Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
Major Major
üzenetére
Akkor vedd ki a kdm-et a futási szintből. Bejelentkezés után meg add ki a startx parancsot. Vagy simán tedd bele a
/home/user/.bash_profile
állományba parancsként. (Asszem oda kell.)
Ezt egy autologinnal is kombinálhatod. -
Vladi
nagyúr
Najó, most egy időre feladtam...
-
Vladi
nagyúr
zabu!
Mi volt a windowsal? Rendesen lett leállítva? Nekem a mount kimenetéből az tűnik fel, hogy az ntfs partíciónak van valami nyűgje.
Ellenőrizni kéne.spirit007!
ctrl + alt + f1 és ctrl + alt + backspace sem megy? A youtube videókhoz milyen beépülő van? Flash nem? Ki kéne próbálni felrakni egy régebbit.
piadex2!
Elolvastad a linket amit a csomagkezeléshez adtam? Szerintem töröld le amit letöltöttél és ismerkedj meg a synapticcal. Onnan telepítsd fel azokat a részeket amire szükséged lesz. Ami meg neki kell, azokat automatikusan letölti. Ezért jó a csomagkezelő.
-
Vladi
nagyúr
válasz
piadex2
üzenetére
Ez most a csomagkezelőben van? Vagy még mindig a letöltöttel vacakolsz?
Mindegy is..Ha csomagkezelő, akkor megnézed mi is az a csomag. Mert külön vannak a komponensei. (Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, nyelvi modulok.)
Ezek közül azt jelölöd be, amelyik kell.Ha letöltött csomag, akkor vagy egyessével telepítgeted, vagy csinálsz rá egy local repót. (Nah ezért mondtam, hogy inkább synaptic.
) -
Vladi
nagyúr
title Other operating systems:
rootEz mire jó benne?

Az eredeti kérdésre:
default=0
(Mert, hogy itt ugye úgy számolunk, hogy 0,1,2...)
timeout=5
(Másodpercben.)
Ez disztró függeteln, és gurb függő dolog. Némi szakirodalom.

-
Vladi
nagyúr
válasz
piadex2
üzenetére
Ha kevés a hely, akkor szerintem tedd át a /home-ot valahova. (Vagy azt amelyik sokat foglal.) Már ha tudsz még egy 4-5 gigás partíciót felszabadítani valahol.
Ez a művelet nem éppen egyszerű, de sok doglot lehet vele tanulni.
1. Csinálj egy partíciót.
2. Tükrözt le a kérdéses könyvtárat.
3. Szerkeszd be az fstabba
4 csatold újra a fájlrendszert.
Szólj, ha neki akarsz látni ennek.
A másikról fogalmam sincs.
-
Vladi
nagyúr
válasz
piadex2
üzenetére
Ezigen!
Látjátok gyerekek? Ilyen egyszerű linuxra internetet varázsolni.
Én azt mondom ismerkedj meg az ubuntu csomagkezelésével, mivel a legtöbb programot azzal fogod telepíteni.
De persze amit leszedtél, az is felmegy. Kicsit macerásabb, de felmegy.
-
Vladi
nagyúr
sghc_toma és spirit007:
izéé: itt van 3 jobb: zenwalk, fluxbuntu, vector linux. Én abból indultam ki amit a kérdező mondott: telepített ubi 7.10 egy 4 gigás vinyón új telepítés és idő nuku.

ngabor2:
Köszi a kiegészítést, való igaz.
Nekem ennyi ment emlékezetből. Viszont a 800 mhz és 256 mega azért jóval több mint jelen esetben a 300 és 196
-
Vladi
nagyúr
7. perc:
Xfce menü - beállítások - azonnali alkalmazások
xvce menü - beállítások - munkafolyamat és indulás
Itt szedd ki ami szerinted nem kell. (Tudni fogod: bluetooth és hasonlók.)
Plusz az automatikusan induló alakalmazások. (Na ezt passz hogy hol van.)
Olyanok nem kellenek, hogy ssh, samba stb.
8. perc:
Klónozás. Ezt megint rád bízom, mert én wines klónozókhoz nem értek. Biztos van olyan, ami kezeli az ext 3 fájlrendszert.
9. perc:
Jó sok swap kell. (virutális memória) Ezt ugye külön partícióra teszed. Legalább 3-500 mega.
10. perc:
Én 10 percbe ennyit tudtam beleszuszakolni. Majd biztos kiegészítik még 1-2 dologgal. -
Vladi
nagyúr
dave!!
Na fuss neki még egyszer a hozzászólásoknak! Az, hogy neked 1 giga ramon jól megy a kde, egyáltalán nem jelenti azt, hogy neki 192-n is menni fog. Sőt! Valószínüleg csak nyöszörögni fog, ha elindul egyáltalán. Úgyhogy kde gnome ilyen gyenge vasnra nem ajánlott!!
Plusz már van neki egy telepített ubuntuja. Abból kell kiindulni.lapa!
0. perc:
Grafikus felület nélküli linux vígan elfut egy fele akkora gépen is. A probléma a grafikus felületek erőforrás igénye. Mivel eleve gnomot telepítettél, javasoltam feljebb annak cseréjét. (bár eleve mást kellett volna telepíteni, de most ez részletkérdés.)
1. perc:
Ezért javasolt egy kevesebbet evő. Pl: xfce. mivel ez elég kicsi de ugyanakkor jól néz ki és bőséges funkciókkal bír.
2. perc:
Elérhetővé kell tenni az összes tárolót. Sianis mester már leírta ennek mikéntjét.
3. perc:
A cserét kivitelezheted futó rendszereden is. Első lépésként állítsd le a grafikus felületet. Ehhez: mélyternimál (ctrl+alt+f1-2-3 akármi)
Majd:sudo killall gdm
vagy
sudo /etc/init.d/gdm stop
Eztán lehet leszedni:
sudo apt-get remove ununtu-desktop
Ez jó hosszú folyamat. Vagy egy fél óra.
4. perc:
Mivel most nincs grafikus felület, ezért telepíteni kell rá egyet. (Jelenleg 'dos' módban működsz.
)sudo apt-get install xubuntu-desktop
Ez méghosszabb folyamat, kb 1 óra.
5. perc:
Ellenőrzöd, hogy minden rendben van -e. Újraindítás: (még mindig terminálon)sudo telinit 6
6. perc
Ha szépen elindult a rendszer, grafikus felület is elviselhető sebességgel fut, akkor már csak a felesleges démonokat kell kiírtani.
ehhez: hívod a szellemírtókat... ja nem bocs.
Mindjárt megnézem... folyt köv...[Majd, ha ideérnek az ubuntu/debian guruk pontosítják, mert séróból nem tudom a telepítő parancsait pontosan.]
-
Vladi
nagyúr
"amit 10 perc időkeretben elmondanátok / lediktálnátok"
ssh kapcsolat beizzítása, számlaszámom...

Komolyra fordítva:
[U]ami nincs és nem is lesz:
-idő
-alapos tervezés.[/U]Ezek hiányában elég nehéz... sőt marha nehéz..

Akkor - szerintem - először tegyetek fel egy kicsi erőforrást igénylő ablakozót. Pontos parancsot majd mondanak.
Kilőni az összes felesleges automatikusan induló alkalmazást. Rendszer - beállítások - munkamenet. (asszem.)
-
Vladi
nagyúr
Ha nincs kedvetek vacakolni velük, esetleg vedd fel a kapcsolatot velük.
[Keresd VectoRt, ha másban nem, tapasztalatokban tud segíteni]Ha mégis házon belül oldjátok meg:
1. Ha egyformák a konfigok, akkor simán lehet klónozni. dd parancs a legegyszerűbb módszer erre, de vannak célprogramok is.
2. low level format. Soká tart. De ha átformázod ext3-ra az is jó megoldás. Csak tervezzetek egy jó partíciókiosztást hozzá.
3. Ubuntu desktop le, xfce fel. Legalább. Kilőni a nem szükséges induló alkalmazásokat.
Ehhez azért ismerni kell a felhasználás céljait, kürölményeit.Hirtelen ennyi. Majd még biztos lesznek itt ötletek. De a legfontosabb, hogy alaposan tervezzétek meg, hogy mit fogtok csinálni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Csokimester
üzenetére
ok. várjuk a harmadik féle megfogalmazását ugyanannak a ténynek!
Nos, valaki?
-
Vladi
nagyúr
"Mindenki propagálja, hogy a Linux így ingyenes szoftver, meg úgy. De arról senki nem beszél, hogy az ingyenért milyen minőség jön."
Hidd el, sok esetben jobb minőségű programok jönnek, mint a fizetős verzió. Sajnos a te esetedben valóban nincsenek még megfelelő programok. Viszont rohamtempóban fejlődik ez a része is.
Szeintem ne várj 2 évet. Elfér a gépen és elég 1-2 havonta rááldozni egy kis időt.
Ez a rendszer inkább hosszú távon megtérülő befektetés.
Konkrétan: A gimp ugye még mindíg nem az igazi, de ezt pl windows alatt is nézegetheted időnként.
ocr-nek meg most készül egy nyílt forrású alternatíva. A google készítteti, úgyhogy simán lehet belőle valami. Ráadásul nem is sokára.Abban viszont biztos vagyok, hogy 2 nap alatt még megfelelő szoftverekkel sem tudsz majd átállni. Úgyhogy türelem, és kitartás.
-
Vladi
nagyúr
Jópofa vagy:
A teljes múlt hétvégét rászántam, hogy átálljak
Gondolom a wint is 2 nap alatt tanultad meg. Ha meg nem felelnek meg a programok, akkor nyugodtan használd továbbra is a wines alkalmazásokat. Ez a te döntésed.
De azért remélem megvan mindaz amit felsorolsz eredetiben.
-
Vladi
nagyúr
Figyi mán! Ez linux topik, úgyhogy a win telepítés a te reszortod.
Ububan, csak grubot kell szerkesztgetni, hogy meglelje.
De miért nem uborkával nyomtatsz?
Linux partíciókat (ext sorozatot) tudsz windows alól nézegetni. De csak csínján. Sianis mester írt erről. Nézd meg a blogját, ennyit megérdemel.
-
Vladi
nagyúr
Nahát, hivatkoznak rám.
Valóban csak sdx van. (Pontosabban sata emuláció.) Viszont az ubuntu nem label alapján azonosítja a fájlrendszerét? Mert akkor nincs gond, csak a /-t kell megtalálnia, az meg könnyű lesz. Marad viszont a gurb. Ennek boot előtti szerkesztéséről írtam már sokat. Majd előkerítem valamelyiket.
Viszont kipróbálnám azt az eszköszt futó linux alatt is, hogy biztosan működjön.

-
Vladi
nagyúr
Nem kell a warsót újrafordítani. Van benne bináris. Régebben az összes rendszerre való bináris benne volt. De lehet, hogy az újabbak már külön linuxos és windowsos verziók. Mindjárt megnézem.
Tehát elég kicsomagolni valahova, aztán futási jogot adni rá és futtatni. Játszani, hentelni, kempelni stb.

Mindjárt ránézek.
-
Vladi
nagyúr
Kalandor!
Akkor elvileg már fel van telepítve?
[#3483]
Próbáld már elindítani a goo és tab gomb varázslattal.ngabor: erre gondoltam vazzeee

-
Vladi
nagyúr
válasz
Kalandor
üzenetére
Gúglinak van saját szoftver repója. Én bepróbálnék egyet.
-
Vladi
nagyúr
Cedega. Se a wine sem a linux nem windowsos játszásra lett kitalálva. Ezért harapunk itt.
Én a helyedben örülnék, hogy a nyílt forrású driver (tehát nem az atis fglrx) prímán meghajtja a grafikát. A videóhoz meg mondhatnál még valamit, mert a "nem tudtam rendesen lejátszani" -t én nem tudom értelmezni.
-
Vladi
nagyúr
A 2600 hd már támogatott a 711 driver óta. Az ubuntus repóban melyik van kinn?
Viszont a 3xxx sorozat még nem támogatott.cd-dvd írónak k3b.
-
Vladi
nagyúr
válasz
qpakcovboy
üzenetére
MIlyen kedves valaki.

Mi sem egyszerűbb:
csinálsz két fiókot:
-saját
-tesóÍgy mindenki csak a saját cuccaihoz fér hozzá. Lehet júzert váltogatni menet közben is.

A többi kérdésedre meg egyszerűek a megoldások. Ez egy linux disztró. Itt nem csuknak el előled semmit. Van magyar nyelv meg ofisz meg driver meg minden ami kellhet.
-
Vladi
nagyúr
válasz
zvaragabor
üzenetére
Tudhat. Igen.
-
Vladi
nagyúr
válasz
nyúlon_túl
üzenetére
Van még olyan betű az abc-ben, amivel nem készült ubuntu variáns? Lubuntu? Hubuntu? Pubuntu?
-
Vladi
nagyúr
válasz
zoltanz
üzenetére
Valójában már most is vannak nyílt forrású driverek. nVidiához az nv (erről keveset tudok) atihoz a radeon. Ez utóbbi - bizonyos típusokkal - 3d-s gyorsítást is tud. Nameg nemrég kiadták a kódját, szóval ati fronton jelentős fejlődés várható a jövőben.
De ne feledkezzünk meg az intel chipekről sem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
thaler2
üzenetére
Macerás egy eljárás... mit szólnál egy jó kis usb-s bootoláshoz?
Tud usb-ről butulni a gép, ugyi?
Ahogy nézem - jó debian hagyomány szerint - van mág pár lehetőség.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dartimperial
üzenetére
-
Vladi
nagyúr
válasz
cobrakigyo
üzenetére
Elérni? Hát ha kihúzod az egyikbűl szt bedugod a másikba.

Amire azért figyelj, hogy az fstabban helyesen legyen beállítva a fájlrendeszer hivatkozása. Persze, ha label alapján azonosítja akkor nincs vele dolgod.
A másik a grub.conf. Ha ugyanott van a vinyó - értsd: primary master - akkor ezt sem kell piszkálni.Ha más a vidokártya, akkor a drivert érdemes figyelembe venni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
HZSolti
üzenetére
Lehetőleg ne 64 bitest. Verzió - szigorúan szevasz -
606 vagy 704.
Amire figyelj, hogy telepítésnél kérdés nélkül befészkeli magát az mbr-be. Talán érdemes egy vinyót a gépben hagyni telepítékor, bár így külön kell megadnod a win betöltését. (Pont erről szól az eszmecsere a soselinux topikban.
)Honnan töltsd le? Ez most komoly kérdés?
ubuntu.valami
-
Vladi
nagyúr
válasz
ngabor2
üzenetére
Aszem ez a kérdés is a "amíg élek nem fogom megérteni" kategóriába kerül.
Azért még kellhet bele ez-az. Ha valakit érdekel a téma, annak talán segít, hogy én így oldottam meg:
ls /etc/rc3.d/
K01gdm
K05apache2
S05vbesave
S10acpid
S10sysklogd
S11klogd
S12dbus
S19cupsys
S19hplip
S20apmd
S20apport
S20hotkey-setup
S20makedev
S20rsync
S20ssh
S89anacron
S89atd
S89cron
S90binfmt-support
S92stop
S98usplash
S99acpi-support
S99rc.local
S99rmnologinLehet van még benne olyan ami nem kell. Lehet csinosítani igény szerint.
Olvasmány a témában:
Egyik
Másik

-
Vladi
nagyúr
válasz
Dark Archon
üzenetére
Már nem azért, de te nv driverrel próbákozol és nem nvidiával.
-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Jelentem nincsenek ilyen gyengéim.
Viszont fedórát használok. Az sem konzolzsonglőröknek készül, mégis van benne init 3.A kérdésre még várom a választ.

-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dark Archon
üzenetére
"ott szép szines fejecskék borítják be a képernyőt :-)"
Erről küldhetnél fotót. Jópofa lehet.
F3,4,5,6-al? Kellene egy /var/log/Xorg.0.log de azt hogy fogod elővarázsolni?

-
Vladi
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
ngabor2 meg is adta a választ. #2859
sudo apt-get install kubuntu-desktop
Persze az összest fel lehet rakni. (xub,ub,kub,ebu,ju,hubuntu, mubuntu meg még vagy 20 féle variáns
) Lényegében egy kiadáshoz (7.10) egy repo gyűtemény való. A vicces, hogy server editionnal is meg lehet ezt játszani. 
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Mán amikor nem kezd marahaságokat közölni a trackerrel... Bár ez inkább a 2.1x verziókra volt igaz.
-
Vladi
nagyúr
Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Interactive Brokers társalgó
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- E-roller topik
- Hobby rádiós topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Lenovo T14S Thinkpad FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Pro Garancia
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Vivo V50 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

) hogy egy szép napon minden gond nélkül működjön minden professzionális alkalmazás linuxon.