Szerintem a tésztaételeket nagyjából mindenki szereti és bár nem feltétlenül egészséges, de azért lehet tenni ezt-azt, hogy kicsit mégis jobb legyen a helyzet. Az alternatív tészták nekem nem váltak be (teljes kiőrlésű, rizs, köles, cirok tészta), de a durum az nagyon. Igazából már az is sokkal jobb, mint a hagyományos búzából készült tojásos tészták. Sőt, szerintem ízre és állagra is jobb, szóval próbáljátok ki. Bárhol kapható már nagyon rég óta, sőt, lehet, hogy ilyet használsz, csak nem tudsz róla!
Na, de a receptek:
1. Spagetti alla puttanesca
Tradicionális recept, de vannak buktatói. Például a szardella. Nem szardínia, vagy sprotni, az nagyon nem az. Az ember azt gondolná, hogy könnyű beszerezni, de sajnos nem. Viszont alternatív megoldás az ázsiai konyhákban használatos halszósz. Persze ebből is könnyebb rosszat venni, mint jót (A Tuskó, Spuri és hasonló helyeken kaphatókat inkább kerüljétek el.).
Jó minőségű olívaolaj. A bolti olajok itt sem igazán működnek, mert drága, de legalább vacak, pedig ennek az ételnek a lényege az olaj. Minden más csak kiegészítés.
Kapribogyó. Lehet kapni sok helyen, de a Lidlben szeretik a kaprigyümölcsöt árulni kapribogyó néven (a kapribogyó kb. akkora, mint a borsó és sötétzöld jellemzően).
Olívabogyó. Nehogy feketét vegyetek, mert az mindenféle vegyi eljárással van színezve, szóval csak zöldet!
Na, de a recept. Először forralj vizet és tedd fel főni a tésztát, mert a többi 5-6 perc alatt kész.
Egy ismert és elismert olasz szakács mondta, hogy jó sok olaj kell a serpenyőbe és ha úgy érzed, hogy elég, akkor tegyél hozzá meg egyszer annyit.
Nyilván ez kicsit túlzás, de valóban sok olaj kell.
Alacsony hőmérsékleten kell melegíteni az olajat és belerakni a szardellát (személyenként mondjuk 2 kis szardellát), ami pár másodperc alatt felolvad az olajban. Nem kell megijedni, nem lesz halízű az étel, ez csak ízfokozó. Hogyha halszószod van, azt később kell használni.
Mehet bele személyenként 2-3 nagy gerezd fokhagyma szeletelve. Folyamatos kevergetés mellett, amikor azt látod, hogy kezd színe lenni, akkor jöhet a felkockázott paradicsom. Itt válik ketté a recept, ugyanis, ha nagyon édes és „savmentes” a paradicsom, akkor kapribogyót, ha savasabb, akkor olívabogyót kell hozzátenni. Nem kell sok, mondjuk személyenként egy evőkanálnyit kell összeaprítani. Hogyha halszószod van azt itt kell hozzáadni és jöhet egy kis chilipehely. Igen, ez az étel enyhén csípős! Max. 1 perc és jöhet a tészta, amit nem kell leszűrni, már csak azért sem, mert szinte biztos, hogy kelleni fog még egy kis főzővíz, ugyanis az olajnak, a savas közegnek és a főzővíznek egy emulziót kell képeznie. A végén lehet rá tenni egy kevés felaprított petrezselymet, vagy bazsalikomot, de ez elhagyható. Lehet tálalni, erre sajt nem kell.