Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

Sziasztok,

eldöntöttem, hogy itthonra a fotóim miatt Debian alapú NAS-ra állok rá a NAS4Free-ről, mert kell a pusztán NAS funkció mellé még rengeteg minden nekem..

Röviden a problémám: a HDD-k seek-elnek, a LED villog. Üresjáratban is 2mp-enként pozicionál vagy hármat a fej a raid tömbön.

Setup:
    - Gigabyte mezei alaplap (LGA1055, 6xSATA3)
    - Pentium proci
    - 8G RAM
    - 3 x 4TB Seagate NAS HDD

A Seagate NAS HDD-k egyikéről fut a rendszer, a másik kettőre még nincs replikálva és raid-be téve az ottlévő partíció, csak elő van készítve (sfdisk-el backup-oltam az elsőről a teljes GPT part. táblát és ezt visszanyomtam a másik kettőre).

Egyelőre /dev/sd[abc]4-ből csináltam egy raid5 arrayt, /dev/md4p1 néven. 3db totál egyező 3.9TB-s partíció, md4p1-et ext4-re formáztam.

Minden csodálatos, minden szuper. Lefutott a szinkronizálás is, mdstat:

root@nas:~# cat /proc/mdstat
    Personalities : [raid6] [raid5] [raid4]
    md4 : active raid5 sda4[0] sdc4[3] sdb4[1]
    7733499632 blocks super 1.2 level 5, 4k chunk, algorithm 2 [3/3] [UUU]

unused devices: <none>

Írási sebesség 1 HDD szintje körül van, olvasás elég gyors.
    Smart értékek abszolút jók, 3 vadonatúj HDD, mind 100/100, előbb HD Sentinellel néztem őket másik gépben, végül beszereltem ide.

Mi lehet a seek-ek oka ? Nem sima HDD seek-ek, ami HDD hibára utalna, mivel a LED világít, tehát az OS-től jön-megy valami kérés a raid tömb irányába.

- Ha az array-t umount-olom, megszűnik a seek-elés és tök csend és nyugi: a HDD-k pörögnek, a rendszer áll csendben és nem történik tényleg semmi.

Ha az array-t mount-olom, indul a kb. 2 mp-enkénti seekelés, LED villogással együtt, tehát VALAMIT csinál az oprendszer az array-en. Ami nem a recovery/resync, mint látjuk fentebb az mdadm stat-ból.

Egy külföldi fórumon egyedül ennyit találtam, mert más is küszködött már hasonlóval:
    - lehet kernel bug, de javították, enyém pedig friss wheezy (stable) és full up-to-date
    - tippelt valaki arra, hogy az array-en ext4 létrehozás gyorsan megtörténik, de ezután ténylegesen a rendszer csak később, működés közben incializálja az inode-okat, ez valami lazy-inode init ...és elvileg elmúlik idővel, ahogy végzett, csak hát itt most bárhogy nézem, közel 8 terát kell inicializálnia, ha ez a inode-os feltételezés igaz..

Mount-olás noatime-al történik fstab-ból .. az ext4 journal sem lehet szerintem..

Nem vagyok nagy guru, inkább amolyan lelkes kezdő-középhaladó. Lenne ötlet, mi dolgoztatja a HDD-ket felmountolt array esetén ? :F

Új hozzászólás Aktív témák