Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz ooszi #36455 üzenetére

:) (ne magasztalj annyira)

Amit most leírok az egy fajta lehetőség, nekem így szimpatikus. Ilyet akkor használtam mikor, több distro is volt a gépemen egyszerre és mindegyikből egy közös partícióra vagy lemezre dolgoztam. Így nagyon könnyen elértem azt a "KÖZÖS" tárhelyet (ext4 nem ntfs). Legyen a példa a következőkben a "KÖZÖS" nevű lemezed. A későbbi könnyebb azonosítás miatt én ezt a partíciót (ugye 1 partíció az 500 GB-os lemez?) felcímkéztem a GParted-el "KÖZÖS" névre.
    Ezután a saját /home/user könyvtáramban a többi könyvtár mellé (Letöltések, Dokumentumok, ........) csináltam egy új könyvtárat "KÖZÖS" névvel. Ebbe a könyvtárba csatoltam bele a "KÖZÖS" címkéjű partíciót (ami 1 HDD 1 ext4-es partíciója).
    A következő progi az fstab-ot fogja szerkeszteni grafikus felületen, a Te beállításaid szerint. A program a Lemezek vagy Gnome Disks névre hallgat, Ubuntun alapból fenn van.
    Ha megnyitod a progit, először ki kell választanod a lemezed az lemezek listájából. Majd a grafikus képen kijelölöd a partíciót, amit "drótozni" szeretnél.
    Fogaskerék kis ikonra katt>>>legördülő menüben>>csatolási beállítások szerkesztése. Feloldod a szerkesztést a legfelső rádió gombbal.
    Majd:
    -csatolás a rendszer indításakor (pipa)
    -megjelenítés a felhasználói felületen (pipa)
    - csatolási pontnak beírod (/home/a te felhasználó neved/KÖZÖS)
    -azonosítás mint ( itt kiválasztod az UUID opciót)
    -fájlrendszer tipus marad ext4
    -csatolási pont előtt a csatolási opciók maradjon default.
    Le okézod és restart.
    Ha jól csináltál mindent akkor a "KÖZÖS" mappád a home-odban egy 500 GB-os szabad helyet mutat és írhatsz is bele. Mert a könyvtár a tied, így a partícó is írható, amit belecsatoltál. Az ne tévesszen meg, hogy a proginak kellett a jelszó, az fstab-ot csak admin jogokkal lehet szerkeszteni.
    Nagyon fontos az UUID-vel azonosítás, mert ez a jellemzője nem változik a disknek, partíciónak. Ellenben, ha sdxyz......-vel drótozod az fstab-ba ez csak addig igaz. Amíg át nem dugod másik sata vagy ide portra a lemezed. Nem fogja megtalálni a rendszer induláskor és hibát fog dobni.
    A "KÖZÖS" helyett lehet bármi ami neked szimpatikus, idéző jelek nem kellenek.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés