Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2013-09-30 15:51:13

LOGOUT.hu

Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1851) ngabor2 válasza GD (#1850) üzenetére


ngabor2
nagyúr

passz, bármit csináltam, nem ment. most egy router osztja a netet.

(#1852) GD válasza ngabor2 (#1851) üzenetére


GD
őstag

mármint gyári router ;)

(#1853) Sianis válasza GD (#1852) üzenetére


Sianis
addikt

Ö mi az, hogy gyári router? A router útvonalválasztó. Ami ezt a feladatot képes ellátni, az jogosan nevezhető routernek, ha nem tévedek.

Sianis

(#1854) ngabor2 válasza GD (#1852) üzenetére


ngabor2
nagyúr

igen, egy Linksys wrt54g szélessávú wireless(re is képes) router nyomja 2-fele a netet.

(#1855) Sipi válasza Forest_roby (#1848) üzenetére


Sipi
addikt

Megadhatod a --bindir kapcsolót is, ekkor ide telepíti az elkészült binárist.
Hozz létre a home-odon belül egy könyvtárat, pl. prog. Ez legyen a prefixed, ezen belül lesz bin, share, stb. Ha minden programnak ezt adod meg, minden közös helyre települ - s elég lesz csak a /home/username/prog/bin-t betenni a PATH-ba.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1856) GD


GD
őstag

valami webes könyvjelzős oldalt tudtok mondani? szal webre menteni linkeket, a kedvenceket, hogy bárholbármikormeglegyen

(#1857) cabal válasza GD (#1856) üzenetére


cabal
tag

[link] Goolge Notebook

FF alá van hozzá extension is. Amúgy meg pl. időről-időre lementheted a böngésződ kedvencek oldalát is és kiteheted vmi free tárhelyre. (Az FF tudja html-be exportálni a könyvjelzőidet.)


[Szerkesztve]

''A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott.'' /Hofi/

(#1858) GD válasza cabal (#1857) üzenetére


GD
őstag

tudom hogy tudja, de nekem az túlsok kattintás :) kösz megnézem a google megoldást

(#1859) bambano válasza GD (#1856) üzenetére


bambano
titán

A frisshusi a te barátod.
[link]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1860) ReJim


ReJim
őstag

üdv
tudtok valami olyan live-ot ajánlani ami normálisan felismeri a laptopok kijelzőjét (szóval ne kelljen babrálni, ha nem átlagos a kijelző) és nem kell bejelentkezni sem, hanem alapból mondjuk root-ként belépjen... :U

</end.?>

(#1861) Sianis


Sianis
addikt

Sziasztok!

Ismét belevágnék egy komolyabb melódiába, nincs sok időm rá, de azért kitartóan csinálnám. A célom, hogy egy minnél kisebb rendszert hozzak létre. ngabor2-vel már beszéltünk róla, hogy egy 2.4-es vagy egy 2.2-es kernelt ( vaniulla ) lenne használva, kicsontozva, csak a működéshez szükséges dolgokkal. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy milyen disztribúciót kéne alapul vennem, hogy a gép gyakorlatilag elinduljon és belépés után kapjak egy bash promptot. Első körben azt szeretném megvizsgálni, hogy mi az a minimális terület, amire össze lehet zsúfolni egy működő rendszert, hogy az egy 64MB-os lemezről működni tudjon. Várom az ötleteket! Köszi!

Sianis

(#1862) cucka válasza Sianis (#1861) üzenetére


cucka
addikt

engem érdekel a téma, bár csak mint lelkes olvasót, úgyhogy sok sikert hozzá, és ne felejtsd el dokumentálni a lépéseket.

(#1863) Sipi válasza Sianis (#1861) üzenetére


Sipi
addikt

Szia!

Első körben nem tudom, 2.6-nál régebbi kernel jó ötlet-e. Nem emlékszem ugyanis, van-e benbne olyan opció, mint a 2.6-ban: külön megadható, mi ne legyen benne, pont embedded rendszerekhez.
Eztán érdekes lehet a klibc (minimal libc subset for initramfs systems) és a busybox. Ez utóbbi a legfontosabb parancssoros eszközöket egy binárisba készíti el, minimális méretre törekedve. Szintén ilyen célra.
Grafikus felülethez a kdrive lehet jó.
Tudom, szívemhúz, de szerintem érdemes lenne először Gentoo alatt készíteni, mert ott lehet leginkább minimumra fordítani a csomagokat. (No meg ugye X szervert is diribdarabra szedve teheted fel.)

A többi disztribbel szerintem az lenne a gond, hogy mindneképpen kész csomagokkal kell operálnoid, amelyekbe minden firlefráncot beletettek, és nem méretre forgattak. Ennél mindenképpen kisebbet is elő tudsz kézzel állítani. Ja, és Gentoo alá létezik valami eszköz (catalyst) saját bootolható cd létrehozására: [link]

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1864) Sianis válasza Sipi (#1863) üzenetére


Sianis
addikt

Gentoo-nál az lesz a baj, hogy csak a portage legalább 300 MB, ami helyől eleszi mindenem. Nekem egyelőre az kell, hogy bash + coreutils menjenek, meg persze alap tömörítők. A hardver teljes működését alapként tekintem. 128MB ram + 64 MB merevlemez áll rendelkezésre. Ebből kéne valamit kihozni, persze csak, ha lehet. Szerinted?

Sianis

(#1865) cucka válasza Sianis (#1864) üzenetére


cucka
addikt

miért pont 64 mega merevlemez? pont hasonlóra van a dsl is készítve.. olyan disztrót viszont nem találtam, ami 2-300 megán elfér és azért funkcionalitással is rendelkezik.

(#1866) Sipi válasza Sianis (#1864) üzenetére


Sipi
addikt

De miért akarsz a kész rendszerre Portage-fát tenni? Azt hittem, csak egy OS kell, ami fut, ha bootolsz. A frissítését a saját gépedről is megteheted. Szerintem ilyen minimál-rendszert nem is lehet olyanra csinálni, ami képes rendesen frissítgetni magát, hiszen már maga ennek leírü adatbázisa is több mega lehet.
128MB RAM szerintem rengeteg. :)
A 64MB hely nem tudom, nekem kevésnek tűnik. Sosem csináltam ilyet, ki kell próbálni. :)

A busybox nálam (két fájl kell belőle) 2,4MB. Ebben úgy tudom, még talán login is van. Ha nem kell X, akkor talán elég lehet, hiszen emellé szinte csak egy minimál glibc kell kell.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1867) ngabor2 válasza cucka (#1865) üzenetére


ngabor2
nagyúr

leginkább azért, mert egy 64mb-os cf-kártyán lesz a rendszer... a dsl-t néztük ki elsőnek, nem tudom, hogy azzal mi a probléma.

(#1868) Sianis válasza Sipi (#1866) üzenetére


Sianis
addikt

Igazad van! Nem is kell a frissítés lehetősége. Összesen 4-5 plusz programra lesz szükségem, hogy minimális szerver funkciókkal megtűzdeljem a gépet.

ngabor2: Belemásztam egy kicsit komolyabban és eléggé macerás a disztró. Renedesen telepíteni nem igazán lehet, ami meg Live Cd-ként tölt azt meg valami kegyetlen bővíteni rendesen.

Sipi: Ez a Busybox érdekes kis jószág. Lehet, hogy sok kezdő dolgot fogok kérdezni most pár mondatban. Ha van egy MBR-be telepítve egy Grub, van egy partíció ahol megvannak a Grub fontos részei ( stage 1 1.5 2 ) + config fáj + 1 kernel. Ez gondolom már képes egy boot-ra. De mi történik akkor, ha bebootolok egy kernelt? Semmi mása nincs a rendszernek, csak egy betöltött kernele. Gondolom, hogy lefagy a dolog. De a kernel mit próbál tenni miután végzett? Keresi az init-eket?

Sianis

(#1869) ngabor2 válasza Sianis (#1868) üzenetére


ngabor2
nagyúr

igen, keresi az initet (alapból /sbin/init), majd a /etc/inittab alapján indítja a rendszert (/etc/init.d/rcX.d-ből futtatja a szkripteket).

(#1870) Sipi válasza Sianis (#1868) üzenetére


Sipi
addikt

Alapban minden Linux: kernel boot, detect hardware. Ebben a fázisban már csatolja a / fájlrendszert. Ehhez még semmi sem kell.
Innentől egy glibc kell, mert amint a kernel kész, átadja neki a vezérlést. Az initnek pedig talán ez az egyetlen függősége.
Az init az rc fájlok alapján indítgat dolgokat. Normál init esetén is lelőhetsz szinte minden szkriptet (pl. netmount nem kell ilyen gépre), az init futásának vége az, hogy az inittabban megadott konzolokon indítja a login processzt. Ez alapban a login (amit ma már inkább a pam lát el). Ehhez kell még pár backend (shadow, esetleg különféle passwd adatbázisok). Single user módban indítva az initet, ennyi sem kell, meghívja a megadott programot (ami - ha használni is akarod - többnyire egy shell. :) )
A login után pedig az van, amit Te akarsz.

A Busybox nagyon klassz. Érdemes megnézni a mindi/mondo/mondo-archive nevű cuccot. Ez egy rendszermentő, bootolható mentést készít. A bebootolt rendszer erre épül, kapsz egy shellt, meg pár konzolos programot. Amit azon a cédén találsz, egy abszolút minimálrendszer! (Csak annyi, amennyivel a restore elindítható.)

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1871) GD válasza Sianis (#1861) üzenetére


GD
őstag

egy haverom ezzel barkácsol, 12 megás rendszere van :)
sokat lehet spórolni adatban ha ki-stripe-olod a dolgokat, alias kiszedi a súgó,debugger stb dolgokat..
van egy site ahol step by step leírják a sajátlinux mikéntjeit, ha előkerül a tag akkor elkérem a linket

(#1872) akasp


akasp
senior tag

Bin kiterjesztésu fileokat hogy telepítek? Yast-ban rámentem a szoftver telepítése és törlésre, és kiválasztottam az importot, de azt irja ki, hogy nem lehet beolvasni. Please help!!!

(#1873) cucka válasza akasp (#1872) üzenetére


cucka
addikt


cd könyvtárnév (ahol a file található)
chmod +x filenév
./filenév

(#1874) akasp válasza cucka (#1873) üzenetére


akasp
senior tag

köszi, bejött. ez minden telepitesre igaz? tehát ha pl. tar.gz be vagy vmi ilyeesmibe van becsomagolva?
Kezdo vok nagyon

(#1875) cucka válasza akasp (#1874) üzenetére


cucka
addikt

ez a bináris file-ok futtatására igaz. mint amikor vindózban elindítsz egy .exe filet. a chmod arra jó, hogy beállítja az executable flag-et, vagyis a file-t futtatni tudod majd. mert ugye linux alatt bármilyen file lehet futtatható. ha már be van állítva az illető file-ra, akkor nyilván nem kell még1x beállítani.
tar.gz az becsomagolt file, úgyhogy kicsomagolás után kezdhetsz vele valamit, annak függvényében, hogy mi van benne.

(#1876) akasp válasza cucka (#1875) üzenetére


akasp
senior tag

Ujabb kerdes: mp3 file lejátszására, amit egyébként windows-rol hoztam át, szal arra mit javasolsz? Minden mediaplayert kiprobaltam, ami be van epitve, de egyik se jatszale a mp3-at. még az amarok se:(
Help! Vmi jo kis mediaplayerkellene vagy egy jo frissites amarokhoz.

(#1877) cucka válasza akasp (#1876) üzenetére


cucka
addikt

hát mp3 lejátszásra mindenképpen egy zenelejátszó programot javaslok. nekem az xmms tetszett, lehet neked más fog tetszeni. ha ubuntu alatt vagy, akkor addig nem fogsz mp3-at lejátszani, amíg fel nem telepítetted az mp3 kodeket. licensz kavarások miatt van így.

(#1878) akasp válasza cucka (#1877) üzenetére


akasp
senior tag

xmms-t is kiprobaltam suse 10.0 latt, de az se jatszotta le
:(

(#1879) cucka válasza akasp (#1878) üzenetére


cucka
addikt

felismerte egyáltalán a hangkártyádat? suse-ban elvileg benne van az mp3 kodek, bár suse10-et még nem láttam, szóval lehet más hasznosabbat tud mondani a témában.

(#1880) akasp válasza cucka (#1877) üzenetére


akasp
senior tag

na. most jott le az xmms tar.gz be. mit kezdjek vele??
van egy uj amarok-om rpm vagy miafenébe mit kezdjek vele?
Köszi

(#1881) akasp válasza cucka (#1879) üzenetére


akasp
senior tag

felismerte, persze, wavot simán lelajsza

(#1882) cucka válasza akasp (#1880) üzenetére


cucka
addikt

ha már suse, akkor ott a yast, azzal telepíts programokat. az leszedi a suse szervereiről a csomagokat, beállítja, berakja a menübe, mittomén, sokkal kényelmesebb.

(#1883) akasp válasza cucka (#1882) üzenetére


akasp
senior tag

de tar.gz cuccot hogyan? probaltam konzolbol a leiras szerint de nem megy

(#1884) cucka válasza akasp (#1883) üzenetére


cucka
addikt

tar xvf filenév.tar.gz
gunzip filenév.gz

(#1885) akasp válasza cucka (#1884) üzenetére


akasp
senior tag

nem megy a gunzip fenév.gz

(#1886) cucka válasza akasp (#1885) üzenetére


cucka
addikt

igen, elrontottam, felcseréltem a 2 parancs sorrendjét. ha a tar működött és kifosott egy csomó mindent a képernyőre, akkor valószínüleg így is működött.

helyesen
gunzip filenév.tar.gz
tar xvf filenév.tar



[Szerkesztve]

(#1887) Sianis válasza Sipi (#1870) üzenetére


Sianis
addikt

No király! És egy ilyen minimum rendszert miből lehet fabrikálni? LFS milyen módon oldható meg? Vagy ahhoz mindenképp kell egy segédrendszer? Én elsősorban addig akarok eljutni, hogy van egy bash promptom.

Sianis

(#1888) Sipi válasza Sianis (#1887) üzenetére


Sipi
addikt

Minden ilyenhez kell egy másik rendszer, amin elkészíted. Onnantól úgy csinálod, ahogy akarod.
Én egyet ismerek (mármint a nevét), a catalyst-ot. Vagy amit említettem, a mondo, ez mindenképpen készít bootimage-et és minimál rendszert, ezt indítja, majd futtatja a mondo-restore programot. Ez is egy minimálrendszer, kiindulhatsz ebből is.
Sajna, sosem készítettem ilyet. :(

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#1889) Sianis válasza Sipi (#1888) üzenetére


Sianis
addikt

Olvasom az LSF követelményeit, avagy mi kell ahhoz, hogy tudjunk építeni egy LFS rendszert.

[link]

Ezek vajon rajta vannak egy Gentoo Live CD-n? Vagy ismersz olyan Live CD-t, amin ezek rajta vannak?

Sianis

(#1890) bambano válasza akasp (#1883) üzenetére


bambano
titán

gnu tar tud közvetlenül gunzipet kicsomagolni. tar xvfz file.tar.gz.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1891) bambano válasza Sianis (#1861) üzenetére


bambano
titán

Én megnézném a debian netinst cd-t, hogy arra mit pakoltak.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1892) Sianis válasza bambano (#1891) üzenetére


Sianis
addikt

LFS-éknek is van egy Live Cd-e, mint végül kiderült! :)

Sianis

(#1893) Sianis


Sianis
addikt

Linux alá milyen tv-tunert érdemes mostanában venni? Lassan tényleg rászánom magam egyre, csak nem tudom, hogy melyik gyártó kártyái mennek kernel támogatással 100%-os tudással. A lényeg, hogy tv nézés menjen, rádió menjen és persze tv-n szép legyen a kép! Köszi!

Sianis

(#1894) ngabor2 válasza Sianis (#1893) üzenetére


ngabor2
nagyúr

nálam már megfordult egy pár, egy kivételével mind ment. lehet, hogy azóta változott a helyzet, de a digitális tunerral szerelt változat nem ment, az analógok viszont mind. jelenleg egy pixelview playtv pro van a gépemben, rendesen megy a tévé és a rádió is, mikor be van dugva az antenna, és bekapcsolom. (amúgy eladó... de ezt nem ide írom D)

(#1895) Sianis válasza ngabor2 (#1894) üzenetére


Sianis
addikt

Igen, eddig volt szerencsém egy analóg tunereshez ( ment is szépen, de nem az enyém volt ) , a másik amit próbáltam ment ugyen, de csíkozta a képet, meg amúgy sem volt rendes drivere ( és persze digitális tuneres volt ). [Aztán mikor lesz otthon az árusító???]

Sianis

(#1896) bambano válasza Sianis (#1893) üzenetére


bambano
titán

Hauppage pvr-350-et, Esetleg 250-et vagy 150-et.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1897) Finwe


Finwe
őstag

Hello!

Az ubuntu linux topicba már írtamagondomat de 1 órája égető problémává vált mivel befuccsolt a windóz winyóm és csak linuxozni tudok.

Tehát azt csinálja az aranyom, hogy kb 10 perc után ha ablakot mozdítanék akkor fehér lesz ott a képernyő vagy szép színes. Mindig újra kell indítanom.
Eredetileg ubuntum volt, azzal is csinálta ás telepítettem rá 1 kde felületet.
A videókártyán zalman hűtés van, és a driver a legfrissebb amit a kernel megenged.
Kiderítettem, hogy frissebb drivert kernel fordítással lehetne csak feltenni de még olyat nem csináltam és nem is nagyon van ma hangulatom hozzá.

Megköszönném a gyors segítséget!

-{PoH}- Patriots of Hungary

(#1898) Finwe


Finwe
őstag

ok, a linux ma már 4x fagyott le bootolásnál, ilyet még nem csinált és már nem látom a dvd meghalytómat.

gyanakodhatok az alaplapra?????

-{PoH}- Patriots of Hungary

(#1899) bambano válasza Finwe (#1898) üzenetére


bambano
titán

Meg a tápra meg a memóriára meg arra, hogy valamelyik hűtőventillátor berohadt.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1900) Finwe válasza bambano (#1899) üzenetére


Finwe
őstag

memó nem hiszem, csaknem megy szarrá egy kingmax hc, a tápot meg nem tudom kipróbálni :( ahol meg venti lenne ott víz van és nem, a víz nem ereszt, nincs oldala a háznak és mindig ellenőrzöm.

szerk: memót hétvégén memteszteltem igen alaposan

szerk2: épp telepítek új winyóra xp-t és hullázik a kép, sztem nem kéne külön driver, hogy ne hullámozzon.
Ez a hiba tápra utal?


[Szerkesztve]

-{PoH}- Patriots of Hungary

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux - haladóknak (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.