Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ketogén étrend
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
Plebi
senior tag
Köszöni jól van. November 27.-én lett beállítva, azóta csak a párolgó víz lett cserélve. Hátlapi szűrő nagyon jól működik, szat gyantát januárban tettem bele, most már megnézem, hogy néz ki, de nitrit nulla, nitrát minimális szinten van és tartja magát ehhez február óta. Keménység olyan amilyen, ezzel itt zalában nem tudok mit kezdeni. Tudom ez még mindig eretnekség, de a víz, halak, növények jól megvannak heti sok %-os vízcsere nélkül. (Persze ez különösen igaz ekkora méretre, ekkora szűrőfelülettel és ennyi hallal)
A kevés fény miatti félelmem nem igazolódott be, fodros vízikalászok és anubiasok szépen megéledtek, megint ott vagyok, hogy ritkítanom kell, csak már akkorák a méretek, hogy nehéz gazdát/boltot találni nekik.
Aljzatot "porszívoznom" kell, illetve a porlasztó belépő irányán kell módosítanom, hogy az áramlás még jobb legyen. Szűrő első szivacsán némi növényi maradvány és egyéb felhalmozódott, azt egy tömlővel leszívatom és mehet minden tovább, mivel a 3 szivacs után a szivattyúk nem produkálnak víz szint csökkenést, tehát még nem "koszos" eléggé a szűrő
Néhány kép a mai állapotról és a 07.29.-i víztesztről.
-
tzimash
őstag
Az akváriumomban van egy csemperagasztó+oxidfestékből készült háttér. Holnap nagygenerál, mivel "essek neki", ha ezt is le akarom takarítani?
-
bringasisti
őstag
válasz
sicc_innen #29645 üzenetére
Igen
-
sicc_innen
tag
válasz
bringasisti #29644 üzenetére
Értem. Köszönöm!
Tehát a hatás hasonló, mint a régi tűzoltószekerek kézi vízszivattyújánál. Ott is volt egy kiegyenlítő gömbtartály, ahol a szakaszos pumpálás után "kisimult" a nyomás és már úgy ment a tömlőbe a víz. -
bringasisti
őstag
válasz
sicc_innen #29643 üzenetére
-
sicc_innen
tag
válasz
bringasisti #29642 üzenetére
Köszönöm!
Milyen méretű légtartály javasolt? (A kétkimenetes Sera Air légpumpa szabályzója kb. 40%-os álláson van nálam.)
Miből érdemes csinálni tartályt? -
bringasisti
őstag
válasz
sicc_innen #29641 üzenetére
Az az ideális ha egy légtartály van a pumpa után
-
sicc_innen
tag
Üdvözletem!
Egy rém egyszerű kérdésem lenne: Minden esetben célszerű egyesíteni a több kimenetes levegő pumpák kivezetéseit?
A pumpám dobozán van egy ábra, miszerint a 2 kimenetre rá kell tenni a visszacsapó szelepeket, majd egy Y-elemmel egyesíteni kell az ágakat.
Nálam 3 akvárium van. Mindegyikben vannak légporlasztófejek és szűrők. (Ezekhez csövek, elosztók és szelepek.)
Van értelme olyat csinálni, hogy az egyik kimenetről a nagyobb akváriumot látom el levegővel, a másikról a kisebbeket? Vagy célszerűbb az egyesített kimeneteket szétosztogatni minden irányba, hogy egyenletes legyen a levegő pumpa két membránjának a terhelése? -
oszy
veterán
válasz
twi452 #29638 üzenetére
Red cherry garnéla van benne. Majd később gondoltam veszek bele másmilyet is. De most ők lesznek. Szűrőből a nagyobb akvába milyet? Olyasmit ajánlott valaki, amire egy nagy szivacsot kellene tenni. De már nem emlékszem milyen az. Halaknak melyik jó talaj? Manadot nem akarok
-
twi452
senior tag
Ha kezdő garnikban gondolkozol (red cherry és társai) akkor a talaj tulajdonképpen mindegy... ezek eléggé strapabíróak, nálam régebben a külső szűrőben is felnőtt egy két generáció belőlük
Ha halakkal lesz együtt akkor érdemes valami mohás, növényes dzsungeles részt összehozni, hogy az utódoknak legyen esélye felnőni. Nálam a dzsungeles 40 literesben rendesen karban tartja az állományt 8 darab galaxy pedig szinte szétnyomja a növényzet az üveget mikor nem ritkítom egy ideig -
oszy
veterán
Át lett gondolva több minden és változott a helyzet. /)
Szeretnék 5 neonhalnak és két fekete páncélos harcsának egy 55-60 literes akváriumot! A dennerle tetszik, mert az készen van. Milyen megoldásokat tudnátok ajánlani, ami esetleg olcsóbb ettől. 🙂
Talaj van 5 kg JBL Sansibar black. Világítás kellene és szűrő.A garnéláknak milyen talaj az ajánlott? Egy 25 literesben azok lennének. Abban van szűrő. És világítás.
Tudom, hogy 100 liter kellene a neonoknak, de max. 70 literes lesz és az is fér el. Köszönöm az ötleteket és tippeket.
-
Alg
veterán
Nekem lowtechben elolvadt - a Lilaeopsis valamennyit terjeszkedett de inkább csak az alga nőtte be.
Amit előtérinek ajánlani tudok az a Pogostemon Helferi - nálam gyönyörű élénk zöld, szépen sűrűn nő, és egy gramm alga sincs benne. Néha kicsit meg kell nyírni ha nagyon felnő de ettől csak még bokrosabb lesz.
-
-
oszy
veterán
Rendeltem előtéri növényt. Ez terjeszkedni fog, vagy inkább már az elején vegyek többet?
-
bringasisti
őstag
válasz
Blue Eagle #29630 üzenetére
Megoldás a lényeg.
-
Blue Eagle
őstag
Infuzóriát akart írni a kolléga.
A fórumtárs kijavította az elírást. Most miért kellett ekkora értelmetlen képlepelt ide mountolni??
-
opr
nagyúr
válasz
bringasisti #29624 üzenetére
Hogy... Mi?
-
biomassza
tag
41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról...
(...)
(5) * Tilosa) kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan,
b) *
c) gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban,
d) gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben
tartani.
-
opr
nagyúr
Ez amugy ilyen magyar torveny, vagy EU-s?
Mindegy, nem fogok tokolni, par napja van meg es valamiert feheredik a viz, mint az allat, ami biztos nem egeszseges, ugyhogy sztem be fogok ruhazni valami 80-100l koruli akvariumra es kesz.Nameg elobb-utobb normalis kulso szurokre (teknosnek is nagyon kene mar egy), csak azok ugye arany arban mennek...
-
Exian
addikt
Kicsi. 30 liter alatt nem is szabad(na) semmilyen halat tartani (törvényileg), max. nano halakat meg garnélákat. Nem utolsó sorban, minél nagyobb az akvárium, annál könnyebb vele bánni. Nekem soksok évig 50L alatti akváim voltak, folyton szenvedtem velük, nem tudtam normálisan fenntartani a biológiai egyensúlyt.. Most 200L felett kvázi alig van tennivalóm, ebben persze a nagy külső szűrő nagyban segít, ami régen nem volt.
-
Janou
őstag
válasz
Silentfrog #29615 üzenetére
Biztos az mert ha mozgatom a csövet változik a frekvenciája illetve ha befogom a lyukakat akkor csend lesz.
-
tzimash
őstag
válasz
Silentfrog #29610 üzenetére
Aha, az fütyül. Erre a Tetra gyárában nem jöttek még rá?
Köszi, kipróbálom. -
Janou
őstag
válasz
Silentfrog #29610 üzenetére
Ahogy tanácsoltátok a vízfelszín felé fordítottam a szűrőtől jövő csövet. És nekem is sípol. Tényleg megoldja ha nagyobb lyukakat fúrok rá?
-
biomassza
tag
A kis akváriumokkal (a jogszabályi előíráson túl) pl. az is baj, hogy minél kisebb a térfogat, annál kényesebb az egyensúly - két makulával több kaja, és halhullás a vége. Nagyon labilis a vízkémia olyan méretben. A szűrők ilyen kis méretben nem mind fojthatók, akkor pedig orkán lesz, meg ecsetalga. Szóval sok csalódástól tudnád magatokat megkímélni egy minimum 50 l körülivel. Az akvarisztikában (ha nem többezer literekről beszélünk) nem az üveg a drága...
-
opr
nagyúr
válasz
turbulencia8 #29611 üzenetére
Koszonom! Ezzel az a baj, hogy ez mar ranezesre is az igazi kinaipiacos gagyi volt, az akvariummal adtak, borzalmas. Megrazogattam meg minden, illetve teljesen elmerul, de:
- a tappancsai olyan fosul vannak rogzitve, hogy lerazza oket magarol
- a szuro alja hozzaer az akvariumhoz, es ott utogeti (gondolom innen jon a zaj minimum fele)
- nem lehet allitani a terfogataramot (amin oszinten meglepodtem)Vegul rendeltem egy ilyet, remelem be fog valni, ez sokkal jobb minosegunek tunik (mondjuk ennel a mostani borzalomnal nem nehez).
-
turbulencia8
őstag
A guppik meg 12 literben is elszaporodnak, foleg ha javai mohat is raksz bele. En abban max. egy bettat tartanek magaban. Az atlagos minosegu szuro akkor hangos, ha inditasnal levegos marad a hidrocsapagy, mukodes kozben forgasd meg viz alatt es razogasd meg. Amugy elmerul rendesen? Amugy szerintem minden szuron van fojtas, azzal lehet szabalyozni a terfogataramot.
-
opr
nagyúr
Mar benne vannak a halak.
De komolyan kicsi a 12 liter annak a par guppinak meg vizicsiganak? Igy is kb eltunnek a vizben, olyan kis picikek. Nem szeretnek a projektre tobbet aldozni, amig nem vagyok biztos benne, hogy hosszu tavon ertelmes dolog, mar ennek se orulok, hogy vennem kell bele uj szurot, de ezt muszaj lesz, mert ez a gyari ez valami borzaszto gagyi.
Van egy nagy akvariumom, ~120literes, de abban meg a teknos van, nem hiszem, hogy jo otlet a halakat berakni melle, mert az egy eleg horrorgyanus kornyezet lenne szegenyeknek.Szoval a kesobbiekben ha ugy alakul, nem zarkozok el a bovites elol, de most tenyleg csak egy jo kis halk vizszuro/levegozteto tippre lenne szuksegem.
-
tzimash
őstag
Arra van valami megoldás, hogy az esőztető ne fütyüljön?
Tetra EX800 plus, légtelenítettem, forgattam mégis fütyül, ha kicsit fojtom halkabb lesz, de nem szűnik meg, csak akkor, ha elzárom teljesen. -
opr
nagyúr
Sziasztok,
Lanyomnak csinalunk egy pici akvariumot a szobajaba, egyelore csak par guppi, csiga, gaz, ilyesmi, szerintem itt meg is allunk egyelore, megnezzuk mennyire torodik veluk, aztan majd kiderivaljuk mi legyen.
Viszont: A gyarilag kapott kis szuro/pumpa/bubizo valami borzalmas. Egyreszt szerintem tul eros egy ilyen kicsi (12liter) akvariumba, masreszt olyan hangja van, mintha a falat utvefuroznam folyamatosan.Tudnatok ajanlani valami picike, halk szurot, ami tud bubiztatni is (lehetoleg nem arany aron)?
-
Janou
őstag
És ha kiemelném a vízből a csövet és esőztetne? Az nem lenneég jobb? Illetve lenne egy olyan kérdésem hogy ilyen műanyag csöveket tudok hozzá venni valahol? Műanyag könyökre gondoltam hogy lehessen ide-oda kanyarodni vele, mert most nem tudok az üveghez tapasztani mert túl messze van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Diablo IV
- Milyen légkondit a lakásba?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kompakt vízhűtés
- Kérdés, hogy mit tudnak gyenge látási viszonyok mellett a Tesla robottaxik
- Milyen routert?
- BestBuy topik
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gombászkönyvek egyben
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest