Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• kmisi99

addikt

Sziasztok SAMBA val kapcsolatban van egy marha fura problémám.
    Diszró: Dietpi (raspberryre való)

A célom vele. Több felhasználó hozzárendelés, adott felhasználó csak adott megosztást érhet el.

Amit csináltam.
    Csináltam új felhasználótkat az # adduser paranccsal
    Ezzel a paranccsal hozzáadtam a samba-hoz a felhasználót #sudo smbpasswd -a felhasznalonev
    Az smb.conf-ban pedig a valid users = felhasznalo az adott megosztáshoz.

De az istenért nem jön össze. Kéri a felhasználó jelszót a windows, de azt írja, hogy unable accees, illetve nincs jogosultságom hozzá, ha be akarok lépni. Viszont "elfogadja" a jelszót, mert ha elgépelem, akkor egyértelműen bejön, hogy írjam be újra a jelszót mert rosszat írtam be, szóval elfogadja csak valami jogosultság baja van.
    Forceuser = root al se jó.

Ha kitörlöm a valid users részt, vagy hozzáadom a root-ot akkor viszont működik. Megnyitható a megosztás.

Azaz a root felhasználóval gond nélkül hozzá tudok férni. (A sima user /home/felhasznalo mappájához se enged hozzáférni, ott nyilván van jogosultságom azzal a felhasználóval)

Ami megint érdekes, hogy a smbpasswd -a root al megváltoztatom a root jelszavát, onnantól a root is olyan státuszba lépett, hogy még a \\server\ re se engedett fel, hiába adtam meg a root új jelszavát ismét ugyan úgy unable to access, nincs jogosultság.

Csakis akkor jó ha visszaállítom az eredeti alap jelszavát.

Vajon mi lehet ez? Hol lehet a hiba? Órákat töltöttem el a próbálkozásokkal, túrtam a netet, de semmi.

Itt a hibaüzi.

Új hozzászólás Aktív témák