- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
deadwing
addikt
Valaki mérne nekem egy Firestrike-ot 1170/1580-on 390X-szel?

-
pidzse4
aktív tag
Sziasztok az volna a kérdésem igaz hogy a 390 és a 390x kártyáknál minden márkában lokkolva van a gpu feszültség állitása? vagyis nem lehet rendesen tuningolni mivel nem lehet emelni a feszültséget? És ha ez igy van nincs valami megoldás erre?
-
-
venomka1
aktív tag
Fel dobta az uj driver frissitest, ti mit szoltok milyen? Kiprobaltatok mar?
-
oliba
őstag
válasz
watador600
üzenetére
Minosegi gap pad nagyon draga es nem eri meg.
-
watador600
senior tag
-
N.Ferry
senior tag
Na én bátorkodtam újrapasztázni a 390et, igaz csak mx-2 van itthon, de a gyári sz*rnál tuti jobb, mert gpun nyertem 8! fokot és még a vrm is hűvösebb lett 5 fokkal..

Ezt én jó eredménynek könyvelem el azonos körülmények között.

-
proci985
MODERÁTOR
válasz
ericdrawen74
üzenetére
EKnak jobb az FCje, ott a VRMet huti a viz is.
-
ericdrawen74
senior tag
Ez az Alphacool NexXxoS GPX - ATI R9 390 M01 mennyire jó? Hűti a vrm-eket is rendesen?
-
NandoXXL
senior tag
Nincs valakinek eladó ref 290 hűtése (hibátlan)?
(#35634) GeneraL_XTX
Ha ezt régebben írtad volna, megkíméltem volna magam
Túl meleg nekem ez a kártya, befűti a házat (vagy hangos a rendszer hűtés, a Crimson meglepi is sok volt, igaz az utolsó fixel nincs gond) -
pcsabat
őstag
válasz
pidzse4
üzenetére
értjük mi a dilemmát, azt hiszem itt sokan jártak ebben a cipőben VGA vásárlás előtt - én is nemrégen -. A lényeg, hogy jelenleg, a jelenlegi játékok mellett jobb és stabilabb választás a GTX 970/980, de most már jövögetnek ki olyan címek ahol karcsú lehet a 4 giga vram, akár full HD-ben is. Ha nem tervezel 3 évre előre, mert mondjuk évente cserélsz VGA-t, akkor az nvidia-t vedd, ha meg hosszabb távon gondolkodsz talán időtállóbb a 390/390X - ha az AMD is úgy akarja a driverekkel -. Jobban nem igazán lehet ezt összefoglalni.
-
pidzse4
aktív tag
válasz
CptAdamica
üzenetére
ok hiszek neked de attól még használja és kevés neki a 4gb . A másik meg a GTA 5 az is használja főleg ha az élsimitást is felrakod . Szóval a gta 5 is hasonló cipőben jár, lehet az is rosszul van megirva. De ugye nem arról van szó hogy amelyik játék pl: mordor 4 gb v ram kevés akkor rosszul van megirva cimkét sütitek rá?
Szerintem egyszerüen ezek a játékok ha rosszul is vannak megirva már használják a 4gb vram feletti mennyiséget . Szóval ugy gondolom hogy a közeljövőben érkező játékok is már ugy lesznek optimalizálva hogy többet fognak igényelni mint 4 gb vram. -
pidzse4
aktív tag
sziasztok sokan irtátok elég a 4 gb is hát most itt az ellenpélda hogy 6 gb is használ némelyik játék és a rendszermemoriából akár 14 is használ szóval ehez a játékhoz kell egy 8 gb vga és 16 gb memoria.

Persze nem minden játékhoz kell most még de kezd beindulni azoknak a játékoknak az ideje amikor már igen is kevés a 4gb vram ez a video is azt mutatja. aki mást mond hazudik nézze meg ezt.
-
.zSoLTi.
senior tag
Hello all, 290-re lètezik vmi jó modbios?
-
oliba
őstag
válasz
Fandango
üzenetére
Nem kényelmetlen a régi funckió, de a Reset gombra ugyan úgy rá kellene kattintanom

Más: sikerült fogyasztási csúcsot elérnem. Watch Dogs elég volt hozzá 3200x1800-ban. 430W-ot is pillantottam a fogyasztásmérőn. A szoba teljesen bemelegedett és vízzel 56°C-on tetőzött a gpu hő másfél óra játék után
Ideje lennem egy nagy radiátor után néznem
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
oliba
őstag
Pedig a a logi és a tray icon fölött kellene lennie abban a részlegben. AB legújabb?
Tuning: nálam a Heaven, ahol még képes volt lefutni maximális órajelen, abból még vissza kellett vennem 40-50MHz-et, hogy stabil tuningot kapjak. Nálad ha 1080 a max órajel, akkor durván 1030-1040MHz lesz a vége.
-
oliba
őstag
Ha giga, akkor nem tudsz feszt emelni.
Kiírás: Settings / Monitoring: teszel egy pipát amellé, amit szeretnél látni a monitor részlegen és amit szeretnél is kiiratni arra a sorra rákattintasz, majd a lap alja felé: "[+] Show in On Screen Display". Némelyik játék nem szereti.
Tuning: TDP limit max. Aztán belőssz egy kellően magas gpu órajelet, pl 1100, vagy magasabb. A lényeg, hogy addig próbálkozz, míg a játék kidob. Ha kidobott, akkor -10MHz-cel alacsonyabb órajelet állítasz be. Ezt addig csinálod, míg kidob. A végén már meglesz a stabil órajel (játékokként változó). Ha már 5-10 órát le tudsz játszani hiba nélkül, akkor memóriát is tuningolhatsz. Ezt nehezebb észrevenni ha hibázik, de nagyobb felbontáson (3200x1800), könnyen lehal a játék alatta. Nagyjából 5%-ot hozhat egy nagyobb órajel (1500MHz)
-
oliba
őstag
Akkor töröld le ezekből az első kettőt.
Ahogy én használom: MSI AB / Settings / General fül. A "Compatibility properties" részben az összes legyen kipipálva, majd az Unnoficial overclocking mode legyen a "without PowerPlay support"-on. Leokézod, talán újraindítasz, majd visszalépsz az AB-be és állíthatod az órajeleket.
Memóriagondok miatt én úgy tudok csak tuningolni, hogy belövöm az órajelet, majd Apply és elmentem egy profilba (balra Save és nyomsz az egyik számra [1]). Mehet is a játék. Az órajelek fixek, soha nem droppolnak. Játék vége, akkor pedig Reset-re nyomsz, így alapon lesz. Ha újra akarsz játszani, akkor előre elmentett profila katt [1] -> Apply, játék végén ismét Reset.
Nem olyan, mint az nvidia kártyán, de ki lehet bírni a napi pár kattintást.
-
CsonkaImo
addikt
Az MSI Afterburner elég, a többit le is törölheted. Power limitet told ki teljesen, GPU órajelet állítsd 1100Mhz-re. Nézd meg bechmark-okkal illetve játékokkal, hogy hibázik e. Ha igen, adj neki +20-25mV feszt, ha nem akkor 20Mhz-enként tesztelgesd amíg hibázik, aztán finoman mindig adj neki feszt +(10-20mV). +75-100mV fölé nem érdemes menni, mert eléggé melegedni fog és zajos lesz. 1200Mhz-et nagyon ritkán viszik, 1140-1160 körül megállnak.
Szerk.: Memória órajelre dobhatsz +100Mhz-et, bár túl sok jelentősége nem lesz. Inkább a GPU órajel a meghatározó.
-
D4ni
őstag
Tud nekem valaki segíteni tuningba? Hogy, mit és milyen arányban szabad feltoltni? Melyik progit ajánlott. Felraktam a giga saját oc progijat, asus progijat és az msi afterburnert.
-
pcsabat
őstag
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
azért a GTA 5 be szokott kukucskálni 4 giga vram fölé is full HD-ben, legalábbis nálam nem egyszer láttam már játék közben, de MGS 5-nél is akadt már ilyen. Ettől függetlenül igazad van

-
HSM
félisten
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
-
pidzse4
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
és hol találom azt a szerkeztés gombot? és hogyan kell összevonni?
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
pidzse4
üzenetére
Azt hiszem szóltam. Ezekután minden egymás utáni hsz-edet törölni fogom. Ha mondandód van még 5 perced van rá, hogy rányomj a nagy piros szerkesztés gombra. Úgy hiszem ez nem egy nagy ördöngősség.

(#35638): Attól még, hogy egy játék annyira rosszul van optimalizálva, hogy nem elég neki 6Giga vram sem a normális futáshoz, attól még a játékok 99%-a tökéletesen elvan 4GB videomemóriával, sőt az esetek nagy többségében még annyi se kell.

-
pidzse4
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
figyu a black ops 3 már kell a 6 giga vagy a 8 is és a memoria pedig nem árt ha 16 giga. Láttam a teszteket és 15 gigát is foglal a memoriából és 5,5 gigát a vram vagyis a 4 gigás már kuka.
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
pidzse4
üzenetére
Én megjártam már a 290-et, volt 390-em, volt egy rövid ideig 980Ti-m is, 2x egy 970-em, gyhogy úgy gondolom van rálátásom a mai high/high-end VGA piacra. Nekem az a véleményem, hogy 3,5GB vram "hiba" ellenére a gtx970 a legkiegyensúlyozottabb VGA a piacon. Ebben benne van persze az is, hogy a legtöbb játékot Nvidiára optimalizálják, de érezhetően simulékonyabban működik minden, emellett kevesebbet fogyaszt és hűvösebb is. A 3,5GB ram elégtelenségbe meg még 1440p mellett se futottam bele, pedig elég sok mindennel játszom.
De nem akarom ezt ajánlgatni az AMD topicban, nem épp etikus

kérlek használd a topicban a szerkesztés gombot!
-
pidzse4
aktív tag
ezt nézzétek meg: http://prohardver.hu/teszt/kicsi_a_bors_az_amd_radeon_r9_nano_tesztje/shadow_of_mordor_dirt_rally_company_of_heroes_2.html?stext=390
-
pidzse4
aktív tag
ezt nézzétek http://prohardver.hu/teszt/vga_driverek_tesztje_2013-tol_2015-ig/eredmenyek.html
ebből is látszik driverileg jobb az nvidia. lehet inkább 980 kéne venni használtan?
-
pidzse4
aktív tag
ebben teljesen igazad van. inkább az nvidiát szponzorálják ami elég nagy baj. akkor még is egy huzott gtx 970 kéne venni de abban meg a 3,5 giga memoria semmit nem ér. Igazság az gyerekek szerintem nincs a piacon egy olyan vga ami árban is jó lenne és teljesitményben is .
-
pidzse4
aktív tag
köszönöm azoknak akik válaszoltak a kérdésemre persze még válaszolhat más is szivesen veszem a tapasztalatokat.
Arra gondoltam veszek egy msi 390x et ugy látom az van a legjobban megrántva 1100/6100 amit gondolom még tovább lehet rántani 1200/6600 ra
és végül is kb 133 ért meg lehet kapni igy már jobbnak tünik az ára mert ugye kb 10 százalékkal gyorsabb mint a ref 390x és kb 20 százalékkal mint a 390. Vagy nem?
Ti mit gondoltok? Hülyeség? Érdemes egy gyárilag tulhajtott 390x venni és azt még rántani kicsit?
ugy a pénzemnél leszek? Mert 200 ezret nem akarok költeni kártyára az már nekem tul sok, inkább ugy mondanám vicc kategoria . Nem tudom hogy lehet ilyen baromi drága egy vga. Régen 60 ezerért futot minden 7870 meg a társai pl gtx 670 bőven elég volt ma meg egy normális kártya 100.000 alatt nincs. Hol élünk !!
nem keresek annyit !! -
kp59
aktív tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
Aztán meg azt sem szabad elfelejteni hogy műszakilag hiába fejlettebb az egyik kártya a másiktól ha az adott programot nem annak a gyártónak a kártyájára optimalizálták hanem a konkurenciáéra. Itt van jó példának a Fallout 4 ami ugye nVidia kártyákra van optimalizálva (és sajnos nem ez az egyetlen mert a zöldek ezen a téren verhetetlenek az erősebb játékfejlesztői szponzoráció miatt). Ilyen körülmények között viszont már nem olyan egyértelmű hogy melyik kártya éri meg jobban.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
pidzse4
üzenetére
Az a helyzet, hogy a 390-el ott lennel csak elorebb ahol tenyleg kell a 4+Gb VRAM, amugy nem lenne sokkal gyorsabb mint a 970.
Ha tudnank arakat azt mondanam mostmar huzd ki nyarig, akkor jonnek (elvileg) az uj kartyak. De nem tudunk arakat, es lehet marha dragak lesznek.
Ha mindenkepp ezekbol, akkor igen jol latod a 390 a nyero, abbol Sapphire, Powercolor, esetleg MSI, bar az nem mindenkinek valt be.
A cicergest mar leirtak a tobbiek, az nem gyartofuggo, barmilyen kartyanal elojohet. Tulmelegedni nem fog a kartya ha normalis hutesu hazad van.
-
odorgg
addikt
válasz
pidzse4
üzenetére
A cicergésre pont ugyan akkora esélyed van, mint Nvidiánál, mivel ugyan olyan tekercseket alkalmaznak itt is a kártyákon, mint ott.
A többit jól összefoglaltad. A 980-390x túlárazott, ha nagyobb teljesítmény kell Fury-X-980TI felé kell kacsingatni inkább.
Már csak az a kérdés mire van nagyobb szükséged? A 390-nél a 8Gb vram van a 970 3,5Gb-jával szemben, viszont a 970 kevesebbet fogyaszt, ezért kevésbé melegszik, és többnyire halkabb működést produkál, amennyiben nem egy cicergős darabot fogsz ki.390-ből Sapphire, MSI, ami tuti, ezeknek a hűtésére sem lehet panasz, ha csak nem vagy extra érzékeny a gépből hallható venti+ szélzajra.
Azzal a tesztel nincs baj, bár nem túl sok game van benne, meg nem valami friss.
(#35622) abridabri
-
pidzse4
aktív tag
Nézzétek meg ezt a tesztet és mondjátok el a véleményeteket. Ez a teszt tényleg reális? Vagy kamu az egész?
https://www.youtube.com/watch?v=JpDybUItXr0
-
pidzse4
aktív tag
Sziasztok.
Remélem tudtok segiteni.
Vga akarok venni. A gtx 970 nekem tul lassu . A mai uj játékok meg igénylik a 4 gbvramnál több memoriát.
Na most a gtx980 elég gyors de csak 4 gb vramos. A 390 és a 390 x az már jónak tünik de hallom hogy cicereg és tulmelegszik és sok a baj vele. A 390 kb 100 körül mozog a 390x 130 körül és a tesztek alapján alig gyorsabb és a 390x kb olyan gyors mint a gtx 980. Ami 160 ezer ft körül mozog szerintem tul drága. Viszont nem cicereg és alig fogyaszt és gyors . A 390 sok memoria aránylag olcsó de lehet cicereg. A 970 meg lassu ha csak nem veszek egy tuningolt verziot de sajnos az sem tud több memoriát csak 4 et. Igy szerintem marad a 390 vagy a 390 x de félek hogy ciceregni fog ami engem baromira zavarna, vegyek inkább még is csak gtx 980 at vagy huzott gtx 970 et? Mivel az olcsobb?De láttam teszteket és a Mordor simán megeszik 6 giga vramot is és a black ops 3 nak is simán megy a 6 gbvram használat 1080p ben max beállitáson és még a mamoriából is emegeszik akár 15 gigát is igy a 8 gb memoria kevés is a rendzsernek de ez a rendes memoria nem a vram . Szóval ugy gondolom ma már a 16 gb memoria és a 8 gb vram kell a gépbe hogy ne akadjanak az uj játékok nem a régiekre gondolok hanem az ujakra .
Akkor tudtok segiteni melyiket vegyem meg? A tápom egy 800 wattos 80+gold szóval elég lesz. és egy 6600k van a gépben és 2x8 gb 3200 memoria .
-
pcsabat
őstag
válasz
Habugi
üzenetére
annyi, nvidia-sodunk na. Lehet, hogy az a jövő
. Egyébként hidegen hogy a VRM hőfok. Nem bontom meg a kártyát, süljön csak meg a 3 év gari idő alatt. Remélem nem fog, meg egyébként sem szoktak 2 évnél többet tanyázni nálam a VGA-k 
Azért vettem, hogy alkalom adtán játsszak vele, már sajna arra sincs túl sok időm, nemhogy pontszámfetisizmusra, játékra pedig ez is tökéletes

-
pcsabat
őstag
én még nem jöttem rá, hogyan lehet
. Elvileg voltage lock. Írták már korábban a fórumon is. GPU-Z nálam a VRM hőmérsékleteket sem mutatja - más programmal nem próbáltam még monitorozni -. A hőmérsékletek viszont a fentebb leírtak és nem igazán dobálja le az órajeleket sem - illetve nem vettem észre -. -
ViSAS
senior tag
-
pcsabat
őstag
válasz
tailor74
üzenetére
ezt gondolom én is, az enyém sem produkál extrém hőmérsékleteket. ASIC qualitiy 71%, szóval ez sem egy csúcsragadozó. Sőt, még tuningolnám is, de megáll a 1075 mhz-n, afelett már hibázik, feszt meg ezeken a csuda gigákon nem lehet állítani. Azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy a ház szellőzése jó (2x12 centis venti elöl befúj, felül, oldalt és hátul 2-2 db 12 és 14 centis ki, alul pedig szintén egy 14 centis be még - Xigmatek Pantheon vityillóban).
-
tailor74
addikt
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Én még azt is el tudom képzelni, hogy egy sorozaton belül vannak jól, és kevésbé jól pasztázott gpu-k is. Hibázhat az a robot is.

Simán nelenthet akár 10 fokot is. Lásd a te kártyád is.. Akármit tettél vele, meleg volt. -
D4ni
őstag
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Bezony rajta
ezért lepődtem meg én is.abridabri: nincs, de gondolkodom egy szobai ventin

-
válasz
GeneraL_XTX
üzenetére
Esetleg van -e venti az oldallapon ?
-
pcsabat
őstag
1075 mhz gpu-n használom ugyanezt a kártyát, memóriák gyári órajelen, GTA 5 alatt nálam megáll 70 fokon, Witcher 3, The Evil Within a két játék ami alatt a legmelegebb ez 73 fok - ekkor jár a ventilátor 66%-on ami már ágy végéből játszva a szoba túloldalán is hallható. Ennél melegebb játék alatt még nem volt nálam, folyamatosan monitorozom. Nem mondom hogy az eddigi leghalkabb kártyám, SŐT, de volt már hangosabb is. Ennek ellenére ha újat vennék én is inkább MSI-t vagy Sapphire-t vennék.
-
D4ni
őstag
válasz
tailor74
üzenetére
A dobozán 1.0 van. A fene se tudja, lehet 290 a rosszabb széria hűtésben, de ez sok gyártónál így volt.
Hűtésnek, még azon gondolkodtam,hogy szerzek valami szobai normál ventilátort aztán valahogy ráeszkábálom a gépház oldalára

http://www.sharkoon.com/product/1678/Rex8Val#gallery
Egy ilyen házba van pakolva

-
Tomdriver
őstag
válasz
tailor74
üzenetére
Elég jól szellőzőnek tűnik az a ház, nagy tér van a kártya körül alul és felül is, azért az is keményen közrejátszik, hogy nem melegszik szerintem, ráadásul az alsó ventik pont alá fújnak.
Erről jut eszembe, hogy múltkor tettem egy próbát: egy nagy asztali ventit tettem a gép elé, a működő front ventikkel szemben, gondolva az javít a hűtés hatékonyságán ha már plusz légáramot biztosítok nekik - hát nem!
A rendszer hőmérséklete 1-2 fokot emelkedett inkább, lehet megtört a levegő a ház ventiken amitől nem tudták rendesen kifejteni hatásukat - nem tudom, mindenesetre tanulságos volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- OTP Bank topic
- PlayStation 5
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Jön a Motorola legújabb Swarovski kristályos kollekciója
- Tőzsde és gazdaság
- Ráműthető a Linux PlayStation 5-re, de csak egy boot erejéig
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Jogász topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Apple Mac mini M1 2020 - 16GB/256GB SSD - Erősebb verzió! - Szép/Megkímélt állapotban
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 11900 / RTX 3080Ti / 32GB DDR4 / 512GB Nvme
- TP-Link Archer TX50E AX3000 PCI-e WiFi Kártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)