- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- azbest: Type-c 2x HDMI, USB3, PD töltés 4in1 dongle
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok,
eldöntöttem, hogy itthonra a fotóim miatt Debian alapú NAS-ra állok rá a NAS4Free-ről, mert kell a pusztán NAS funkció mellé még rengeteg minden nekem..
Röviden a problémám: a HDD-k seek-elnek, a LED villog. Üresjáratban is 2mp-enként pozicionál vagy hármat a fej a raid tömbön.
Setup:
- Gigabyte mezei alaplap (LGA1055, 6xSATA3)
- Pentium proci
- 8G RAM
- 3 x 4TB Seagate NAS HDDA Seagate NAS HDD-k egyikéről fut a rendszer, a másik kettőre még nincs replikálva és raid-be téve az ottlévő partíció, csak elő van készítve (sfdisk-el backup-oltam az elsőről a teljes GPT part. táblát és ezt visszanyomtam a másik kettőre).
Egyelőre /dev/sd[abc]4-ből csináltam egy raid5 arrayt, /dev/md4p1 néven. 3db totál egyező 3.9TB-s partíció, md4p1-et ext4-re formáztam.
Minden csodálatos, minden szuper. Lefutott a szinkronizálás is, mdstat:
root@nas:~# cat /proc/mdstat
Personalities : [raid6] [raid5] [raid4]
md4 : active raid5 sda4[0] sdc4[3] sdb4[1]
7733499632 blocks super 1.2 level 5, 4k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU]unused devices: <none>
Írási sebesség 1 HDD szintje körül van, olvasás elég gyors.
Smart értékek abszolút jók, 3 vadonatúj HDD, mind 100/100, előbb HD Sentinellel néztem őket másik gépben, végül beszereltem ide.Mi lehet a seek-ek oka ? Nem sima HDD seek-ek, ami HDD hibára utalna, mivel a LED világít, tehát az OS-től jön-megy valami kérés a raid tömb irányába.
- Ha az array-t umount-olom, megszűnik a seek-elés és tök csend és nyugi: a HDD-k pörögnek, a rendszer áll csendben és nem történik tényleg semmi.
Ha az array-t mount-olom, indul a kb. 2 mp-enkénti seekelés, LED villogással együtt, tehát VALAMIT csinál az oprendszer az array-en. Ami nem a recovery/resync, mint látjuk fentebb az mdadm stat-ból.
Egy külföldi fórumon egyedül ennyit találtam, mert más is küszködött már hasonlóval:
- lehet kernel bug, de javították, enyém pedig friss wheezy (stable) és full up-to-date
- tippelt valaki arra, hogy az array-en ext4 létrehozás gyorsan megtörténik, de ezután ténylegesen a rendszer csak később, működés közben incializálja az inode-okat, ez valami lazy-inode init ...és elvileg elmúlik idővel, ahogy végzett, csak hát itt most bárhogy nézem, közel 8 terát kell inicializálnia, ha ez a inode-os feltételezés igaz..Mount-olás noatime-al történik fstab-ból .. az ext4 journal sem lehet szerintem..
Nem vagyok nagy guru, inkább amolyan lelkes kezdő-középhaladó. Lenne ötlet, mi dolgoztatja a HDD-ket felmountolt array esetén ?
Új hozzászólás Aktív témák
- RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. Asus ROG Strix G614JVR-N4014W SZÁMLÁVAL GARANCIÁVAL
- Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 32GB - 1TB - RTX 4060 -3+ év garancia
- Önerő nélkül is elvihető! Részletfizetés. 27 % Áfás számlával Dell Alienware QD-OLED gamer monitor
- CORSAIR K100 AIR
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB ZALMAN M4 Cooler Master 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest