- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
jegenye77
addikt
válasz
Silentfrog #24197 üzenetére
Az jó
10-ért már vihetik.
600 ashoz jutottam hozzá most pici pénzért. Lehet 2db hoz is. Visszacsomagolt termékek. -
jegenye77
addikt
Szerintetek Tetra ex 400 ast mennyiért tudnám eladni?
-
Tarill
őstag
szóval ja, olyan 10 napja volt vízcsere, annyira mégsem kevés a szűrésem
low tech növényesbe kb milyen szintet célozzak meg? 25-30mg/l ?
-
Sirandrish
legenda
Egyszerre 3 virág nő az Anubiasomon
-
bringasisti
őstag
válasz
xxxjjjkkk #24191 üzenetére
Nálam a növény az szükséges rossz kategória. Mivel kemény vizet használok a Ph nem ingadozik, sok vizet cserélek ezért a paraméterek nem változnak. Aki lágy vizet használ ott lehet sok buktató mert a puffer nem működik mint a meszes víznél. Az tény hogy régen írtam hogy nálam a talaj az a Balcsiból szedett "kagylóhomok" ami stabilan tartja a vizet.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
bringasisti #24188 üzenetére
Az a baj, hogy növényezésnél kialakulhat ilyen patthelyzet.
Gondolom egy féle képpen lehet kivédeni, ha 0-s vizet magad csapod fel, de ahhoz is merész teszt nélkül.De ha rosszul gondolom...
Tényleg nyitott vagyok a te módszereidre. -
Tarill
őstag
na meg jöttek a növények a hétvégi átalakításhoz
GA Crypto Hellgreen
Crypto Flamingo
Rotala Rotundifolia
Ludwiga Palustris
Hemianthus Micranthemoides
+ van saját valisneriám és még egy crypto féle ill egy anubias is ami szép25liter manado, jbl kugeln golyók, 0.57w/liter villany lesz, profito tf macro és easycarbo, nitrát tesztet is tervezek venni a jó szint belövéséhez
aztán majd kiderül hogy mi lesz
-
bringasisti
őstag
Bár én nem vagyok érintve a tesztek terén, de ha érdekelne biztos keresnék valakit aki laborban dolgozik és szereti a mogyorós tejcsokit. Mikor ide jöttem volt egy fórumtárs akinek a szülei ezt csinálták. Meg kell keresni hátha tud segíteni.
-
Daffy
őstag
Pl en sajat magamat szopattam le...
-
Tarill
őstag
Most tervezek tetra no3 tesztet venni 3ezerért, azzal valakinek tapasztalata?
[link]
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
havri1 #24182 üzenetére
jó, csak akinek egy egyszeri mérés kell, hogy mizu a vízzel, szerintem vevőcsalogatónak is jó lenne, ha bemész egy ilyen boltba, akkor úgy is vásárolsz már valamit
jbl pontosság elég szerintem, úgy is csak akkor mész, ha baj van, azt meg kimutatja, hogy mi a rossz, nem?
vagy egy ilyennel ,csinálnak egy tesztet 2000ért, komplettet, ha csak50 mérésre elég, akkor is 500ft/13db, nekik olyan 250be kerülne, a nagyker árakat ismerve,
Nem ebből meggazdagodni, kb a ráfordítást megérné, és a hülye vevőre, még egy csomó szart is rá tud tukmálni, az élelmes eladó, és mindenki jól jár
Na de álmodjak csak tudom, és vegyem meg a teszteket
-
xxxjjjkkk
senior tag
Ezt a szart használja valaki?
Kinek sikerült, még csak hasonlót is csepegtetnie felülnézetből, egyáltalán mi a hasonló?kezd felidegelni
-
Emperor_
addikt
válasz
havri1 #24164 üzenetére
Szállítás:
Van egy kb 10 literes vödröm, pelenkázó vödör néven vettük
. Ennek van zárható teteje, ezen van kb 15 db 4 mm-es furat. kb félig töltve vízzel.
Ez a vödör kerül bele 2 db un hűtőzacskóba. Köré polár pulóver, alá egy jó réteg újságpapír és az egész bele egy nagy teszkószsákba. Evvel a felszereléssel szállítottam a Mainganokat télen is, igaz azok kisebbek voltak 3-5 cm általában 6 db.
Ja és mindig kérem, hogy a vevő hozzon szállító alkalmatosságot, amibe átrakjuk
.
-
Tarill
őstag
macro tápból GA macro és TF macro-n kívül lehet még kapni valamit itthon? easy lifenak van külön no3 és foszfát tápja is azt látom de külön-külön, és egybe véve drágább sokkal mindkettő elöl felsoroltnál :/
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
havri1 #24166 üzenetére
Én a halas boltos csajoknak szoktam csokit vinni, és adnak olyan zacsit amibe a halakat csomagolják. Te nem tudsz kérni?
Kisebb 6-8 centis halakat én Töltött ostyás vödörbe szoktam szállítani. 5-6 darab elvan egy órát is és zárható a teteje. Ezt szoktam hűtőtáskába rakni és rakom mellé egy ökölnyi követ amit előtt a mikróba teszek 3 percre. Forró lesz és így nem engedi kihűlni a vödörbe lévő vizet. -
havri1
félisten
válasz
bringasisti #24165 üzenetére
A hűtőláda jó, csak a zacskó a necces, méretre. Hol lehet venni nagyobb zacskót? Vagy milyen edény alkalmas a szállításra?
-
havri1
félisten
Megvették a Mainganokat, mi a fenébe csomagoljam szállításhoz őket? Egy sera zacskóm van, de félek kicsi lesz nekik. 8db 8-10cm hal..
Én viszem el egy darabig, és útközben adom át, tehát a bevált merevfalu hűtőtáska nem jó, olyan kell, amibe célba is ér egyből. -
Sirandrish
legenda
válasz
Silentfrog #24160 üzenetére
Mindenképp oszd majd meg a tapasztalatokat, mert ez szerintem mindenki számára hasznos lehet.
Mivel kerülhetett be? Vagy ez csak egyszerűen kialakul? -
noxon
őstag
Nálam meg két flavus szája lett fehér foltos, de nem tudom eldönteni, hogy valami fertőzés, vagy csak verekedtek, vagy alapból így alakul a színük. Utána néztem, hogy van ilyen szájhab nevű betegség. Próbáltam közelről figyelni őket és úgy tünt , hogy a színezete lett olyan, és nem emelkedik ki semmi dudor ott... szóval passz. Viszont az egyik a száját oda dörzsölte a dekorhoz, meg is sóztam a vizet, most úgy látom jobb lett a helyzet.
Én is mindig parázok, hogy valamikor elkapnak valami betegséget.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Sirandrish #24159 üzenetére
Tegnapelőtt láttam a halakon hogy nagyon kaparóznak, hirtelen cikk- cakkban elkezdenek úszni. Ez gyanús volt és raktam sót a vízbe és megemeltem a hőfokot. Ma reggel bebizonyosodott , 3 hal darakoros lett azokon látszanak a fehér pöttyök.
Gyanítom, hogy a korai sózás miatt az élősködők száma erősen megcsappant mire halat talált így elpusztult egy nagy része,így csak 3 hal lett darakoros a 30 ból.
Ilyenkor mikor pöttyösek nem használ semmi kezelés, de ezek rövid időn belül lehullanak a halakról és ezek a kis burkok a talajra esve megrepednek és több ezer újabb élősködő lepi el az akváriumot halra vadászba. Ilyenkor használ a só vagy a parakill.A hőfok emelés azért kell mert ezeknek a dögöknek 26-28 fok az optimális, így kerülnek leghamarabb olyan fázisba a szaporodásuk , hogy ki lehessen őket irtani. kb 4 nap ez egész újrafertőzési ciklus.
Tehát nem a halakat kezeljük mert a fehér pöttyökön belül nem hat a gyógyszer,csak amikor leesnek és újból fertőzni akarnak. Ezért szokták írni, hogy az akváriumot kezeljük nem a halakat.A sót több helyen olvastam, és sok régi halas fórumtag írja, sőt a FB-on az Akvaristák csoportba le is van írva a rögzített bejegyzésbe ez a módszer.
Kipróbálom, és megosztom a tapasztalataimat itt is ha érdekel. Azért ma elmegyek és veszek parakillt-t jó ha van itthon.
És természetesen qrva ideges vagyok!
-
Skillet
addikt
válasz
Sirandrish #24157 üzenetére
Befogtam.
Nálam is volt annó darakór... de most ez mindegy is, befogtam -
-
Skillet
addikt
válasz
Sirandrish #24153 üzenetére
Fejét? Minek? Nem most van nála darakór! Pár éve lement...
Miért lenne ideges? -
Tarill
őstag
válasz
Emperor_ #24151 üzenetére
Hát igen de azért vannak közepes fénnyel is jól meglévő gyepek :/ na mindegy majd kiderül. Így a 3 nap alatt annyi tűnt fel hogy ültetés után "felálltak" megtalálták merre van a föl
meg kicsit nyúltak. Igaz hogy csak a gyári 6w os ledes lámpám van de jó fénye van bár lumen értéket nem találtam, meg a korábbiakhoz képest tető sincs az akksin ami fogná a fényt illetve arra is figyeltem hogy ne takarja más növény. Hát majd kiderül
-
Sirandrish
legenda
válasz
Silentfrog #24152 üzenetére
És ez a Plusz pár fok meg némi só ez ilyen szuper megoldás? Csak mert nem tűnsz idegesnek, pedig én a fejemet vernem a falba
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Emperor_ #24151 üzenetére
Ez a módszer tényleg jó, csak a gond az vele, hogy a parakill egy elég erős vegyszer, ami minden hasznos bacit megöl ami a szűrőben és az aljzatban, mindenhol . Sokszor maga a parakill okozza a halak végét és nem az élősködő. Vagy az, hogy a kezelés után az akváriumba lévő halak ürüléke és a maradék eleségből keletkezett ammóniát nincs ami lebontsa és ez mérgezéshez vezet.
Nagyon régi módszer a só 1-2 gramm/liter + hőfok megemelés 27-30 fokra. Ha ez nem használ akkor érdemes vegyszerezni.
Természetesen ezt nem én mondom, én is olyanoktól hallottam, olvastam akik nagyon régóta foglalkoznak halakkal.
Egyszer volt pár éve darakorom akkor így csináltam ahogy te írtad.
-
Emperor_
addikt
válasz
Tarill #24128 üzenetére
Aha. Simán. L. brasiliensis-re jobban hasonlít
. Meg ugye Te látod, úgy könnyebb beazonosítani.
Sajna ezeknek a fűszerű növényeknek nagyon magas a fényigénye.Nálam se a E. tenellus, se Utricularia graminifolia nem maradt meg.
más
Ez a tutti módszer a darakór ellen:
Parakillel a darakór ellen:0. Evakuáljuk az Almacsigákat, különféle garnélákat (mindannyian érzékenyek a rézre, réz tartalmú szerekre).
1. Fűtést állítsuk 27-31 °C-ra, a halak tűrésétől függ.
2. Levegőztető maximálisra.
3. A szűrőt/szűrőket ki kell iktatni. Kiiktatás azt jelenti, hogy kivesszük az aquariumból és nem azt, hogy kikapcsoljuk. (Hogy hogyan és miképpen lehet megmenteni a bacikat az szűrő függő: belső szűrőt egy vödörben járatjuk tovább, külső szűrőnek a beszívó csövét és a vízvisszavezető csövét szintén egy vödörbe vezetjük). [A szűrő(k) kiiktatása azért történik, hogy a rajzók halra találását megnehezítsük, a keringtetés leállításával. A szűrőben megbúvó rajzók megfertőzhető hal hiányában 3 nap múlva elpusztulnak.]
4. Kaja nuku. [Nincs szűrésünk, mert kiiktattuk! Ha a halak esznek, ürítnek is, tehát lerontják a vízminőséget. Ez el akarjuk kerülni.
Illetve a szervezetüket nem terheljük az emésztéssel, az is energiát von el.]1. nap: megfelelő mennyiségű parakill be (1 üvegcse 50 literhez van).
2. nap: -
3. nap: vízcsere 30-40%
4. nap: megfelelő mennyiségű parakill be (1 üvegcse 50 literhez van).
5. nap: -
6. nap: vízcsere 30-40%
7. nap: innentől kezdve lehet a hőfokot levinni naponta 1 fokot és megkezdeni az óvatos etetést. -
noxon
őstag
válasz
Silentfrog #24148 üzenetére
Aha akkor megnyugodtam
Én vízcsere után mindig megsózom a halacskákat
-
Silentfrog
Topikgazda
Nekem volt pár "fogyatékos " halam mind yellow volt. Az egyik a plafont nézte egész nap, a másik rángatózott . De ők mindig dilisek voltak.
Nagyon gyanús, hogy nálam darakorosak a halak, így nem ártott, hogy tegnap megemeltem a vízhőmérsékletet, és felsóztam a vizet.
Egyik másik nagyon durván vakarózik, látszik rajta, hogy irritálja valami. -
Sirandrish
legenda
válasz
Silentfrog #24144 üzenetére
Olyasmi, igen
Akkor nem sokkot kapott? -
noxon
őstag
válasz
Silentfrog #24144 üzenetére
Tudom volt már darakór, ez most más volt. Talán, ha fél óráig csinálta és egyfolytában neki ment a fejével mindennek direkt, majd abba hagyta és jobbra balra rázta a fejét. De már abba hagyta, nem csinál semmi ilyet. Nem betegség, mert egyszer is csinálta egy kis ideig azt kész és most is egy kis ideig. Nem nagyon értem, feltettem yt-ra: [link]
-
noxon
őstag
válasz
Sirandrish #24141 üzenetére
Azt a nöstény közelében szokták csinálni, vagy, ha nem nöstény, de másik hal közelében nálam többen csinálják.
-
Silentfrog
Topikgazda
Az afrikai sügéreknél szokás a vakarózás, mindenhez hozzá dörgölőznek. Ha ezt ritkán csinálják /egy két óránként/akkor nincs baj.
Ha viszont folyamatosan és nem hagyják abba akkor az betegség tünete lehet, a darakor igy kezdődik.
Annyit tudok javasolni , hogy figyeld a mozgását és a halat.
A darakor egy parazita ami befúródik a hal testébe és ez viszket így a dörgölőzéssel próbál megszabadulni tőle. Egy két nap múlva fehér pöttyök jelennek meg a halon. Ez a darakor.
A tünetek eleinte teljesen egyformák, ami a dörgölőzés, a letargia és a hirtelen összevissza úszás.
Ha nagyon sűrűn vakarózik de még nincs rajta fehér pötty, akkor is lehet már kezelni a halakat darakor ellen de még vegyszer nélkül.
Vízhőfok emeléssel 27-28 fokra és 1 gramm/liter konyhasóval.
Én most ezt csinálom mert nálam is a szokásosnál többet vakaróznak, ilyen egy éve nem volt már így megemeltem a vízhőfokot és sót tettem a vízbe.
Sirandrish Hasonló a mozgása? 9 másodpercnél nézzd! [link]
-
havri1
félisten
válasz
Sirandrish #24141 üzenetére
Facebook - on volt régen, sajnos nem mentettem el.
-
havri1
félisten
válasz
Sirandrish #24139 üzenetére
Én láttam már epilepsziás halat, na az durva.
-
noxon
őstag
Az egyik sügéremet nem tudom mi lelte, de elkezdett mindennek hozzá ütögetni, dörzsölgetni a fejét, majd a fejét jobbra balra rángatta... most kezd meg nyugodni, de nagyon ijesztően viselkedett, levert a víz. Egyszer régebben is csinálta.
Csak kaját adtam nekik, előtte meg adtam a vízhez seachem chichlid trace-t.
Ti nem láttatok ilyen viselkedést még?
-
Tarill
őstag
szőralgás valisneriát mennyi ideig kellene ilyen 1:20-as hipós fürdőbe áztatni hogy az alga eltűnjön de a virág megmaradjon? illetve utána hogy tudom alaposan hipótlanítani?
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
bringasisti #24131 üzenetére
Ebben egyet is értettünk, most számokkal, alátámasztottam.
Közel +35%
Akartam sima cső előtt utánt is, de annyira nem rugalmas, a 1,5m 27/32 es cső, hogy feladtam. -
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
havri1 #24123 üzenetére
Szépen, csak az anubiasra is rátelepedett.
Mas:
Hydor prof 600 ment 40 napot
Mért 570/ora
Tiszitas(also szivacs+perlon) utan
670/ora
Levagtam a csövet, és 20 centivel feljebb raktam a szűrőt is tehát a teteje, az aki szintjén kb:
900/óraGyári 1300/ora
Gyari terhelt 1050/ora
Töltet gyári200liter növényes-halas, eddig elégedett vagyok vele
-
Salex1
őstag
Van olyan, hogy túl nagy fény az akváriumnak? Most csináltam új lámpát és kb. 30W LED. Nagyon nagy és jó fénye van, már-már úgy érzem sok lesz. (140l)
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Skillet #24121 üzenetére
Na , megjelent a ződ pontalga, a baj, az, hogy kikezdte az anubiast is.
Növények is barnulnak, hál istennek. Nitrogén hiány az biztos nincs, sőt..., kicsit karcsu a 30% vizcsere, szépen telítődött.
[link]Ez alapján, gyanus a foszfát hiány. Elvileg a manadó, simán benyeli. [link]
Sajnos elég sok változó volt mostanság, erősebb fény lett, de a gyengébbnél is kijött már, új növény, új szűrő, amit ma rendezek át. a CO-m elvileg megfelelő.
Kicsit merész lenne, nekiállni, csak úgy foszfátot adagolni, mivel a manadó egyszer telítődni fog.
Tesztre, meg nem szívesen költök, csak ha muszáj(nincs valakinek véletlen eladó?), tehát biztos a dolog.
Gondolom nincs valami más módszer a kiderítésre.Esetleg valami tipp?
-
Skillet
addikt
válasz
farkas26 #24113 üzenetére
KATT
KATT
KATT
KATT
szakszerű lesúlyozás a ragasztás után
KATT
KATT
KATT
KATT
kész lett az öngyi gátló. egész kellemesnek tűnik. ha elutaznánk egy hétre, akkor sem lenne baj, hogy rajta marad, annyi fényt nem fog le, hogy a növények kinyiffanjanak. de ilyenkor csak estére lesz felrakva.
bízunk benne, hogy ezzel megoldódik a probléma.
köszönöm mindenkinek, aki segített ötletelni, főleg aki a szúnyogháló mellett szavazottjó ötlet volt.
-
havri1
félisten
válasz
Grafiqs #24118 üzenetére
Kifejlett halak miatt én nem aggódnék. Az ivadékok már más.
Az automata etetőt nem ismerem, sose láttam. Ebben én nem tudok tanácsot adni.
Gyanítom senki sincs, aki 1-2 alkalommal tudna etetni?
Ki kell készíteni az adatokat külön, és csak azt kell odaadni. Túletetés így kizarva. -
Grafiqs
őstag
Hamarosan egy hétre elutazom otthonról.
Szükségem lenne egy automata haletetőre.
Az akvárium tetetjén fedél, a rövid oldalakon és középen megerősítve. A vízszint 2-3cm-re a tetejétől.Tudtok ajánlani valamit?
G
-
Tarill
őstag
egy kis előtte-utána, tegnap átalakítottam a 30literesem
előtte:
utána:
kinek hogy tetszik?
illetve szerintetek ezt hogy tápozzam? 1.2ml profito 3 naponta és 0.75ml easycarbo naponta? illetve aquaplant tabletták. így mondjuk jó? vagy majd meglátom?
ja és egy közeli az előtéri ismeretlen növényről:
-
Salex1
őstag
Milyen követ lehet akváriumba tenni? Szeretnék háttérbe rakni valami vékony, de magas követ, és nem elsősorban az akvarisztikában venném meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tenisz topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honda topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- BestBuy ruhás topik
- bambano: Bambanő háza tája
- DOOM - The Dark Ages
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Túra és kirándulás topic
- Befutott a MindsEye végső előzetese
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged