-
LOGOUT
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maelephant
senior tag
Kedves Fórumtagtársak,
tapasztalataim szeretném megosztani veletek:
1. Adott volt egy relatíve modern hardver, ASROCK Z370 alaplappal, viszont a hozzá kapcsolódó Win10 rendszer eredetileg még ezer éve W7-tel lett telepítve és időről-időre tiszta újratelepítés nélkül "újult meg", így értem el a jelenlegi W10-hez. Az őseredeti, még nem általam végzett telepítés és a hozzáértésem hiánya miatt a rendszerlemez mindvégig MBR (master boot record) maradt, az említett alaplapon pedig boot beállítás CSM (compatibility support module) enabled, azaz "legacy" a W10 szemszögéből. Ez sok mindennek akadálya (W11 telepítés, ReBAR beállítás stb.), illetve idejétmúlt, korszerűtlen is.
2. Mindez alapján az UEFI-only működés beállítása, ehhez szükségesen a bootlemez partícióstábla konverziója vált szükségessé (indokolttá) GPT rendszerűre.
3. A neten talált információk, illetve itt a fórumon (King Unique) kapott segítség alapján nem külső alkalmazás (pl. a MiniTool is tudja elvileg e konverziót, de csak a fizetős), hanem a W10 újabb alverzióiba beépített mbr2gpt parancs használata mellett döntöttem. Amennyire lehet, utánanéztem, hogy az egyéb hardvereim UEFI-kompatibilisak-e (régebbi dVGA alátehet az egésznek).
4. Macrium Reflect (Free)-vel készítettem pendrive-ra WinRE alapú rescue mediát, egy külső HDD-re pedig egy full backupot, továbbá egy újabb pendrive-ra egy W10 telepítőt Media Creation Toollal, ha minden kötél szakadna.
5. A Gépház / Helyreállítás / Spec. rendszerindítás / Parancssor opcióval a reboot után kapott parancssorban (ez talán WinPE környezet, de majd kijavítotok, ha nem, ez az ajánlott környezet a parancs futtatásához) futtattam az mbr2gpt /validate, majd ennek sikere után az mbr2gpt /convert parancsot, sikerrel és igen gyorsan lefutott. Leállítás-újraindítás után a "BIOS"-ban a Boot menü CSM opcióját "Disabled"-re állítottam, majd save+reboot.
6. A rendszer betöltött, és úgy látszik, rendesen működik, AIDA64 vagy msinfo32 egyaránt az "UEFI" státuszt mutatja a BIOS működési móddal kapcsolatosan.Ha valaki hasonló cipőben jár, ne féljen ettől (annyira, mint én), netes keresés alapján sokaknál, így nálam is, működött az eljárás. Azért a backupot ne felejtse senki. Még egyszer köszönöm King Unique-nak a tanácsokat, figyelemfelhívásokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Óra topik
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 4
- WOT - Roham
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 dokkoló (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest