Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#9951) Draut_HeV


Draut_HeV
tag

Sziasztok!

Van egy WD Caviar Black 640 GB-os vinyóm, és nemrég cseréltem alaplapot (Asus P5K volt, MSI P45 Neo3-FR Rev1.0 jött). Az a gondom, hogy amikor a BIOS-ban nézelődöm, vagy Windowsban, ha pár percig nem csinálok semmit, elkezd "seekelni". Olyan, mintha valami self-test lenne, persze amint másolok, vagy elindítok valamit, abbahagyja. A régi alaplappal nem emlékeztem, hogy csinált volna ilyet, de most rádugtam, bementem a BIOS-ba, és ott is hallottam. SMART nem jelez semmit, bár az "Ultra ATA CRC Error Count" "468"-as értéket vett fel, kicseréltem a SATA kábelt, de nem szűnt meg a hang. Ha a HDD kap feszt, de nincs rajta az adatkábel, és így indítom, akkor nyugton marad, szóval a vezérlőtől jön a parancs, nem self-test. Kipróbáltam azt is, hogy bementem a BIOS-ba, és ekkor húztam le az adatkábelt, de érdekes módon nem szűnt meg a kattogás, csak akkor, amikor újra visszadugtam. Szóval mégis valami self-test kell legyen, de a vezérlő indítja be. :D
Kipróbáltam az ICH10R-el és a JMB363-as vezérlővel is, IDE és AHCI módban egyaránt, ugyanaz.

Némi SMART, és ATA infó:

Előre is köszönöm a segítségeteket! :R

szerk: Volt egy wdidle3.exe nevű tool, amit írtak máshol, hogy hasonló problémánál működött, de nálam az az időzítő, amit ki kellene kapcsolni, már eleve "Disabled"-en van. :(

[ Szerkesztve ]

"Magyar ütőérre magyar vámpírt."

(#9952) Draut_HeV válasza Draut_HeV (#9951) üzenetére


Draut_HeV
tag

Csináltam egy kis hangmintát is. "Kicsit" zajos, de lehet hallani a lényeget, úgy 0:07-től 0:25-ig kb.

Innen lehet leszedni.

"Magyar ütőérre magyar vámpírt."

(#9953) edward2 válasza edward2 (#9950) üzenetére


edward2
addikt

Na akkor erre kérnék konkrét megoldási opciot:

azóta megtaláltam a WD diagnostics toolt ami képes ellenőrizni a lemezt illetve teleírni nullával. a következő történik:

-semmilyen diagnostic nem fut le
-ha elkezdem nullával írni lemezt akkor az egy idő után bizonyos szektornál megáll és kb fél óra mulva sem hajlandó megmoccani ->ráadásul teljes gép használhatatlanná válik
-chkdsk windows előtt 4. stepnél az adatok ellenörzésénél lefagy ugyanugy fél óra és semmi marad a 0%ék.
-partition magiccel ujraformáztam vinyot sajnos összes fentebb említett esemény továbbra is fentáll

kérdés: na akkor most hogy a francba fogom mentesíteni a vinyom a hibás szektoroktól? nekem már kezd fogyni a türelmem és a belebaszom a folyoba megoldás tűnik eddig legjobbnak.

(#9954) Sk8erPeter válasza edward2 (#9949) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ez nagyon brutális változás, milyen tápegységed van? Biztos, hogy jók a kábeleid??

Sk8erPeter

(#9955) edward2 válasza Sk8erPeter (#9954) üzenetére


edward2
addikt

nem rég vettem corsair hx620 nem hiszem hogy azzal van a baj. régebbe is volt egy hasonlo másik WD vinyon de akkor töröltem azt a fájlt amelyiknél kiakadt mindig majd jo lett. de mivel már formázáson is tul vagyok ezért mi a fenét töröljek és pont a 0 irogatással szeretném törölni...

(#9956) Sk8erPeter válasza edward2 (#9955) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ez fura, kábel biztos jó?
Data Lifeguard Diagnostic for DOS-szal próbálkozz, így: [link]

Sk8erPeter

(#9957) edward2 válasza Sk8erPeter (#9956) üzenetére


edward2
addikt

Lesz különbség? Mármint windowsos és dosos verzio közt. félek ha már a chkdsk se fut le win előtt akkor ez miért futna le akkor dosban? azért megprobálom.

(#9958) Sk8erPeter válasza edward2 (#9957) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Lehet, hogy több esélyed lesz így lefuttatni, mint Windows alatt. :)
De addig nem tudod meg, amíg ki nem próbáltad. Írd ki egy újraírható CD-re, nem egy nagy mutatvány.
Amúgy az a rengeteg szektor már konkrétan áthelyezésre került a tartalék területre vagy még csak bizonytalannak ítélte? A HD Sentinelben látszik.
Reméljük még nem kell keresztet vetned a vinyóra. Érdekes, mert eléggé tápellátási problémának tűnik (vagy adatkábelhibának, de még mindig nem reagáltál az ezzel kapcsolatos kérdésemre, immár sokadszor).

Sk8erPeter

(#9959) echterion válasza Sk8erPeter (#9946) üzenetére


echterion
nagyúr

Köszi, majd megpróbálom. Most vettem egy 320 gb-os hitachi-t, azzal kihúzom egy darabig. Ennek a zero fill dolognak meg utána kell néznem, hogy hogy is működik.

**********

(#9960) Sk8erPeter válasza echterion (#9959) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Azért ha most vetted a vinyót, és már ezerakárhányszáz hibás szektor van rajta, pedig tápellátás jó, adatkábel jó, akkor lehet, hogy érdemes lenne megpróbálnod gariba visszavinni, lehet, hogy épp kifogtál egy hibás darabot, simán belefér.

Sk8erPeter

(#9961) liqquid


liqquid
tag

Re.
Érdekes dolog amit megfigyeltem már, persze volt már erről szó de akkoris, úgy érzem kéne neki valami megoldást adni tápcserén kívül, ez már nem az 1. táp és nem az 1. gép és nem az 1. winyó amivel ezt tapasztalom.
A problémát már régebben is felvetettem, de sztem nem csak én 1edül, táp tipusokat már nem említek, mivel mostmár többel volt próbálva a dolog, szóval kérlek titeket arra most ne fogjátok, kábelre megintcsak azok is cserélgetve lettek.
A probléma az, hogy elindítok valamit és megáll a kép várat magára vagy 10 mp-t kb. és kattan 1 nagyon halkat az 1ik winyó, és minden megy prímán ezután, bezárom az alkalmazást várok 1 picit és újra megnyitom, és láss csodát 2 mp alatt megnyitja.
Ezzel csak azt akartam leírni hogy véletlenszerűen van hogy megáll picit a kép 1 indításnál vagy 1 műveletnél. Előző gépemmel is volt ilyen problémám, kb. ugyanez max más winy óvolt és hangosabb volt a kattanás meg a felpörgés, ezzel a különbséggel.
Arra nem esküdnék meg hogy csak vista alatt, de nem rémlik. hogy még xp-t használtam volna csinált volna ilyet. Ez persze nem biztos és az se h lenne összefüggés közte...
Mit érdemes ilyenkor tenni? Alkatrészek már voltak csereberélve stb. szóval próbáljatok szoftverekben gondolkodni 1.nek ha lehet. 2 különböző gép több különböző táp, winyó, kábel, stb.
Várom a megoldásokat, (értelmes) 5leteket. :F

(#9962) edward2 válasza Sk8erPeter (#9958) üzenetére


edward2
addikt

lefuttattam végül rajta chkdsk-et egy forma 1 alatt lement 5% egész éjjel ment. sajnos ha benthagyom vinyot akkor gépem kb szarrá lassul. ugyanez történt anno egy 250es WDvel de ott csak recovery progival tudtam kimenteni cuccok 90%át. aztán ment ablakba... tápellátást hogy ellenőrizzem meg adatkábelt? mellesleg erre látmo legkisebb esélyt.

(#9963) Pet'ke


Pet'ke
csendes tag

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem...
Valami gáz van a Seagate 120GBos vinyómmal...Filmnézés közbem megfagyott a gépem, aztán teljesen meghalt. Most ott tartok hogy másik gépben bekötöm aztán start és kb 2-3 percig látja a vinyómat, aztán meg egyszer csak eltűnik az összes partícióm... és megint semmi...mintha be sem raktam volna.
Mit gondoltok erről???

(#9964) echterion válasza Sk8erPeter (#9960) üzenetére


echterion
nagyúr

Félreértesz, a Hitachival minden rendben, azért vettem, mert a másik kettő már elég ramaty. Így értettem, hogy azzal még kihúzom egy darabig. :R

**********

(#9965) Kernel válasza Pet'ke (#9963) üzenetére


Kernel
nagyúr

Csak a szokásos és ez voltaképpen mindenkire vonatkozik, akinek hasonló problémája van.

Így szoktak viselkedni a merevlemezek, amikor meghibásodnak. Ilyenkor legfeljebb elgondolkodhat az ember, hogy esetleg nem áramellátási probléma tett-e be neki, vagy pusztán a HDD magánügye, hogy egyszerűen elromlott, mint ahogy dolgok el szoktak romlani.

Panelcserében esetleg lehet még gondolkodni, mint házilagos módszer (annak lehetséges hátulütőivel) vagy profi céghez lehet vinni, ha megéri.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#9966) pigatt


pigatt
őstag

Sziasztok!

HDD lag-ot, hogy tudom kiküszöbölni???? Egy némelyik játék minden vinyó led villanásnál ránt egyet és elég idegesíő!
Pagefile-al és nélküle is fenn áll a probléma!

[ Szerkesztve ]

i9 / 4080 / 32"

(#9967) Geby


Geby
tag

Sziasztok!

Erre a problémára tudna valaki bármi okosat mondani ?

[link]

üdv

(#9968) liksoft válasza Geby (#9967) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Szerintem a halálán van. Ha igaz, akkor hsználni tilos ezután. SMART mit mond?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9969) Sk8erPeter válasza echterion (#9964) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ja, bocs, asszem elnéztem a dolgot, kevertelek edward2-vel, aki írta, hogy az új WD-jén 1245 hibás és 1400 gyenge szektor van. Szép teljesítmény tőle. ;]

Sk8erPeter

(#9970) Sk8erPeter válasza edward2 (#9962) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Csak azt nem tudom, miért nem használod már azt a programot a WD-hez, amit mondtam... Zero fill-t megpróbálhatnál vele még végső mentsvárként.
De én visszavinném azt a vinyót gariba kicseréltetni, nehogymár pár nap alatt több mint ezer hibás szektor keletkezzen rajta... Lehet, hogy hibás darabot kaptál.
De persze az is lehet, hogy a tápod vagy a kábeled szar, és a te hibád az egész. :DDD
liksoft is sokszor el szokta mondani, hogy csak akkor hiszi el, hogy egy tápegység megfelelő teljesítményt ad le, ha oszcilloszkóppal mérve is meggyőződött erről...
Legegyszerűbben úgy tudnád kiszűrni, hogy a tápegység-e a hibás, hogy legalább a teszt erejéig kicseréled egy másikra. De ettől még nem fognak eltűnni az immár hibásnak ítélt szektoraid... (ugyanez vonatkozik az adatkábelre, nem olyan drága, hogy ne tudnál szerezni egyet, úgyis bármikor jól jöhet)

Sk8erPeter

(#9971) dave93 válasza dave93 (#9941) üzenetére


dave93
őstag

valaki erre esetleg? :R

(#9972) skoos


skoos
őstag

Ma reggel az egyik irodás gép úgy döntött, hogy folyamatosan újraindul. Pont mikor betöltené a Windóz elemeit, fogja magát és restart... (a win xp sávja lefut, de pont akkor rebootol, mikor behozná az asztalt....)

Vírus? Táp? Oprendszer? Vincsi? Mi baja lehet?

Köszi!

(#9973) dave93 válasza skoos (#9972) üzenetére


dave93
őstag

Mennyire fontosak a rajta lévő adatok? Próbálni kellene xp reinstall-t. Ha nem segít akkor nem vírus :) Aztán próbálni kellene másik táppal, másik vinyóval. Valószínűleg így kiderülne. Mindenek előtt próbálkozz csökkentett móddal hátha úgy bejön.

(#9974) skoos válasza dave93 (#9973) üzenetére


skoos
őstag

Sajna nem. És egy másik gépen már régóta van ugyan ez a tünet...most beraktam magamhoz slave-ként és levírusirtom. Sajna igen nagyon fontos adatok...

(#9975) Sk8erPeter válasza skoos (#9972) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Első körben tápegységre gyanakodnék. Utána kábelre. Aztán felmerülne bennem a memóriahiba is. Aztán a többi.

Sk8erPeter

(#9976) gatti71


gatti71
csendes tag

SZiasztok!
Van két SAMSUNG HD103UJ-s vinyóm, egy HTPC-be rakva D és E meghajtóként, a boot egy SAMSUNG SSD 32 GB (ezzel nincs gond)
Az E meghajtón lévő könyvtár (egy HD folder volt, benne kb 100 db mkv fájl) délután eltűnt, csak a recycled foldere(ek) maradtak meg. Délelőtt teljesen OK volt, közben pedig nem nyúltam hozzá az amúgy folyamatosan járó géphez.

Teljesen üresnek mutatja a Total Commander, 974 xxx xxx Mbyte szabad.
A D is és E is (a C mellett természetesen) egy véletlen hülyeségem miatt (jobbkattintás a disk management-nél) Active-ak, ez gondot (remélem nem okoz)
Semmi gond nem volt a vinyó(kk)al a másik rendesen megy is tovább rendesen probléma nélkül.
Találkozott valaki hasonló problémával?
(most hogy hazahoztam, és itthon megnéztem egy külső USB SATA HDD házban, ha rátallózok magas ciripelő hang (ezt mondjuk eddig nem hallottam a zárt doboz miatt)
- nem történt fizikai sérülés
- nincs külső támadás
- vírus: nem telepitettem programokat semmí újat (keygen) - mondjuk azért nem 100%-ban vagyok biztos hogy nem-e valami korábbi próbálgatásból jöhet - SEP11 viruskereső nem jelez. Tudtok ilyenről?

Ötleteket köszi előre is
Attila

(#9977) edward2 válasza Sk8erPeter (#9970) üzenetére


edward2
addikt

WDnél csináltam RMA-t. Visszaküldöm nekik vinyot mivel diagnostic tool errorcode 225re azt írja hogy replacement disk. tehát ennyi. küldöm és meglátjuk.

(#9978) Sk8erPeter válasza edward2 (#9977) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Mi az az RMA? :F

Sk8erPeter

(#9979) liksoft válasza Sk8erPeter (#9978) üzenetére


liksoft
nagyúr

[link] Vagyis gariba vissza.

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9980) Sk8erPeter válasza liksoft (#9979) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Jaaa, bocs, ez nem jutott eszembe. Köszi! :R

Sk8erPeter

(#9981) printf


printf
csendes tag

Sziasztok!

Azért nyitom ezt a témát mert már abszolute otltem sincs, hogy mi lehet a gond a két vinyommal és már nem egy hozzérto ember se tudott rá mit mondani.

A lényeg hogy 2db 500Gb-s Samsung winyom van!
Eddig vista x64 volt rajta és most jelenleg win 7 van.
A lényeg h egy rakás iso-m van pl campusos fejeleszto kornyezetek etc iso-ban és társai.

Eddig mukodtek majd egyszer csak megmagyarázhatatlanul telepités kozbe crc hibákat dob meg ilyenek de azért feltelpul rendesen de dobja a hibákat és végul melloznom kell az adott file telepitését.
Kicsomagloásnál néha lemezolvasási hibát dob és mind1 hányszor ismétlem meg akkor is ez van. Nevetséges! Persze ok a vinyo sz@r de nem az legalábbis a hdd sentinel és társai soha nem dobtak egyetlen hibát se semmit rá.
Ez vista alatt kezdodott majd gondoltam biztos csak az OS hibája mert azért van egy pár neki és ezért feldobtam a win 7-t (persze ok egy bétába még tobb hiba lehet de nekem abszolut nincs vele gondolom), és maradtak a hibák.

Akinek van esetleg némi otlete vagy valami nagyon szivesen várnám mert atom tanácstalan vagyok.

Elore is koszonom!
:R

A ROOT én vagyok!!!

(#9982) audi100td válasza printf (#9981) üzenetére


audi100td
nagyúr

Szia,

én alaplap vagy kábelhibára tippelek, nem sérült meg valahogy az alaplapod pl. szerelés közben? :F

(#9983) Imco válasza printf (#9981) üzenetére


Imco
őstag

Esetleg egy másik gépbe dugva a vinyót probáld ki. a win7 elindul másik gépbe is. a néhány hiba mellékes. Ott is probáld ki a telepitést. Ha továbvbra is fent áll akkor még a telepitő állományokat probáld egy másik gépben. Esetleg még táp problémád is lehet.

Üdv! Imco

(#9984) printf válasza Imco (#9983) üzenetére


printf
csendes tag

ééértem! Az alaplap elméletileg jo a kábleket már cseréltem és ugy is ugyan az volt a téma...!

A tápomnál mostanság volt olyan h a vidkarimhoz ugye két 6pines kábel kell és ha véletlen megmozdítottam akkor ujraindult a gép...!

A ROOT én vagyok!!!

(#9985) Badman 4ever


Badman 4ever
őstag

Van itt egy 40-es WD Caviar Blue IDE-s winyó, amire nem tudom felrakni a Windows XP-t, mert a telepítő a fájlok másolása után újraindít és azt dobja a gép, hogy "Hiba a rendszer betöltésekor". Már minden jumperpozíciót kipróbáltam, a többi winyót lehúztam, a tuningot visszavettem, de nem és nem megy... :W :W :W :W :W :W
Valakinek ötlet erre? :(((
Előre is megköszönöm... :)

[ Szerkesztve ]

Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!

(#9986) audi100td válasza printf (#9984) üzenetére


audi100td
nagyúr

Milyen tápot használsz? :F

(#9987) printf válasza audi100td (#9986) üzenetére


printf
csendes tag

Chieftech gps-500AB A

A ROOT én vagyok!!!

(#9988) audi100td válasza printf (#9987) üzenetére


audi100td
nagyúr

Akkor nem hiszem, hogy a táp okozza, bár nem lehet kizárni. Nekem egy sérült alaplap okozott ilyen hibákat korábban.

(#9989) printf


printf
csendes tag

Viszont a procimat huzom és ugye az fsb-t is inteles lap ugyebár! Akkor ott nem kéne kijonnie a hibáknak?:D

Bocsi a láma kérdésekért de igazábol ez az elso inteles gépem eddig AMD-s voltam és még nem nagyon tudom hogyan viselkedenek az "itteni" hardware-k!

Tanulni persze tanultam a p2 meg a p4-et a jo oreg Tanennbaum konyvbol de hát az azért .... nem mai!

A ROOT én vagyok!!!

(#9990) audi100td válasza printf (#9989) üzenetére


audi100td
nagyúr

Tuning is okozhatja, de szerintem annyira nem valószínű.

Azóta jelentkezik a hiba, hogy lecserélted a konfigot?

(#9991) Sk8erPeter válasza printf (#9989) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

A PCI-E frekvenciáját beállítottad fix 100-ra a BIOS-ban tuningnál?
Ez szükséges ahhoz, hogy ne legyenek instabilitási gondok (pl. épp CRC-hibák) a HDD-nél. Pont itt volt erről szó korábban: [link].

Sk8erPeter

(#9992) audi100td válasza Sk8erPeter (#9991) üzenetére


audi100td
nagyúr

Így van ez tényleg fontos, akár ez is okozhatja. :K

(#9993) printf válasza audi100td (#9992) üzenetére


printf
csendes tag

upsz hát az auton van!

Akkor elképzelheto h a vidkari is meg a tobbi alkatrész is ezért viselkedik ugy mond néha furcsán?:X

Jaja azota van miota lecseréltem a konfigot! Nincs is vele bajom meg szeretem is de még uj a téma...:D!
Hazudok mert volt már inteles gépem régen egy 133Mhz-s ami huzva volt annyi:X

A ROOT én vagyok!!!

(#9994) Tizel325


Tizel325
csendes tag

Hellósztok!
Van nekem egy Samsung 500GB SATA2-es vinyóm.
Tegnap átvittem haverhoz és nem ismerte fel nála a kezelésnél egy piros ikon volt a vinyóm mellet alá meg az volt írva hogy "kapcsolat nélkül". Azt engedte volna vele csinálni hogy alaplemezzé konvertáljam azt meg nem akartam mert ugye akkor minden elveszik.
Na már most nálam is ugyanezt csinálja.
Nem tudnátok ötletet adni hogyan menthetném meg az adataimat?
Nagyon fontos lenne lécci segítsetek!

(#9995) audi100td válasza printf (#9993) üzenetére


audi100td
nagyúr

Akkor lődd be 100-ra és ellenőrizd, hogy változtak-e a dolgok, erre oda kell figyelni, mert akár a vga-ban is kárt tehet a túl magas PCIe freki.

[ Szerkesztve ]

(#9996) Laybee


Laybee
őstag

Sziasztok! Vettem nemrégen egy külső vinyót esatásat. (Medion: WD green 1terrás) Eddig usb-n használtam, kábel híján, most sikerült azt is beszerezni. Ez a kábel egyik vége sata ami alaplapba megy, másik vége esata. Namármost így egyátalán fel sem ismeri a bios. Levettem a benti vinyót és csak ezt bent hagyni de úgysem. Biosban állítgattam mindent de úgy sem. 1 terrás a vinyó lehet nem tudja kezelni? Köszönöm előre is.

(#9997) audi100td válasza Laybee (#9996) üzenetére


audi100td
nagyúr

Szerintem a lapod tudja kezelni, legalábbis P35-DS3 nekem kezelte, a sárga vagy lila alaplapi csatlakozókat használod?

(#9998) Laybee válasza audi100td (#9997) üzenetére


Laybee
őstag

Nos, a benti vinyó satás, a sárgára van téve, van még egy cd-író és egy dvd-író. Kipróbáltam mindegyiket, sárgát és a lilát is. Biosban állítgattam amit kell ahci, de csak a benti vinyót ismerte fel. Ezt a kábelt vettem meg, és erre ment egy esata esata kábel.

(#9999) audi100td válasza Laybee (#9998) üzenetére


audi100td
nagyúr

Értem, a vinyó tápellátásával minden OK, felpörög amikor bekapcsolod?

(#10000) Laybee válasza audi100td (#9999) üzenetére


Laybee
őstag

Igen, és usb-n tökéletes.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.