- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
KrAt
veterán
Egy egyszerű kérdés: hogy kell gyököt vonni egy számból? Milyen parancsal?
Atesz
-
lúzer
veterán
Hali!
Autocad alól vba makró hogy tud meghívni lisp függvényt?
ez az autocad saját nyelve
és változó értékét hogy lehet átadni?jó, ezt biztos kevesen tudják, esetleg más hasonló példa is érdekelne
szóval idegen függvény hívása -
Johnny-x
csendes tag
Sziasztok,
VBScirpt-ben az InputBox méretét be lehet valahogy állítani? (A PDA kijelzőjéből kilóg és kényelmetlen a kezelése.)
-
Polyák
tag
Hali!
Most nincs VB a gépemen, de fejből hiretlen ez jutott eszembe, Remélem jól értelmeztem amit írtál. Szóval ez kell hogy a program inításánál az egyes indexü elem legyen kijelölve. Ha From Load eventhez ezt adod meg ugy lesz. List1 a listbox neve.List1.AddItem "egyes" 'index 0
List1.AddItem "kettes" 'index 1
List1.AddItem "hármas" 'index 2
List1.Selected(1) = TrueRemélem tudtam segíteni.
-
gorlin
őstag
Sziasztok !
Segítségre lenne szükségem,csináltam egy listboxot feltöltöttem elemekkel(1,2,3)
és dolgozok is ezekkel az adatokkal viszont ha nem választom kimondjuk az egyes programinditás után akkor hibát dob ki hogy nem tud mit csinálni a double változóval.Hogy lehet hogy alapértelmezésben aktív legyen az az egyes?Előre is köszönöm a választ
-
Syntax
csendes tag
Sziasztok
(excel VBA makro)
A következővel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem hogy miért van az hogy csak az első cellát érzi úgy mintha ki lenne a töltve a többit pedig autó matikusan üresnek vesz hiába van kitöltve.
(egyébként nem csinálna mást minthogy a "H" oszlop 2. sorától kezdődően a kitöltött cellák mennyiségének megfelelő új lapot hoz létre és elnevezi azokat aszerint ami az adott cellába van érték. [sor,"H"])
Dim sor As Integer
Dim QH_part As Variantsor = 2
Do While Worksheets("Open").Cells(sor, "h").Value <> ""
QH_part = Cells(sor, "H")
Sheets.Add
ActiveSheet.Name = QH_part
sor = sor + 1
Loop -
cybear
csendes tag
Arra tudok egy megoldást, hogy kiválasztasz valamit az egyik combobox-ban és ez alapján jelennek meg értékek a másikban:
(Ez az ArcPad-hez van, de gondolom máshol is hasonlóan működik)
Dim base, res, c
Set base = Layers("LAYER").Forms("EDITFORM").Pages("PAGE1")
Set res = base.Controls("cmbReservation")
Set c = base.Controls("cmbCounty")
c.Clear'Based on the reservation, add the counties to the county combo box
If res = 490 Then
c.AddItem "171", "Tama"
ElseIf res = 409 Then
c.AddItem "7", "Beltrami"
c.AddItem "29", "Clearwater"
c.AddItem "113", "Pennington"
end if -
cybear
csendes tag
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy VBScript-ben hogyan lehet egy változó értékét bekérni, mondjuk egy felugró ablakkal?
-
szucs69
csendes tag
Hali,
még egy ?
textboxot szeretném formázni úgy, hogy
CSAK betűt vagy CSAK számot lehessen beleírni, vagy
speciális formátumot (dátum, érték, stb...)
Atesz -
szucs69
csendes tag
pár szóban kifejtem,
adott egy cipős cég, 6 fajta cipő, 10 színben, 15 méretben, összesen kb 1000 féle.
ha pl. rendelést akar valaki leadni arra gondoltam, hogy
combobox1=cipő
combobox2=szín
combobox3=méret
ha csak azt mondom a comboboxoknak, hogy rowsource innen és innen akkor kiad mindegyikbe 1000-1000-1000 sort ami azért elég sok és nem is jó válasz.
ezért arra gondoltam, hogy ha megnyitom combobox1 -t akkor csak a 6 fajta cipő jelenjen meg, kiválasztom és utána akkor már a további comboboxokban csak az ahhoz tartozó pl 8 szín és így tovább jelenjen meg, vagy az egész fordítva össze vissza mint mikor az excelben autószűrőzől.
nem ragaszkodom a comboboxhoz, csak a lényeg, hogy könnyen átláthatóan használható legyen.
remélem érthető a story.
Atesz -
szucs69
csendes tag
Hali!
VBA kérdésem lenne.
szeretném ha a combobox-füle úgy viselkedne mint az excelben az autofilter-füle
előre is kösz a választ -
rákász
csendes tag
Sziasztok,
Az alábbi, MS Access problémával gyűlt meg a bajom.
Van egy formom, a neve Open, ezen létrehoztam egy unbound text boxot, a neve Text1.
Az Open formon található egy subform, Kitting plan névvel. A Kitting plan subformon egy többoszlopos adathalmaz található. Ebből a DNN nevű oszlop lesz nekem érdekes.
Azt szeretném VB kóddal megfejteni, hogy
1. Szűrje le a Kitting plan subform adatait a DNN oszlopra, Text1-be beírt szövegnek megfelelően, gombnyomásra.
2. Egy RESET gombbal a szűrés után ismét a teljes adathalmazt lássam.
Tudna nekem segíteni a kód megírásában?
Köszönöm szépen előre is! -
Surda
tag
Sziasztok.
VB.NET 2005.
Oracle 10g.
SqlDataSource
Lekérdezés eredményét Label-be vagy TextBox-ba.
DE HOGYAN???????????
-
sonar
addikt
válasz
klozetkilinc #976 üzenetére
Hát vba-ba annyira nem merültem el, de nézzél szét és találsz ott mindent.
-
sonar
addikt
válasz
klozetkilinc #974 üzenetére
Hajaj englishből van egy rakattal:
pl.:
Programming Excel® Services
by Alvin Bruney
Publisher: Microsoft Press
Pub Date: June 13, 2007
Print ISBN-10: 0-7356-2407-0
Print ISBN-13: 978-0-7356-2407-8Pages: 336
------------------------------------------------
Excel VBA Macro Programming
by Richard Shepherd ISBN:0072231440
McGraw-Hill/Osborne © 2004 (319 pages)
----------------------------------------------------
Apress.Beginning.PivotTables.in.Excel.2007.Sep.2007
----------------------------------------------------
.
.
.dobtam egy privátot...
-
klozetkilinc
csendes tag
Sziasztok!
Már egy jó ideje használok excelt, de még csak a függvények mélységéig jutottam ezidáig, és most szeretnék megtanulni makrót írni... ugyanis elég jól tudnám használni a munkámhoz. Nem kell végtelenül komplikált dolgokra gondolni, csak sok és nagy excel fájlban mozgok, amit makrókkal generált pivotok és parancssorok igencsak leegyszerűsítenének.
Tudnátok esetleg magyar v angol nyelvű ebook-ot, tutorialt amiből audidakta módon megismerkedhetnék a vba-val, makrókkal úgy általában?
Előre is köszi az ájánlásokat! üdv
-
sonar
addikt
válasz
[CS]Blade2 #971 üzenetére
Microsoft did not create Visual Basic directly from the original BASIC
language. Although the BASIC language evolved through several stages over
its 35-plus year history, it kept its original structure in most of its incarnations.
When Microsoft decided to use BASIC as its primary programming language
supplied with the original MS-DOS operating system, however, it honed the
BASIC language and added functionality to BASIC by creating several
incarnations of BASIC with names such as MBASIC (for Microsoft BASIC),
GWBASIC (for, some say, Gee-Whiz BASIC), BASICA (for BASIC
Advanced), QuickBASIC, and QBasic (which is still supplied on Windows
operating system CD-ROMs).
Throughout BASIC’s evolution, the BASIC language kept its simple nature
while gaining powerful new commands along the way. The text-based nature
of languages such as QBasic helps new programmers get up to speed more
quickly than many nontext languages such as Visual C++ do. To maintain this
ease of use, Microsoft wanted to keep all its BASIC language versions
interpreted in nature as opposed to compiled. A programmer can execute a
program based on an interpreted language immediately and see results and
errors instantly. Such feedback is critical for beginners who need a quick
response when learning how to program. Compiled languages, although they
run faster and are better suited for commercial program development
environments, require much more effort to work with......Nekem még akad doksim angol nyelven
-
sonar
addikt
válasz
[CS]Blade2 #971 üzenetére
Visual Basic’s Background
By understanding the background of Visual Basic, you’ll gain insight into Visual Basic 6
and you’ll be better equipped to use Visual Basic. Microsoft based Visual Basic on a
programming language written for beginners called BASIC. BASIC has been around for
more than 35 years in one form or another. The original language designers wanted to
develop a programming language that beginners could use. With BASIC, new
programmers could become proficient right away. Other programming languages of the
day, such as COBOL, FORTRAN, and Assembler, required much more study than BASIC
before one could use them effectively.BASIC stands for Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code. That’s
some abbreviation!
A programming language is a set of commands and command options, called
arguments, that you use to give instructions to the computer. Computers cannot
(yet) understand human languages because people deal well with ambiguous
commands, and a computer cannot understand such ambiguity. A programming
language must be more precise than a spoken language.Although the BASIC language was designed for beginners, a BASIC program was still
rather cryptic and required study. Listing 1.1 shows a program written in BASIC. The
program’s goal is to print the mathematical squares for the numbers 1 through 10.
Although you can probably guess at many of the program’s logic and commands, the
program is certainly not the clearest piece of literature in the world and requires that you
understand BASIC before you can fully comprehend the reason for all of its elements. -
[CS]Blade2
addikt
Kis help kellene a visual basic-ről
ki irta, mikor?
miben változott
történelmi háttere
történelmi fejlődése
változatok
a vB előnye és hátránya más programozási nyelvekkel
előnye a net rendszerében
verziók5 oldal kéne kb havernak, erről a témáról, azt megigértem, hogy segitek, de goggle-n nincs semmi ilyen leirás csak angolul, magyarul nem találok...
-
cybear
csendes tag
Sziasztok,
Kellene egy kis segítség. Meg kéne tanulnom a VBScript-et. C-s és Java-s előismereteim vannak. Tudna valaki valami jó irodalmat ajánlani hozzá? -
matekmatika
tag
válasz
matekmatika #961 üzenetére
Megtaláltam
-
matekmatika
tag
VB6 egy változó tartalmát hogy tudom közvetlenül vágólapra tenni?
-
Goose-T
veterán
Sziasztok! Ha van köztetek olyan diák, aki éppen kooperes képzésre szeretne jelentkezni, az feltétlenül nézzen be ide!
-
cousin333
addikt
Üdvözletem!
VB-ben hogyan lehet egyszerre több tömbelemre hivatkozni (mondjuk egy függvényben). Például egy adott tömb 5-től 20-ig elemére? A súgóban nem igazán találtam ilyet, lehet egyáltalán?
-
Staby
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. VB-ben szeretnék egy táblázatról listát készíteni legördülő menüben, excel-macróban (vb). A list metódust használnám, de folyamatosan hibát ír ki (381) de elvileg minden jól van beírva.
a forrás:Sub UserForm_initialize()
Sheets("Személyek").Select
ActiveSheet.Range("A1:" & Ref_Cella).Activate
ksor = Selection.Rows.Count
kosz = Selection.Columns.Count
nevosz = kosz + Nevoszl - 1
beosz = kosz + Beooszl - 1
With box
Cells(ksor, nevosz).Select
If Selection.Text = "" Then
i = ksor
Else
i = Selection.CurrentRegion.Rows.Count
End If
.ColumnCount = Oszam
.List() = Worksheets("Személyek").Range(Cells(ksor, kosz), Cells(i, kosz + Oszam - 1))
.ColumnWidths = Mitlatunk
.Style = fmStyleDropDownCombo
.Value = ""
.TextColumn = Nevoszl
.SetFocus
End With
nevmegadas = True
End SubHa valaki tudna rajtam segíteni, nagyszerű lenne.
Előre is köszönöm. -
yash
senior tag
-
Lortech
addikt
Nem szó szerint értve nem megy a copy paste. Áh, hagyjuk.
Küldd már el a teljes solutionöd akkor. Leírom neked, lépésről lépésre, hogy mit csinálsz rosszul.
Már bocs, de én nem szivatlak, hanem sokadszorra próbálok segíteni, már-már kézzel lábbal, de ha alapokkal nem vagy tisztában, akkor mit akarsz? -
Lortech
addikt
Nyilván nem .cs akart lenni, hanem .vb, csak eltévesztettem, mert lassan c#-pal fekszem és kelek. De a többinek stimmelnie kell, ha egy "üres" visual basic.net windows forms projectet nyitsz. (márpedig a linken arról van szó, csak ott 2003-as template-tel.)
De én nem erőltetem tovább, mert ha még a copy paste se megy... -
Lortech
addikt
Nekem működik. Nem tudhatom, hogy mit csinálsz, és hogyan csinálod.
Indítasz egy winforms alkalmazást, mivel látszik, hogy a kód a linken a régi fajta (vs2003) windows forms template szerint van megírva, nem választja szét a a form designer, a form, és a program.cs kódot, így ezek közül neked el kell távolítanod a projektedből a program.cs-t és a form1_designer.cs-t, majd a form1.cs kódját le kell cserélni a linken lévő kódra. -
yash
senior tag
nem maradt le. ezt irja ki rá_
Error 1 Attribute specifier is not a complete statement. Use a line continuation to apply the attribute to the following statement. D:\Documents\Visual Studio 2008\Projects\CGuard\CGuard\Form1.vb 36 33 CGuard
és megjegyzem, ott van az alsóvonás :S
ui: na, kijavitottam üres sorok voltak folytatássorban. most a progi fordul, fut, de viszont nem látszik semmi, csak egy üres ablak :S importok is jók, dllimportok is jók.. miért nem látszik semmi?
-
yash
senior tag
Megcsináltam a kódot, de nem lehet leforditani. Ezek a sorok hibásak a linkelt URL VB eyedropper projectben:
<DllImport("Gdi32.dll")> _
nem fogadja el őket, sem az alsó vonás nélkül, sem a kacsacsőrű zárójelek nélkül. Hol a hiba? VB 2008.NET
-
-
Lortech
addikt
Win32-ben, C#-ban csináltam már ilyet, VB kódot nem írok
, de : gdi32.dll -ben van a GetPixel függvény, ezt be kell importálnod, a híváshoz viszont szükség van egy device contextre is, amit a user32.dll GetDC() függvényével lehet lekérdezni majd a ReleaseDC()-vel fel kell szabadítani a azt (ezeket szintén be kell importálni, a user32.dll-ből).
szerk: no közben találtam egy jó vb-s linket : [link]
-
yash
senior tag
Sziasztok!
Furcsa dologra lenne szükségem. Olyan programot akarok irni VB.NET-ben, ami azt csinálja, hogy a képernyő egy aktuális pixelének a színét megmondja, és a szinétől függően valamilyen hangjelzést ad ki. Ezt hogy csináljam? A hangjelzés nem probléma, de hogy tudom lekérdezni a képernyő egy adott pontján levő pixel szinét? Tudja ezt valaki? JA, és a pixel nem feltétlenül a program ablakának pixele, hanem bárhol lehet a képernyőn (de vmi fix helyen, ezt majd én határozom meg). Csinált már ilyet valaki?
-
ptamas
csendes tag
Sziasztok!
Nekem valojaban nem programozassal kapcsolatos kerdesem lenne...
Hallottam egy olyan hirt (ugy velem nem megbizhato forrasbol), hogy a Microsoft abbahagyja a Visual Basic fejleszteset. Ennek nagyon nem orulnek
Tudtok errol valamit?
Tudtok olyan oldalt, ahol ennek utana lehet jarni? (nem a www.microsoft.com-ra gondolok)
Ez a felvetes szamomra azert furcsa, mert a VS2008-ban ha jol tudom benne van a VB...A valaszokat, velemenyeket elore is koszonom!
ptamas
-
VIC20
őstag
Elmondom részletesebben.
Word-ben szeretnék alkotni valamit, ami képes összerakni egy dokumentumot anélkül, hogy "előre ismerné" annak tartalmát. Ezt tartalmazná a szövegfájl. Tehát a VBA program csak bekérné a változókat, kiválasztaná a megfelelő txt fájlt, aztán ráengedné az értelmezőjét.
Leegyszerűsítve valahogy így:
HunyóNeve$, " a hunyó!"
És akkor a program szépen a HunyóNeve változóból tenné be, hogy "Józsika" vagy "Pistike".
Tehát az eredmény ilyesmi lenne:
Pistike a hunyó!
Igazából persze bonyolultabb a dolog. Papíron egy egyszerűbb HA... AKKOR... szerkezetet lefirkantottam már, de a változókra való hivatkozás jelenti a fő gondot.
Arra gondoltam, hogy valamiféle előzetes "rögzítés" azért kellene: vagyis a változóneveket azért fixálni kellene, tehát ugyanazokat a változókat kellene használni a programnak, mint amelyek a leíró fájlban szerepelnek. Aztán a programba meg írni kéne valami kezelőt, mondjuk egy függvényt, ami visszaadja az adott változó értékét. Ehhez gondolom minden változót egyenként fel kellene vinni, "meg kell tanítani" neki. Sok változónál ez baromira nagy munkának tűnik. Főleg, hogy új típusokat is bevezetnék (Pascal-os rekord-szerűségekre gondolok), ez még bonyolítaná is.
Esetleg van valami huszárvágás-szerű megoldás? (Hivatkozni a változóra egy füzérrel? Kis túlzással adatból kódot csinálni?)
-
VIC20
őstag
Sziasztok! Lenne egy érdekes kérdésem:
Elég különleges módon szeretnék hivatkozni egy változóra. Nem a felhasználó beavatkozásán múlna a dolog, hanem egy állományból olvasnám be a nevét. Szerintetek van erre valamilyen módszer vagy valamilyen értelezőt kell írni hozzá?
-
sonar
addikt
Mobilra Basic Interpreter CelluarBasic
Ezt ki fogom próbálni! -
sonar
addikt
Sziasztok
Nem tudjátok,hogy mi a teendő ha 16-os sorszám feletti comportot szeretnék használni?
Nekem az mscomm32.ocx -el nem sikerült nagyobbat beállítani -
hornet88
csendes tag
Sziasztok!
dN/dt= r *N* (C-N) /N
Ezt hogy lehetne megoldani ha minden adat adott; és a dt-nek változni kell 1-től 0,001-ig? -
sonar
addikt
válasz
[HUN]Zolee #923 üzenetére
Szerintem ez is lehetséges... mondjuk ki kéne próbálni.
-
sonar
addikt
válasz
[HUN]Zolee #921 üzenetére
Jha, hogy egy teljes dimenziót szeretnél átadni?
Más winapi leirása nincs vkinek? Illetve egy jó webcíme?
-
sonar
addikt
válasz
[HUN]Zolee #919 üzenetére
Szerintem jó az elképzelésed. Bár ezt az egyszerre az egészet nem értem. Be kell rakni egy ciklusba (ahány eleműre lett definiálva a tömb) és annyiszor kell elvégeztetni.
-
[HUN]Zolee
őstag
Üdv.
Hogy tudok egy függvénynek megadni egy 2 dimenziós tömböt /egyszerre az egészet/ , majd a függvény értéke is egy tömb legyen?
Function fuggv (x(,)) As Array (,)
műveletek
End Function
Public Sub main()
Dim a(2,2) as Integer
a(,)=fuggv(a(,))
End Subvalami ilyesmi kellene hogy legyen, de nem tudom pontosan.
-
Xewwwman
csendes tag
Szerintem jó dolog az a gomb, gondolom mikor pl valamivel játszol és pont akkor zavarnak msn-en bizony jól jön [nem kell kilépni] (persze ez tárgytalan ha kilépsz mikor mész játszani)
De ez is csak alkalmazásfüggő, valamelyik egyszerűen nem reagál rá.
Vagy ha valami közben gyorsan megkell valamit nézni a neten de nem akarsz kilépni a játékból akkor se jön rosszul -
Polyák
tag
Ez érdekes!
Játék közben ha véletlenül lenyomtam a windows gombot, felugrott a start menü és a játékot lerakta tálcára. Nos ez elég idegesitő, föleg ha vmi akcio v. szimulátor játékról van szó. A windows gombot is le lehet tiltani?
Én nem VB-ben oldotam meg ezt.egyszerüen kiszedtem a windows gombot.
De gondolom jobb megoldás ha le van tiltva
-
Polyák
tag
Sziasztok!
Na ki min dolgozott a nyáronJönnek a hideg napok, ismét lecsücsülök a gép elé.
Most van időm, a nyár alatt nem is láttam VB-t.
Itt az ideje a folytatásnak.
Nem todom h mibe kezdjek, vagy hogy mik is a félbehagyott programjaim. Lusta voltam még megnézi is, hátha elmegy a kedvem. Nos, ki mit alkot éppen?
Üdv ujra! -
sonar
addikt
Hát a karakter konverzión gondolkoztam egy keveset, de úgy oldottam meg hogy csináltam egy szöveges fájlt amibe vannak a megfeleltetések (így sokkal dinamikusabb a program modul és bármikor felhasználhatom máshol is) és akár lehet cserélgetni / bővíteni / szűkíteni a listát egyszerűen:
pl.:
a=b
á=a
ő=o
aztán csinálok egy tmp fájlt amibe elvégzem a konverziót és a folyamat végén letörlöm az eredetit és a tmp-t másolom a helyére
képet meg eccerüen. Mivel html alapu a megjelenítés a szintén szöveges fájlban megadott stringre keresek rá és kicserélem a szöveget.
pl:
smile=img src=mosoly.gif
kb ennyi
[Szerkesztve] -
-
Polyák
tag
Köszi rákász és sonar!
Én is kerestem egy csomót, de nem találtam használhatót. Igaz én ugy kerestem hogy ''picture, resize, vb''
Köszi szépen!
Sonar! Amit küldtél az jó! Te csináltad?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Windows 10
- Autós topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Asztalos klub
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Erőgép kompakt tábla formájában a Redmitől
- További aktív témák...
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged