Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1501) szasza_1 válasza ngabor2 (#1500) üzenetére


szasza_1
senior tag

Vásott kölyök... Nyilvánoságnak kirakott gépek lennének, akárki használhatná őket. Amit utoljára írtál, én azt csináltam meg, csak a jobbgombos menüt nem tudtam letiltani...

(#1502) szasza_1 válasza szasza_1 (#1493) üzenetére


szasza_1
senior tag

És erre valaki?

(#1503) ngabor2 válasza szasza_1 (#1501) üzenetére


ngabor2
nagyúr

a tálcán nekem se sikerült. de ha az is elég, hogy alt-tabbal tud a 2 progi között váltani, akkor a tálca el is tüntethető.

annak még utána lehetne nézni, hogy a virt. munkaasztalok, vagy a feladatlista magában kitehető-e az asztalra. mert akkor tálca se kell.

#1493: karakterkódolás környékén nézelődj. nekem akkor csinált ilyet, mikor nem megfelelő karakterkódolással volt beállítva a mount (iso-8859-2, vagy utf8). gondolom ftp-nél is lehet valahol állítani. milyen ftp-szerver?

(#1504) Sipi válasza szasza_1 (#1501) üzenetére


Sipi
addikt

KDE alá a KDE Kiosk ajánlott. Pont erre való. Mint a Windows group policy, le lehet tiltogatni minden részt. Itt [link] nézegess, van több infó a sysadmin módról is.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1505) szasza_1 válasza Sipi (#1504) üzenetére


szasza_1
senior tag

Végül is nekem már az is elég lenne, ha a panelzárolás feloldásához root jelszót kérne.

(#1506) Sipi válasza szasza_1 (#1505) üzenetére


Sipi
addikt

Szerintem előbb nézd meg, aztán rájössz, hogy pont azokat tudja, ami Neked kell. :)
Egyszerűen profilokat hozhatsz létre, melyekben megadod, mit engedsz, mit nem. Majd a profilokat csoportokhoz, felhasználókhoz rendeled. Következő belépésüknél ezek érvénybe lépnek.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1507) Sipi válasza szasza_1 (#1505) üzenetére


Sipi
addikt

Emellett átírod a user menüjét, hogy csak az legyen benne, amit használtatni akarsz, és a Desktop mappába beteszed a szükséges ikonokat. Jobbgombos menü sehol sem lesz, módosítani semmit nem enged. Sőt, ha pl. az ikonok jogát úgy állítod be, hogy nem a useré, hanem rooté, még törölni sem tudja sehonnan.
Most próbáltam ki, A start menü is alapoisan lecsökkent, és a control centerből sem sok maradt, miután kizártam a root jogokat igénylő menüpontokat.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1508) szasza_1 válasza Sipi (#1507) üzenetére


szasza_1
senior tag

Köszi, ez tényleg tök jó. Csak elöször nem jöttem rá, hogy ez alapból bent van :). De már megvan. Mégegyszer köszi!

De még a karakter kodólás problémát nem tudtam megoldani Novell és FTP szerveren. Ha ez is összejönne, az igen jó lenne.

(#1509) Sipi válasza szasza_1 (#1508) üzenetére


Sipi
addikt

Pontosan leírnád, mi mivel nem jó, mi min fut, hova kapcsolódsz? Nem igazán értem...

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1510) tierbatyo


tierbatyo
senior tag

Találkozott már valaki törölhetetlen file-lal? Ext3 partíció. Attribútumai üresek. fsck-t próbálok majd rajta, nem tudom segít-e rajta. Szívesen veszek bárminemű ötletet.

Take a look to the sky just before you die

(#1511) tierbatyo válasza tierbatyo (#1510) üzenetére


tierbatyo
senior tag

fsck megoldotta.

Take a look to the sky just before you die

(#1512) szasza_1 válasza Sipi (#1509) üzenetére


szasza_1
senior tag

Novell szerveren lévő fájlok ha tartalmaznak ékezetet, akkor az ékezet helyett mc-ben kérdőjel van, KDE alatt meg 2 kis kocka, GNOME alatt meg csak egy space-t rak.
Amikor kikapcsoltam az UTF-8 kodólást a nyelvi beállításoknál, akkor a programokban található szövegekkel is ugyan ez történt, 2 kis kocka lett az ékezet helyet. Ezért gondolom én, hogy a Novell szerver UTF-8 -ban küldi a file neveket, de a Linux meg pl ISO -san akarja megjeleníteni.
Most amikor a kioskban is az ikonokat szabtam testre, és amelyikbe írtam ékezetet, az az asztalon is úgy jelent meg, hogy 2 kocka volt az ékezet helyén, és nem tudtam letörölni utánna az ikont sem, csak mc-ben.
Nem találtam sehol sem olyant, hogy alapértelmezett karakterkodólás, csak a helyesírásellenörzőnél volt ilyen, de az meg erre nem volt hatással.
Ja, és Novell szerverhez a Novell Cilent 1.2 -vel csatlakozok, SUSE 10.1-et használok. Próbáltam már SUSE 10.0-val, és Novell Client 1.1-el, de ugyan ez volt.

(#1513) Sipi válasza szasza_1 (#1512) üzenetére


Sipi
addikt

Értem.

Két különböző dolog van itt: a nyelvi beállításoknál kikapcsolt UTF8 szerintem a Linuxod kiírására vonatkozik. A mai disztribúciók alapban minden Unicode-osan kezelnek. Nem érdemes kikapcsolni. Ennek azonban nincs köze ahhoz, hogy egyes fájlrendszerek milyen kódolással rögzítik a neveket.

Itt jön a képbe a másik fajta kódolás - a kernelben van egy rész, érdemes mindent modulban belefordítani. (Bár szerintem az ilyen egybedisztróknál alapban így van.)
A nem alap Linuxos fájlrendszerek csatolását, kezelését külső programok végzik, s ezek ''betokozódnak'' a mount parancsba. Ilyenek pl. az ntfsprogs, ncpfs, stb.

Minden fájlrendszer csatolásakor meg lehet adni, milyen kódlappal legyen csatolva. A legtöbb esetben erre nincs szükség, de a távoli fs-eknél igen. Ilyen a samba (Windows), ncp (Netware), nfs (Unix).

A Netware-es csatolásokat az ncpfs csomagban található ncpmount végzi, a kernelben lévő ncp-driver segítségével. Ebben engedélyezni kell az NLS támogatást, s ezután a csatoláskor állítható a használt codepage.

Az ncpmount parancs -p kapcsolója a kódlapot, a -y pedig a karakterkészletet állítja be. Ez utóbbiról fogalmam sincs, mire való, a manuál szerint ezzel adható meg, hogy unicode-ról milyen szabály szerint alakítsa át a neveket. Értéke iso-8859-1 alakú karakterkészlet lehet.
A -p mintha ellentétes lenne, a Netware kódolásról Unicode-ra alakításhoz való. Elvileg egyszerre használható mindkettő.

Ha az fstabban vannak beállítva ezek a kötetek, az iocharset= és codepage= opciókat kell megadni a kötet tulajdonságainál. Ha ''kézzel'' indítod az ncpmountot, akkor kell a -p és -y.

Sajna, nem tudok bővebben segíteni, sehol sincs Netware kötetem. Próbálgasd ezeket az opciókat, valamelyik csak menni fog. :(

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1514) jeszi


jeszi
tag

Tudom ez Linuxos topic, de lehet nem függ a probléma az oprendszertől.
SCO Unix ware alatt hp StorageWorks DLT VS80 Tape Drive-al szalagra mentek. A tar-t használom a mentésre:

tar -cf /dev/rmt/rtape1 $(ls -ld /mentes/napi/*$DATUM | tr -s ' ' | cut -f9 -d' ' | tr '\n' ' ' )

Az a baj, hogy másnap még mindig megy a mentés, kiakad a process.

Ha kézzel kilövöm a tar-t és utána meg akarom nézni mi van a kazin:
tar -tvf /dev/rmt/rtape1

Akkor a fájlok listázása elkezdődik, aztán a kezdeti lendület hamar abbamarad, őrületesen belassul. Több nap lenne kivárni, amíg az összes fájlt kilistázza.

Van valakinek ötlete, hogy miért viselkedik így a tar? A DLT-hez nincs külön driver, a SCO magátol felismerte, használja.

Nem félek a haláltól, majdcsak túlélem valahogy!

(#1515) Sipi válasza jeszi (#1514) üzenetére


Sipi
addikt

Hááát, érdemben nem tudok válaszolni, de...
Dell VS80-as tape drive-ot ismerek. Valószínűleg ugyanaz lehet. Ha ez is DLT IV-es akkor sajna, ezek piszok lassű darabok. Ennél 3-5 évvel régebbi DLT-IV-es drive-ok legalább kétszer gyorsabbak nála.
Elképzelhető, hogy a SCSI-busszal kell varázsolni. Egy próbát megér, hogy áttedd szinkron működésbe, és az átviteli sebességet is maximálni. Fura módon ugyanis UltraSCSI csatolós az eszköz, a sebességéhez pedig még egy PIO IDE ATA kábel is elég lenne.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1516) doc


doc
nagyúr

sziasztok!

szeretném feltenni a k9copyt, de nem akar lefordulni. a hibaüzire kerestem, de sokkal nem lettem okosabb.
szóval amit a végén kidob:

k9copy.cpp: In constructor `k9Copy::k9Copy()':
k9copy.cpp:39: error: `setupGUI' was not declared in this scope
k9copy.cpp:39: warning: unused variable 'setupGUI'
make[2]: *** [k9copy.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/d1/k9copy-1.0.4-2/src'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/d1/k9copy-1.0.4-2'
make: *** [all] Error 2

miért csinál ez ilyet? mit lehet tenni? ha van vkinek ötlete, pliz ne kimeljen...

amúgy Slackware 10.1 (jópár frissített csomaggal), 2.6.17 kernel

MOD: próbáltam 1.1-es k9copyt is, helyzet ugyanez

[Szerkesztve]

(#1517) Sipi válasza doc (#1516) üzenetére


Sipi
addikt

A Slackware csomag nem jó belőle? Vagy a Slackware csomagok is forráskódok, és le kell fordítani őket? Itt [link] van eg ycsomag 1.0.4-hez.
Az ilyen hibákkal nem lehet mit kezdeni, rengeteg oka lehet. Valószínűleg valamelyik függősége nem tetszik neki, vagy a gcc verziója, vagy az automake/binutils, stb...
(Nekem az 1.0.4 lefordult, és a béta is.)

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1518) doc válasza Sipi (#1517) üzenetére


doc
nagyúr

köszi, de azt a csomagot már néztem és nem megy. azért nem szeretem a csomagokat, mert egy csomó mindent máshogy raknak bele mint ahogy én szeretném.
ezért is gondolkodom erősen a Gentoo-n, csak még nem volt elég időm meg lelkierőm hozzá...
lehet befrissítek egy gcc-t, azt már úgyi nagyon régen csináltam :D

(#1519) Sipi válasza doc (#1518) üzenetére


Sipi
addikt

Pontosan mi nem megy benne? Túl sok mindent nem tud a k9copy. :)
Egyébként a bétát néztem, háát, elég béta. Nem javaslom. Másolni még nem másoltam, de már a beállításoiknál gondjai voltak, nem mentette el (de a háttérkonzolban érdekes hibákat köpött ki).

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1520) jeszi válasza Sipi (#1515) üzenetére


jeszi
tag

Köszia a segítséget!

''áttedd szinkron működésbe'' Azt meg hogy kell? :B

Egyébként ha minden igaz, akkor egy új IBM LTO td2 drive lesz a szerveren. Remélem az már gyorsabb lesz... Ha ez bekövetkezik, akkor nem tudod véletlenül, hogy hogyan lehet beizzítani ezt az eszközt reboot nélkül?

(Gondolom rebootkor a SCO Unix felismeri, ezt tette anno a DLT-vel is, de fontos az állandó szerver elérés, ha lehet kihagynám a rebootot)

Nem félek a haláltól, majdcsak túlélem valahogy!

(#1521) Sipi válasza jeszi (#1520) üzenetére


Sipi
addikt

Halvány gőzöm nincs, Linuxon sosem használtam SCSI eszközt. Amit ismerek, az az, hogy ha a szerveren rendes SCSI kártya van, akkor reboot után a kártya BIOS-ába kell belépni, és onnan egyértelmű (menüből kezelhető).

Szerintem SCSI eszközt menet közben is csatlakoztathatsz, nem kell reboot. Bedugod, aztán írsz rá. Ha megy, szuper. :)
Mellesleg az új drive igencsak szemrevaló így név alapján is. Az LTO sebessége jócskán nagyobb, mint a DLT IV-é, és megbízhatóbban működik.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1522) doc válasza Sipi (#1519) üzenetére


doc
nagyúr

el sem indult :)
alighanem más (újabb) QT vagy vmi kde-s lib kellett volna neki (ezért is szeretem magamnak forgatni a cuccost, akkor nincs ilyen gond)

(#1523) Sipi válasza doc (#1522) üzenetére


Sipi
addikt

Gentoo alatt a következők kellenek a 1.0.4-hez: dvdauthor, libdvdread, dvd+rw-tools, ezekből bármi. Minimum vamps-0.98 és k3b-0.12.10. Ezen kívül 3.3-as KDE (valószínűleg elég a kdelibs-3-3-x), ehhez pedig 3.3.3-as Qt.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1524) doc válasza Sipi (#1523) üzenetére


doc
nagyúr

vamps-ot vagy két napja raktam fel, ez az aktuális legfrissebb, a k3b gondolom csak íráshoz kell, az tuti vmilyen 0.12 de pontos verziót nem tudok, viszont a qt lehet hogy csak 3.2. köszi a tippet, otthon megnézem!

(#1526) T. Almeida válasza Kalandor (#1525) üzenetére


T. Almeida
senior tag

Ubuntu ;) 1 CD.

(#1527) rokefeller


rokefeller
senior tag

érdekesség, ha a video driver szopat : [link]

A télapó nem a régi már...

(#1528) ngabor2 válasza Kalandor (#1525) üzenetére


ngabor2
nagyúr

csatlakozom Almeidához, az ubuntu 6.06 live&install cd-je (desktop) alapból mint egy live linux bootol be grafikusan. aztán egy kattintással fel is tudod telepíteni (ticta vindóz fíling :D). aztán jön a háló beállítása, a /etc/apt/sources.list átírogatása (pár #-t ki kell venni, meg érdemes 2 helyre beírni, hogy multiverse), majd mehet is az apt-get.

(#1529) pweisz


pweisz
senior tag

Következő a helyzet adott egy Linux gép, azon egy felhasználó user accountja epired. Na most ezt hogy lehet unlockolni. probáltam sima passwd usernév, illetve passwd -u usernév, de az utobbi utána sikeresnek gondolva a dolgot ujra kiadva a passwd usernevet, megintcsak a user account expired üzenetet kaptam.

(#1530) ngabor2 válasza pweisz (#1529) üzenetére


ngabor2
nagyúr

az /etc/passwd file-ban nézz szét. alapesetben ott tárolja, hogy le van-e járva az account

(#1531) GD


GD
őstag

nagy kérdés: nehezen munkára fogott ati chipset-es hang vmi bújtatott alsamixer beállítással egyszer sikeresen előjött, új rendszer felrakásakor (másik partícióra próba jelleggel) ismét él a problem, nincs hang

asus a6br002 laptop ubuntu 6.06, az ubuntu hivatalos fórumon ismert a problem, a gyógyír legtöbb embernél működik, de nem minden esetben

megcsináltam a javasolt módon a dolgot, hang nem jött össze

próbáltam: a régi rendszerből az /usr/share/alsa minde file-ját felülírtam, még így sem jó
kérdés: hol tárolódhat még az alsa-ra és a hangkártyára vonatkozó szükséges conf és beállítás? azaz, hogyan tudom a régi rendszer beállításait használhatóan átültetni az újra?

(#1532) Sipi válasza GD (#1531) üzenetére


Sipi
addikt

1. A /etc/modules.d/alsa, vagy hasonló, ahol az alsa moduljainak beállítása van. A modulnak önálló paramétereket is meg lehet adni, pl. hogy legyen-e esetleges plusz 154 darab digitális kimenet.
2. /etc/asound.state. Ebben vannak az elmentett mixer-infók. De ez nem hiszem, hogy kellhet, mert minden leállásnál felülírja az aktuálissal.

Próbéld meg kézzel, forrásból felrakni. Egyes HDA chipeket pl. csak a legújabb, 1.0.12_rc1 kiadás támogatja (úgy-ahogy :D ).

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1533) GD válasza Sipi (#1532) üzenetére


GD
őstag

köszi, este jelentkezem rész-egész eredményekkel :R

(#1534) L3zl13


L3zl13
nagyúr

Help me Please!

Hogyan tudom azt megcsinálni, hogy egy felhasználó be tudjon jelentkezni egy linux szerverre SSH-n, és tudjon SSL tunnelt létrehozni magának, de ugyanakkor magában a shellben ne tudjon csinálni semmit?
Milyen jogokat, csoportot stb kellene beállítanom ehhez?

Aki hülye, haljon meg!

(#1535) rollins válasza L3zl13 (#1534) üzenetére


rollins
őstag

Bocs, nem tudok segíteni, csak kíváncsi vagyok én is mi lesz megoldás. Nem olyan könnyű szerintem, mert virtual usert a useradd -d /dev/null -s /bin/false usernév lehet, de annak se home mapja, se shellje nincs ekkor. Vagy talán az adduser script vázából alakítani egy megfelelőt, de nem piskóta átszerkeszteni. Vagy olyan home könyvtárat létrehozni amiben csak a számára létrehozott /home/bin/ssh parancsfilehoz (chown, chmod is átállítani) férhet hozzá. (/etc -ben lévő a pam.d, profile, hosts.allow, ssh talán ott kéne :F )

[Szerkesztve]

(#1536) rollins válasza rollins (#1535) üzenetére


rollins
őstag

/home/usernév/bin/ssh akart lenni ( :( )

[Szerkesztve]

(#1537) rollins válasza rollins (#1535) üzenetére


rollins
őstag

Én itt jól elbeszélgetek magammal :DDD . Eszembe jutott a chroot, hogy a usert bezárjuk kicsit a saját könyvtárába. [link]

(#1538) GD válasza Sipi (#1532) üzenetére


GD
őstag

[link]

innen nekem mi kell? fent van egyben egy tar-ban az egész cucc? vagy le kell szednem mindent?

(#1539) GD válasza GD (#1538) üzenetére


GD
őstag

csak úgy blöffre: ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/ asszem itt lesz ami nekem kell..

(#1540) L3zl13 válasza rollins (#1537) üzenetére


L3zl13
nagyúr

Igen, ez a chroot-os megoldás jónak tünik...

Aki hülye, haljon meg!

(#1541) _Petya_


_Petya_
őstag

Üdv!

Milyen alaplapot szabad mostanában megvenni Linuxhoz? Sempron 2800+ procihoz kellene.

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#1542) Jester01 válasza _Petya_ (#1541) üzenetére


Jester01
veterán

Szerintem bármilyet, ami az egyéb igényeknek megfelel.

Jester

(#1543) ngabor2 válasza _Petya_ (#1541) üzenetére


ngabor2
nagyúr

nforce3 chipsettel nincs probléma. de szerintem az ati chipset kivételével egyikkel se lesz. (állítólag az is életre kelthető, de nem ment mindenkinek)

(#1544) GD


GD
őstag

hm, és továbbra sincs hang, hogy lehet hogy egyszer előcsikartam, máskor meg u.a. beállításokkal, configokkal nem lehet? :F

(#1545) derossi


derossi
aktív tag

fel lehet rakni egyáltalán a suse linux 10.1 re a mercury messengert?

próbáltam a 1709 essel meg 10 essel de nem sikerült egyikkel se..

(#1546) rokefeller válasza derossi (#1545) üzenetére


rokefeller
senior tag

hát, forrásból biztos fel lehet rakni...

A télapó nem a régi már...

(#1547) polip válasza derossi (#1545) üzenetére


polip
addikt

a 1711-et csekkoltad már?

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#1548) derossi válasza polip (#1547) üzenetére


derossi
aktív tag

még nem..az működik a süsün?

(#1549) polip válasza derossi (#1548) üzenetére


polip
addikt

nézegettem a konfigod...

hát szerintem ne tedd fel...

iszonyat zabálja az erőforrásokat (jávás flash, ikonok, stb)

amúgy java rendesen fennvan?

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#1550) derossi válasza polip (#1549) üzenetére


derossi
aktív tag

elvileg igen mert mennek a javás alkalmazások..

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.