- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
mozso
senior tag
Adott egy Asus ROG Strix X570-F-gaming alaplap + a régi 3900X procim + két 8GB-os memória modul (párban lett véve), a kit típusa F4-3200C16D-16GIS. A G.Skill weboldala szerint kompatibilis az Asus ROG Strix X570-F-gaming alaplappal. Az Asus QVL listáján azonban ez a ram nem szerepel.
Az alaplapot használtan vette az ismerős, a proci az enyém volt, az hibátlan. A ramokat az ismerős használta eddig, elvileg azoknak sincs baja.
A szokásos A2-B2 memória foglalatban a 2x8GB ram nem működik. Egy modul az A2 foglalatban működik. 2x8GB ram az A1-A2 foglalatban működik, de elég lassú (érthető miért).
Tapasztalt már valaki ilyet ezzel az Asus ROG Strix X570-F-gaming alaplappal? Hibás lenne az alaplap? -
mozso
senior tag
-
mozso
senior tag
Normális esetben mekkora a különbség ezen két konfig sebessége között?
4 x 8 GB SR 3600CL16-16-16-32
2 x 16GB DR 3600CL14-15-15-32Csak én nem látom, hogy különbség lenne? Részletes subtimingok a képen. Mindkettő Samsung B-die. Alaplap, CPU és BIOS verzió + beállítások azonosak, kivéve pár ram paraméter ami a stabilitás miatt kellett.
-
mozso
senior tag
Akinek hőmérős a ram-ja, milyen hőmérsékleteket mértek alapjáraton, terhelés nélkül?
Nekem 3666-on 1.45V-on 28-29 fokos a 2 ram modul alapjáraton, de van felettük egy Gskill ram cooler.
-
mozso
senior tag
válasz
fudi2002 #31800 üzenetére
Az alaplap kavart be, hiába lett minden beállítás kézzel beírva, valami megbomlott az agyában. Volt egy lementett DOCP tuning mentes alap beállításom, amit CMOS reset után visszatöltöttem és újra beállítottam a DOCP-t, meg a ram időzítéseket és azonnal jó lett.
Pedig nem beta BIOS van fent....
-
mozso
senior tag
válasz
MPowerPH #30198 üzenetére
GSkill oldala:
[link] és [link]Mind Samsung B-die:
2x16GB 3600MHz CL14-15-15-35 1.45V -> F4-3600C14D-32GTZN
2x16GB 3800MHz CL14-16-16-36 1.50V -> F4-3800C14D-32GTZN
2x16GB 4000MHz CL16-19-19-39 1.40V -> F4-4000C16D-32GTZRItt is beszélgetnek róla:
[link]Nekem az a megértésem, hogy mindhárom DR x 2 modul -> 4 rank. Pont, mint most nekem SR x 4 modul -> 4 rank. Vagy elhibáztam valamit?
-
mozso
senior tag
Frissült a lista:
Három verzió közül melyik a javasolt?
2x16GB 3600MHz CL16-16-16-36 1.35V
2x16GB 3600MHz CL14-15-15-35 1.45V
2x16GB 3800MHz CL14-16-16-36 1.50V
2x16GB 4000MHz CL16-19-19-39 1.40VA 3800-ast eddig nem találtam meg boltokban. Nem hiszem, hogy az 5900X 1900MHz feletti IF-et tud majd mázli nélkül, ami nekem nem szokott lenni.
Azt nem tudom eldönteni a 4000CL16 jobb-e lebutítva 3800-ra, picit jobb időzítéssel vagy a 3600CL14 jobb, felhúzva 3800-ra, de lazább időzítéssel.
-
mozso
senior tag
Sziasztok!
Tippekre lenne szükségem, eddig 4x8GB 3600MHz CL16-16-16-36 1.35V ramokat használtam a 3900X-nél. Samsung b-die, single rank modulok.
Gondolkodom, hogy kipróbálom a 2x16GB-ot. Vagy 3900X vagy 5900X lesz a CPU.
Három verzió közül melyik a javasolt?
2x16GB 3600MHz CL16-16-16-36 1.35V
2x16GB 3800MHz CL14-16-16-36 1.50V
2x16GB 4000MHz CL16-19-19-39 1.40V -
mozso
senior tag
Úgy tűnik nem könnyű szereznem 5900X-et. Egyik külföldi nagykerbe érkezik 4-4500db ebből, de egyet sem tudnak lecsípni nekem. Remélem hátha mégis szerencsém lesz azért. Sajnos a másik 2 külföldi nagyker, amit ismerek pedig már most megmondta, hogy nem lehetséges.
-
mozso
senior tag
Visszatekertem az időt picit SR vs DR témában. Nekem a megértésem kizárólag a Zen2 ! platformnál a TheStilt és 1usmus egy éves bejegyzései alapján az volt, hogy az SR jobb megoldás Zen2-nél, akkor is ha az X570-es lapok nagyrésze daisy chain-es, mert jobb lett a platform. Direkt nem néztem a Zen1-et, mert az más, illetve nem azt akartam venni.
2019 augusztus 4-én tudtam megszerezni a 3900X-et. Eredetileg 2x8GB Samsung B-die 3600CL16-os SR rammal kezdtem. 2 hét alatt rájöttem ez nekem kevés és kapott még 2x8GB Samsung B-die 3600CL16-os SR ramot a rendszer. Azaz lett 4x8GB Samsung B-die SR ramom @3600CL16.
Megtaláltam az PH-s fotó feltöltéseim között a régi AIDA tesztet 2x8GB SR-el. Mivel az AIDA készítői kiemelten felhívják a figyelmet, hogy összehasonlítás során mindig mindenki azonos verziót használjon, ezért most visszaraktam a régi több, mint 1 éves AIDA-t, mint amivel mértem annó. Így lehet csak korrekt az összehasonlítás.
Minden beállítás azonos, csak annyi történt, hogy 2x8GB SR helyett 4x8GB SR van a gépben. Az előrelépés nem olyan kicsi 2x8 versus 4x8 témában:
Ma kaptam értesítést, hogy van új AIDA Extreme verzió, fel is raktam és drámai eltérés van a korábbi hivataloshoz képest.
Emiatt is írja a készítő, almát csak almával. AIDA teszt csak azonos verziójú AIDA tesztel összehasonlítható. Mondjuk nem értem miért lett katasztrófálisan lassabb minden az új AIDA tesztnél.
-
mozso
senior tag
Csomó játék tesztje 1080p és 1440p-ben az alábbi komponensekkel:
Operating System : Windows 10 Pro 64 Bit
CPU : AMD Ryzen 7 3700X @4.0GHz (Gigabyte X570 GAMING X)
GPU : NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER 8GB @Stock
RAM 1 : Corsair Vengeance RGB Pro Series 1 x 32GB DDR4 3600MHz
RAM 2 : Corsair Vengeance RGB Pro Series 2 x 16GB DDR4 3600MHz
RAM 3 : Corsair Vengeance RGB Pro Series 4 x 8GB DDR4 3600MHzTeszt itt:
[link]Ahogy néztem sokszor a 4x8GB SR volt a leggyorsabb azonos RAM sebességnél. Vannak esetek, amikor a 4x8GB SR minimum FPS alacsonyabb, de az átlag FPS meg magasabb, mint a 2x16GB DR. Ezt más összehasonlításnál is láttam már.
-
mozso
senior tag
Van itt minden, mint a bucsuban. :-(
-
mozso
senior tag
Hasznos lehet, hogy a "magasabb" negatív CPU voltage offset pl -0.03750v bizonyos Asus lapoknál, mint pl az enyém is (ROG Crosshair Hero 8) BSOD-ot okozhat az Overclock fórum tapasztalatai alapján [link].
Meg is volt az első nekem, idle/webböngészés közben. Kernel Power 41 lett a logban, de éppen a gép előtt ültem amikor történt.
Visszavettem a negatív CPU voltage offset-et -0.02500v -ra és azóta ok.
-
mozso
senior tag
Gondoltam teszek egy próbát a CTR 1.1 beta3-al. Felraktam, ahogy kéri 1usmus a leírásban. Kicsit nekem a program felemás, ha úgy van beállítva az alaplapi BIOS, ahogy a szerző kérte, akkor szebb adatokat mutat. Ha nem, akkor meg majdnem is bármi lehet.
CTR 1.1 beta3 által javasolt beállítások használatával a Cinebench R20 Multi a 7484 pontot hozott a korábbi 7320 helyett. Single core beesett, de ez normális CCX OC esetén.
Nem vagyok az egészről meggyőzve, de 1 dologra jó volt a kísérlet, gondolatébresztőknek, hogy kipróbáljam mit csinál a CPU-m, ha magasabb negatív offset-el jobban csökkentem a neki adott feszültséget, mint eddig.
5x magasabb negatív offsetet állítottam be, most -0.03750v. PBO továbbra is használatban, de továbbra sincs EDC1 bug kihasználva, PBO: extra 0MHz + Scalar 1x + motherboard limits.
A single core teljesítmény picit csökkent, a magok sem ugranak 4600Mhz fölé annyira, viszont a multi core jobb lett. A teszt során már 10 órája bekapcsolt gépem megmelegítette a hűtővizet picit, így az 3 fokkal melegebb volt, mint a CTR 1.1 beta3 teszt alatt.
Azaz:
CTR 1.1 beta3 (CCX1 - 4250MHz, CCX2 - 4275MHz, CCX3 - 4150MHz, CCX4 - 4150MHz):
Cinebench R20 Multi: 7484PBO, CPU offset -0.03750v, EDC1 bug nincs kihasználva, extra 0MHz + Scalar 1x + motherboard limits:
Cinebench R20 Multi: 7478A fenti tesztelés után módosítottam picit:
SOC voltage auto (korábbi offset helyett)
CLDO_VDDP: 900mv
CLDO_VDDG IOD: 924mv
CLDO_VDDG CCD: 950mvÉs nincs többet WHEA error 19 / 41. 3733MHz-nél, amivel a kretén Asus bios utolsó 2 verziója óta szenvedek (más is). Érdekes.
-
mozso
senior tag
válasz
Albigator #27030 üzenetére
Atom! Vagy elektron. Nem kellene ilyen hülyeségekkel foglalkoznunk itt :-) Mondjuk off topiknak jelöltétek :-)
Erősen gondolkodom váltani az 5900X-re. Kell majd a projektemhez, de mi a csudát kezdjek a mostani 3900X-el?
Van egy jó procim, de a PH Aprón bevált “elvek” szerint akkor veszi meg valaki cuccot, ha sokat hajtja Prime95 alatt és akkor is stabil. Semmi garancia sincs, hogy nem széthajtja, hanem csak leteszteli.
Nem tudom mit tegyek. -
mozso
senior tag
Nem tudom volt-e már Asus ROG VIII Hero lapokhoz TheStilt és Shamino készített egy teszt BIOS-t, pár egyedi funkcióval.
-
mozso
senior tag
Nekem 3 napja elkezdett instabil lenni a rendszer. Semmihez nem nyúltam sem biosban sem Windows-ban, sem sehol.
Fél-egy nap bekapcsolt állapot után egyszerűen újraindul a gép, WHEA error bent van a logban. Csak akkor csinálja, ha ott hagyom a gépet pihenni, tesztprogramok alatt és videó vágás közben is hibátlan. Fura.
-
mozso
senior tag
ZenTimings 1.1.0 hivatalos kiadás:
letöltés itt a link: [link] -
mozso
senior tag
(#23015) HSM: Amúgy jogos a pont, azt is szoktam írogatni (pl. [link] ), hogy nem árt vigyázni a PBO-val is, mert az sem garanciális, garantált működés, éppen ezért, adsz neki 40%-al magasabb áramerősség limitet, máris nem biztos, hogy biztonságban lesz a csip. Illetve az automatán hagyott Overdrive Scalar sem tűnik nekem egy életbiztosításnak 200Mhz plusz órajellel...
Nem a PBO-val kell vigyázni, szerintem neked is át kellene értékelni ezeket a generikus mondásaidat. Az AMD bízott az alaplap gyártókban, megadta a specifikációkat és irányelveket. Az alaplap gyártók viszont megint csak a csaltak, amelyik alaplap picit gyorsabb azt veszik többen.
Hogy tud gyorsabb lenni? Ha hazudik a CPU-nak a fogyasztás terén.
Ez nem PBO hiba. Az alaplap gyártó oldali csalás, ami néha a CPU kárára is tud menni.
A te alaplapod is rekorder a HWInfo power deviation adatban, azaz azt hazudja a CPU-nak, hogy az kevesebbet fogyaszt. Emiatt a CPU boldog és emeli a tétet. Csak átbaszta az alaplap......
-
mozso
senior tag
(#22964) HSM
Igen.Itt a végén beszél róla: [link] . Mondjuk ő 4,6Ghz magasságában hajtotta allcore, nyilván nem az alapvetően többé kevésbé biztonságosnak tartott 1,3V alatti feszültség tartományban.
4,2-4,3Ghz felett szvsz már többnyire nem opció hajtani minden magot, túl sok feszt kérne. A sok fesz, sok amper és sok hőfok együtt nem éppen jó a CPU-nak, főleg, ha a gyári PB limitek sem vigyáznak a rendszerre. Szóval nem árt észnél lenni.
Ugyanez persze igaz a PBO-ra is.
Viszont olyan Asus C8H alaplapot használt, ami az XMP profil bekapcsolása után 1.0979v feszültséggel küldi meg a CPU CLDO_VDDG-t (gyári 0.950v). Sőt meg tudja küldeni 1.149v-al is (3733/1866MHz-nél).
Nekem is ilyen lapom van és többször írtam róla itt is, hogy ismeretlen okok miatt brutál magas feszültséget ad VDDG/VDDP vonalon, ha az XMP profil be van kapcsolva és a feszültségek "Auto"-n vannak a biosban.
A teszt során azért beállították, hogy a CPU áramfelvétele lehet 40%-al magasabb, mint a gyári érték. Ez szerintem piros lámpa az amúgy is feleslegesen túlhajszoló Asus C8H alaplapnál.
A CPU hőmérséklet határértéken is állítottak, ahogy láttam:
Illetve a CPU thermal throttling is felül lett bírálva:
Emellett egy nem túl combos vízhűtés került rá. Igaz, hogy szabad levegőn ment a több napig tartó teszt, de JayZ rábízta magát az Asus "Auto" beállításaira. Szerintem nem kellett volna. Nem a CPU nyírja ki magát, hanem az az alaplap ami félkész bios-al jelenik meg és abban is extrém tuningok vannak az "Auto" beállítások mögött.
-
mozso
senior tag
Jelenlegi setup (2019 július óta):
3900X
Asus Crosshair 8 Hero
PBO: enabled
PBO limits: motherboard
Scalar: 1X
Auto OC: 0 MHz
EDC1 trükk: kikapcsolva
CPU vcore offset: - 0.00625v
SOC vcore offset: - 0.0125v
vSOC 1072mV - 1052mV (HWinfo)
Prime95 Small FFT nekem: 1.184v max, eközben a max temp 83-84 celsius (HWInfo Tcl, CCD1, CCD2).
Mondjuk ez az alaplap gyárilag rendesen megküldi az IMC-t feszültséggel, de ezt visszavettem manuálisan:
cLDO_VDDP 903mV
VDDG CCD 864mV
VDDG IOD 864mV -
mozso
senior tag
Biztos vagyok benne, hogy az alaplapgyártók trükközése miatt vannak ilyen anomáliák:
Asus C8H X570 alaplap, minden beállítás alapon:
CLDO VDDP : 0.900mV
CLDO VDDG (IOD/CCD): 0.950mVXMP profile bekapcsolva 3600MHz / 1800 FCLK, minden más auto:
CLDO VDDP : 0.900mV
CLDO VDDG (IOD/CCD): 1.097mV - ez minek ilyen magas?XMP profile bekapcsolva 3733MHz / 1866 FCLK, minden más auto:
CLDO VDDP : 0.990mV - kérdéses minek ilyen magas?
CLDO VDDG (IOD/CCD): 1.148mV - ez már nagyon necces feszültség!
Mostani manuális setup 3666MHz / 1833 FCLK (stabil):
CLDO VDDP : 0.903mV
CLDO VDDG (IOD/CCD): 0.864mV -
mozso
senior tag
Egy éve adtam el a 4790K CPU-mat, amikor 3900X-re váltottam.
Akkor a srác aki megvette az Intelt csak akkor volt hajlandó pozitív értékelést adni a kifogástalan állapotú, nem agyonhajtott procimra, ha le tudja tesztelni.
Mondtam ok. Kiderült később, 24 órán keresztül futtatta a legdúrvább Prime/IBT teszteket, de ok volt minden szerencsére.
Két dolog viszont eszembe jutott:
- honnan tudom milyen hűtést rakott rá, amíg kínozta....kap elég hűtést, mennyi feszültséget ad neki?
- honnan tudom figyelte-e minden ok a teszt alatt?
(NEM figyelte, elment dolgozni - otthagyta a gépet, ezt elmondta később)
Simán lehetett volna, hogy kapok egy negatív értékelést egy olyan teszt alapján, amire semmi ráhatásom sincs. Sőt az is benne volt a pakliban, hogy visszahozza, hogy instabil. Nehéz lett volna bármit is bizonyítani...
Gondolom ugyanez lesz, amikor el akarom adni majd a mostani 3900X-et. -
mozso
senior tag
válasz
nyul105 #22002 üzenetére
"Az emberi szem 23.34fps képet lát másodpercenként max, a 60hz -es tartományban."
Ez picit tulzó kijelentés, nem kellene saját magadból kiindúlni. Mondjuk nem tudom hol tudtad kimérni, hogy a szemeid és az agyad 23.34fps-t tud, van erre valamilyen labor?! Elmennék oda egy tesztre, mert nekem van különbség 23fps és 60-80-100fps között. -
mozso
senior tag
válasz
fudi2002 #21840 üzenetére
Nem biztos, hogy igazad van minden esetben Fudi.
Értelmezésem szerint most 4x16GB ram van a gépben.
A 16GB-os modulok tudtommal mind dual rank-esek, azaz a legrosszabb 4DIMM + Dual Rank setup van neki, ami nem csoda, hogy nem egy tuning bajnok.
Nekem 4x8GB Single Rank modul van, ami viszi a 1833/1866MHz-et (3666/3733) 1:1-ben. Ezzel kb pariban van a 2x16GB dual rank. A 2x16 GB dual rank egyesek szerint jobb, egyesek szerint rosszabb, mint a 4x8GB single rank. Ez azonban ram és alaplap függő is. No meg processor is számít.
Az enyém nem bootolt soha 1900MHz-en, akkor sem ha 2x8GB single rank samsung b-die 3600CL16-16-16-32 ram volt benne. -
mozso
senior tag
Itt a meleg, légkondi nincs, emelet van. Vízhűtés teszi a dolgát, de a négy szorosan pakolt ram modul azért melegszik, hiszen azt nem hűtöm vízzel, sem levegővel.
Beraktam egy ilyet: GSkill Turbulence III [link]
Hangja nincs, fénye (fehér - nem RGB) komoly, de szerencsére ezt nem látom. A négy memória modult viszont szépen lehűti, 4-5 celsius fokot nyertem vele. -
mozso
senior tag
Én azt figyeltem meg, hogy ha a txt file-ba lementett beállításokat akartam Asus-nál visszatölteni különböző bios verziók között, akkor az szinte mindig hibát okozott, amikor save changes-el ki akartam lépni, akkor mutatja, hogy miket változtattam. Itt teljesen összevissza, gyakran üres értékek vagy négyzetek és fura karakterek voltak.
Eddig azt hittem, hogy a CMO file-ba mentett profil viszont rendesen visszatölthető, de ez sem volt már igaz a 2010 -> 2103 között. Látszólag minden ok volt, de nem sikerült pl az FCLK 1833MHz-et beállítania.
Szóval marad ismét a fotózás. :-( -
mozso
senior tag
válasz
Krisz:85 #21198 üzenetére
Ha az AMD Ryzen Balanced profilt módosítottam, akkor nekem semmi sem történik (tudom, de kiváncsi voltam azért).
Ha az AMD Ryzen High Performance profilt módosítottam (a leírás szerint), akkor alapjáraton valóban csökkent a CPU (Tcl/Tdie) adat 3 celsius fokkal a HWInfo-ban, de minden más adat ami CPU hőmérséklet:
CPU CCD1 (Tdie)
CPU CCD2 (Tdie)
CPU Die (average)
nem változott semmit sem.
Tesztprogramokban ahol próbáltam a módosított beállítás nekem rosszabb eredményt adott. -
mozso
senior tag
válasz
DzsannyX #21192 üzenetére
A minimum 50mv különbség több érték között is meg kell legyen:
SOC VDDG vs VDDG IOD
VDDG IOD vs CLDO VDDPNekem ezek nem minden esetben teljesültek az alap - auto beállítások mellett.
Tegyél egy próbát. Sokan stabil / jó értéknek tartják 3600MT/s ram sebesség mellett a 0.866v VDDG IOD-t 2db single rank modullal.
-
mozso
senior tag
válasz
subaruwrc #21194 üzenetére
Emiatt mentem be az Asus C8H gyári alap feszültségei alá.
3600MHz-en 0.99v-ról 1.09v-ra emelte a VDDG IOD-t amint bekapcsoltam a DOCP-t a biosban. 3733MHz-nél meg 1.14v-ra !
Instabilitás nem volt, de ezek brutál magas értékek és most simán megy 0.98v-al manuálisan gond nélkül.
-
mozso
senior tag
Asus C8H bios 2103-ra ezt írta az Asus dolgozója redditen:
”It is not official. We will be publicly releasing over 20 updates for X570 and B550 boards soon. the 2103 series for ROG boards are designated as a BETA UEFI release. While qualified please keep this in mind when considering an update. BETA releases are clearly noted on the support site as opposed to a non-beta release.” -
mozso
senior tag
válasz
DzsannyX #21131 üzenetére
Mostanság így csinálom és sajnos volt tapasztalat ami miatt ez vált be Asus C8H-nál.
Gép kikapcs, CMOS reset, majd bios flashback usb portba USB drive C8H.CAP nevű új bios-al. Bios flashback button megnyom. Ha végzett a folyamattal jön a clear CMOS és bekapcs.
Első indításnál biost frissít, majd következő indulásnál load optimised defaults és restart. Utána DOCP bekapcsol, de minden más gyári értéken marad és restart. Innentől lehet állítgatni amit kell.
Ha nagyon kell akkor a user profile részben a CMO alapú régi bios beállítást vissza lehet tölteni, de én inkább mindent magam állítok be újra. -
mozso
senior tag
Sziasztok!
Van ezzel az Aquacool inline temp szenzorral valakinek tapasztalata?
[link] -
mozso
senior tag
Szerintem ilyen képeknél, főleg ha stabil a rendszer, hasznos lenne az időzítéseket (ZenTimings 1.0.4 kiolvassa [link] ), illetve a
SOC,
CLDO_VDDG IOD,
CLDO_VDDG CCD,
CLDO_VDDP feszültséget is megosztani.
Nekem az új Agesa V2 1.0.0.2 biossal a régi Ryzen DRAM calculator adatok nem voltak stabilak, de fórumtársak, akik megosztottak ilyen adatokat segítettek. -
mozso
senior tag
válasz
Albigator #20654 üzenetére
Nekem a friss alaplap bios / Windows azt mutatta meg, hogy a korábbi beállításaim nem tudnak stabilak lenni. Ezt más is visszaigazolta ezzel a 2010 Asus C8H biossal, de minden alaplap, ram, cpu és beállítás függő.
Eddig azt hittem (igaz volt 1 évig), hogy ha Thyphoon Burner által kiolvasott memória profilt rendesen paraméterezve a Ryzen Dram kalkulátorba beírom, akkor az jó lesz, amit a kalkulátor kiad.
Ez a metódus működött 4 bios sorozattal, de most nem. Simán lehet Asus hiba ismét, elég bugos az alaplap bios náluk az X570 sorozatnál.
Emiatt elkezdtem a Dram kalkulátor által javasolt értékeket apránként (egyszerre 2-3 beállítás csak) beütni a biosba és utána újra teszt Windowsban. Ha WHEA errort, fagyást okozott valami akkor tudtam melyik 2-3 ram paraméter miatt volt.
Ezért tartott másfél napig. Most végre atom stabil a rendszer és nem is lassú, de kompromisszumokat kellett kötni (3733 versus 3666). Meg az a másfél nap.
Szerintem majd kijönnek az új Agesa cucc alapján a kalkulátorok frissítései, vagy ismét kiderül, hogy az Asus baltázott el valamit a biosban.
Utóbbira fogadok. -
mozso
senior tag
válasz
Albigator #20629 üzenetére
Eredetileg 3733/1866MHz-en mentek ezek a ramok majd 1 évet. Amióta viszont felkerült a Windows 10 2004 és/vagy az Asus C8H 2010 bios (agesa v2 1.0.0.1/2) minden gép indításkor és alvó módból felébredéskor egy darab WHEA errort kaptam.
Ez egy correctable WHEA error volt (event 19, bus/interconnect) így nem okozott stabilitás gondot, de zavart.
1usmus csapata azt javasolta, hogy állítsak a VDDG, VLDO SOC VDD értékeken, mert az okozza ezt. Ekkor ezeket használtam: CLDO VDDP: 0.910, CLDO VDDG CCX: 0.950, CLDO VDDG IOD: 0.950, SOC VDD negatív offsettel (1.088-1.064 között HWinfoban)
Az állítgatások során a legjobb esetben bírta a 3733/1866-ot WHEA error nélkül, de minden újraindítás után fekete képrenyőt kaptam. Bios flashback lett. Viszont kezdtem nem érteni a dolgot.
Leteszteltem mit ad az Asus C8H a CPU-nek alap beállítások mellett.
2010-es bios full gyári minden beállítás
CLDO VDDP: 0.900
CLDO VDDG: 0.950
XMP profile bekapcsolva 3600MHz / 1800 FCLK:
CLDO VDDP: 0.900
CLDO VDDG: 1.0979 ?
XMP profile bekapcsolva 3733MHz / 1866 FCLK:
CLDO VDDP: 0.990 ?
CLDO VDDG: 1.1481 ?
Nekem azok a kérdőjeles automata feszültségek brutál magasnak tűntek, így mindent elkezdtem ismét beállítgatni egyesével. Ennek során rájöttem, hogy hiába használom megfelelően a Ryzen DRAM calculatort (Typhoon Burner profilokkal, stb), abban lévő fast beállítások a mostani új 2010-es bios-al vagy nem adnak stabil gépet vagy WHEA errort kapok. Hiába használtam azonos memória beállításokat majd 1 évig. Vagypedig olyan magas VDDP/VDDG feszültséget kell adjak, ami nekem túlzónak tűnik (1.05-1.07v, a korábbi 0.950v helyett).
Ez a kísérletezgetés másfél nap volt és ezzel a bios-al el kell engednem a 3733/1866MHz-et, vagy vissza kell vennem annyira a memória sebességét, hogy végül lassabb, mint 3666/1833MHz-en.
Egy ideig most nem vacakolok, marad így.
G.Skill memória, Samsung b-die, single rank 3600MHz 16-16-16-36
Itt megküldtem TestMEM5-el rendesen, emiatt lett 40 fokos a ram. -
mozso
senior tag
válasz
RECSKA #20529 üzenetére
Igy van. A 4 modult en aktivan hutom egy nagyon csendes Noctua 120-as tolja a szelet. Az RGB egy celsiust jelent pluszban. Viszont az Asus vagy a Gskill “csoda programjait”, hogy az rgb-t ki tudjam kapcsolni nem merem felrakni. Olyan takolmanyok.
Nekem kellett a 32GB, de nem tudok arrol, hogy Samsung b-die-bol letezne 2x16GB-os cucc amiben single rank a modul.
-
mozso
senior tag
válasz
RECSKA #20521 üzenetére
Nekem a 3900X-el mindig is a 3733/1866 (IF 1:1) volt a max.
Az Asus C8H is daisy chain-es.
2x8GB eredetileg 3600CL16-16-16-36 single rank Samsung b-die memoriaval sem tudtam 3800/1900 (IF 1:1) bebootolni.Nem sokkal utana 4x8GB eredetileg 3600CL16-16-16-36 single rank Samsung b-die memoriaval a memoria irasi/olvasasi sebessegek megugrottak azonos beallitas mellett, de szerencsere 4 modullal is birja a 3733/1866 (IF 1:1)-et. Eppen hogy, de van akinek jobb a 3900X eresztes jutott.
-
mozso
senior tag
Ma reggeli inditas ota meg minden ok, boostol ahogy eddig, stb. Ezek szerint tovabbra is megvan az Asus biosban az a hiba, hogy mashogy viselkedik a gep ujrainditasok alkalmaval.
Azt vettem eszre, hogy amikor eppen jo hangulata van az Asus C8H-nak es rendesen megy, akkor egy sleep modba menetel utan es onnan bekapcsolva megvaltozik a rendszer viselkedese.
1. neha ujra felismeri az egeremet es a billentyuzetet, mintha akkor dugtam volna ra
2. WHEA error (correctable, event 19, bus/interface error) bejegyzes szuletik
3. Cinebench R20 multi alatt az all core boost 4100-4125MHz helyett 4025-4050MHz
4. Cinebench R20 multi alatt az all core boost feszultseg 1.280v helyett 1.300vMost kikapcsoltam a power planben az USB eszkozok energia gazdalkodasat es a sleep/hibernate funkciot is.
Ezt a viselkedest amugy a 1302 (1.0.0.4 B) es a 2010 (v2 1.0.0.1/2) biossal is csinalja.
Asus forumon hasonlo alvo modbol felebredo gep mashogy viselkedik gondot irtak a X470-re is. -
mozso
senior tag
Nekem ez az új Agesa 1.0.0.5 vagy 1.0.0.6 vagy V2 1.0.0.1 vagy V2 1.0.0.2 alapú Asus bios nem jött be. Asus C8H alaplap + 2010 bios.
Még rosszabb minden, mint előtte, hiába állítgattam mindent be manuálisan. Most már se nem stabil, se nem gyors, minden mag szignifikánsan kevésbe boostol, alap beállításon sehol sincs a 4.6GHz. Csak ugyanannyira melegszik. Eddig 4 mag tudta megugrani a 4.6GHz-et alacsony terhelés mellett, most már csak 1mag tudja a 4.575GHz-et. Gyakran simán egy restartba belefagy a rendszer és kapok egy fekete monitort.
Az az érzésem, hogy az Asus BIOS tréfál meg, de rondán. Ismét.
A tegnapi mérések alapján viszont felmerült bennem, hogy az Asus C8H lapnál használt bizonyos "Auto" beállítások olyan feszültséggel küldik meg a CPU egyes részeit, amitől az sérül, márpedig nekem számos beállítás volt "Auto"-n hagyva, hiszen nem tuningoltam. Erről megkérdeztem a Ryzen Dram calculator készítőjét, de még nem jött válasz.
Emiatt még nyomozom azért a feltételezést. Viszont a saját cuccom sehol sincs ahhoz képest, amilyen volt 2019 júniusában, vagy 2 hónapja, vagy tegnap.
Pánikot nem akarok kelteni, majd ha vannak tények akkor írok. -
mozso
senior tag
Asus is kiadta az új bios-t.
[link] -
mozso
senior tag
meg tudjátok mondani milyen szenzort kell HWinfo64-ben kikeresni, hogy lássam az alábbiakat:
VDDG CCD voltage
VDDG IOD voltage
CLDO VDDP voltage -
mozso
senior tag
Nekem most előjöttek WHEA error-ok. Soha nem volt korábban. Ismerem mit takar, de nézzetek már rá majd ti is Event logban. (3900X, Asus C8H 1302), EDC trükköt nem használom. Windows 10 2004 update, legújabb 2.04.28.626 X570 driver
-
mozso
senior tag
válasz
DzsannyX #20121 üzenetére
A sima hivatalos biossal is szivunk Asus fronton.
Elkezdtem allitgatni par dolgot a hwinfo teszt miatt. Azota nem talal magara a rendszer.
akkor sem ha mindent visszaallitok az eredetire
akkor sem ha nyomok egy bios resetet es betoltom a regi beallitasokat
akkor sem ha bios reset utan a lefenykepezett beallitasokat magam allitom be ujraez kesz, Cinebench R20 multi alatt most mar 4.0GHz is fel csoda, korabban tudtam azert 4.1GHz-et ugyanezzel a biossal.
nem ertem....
-
mozso
senior tag
válasz
fudi2002 #20009 üzenetére
Ha a teszt futása ALATT 100% alatt van a power deviation, akkor az alaplapod hazudik a processzornak, ami cserebe azt hiszi meg van tartalek es amig a homerseklet es FIT tabla engedi feltolja a kakaot.
Ugy ertelmezik a kintiek, hogy 95%-100% kozott ez okes, de pl a 82% mar azt jelenti, hogy az alaplap csal a jobb benchmarkok erdekeben.
Azaz akkor is overclockol az alaplap, amikor azt hiszi a felhasznalo, hogy minden alapra van allitva es nincs overclock.
-
mozso
senior tag
Kezd kiderülni az igazság :-)
Ez az Asus alaplap az összes bios verzióval 3 féle viselkedést tud, azonos bios beállításoknal. Nem állítok semmit csak újraindítom a gépet.
1-es profil: Cinebench R20 allcore max 4050-4075MHz
2-es profil: Cinebench R20 allcore max 4100-4125MHz
3-as profil: Cinebench R20 allcore max 4150-4175MHzA három profil között random váltogat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Google Chrome
- Honda topik
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Házi hangfal építés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest