékben is, ami már károsíthatja a processzort ezen a feszültségen.
-
Thrawn
félisten
válasz
Sir Riccio #10633 üzenetére
Majd kint lesz ott is előbb-utóbb, a szerveren már ott a BIOS-fájl.
-
Thrawn
félisten
válasz
Sir Riccio #10603 üzenetére
Kint van az is:
ROG Strix X470-F Gaming
És ez is:
TUF X470-Plus GamingVolt elmentett profilom de nem töltöttem vissza (jobb a békesség), inkább kézzel újra beállítottam mindent ahogy volt. A bootolási idő rengeteget javult
-
Thrawn
félisten
Akit érint:
PRIME X470-PRO BIOS 5406
Changelog még nincs, az AGESA ComboAM4 1.0.0.4(B) viszont biztos benne van. -
Thrawn
félisten
válasz
SECTORnooB #10157 üzenetére
Béta már van, csak elfelejtették szignózni ezért nem lehet feltenni se
-
Thrawn
félisten
válasz
kleinguru #7030 üzenetére
Kint van az Asus honlapján, csak nem közvetlenül a BIOS-ok alatt, hanem a Win10 drivereknél.
gaborw: lásd fentebb
-
Thrawn
félisten
válasz
SECTORnooB #7023 üzenetére
Nekünk kiadták ma azt az 5220 BIOS-t még hivatalosabban is:
Version 5220
2019/09/24 14.63 MBytes
PRIME X470-PRO BIOS 5220
Update AGESA 1.0.0.3ABBA to improve system performance
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst mw1g3mg/a - 3 év gari - MAGYAR
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS