Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#9801) Sk8erPeter válasza T-unit (#9800) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ja igen, és nyugodtan kipipálhatod a "Gyorsformázás" opciót, hogy ne tartson több órát a formázás. :D Terrásnál elég húzós tud lenni a lassú/teljes formázás. Új vinyónál amúgy is felesleges az utóbbi! Kernel írása ezzel kapcsolatban: [link]

Sk8erPeter

(#9802) Thunderzolee válasza Sk8erPeter (#9788) üzenetére

Köszi a linkeket, bár sok új információt nem tudtam meg, eddig is tisztában voltam a tartalék területtel, meg a hibás szektorokkal, meg stb. Azt is tudom, h miért felesleges elektronikát cserélni HDD-ken, még ha ugyanolyan winchesterről is származna a csere-elektronika. :)

Épp ezért kérdeztem, h mi érteleme van a HD Tune, vagy a Windows merevlemez szektorhiba tesztjének, ha a hibás szektorokkal úgy sem lehet semmit csinálni.

Egyébként ez az egész úgy jutott eszembe, h van egy HDD-m, amin 1600-nál is több szektorhiba van. És nem tudom, mindet át tudja/tudta-e helyezni a tartalék területre. (Nem hiszem.) Ez egy 160GB-os HDD, IDE, és jó lenne pl. filmeket mobilrackben kölcsönadogatni rajt, de nem tudok nagyon rávenni semmit, mert egy darabig másolom rá az adatokat, aztán megáll, kattog picit, és lefagy a rendszerem, legalábbis egér nem reagál semmire, kénytelen vagyok újraindítani.
Pedig ha ki lehetne zárni a hibás részeket a HDD-ről, akkor lehetne használni még.

Lehet, h így elsőre butaság amit írtam, de jártam már hasonlóan:
Egy anyagilag nem túl eleresztett ismim vett pár ezerért egy használt 40GB-os HDD-t, h arra tenne fel rendszert, de a Windows településkor végigformázza ugyebár a lemezt, ami valahol a háromnegyed-részig tartó formázás után megállt, és emiatt nem is tudott telpíteni sem. Elhozta, csináltam rá először egy 25GB-os partíciót, az sikerült.
Továbbmentünk, 30GB-ost nem engedett.
Így megpróbáltunk még egy 28GB-ost, azt engedte.
Tehát logiukus, h a hibás rész(ek) 28GB után voltak, de mindenesetre erre már fel tudta tenni a rendszert.
Ezzel párhuzamosan elkezdtem fórumozni, ill. keresni a merevlemez gyártójának oldalán olyan programot, ami kiiktatná a hibás részeket. Asszem Maxtor HDD volt, találtunk is hozzá programot, legalábbis a leírásból úgy tűnt, valami hasonló, csak kellett volna hozzá Floppy meghajtó, nekem meg van ugyan, de nincs bekötve, meg asszem már nem is működik; így abbahagytam az egészet.

Mert ha lenne egy alkalmazás, amit lefuttatva összesítené a hibás részeket egy adott merevlemezen, és elmentené a HDD elektronikájára, h ezek és ezek a szektorok nem hazsnálhatók, akkor még ha csökkenne is a kapacitása a winchesternek, de használható maradna addig, amíg pl. a tányér-forgatómotor meg nem adja magát.
Na ilyen programot keresnék, mert nem csak az az egy 160-as régi IDE HDD-m van, hanem még mellette egy 120-as, és egy másik 160-as is, bár azokon ennyi hibás szektor nincs, de szintén hasonló tünetek jelentkeznek, ha használni akarnám őket. Megakadnak, rosszabb esetben teljesen lefagyasztják a gépem.
Így hiába van/lenne mobil rackekben kábé 400GB-om pluszban, ha nem tudom semmire használni őket.
Pofátlan meg nem akarok lenni, h leformázom, eladom, aztán azt mondom, h sajnálom, nálam még működött.. :(

ps:
én is szoktam visszaállítgatni fileokat (egyik linkedben volt), nálam ez egy t×k általános művelet, én Active File Recoveryt használok. Legújabb poénkodásom, h fényképezőgépeket ha adnak lementeni a képeket róla, arról szoktam visszanézni a kinyerhető képeket.. ehhehhh.. :B (Persze csak titokban.)

Mindenesetre köszi a linkeket. :R

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#9803) Sk8erPeter válasza Thunderzolee (#9802) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Gondolom a Maxtor vinyónál a SeaTools programra gondoltál. Ehhez nem feltétlenül kell floppy, ki lehet írni CD-képfájlként is! (én is így használtam)
A Zero Fill is sok dologban segíthet.
No meg a chkdsk. :K

Sk8erPeter

(#9804) Kernel válasza Thunderzolee (#9802) üzenetére


Kernel
nagyúr

Azt is tudom, h miért felesleges elektronikát cserélni HDD-ken, még ha ugyanolyan winchesterről is származna a csere-elektronika.

Hogy felesleges, azért az túlzás, esete válogatja, több fórumozó sikerrel számol be róla.

mi érteleme van a HD Tune, vagy a Windows merevlemez szektorhiba tesztjének, ha a hibás szektorokkal úgy sem lehet semmit csinálni.

Az is elég értelem, hogy figyelmeztet, jó lesz vigyázni, ezáltal adatvesztés kerülhető el. Csak ehhez nem árt figyelni is. Nem mintha a SMART mindenható lenne, ettől még bármikor jöhet egy hirtelen halál.

Kezdetnek célszerű egy Zerofill lefuttatása, ha az nem bír végigmenni, a kipartícionálós módszeren kívül a HDD Regenerator nevű programot is szokták alkalmazni.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#9805) Kernel válasza Kernel (#9804) üzenetére


Kernel
nagyúr

Bár így kicsit összemostam, valamiért azt hittem, a HD Tune SMART funkciójára utalsz, de a szektorolvasás megint más dolog.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#9806) No-kia


No-kia
őstag

nem tudom hova írjam, de hátha itt segítetek, xp alól mivel tudok partícionálni? úgy hogy a dmeghajtóm 300GB jéből 100GB szabad és arra szeretnék egy 50 es partíciót lehetőleg adatvesztés nélkül, lehetséges?

Nokia 500 | Ford Sierra 2.0i | Dell N5010

(#9807) csukukucs


csukukucs
csendes tag

Sziasztok a segítségeteket kérem a"Particio magic" elinditása után a vistám nem látja a "d" particióm. De a "Ghost partició lementő az meg látja mint "ntfs" partició. A Vista ujratelepitésénél mikor elérkezel a partició kezeléshez illetve a fomázáshozz ott sem tudom leformázni illetve uj particiót létre hozni a helyére.Valami olyan megoldás érdekelne ami megtartja a fájljaimat segítségeteket előre is köszönöm

(#9808) Thunderzolee

Köszönöm az infokat.
Valóban a SeaTools volt az. :K
A Maxtor HDD-khez meg a PowerMax-al próbálkoztam.
Anno nem is godnoltam arra, h CD-re írjam, köszi a tippet.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#9809) Thunderzolee válasza No-kia (#9806) üzenetére

Ez egy egyszerű művelet, gondolom ingyenes program kell hozzá.
Próbáld meg ezt: [link]
Régen mindig ezt használtam, ez volt a leghíresebb, lehet azóta is az: [link]

Én Norton PM-et használok, de az nem ingyenes, ránézésre ugyanaz mindkettő.
Gondolom rájössz a használatára. Fontosd, h dolgozni fog a program, ugynais ami 50GB-ot külön akarsz particionálni, nos ami annak a particiónak a helyén van esetlegesen adat, azt át kell helyeznie, h felszabaduljon 50GB-nyi üres hely.
Ez eltart egy ideig, közben a gép dolgozni fog, nehogy kikapcsold megunva, esetleg arra gondolván, h úgysem csinál semmit, biztos lefagyott.
(Ismerek olyat esetet mikor megunván a sötét képernyőt, lekapcsolták a gépet, aztán az egész HDD elúszott. Mehettem file recoveryvel menteni amit lehetett..)

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#9810) cascada


cascada
senior tag

Sziasztok!
Van 2db 120GB-os Maxtor winyó a gépemben + egy DVD irü. 400Wattos Coolink táppal.
Az a gondom, hogy mostanában napi 1X véletlenszerüen egyet kattan az egyik winyó. Mintha gyorsan ujraindulna. De látszólag semmi hatása nincs. Mindkét winyó ugyanugy müködik tovább, olvasható, nem fagy le egy pillanatra sem a windows. A HDSentinel 99% és 96%-osra értékeli a winyókat.
Szerintetek mi lehet a gond? 2 db CoolerMaster csőkábel van benne. Lehet kábel gond? vagy táp? Ha táp akkor van valami progi, ami tudja mérni a feszültség értékeket és ha kritikus szint alá csökken akkor jelez, vagy naplóz?
Köszönöm! :)

(#9811) No-kia válasza Thunderzolee (#9809) üzenetére


No-kia
őstag

köszi, megpróbálom :R

Nokia 500 | Ford Sierra 2.0i | Dell N5010

(#9812) icons


icons
addikt

Hello!
Van egy aranyos kis vonyóm, és nemrég elkezdett kattogni, főleg, ha sokat olvas. Ez eléggé zavaró, és nem is tartom bíztató jelnek. Mi lehet a baj? Más probléma egyelőre nem jelentkezett, de ezen van minden fontos adatom, úgyh nem szeretném, ha hirtelen elrebbenne az élők sorából. Köszcsi!

(jaigen, a kattogás kb olyan, mint amikor az órában lemerül az elem, és egyet előre, egyet hátra lépeget, közben meg kattog, mint ahogy kell neki ilyenkor)

[ Szerkesztve ]

(#9813) kem válasza sti10p (#9781) üzenetére


kem
addikt

az,h hangosabb 4 ventinél és szerinted csak egy hdd búg pontosan alátámasztja amit írtam... pláne,h nem folyamatos, hanem időnként felbúg, amikor interferál a másik vinyó rezgésével...

Köszi!

(#9814) T-unit válasza Sk8erPeter (#9801) üzenetére


T-unit
őstag

Köszi a részletes reírásokat,igaz ezt a hsz-t csak most olvasom,de biztosra mentem a lassú formázással félóra-óra alatt megvolt bőven. :D
Szal thx mégegyszer. :R

üdv.

(#9815) liksoft válasza No-kia (#9811) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ami fontos, legyen lementve! Ugyanis a folyamat nem szakítható meg, és ha bármi miatt (fizikai vagy logikai hiba) esetleg áramszünet abbamarad, a partíció összes adata ment a levesbe. :D

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9816) liksoft válasza cascada (#9810) üzenetére


liksoft
nagyúr

:Y

Miért akar Mindenki programmal megoldani olyant, amit néha oszcilloszkóppal is nehéz megfogni? A software soha nem foglya helyettesíteni a hardware-t teljes mértékben!

Nincs program. Csavarhúzó van! :O :K

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9817) liksoft válasza icons (#9812) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

1. Azonnali mentés, lehet, hogy túlmelegedés miatt bizonytala, és jobb nem lesz az ilyen.
2. SMART alapján lehet további diagnózist adni. (Pl: HDSentinel.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9818) szucsinka


szucsinka
őstag

sziasztok
van egy my passportom hogy lehet fat32-re formázni?

(#9819) icons válasza liksoft (#9817) üzenetére


icons
addikt

Leszedtem a HD Sentinelt, mit kellene látnom, hogy tudjam mi van vele? (54fokos, és 86%osra mondja a kondíciót, ha rámegyek a SMART fülre, akkor a Reallocated Sectors Unit előtt van egy sárga háromszögben felkiáltójel, de a státusznál azt írja erre is: "OK (Minden rendben)". Egyébként ez az érték 0-ról 9-re ugrott fel.

(#9820) cascada válasza liksoft (#9816) üzenetére


cascada
senior tag

Értem :DDD Köszi, csak reménykedtem hátha tudja figyelni, amikor kattan a winyó ( gondolom gyorsan ujraindul, mennyi a feszültségesés, de ezek szerint nem lehet ). A két winyó 35 és 23 fokos.
Tapasztalataid alapján mit mondanál, mi lehet a gond? A táp? Nem nagyon szeretnék már küldeni erre a gépre. Mennyi ideig fog ez még igy elmenni? ha romlik a winyó állapota akkor a HD Sentinel jelezni fogja? És a napi sokszori kattogásnál már nagy gáz van?
Adatok mentve vannak azért nemkár..
Köszi

(#9821) Kernel válasza cascada (#9820) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nekem a molex csatlakozóval volt már gondom (hüvely kitágulása, bizonytalan érintkezés), de volt gond tápegységgel is.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#9822) cascada válasza Kernel (#9821) üzenetére


cascada
senior tag

Oké köszi. Átdugom egy másik tápcsatira.

(#9823) csiga8


csiga8
senior tag

Sziasztok!

Segítsetek kicsit. Az 1TB Hita vinyómról van szó. Működik, gyors. Nem ezzel van a gond. Sőt inkább "hyperaktív" és ezzel van bajom.

Egy viszonylag csendes gépet építettem, jelenleg a Hita a leghangosabb, pedig visszafogtam az AAM-jét a HD TUNE progival.

A gondom a következő: kb másodpercenként hallom ( ütemesen, ismétlődően) hogy dolgozik. Kerreg. De csak kevés időre ( 1-2 tized másodperc lehet), a hdd led fel sem villan.

Baromira idegesít, hogy ütemesen mást se hallok, csak krrrrr.....krrrrrr......krrrrr.....

Az automatikusan induló progikat kilőttem, kivéve a NOD32 a Kerio a HD TUNE és az Ati kártya drivere indul.

A "régi" 320 Gb Seagate vinyóval ilyet nem csinált sose, igaz az nem is volt ilyen hangos alapból se.
Mi lehet ez? Eddig is volt, csak nem hallottam?

(#9824) liqquid


liqquid
tag

Re all. Volt 1 WD winyó problémám, 2 hónapos winyóról van szó 1 wd black 640gb-osról, és naponta növekedtek rajta a hibás sectorok, kérdezgettem itt tápra volt gyanakvás de aztán nem az volt a gond aztán kábel az is ki lett cserélve a konnektor is földelt stb...

HDD Sentinellel 91%os volt már a kondíció, nem tudom már mennyi kb. 20 hibás sectorral, mondom rányomok 1 scandisket aztán lesz ami lesz, lefutott és a kondíció 52%-os lett, 151 hibás sectorral. Aztán még használtam 2 napig lementettem mindent róla persze és akkor már 170 hibás sectornál járt na jó mondom visszaviszem garanciába (ez volt amúgy a rendszerwinyóm).

Már amúgy a HDD sentinel tesztje se futott le a winyón mert leált a felénél olvasófej hibával asszem.

Na szóval újraraktam a win-t 1 másik winyóra, gondoltam mielőtt visszaviszem a winyót megformázom. 2 partícióra volt osztva, egyik 96GB másik pedig 500GB-os volt1 1iken volt a rendszer másikon meg biztonsági mentések.

Le is formáztam a 96GB-os partíciót és mondom megnézem most mit mutat a sentinel, erre azt látom, hogy a winyó 100%-os kondícióban van és nincs semmi hibája. Na mondom ez érdekes. Csak a ráírt adatok mentek tönkre lassacskán?

És akkor most mit tegyek mert garanciába ugye így nem cserélik mondván, hogy a winyó teljesen jó... De ha már írok rá akkor meg a ráírt adatok tönkre mennek :S . Nem tudom mi tévő legyek és ez mitől lehet hátha tud valaki nekem ebben segíteni :( .

1 dolgot még mondok. Így még nem használtam winyót nem tudom gond lehet e de azzal kezdtem mikor megkaptam a zsír új gépet h win telepítés és a vista nem formázott teljesen 1.nek hanem csak gyorsforma és mehet rá a cucc. Nem tudom ez lehetett e baj. Régen úgy tudtam h új winyónál teljes format javasolt, de nem tudom... Szóval tanácstalan vagyok így nem vihetem vissza gariba se nem tudom mi tévő legyek.

Megköszönök bármiylen segítő jótanácsot!!!

(#9825) ducky01


ducky01
csendes tag

Sziasztok!

Kérlek segítsetek nekem! Egy Philips DVDR 70-em van, de nincs benne magyar nyelvű menü...lehet azt valahonnan letölteni, illetve rátölteni az íróra?
Előre is köszi mindenkinek! :K :C
Évi.

(#9826) liksoft válasza csiga8 (#9823) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Bootolj CD-s FreeDOS-t. Ha ott is kerreg, akkor a HW csinálja, de ha ott csendben lesz, akkor az OS dolgozik a háttérben. Ha ezt sikerült kideríteni, csak akkor lehet tovább futni. Egyébként a SMART mit mond a drive-ra?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9827) liksoft válasza liqquid (#9824) üzenetére


liksoft
nagyúr

Vizsgálat alatti szektoraid voltak, vagy átallokáltak? Nem mindegy! A tápellátás valóban kritikus. Mint a hőmérséklet, és sok esetmen a tuning is!

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9828) liksoft válasza ducky01 (#9825) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Ebben a témakörben talán tudnak segíteni. Ez nem ide tartozik.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9829) Imco válasza ducky01 (#9825) üzenetére


Imco
őstag

Talán itt!

*******
Liksoft gyorsabb volt! :)

[ Szerkesztve ]

Üdv! Imco

(#9830) csiga8 válasza liksoft (#9826) üzenetére


csiga8
senior tag

A régi 320-as Seagate vinyóm ( pata) is a gépben van, annak egy partícióján az Ubuntu tanyázik, ha lenne időm, ismerkednék vele...

Szóval úgy vannak telepítve, hogy láthatják egymást a Hitával, de az OS-ek boot menüből nem látják egymást.

Ha a Seagate-ról ubuntuzok, akkor csendbe van a Hita, most néztem meg.
Ezek szerint az XP (SP3, nagyvállalati licences ) nyavalyáskodik velem.
Ezzel a gonddal gondolom akkor máshova forduljak...

(#9831) csiga8 válasza liksoft (#9826) üzenetére


csiga8
senior tag

A HDD sentinel Portable verziója szerint mindenem 100%, 33 Celsius fokos, a SMART-ben minden ok

(#9832) Kernel válasza liqquid (#9824) üzenetére


Kernel
nagyúr

hanem csak gyorsforma és mehet rá a cucc. Nem tudom ez lehetett e baj. Régen úgy tudtam h új winyónál teljes format javasolt, de nem tudom...

Bajnak biztosan nem okozója a gyorsformat. Új vinyónál egy full format arra jó, ha valaki szeretné ellenőrizni a gyárilag már úgyis tesztelt vinyót. Hátha útközben megsérült például, vagy bármi okból szeretne jobban meggyőződni.

Full format annyival tesz többet, hogy végigolvassa a szektorokat, mielőtt elkészíti a fájlrendszert. Ebből az olvasás ami egy hosszú folyamat, a formázás meg csak néhány pillanat a végén. Gyorsformatnál az első rész (ami csak olvasás), elmarad.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#9833) Kernel válasza cascada (#9822) üzenetére


Kernel
nagyúr

Átdugom egy másik tápcsatira.

Nem pont erre a következtetésre számítottam, de itt látszik egyértelműen a gondolkodás különbsége egy oknyomozó szakmabeli és egy laikus között.

Én ilyenkor megnézem alaposabban azt a hüvelyt, hogy tényleg szét van-e nyílva, műszerészcsavarhúzóval még összébb is lapogatom. Más meg vakon átdugja, ámbár a másik ugyanúgy lehet hibás... A szétnyílás persze általában függ a dugdosás gyakoriságától is.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#9834) Dzsekó válasza cascada (#9822) üzenetére


Dzsekó
addikt

Inkább csipesszel nyomd összébb a mostani tápcsatit...

(#9835) Dzsekó válasza csiga8 (#9823) üzenetére


Dzsekó
addikt

Hali!

Az új Hitachi vinyónak főleg az élete elején elég sűrű időközönként van öntesztje.
Ez ahogy használod egyre jobban ritkul, ez amolyan kalibráció. Nálam már nem is csinálja és win sp2 van rajta. Jelenleg 662 órát futott a vinyó. És 1 hónap használat után már érezhető volt a ritkulás. A legelején kb. 5 percenként kerregett egy jó 1-2 mp-ig.

(#9836) cascada válasza Kernel (#9833) üzenetére


cascada
senior tag

Természetesen úgy gondoltam én is, hogy megnézem előtte a csatit :D
Ha nem látom h ki lennének tágulva az érintkezők akkor is azért át teszem másikra, mert van még szabad csatim talán 3 is :)
Ha ez sem segít akkor majd lehúzom az egyik winyót a tápról, hátha már veszített a teljesitmégnyéből és nem tud 2 winyót ellátni rendesen. Másra nem tudok gondolni.
Minden tippet örömmel fogadok :)

(#9837) bundaska


bundaska
aktív tag

Üdv!

Nekem egy Samsung vinyóval van egy kis bajom ( 320-as Samsung HD321KJ). Az lenne a probléma, hogy tegnap játszottam, állítottam egy másik felbontást a játék közben (GTA IV), a gép resizett egyet (passz miért, lehet a Patch, vagy nem tudom tényleg). Mikor resizett a gép, a vinyó újra felpörgött, szóval a vinyó leállt, majd újra felpörgött!! Ez a hiba már többször előfordult, bár nem tudom miért, a vinyó tavaly júliusi! A lényeg: mikor ismét felállt a rendszer, kiírta a HD Sentinel, hogy:
"A lemez felületén található 1 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat."
A SMART-ban pedig ez van Sárga háromszögben, felkiáltójelesen:
"197 Current pending sector count"
Erre ha ráállok, akkor azt írja:
"Függöben lévő szektorok száma. A gyenge szektorok mennyisége, melyek áthelyezésre kerülhetnek."
A kérdésem: Ezt a vinyót ha visszaviszem garban, kinevetnek, vagy kicserélik?? Volt már bajom vinyókkal, azoknak vagy a csapágya ragadt meg, vagy a motorral volt baj, ezért kérdem mitévő legyek!
Ha valaki tud valamit, azt megköszönöm, ha megosztja velem!

Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van! - !!

(#9838) liksoft válasza bundaska (#9837) üzenetére


liksoft
nagyúr

Tudom javasolni a program honlapját. [link] :B :B :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9839) csiga8 válasza Dzsekó (#9835) üzenetére


csiga8
senior tag

Szia!

Ha csak ennyi lesz a "baja", akkor megnyugodtam.

Mondjuk ez szabályos 1 másodpercenkenti rövid idejű krr...krrr...krrr.

Csinál időnként hosszabbat is, az lehet az az 5 percenkénti.

A Sentinel érdekes módon nem írja, hogy mennyi a működési idő, a hátralévő idő, csak a Seagatekre :F Lehet újabb verzió kell? Az enyém a 2.60b portable.

A Sentinel SMART menüpontjában van egy almenü, az eltolás. Mindegyiken lehet +, - , állítani.

Ott esetleg valami? Vagy azt inkább ne bántsuk?

(#9840) liqquid válasza liksoft (#9827) üzenetére


liqquid
tag

Na találtam 1 képet, mikor 131 gyenge szektor volt még. ez későbbiekben volt 175 is. Vizsgálat alattiak de nagyon gyorsan növekedtek, volt olyan fájl amit nem tudtam már beolvasni. Azt h milyen kritikus tápellátásról meg hőmérsékletről meg tuningról beszélsz azt nem vágom, gondolom ezeket elírhattad mert az én winyómnál ezek már ki lettek zárva... Tuning pl. fel se merült de a hőmérséklet se ment még 31 fok fölé...

Na itt a kép, remélem erre már tud valaki kézzel foghatót mondani:

[Kép link]

(#9841) liksoft válasza liqquid (#9840) üzenetére


liksoft
nagyúr

Nem, nem írtam el. Mikor, és hogyan zártad ki a hibás tápellátást? Látom, a hőmérséklet rendben lehet, mert a Hita pontosan szokott mérni. Tuning nincs, tehát az sem lehet. De a táp érdekelne.

Szerk: Elég annyi, ha nincs 230V-on korrekt szűrésed, és a szomszédban hegesztenek. A legjobb tápegységek is átereszthetnek olyan zavart, mely az írást kritikussá teszi. Ilyenkor olvasni nem tudja, de nem a drive a hibás!

[ Szerkesztve ]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9842) liqquid válasza liksoft (#9841) üzenetére


liqquid
tag

Írtam már h milyen tápom van de belinkelem a hozzászólást ez a legegyszerűbb. A kábel is ki lett cserélve amúgy azt is írták hibának. Hőmérsékletre nem tudom miért írod hogy a hita jól szokott mérni, azzal semmi gond a Western Digital winyóval van baj.

Na itt a hozzászólás:

[link]

(Amúgy kicsit furcsa nekem ez az egész és rohadtul bosszantó, régen vettem gagyi gépeket még kisebb koromba és soha nem volt velük semmi gond, most meg mindenhol olvasok utánna hogy mit érdemes venni, megveszem a komoly gépet és akkor ez meg szarul szuperál... manapság már a pc-k 50%-a amit árulnak szar? Meg régen volt Codegen tápom meg rengeteg még annál is szarabb nevenics fos és azzal működtek a winyók mostmeg már minden kis dolog baj? Érdekes ez számomra, mintha visszafelé fejlődne a technika vagy nem tudom... :(( )

[ Szerkesztve ]

(#9843) bundaska válasza liksoft (#9838) üzenetére


bundaska
aktív tag

Köszi a linket, elolvastam!
Én értelmezésem szerint, felesleges elküldeni, mert nem találnak semmit???? Vagy ha találnak is, azzal megmagyarázzák, hogy ez benne van, majd ha teljesen megfőtt akkor cserélik??
Elkeseredtem:(

Az élet egy szar játék, de a grafikája nagyon ott van! - !!

(#9844) liksoft válasza liqquid (#9842) üzenetére


liksoft
nagyúr

Legyen nagyobb kapacitású mint a másiké, sebessége a legjobb (lehetőleg verje az SSD-t is), kicsi, hideg, ne fogyasszon, atomstabil (bármikor, bármilyen körülmények közepette hibátlanul hozza az előző kritériumokon felüli elvárásokat), ja és OLCSÓN! Mert hogyan néz ki, hogy többe kerül mint tegnap?

A bilit tessék előszedni.

A mai áron ezt a kapacitást a drive-ok csak és kizárólag stabil környezetben tudják. A nyomott ár és egyebek miatt a technikai határon táncolnak.

A spórolásról meg egy régebbi magánvéleményt idéznék ismerőstől:

"Egyre inkább azt tapasztalom, hogy míg nekünk azt tanították, hogy a biztonsági tényező 2x-nél kezdődik, addig Kínában a maximuma 0,9x.
A kínai alkatrész gyártó azt mondja, hogy aki a termékemet beépíti, úgyis biztonsági tényezővel számol, mi baj lenne belőle, ha csak a szükséges anyagok 80%-át rakná bele. Aztán az alkatrész átekerül a másik kínaihoz, aki terméket készít belőle, de úgy gondolkodik, hogy az alkatrészek úgyis túl vannak méretezve, micsoda megtakarítást jelentene, ha mindent 80%-ra méretezne!
A termék átkerül a következő kínaihoz, aki azt beépíti egy készülékbe, és közben arra gondol, hogy mivel az alkatrészek úgyis túl vannak méretezve, micsoda megtakarítást jelentene, ha mindent 80%-ra méretezne!
És ez kerül végül a felhasználókhoz!
(Ja, és azt nem is írtam, hogy a legelsőnek már a beszállítója sem az előírt 98%-os rezet vitte, hanem takarékosságból 30% cinkkel ötvözte, mert az utóbbi fém jóval olcsóbb, és mi baj lenne belőle, hiszen aki felhasználja, úgyis rátartással fogja felhasználni.)

Nemrégiben elkókat vizsgálgattam ESR-mérővel, és eközben néhány 20-25 évvel ezelőtti Remix kondi is a kezembe akadt. Régen a +/-20% tűrést úgy értették, hogy az 1000uF-os kondi a gyárból 1150-1200uF-dal került ki, ez a használat során idővel csökkent, és amikor 800uF alá került, a kondit ki kellett cserélni.
A mai új kondik között nincs olyan, ami elérné a névleges kapacitást! 890-980uF között mértem, és -állítólag- a gyártók azt tekintik meghibásodottnak, ahol a kapacitás a névleges érték fele alá csökkent!"

Vagyis amig csak hallom, hogy "igen a táp jó" azt mérés (oszcilloszkóppal!) helyett nem áll módomban elfogadni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9845) liqquid válasza liksoft (#9844) üzenetére


liqquid
tag

Magyarul csak szart vehetek szinte meg, mivel minden kínai...

Ez nem vigasztal, de megmérhetem a dolgokat ha gondolod csak mondjad hogy mit és hol mérjek rajta és mi és hol mennyinek kellene lennie.

Ha leírod pontosan melyik kábelen mit kéne mérnem, akkor szivesen lemegyek a műszerért és átmérem a kábelvégeket.

(#9846) liksoft válasza liqquid (#9842) üzenetére


liksoft
nagyúr

Azt elfelejtettem írni az előbb, hogy a WD egyes szériáinál előfordult 20 fokos tévedés is. Azóta nem hiszek nekik, csak ha leellenőriztem. Mivel gondolom egy gépben van a két drive, és az 1TB-os Hita jó hőmérsékletű, ráadásil az IBM és Hita drive-ok +-2 fokon belül szoktak mérni, neki hiszek. Így ejtettem ki a hőmérsékleti gondot.

Az egészre visszatérve. Én az adott információk alapján csak ötleteket tudok adni, hol és hogyan keresd a hibát. Ha kevés az info, vagy csak amúgy, tévedhetek. De talán ötletet ad, amin el tudsz indulni. A problémát úgyis NEKED kell megoldanod. Mivel több mint 25 éve fejlesztéssel foglalkozom, láttam már egy-két dolgot. Még a "békebeli" túlméretezett korszakban is találkoztam olyannal, amikor 5V-os tápfesz mellett egy TTL 7400 kapuból 7,2V jött ki. (Igaz, K1LB553 volt ráírva (oroszul)) :D ). Oszcillált ugyanis. :D

Ennyi idő alatt kialakul az emberben a "megérzés". Pláne, ha folyamatosan a berendezések, és a felhasználók hibáit kell visszafelé felderíteni. Azért élek még ma is a piacon, mert ezt 90-95%-os pontossággal tudom hozni.

Egyébként simán lehet sz@r a winyó is, de azt a gyártó honlapjáról letöltött gyári tesztprogrammal kell bebizonyítanod. Különben nem érett garira.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9847) liksoft válasza liqquid (#9845) üzenetére


liksoft
nagyúr

Elég, ha nem szűrt a 230V, és zavar volt rajta. A táp meg csak 30-40%-al tud többet, mint amit a vas felvesz.

A munkám során alaplapi VGA-s 256 rammal ellátott gépre csak akkor teszek 3 winyónál többet, ha azt 500-600W-os táp hajtja. Ezenkívül 2000-es szünetmentes, villámvédelem, év relé van a 230-as ágon, a gépen belül meg egy Maxx. És így is van időnként érdekesség. Igaz, évente maximum egyszer futok bele (több gép mellett), de van.

A drive-ot tesztelni meg úgy tudod, ha a táp terhelését csökkented. Vagyis a felesleges (nem kötelező) eszközöket kiveszed belőle. Ha a winyó erős használat mellett ilyenkor tök hibátlan, akkor valószínűsíthető, hogy kevés a tartalék a rendszerben. De ez sem törvényszerű, hiszen írtam, van olyan zavar ami szinte kivédhetetlen, és ha a drive akkor ír, akkor olvashatatlan terület keletkezhet. Pont ezért nem veszi vissza a gyár az első "szellentésre" a winyót gariba.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#9848) Dzsekó válasza csiga8 (#9839) üzenetére


Dzsekó
addikt

Azt én sem tudom mire jó, Smart értéket elvileg felhasználó nem állíthatja.
Én Everestel néztem az adat mezőt, az decimálisan kiírja, nem hexában.

(#9849) liqquid válasza liksoft (#9847) üzenetére


liqquid
tag

Ezeket már ha úgy vesszük próbáltam h csak a winyót hagytam bent, de amúgy alapból 2 winyó volt a gépbe most csak 1 újat beledobtam h legyen valami rendszerwinyó me a másik 1 terrásra nem akartam rakni az nem erre van nekem.

Igazság szerint akkoris azon csodálkoztam hogy format után semmi hiba addig meg csak nőtt, és ez akkor csak akkor léphet fel ha írom vagy netán olvasom a fájlokat. Az ilyesmit viszont úgy tudom garanciába se lehet visszavinni...

Amúgy amit te is mondtál midnenképp az olvasásnál lehet a gond mivel rendszerwinyó így minden indításnál meg hazsnálat során is folyamatosan olvasgatja a pc.

Még azt hallottam lehet hogy 1 mélyformázás letisztíthatja úgy hogy utánna ráírva az adatokat meg az új szektorokat lehet már nem lesz ilyen gond, bár ez csak feltételezés nem biztos de 1 próbát lehet megérne, régen dosba tudtam hogy kell de most vista alól hogy tudnám ezt megvalósítani, van erre valami príma program?

(#9850) qwertly


qwertly
addikt

Sziasztok az egyik winyómat b@sz acronis disk directoral nem tudom ettől vagy fizikai hibából kifolyólag meghalt,a windoz látja de nem enged belépni mert kiírja,hogy előtte formázzam meg.GetDataBackal lementettem mindent róla és most szeretnék egy elellenőrzést végezni rajta melyen programokat tudnátok javasolni vagy milyen lépéseket tegyek,hogy megállapítsam mi a hiba? :R

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.