Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- bambano: Bambanő háza tája
- Olcsó/régi telefonok fotói egymás mellett
-
LOGOUT
Sziasztok, udvozlunk mindenkit Magyarorszag legnagyobb VMware forumjaban!

Új hozzászólás Aktív témák
-
joysefke
veterán
erre valaki valamit? (vSphere 6.0)
Én az 'A' felé tendálok, a többség inkább a 'C' felé:
Gondolatmenet:
'A'
a VM-hez több vCPU lett rendelve, de a benne futó applikáció csupán egyetlen vCPU-t tud értelmesen kihasználni, azt 100%-ra pörgeti, a többi 0-n marad. A VM futását egy CPU limit korlátozhatja, amit a CPU0 ki is max-szol.'C'
A CPU affinitást én nem látom kritikusnak, mivel több vCPU van a VM-hez rendelve és ezek egyáltalán nincsenek kihajtva.
A CPU affinitás akkor lehetne (szerintem) probléma, ha mindösszesen 1x vCPU lenne a VM-ben és a VM végezne képmegjelenítést vagy valami munkát, ami a VM világán kívül is processzinget kíván egy második szál formájában. Azonban az alkalmazás több vCPU val rendelkezik, amelyek unatkoznak, tehát konzolos képmegjelenítés etc sem lehet szűk keresztmetszet...Vélemény?
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
VMware vizsgára szeretnék menni, jövő héten le kell tudnom. Megbízható helyről olcsón vizsgakupon, ez így együtt létezik?
Előre is köszi!
üdv
J.CsodaPOK: én is az 'A'-val tartok...
-
joysefke
veterán
Nah, készülök a VCP delta-vizsgára. Braindump alapján a kérdések még jóval szemetebbek lettek, mint a VCP DCV 550 vizsgán voltak, illetve nekem úgy tűnik, hogy az angolul nyelvtanilag helyesen írni tudó és a vSphere-hez is értő embereket a vizsgakérdésor-készítésről máshova csoportosítják át.
Itt van két kérdés, amivel nem igazán tudok mit kezdeni, talán itt a vizsgázásban/üzemeltetésben gyakorlottabb szakemberek hozzá tudnak szólni:
Itt én az A és a C választ szimmetrikusnak látom, ha ez egyik jó/nem jó, akkor a másikra is ugyanez igaz.
Nem értem, hogy miért van a képen két isolated VLAN (max egy lehetne), illetve hogy a privat-VLAN id-k egyáltalán megváltoztathatóak-e (mert amúgy B is jónak tűnik). -
joysefke
veterán
Ez a foundations vizsga nekem új, nem hallottam róla, és nem láttam a követelményekben. Tudsz esetleg dobni egy linket, hátha elkerulte valami a figyelmemet?
Nekem VCP DCV 550-es vizsga van, én úgy értelmeztem ez még jó egy 6.0-s deltához. Remélem nem tévedek....
Jo lenne ezt tisztázniMobilról
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
lejár a VMware vizsgám érvényessége, meg kéne hosszabbítanom.
Van esetleg valakinek "vSphere 6.0 Install, Configure, Manage" könyve elektronikus "megosztható" formátumban?

Előre is köszönöm!
J. -
joysefke
veterán
Jól értem, hogy a helyi lemezeket használod datastore-nak és így lassú a lemezkezelés.
itt a szerver adatlapja:
http://www.dell.com/us/business/p/poweredge-r210-2/pdStorage
Cabled hard drive options:
2.5" SATA SSD, SAS (10K)
3.5" SAS (15K), nearline SAS (7.2K), SATA (5.4K, 7.2K)Maximum Internal Storage:
Up to 6TBLehet hogy egy kisméretű SATA - 5.4K lemez van benne? Mondjuk még attól is többet várna az ember, bár nem tudom mi lenne az értékelhető..
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
tudom, hogy nem VMware, de érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata az Amazon AWS 1 évig ingyenes ellastic cloud opciójával? Mennyire ingyenes az ingyenes, van-e komolyabb trükközés?
Ha lehet akkor Windowst haszálnék, ha nincs ló akkor egy Linux-szal is kibékülök...Egy teamspeak servert szereték illetve egy német IP-címet VPN-nel (német video streaming olalak eléréséhez)
Előre is köszi a választ!
üdv
J. -
joysefke
veterán
válasz
Konflikt
üzenetére
Ez miért annyira jó?
Most van egy a CLI klienseket nem számítva harmadik kliens ami a featureöknek szintén csak részhalmazát tudja? Ha közvetlenül eléred az ESXi-t akkor annyi erővel éppen elérhetsz egy WTS-t is ami futtat egy .NET klienst. Vagy rosszul látok valamit? (ezt még nem próbáltam)
J.
-
joysefke
veterán
Ha már Backup&Recovery:
Tesztelte már valaki a vSphere 6 Data Protection-jét?Mióta a feature nem külön licenszelődik, hanem beépült a vSphere licenszbe (Essentials plus, illetve Standardtól felfele) már nagyon is versenyképesnek tűnik a dolog, legalábbis pénzügyi szempontból.
A Data protection advanced-ről az 5-ös verzióban azt hallottam, hogy nagy adattömeg esetén "nem különösebben" stabil illetve konzisztens. Van arról infó, hogy ez kiküszöbölődött-e már?
J.
-
-
joysefke
veterán
nested ESXi-t akarsz futtatni, vagy minek kell a VT-x-et külön a VM-en engedélyezni?
egyébként a VT-x a host-on egy bios beállítás kéne legyen és a 64 bites guestek futtatásának lehetőségét adja meg.
Ebböl a (VCSA) ból nincs próba verzió....(akár privibe is jöhet megoldás
A V6-t még nem raktam föl a home labomra (fancy word for home PC), de az 5.5 verzióhoz tartozó szoftvereket (hypervisor / vCSA) fel tudod telepíteni licensz nélkül, ekkor egy 60 napos evaluation period indul. Meglepődnék, ha a V6 nem így működne.
J.
-
joysefke
veterán
válasz
bucihost
üzenetére
4-es block: 149.202.5.116/30
- 149.202.5.116
- 149.202.5.117
- 149.202.5.118
- 149.202.5.119Ha jól értelmezem és egy ilyen 4-es subnetet kaptál, akkor neked nem 4db szabadon felhasználható IP címed van, hanem 2 db..
a legelső IP (149.202.5.116) az alhálózat címe, a legutolsó IP (...119) pedig a broadcast cím. A közöttük levő címeket (2db) pedig szabadon használhatod (kioszthatod VM-eknek.)Persze az is lehet, hogy csak kaptál egy subnetből 4db IP címet, de akkor a broadcast IP az tuti valami más
J.
-
joysefke
veterán
A hatos webkliensről volt külön szó a tavalyi VMworld-ön, 50-185% közötti sebességnövekedéseket demóztak+UI csiszolgatás is volt (pl. egyszerűsítették a menüket, visszakerült a taszklista alulra stb
Igen, a marketing részét már én is ismerem, de az 5.5-ös Web kliens után már semmit nem fogok bemondásra elhinni

Alul egy kis szöveg egy eléggé neves Sybexes könyből

én ebből annyit szűrök le, hogy a papír sokmindent elbír...Performance of vSphere Client vs. vSphere Web Client
Author Nick Marshall recalls the following experience: “In 2012, I did some work helping a business
upgrade from vSphere 4.1 to 5.1. While the environment where this upgrade took place had significant investments in vSphere and the underlying hardware, one administrator was quite unhappy
with the performance. As I became more involved in this project, I learned that his frustrations lay
with the day-to-day performance of the vSphere Client, not with the actual hosts or 1,000+ VMs.
As I migrated VMs between the two environments, this administrator was expecting to experience the same performance issues that bugged him in their older vSphere 4.1 environment. To his
surprise, although the hardware being used was identical and the workloads being managed were
the same, the general responsiveness of the newer vSphere Web Client was significantly better than
the older client he was used to. Th e architecture of the newer vSphere Web Client simply performs
better at scale than the older vSphere Client.” -
joysefke
veterán
Aki próbálta már a vSphere 6-t leírhatná, hogy javult-e a Web kliens...
(tudom, hogy beígérték, de az 5.5 után enyhén szólva inog a bizalmam
) -
joysefke
veterán
Sziasztok!
vSphere Replication-nel játszom éppen 5.5-ben. A replikáció szépen működik, a target datastore-on szépen megjelenik a replika, de nem tudom, hogy hogyan kell visszaállítani?
Sem a datastore browserből, sem a VM view-ból nem találok erre opciót. (a replikált VM-et power offoltam)Előre is köszi!
J. -
joysefke
veterán
válasz
sto1911
üzenetére
tudom hogy már kérdeztem és azt írtad, hogy leellenőrizted, de teljessen biztos vagy benne, hogy
az ESXi-k adott alhálózaton lévő interfészeinek MAC-je nem egyezik meg?A logjaidat nem néztem meg, de nekem klónozással sikerült előállítanom 2db ESXi hosztot, amelyeknek megegyeztek a MAC-jei. a vCS mind a kettőt gyönyörűen látta, felvette az inventorijába, mindkét hoszt tudta a vCS-t pingelni, de a kettő host nem tudta egymást pingelni ugyanazon az alhálózaton. Szóval totál ugyanúgy nézett ki a hiba mint nálad.
A hiba nálam akkor bukott ki, amikor megpróbáltam vMotion-ölni a két host között, a vSphere meg emlékeim szerint arra panaszkodott, hogy a vMotion interfacek nem látják egymást (vagy valami ilyesmire, rég volt).
ha van egy hosztod, amibe beledugtál 8 virtuális-workstation-NIC-et, ráadásul teameket rendezel be és úgy klónozod (mint én) akkor azért nem szúrja ki az ember egyből, hogy a 2x8 hálókártya MAC címek között egyezések vannak. hatalmasat szoptam vele, végül úgy oldódott meg, hogy a Win-vCS-re feldobtam egy WireSharkot na ott egyből kibukott a dolog (byte-ról byte-ra megegyeztek a küldött ICMP-PING csomagok, holott a source MAC-ben eltérés kellett volna legyen)
J.
-
joysefke
veterán
válasz
hangyaqtya
üzenetére
Kis segítséget kérnék. Újra telepítenem a winfost.
Windows a becsületes neve, és leginkább az oktalan berhelés eredményeképpen tud elromlani, bár manapság már a szándékos elrontása sem olyan egyszerű mint régebben...

Rákattintok, hogy "Open a virtual machine" ott kitallozom a .vmx kiterjesztésű állományt és nem történik semmi.
nézd meg, hogy a VM könyvtárában vannak-e *.lck kiterjesztésű állományok. Ha vannak, próbáld meg őket áthelyezni máshova és úgy megpróbálni elindítani a VM-et. Ha elindúltak a VM-ek akkor már nem kellenek a *.lck-k, ha nem indúltak el, akkor másold őket vissza a VM mellé és remélhetőleg valaki előáll egy jobb ötlettel.
J.
-
joysefke
veterán
Workstation-ben van egy ESXi virtuális labom.
Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy workstationnel berakok a virtuális ESXi hostokba egy halom vNIC-et, amelyeken VLAN tag nélküli forgalom megy.
Tudja valaki, hogy a Workstation-t lehet-e úgy konfigurálni, hogy a vNIC-ek VLAN-taggelt forgalmat is elfogadjanak (és a Workstation vSwitch továbbítsa is azt)
Mert a jelenlegi konfigomban kicsit életidegen, hogy az ESXi-ben van 1db vSwitchem/NIC-em a mgmt forgalomra, 1db vSwitchem/2db NIC-em iSCSI storage-ra, 1db vSwitchem/NIC-em NFS-re, 1db vSwitchem/2db NIC-em vMotion-ra etc etc.....
azt szeretném, ha az ESXi-ben lenne mondjuk 3 db NIC amelyek teamingelve egy vSwitch uplinkje lennének és a különböző forgalmakat port groupokkal/ VLAN-okkal szegregálnám..
előre is köszi!
J. -
joysefke
veterán
Sziasztok!
workstation alapon összekattingattam egy vSphere 5.5 vlab-ot. a vSphere 6 nem opció.
-2x ESXi (4GB/ESXi)
-1x FreeNAS (1GB)
-1x vCSA (4GB)ez a 4db virtuális gép mind Workstation alatt fut.
a vSphere Web kienst firefox alól futtatom. A problémám pedig az, hogy a vSphere web kliens szörnyűségesen lassú. Minden egyes műveletem előtt legalább 30 másodpercet gondolkodik, utánna pedig 15-30mp mire még 1x frissít. így képtelenség játszani vele, borzasztóan fusztráló, nincs is kedvem kísérletezgetni.
A kérdés az lenne, hogy mit tudnék tenni, hogy gyorsabban menjen? Mi kell a vSphere kliensnek, hogy jobb legyen? tisztában vagyok vele, hogy ez egy összekendácsolt szemét, nem is azt várom, hogy úgy fusson, mint a .NET-es kliens, hanem hogy egy picit gyorsabb legyen a gépemen. Van valami ötelet hogy mit lehet tenni?
J.
-
joysefke
veterán
tudna valaki dobni egy sysprep-et Win2K3 32 bit-hez?
A MS oldalán csak valami *.MSI/CAB install fileokat találok. Nekem nyilván csak az XML kell...
Előre is köszi!
Szerk:
megvan:
http://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=23096
a cab-fájlban van benneJ.
-
joysefke
veterán
Beüzemeltem a VM_lab-ot, úgy érzem végre értelmet nyert az SSD meg a RAM ami a PC-m ben van: katt

-
joysefke
veterán
Megoldódott:
FF-al a biztonsági beállításokat minimumra véve megy, valamiféle IE beállítással lehet a baj... -
joysefke
veterán
Lenyomtam a Windows tűzfalat, gondolom ilyenkor az mindent átenged, ennek ellenére nem oldódott meg a próbléma, hajlok affelé, hogy nem tűzfal probléma van...
-
joysefke
veterán
A doksi a 7343-at írja, de ennek ellenére nem megy. KÉP
A 903-ra ha jól értelmezem nincsen szükség, ameddig Web Clientet használok és nem közvetlenül akarok az ESXi-hez hozzáférni...Na most akkor mi van?

J. -
joysefke
veterán
2889: Köszi!
Még egy kérdés:
Beüzemeltem a vCenter Server Appliance nevű linuxos
tákolmánytgyönyörűséget, Workstation alatt fut VM ként, az ESXi hostok mellett.A host gépre (a Windows PC-mre) feltelepítettem a vSphere Web Client-et, amelyet IE11 alól használok, a Client integration Plug-int feltelepítettem és tudtommal a legújabb Flash player verzió fut a hoston.
a vSphere Web Clienttel szépen tudok a vSCA-hoz kapcsolódni és a vSphere környezetett managelni.
A problémám az,
hogy ha elindítok egy virtuális gépet (Debián, egyelőre vmware tools nélkül, korábbról maradt, a VM tuti működik) és hozzá megnyitom a Web Kliensben a terminált, akkor csak nyílik egy szürke browser tab és végtelen homokórázás kezdődik...Hol a baj?
-(1)Esetleg a vmware tools hiánya?
-(2)Netán valami hálózati kapcsolat a terminál-átvitelhez kell nem elérhető?___
A kettes (2) ponthoz egy további kérdés:
Milyen hálózati úton kapja a Web Kliens a terminál képét?
ESXi <-ESXi mgmt->vCSA <-->Host \w Web Client ??? (a hostomat beleraktam az ESXi mgmt hálózatba)a vSCA-n csak egy darab ethernet if-t (eth0) sikerült bekonfigolni (próbáltam egy másodikat is, de csak a hibákat kapom)
Előre is köszönöm!!
J.
-
joysefke
veterán
Köszi Chal, Kraftxld!
Igen, nekem is eltartott mire annó összehoztam működöre egy FreeNAS iSCSI-targetet, legalább 6 különböző lapon kell konfigolni, aztán további egy órámba került, hogy rájöjjek, hogy van még egy N+1-ik lap, külön a többitől, ahol a szervízt el is kell indítani.
Kraftxld:
A kettő közül melyik az egyszerűbb/hülyebiztosabb?
Valami olyasmi kéne mint akkoriban a StarWind volt, de lehetőleg krekkelgetés meg trial-periódus nélkül...J.
-
joysefke
veterán
Köszi, megnézem, illetve újrarakom a vCSA-t, mert egy csomó nyűgje van (nem hajlandó kezelni a hozzárakott második eth-interfészt, java hibák a webes frontenden)!
Szeretném kiváltan a jelenleg használt FreeNAS-t valami homelab céljára könnyebben használható, userbarátabb cuccra.
Van erre esetleg valami ötlet?
J.
-
joysefke
veterán
válasz
bugizozi
üzenetére
Háát nem vagyok róla meggyőződve

Az ESXi-hez "találtam az interneten" per processor licenszet (VSphere Enterprise Plus), amit bejátszottam a vCenter Serverbe és szépen el is fogadta. De ez nem elég neki, mert a vCenter Server is akar magának egy licenszet, nos ilyen licenszet nem találtam, és most a vCenter Serverem már nem akar az ESXi hostokhoz csatlakozni...
A kérdés az lenne, hogy elég-e a vCenter Servert legyalúlnom és újraraknom, vagy Windows reinstall is kell neki (mert mondjuk elmentette valahova, hogy mikor installáltam eval licenszel)? A Windows reinstall nagyon szívesen kihagynám, mert a domain-t és DNS szervert már szépen bekonfigoltam...
J.
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Home labomra egy ideje nem néztem rá, de most megint beüzemelném, de a vCenter Server 5.5 nyafog, hogy lejárt az evaluation period (60 nap?) és adjak neki rendes licenszt. Nos olyanom értelemszerűen nincs elfekvőben

Elég a vCenter Servernek egy újrainstal és van megint 60 napom, vagy neadj isten még a Windowst is újra kell húznom (e.g. mert esetleg a vCenter elmenti a registry-be az install dátumát vagy ilyesmi)?
Előre is köszi!
J.
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Pár gyors kérdés!
1,
Jól gondolom, hogy a Fast Track 5.5 tananyaga bővebb mint az Install Configure Manage?2,
Vizsgán is kijön a Fast Track előnye?3,
Számalk féle vSphere képzésekkel kapcsolatban mi az általános tapasztalat?4,
Ha azt írják, hogy 5 nap, akkor az 5 nap? Ugye nem csalnak le sem az időből, sem a tematikából?Előre is köszönöm a gyors infókat!
J.
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
vSphere 6-hoz nem találtam a VMware keresőjével Magyarországon semmilyen tanfolyamot (bezzeg külföldre dobott találatot). Végigböngésztem pár oktatási központot (iqsoft-számalk-Netakadémia) és mindenhol csak az 5.5-höz találtam Install-Configure-Manage- illetve Fast track tanfolyamot.
-Na most hogyha én megcsinálnám az egyik 5.5-ös tanfolyamot akkor feltételezem, az csak a VCP5.5-re fog feljogosítani. Jól tévedek? Gondolom a VCP6 az tele lesz deltával
-Mikor jön a vSphere 6-hoz tanfolyam Magyarhonba?
-Hova érdemes itthon tanfolyamra menni?
üdv
J. -
joysefke
veterán
-
joysefke
veterán
MEGOLDÓDOTT a problémám

Utóbbi pár napban nem volt időm foglalkozni a vmware dologgal, de most végre újra neki tudtam űlni és bár utoljára szinte feladtam, mondom újrainstallálom az egész laborkörnyezetet, de aztán mondtam magamnak, mi lesz ha újra előjön a hiba.
Nah szóval dióhéjban:
Az volt a hibajelenség, hogy bármely ESXi host bármely VMKernel interfészéről tudtam a harmadik, vCS gép megfelelő interfészét pingelni (vmkping), oda-vissza, de a két ESXi host istenért nem látta egymást.A hiba pedig annyi volt, hogy a két ESXi host megfelelő VMkernel portjainak (ESXi1-vmk_x vs ESXi2-vmk_x) ugyanaz volt a MAC címe /
/ . Ezen végül úgy segítettem, hogy az ESXi2-n töröltem és újra hozzáadtam a VMKernel portokat.Az hogy ez hogyan alaklulhatott így, számomra rejtély mert habár emlékeim szerint az ESXi2-t az ESXi1 klónozásával teremtettem meg, de még a VMKernel portok definiálása előtt.
A másik kérdés ami felvetődik, hogy egy ilyen masszív hálózati félrekonfiguráció mellett ez a hiba hogyhogy nem bukott sokkal dúrvábban ki?
-Sem a W2K12(vCS )nem akadt ki,
-sem a VMW Workstation Network
pedig mindketten tuti tartanak maguknál ARP cache-t ahol ugye MAC - IP 1:1 hozzárendelésben vannak...Tehát a több napra elosztott (szakaszos) szopás végére felmerült bennem a kérdés:
Bár lehet Wireshark nélkül élni, de minek?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
J.
-
joysefke
veterán
ÉRDEKESSÉG:
vmkping -s "size" -d -vel játszottam, és az jött ki, hogy a "-d" dont fragment bitet beállítva max 1472 byte megy át a workstation virtuális LAN-ján. Szóval érdemes lehet eleve beállítani a nested ESXi-ben mindenhol az 1472 byte-ot MTU-nak...
-
joysefke
veterán
Networkok ugye /24-ek?
Persze, netmask jól van mindenhol beállítva. Az az extrém, hogy bármelyik host a vCS-sel kölcsönösen tudja egymást pingelni (vCS-ESXix) de egymást sehogyan sem látják...
Amúgy bridged-be próbáltad WS oldalon? Nincs rá indokom egyébként, hogy miért lenne ez megoldás, de én tennék vele egy próbát, ha nem is oldja meg, legalább fizikai networkről is lehetne tesztelni/debugolni.
még nem, még nem próbáltam, de nekem sincs jobb ötletem..
-
joysefke
veterán
válasz
sto1911
üzenetére
Kép este lesz..
A routok akkor be vannak allitva vagy sem? Ha nincs beallitva, akkor halozatok kozott nem fog tudni kuldeni, tehat nem lesz valasztasa vmotion forraskent.
A route-ok annyira vannak beállítva amennyire szükséges:
-default route nincs, mert nincs routerem
-A management-storage-vmotion hálózatokhoz tartozó route-ok természetesen be vannak állítva.Nem lehet hogy tobb portgroup van vmotionkent belalitva?
nemA vmkping meg nem er semmit, a -I kapcsoloja (ami megmondja melyik vmk interfaceen pingeljen) csak ipv6-al mukodik.
Nálam IPv4-el (IPv6-t kikapcsoltam) is működik a "vmkping -I vmkx" opció. a vCS szerveremnek az adott interfészeit (w2k12R) tudom vele szépen pingelni. vSphere 5.5...
Azt mondtuk, hogy az osszes hoston a vmnic0-1 mondjuk a custom1 haloban legyen, a vmnic 2-3 a custom2-ben, tehat egymasnak feleljenek meg.
Mert ha egyik host custom 1, a masik meg custom 2, akkor hiaba allitod be az ipket, nem fog atlatni.
Persze ez világos, és pontosan így konfiguráltam én is...
(ezek szerint akkor eddig elbeszéltünk egymás mellett)(Egyebkent ha a halozat nem erdekelne a laborban, akkor akar egybe is mehetne...)
Ha így folytatódik lehet hogy az lesz

J.
-
joysefke
veterán
Igen, több host-only hálózatot hoztam létre a WS-ben:
Külön host-only hálózata van a:
Management-nek: 10.0.1.0
Storage-nek: 10.0.2.0
VM-eknek: 10.0.3.0
vMotion-nak: 10.0.4.0-Az ESXi hostoknak minden hálózaton belül van 2db interfésze, melyek két interfész a default failover beállítással egy NIC-teamet alkot.
-A Management, a Storage és a vMotion feladatokra az ESXi-ben definiálva van feladatonként egy darab VMkernel port, mely saját vSwitchel rendelkezik. A vSwitch uplinkje értelemszerűen a 2db interfészből álló NIC team.
-A hálózatok között nincs átjárás, a default route bejegyzést tegnap óta, mint írtam szánt szándékkal töröltem (default route a 10.0.1.1 volt)
-A route-ok ettől függetlenül korrekten be vannak állítva, ezt lekérdezéssel is ellenőriztem, tehát az ESXi tudja, hogy adott hálózatba (Management-Storage-vMotion) szánt forgalmat melyik NIC-en kell kiküldeni, ez nem okozhat problémát. Ráadásul mint írtam a vCS gép adott interfészeit az összes megfelelő hálózaton keresztül tudom vmkping-el pingelni.
Az ötlet, hogy a vSphere infrastruktúra összes interfészét belehajítsam 1db alhálózatba még így labor szintjén is vicces.
J.
-
joysefke
veterán
A Workstation-t a beépített frissítőjével frissíthetem nyugodtan? Megmaradnak a hálózati (Vmnet) beállítások?
J.
-
joysefke
veterán
válasz
kraftxld
üzenetére
Hali!
köszi a választ, tegnap vagy 2x végignéztem az összes hálókártyát és igen, jól van beállítva, ma még nem ellenőriztem ezt, de előbb utóbb eljutok oda, hogy 3.-szorra is megnézem.
Mint írtam, az a ledúrvább, hogy bár az ESXi-k egymást semmilyen if-en keresztül nem tudják pingelni, de a vCS-vel a ping oda-vissza megy a megfelelő interfészeken...
most megpróbálok egy újraindítást, utánna pedig egy az összes default route beállítást törlöm:
Itt gyakorlatilag ugyanaz volt a hiba mint nálam, és a fickónak ez oldotta meg:
http://www.experts-exchange.com/Software/Virtualization/Q_26690913.htmlA default route egyébként az összes if-en a management hálózat első IP-címe (10.0.1.1) és nincs mögötte router. nem értem, hogy miért okozhatna ez problémát, de jelenleg az öteleteimet már szinte kimerítettem...
J.
-
joysefke
veterán
Tele van a tököm, egy szaros vmk-pinget nem tudok életre hívni

Nem flémkeltésből írom, de most tényleg tele van a tököm: 4.0-val egy kis fizikai labort összeraktam 2x ESXi-vel, 2x SAN-nal, DC+vCS etc kb _minden_ működött elsőre, most meg WS alatt az 5.5-el folyamatosan szopok, az egyetlen ami tényleg elsőre jól működik a Server 2012R2 volt az egészből, bár igaz hogy az csak egy DNS szervert ad a dologhoz
Nah most hogy ezt leírtam már jobban vagyok...0, a vCS minden hálózathoz rendelkezik interfésszel, és minden képes pingelni az adott hálózatban lévő ESXi VM kernel portokat.
1,
mind2 ESXi-n bekapcsoltam a szervíz konzolt, a vmkping-el mindkét ESXi az összes releváns interfészén keresztül tudja a vCS releváns interfészeit pingelni, tehát: vmkping -v -I vmkx vCS_IP_x szépen megy, ugyanígy a vCS is tudja pingelni az ESXi hostokat2,
de egymást az ESXi-k a vmkping parancsal semmilyen interfészen keresztül nem hajlandóak pingelni, pedig az összes beállítást megnéztem és amatőr szemmel jónak tüntek, tehát:-WS-ben host only hálózatok definiálva, az ESXi-k megfelelő if-i bedugva a host only hálózatokba
-hostonként 3 db külön vmkernel definiálva a management-storage-vmotion feladatoknak, saját vSwitch-el.
a vmkernelben letiltottam az IPv6-t-A vSwitchek uplinkként 2db NIC-et használnak, default aktív-aktív beállítások mellett (a manegementnél asszem azt aktív standby az alapértelmezett)
-IP címek, netmask beállítsok stimmelnek
-default route a management hálózat első IP-je, router természetesen nincs mögötte, placeholder IP cím (de ugye nincs is rás szükség)
-az esxcfg-route -l parancs mindkét hoston tökéletes beállításokat mutat
-az esxcfg-vmknic -l parancs kiírja az IPv6 beállításokat is (ami elméletileg ki lenne kapcsolva) sőtt mellette a PREFERRED áll. Ettől függetlenül, ha IPv6-on akarok pingelni, jelzi, hogy IPv4-en megy a ping, tehát ez rendben lenne.
Nem tudom mi a baj, de dühítő!!!! Van ennek a vmkping-nek valami trükkje?
J.
-
joysefke
veterán
-
joysefke
veterán
Ugyanaz a subnet a VMotion IP-knek? Konzolból vmkping megy?
Most nincs előttem a rendszer, hogy ellenőrizzem, de a subnet helyességében szinte teljesen biztos vagyok. Ezt a vmkping-et még nem próbáltam, de mint írtam egy harmadik gépről, amelynek a vMotion hálózatban is van interfésze, pingelhető mindkét host vMotion-VMkernel interfésze...
________
vMotion-nál az alapértelmezett ethernet-frame méret a szabványos 1500 Byte vagy defaultból jumbo frame-t akar használni, amit esetleg nem tud a VMW-Workstation kezelni
?J.
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
végre megvettem az SSD-t és lecseréltem a 8GB RAM-ot 16GB-ra. Most már száguld a Workstation-ba zárt vSphere. HDD-ről futtatva hasznavehetetlenül lassú volt, most meg elért egy teljessen használható sebességet.

Tehát WS-ben létrehoztam:
-2db ESXi 5.5 hostot 8db Gb NIC-kel
-1db W2K12-t, mely a vCS-t illetve a klienset futtatja
-1db FreeNAS-t iSCSI LUN-nal
A WS-ben létrehoztam külön
-Management,
-Storage,
-App és
-vMotion hálózatokat,illetve az ESXi-ben mind a négy feladatkörhöz egy-egy külön vSwitch-et dual-NIC (alapértelmezésben asszem aktív-aktív team) uplinkel.
Ellenőriztem, hogy a vSwitchek uplinkjei a WS-en belül a megfelelő, host-only-ként beállított hálózatba vannak dugva.
Külön-külön VM kernel és hozzárendelt vSwitch szolgál a Management-Storage és vMotion feladatokra, a feladatok nincsenek keverve.
a vCS-ről, melynek (debuggolási célból) van interfésze a vMotion hálózatba tudom pingelni mindkét VM kernel IP-t
Nah és hosszú felvezető után, ha hostok között vMotion-t akarok csinálni, az leragad 14%-nál és a következő hibát kapom (nem az enyémek, de az ényém gyakorlatilag ugyanez):
[I]The vMotion migrations failed because the ESX hosts were not able to connect over the vMotion network. Check the vMotion network settings and physical network configuration.[/I]
meg még ilyesmiket:
[I]Handling message _vmx3: Migration [a0a00d4:1357591370037703] failed to
connect to remote host <x.x.x.x> from host <y.y.y.y>: Timeout[/I][I]--> vMotion migration [a0a00d4:1357591370037703] failed to create a
connection with remote host <x.x.x.x>: The ESX hosts failed to connect over the
VMotion network
--> The vMotion migrations failed because the ESX hosts were not able to connect
over the vMotion network. Check the vMotion network settings and physical network
configuration.[/I]Valakinek van esetleg valami ötlete? Nagyon jó volna megoldani ezt a kis buktatót...
Még a 4.0 idejében olyan szépen összekattingattam egy fizikai VMWare labrt, most meg úton útszélen hibák, ráadásul ez a vSphere Web Client is hidegzuhanyként ért...
J.
-
joysefke
veterán
válasz
mandriva11
üzenetére
És ebből 2 darab gépet beszereznél, hogy ki tudd próbálni a HA-t meg FT-t stb..?
-
joysefke
veterán
válasz
mandriva11
üzenetére
Vmware látta tökéletesen.
ettől méh nem lesz felhasználóbarát
Bonyolult user/group kezelés, mire egy csatolt device-ból kiajánlott iSCSI target lesz legalább 5 (lehet keveset mondtam) lapon kell konfigolnom.
1.5 órámba kerül mire összehoztam az ESX-el
Korábban trial verziós StarWind-et használtam, na az ehhez képest hülyebiztos volt.
J.-
-
joysefke
veterán
válasz
Konflikt
üzenetére
Köszi András

2561:
jobb szeretném magam összekattingatni a dolgokat, bár elhiszem, hogy nagy potenciál van az előre összerakott teszkörnyezetben, hiszen nem eszi az ember idejét a sok trial and error, de sajnos pont ezekből lehet a legtöbbet tanúlni. Az élet kegyetlen, na
J.
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
valamikor réges régen (
) , a 4.0 idejében részt vettem egy vSphere tanfolyamon, utánna építettem egy kis labort, de aztán elsikkadt a dolog. Most hirtelen ötlettől vezérelve a PC-men VMware Workstation fölött összekattintgatnék egy tesztkörnyezetet. A cél az lenne, hogy a vSphere/ESXi 5.5 összes lényeges funkcióját (HA-SRM-DRS-FT-vMotion stb...) ki tudjam próbálni.Ehhez nyilván kell egy halom RAM meg SSD kapacitás.
2x FreeNAS - 2x1GB
2x W2K12R2 -2x2GB (domain controller+vCS)
Linux-Windows Kliensek GUI-val - mondjuk 3x2GB
ESXi overhead - 2x2GB //Ezt nem tudom mennyi mostanában, azt hallottama az 5.5-el növekedett a RAM igényeNos így máris 16GB-nál lennénk, bár ugye a VM-ek gondolom nem egyszerre fogják az összes ramot fekzabálni, illetve az ESXi kényszerítheti is őket swappelésre. Ráadásul nem feltétlenül kell az összes guestnek egyszerre futnia, illetve a Linuxok talán eldöcögnének 1GB-al.
1,
Szóval a kérdés az első kérdés az lenne, hogy van-e valakinek aktuális (ESXi 5.5) tapasztalata, hogy 16GB-RAM al mennyire lehet boldogulni?2,
250GB-os SSD mennyire lenne elegendő? Ha minden Windows/Linux Guest VM-re mondjuk 40GB-ot számolok (ami lehet overkill, hiszen ugye thin provisioningal kezdenék) a FreeNAS-ra 20GB-ot, akkor ez alapján a 250GB lehet nem lenne elég...
Van valakinek aktuális tapasztalata?
J.
-
joysefke
veterán
válasz
kraftxld
üzenetére
Hali!
Ha már beleugattam a témába, kérdeznék is:
összedobnék az otthoni gépemen pár virtuális gépet bohóckodni, lássam az új cuccokat

Server 2012, MS Lync, Exchange illetve talán még vagy 2 db kliens (Win7)-Van esetleg tapasztalatod, hogy mennyi az a minimális memória mennyiség amivel ez élvezhető sebességgel futna (értsd nem tépném a hajam)? Most 8GB-m van
-Vissza kell majd a windowsban kapcsolnom a swap fájlt?
-Milyen virtualizációs szoftvert ajánlasz? (saját PC-men futna Win7-en, elvileg van még érvényes VMware Workstation licenszem is, valahol
)Előre is köszönöm
üdv
J. -
joysefke
veterán
válasz
McSzaby
üzenetére
Nem sok értelme lenne, de VMware Workstationnel támogatja az ESXi a paravirtualizációt, legalábbis 2 éve mikor próbáltam, akkor még támogatott volt:
Windows (Host) +VMware Workstation + ESXi (guest) + Win (guest-guest)+Linux (guest-guest)
Az értelmes megoldás az lenne, ha Windows vagy linux hoston virtualizálva futtatnád a másik OS-t
Egyébként ha szűk keresztmetszet van, az szinte mindig a memória mennyisége illetve a háttértár (HDD sebessége)
2GB RAM az ESXi-nek nudli. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy az ESXi V5 egyáltalán hajlandó települni 2GB RAM mellett. (2GB-t magámak az ESXi-Hyprvisornak is célszerű fenntartani)
J.
-
joysefke
veterán
Sziasztok,
szeretnék játszani VMware ESX szerverrel, a laptopomon,
úgy hogy az ESX szervert közvetlenül, virtualizáció nélkül futtatom.
(állítólag lehet VMware Workstationon is futtatni)Szerintetek mennyire marad használható a grafikus sebesség?
J.
Új hozzászólás Aktív témák
- Le Mans Ultimate
- Trollok komolyan
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen monitort vegyek?
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vicces képek
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Iphone Xs 64GB 100% (3hónap Garancia)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Apple iPhone 14 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

/ . Ezen végül úgy segítettem, hogy az ESXi2-n töröltem és újra hozzáadtam a VMKernel portokat.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
?