Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoto
csendes tag
Sziasztok!
Mit tudok tenni, ha linux után olvashatatlan lesz a pendrive?
Megpróbáltam kimenteni az adatokat pendrive-ra Uhu live alatt, megtelt, kihúztam, hogy lementem róla egy másik gépen (xp-s), de azóta nem lehet olvasni.
A linuxhoz nem értek, le kellett volna választani kihúzás előtt?
Mit tudok csinálni vele? -
zsoi
senior tag
Suse 9.1, Yast on-line frissítési modul...
Több telepítési forrás (http és ftp) esetén is a következő a hibaüzenet:
''nem sikerült információkat kapnia frissítőcsomagról
Error http return code 404 ...
A Konqueror megjeleníti az oldalakat nsookup ok.
Hogyan tudom a legálisan várárolt OS-t lefrissíteni? (nincs egy bővebb log file amibe ilyenkor beleír?)A PC olyan mint a nő: nem lehet kiszámitani hogy reagál 5 perc múlva... :)
-
ngabor2
nagyúr
először is, milyen eszköznek ismeri fel? ha nincs sata vinyód, akkor igen nagy valószínűség szerint sda lesz.
root-ként: mount /dev/sda1 /mnt/pendrive
(a pendrive kt létezzen!) ha erre nem mond hibát, akkor fel van csatolva. ha mond, akkor
fdisk /dev/sda
p-vel ki tudod iratni a partíciós tábláját, az érdekes lehet. ha csak 1 partíció van rajta, és semmi egyéb hiba, akkor
mkdosfs /dev/sda1
(feltéve, ha valóban /dev/sda1 az a partíció! gondolom nem nagyobb 2 GB-nál az a pd, úgyhogy a fat32 felesleges rá.) -
dr_strange
senior tag
off: figyelemre méltó a kitartásod... hónapok óta másolod ugyanezt a szöveget a fórumra... ennyi idő alatt már:
- ha valóban izgat a probléma, a számos másik linuxos fórumon (hup, linuxfórum stb.) kaphattál volna segítséget, ha egyszer úgy látszik, ezen a fórumon éppen nem akad senki, aki válaszolni tudna
- töbszörösen letölthetted volna és régen feltehetted volna a suse szintén legális legújabb verzióját, már 10-es fölött tart...JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
zsoi
senior tag
válasz dr_strange #2556 üzenetére
Igen, tudom hogy kitartó vagyok -mindenben.
A probléma és annak megoldása valóban érdekel de sajnos nincs időm több fele fórumozni,
+ Nekem a 9.1 van (és kell) nem a 10 vagy az fölötti ver.
Egyébként nem b*szogatást vártam hanem segítséget...A PC olyan mint a nő: nem lehet kiszámitani hogy reagál 5 perc múlva... :)
-
zsoi
senior tag
válasz dr_strange #2558 üzenetére
Ok.
Fontos a probléma megoldása de nem égető. (dolgozni lehet rajta de NET nem mehet).
Ha van egy kis időm előveszem és rádolgozok (ez ritkán fordul elő)A PC olyan mint a nő: nem lehet kiszámitani hogy reagál 5 perc múlva... :)
-
GD
őstag
1. rosszul beállított repo-k és vagy netkapcsolat
2. pingelni a repo-s hostot egyáltalán eléri e
3. log= /var/log/syslog és társai illetve a yast
4. suse fórum itt és máshol
5. haladni a korral és a disztrókkal
6. magánvélemény és nem irányadó: suse.... hööörrrr már csak a csomagkezelés meg az ilyen béna reporendszer miatt is ami a redhat és társait jellemzi az rpm körül
(szívtam eleget a Fedorával)
kieg:
-yast.log keresése find parancs megismerése, mc keresője, gnome,kde keresője.. maga a yast beállítások megnézése conf szinten
-google: yast log , yast 404 problem ,yast howto
- mail a suse supportnak (ha nem akarod magad égetni inkább ne), külföldi fórum
alapvetően a linux sztem feltételez némi önállóságot, de azért is válaszoltam, nehogy rossz hírünket keltsd a nagyvilágban -
@Pirate@
tag
sziasztok! Lenne egy kis problem nálam! Linux volt a gépen és raktam egy XP-t rá!
200 Gb a vinyo és csak 140 et ismer fel! a 60 GB-ot a linux használja sztem!
Próbéltam Partion Magic-cel de nem látja a linux particiót!
Gondoltam látja és akkor megformázom NTFS-re azt kész is! Gondoltam én! De nem jött össze!
Tudna valaki segiteni hogy visszakapjam azt a 60 Gb-tomat??? Köszi...
-
Sianis
addikt
válasz @Pirate@ #2561 üzenetére
Nem régi a PMagic egy kicsit? Mert az újak mindegyike tökéletesen kezeli a Linux partíciókat. Apropó, milyen fájlrendszert használtál Linux alatt?
Megoldás:
Live Linux betesz - > Terminál - > fdsik hdX vagy sdX - > Törlöd a Linux partíciót és létrehozol egy NTFS-t ( remélem megy, nem olyan túl nehéz ) . Ezután Linux vagy Win alól is formázhat lesz. Apropó w paranccsal az fdiskben előtte illik menteni a partíciós tábla változásait.
És ismét megoldottunk egy Windows topicos problémát.
Sianis -
@Pirate@
tag
Hát én PQM 8.0 át használtam és telepités befejezése elött problámája is van neki hogy valami nem okés a lemezekkel! éa gondolom azért nem látom!
Tehát Live Linux----melyiket ajánlod? és a Terminál az rajt van mint egy alkalmazás???
mert nem non vagyok otthon a linuxban! köszi...
-
VladimirR
nagyúr
-
Sianis
addikt
válasz @Pirate@ #2563 üzenetére
Bármelyik jó. Akármi ami kéznél van! Akár egy telepítő Cd is jó, csak ne kezdj neki a telepítésnek. Állj meg ott ahol betöltött és nyomj ctrl+f2-t vagy ctrl+f3-at. Itt általában szokott lenni egy kis szöveg, hogy nyomj Enter-t a terminál elindításához. Ezután elindul és a lent/fent leírtak szerint nekieshetsz. Ha nagyon nem megy az fdisk szólj.
LiveCD-nél pedig menükben keress terminált.
Még fontos összetevő, hogy root jogosultság kell és a partíciónak nem szabad csatlakoztatva lenni. Huh ahogy kezdem itt leírni a feltételeket egyre több minden jön ki. Bízom benne, hogy azért nem lesz zűrös, ált-ban nem az!
Vladi: Én csak annyit mondtam múltkor is, hogy a Linux eltávolítása Windows alól nem feltétlenül Linuxos téma. Szerintem igazam is van, de ha nem akkor leszokok róla.
Sianis -
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
miert nincsen debian alatt nevfeloldas helyi halon? mondom neki ping desktop1, erre nem tudja, hogy mi az (a desktop1 a helyi halon levo xp)
-
bambano
titán
válasz @Pirate@ #2561 üzenetére
Ha az a feladat, hogy fullosan az utolsó bitig mindent legyalulj a diszkről abból a célból, hogy xp egyszerűbben rámenjen, akkor linuxos livecd vagy valami ilyesmi, terminál ablakban:
dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=1024k count=16
ez letörli az első néhány sávot, a régi linuxos loadert meg pár ilyen szemetet. az xp loadere ezek után kényelmesen felmászik. de ez minden információt elérhetetlenné tesz a diszken, tehát megfontoltan.
egyes live cd-ken egy csökkentett képességű dd van, ebben az esetben:
dd bs=1024k count=16 </dev/zero >/dev/hda
(ok, nem gyalul le mindent a diszkről az utolsó bitig, csak az elejét kinullázza. ennek az az eredménye, hogy csak igen komoly tudással lehet bármit is leszedni róla ezután, tehát kezdő linuxos számára ez legyalult mindent).Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
GD
őstag
válasz VladimirR #2570 üzenetére
a régi win-es rendszerek netbios-t használtak egymás nevének megtalálásához, a mostaniak (xp,stb) meg már dns alapúak
apt-get install bind + conf + 2 zonefile (oda+reverse)
B: a már említett hosts file szerkesztése (régi arp módszer, ugye anno internet gyerekkorában ezeket a file-okat cserélgették, nem volt dns meg ilyen dógok,
azonban a dns-nél is kézzel kell beírni a helyi fixip-s nevezékeket)
szabilinux.hu -n van 3 féle dns hogyan magyarul természetesen
szerencsés ha 2 xp pingeli egymást ha nincs olyan sw tűzfal a kliensen amiben a ping tiltva van.. -
bambano
titán
A domain name rendszer üzemeltetéséről szóló egyik rfc, a rfc1033-as 1987 novemberéből való. Az arp-ot ne keverjük ide, az más tészta. Nem hiszem, hogy bárki itthon host fileokat cserélgetett anno, előbb volt sokkal dns mint itthon internet.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Magic
tag
Merevlemez egyik nap elkezdett érdeksen dolgozni. Újratelepítettem linuxot és rátelepítés után elveszett néhány adatom. Lehetséges ezeket visszahozni v tegyek le róla?
-
adam_454
tag
a magánvéleményeddel egyetértek konkrétan a 10.2től azért váltam meg szivfájdalommal mert a csomagoló megörjítet: non-OSS repót vfelvettem engedélyeztem forrásaok modul látta meg engedve van de a csomagolo modul szerint már nem volt engedélyezve én is azt mondom h yast csere smartra. egyáltalán 9.1re van még támogatás?
-
ngabor2
nagyúr
van egy dvd-image, mdf, ill. md0 kiterjesztéssel. ezt mivel lehet kiírni?
próbálkoztam az mdf2iso-val, azt mondta, hogy ez már iso. csakhogy 2 darabban... cat-tal összemásolva jó lesz vajon? sajna nem tudom leellenőrizni. -
MODERÁTOR
sziasztok! kéne egy kis help. kéne nekem egy torrent kliens ubuntu 610 alá ami konzolos. ugyanis lecsukott fedéllel a bash max 32 fok tehát teljesen csendes lenne. szval ha valakinek van ötlete léci szoljon
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
-
Capricornus
aktív tag
K3b-vel én simán tudok mdf-et kiírni. md0-al még nem találkoztam.
[Szerkesztve]Per aspera ad astra!
-
Sipi
addikt
Sziasztok!
Ki milyen programot használ arra, hogy videót vegyen fel a gépre? Gondolok itt akár webkameráról, akár tv-tunerről történő felvételre. Nekem egyetlen keresésem sem járt átütő sikerrel. Ezek alapján azonban a következő kritériumokat tudtam felállítani:
- a program fejlesztése legfeljebb 2005-2006-ban szűnt meg
- _nem_ használja az avifile csomagot (ez ugyanis elavult, Gentoo alatt nem létezik, le sem nagyon fordul és bugzik)
- kéne hozzá GUI
- jó lenne, ha választani lehetne a különféle audio-video kodekek közül
Furcsa módon egyetlen egyet sem találtam, ami működőképes lenne így 2007-ben... Volt anno egy ígéretes project, a DVR, de az is rég halott.
Ha ilyen program nem létezik, akkor megelégszem azzal, ha valaki ad pár tippet-scriptet.
Köszönettel:
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
MODERÁTOR
ubuntu + deluge? valaki tud erről valamit?
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
GD
őstag
keresek olyan usert akinek van bevált működő step by step mysql telepítési (nem apt és egyéb install hanem a tar) [link] eljárása aminek eredménye egy dolgos mysql
ubuntu vagy debian, amúgy meg mind1 mivel nem csomagos,csak jó legyen.. -
GD
őstag
válasz VladimirR #2596 üzenetére
amit te használsz ahhoz az adott gépen kell legyen az ablakozó?
mert ha igen, akkor az hely,cpu,ram stb.. stb..ellenben sztem a myadmin nem olyan lassú, inkább hálózati sebesség függvényének érzem
myadminnál a usernek megmondod hogy csak az adott adatbázist tudja kezelni és semmi köze nem lesz a root sql-hez
csak ötlet, mindenki úgy csinálja ahogy neki jól esik.. -
VladimirR
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
próbálkozok a deluge életre keltésével. svn-ből szedtem le, ezzel a hibával fogad:
ngabor@lizard:~/deluge/trunk$ ./delugegtk.py
deluge_core; using libtorrent 0.11.0.0. Compiled with NDEBUG value: 1
Applying preferences
No DHT file to resume
Traceback (most recent call last):
File ''./delugegtk.py'', line 349, in ?
interface = DelugeGTK()
File ''./delugegtk.py'', line 56, in __init__
self.tray = dgtk.TrayIcon(self)
File ''/home/ngabor/deluge/trunk/dgtk.py'', line 38, in __init__
self.tray = gtk.StatusIcon()
AttributeError: 'module' object has no attribute 'StatusIcon'
a fordításhoz is egy talicska csomagot fel kellett tenni (boost csomagok), de itt már végleg elakadtam. azért ezt akarom lefordítani, és nem a 0.4.0-t használni, mert abban nincs még benne a webui. ebben benne ven, ''működik'' is, csak épp ha nincs alatta a fő progi, akkor kenhetem a hajamra...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Tőzsde és gazdaság
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Horgász topik
- 3D nyomtatás
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Honda topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest