Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Digitális Állampolgárság Program
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26399 üzenetére
Nem Istennek kellene döntenie. Neki csak annyit kellene tenni, hogy ellát a megfelelő elmével és a megfelelő információval.
Mert akkor ebből ésszerűen őt választanám. Ha meg ez nincs meg, akkor ésszerű hogy nem választom, hiszen nem látom hogy Ő lenne a helyes választás.
Hiszen te magad írtad, hogy amíg meg nem tér az ember, nem megfelelő az elméje erre az igazságra.
Viszont ha nem megfelelő, akkor hogy dönthetne valaki ésszerűen a megtérés mellett?Te nem ítélsz el senkit, mégis ugyanezt a logikát alkalmazod, nem? Aki nem ért veled egyet, az mindenképp téved.
Mit gondolsz, lehetséges hogy Isten létezik, de a kereszténység mégsem igaz?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26398 üzenetére
De miért nem tesz akkor ellene Isten?
Azért,hogy a te döntésed legyen,hogy mellette döntesz vagy nem. Miért kéne neki döntenie? Azért,hogy minden felelősség Őt terhelje és rajtad semmi felelősség ne legyen és élhess bárhogyis bűnben ,mindenképp a menyországba juss? Ádám és Éva is ezt csinálta,másra hárították a felelősséget Ádám Évára,Éva a kígyóra. Mégis meg lett a következménye annak amit tettek."Aki velem egyetért, annak igaza van, aki meg nem az beteg. Beteg elmével nem látja az igazságot.
Onnan tudom hogy beteg, hogy nem ért velem egyet."Az Isten Igéjével jó ha egyetértünk,nem velem. Én nem ítélek el senkit,akárhogy is dönt,de a döntésének meg lesz a következménye. És ezt az Isten Igéje mondja.
Én vállalni fogom a felelősséget Isten előtt azzal kapcsolatban amit én megtanultam megértettem. Én vállalom a felelősséget,és bízom benne,sőt hiszem,hogy meg leszek jutalmazva a mennyben.
Sőt már kezdem látni az áldott életet most ebben az életben.Egy hindutól nem fogadható el ez az érvelés?
Beszélgess egy hinduval és ha téged ő győz meg,és te azt elfogadod,te majd azért fogsz felelni . Mindenkinek szabad választása van és sajàt felelősséggel tartozik,nem háríthatjuk a felelősséget sem másra,sem Istenre.
[ Szerkesztve ]
Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26397 üzenetére
De miért nem tesz akkor ellene Isten?
Én úgy látom egyébként az érvelés ez:
"Aki velem egyetért, annak igaza van, aki meg nem az beteg. Beteg elmével nem látja az igazságot.
Onnan tudom hogy beteg, hogy nem ért velem egyet."
Egy hindutól nem fogadható el ez az érvelés?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26396 üzenetére
Megpróbálom másképp, mert látom nem érthető.
Ha rosszul döntök egy mentális defekt miatt, vagy azért mert valamit nem tudok, az miért jó Istennek?
Nem jó neki,és neked sem. Csak a sátánnak jó. Ezért van az Isten Igéje,amiben rejlik az Igazság és az szabaddá tesz,ha megismerjük azt. Ezért adta nekünk Isten az Igét.:
2Tim 3:16 - 3:1716 A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,
17 hogy tökéletes, minden jó cselekedetre felkészített legyen Isten embere.A hindu példában akkor ha ugyanezt hallanám egy hindutól, el kellene fogadnom hogy így van?
Miért a hinduknál is van Megváltó aki örök Életet ad? És aki feltámadt a halálból a mi megigazulásunkért?
Ha azt elfogadod,a hazugságot fogadod el és nem leszel szabad.
Csak egyedül Jézus Krisztus a megváltó! Ő az Út az Igazság és az örök Élet! Nincs más![ Szerkesztve ]
-
MageRG
addikt
Megpróbálom másképp, mert látom nem érthető.
Ha rosszul döntök egy mentális defekt miatt, vagy azért mert valamit nem tudok, az miért jó Istennek?
Ő kihavíthatná ezeket, és attól én még ugyanúgy szabadon döntenék.A hindu példában akkor ha ugyanezt hallanám egy hindutól, el kellene fogadnom hogy így van?
"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26394 üzenetére
De ugyanakkor azt is írtad, hogy szerinted - ha jól értem - mindenkinek ilyen volt, de "kicserélődött" egy testies elmére a bűnbeeséssel.
Én így gondolom az eddigi Ige tanulmányozása eredményeként .
A szellemi elmének mindenképpen meg kellett lennie,mert a bűnbeesés után is kapcsolatban volt az ember Istennel. Sőt még Káin is miután megölte Ábelt. Tehát ez meg lehetett,de idővel a testies elme elnyomhatta azt,mert az ember idővel eltávolodott Istentől.
Idővel csak testies elmével gondolkodtak,és arra is volt példa, hogy csak pár ember élte túl például az özönvizet,annyira elsokasodott a bűn . Gondolom,azok az emberek,nem tudtak már szellemi elmével gondolkodni,és nem jelentett számukra semmit Isten. El is vesztek.
Jézus amikor kereszthalált halt és feltámadt,ez visszaállt,olyannyira,hogy aki újjászületik az Jézus szellemét megkapja és ha szellemben jár ,akkor Jézusi elmével gondolkodik. Élek többé nem én,hanem él bennem a Jézus Krisztus,és amely életet e testben élem, az Isten Fiában való- ( az Ő hitében,ahogyan Ő hisz) -hitben élem.
Ha valakiben pedig nincs a Krisztus szellemeyaz nem az Övé ( nem a Krisztusé ).
Tehát a sátáné. Nincs köztes megoldás,vagy ide vagy oda tartozom.Ezt Isten intézte (vagy hagyta)? Ha igen, miért - hiszen Ő azt szeretné hogy mindenki ismerje, nem?
Isten engedte,mert szabad akaratot adott és az embernek adta a hatalmat a földön és az vízeken és az azokon/ azokban élőkön. Ezt a beszélgetésünk kezdetén is leírtam. ( Túsz lett az ember) emlékszel?
Erre a hatalomra fájt a dicsőítő angyal foga,és mint angyal csalta meg az emberpárt. Ezután lett átkozott és és ördög/sátán/ hazugság atyja... nevekkel ezután illeti az Ige.De leginkább arra lennék kíváncsi, miért gondolod, hogy ez így igaz?
Ezt is leírtam már.
Én tudom,hogy igaz.Én legalábbis furcsának találnám, ha megtalálna egy hindu és azt mondaná nekem: azért nem hiszek Visnuban, mert anyagias elmével gondolkodom. Csak láthatja Visnu igazságát, aki megtért és újjászületett, lelki elmével. Ha ezt vitatod, akkor csak az anyagi elme beszél belőled.
Pedig így van. Ameddig nem születsz újjá,nem vagy a Krisztusé,és nem tudod alárendelni magad Istennek. Ha a szívedben vágysz rá,hogy megismerd Jézust és kéred,hogy bocsásson meg,és kereszteljen meg a Szent Szellemmel,akkor meg is teszi.
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26393 üzenetére
Bocs hogy ennyifélét kérdezek. Egy irányba kellene haladni.
De az az igazság, hogy kicsit olyan ez, mintha megmutatnál egy perzsa szőnyeget, azzal hogy milyen gyönyörű és hibátlan.
Én meg látnám hogy tényleg gyönyörű, de annyi helyen lóg belőle a szál, hogy meg se tudom számolni. És egyszerre öt helyen kezdeném felfejteni.De akkor maradjunk ennél a "szellemi elménél".
Azt írtad, hogy annak lehet csak, aki újjászületett Jézussal. De ugyanakkor azt is írtad, hogy szerinted - ha jól értem - mindenkinek ilyen volt, de "kicserélődött" egy testies elmére a bűnbeeséssel.
Ezt Isten intézte (vagy hagyta)? Ha igen, miért - hiszen Ő azt szeretné hogy mindenki ismerje, nem?
De leginkább arra lennék kíváncsi, miért gondolod, hogy ez így igaz?
Én legalábis furcsának találnám, ha megtalálna egy hindu és azt mondaná nekem: azért nem hiszek Visnuban, mert anyagias elmével gondolkodom. Csak láthatja Visnu igazságát, aki megtért és újjászületett, lelki elmével. Ha ezt vitatod, akkor csak az anyagi elme beszél belőled."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26392 üzenetére
De így döntött,Ő tudja,hogy kiben bízhat,mert a szívek és vesék vizsgálója."
- De akkor azt is tudja ki fogja meghallgatni az igét és ki nem. Míg a szószólói nem.
De akkor is kell mindenkinek hirdetni az Igét,mert meg van írva:
Máté 24:14 " És Isten országának ezt az evangéliumát hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek, és majd akkor jön el a vég."És mert Jézus ezt parancsolta:
Márk 16:15 - 16:1615 Azt mondta nekik: "Menjetek el az egész világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!
16 Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik."Akkor Isten miért nem mondja meg a hittérítőinek kihez beszéljenek?
Elmondta: mindenkinek!És miért vannak olyan emberek, akikben Isten nem bízhat? Nem Ő intézte így?
Nem,hanem a sátán. Ő hazudik az elmének.Isten miért nem csak szellemi elmével teremtett bennünket (hisz az sok mindenre alkalmas.
Az a véleményem,hogy a testi elme a bűnbeeséskor indult be az embernél,és kezdett el testiesen gondolkodni:1Móz 3:10 "Ő ( Ádám )így felelt ( az Istennek ): Szavadat hallottam a kertben, és megijedtem, mivel mezítelen vagyok, és elrejtőztem.
Egyáltalán miért létezik ez a világ, ha a szellemi világ sokkal-sokkal jobb? Miért nem ott élünk?
Azért létezik,mert Isten megteremtette,az ember pedig a bukása után ki lett zárva az édenkertből és a földön uralkodhatott tovább. Ez is a sátán miatt történt,miatta van szenvedés,fájdalom,betegség,munka stb...Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26391 üzenetére
"De így döntött,Ő tudja,hogy kiben bízhat,mert a szívek és vesék vizsgálója."
- De akkor azt is tudja ki fogja meghallgatni az igét és ki nem. Míg a szószólói nem.
Akkor Isten miért nem mondja meg a hittérítőinek kihez beszéljenek?
És miért vannak olyan emberek, akikben Isten nem bízhat? Nem Ő intézte így?Ha mind igaz, amit leírtál, Isten miért nem csak szellemi elmével teremtett bennünket (hisz az sok mindenre alkalmas)?
Egyáltalán miért létezik ez a világ, ha a szellemi világ sokkal-sokkal jobb? Miért nem ott élünk?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26390 üzenetére
Mert így döntött." - De pontosabb lenne ha ő maga adná át, nem?
De így döntött,Ő tudja,hogy kiben bízhat,mert a szívek és vesék vizsgálója."Akkor nálad a "szellemi", gyakorlatilag valami anyagi világon túli létezést jelent."
Hogy túli,vagy benne levő vagy a világunkat körbeölelő vagy ilyen vagy olyan ,azt nem tudom,csak azt tudom,hogy valós és jobb mint ez a világ:
Jel 21:4 - 21:74 És eltöröl az Isten minden könnyet az ő szemeikről; és a halál nem lesz többé; sem gyász, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé; mert az elsők elmúltak.
5 És ezt mondta az, aki a királyi székben ült: íme újjá teszek mindent. És ezt mondta nekem: írd; mert ezek a beszédek igazak és hűek.
6 Aztán azt mondta nekem: Meglett. Én vagyok az Alfa és az Omega, a Kezdet és a Vég. Én a szomjúhozónak adok az élet vizének forrásából ingyen.
7 Aki győz, mindent örökölni fog, és annak Istene leszek, és az fiam lesz nekem.Jel 22:3 - 22:5
3 És semmi megátkozott nem lesz többé; és az Istennek meg a báránynak királyi széke benne lesz, és az ő szolgái szolgálnak neki;
4 és látják az ő orcáját, és az ő neve a homlokukon lesz.
5 És ott éjszaka nem lesz, és nem lesz szükség szövétnek és nap világosságára, mert az Úr Isten fogja őket megvilágosítani; így élnek mint királyok örökkön örökké."..."Ez a szellemi elme is támaszkodik az érzékszervekre?"
Nem."És az a szellemi elme alkalmas másra is, a szellemvilág érzékelésén kívül?"
Igen,sok mindenre."Gal 2:20 Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem Krisztus; amit pedig most élek testben, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta érettem."
(Galata 2:20)
A Biblia nagyon egyértelművé teszi: teljesen meg vagyunk
váltva Jézus halála és feltámadása által. Megváltónk vére elmosta
emberi gyengeségeinket és tökéletlenségeinket. Amikor a Szellemén keresztül gondolkodunk és élünk, az olyan, mintha egyáltalán nem is mi élnénk többé, hanem Krisztus cselekszik,
gondolkodik, beszél, gyógyít és szeret rajtunk keresztül. Ez egy
gyönyörű ígéret, nemde?
Így gondolj erre amikor a szellemi elméről beszélek,így könnyebb megérteni,remélem.Annak is lehet szellemi elméje, aki nem keresztény?
Attól függ,te kit nevezel kereszténynek.
Az Ige szerint csak azoknak lehet szellemi elméjük,akik újjászülettek és megkeresztelte őket az Atya a Szent Szellemmel,azaz Jézus Krisztus szellemével.
Sok olyan,magát kereszténynek valló ember van aki nem született újjá és nem kapta meg az Atyától a Szent Szellem keresztséget. Nekik nincs szellemi elméjük.ÚSZ. szerint meg nem érdemes az itteni javakkal törődni. Jól értettem?
Jézus arra hívja fel itt a figyelmet,hogy hiába gyűjtünk földi javakat,ha a menyországba való javaink nincsenek és nem vagyunk jogosak a menyországba való belépésre.
Azért mondja, hogy :
"mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is."
Máté 6:21
És a belépő a menyországba az nem más mint Jézus Krisztus
Szent Szelleme.Ef 1:12 - 1:14
12 hogy dicsőségének magasztalására legyünk, mint akik előre reménykedtünk Krisztusban.
13 Őbenne titeket is – miután hallottátok az igazság beszédét, üdvösségetek evangéliumát, amelyben hittetek is – megpecsételt a megígért Szent Szellemmel,
14 aki örökségünk záloga, hogy megváltsa tulajdonát dicsőségének magasztalására.Róm 8:5 - 8:11
5 ...mert akik (hús)test szerint vannak, azok a (hús)test dolgain gondolkodnak (jár az eszük), akik pedig Szellem szerint, azok a Szellem dolgaival törődnek,
6 mert a (hús)test gondolatvilága: halál, a Szellem gondolatvilága: élet és békesség,
7 ezért a hústest gondolatvilága ellenségeskedés Isten iránt, mert az Isten törvényének nem veti alá magát, mert nem képes rá,
8 mert, akik (hús)testben vannak, Istennek tetszését nem képesek elnyerni,
9 de ti nem vagytok (hús)testben, hanem Szellemben, ha valóban Isten Szelleme lakozik bennetek, ha pedig valaki Krisztus Szellemét nem birtokolja, az nem az Övé,
10 de ha Krisztus bennetek (van), a test ugyan halott a bűn miatt, de a Szellem él az igazzá nyilvánítás által,
11 ha pedig Annak Szelleme, Aki életre keltette Jézust a halottak közül, bennetek lakozik, akkor az, Aki életrekeltette Krisztus Jézust, megeleveníti a ti halandó testeteket is a bennetek lak(oz)ó Szellem által,...Ezekben az Igékben is olvasható a a hús test szerinti gondolkodás. Ezt neveztem én testi elmének.
A szellemi elme oedig amikor az emberben jelen van Jézus Krisztus Szelleme és engedjük Őt cselekedni,és elhisszük amit az Igében Isten mond ránk,rólunk,velünk kapcsolatban és hát minden mást is és ezeket tényként kezeljük. Mert amit Isten mondott az IGAZ és tény. Akkor gondolkodunk Jézus Szelleme szerint,ha egyetértünk az Igével és az Atyával mindenben. És nem testies elmével azt mondjuk,hogy nincs Isten ,sem szellemvilág,sem azok amik meg vannak írva a bibliában azért mert érzékszerveink nem tapasztalják mindezt.Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26388 üzenetére
"Mert így döntött." - De pontosabb lenne ha ő maga adná át, nem?
Akkor nálad a "szellemi", gyakorlatilag valami anyagi világon túli létezést jelent.
Ez a szellemi elme is támaszkodik az érzékszervekre?
És az a szellemi elme alkalmas másra is, a szellemvilág érzékelésén kívül?
Annak is lehet szellemi elméje, aki nem keresztény?Egyébként azt írtad, hogy az ÓSZ szerint az ember feladata ennek a világnak a "gondnoksága", az ÚSZ szerint meg nem érdemes az itteni javakkal törődni. Jól értettem?
-
Anfänger
őstag
válasz BE4GLE #26387 üzenetére
"Mármint a központi idegrendszer. Az elme más. Az elme gondolkodik. A fent felsorolt létfenntartó funkciók gondolkodás nélkül is működnek. Ráadásul sok élőlény még központi idegrendszer nélkül is vígan eléldegél."
Igen igazad van,viszont az elme felel a tested irányításáért is,továbbá
a feladatai közé tartozik az érzés, a gondolatok, a vágyak, az álmok és az
akarat működtetése: örömöt és bánatot tapasztal. Összefogja és feldolgozza a érzékszervi
ingerek információit: a szem látását, a bőr tapintását, az orr szaglását, a fül hallását és a
nyelv ízlelését. Amikor a kezembe fogok egy almát, akkor annak látványát, tapintását és
illatát az elme értelmezi és ad mellé tartalmat. Tehát a testies elme amint fentebb írtam csupán és kizárólag az érzékszerveken keresztül kapott ingereknek hisz,és azokban bízik. A szellemi dolgokban,amit ugyancsak fentebb írtam,-
(Ján 4:24 Szellem az Isten; és akik őt imádják, szellemben és igazságban kell imádniuk.")-nem veti alá magát és nem képes felfogni.
Értsétek meg, hogy a testies elme nem akar
hazudni neked. Csak egyszerűen nem képes megérteni a Szellem dolgait. Valójában a testies elme annyire vak szellemileg,
hogy rendkívüli módon hajlamos bedőlni az ellenség gondola-
tainak és sugallatainak.
A testies elme nem így gondolkodik: „Ó, ezek ördögtől való
gondolatok, csak figyelmen kívül kell hagynom őket”, mivel a
testies elme nem tud teljesen hinni azokban a dolgokban, amiket nem lát (mint pl. az ellenség), vagy fizikai bizonyíték nélkül megérteni őket. Az ellenség könnyen lóvá tehet téged, ha nem
is igazán hiszel a létezésében.
A természetes elme világa nincs felkészítve a szellemi valóságban létező harcra. Az ördög ellen testies elmével küzdeni olyan,
mint fegyveres harcba elindulni játék fúvócsővel![ Szerkesztve ]
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26386 üzenetére
"De miért hagyatkozik az Isten emberekre, amikor azok is félreérthetik vagy rosszul adhatják át az üzenetet?"
Mert így döntött."A testies elme miért nem képes szellemi feladatokra?"
"Ján 4:24 Szellem az Isten; és akik őt imádják, szellemben és igazságban kell imádniuk."
Tehát a a testies elme,csak az érzékszervekre támaszkodik a hitet kivéve,ezért nem képes alárendelni magát Istennek."Egyáltalán mit értesz "szellemi" alatt?"
Amit fentebb írtam.
Bennünk pedig Krisztus elméje van”
(1 Korintus 2:16), és ez az elme szellemi elme,
amely megkülönbözteti és elfogadja a szellemvilág dolgait.
A teljes igazság az, hogy ha egyszer újjászülettél a Szellem által, akkor új elmét kaptál."Az utolsó kérdésem arról szólt volna, hogy miért törődjünk evilági dolgokkal, ha az igazi élet a túlvilágon van."
Ha jelenleg itt vagy testben,akkor nem árt törődnöd vele.Isten az régi szövetségben(ószövetség ) ezt mondta,:
1Móz 1:27 - 1:28
27 Megteremtette tehát Isten az embert a maga képére; Isten a maga képére és hasonlóságára teremtette: férfiúvá és asszonnyá teremtette őket.
28 Megáldotta őket Isten, és ezt mondta nekik: Szaporodjatok és sokasodjatok, töltsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain és a földön csúszó-mászó mindenféle állaton.Az újszövetségben pedig ezt:
Máté 6:19 - 6:21"19 Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a rozsda és a moly megemészti, a tolvajok kiássák és ellopják,
20 hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el.
21 Mert ahol a te kincsed van, ott van a szíved is."Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Anfänger #26385 üzenetére
"fenntartja a vér áramlását a szívhez oda-vissza, és működteti a tested létfontosságú rendszereit"
Mármint a központi idegrendszer. Az elme más. Az elme gondolkodik. A fent felsorolt létfenntartó funkciók gondolkodás nélkül is működnek. Ráadásul sok élőlény még központi idegrendszer nélkül is vígan eléldegél.
"nem a szellemi feladatok elvégzésére lett tervezve"
Vagyis a szellemi feladatok esetében is tök másra gondolsz, mint amire egy egység sugarú magyar anyanyelvű ember gondolna. Ha ilyen sajátos fogalomrendszert használsz, akkor nagyon gyakran félre fognak érteni.
Redmi Note 9 Pro
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26385 üzenetére
De miért hagyatkozik az Isten emberekre, amikor azok is félreérthetik vagy rosszul adhatják át az üzenetet?
A testies elme miért nem képes szellemi feladatokra? Egyáltalán mit értesz "szellemi" alatt?
Miért tiltakozik ez a testies elme Isten ellen, ha egyszer Isten adta azt is?
Az utolsó kérdésem arról szólt volna, hogy miért törődjünk evilági dolgokkal, ha az igazi élet a túlvilágon van. Egyáltalán minek létezik ez a világ, ha a túlvilágon van a lényeg?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26384 üzenetére
Tudom hogy szokásod nem gondolkodni a dolgokon, tehát:
Isten elég hatalmas hogy mindenkihez elérjen, ha akar.
Igen,mindenkihez elér az Ige hirdetése,de sokan nem fogadják be azt. Ugye,Isten embereken keresztül juttatja el az Ő Igéjét,jó hírét,bizonyságokat...Mire való a testies elme?
A testies elmének van helyénvaló funkciója az életünkben. Azért kaptuk, hogy a testünk megfelelően működjön a
természetes világban. A természetes, testies elme fenntartja a
vér áramlását a szívhez oda-vissza, és működteti a tested létfon-
tosságú rendszereit. Hasznos akkor is, amikor azokat a problémákat elemezzük, amelyek a fizikai valóságban merülnek fel.
A természetes elméd az, amely a matematikai és mechanikai
problémákat megoldja. Jó kitalálni, hogyan kell megszerelni az
autód, a hűtőd és a mosógéped, de nem a szellemi feladatok
elvégzésére lett tervezve.A testies elmével miért nem lehet eljutni Istenhez, ha ez a legfontosabb?
Az1 Korintus 2:14-ben ezt írja a Biblia: „Lelki ember
nem fogadja el Isten Szellemének dolgait, hiszen ostobaság
neki. Nem is ismerheti meg, mert szellemileg vizsgálhatók meg.”
Ez azonban nem kellene, hogy probléma legyen számunkra,mivel emlékszünk a fontos igazságra:
„Bennünk pedig Krisztus elméje van”
(1 Korintus 2:16), és ez az elme szellemi elme,
amely megkülönbözteti és elfogadja a szellemvilág dolgait.
A teljes igazság az, hogy ha egyszer újjászülettél a Szellem által, akkor új elmét kaptál. Amikor azt mondom, hogy új
elmét kaptál, akkor nem állítom, hogy a régi elme már nincs jelen, mert egyértelműen ott van. A kihívás éppen az, hogy a
régi elme még mindig tiltakozik, és beleavatkozik a Szellem
dolgaiba.
Nem azt mondom, hogy amikor elfogadtad Krisz-
tust, akkor a természetes elme ügye le lett tudva. Inkább azt
mondom, hogy amikor befogadtad Krisztust a szívedbe, egy új elmét kaptál. Választhatsz úgy, hogy az új elmét használod a szellemi járásodban, vagy engedheted a természetes elmédnek,
hogy továbbra is ő vezesse az életed,ahogy megtérésed előtt.
Ha engeded, hogy a természetes és testies elmédnél maradjon az életed irányítása, akkor az újjászületett életed hit és erő nélküli séta marad. Az eredmény egy olyan élet, ami semmiben
sem különbözik bárki másétól, aki ebbe a természetes világba
született.Miért kellene az egészséggel törődni azoknak, akik úgyis újjászületnek?
Honnan tudja valaki például 18-20 évesen,hogy 50 évesen meg fog térni? Ezt így eltervezi? Ha igen,honnan tudja,hogy az egészségkárosító dolgok miatt,megéli- e az 50 éves kort? Ha bűnben él és egészségtelen életmódot él,akkor elképzelhető,hogy megbetegszik.Tehát,hogyan számíthat valaki arra,hogy Istentelen életet él,szennyeszi a testét különféle egészségre káros dolgokkal,aztán majd ha megöregszik,vagy megbetegszik,akkor majd megtér?
Vagy hogyan érted?Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26383 üzenetére
Tudom hogy szokásod nem gondolkodni a dolgokon, tehát:
Isten elég hatalmas hogy mindenkihez elérjen, ha akar. Miért kell akkor embereknek közvetíteni?
Miért adott az Isten kétféle elmét az embernek? Mire való a testies elme?
A testies elmével miért nem lehet eljutni Istenhez, ha ez a legfontosabb?
Miért kellene az egészséggel törődni azoknak, akik úgyis újjászületnek?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26381 üzenetére
Hogy megismerjék az igazságot.Hogy bekerüljenek Isten Királyságába.Hogy szabadok, áldottak lehessenek,bővölködő életük legyen,eleve hogy Életük legyen,és elnyerjék az örök életet. Továbbá,hogy egészségesek maradjanak és tudják meg,hogy ha újjászületnek,akkor Isten gyermekeivé válnak és Isten abban a pillanatban eltörli minden bűnüket és megszenteli,megtisztítja,megáldja és erővel ruházza fel őket.
-
-
Anfänger
őstag
A természetes elmének nehézségei vannak azzal kapcsolatban, hogy higgyen Isten Igéjében. Ez azért van, mert nehéz
elfogadnia tényként azt, amit nem láthat vagy érzékelhet. Problémája van azokkal a dolgokkal, amelyeket Isten Szava igaznak
nyilvánított ki, amikor azok a természetes érzékszervekkel nem
láthatóak vagy nem érzékelhetőek. Ugyanúgy, ahogy a rádióhullámok: akár hiszed, akár nem, Isten valós, élő és jelen van.
És az Ő Igéje igaz.
Itt a különbség aközött, hogy próbálod elhinni Isten dolgait a testies elméddel, vagy valóban elhiszed őket a szellemi elmével.
Amikor a szellemi elméből kiindulva munkálkodsz, akkor nem
kell ilyenekkel megbirkóznod: „Ó, ez hogy működik? Hadd értsem meg teljesen, hogy ez hogyan működik. Hadd vezessem le, hogy ez hogyan lehetséges. Úgy értem, tényleg hogy lehetséges,
hogy ez megtörténhet?”
Amikor így gondolkodunk a testies elménkkel a Szellem
elméje helyett, akkor a „próbáljuk megfejteni a dolgot” mocsarában találjuk magunkat, mielőtt képesek lennénk elfogadni,
átvenni és elhinni. Ez nem az, ahogy Isten működik – Ő egyszerűen csak tudja.
El tudod képzelni ezt a típusú hitet, amikor Krisztus elméjével kezdesz el működni és ez az elme Isten Igéjével teljesen egyetért?
A krisztusi elmének egyáltalán nincs semmilyen érve vagy véleménykülönbsége Isten Szavával szemben.
Sőt, teljes és
megkérdőjelezhetetlen összhangban áll Isten Igéjével, mivel a krisztusi elme megérti, hogy Isten Igéje egyszerűen tény és nem elmélet.
Nem egy vélemény vagy egy vágyálom. Csupán megkérdőjelezhetetlen tény.
El tudod képzelni, hogy ebből a gondolkodásmódból cselekszel? Képzeld el, hogy csak ránézel Isten Igéjére, és ezt mondod:
„Ó, az Ige ezt írja. Ez egy tény, nem szükséges bármit is feldolgoznom. Nem kell megértenem. Nem kell gondolkod-
nom róla.”
Olyan, mintha matekdolgozatot írnál és az egyenlőségjel
utáni válaszok már mind ki lennének töltve, nem is kellene őket kiszámolnod. Csak hangosan felolvasod: „Kettő meg kettő
az négy. Ez az. El van rendezve.”
Így néz ki, amikor tiszta hitből cselekszel. Isten szerinti hitből. A tiszta hit egyszerűen az, amikor Krisztus elméjéből
működsz, amely Isten Igéjével már teljes egyetértésben van.Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
Anfänger
őstag
Minthogy a test törekvése ellenségeskedés Istennel,
mert az Isten törvényének nem veti alá magát, és nem is
tudja magát alávetni. (Róma 8:7)
A „test” szóra használt eredeti görög szó a sarkos, ami egyszerűen „húst” jelent. A testies (természetes, érzéki) elme törekvése ellenségeskedés Istennel. Az itt használt „ellenségeskedés” szó eredetiben a görög echtra, jelentése: „elutasító”. Szóval a természetes, hústest „testies elme” nemcsak képtelen
megérteni és elfogadni a szellem dolgait, hanem valójában
elutasító Istennel szemben és képtelen elfogadni vagy elhinni
Isten Szavát.
Erre ezt mondhatod: „Ellenséges? Ez egy agresszív szó. Nem
hiszem, hogy természetes elmém ellenségesen érez Isten iránt.”
Hadd magyarázzam el.
Az iskolában észrevettem, hogy ezt mondogatom: „Utálom a
matekot”, teljesen ellenségesen. De miért lettem volna ellenséges
a matekkal szemben? Azért, mert amikor már elértem egy bizonyos szintet, frusztrált, hogy nem vagyok jó matekból. Valaki
elkezdte keverni a betűket a számokkal, és hirtelen frusztrált
lettem, ahogy ezt az őrültséget megpróbáltam megérteni.
Csalódott lettem, amikor megpróbáltam megérteni azt, aminek nem volt értelme, és ez a frusztráció feldühített.
Így reagáltam:
„Mindent megteszek, hogy megértsem, de egyszerűen nem megy!”
Ez az, ami a testies elmében történik, amikor Isten így szól:
„Hidd el!” a testies elme erre így felel: „Ez hogyan lehetséges?
Ezt nem tudom elfogadni!”
Ha nincs értelme, akkor a testies
elme nem tudja befogadni. Viszont meg kell értened, hogy a
krisztusi elme benned másképpen beszél.
Így szól: „Nem kell rajta gondolkoznom. Ha Isten mondta,
akkor egyszerűen ez az igazság.”
A Róma 8:7 azt tanítja, hogy a természetes, testies elme
„nem veti alá magát Isten törvényének, nem is tudja alávetni magát”.
Szóval, mit árul el ez nekünk a természetes, érzéki, testies
elme tulajdonságairól és korlátairól?
Hogy nem veti alá magát
Isten törvényének. Az „alávetni” szó az eredetiben a görög hupo-
tassó, ami azt jelenti, hogy behódol, leigáz, valaminek alárendel. Más szóval a természetes, érzéki, testies elme nem hódol be
Isten Igéjének.Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Attila2011 #26363 üzenetére
Megnéztem a görög szöveget is. A "szeretteim" és "szeretett barátom" megszólításoknál is agape szó szerepel. Szóval semmi különleges nincs abban a szóban. Az a hétköznapi értelemben vett "szeretlek". Már amennyiben hitelt adhatunk az online fellelhető görög szövegnek. Én a helyedben nem gondolnám ezt nagyon túl. Amit a Wikipédián találtál az csak teológiai belemagyarázás.
Redmi Note 9 Pro
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Fire/SOUL/CD #26369 üzenetére
Miért kell az erdőnek teremtő? Talán azért mert komplex?
Ami az életjátékot illeti: Nem tudom, hogy érted, hogy ugyanaz az alakzat marad életképes. Sokféle életképes alakzat létezik. Főleg ahhoz képest, hogy maga a játék milyen egyszerű alapokon nyugszik.
Azt meg aztán főleg nem értem honnan veszed, hogy a világ törvényei lehetetlenek, vagy akár maga az univerzum. Itt vagyunk, vagy nem?
Redmi Note 9 Pro
-
MageRG
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #26369 üzenetére
Szerintem ebből egy dolog következhet: a jelenlegi fizikai modellünk nem képes maradéktalanul leírni a világot.
Az hogy ez tudatos lenne, az elég meredek.
Elég csak belegondolni vajon hogy nézne ez ki, ha nem tudatos folyamat eredménye...
Az Univerzum egyébként nem végtelen."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
félisten
válasz BE4GLE #26332 üzenetére
"Ha mész az erdőben és találsz egy házat, joggal gondolhatod, hogy azt "valaki" felépítette."
Nem. Azt kérdem, ki hozta létre az erdőt..."Klaszikus érv az univerzum eredete kapcsán, hogy ezt a komplex világot, csak egy komplex "valaki" hozhatta létre. A gond csak az, hogy ebben az esetben ennek a valakinek is szüksége van egy teremtőre, hiszen ő maga is komplex."
Jogos, ez paradoxon(eredőn kívül)..."Amúgy meg egyszerű szabályokból is lehet, bonyolult és változatos világokat alkotni. Lásd "életjáték" és egyéb iterációi."
Igen, csak az a gond, hogy mindig ugyanolyan alakzat marad "életképes"... (lehet gombot varrni rá...)"A mi világunk törvényei ezeknél valóban bonyolultabbak, és emiatt az univerzum is, de a "valaki" bevezetése az egyenletbe nem sokat segít. Hiszen akkor a következő kédés az, hogy honnan lett az a "valaki", aki ezekkel a bonyolult törvényekkel elő tudott állni."
Nem csak, hogy bonyolultabbak, hanem -jelenlegi ismereteink szerint- lehetetlenek...
A jelenleg "népszerű" Big Bang Theory (Ősrobbanás) elmélet mellet pont annyian vannak, mint amennyien ellene, azon "egyszerű" oknál fogva, hogy nincs létező -komplex- egyenlet sem, amivel le tudjuk írni, ami ott lezajlott (egyenlettel és ebből származtatott fizikai törvénnyel sem), az, hogy mi is történt/történhetett, nem modellezhető, szimulálható, emulálható stb stb...
Ebből -jelenleg- 1 dolog következhet (semmi más), hogy az ott történtek (mert, megtörténtek, és szabályok jöttek létre stb), az tudatos...UI: Egy okos emberke azt mondta, hogy: Az emberi elme 1 dolgot képtelen felfogni, a végtelen fogalmát... Tökéletesen igaz (azt hiszed, hogy felfogtad, de nem) ...
"Végtelen Univerzum", na ezmiez...[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Miklós315
aktív tag
válasz Attila2011 #26360 üzenetére
...vagy átugrod a felesleges - és már korábban többször lefutott - köröket, és a végére ugrasz: a teremtés célja.
1. Jézus ógörögül beszélt? Ő írta le a saját tanítását? Az evangélium szerzőinek "szerzői szándéka" (tudatos torzítások), a fordítás sajátos volta (vétlen torzítások), a másolási hibák, stb., stb. mint tényezők.
2. Mit tud kezdeni pl. egy mai magyar (angol, német, stb.) a Bibliával ("szeretet" =/= "szeretet" tartalmilag - ahogy Te is levezetted, helyesen -, de formailag igen).
3. Google-keresés: 1 perc és felgöngyölítve a felvetett kérdés (~vád), pláne, ha eleve szakirodalom mentén elégíti ki kíváncsiságát a "kérdező"...Az egészre mindig ugyanaz a válasz illeszkedik: "járj utána baszki, ezer-évek óta fejtegetik..."
Szerinted naiv érdeklődés állt a kérdésfeltevés mögött?Akkor lássuk:
"Tehát ezért hülyeség a másik fórumozó érvelése."
"legalább 7 különböző szót ismerünk arra, amit a mai nyelvekben szerelemnek vagy szeretetnek fordítanak. Természetesen mind a hét különböző jelentéssel, akár árnyalatnyi, akár jelentősebb különbséggel"
-->"a Biblia egy tömör, tömény fogalmazású szöveg, vagyis kibontandó a mögöttes tartalom""A bizalmat ki kell érdemelni. A megismerésnek meg aztán végképp semmi köze a szeretethez."
-->"Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. (...) bízz Benne és ismerd Őt.""A szeretet szót kétlem, hogy bárki félrefordítaná."
"#26361 BE4GLE" (itt az egész komment lényeges)De egy dolog még mindig nincs felvetve, pedig a leglényegesebb kérdés: miért azokat és azokkal a szavakkal adta Krisztus (és az evangelisták) e tanításokat?
Nemde a teremtett rend lényege, és a benne foglalt helyünk, szerepünk - a létünk oka és célja, legvégül módja - került kifejtésre?
--> "a teremtett rendben megleled a helyed a lázadás káosza helyett"[ Szerkesztve ]
"Szerintem."
-
MageRG
addikt
válasz Attila2011 #26365 üzenetére
Viszont ha ragaszkodsz ehhez a "tényleg megszeretjükhöz", az egyáltalán nem rajtunk múlik, nem gondolod?
Nem rajtunk múlik hogy megszeretünk-e valakit. Legfeljebb esélyt adhatunk neki."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Attila2011
aktív tag
-
MageRG
addikt
válasz Attila2011 #26363 üzenetére
Igen, és ez tudjuk miért van. Coping.
Ez sem egy tudatos döntés.
Ez csak azt mutatja, mennyire más fogalmakkal dolgoztak 2000 évvel ezelőtt.
Vagy úgy gondolod hogy addig kell győzködni magunkat hogy szeretünk valakit, amíg tényleg elhisszük?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
MageRG
addikt
Ez sok mindent megmagyaráz, mert régen nem elsősorban szerelemből házasodtak.
-
BE4GLE
aktív tag
Az ógörög tudásom picit hiányos. Szóval be kell érnem azzal, amit a Wikipédiárol másoltál. Ha ez az ógörög agape szó valóban a legerősebb szó a szeretetre, akkor ugyanazt kell jelentse, mint amikor azt mondod az asszonynak, hogy "szeretlek". És nem azt, hogy "szerelmes vagyok beléd". És hasra ütve rákerestem néhány olyan nyelvű Biblia fordításra, amit még megértek. Mindegyik a "szeret" szót használja. Azt a szót, amit azokra használsz, akik fontosak neked.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
Attila2011
aktív tag
válasz MageRG #26359 üzenetére
Nagyon jól látod, a mérvadó az ógörög; legalább 7 különböző szót ismerünk arra, amit a mai nyelvekben szerelemnek vagy szeretetnek fordítanak. Természetesen mind a hét különböző jelentéssel, akár árnyalatnyi, akár jelentősebb különbséggel. Például az eros inkább testi szenvedélyt fejez ki (nem mindig), míg az agape a legmagasabb rendű szeretet, ami nem feltétlenül jár együtt érzelmi felütéssel. Isten ezért parancsolhatja a Bibliában, hogy ellenségeinket is szeressük, ott is az agape szó szerepel. Az agape nem valami érzelmi ömleny, hanem általában tettekben mutatható ki, sőt tanulható is. Ebből ered az ún. agapé, szeretetlakoma/vendégség is.
Tehát ezért hülyeség a másik fórumozó érvelése.Még egy másik érdekes szó a szeretetre a philia, talán ezzel írható le legjobban az a fajta érzelmekből fakadó szeretet, amire e szó első hallásakor gondolunk. Philiával természetesen nem tudnánk szeretni ellenségeinket, testvéri, baráti szeretetnek szokták fordítani.
A magyar szerelem szó se csak szexuális vonzalmat jelent, például a Biblia használja Jézus és az Egyház (benne pedig a hívek) kapcsolatára is, sőt Jézus ebben vőlegényként szerepel.
-
-
BE4GLE
aktív tag
-
Miklós315
aktív tag
válasz BE4GLE #26353 üzenetére
Azt mindig elfelejti a "szakmai zsűri", hogy a Biblia egy tömör, tömény fogalmazású szöveg, vagyis kibontandó a mögöttes tartalom.
Pl.: Hét szó a kereszten
Továbbá szövegértés: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből."
Szívedből, lelkedből, elmédből - avagy higgy, bízz Benne és ismerd Őt. Nem csak bemondásra kell, hanem elfogadva a megismert igazságot (ha elfogadod..., ha megismered...), nem lázadsz, hanem a teremtett rendben megleled a helyed a lázadás káosza helyett.[ Szerkesztve ]
"Szerintem."
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Miklós315 #26352 üzenetére
A "szeresd Uradat" egész konkrétan egy marhaság. A szeretet nem parancsra működik. Azt vagy érzed, vagy nem. A "szeresd felebarátodat, mint saját magadat" egy szép gondolat, de szerintem a szeretet szó itt nem helytálló. Nem feltétlenül kell szeretni ahhoz a másikat, hogy emberségesen viselkedj vele.
Redmi Note 9 Pro
-
MageRG
addikt
-
MageRG
addikt
Kicsit feldobom a témát:
Hívőket kérdezem, találkoztak-e, beszélgettek-e antinomianista kereszténnyel?
Mi a véleményetek ezekről a tanokról?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
1Pét 1:3 - 1:12
3 Áldott az Isten és a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja, aki az ő nagy irgalmassága szerint újonnan szült minket élő reménységre Jézus Krisztusnak a halálból való feltámadása által,
4 Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra,
5 Akiket Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre, amely készen van, hogy az utolsó időben nyilvánvalóvá legyen.
6 Amelyben örvendeztek, noha most kissé, ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között,
7 Hogy a ti kipróbált hitetek, ami sokkal becsesebb a veszendő, de tűz által kipróbált aranynál, dicséretre, tisztességre és dicsőségre méltónak találtassék a Jézus Krisztus megjelenésekor;
8 Akit, noha nem láttatok, szerettek; akiben, noha most nem látjátok, de hisztek [benne], kibeszélhetetlen és dicsőült örömmel örvendeztek:
9 Elérvén hitetek célját, a lélek üdvösségét.
10 Amely üdvösség felől tudakozódtak és nyomozódtak a próféták, akik az irántatok való kegyelem felől jövendöltek:
11 Nyomozódván, hogy mely vagy milyen időre jelenté [azt] ki a Krisztusnak ő bennük levő Lelke, aki eleve bizonyságot tett a Krisztus szenvedéseiről és az azok után való dicsőségről.
12 Akiknek megjelentetett, hogy nem maguknak, hanem nekünk szolgáltak azokkal, amelyeket most hirdetnek nektek azok, akik prédikálták nektek az evangéliumot az egekből küldött Szent Lélek által; amikbe angyalok vágyakoznak betekinteni.Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
Miklós315
aktív tag
Az áteredő bűn: rossz nevelés.
A felmenők felelőtlenül, léhán és bitang módon teszik tönkre (tudatosan vagy tudattalanul) az utódokat, akik felmenőkként tovább folytatják az áthagyományozást. Néhol megtörik a folytonosság, de máshol felbukkanva utat tör magának a rossz.
Sebzett haramiákat szabadítunk a világra, generációról generációra fenntartva a rend megbontásának láncolatát.
- "Erre a világra...?!"
- "Nem kéne ilyennek lennie...""Szerintem."
-
MageRG
addikt
válasz lezso6 #26341 üzenetére
"...bugyuta új ateista megfejtések..."
Nyilván valami nagy trauma ért, ami megingatta a meggyőződésedet az ateizmusban.
Ezért tagadod nyíltan az ateizmust.
De ne félj, az ateizmusban akkor is megnyugvást találsz, ha te nem hiszel benne. /s"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
válasz BE4GLE #26340 üzenetére
De ahhoz nem kell új topikot nyitni, itt van ez. Aki hívő, az ír ide. Ahogy a politika topik mellé sem nyitunk külön topikot egy-egy pártnak.
Persze, hogy van itt bugyuta keresztény világmegfejtés is, csak annyit mondtam, hogy a bugyuta új ateista megfejtések már szinte offnak számítanak ebben a topikban.
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
BE4GLE
aktív tag
válasz lezso6 #26339 üzenetére
Azért mert keresztény topikot keres. Keresztény hívők gondolataira kíváncsi és velük beszélgetne szívesen. A kereszténység nem az egyetlen vallás. És az a nyolc évvel ezelőtti moderáció amit megosztottál fentebb, elég világosan leírja, hogy ez nem egy olyan keresztény topik, amit szazbolha keres. Nem nagyon követtem ezt a topikot az elmúlt néhány évben, szóval nem tudom mit jelent az "ateista világmegfejtés". Én inkább "keresztény világmegfejtéseket" láttam amióta nézegetem. Arra pedig egy ateista is egész nyugodtan reagálhat. Nem kell hozzá keresztlevelet felmutatni. Bőven belefér a moderációban leírt keretbe. A korábbi beszélgetéseket nem volt türelmem végigböngészni, szóval ha valamin átsiklottam, előre is elnézést kérek.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
válasz BE4GLE #26337 üzenetére
Miért kéne ehhez új topikot nyitnia? Ez a vallás topik, idevaló téma. Sőt konkrétan sokkal jobban témába vág, mint az elmúlt évek bugyuta új ateista világmegfejtései, amivel kb mindenkit sikerült innen elüldözni.
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
BE4GLE
aktív tag
válasz szazbolha #26336 üzenetére
Nem haragszom. És tényleg arra bátorítalak, hogy nyiss egy "Kereszténység" topikot, mivel a "hittel rendelkeznek" is egy elég tág fogalom. És amúgy is azt írtad, hogy első sorban keresztényekre vagy kíváncsi. Szerintem Miklós315 és Anfänger is szívesen benéz majd oda időnként. Az első hozzászólásba szerintem elég csak egy "célkitűzést" és "házirendet" írnod.
Redmi Note 9 Pro
-
BE4GLE
aktív tag
válasz szazbolha #26334 üzenetére
Nos, ez kétség kívül így van. De akkor ne állítsuk be az istenhitet egy racionális következtetésnek. A "léteznie kell" érvelés alapjaiban hibás. Azzal nincs semmi gond, ha mondjuk azért hiszel benne, mert úgy érzed, hogy jó hatással van az életedre.
Az én személyes véleményem egyébként az, hogy ha valami igaz, akkor nem olyan nagy elvárás, hogy logikus is legyen.
Redmi Note 9 Pro
-
MageRG
addikt
válasz BE4GLE #26332 üzenetére
Több logikai buktató is van ebben a gondolatmenetben:
- a világ alapállapota a káosz, amire valami/valaki rákényszeríti a rendet (miért?)
- a tervezett dolgok gyakran komplexek, tehát ami komplex, az biztosan tervezett
- ha nem ismerjük egy jelenség okát, amögött biztosan valamilyen ágens van
- ennek az általánosítása, a tudatlanságból érvelés
- a lezárás igénye ("nem tudom" helyett, "ez azért van, mert...")
- special pleading[ Szerkesztve ]
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Fire/SOUL/CD #26329 üzenetére
Elsőre lokikusnak tűnhet ez a gondolatmenet. Ha mész az erdőben és találsz egy házat, joggal gondolhatod, hogy azt "valaki" felépítette. Klaszikus érv az univerzum eredete kapcsán, hogy ezt a komplex világot, csak egy komplex "valaki" hozhatta létre. A gond csak az, hogy ebben az esetben ennek a valakinek is szüksége van egy teremtőre, hiszen ő maga is komplex.
Amúgy meg egyszerű szabályokból is lehet, bonyolult és változatos világokat alkotni. Lásd "életjáték" és egyéb iterációi. A mi világunk törvényei ezeknél valóban bonyolultabbak, és emiatt az univerzum is, de a "valaki" bevezetése az egyenletbe nem sokat segít. Hiszen akkor a következő kédés az, hogy honnan lett az a "valaki", aki ezekkel a bonyolult törvényekkel elő tudott állni.
[ Szerkesztve ]
Redmi Note 9 Pro
-
szazbolha
addikt
"Ha belépsz egy templomba tégy úgy mintha ott volna."
Tetszett az írásod.
Amikor besoroztak katonának egy nagydarab srác becsempészte a Bibliát, nem tudom hogy csinálta elvileg személyes holmit nem tudtunk bevinni első nap. Addig csak távolról láttam a Bibliát, de ott 3 éjjel alatt átolvastam. Katonaként sosem beszéltünk hitről vagy Istenről.
Még újonc korukban leszerelték a srácot, illetve egyszer csak eltűnt. Nevére sem emléxem.A dolgok változnak, járom az országot és néhány hotelben ott Biblia. Az éjjeliszekrényben vagy a fiókjában. És soha nem érzékeltem olyan vallás és kereszténység ellenességet mint mostanában.
-
MageRG
addikt
Más meg azt gondolja, hogy nem kell minden villanykapcsolóhoz egy manó, aki belerúg az elektronokba ha megnyomod.
Egyébként +1"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
félisten
válasz MageRG #26326 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint, a Biblia (evangélikus vagyok..., lehet más vallásban működik) a szellemvilágot nem is tárgyalja, mert nincs ilyen, nem létezik... (tudomásom szerint ilyen "szférák" vannak, de szellemvilág nincs.)
Mondjuk ezt saját tapasztalat miatt kétlem, és akkor finoman fogalmaztam, kőkemény matematikus vagyok (9. fokú egyenletek stb, most épp AI fejlesztésen vagyok, rákkutatás), szóval nehéz egyeztetni a vallást a számokkal, de megteszem, mert mindig, amikor kimegyek este, és felnézek az égre (világvége tábla után lakom amúgy, és még az is át van húzva bammeg... ), akkor mindig tudatosul bennem, hogy ezt a "kócerájt" törvények uralják, és ezen törvényeket "valaki" összexarta (de rendesen)[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26320 üzenetére
De Isten gyermekei ismerik az Igét,ezért tudják,hogy a rossz szellemek nem tesznek semmi jót és nem gyógyítanak,mert akkor saját magukkal meghasonlanak,és elpusztulnak.Isten Igéje ezt is megválaszolja.
Márk 3:22 - 3:26
" Az írástudók pedig, akik Jeruzsálemből jöttek vala le, azt mondák, hogy: Belzebúb van vele, és: Az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket.
23 Ő pedig magához híván azokat, példázatokban monda nekik: Sátán miként tud Sátánt kiűzni?
24 És ha egy ország önmagában meghasonlik, meg nem maradhat az az ország.
25 És ha egy ház önmagában meghasonlik, meg nem maradhat az a ház.
26 És ha a Sátán önmaga ellen támadt és meghasonlott, nem maradhat meg, hanem vége van."Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26306 üzenetére
Tudtad, hogy az tudatos gondolkodás fejleszthető?
Mondjuk elképzeled, hogy Józsi, aki újjászületett a Repülő ember hitében elmondja:
"Szívesen meghallgatom más emberek hitvallását, de meggyőzni nem fog, mert már tudom az igazságot.
Hiába hiszel a Szentírásodban, arról csak te gondolod hogy igaz. Mert hamis hit."Lehetőleg mielőtt posztolsz...
-
MageRG
addikt
válasz Miklós315 #26308 üzenetére
Igen, már hallottam ezt az indokot.
Mert Isten azt akarja.
Szerintem meg Isten azt akarja, hogy "szekularizált bürokraták és profitérdekelt csoportok egymás ellen uszítsák a vallásokat". Megérett a reset.
Ha ezt nem látod, szimplán csak nem vagy olyan bölcs, mint Isten.
Ugye milyen értelmetlen így érvelni?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Miklós315 #26314 üzenetére
Nincs definiálva, hogy mi a topikba illő. És ez a topik a "Társadalom, közélet" kategóriában van. Szerintem ez a két fő oka annak, hogy a topik úgy néz ki, mint a Politika topik. Amit szazbolha ír, az inkább közösségi topiknak hangzik. És ha bárki csinálna ilyet, az ateisták is messze elkerülnék. Nyugodtan le lehet írni az első hozzászólásban, hogy a topik célja, hogy "összehozza a keresztényeket". Legyenek akár katolikusok, protestánsok, vagy tudomisén.
Redmi Note 9 Pro
-
Miklós315
aktív tag
válasz BE4GLE #26313 üzenetére
Miért kéne? (Redundancia)
Aki akar, írhat bármi topikba illőt. Egyelőre (régóta) az ateista invázió dominálja, de ha sok hívő a sok saját dolgát írná, máris más arányok, hangulat dominálna.
Nem muszáj vitatopiknak lennie, kérdés: az ateisták miért erőltetik a "vitát" (toleranciából, sokszínűségből, érdeklődésből, stb.?)?"Szerintem."
-
BE4GLE
aktív tag
válasz Miklós315 #26297 üzenetére
"minden csak éppen-átmenetileg-konszenzuálisan-elfogadott bizonyság, nincs egzakt igazság"
Így van. Haladni kell a korral. Ez nem szül bizonytalanságot."ateista világkép"
Nincs ateista világkép. Isten felelőssége csak akkor merülhet fel, ha létezik. Egyéni és társadalmi felelősség van. Azért kell mellőzi a hitet társadalmi kérdésekben, mert csak így lehet együtt élni egy sokhitű, sokszínű világban. Az abortusz kérdésben is azért létezik a támogató oldal, mert racionálisan vizsgálják a kérdést. A hitet mellőzve. A melegek jogait is azért védik sokan, mert evidens, hogy nekik is jár a boldogság. A hitet mellőzve. És még sorolhatnám."be sem merik vallani, hogy rettegnek a bizonytalanságtól"
Én készséggel beismerném, ha tudnám mi a fenéről beszélsz?Redmi Note 9 Pro
-
Miklós315
aktív tag
válasz MageRG #26304 üzenetére
"nem az a baj, hogy a saját morális-etikai rendszerük alapján foglalnak állást. Hanem az, hogy nem tudják megmagyarázni ez másnak MIÉRT lesz jó."
1. De, meg tudják magyarázni.
2. Elfogadni viszont nem muszáj az érvelést, de megtagadni a hivatkozást ( =hogy érvelhessenek), az elfogadhatatlan!"Hanem egy olyan érvrendszer mentén kellene ezt felépíteni, ami nem kezel kitüntetettként egy vallást sem."
Jelenleg az abc-lobbista kitüntetettség diktál és mindenkit szénné bélyegez (jogi úton is meghurcolva), aki ellenérvelni merészel.
Kettős mérce és képmutató arcátlanság."Nem az "ateista kisebbség" akarja megszabni"
De, ezek mind ateisták - és/vagy legfeljebb sátánista csoportosulások.
Szekularizmus ma"ez az elv épphogy a vallás védelmében van. Igen, a tiedet is védi"
NEM! Ez hazugság! És befejezhetnéd ezt a hazudozást (csúsztatsz meg terelsz).
A szekularista bürokraták és profitérdekelt csoportok az egyes vallásokat egymás ellen használva fel, mindenkit destabilizálnak, hogy szavazat és olcsó rabszolga (humánerőforrás) formájában maguk alá gyűrjék az érintett tömegeket - azok identitásának felmorzsolásával.
Sem az objektív igazság, sem az ideológiákba csomagolt ál-jóemberkedés, sem a társadalmi tömegek érdeke nem áll emögött, csakis kapzsiság és gátlástalanság.[ Szerkesztve ]
"Szerintem."
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26305 üzenetére
"Sajnos az "Isten szelleme ilyen megértésre juttatott".
Nem sajnos,hanem dicsőség az egy igaz Istennek ezért. És azért mert kiragadott engem a hamis hitből,ami ugyanaz,mint az ateizmus.
Ami nekem volt ,halott hit,ugyanis semmiben sem különbözik az ateizmistól ."De nem fogja meghallgatni, mert nem érdemes. Hiszen ez ellentmond az ő szent szövegeinek, az ő értelmezésének, vagyis hamis."
Dehogynem. Ezt csak te gondolod.Róm 8:19 - 8:20
19 Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.
20 Mert a teremtett világ hiábavalóság alá vettetett, nem önként, hanem azért, aki az alá vetette.
Sokan meghallgatják az örömhírt. Sokkal befogadóbbak az emberek,mint te azt gondolod."Ő viszont szívesen elmondja neked a saját hitvallását. Hiszen - szerinte - te hamisan hiszel, és csak idő kérdése amíg meghallod az igaz Igét".
Én már felismerem,amikor hazugságot hallok,és tudom mi az Igazság, ezért nagyon szívesen meghallgatom az emberek saját hitvallását,de káromra nem válik.[ Szerkesztve ]
-
MageRG
addikt
válasz Anfänger #26303 üzenetére
Sajnos az "Isten szelleme ilyen megértésre juttatott" és az "úgy érzem hogy igazam van" között nem látok különbséget. Legalábbis addig, amíg "Isten szelleme" más embereket más megértésre juttat.
"Mondjuk úgy,hogy valaki elmondja neki az Igét, vagy elmesél egy pár bizonyságot."
De nem fogja meghallgatni, mert nem érdemes. Hiszen ez ellentmond az ő szent szövegeinek, az ő értelmezésének, vagyis hamis.
Ő viszont szívesen elmondja neked a saját hitvallását. Hiszen - szerinte - te hamisan hiszel, és csak idő kérdése amíg meghallod az igaz Igét."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
MageRG
addikt
válasz Miklós315 #26301 üzenetére
"Ha a tárgyra reflektálnál", akkor tudnád hogy nem az a baj, hogy a saját morális-etikai rendszerük alapján foglalnak állást. Hanem az, hogy nem tudják megmagyarázni ez másnak MIÉRT lesz jó.
Nem az "ateista kisebbség" akarja megszabni azt, hogy hogyan kellene élni. Hanem egy olyan érvrendszer mentén kellene ezt felépíteni, ami nem kezel kitüntetettként egy vallást sem.
Ugyanis egy normális társadalomban, a reformáció óta már nem egyetlen vallás létezik. Még a keresztények sem értenek mindenben egyet.
Próbáltalak ráébreszteni hogy ez az elv épphogy a vallás védelmében van. Igen, a tiedet is védi. De hiába..."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Anfänger
őstag
válasz MageRG #26299 üzenetére
"De azt állítod, hogy Isten üzenetét te minden gond és hiba nélkül értelmezed."
Ezt sem állítottam. Én azt tartom,hogy azokról az Igékről amiket én elmagyaráztam,azokban engem az Isten szelleme ilyen megértésre juttatott.
"Mindenki más pedig
hamisan."
Ez hazugság,ilyet nem mondtam."Hogyan hallja az Igét, ha számára az hiteltelen, elvei szerint pedig nem kell meghallgatni, hisz hamis."
Mondjuk úgy,hogy valaki elmondja neki az Igét, vagy elmesél egy pár bizonyságot.
A hitetlen is fel tud "ébredni ha az igazat hallja,és akkor rádöbben,hogy amit eddig ő igaznak vélt,az mind hazugság. És az Igazat hallva felébredhet a hit a szívében. Sok ilyen történik napjainkban.Isten türelmes. Mindenki fogja hallani Isten igéjét,mindenhol a világon lesz hirdetve az Úr,hogy igaz legyen az Ige.
Máté 24:14
"És az Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég."Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
Miklós315
aktív tag
-
Miklós315
aktív tag
válasz MageRG #26298 üzenetére
Ha a tárgyra reflektálnál, nem egy terelt "szalmabálára", akkor tudhatnád: a probléma az, hogy nem akarod (ezt többször kifejtetted), hogy a hívők a saját életüket meghatározó érvrendszer alapján foglaljanak állást a közügyekben.
Röviden: kussoljanak, ha nem azt és úgy mondanák, amit és ahogy te (ti) elvárod (elvárnátok) adott témákban.
Ezzel megint csak a következetlenség a gond, ami a érvelésedet áthatja: a morálról, a jóról és rosszról, a társadalmi normákról a konszenzus dönt, ergo egy aktuális többségi megegyezés. Na most a kb. 8 milliárd emberből kb. 5 milliárd+ a hívő (ilyen-olyan hithez/valláshoz kötődő személy), ergo az ateista kisebbség akarja megszabni a többségnek, hogy hogyan kellene élni.
(Igen, adott társadalmakban nem a "8-ból 5" az arány, hanem, ami éppen jellemzi, de a statisztikák szerint a többség általában hívő, és ezzel párhuzamos mozzanat, hogy a szekularisták bekussoltatják a hívőket közügyekben...)
Ez tehát a gond."Szerintem."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- ASUS routerek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vírusirtó topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hangprojektor extrákkal: Samsung HW-Q700A teszt
- Asszociációs játék. :)
- Milyen légkondit a lakásba?