Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Semmi nincs mókolva, tök szűz Win11, viszont a jobb sarokban se találtam semmit, viszont ha nem egyből nyitom fel a fedelet, hanem X idő után, akkor már van ott ikon a jobb sarokban.
De mivel eddig egyedül a terminált találtam meg a Windowsban, a parancsot próbáltam és szevaszwinnnnnn...!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Köszi a helpet, ez már nagyon kellett!
Amúgy délután beírtam a power off-ot neki, de semmi!

Kíváncsi vagyok, mit tapasztalsz a KDE Lite-tal! Én már oda jutottam, hogy nem tudom eldönteni, mit próbáljak ki először a régi újnotin!
Mint vagy Garuda -
válasz
Petya XT
üzenetére
Nekem se volt különösebb gondom a Cachy-val, Cinnamonnal raktam fel, de ez a KDE Lite még így is jobban tetszik. Itt is mindent magadnak választasz ki, tök kezdőnek is jó, mert az orra elé ugrik ez a Setup ablak vagy mi a neve. Leginkább ez az energiagazdálkodása volt sokkal jobb a többinél.
De desktopnál ugyan nem számít, de tudat alatt ott volt, miért is próbálgattam erre kihegyezve disztrókat!
Sajnos ma már nem tudtam haladni a koradélután hazahozott notival, ugye Win11.... azért hagytam a fenébe, mert nem tudom hol kell szabályosan leállítani. Vicces ez gondolom wineseknek!

Ja igen, ebben segítsetek léci, az eladóval írtunk erről, azt írta, a panel közepén lévő win ablakra menjek rá és utána power ikon! Hát én kinéztem a szemgolyómat, de nincs opció a teljes leállításra! Power ikon sincs... Egyszer sikerült felnyitáskor, de nem tudom hogyan és azóta így se megy. Újraindítás is jó lenne persze, de az SSD csere mégis egészségesebb, ha nem járó motornál csinálom.
Ja és teljes AMD-s a noti, de ugye a részletekért fel kéne telepítenem egy rendes OS-t, például a VGA-ról totál semmi infót nem találtam Winben.

-
válasz
Petya XT
üzenetére
És akkor ér valami hátrány, ha ext-be rakod a fájlrendszert?
Nem hiszem, de célszerű BTRFS-en hagyni, mivel az egész rendszer erre optimalizált. Itt nem kellett install során olyan dolgokat választgatni, ami egy kezdőt megakasztana, mint a Cachy-n, emiatt is írtam a Kezdőbe anno, hogy nem való kezdőknek az. Azt is felraktam pár hete, de olyan semmilyen benyomást keltett. A suspend elég nyűgös valóban, a bolygók megfelelő együttállása kell az opimális működéshez az adott hardverösszetevőknél. A többi disztrónál ezen a desktopon a belső piros ledek világítottak leállás után is, itt azok is kialszanak. A suspend hülyeségeit nekem se nagyon sikerült levadásznom a logokból más gépeken, főleg az üzleti notebookokon volt minden...Sajna már minden disztró RAM-éhes, ha böngészel rajta, a Zram elég erős CPU esetén kifejezetten jó lehet, már itt is hozzányúlt a rendszer a swaphoz 9GB RAM használatakor és azok a programok, amik miatt ezt tette, minimálisan se lassulnak, mivel a RAM nagyságrendekkel gyorsabb az SSD-nél, amin a normál swapfile vagy partició futna. 16GB RAM azért még egy darabig elég az optimális rendszerfuttatáshoz meg nyilván sok függ attól, milyen oldalakat nyitsz meg böngészőn, nekem elég sok FB oldal volt külön füleken megnyitva meg mindenféle más oldalak is, így nyilván érthető a 9+ GB RAM használat is.
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Aham, Garuda. Én se értem még a BTRFS alapjait, de anno, amikor olvasgattam róla, jónak tűnt, mindenképpen modern az EXT-hez képest. Ezek a snapshotok idegesítőek, az eddig megszokott configokat se találom vagy más a tartalmuk... Ezt a RAM használatot letesztelem majd ki/be kapcsolt Zram-mal, mert 2giga plusz sok szerintem a Cinnamonhoz képest. Plasmakat eddig nem használtam napokig kikapcs nélkül, ezen a gépen a Cinnamont se, mert nem kapcsolt le minden suspend-del úgy, mint itt.
Összességében nagyon jó a rendszer, 12 éve nem volt olyan, hogy mióta felraktam valami mást Mint Cinnamon mellett, azóta csak azt használjam.
-
growler
őstag
válasz
Petya XT
üzenetére
Az egyik régi fórumtárs "robin0800" rittyentette össze.
E recept alapján:
The minimum iso I made is all official1.pamac install manjaro-tools-iso-git
2. git clone https://gitlab.manjaro.org/profiles-and-settings/iso-profiles.git ~/iso-profile
3. The only thing I added to the profile.config was extra=“false”
4. manjaro-tools was already in ~/.config, changed manjaro-tools to “stable” and “iso-profiles” to /home/robin0800/iso-profile
5. That is all. I used then sudo buildiso -p cinnamon
[link] -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Apple MacBook
- TCL LCD és LED TV-k
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- BestBuy topik
- Fittyet hány a pesti napfényre a Honor 600
- Konteó topic
- Hálózatokról alaposan
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- További aktív témák...
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, EA, Xbox stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27% - ASUS Vivobook OLED Notebook! Ryzen 5 7535HS / 16GB 6400MHz / 500GB NVMe
- Új Lenovo T14 Thinkpad G5 WUXGA Ultra7 155U 12mag 32GB 512GB SSD Intel iGPU Win11 Pro 2év Garancia
- Corsair VENGEANCE RGB PRO 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CMW16GX4M2Z3200C16
- Xiaomi Watch 2 2027.04.09-ig Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Eladó Redmi Note 12 4/128GB fekete / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Mint vagy Garuda