Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• peteris

csendes tag

Új UHU telepítésen vagyok túl, kissé megviselve. A dolog alapjában működik, de egy hiány még van, ebben kérnék segítséget.
    Gépemben két HD van, az elsőn van egy XP, a másodikon egy nagy NTFS partició, ami egyelőre üres, felette pedig az UHU két logikai partición. Több nekifutásos telepítés volt, ezek sikerültek, a rendszer mindíg elindult és használható is volt, de az újraindítással sok bajom lett. Először floppyra kértem az indítást, de ezzel nem ment az indítás. Kiderült, hogy a menu.lst-ben nemlétező particiók szerepeltek, fogalmam sincs miért, ezeket nagynehezen rendbetettem és akkor már indult floppyról. Következő cél az volt, hogy induljon a második HD-ről is. Igy a következő telepítéskor a 2. HD MBR-jére kértem a GRUB-ot, de ezzel sem működött az indítás. Kiderült (+1 nap), hogy itt is a menu.lst-vel van gond, felcserélődtek (?) a HD hivatkozások. Kijavítva, indul a rendszer a 2. HD-ről is.
    Telhetetlenségből kifolyólag most azt szeretném, hogy valamilyen egyszerű bootolási választásom legyen, ne kelljen a BIOS-ban átirogatni, hogy melyik HD induljon. Sajnos ez az a pont, ahol elakadtam.
    Véleményem szerint két alapeset van: vagy az UHU-ban vagy a Windowsban kellene megoldani a dolgot.
    A GRUB menu.lst-ben szerepel a Windows opció, először ezt próbáltam. Sajnos mindíg azt írja ki, hogy nem találja az ntldr-t.
    Ezután az XP boot.ini-jével próbálkoztam. A neten több cikk is javasol olyat, hogy tegyük a GRUB-ot a /boot particióra, majd másoljuk ki egy floppyra a /boot partició első szektorát, a kapott fájlt vigyük át az XP gyökér-könyvtárba és írjunk egy új sort a boot.ini-be, hivatkozással erre a fájlra. Sajnos ez sem működik, gondolom azért (sem), mert nálam a GRUB az MBR-en van és nem a /boot partición, tehát ki tudja mit másoltam ki onnan ? (Csak annyit ír ki indításkor, hogy ''Grub geom error'' és kiakad).
    Kérdéseim: hogyan kellene a GRUB-ot a /boot particióra tenni ? Ha odateszem, maradhat-e az MBR-en is, ha nem: hogyan lehet onnan levenni ? Vagy vannak további lehetőségek ?
    Előre is kösz a segítséget, ha van valakinek ötlete. Az 1. HD MBR-jéhez nem szívesen nyúlnék, emiatt sem vettem irányt a különböző boot-managerek felé.

Új hozzászólás Aktív témák