Hirdetés

Agglegénykonyha 8 – Ami félresikerül, nem biztos, hogy rossz is

Konkrét példán keresztül fogom leírni, hogy miért nem baj, ha időnként hibázunk kicsit. Még akár új recepteknek is utat nyithat egy kissé félrecsúszott megvalósítás.

Viszonylag gyakran sütök császárhúst (Ha esetleg valaki nem tudná, ez valójában az oldalas, de a bőrrel, meg alatta azzal a kis zsírréteggel együtt.). Nagyon egyszerűen készítem. Tepsibe zsír, arra cikkekre vágott krumpli és hagyma, meg néhány gerezd fokhagyma. A húsra csak só és bors. Felöntöm kevés vízzel, vagy sörrel és esetleg dobok mellé 1-2 rozmaringágat. Alufóliával lefedve 30-45 perc (hústól függ) 180°C-on, majd 20-30 perc fólia nélkül és közben időnként kenegetem a bőrt valami jóféle ecettel (meg az alatta lévő zsírral) és végül még magas hőfokon 5-10 perc. A végén a bőr ropogós lesz. Nem bonyolult étel, de kell hozzá némi idő, meg törődés.

Most az változott, hogy a nemrég vásárolt öntöttvas edényben készítettem, aminek a használatát még tanulom. Csülköt már sütöttem benne, de az alatt nincs krumpli, meg hagyma, szóval az idő nem számít. Itt viszont igen, mert leéghet a krumpli.
Eleve kevesebb vizet tettem alá, mert tudtam, hogy az öntöttvas edénybe kevesebb is elég, de sajnos 1 órát maradt a fedő alatt, így gyakorlatilag már elkészült, de a bőr nem ropogós, hanem vajpuha lett. Azért az ecetes kezelést megkapta (most almaecetet használtam) és el is kezdett kissé karamellizálódni, de pontosan tudtam, hogy ez bizony sosem lesz ropogós.

Agglegénykonyha 7 – Még egy megosztó – de gyors – étel: resztelt máj

Na, megint egy belsőség, bár májat azért többen esznek, mint szívet. Gyerekként nagyon nem voltam oda a májért (kivéve a sült csirkemáj), aztán rájöttem, hogy azért, mert szinte mindig túlsütik/túlfőzik. Ez a máj legnagyobb ellensége. Ráadásul amit resztelt máj gyanánt kínáltak, az egy májpörkölt valójában és mint ilyen, csak túlfőzni lehet.

Kezdjük az elején: a resztelt szó jelentése, pirított! Szóval nem lehet benne fűszerpaprika, mert megégne.
Gyakorlatilag bármilyen állatból el lehet készíteni. Én jellemzően borjúmájat veszek, de egyszer csináltam nyúlmájból is. A hízott kacsa és libamájat leszámítva mindenből jó.
Szerintem ezt csak zsírral lehet elkészíteni, pedig én a főzéshez használok olajat és vajat is, szóval nem vagyok rákattanva a zsírra, de ez nem jó mással.

A máj szerintem laktatóbb, mint a hús, aminek az is az oka lehet, hogy tele van ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, de állagra is sűrűbb, szóval ennek megfelelően kell az adagot megválasztani. Állítólag pörkölthöz a hús 15-18 dkg/fő, szóval itt 12-15 elég lehet.
Két adaghoz veszek egy közepes (5-6 cm átmérőjű) hagymát - tehát elég sok a hagyma – és 2-4 gerezd fokhagymát. Esetleg 1/4, vagy1/2 paprikát is.

Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel

Szerintem a tésztaételeket nagyjából mindenki szereti és bár nem feltétlenül egészséges, de azért lehet tenni ezt-azt, hogy kicsit mégis jobb legyen a helyzet. Az alternatív tészták nekem nem váltak be (teljes kiőrlésű, rizs, köles, cirok tészta), de a durum az nagyon. Igazából már az is sokkal jobb, mint a hagyományos búzából készült tojásos tészták. Sőt, szerintem ízre és állagra is jobb, szóval próbáljátok ki. Bárhol kapható már nagyon rég óta, sőt, lehet, hogy ilyet használsz, csak nem tudsz róla!

Na, de a receptek:

1. Spagetti alla puttanesca
Tradicionális recept, de vannak buktatói. Például a szardella. Nem szardínia, vagy sprotni, az nagyon nem az. Az ember azt gondolná, hogy könnyű beszerezni, de sajnos nem. Viszont alternatív megoldás az ázsiai konyhákban használatos halszósz. Persze ebből is könnyebb rosszat venni, mint jót (A Tuskó, Spuri és hasonló helyeken kaphatókat inkább kerüljétek el.).
Jó minőségű olívaolaj. A bolti olajok itt sem igazán működnek, mert drága, de legalább vacak, pedig ennek az ételnek a lényege az olaj. Minden más csak kiegészítés.
Kapribogyó. Lehet kapni sok helyen, de a Lidlben szeretik a kaprigyümölcsöt árulni kapribogyó néven (a kapribogyó kb. akkora, mint a borsó és sötétzöld jellemzően).
Olívabogyó. Nehogy feketét vegyetek, mert az mindenféle vegyi eljárással van színezve, szóval csak zöldet!
Na, de a recept. Először forralj vizet és tedd fel főni a tésztát, mert a többi 5-6 perc alatt kész.
Egy ismert és elismert olasz szakács mondta, hogy jó sok olaj kell a serpenyőbe és ha úgy érzed, hogy elég, akkor tegyél hozzá meg egyszer annyit. :DDD Nyilván ez kicsit túlzás, de valóban sok olaj kell.
Alacsony hőmérsékleten kell melegíteni az olajat és belerakni a szardellát (személyenként mondjuk 2 kis szardellát), ami pár másodperc alatt felolvad az olajban. Nem kell megijedni, nem lesz halízű az étel, ez csak ízfokozó. Hogyha halszószod van, azt később kell használni.
Mehet bele személyenként 2-3 nagy gerezd fokhagyma szeletelve. Folyamatos kevergetés mellett, amikor azt látod, hogy kezd színe lenni, akkor jöhet a felkockázott paradicsom. Itt válik ketté a recept, ugyanis, ha nagyon édes és „savmentes” a paradicsom, akkor kapribogyót, ha savasabb, akkor olívabogyót kell hozzátenni. Nem kell sok, mondjuk személyenként egy evőkanálnyit kell összeaprítani. Hogyha halszószod van azt itt kell hozzáadni és jöhet egy kis chilipehely. Igen, ez az étel enyhén csípős! Max. 1 perc és jöhet a tészta, amit nem kell leszűrni, már csak azért sem, mert szinte biztos, hogy kelleni fog még egy kis főzővíz, ugyanis az olajnak, a savas közegnek és a főzővíznek egy emulziót kell képeznie. A végén lehet rá tenni egy kevés felaprított petrezselymet, vagy bazsalikomot, de ez elhagyható. Lehet tálalni, erre sajt nem kell.

Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök

Itt megint átfedés van egy friss háztartást vezető és egy agglegény között. Az agglegény jó esetben már tudja, hogy egy csomó dolog fölösleges, aki most kezdi, az meg nem tudja, hogy az a csomó dolog fölösleges.
Szóval, itt most azt próbálom elmondani, hogy tapasztalataim szerint mire van szükség egy korlátozott létszámú háztartásban, konyhai felszerelés tekintetében.

Annak idején még friss házasként mi is kaptunk mindenfélét, aminek a 70%-át sosem használtuk és szerintem az sem használta, akitől kaptuk. Csak a helyet foglalta fölöslegesen. Amikor átmentem agglegénybe, kiszórtam egy csomó fölösleges holmit.

Az első és legfontosabb, hogy az „olcsó, de jó” edénykészletek valójában nem olcsók és nem jók. Sokszor nincs benne, ami kell, de van benne ami nem kell és 2-3 év után megy a kukába. Szóval jó minőséget érdemes venni. Az évek során nekem az alakult ki, hogy kell 2 db 2.5-3 L-es lábas, 1 db 5 L-es lábas (vagy fazék, nekem lábas van), valami kisebb nyeles edény (1-2 L-es, akár fedővel) és 2 db serpenyő, egy 24 cm-es és egy 28-32 cm-es. Utóbbiakból a Tefal és hasonló aluimínium borzalmakat már elkerülöm és vettem sokkal tartósabb rozsdamentes acélt.
Szerintem ennyi 1 főnek is kell, de 2-3 ember igényeit is kielégíti.
Nem hülyeség olyan edényeket választani, ami sütőbe is betehető (tehát nincs műanyag, vagy fa nyele/fogantyúja) és minden tűzhelyen használható (indukciósra nem mindent lehet rátenni).

Agglegénykonyha 4 – Zöldséges ragu, ami sokféleképpen elkészíthető

Kezdjük az alapokkal. Bármiféle hús - ez csak az elkészítési időt befolyásolja – és gyökérzöldségek (sárgarépa, fehérrépa, zeller). Meg persze a szokásos hagyma és fokhagyma. Ezen kívül, ha só és bors van otthon, akkor már egész jó lesz.

Az egyetlen lépés, ami talán egyeseknek nem szokványos, hogy a felkockázott húst picit lisztben, vagy keményítőben megforgatjuk és valami zsiradékban kicsit lepirítjuk. Lehetőleg több kisebb adagban, hogy tényleg piruljon. Amikor a húst kivettük, jöhet a zsiradékba a hagyma és a fokhagyma. Hogyha van otthon, ilyenkor mehet bele paprika is. Amikor kész, visszatesszük a húst. Ezután, megint csak, ha van otthon, mehet bele felkockázott paradicsom. (Hogyha csirkét használsz, már mehetnek is a falatnyi darabokra vágott zöldségek. Sertés vagy marha esetén addig kell főzni a húst, míg majdnem jó és akkor jöhetnek a zöldségek.) Ezután felöntöd valamivel. Ha csak víz, akkor víz. Alaplé a legjobb. Persze, ha van otthon egy kis bor, mehet 1 deci, vagy egy fél doboz/üveg sör. Ezeket kicsit el kell forralni és utána felönteni alaplével/vízzel. Viszonylag sok folyadék kell, a végén is majdnem el kell hogy lepje.

Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)

Joggal merül fel, hogy ha utálom, mit keres itt? Ez kicsit kapcsolódik az előző bejegyzéshez: nem kell elfogadni a megszokott recepteket! Hát ez is teljesen másképp készült, kísérlet gyanánt: tudom úgy készíteni, hogy szeressem?

Szerintem mindenkinek van egy képe a paradicsomos káposztáról, ami leginkább egy paradicsomszószban úszkáló főtt káposzta, jellemzően jól megcukrozva. Persze ezt is lehet sokféleképpen csinálni, de erre most nem térek ki.

Lényeg az, hogy megláttam a piacon egy szép, kis méretű káposztát és bár nem terveztem, de megvettem, mert a káposztafőzeléket szeretem (a végén majd szerintem ezt is leírom). Viszont múlt héten is (meg ezen a héten is) nagyon sok, finom, érett paradicsomot vettem.

(Igen, ez a káposzta nem a hagyományos gömbölyű, hanem lapos, de ez ilyen fajta. Szerintem jobb az íze és a levelei is vékonyabbak, hamarabb elkészül)

Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?

Mivel egy agglegény sem feltétlenül tud főzni, mielőtt agglegény lesz (persze, ha eleve így indul neki az életnek az más), ez is olyan, mint amikor valaki saját háztartást indít (különköltözik a szüleitől). Valahol el kell kezdeni és ezek nyilván először a receptek. Hogy családi, vagy szakácskönyv, vagy netről vadászott, az valójában mindegy.
Családi recepteknél sem mondják meg, hogy miből hány gramm kell, próbálod azt az ízt elérni, amit megszoktál. Valójában a többivel is így van. Hiába vannak meg a mennyiségek, lehet, hogy csalódsz, de fontos felismerni, hogy nem a recept hibás, csak kicsit igazítani kell rajta, hogy neked megfeleljen. Teljesen nyugodtan lehet változtatni az arányokon.
Persze ez a süteményekre nem feltétlenül vonatkozik, az szó szerint más tészta. :DDD

Szóval az első lépés, amikor a receptekből már tudsz olyat főzni, ami neked ízlik. Ehhez már igazítani kellhet a fűszerezésen. Elindulni nehéz lehet, de ezt a szintet elérni igazából mindenkinek megy, ha kicsit akarja.

Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp

Nyilván a rizseshúsról először az embernek a menzás borzalom jut az eszébe. Gyakorlatilag egy pörkölt, amibe rizst szórnak és teljesen szárazra főzik. Na, de azért ezt lehet jól is csinálni és főleg nagyon változatosan. Ráadásul konkrétan a rizshez sem kell ragaszkodni. Én most gerslit (hántolt árpa) használtam, de bulgurral is szoktam.



A képen látható változatban a hús szerepét marhaszív tölti be. Tudom, hogy most sokan ráncolják a homlokukat, de ez egy nagyon jó húsféle és ráadásul olcsó is (kb. 900 Ft/Kg). Igaz, ritkán lehet hozzájutni, de sertésszívvel is jó és az még olcsóbb. Persze bármilyen húsból elkészíthető (A végén majd írok egy egész gyorsan elkészíthető változatot, ami csirkével készül.).
Az alapok adottak, apróra vágott hagyma, fokhagyma és paprika (meg egy kis erőspaprika) megdinsztelve, majd erre jöhet a húsféle. Amikor az is kifehéredett, akkor nagyobb mennyiségű felkockázott paradicsom jöhet rá. Ez fontos, ugyanis nem pörköltet készítünk. Fűszerezés. Hát az van, hogy ebbe egy szem pirospaprika sem került! Bizony, lehet anélkül is főzni! Borókabogyó, köménymag, mustármag, ánizskapormag, görögszénamag, bors. Tisztában vagyok vele, hogy ezek közül a legtöbb háztartásban a köménymag és a bors ami fellelhető, de ez nem baj, mert mehet hozzá mondjuk kakukkfű, vagy rozmaring, vagy majoránna, vagy ezek bármilyen kombinációja, úgy is jó lesz. Ezután már csak várni kell, hogy a húsféle megpuhuljon, ami a marhaszívnél kb 1.5 óra. Ezután jött rá a felkockázott zeller, sárgarépa, fehérrépa és itt került hozzá az előre beáztatott gersli és a szintén előre beáztatott szárított gomba is. Itt nyilván kell hozzá tenni némi vizet. Még kb. 15 perc és amikor ezek is majdnem jók, akkor jött néhány marék borsó. Még pár perc és kész is.
Az adag, amit készítettem, az 3 embernek elég, vagy mondjuk egy 4 fős családnak (2 felnőtt, 2 gyerek, feltéve, hogy nem két kamaszfiú, mert akkor ez még kevés is lehet nekik.)
A hús kb. 25 dkg
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paprika és valamennyi erőspaprika, de ez elhagyható
3 nagyobb paradicsom
1 nagyobbacska sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1/3 zellergumó
2 marék zöldborsó
1/2 marék szárított gomba
A fűszerek közül a borókabogyó az 5-6 szem volt, a többi fűszerből kb 1 teáskanálnyit használtam (borsból nyilván ennél kevesebbet, mondjuk kávéskanálnyit).
Ami fontos, hogy ez a kaja nem lehet száraz! Kicsit szottyosnak kell lennie, mert akkor finom igazán.
Ráadásul, ha a húst kicseréled mondjuk csicseriborsóra, akkor máris egy vegán kajád van! Konzerv csicseriborsóval meg az egész elkészül 20 perc alatt.

Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés

Régóta fontolgatom, hogy ebből sorozatot írok. Nyilván nem arról lenne szó, hogy a mirelit pizzát hogyan kell felturbózni, hanem arról, hogy hogyan lehet viszonylag kevés befektetett munkával, akár olcsó alapanyagokból, vagy maradék felhasználásával jó kaját készíteni.
Esetleg arról is szó lenne, hogy milyen extra alapanyagokat lehet érdemes beszerezni, hogy kicsit felturbózzuk az unalmas, megszokott kajákat, illetve arról is szó lehetne, hogy 1-2 összetevő megváltoztatásával hogyan lesz egy teljesen más étel valamiből.
Olyan ötleteim is vannak, hogy hogyan lehet költséghatékonyabban vásárolni és hogy amit esetleg hulladéknak gondolunk, az lehet értékes alapanyag is.

Szóval hsz-ben írjátok meg, hogy érdekel-e egy ilyen sorozat, illetve, ha van ötletetek, hogy mit lehetne belevenni, akkor azt is szívesen látom.

Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS

Ja, szóval megint tahó voltam, de nem ez a személyiségfejlődés, hanem az, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljem.
Régóta dolgozok ezen és ahogy telik az idő egyre könnyebb, de ez nem jelenti azt, hogy megváltoztam, inkább csak azt, hogy mennyire tudom kontrollálni a baromságaimat.
Persze lehet, hogy nincs igazam, de úgy tapasztalom, hogy valójában megváltozni nem tudunk – illetve csak részletekben – és az a fejlődés, ha tudatosan foglalkozunk ezekkel a „”hibákkal” és nem vetítjük másokra. Mert igen, nálam általában az van, hogy amikor kitör belőlem a bunkóság, akkor mindenkit elküldök a bánatba.
A legtöbben ezt nem látják, de van egy nagyon jó barátom, akire ezt rá szoktam zúdítani. Igazából rohadtul mázlista vagyok, mert nem sértődik meg. Mondjuk megkér, hogy ne ordítsak a fülébe, vagy megkérdezi, hogy kidühöngtem-e magam és utána tudunk normálisan beszélni.
Persze mindenki más és van, akinek egy szakember segítsége jól jöhet. Itt nem arra gondolok, hogy valami pszihés probléma van (nyilván ott sem árt egy szakember), csak arra, hogy valamiért nem találod meg a helyed a világban, vagy nem találod meg a hangot az emberekkel. Vagy, nem találod meg a hangot önmagaddal. Nekem a szakember nem vált be, de ez én vagyok. Nekem az vált be, hogy magamon dolgozok.
Nem volt könnyű, de elfogadtam, hogy nem olyan vagyok, mint amit elvárnak tőlem és azóta sokkal jobb a kapcsolatom az emberekkel. Mindezt azért mert magamat jobban megismertem.
Én például szociofób vagyok. Legalábbis bizonyos értelemben. Valószínűleg remete géneket kaptam, mert jóanyám szerint már kisgyerekként sem igényeltem a társaságot. Persze belénknevelik, hogy emberek között kell lenni, meg az ember társasági lény, meg hasonlók, de ha kényszeríted magad valami elvárás felé, akkor abból bajok lesznek.
Nálam is lett. Indulatosság, frusztráció, időnként agresszivitás. Szerencsére ennek a kiélése mindig tárgyakra korlátozódott, sosem emberekre. Illetve, ahogy vesszük, mert az hogy ordítok és elküldök valakit melegebb égtájra az is agresszivitás.
...és igen, amikor írok egy tahó kommentet az pont olyan, mintha összetörnék valamit. Nem arról az emberről szól, akinek esetleg belegázolok a lelkébe, ahogy nem arról a tányérról szól, amit esetleg összetörök.
Ez rólam szól és az én hülyeségemről és nem baj ha hibázok. El kell fogadni, hogy hibázok és el kell ismerni, ha hibázok, de tanulni kell belőle!