Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz gyulank #40327 üzenetére

Ne így csináld. Legalábbis szerintem ez a home mizéria teljesen felesleges.
    4 éves Ubuntum jelenleg 22,6GB. Nincs külön home, szinte nem is használom ezt. Hanem minden, de tényleg minden át van irányítva, symlinkelve, ikonozva egy 1 terás NTFS meghajtóra. Amit így az Ubi meg a Win közösen használ adatpartíciónak évek óta, a legteljesebb egyetértésben.
    Felbecsülhetetlen előny ha a rendszermeghajtó elhullik, márpedig az fog előbb mert milliószor többet van írva-olvasva, az összes, ismétlem az összes, akár 5-10 év adata ott a háttértáron.
    Amiről természetesen növekményes mentés készül külső usb-s hdd-re havonta.
    Amin természetesen ott a Win és az Ubuntu napi-heti mentése is.
    Azaz a teljes eddigi rendszer 1 bit adatvesztés nélkül visszaállítható, akár másik lemezekre, új lemezekre, elkerülve egy esetleges újratelepítés, testreszabás, hálózatba illesztés, nyomtatók etc. hetekig tartó folyamatát.

Az meg hogy a home nélkül újratelepíteni egy Linuxot, ennek se sok értelme van. Maga a rendszer a legritkább esetben hal meg, a Windowssal szemben rendkívül jól, rugalmasan javítható. Valamint az esetleges anomáliákat inkább hibás beállítás okozza. Akkor meg, mivel ezek a home alatt vannak, 15 újratelepítés után se lesz jó hisz ráerőszakolod a rossz beállítást.

És mégegy, menteni. Napi , tegnapi és heti mentés, én a Timeshiftet ajánlom. Napi mert bármit elqurhaunk, heti meg azért mert a bármi bármije esetén 1 héttel visszaállni az nem sok adatvesztés.
    Pl. régebben elbaltáztam a Pulseaudiót, de úgy istenigazából. Nekálltam fórumozni, órákig nyomtam a terminált, már hülyének néztek a fórumokon annyit szenvedtem. Persze nem sikerült visszacsinálni.
    Timeshift indít, tegnapra visszaáll, kész. Lefutott 20 perc alatt, addig megkávéztam, egy cigi és ott volt a jó rendszerem.

Én így csinálom, nem szentírás, nem kötelező, nem akarok dogmatikus lenni. Ennél jobb, kis helyigényű és abszolút biztonságos más megoldásokat nem tudok.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés