Hirdetés

2024. február 28., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  Tuning kezdőknek (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#1) Egzee


Egzee
őstag

Sziasztok! Mindíg is érdekelt a tuning, hogy vajon mitől ekkora királyság ez... Ma olvasgattam kicsit, és életemben először, hozzákezdtem! Van egy AMD AM2 X2 3800+-os procim (ami alapból 2x2000Mhz, nem toom miért) aminek az órajelét megemeltem 2100Mhz-re magonként. Ehhez hívtam segítségül alaplapomhoz kapott kis tuningprogramot, a Gigabyte EasyTune5-öt. (lehet nevetségesen hangzik de full kezdő vagyok) Szóval megemeltem az FSB-t 200-ról 210-re, ekkor mutatott 2100Mhz-et, de rebootolt a gép 3DMark alatt... Aztán hozzányúltam a feszültséghez (remegő kézzel) és ráadtam 0,2V-ot. Ekkor már lefutott nagy örömömre a 3DMark is és boldogan vettem észre +50 pontot! XD Apró örömök az életben.

Ezt a topikot azért hoztam létre, mert nem találtam olyan topikot, amely azzal foglalkozik, hogy kezdőknek adnak tanácsokat a "nagyok". Tehát írjon be bármit a témával kapcsolatban, bármely, hozzám hasonló kezdő, hogy együtt vesézhessük ki a témát!!!

#########################################################################

V1.2 Final :)

Itt-ott kiegészítettem, frissítettem Ultram3jor útmutatását.

Tuning dióhéjban, konyhanyelven! (AMD rendszerekhez)

Fontos, hogy a számítógép tuningolása garanciavesztésével jár, feltéve ha bizonyítható hogy az alkatrész túlhajtás következtében ment tönkre, szóval csak lassan és mértékkel.

Először szögezzük le, hogy mindegyik gépnek megvan a saját „tűrésfoka” ami után ha megszakadsz se tudod tovább húzni. Ez a tűrésfok teljesen egyforma konfigoknál is radikálisan más lehet, ezért nehogy azzal gyertek hogy „a havernak ugyanilyen gépe van, és ő 2x tovább tudja huzni”. Azonban néhány ember között elfogadott az a tény hogy ez a határ kitolható, mint ahogyan a tüdőd kapacitása is növelhető. Ez a határkitolás elvileg folyamatos húzás után egyre bővül és bővül, persze egyre lassabban.

Első lépés a tuninghoz egy jó, minőségi CPU-hűtő beszerzése, lehetőleg hőcsöves, az olcsóbbak közül az ArcticCooling Freezer 64 Pro és a CoolerMaster Hyper TX AMD is tökéletes választás, lehet drágábbat is venni, de a tuninghoz már nem fognak sokat hozzátenni. A gyári CPU-hűtök Athlonok esetében ált. +10% túlhajtást bírnak, Sempronok esetében amíg nincs feszemelés a gyári hűtő is megteszi, utána már nem bírják elvezetni a keletkezett hőt, ami a processzor károsodásához vezethet. Ügyelni kell arra, hogy a CPU teljes terhelés alatt se melegedjen 60°C fölé, ezt pl. Orthos-sal lehet tesztelni. (alant linkelve)
Esetenként a chipset is igényelhet aktív, erősebb hűtést, de ahhoz hogy ez hatékony is legyen kb. annyit kell költeni rá mint egy CPU-hűtőre (egy Zalman NB47 vagy NBF47 nem sokkal ér többet mint egy gyári borda), ezért érdemes az alaplapot elsősorban a chipset alapján megválasztani. (minél kevésbbé melegedjen)
Második lépés a ház jó hűtésének ellenőrzése, vagyis minél szelősebb legyen odabent, mert ezekkel is értékes MHz-ket nyerhetünk, egy plussz venti a táp alá a minimum. (csendes és olcsó 8/9/12 cm-es hűtők pl. az ArcticFan-ok és a SilentBlade II-k, utóbbiaknál figyelni kell a csapágyazásra, a Sleeve (csúszó) és Entering Bearing (saját fejlesztés) kerülendő, hangosak és rövid az élettartamuk)
Továbbá fontos hogy a tápunk jó minőségű (350 max. 450W-os, csúcskártyás CF/SLI esetén 500-600W-os), különböző védelmekkel ellátott legyen. Tuning során az áramfelvétel jelentősen nőhet! Itt található az ajánlott tápok listája. Egy középkategóriás konfig alá tuning mellett is nagyon bőven elég pl. egy FSP 350PNF.

Amennyiben „sikerül” olyan beállításokat végrehajtani a BIOS-ban, hogy a PC már el sem indul, az esetek nagy részében lehetőség van „vészindításra”.
Kapcsoljuk ki a PC-t, várjunk 10-15mp-t (álljon meg az összes ventilátor), tartsuk lenyomva az INS gombot és így kapcsoljuk be a gépet. Ekkor általában a SETUP DEFAULT értékekkel indul el a PC, így lehetőségünk van a SETUP-ba belépve módosítani a beállításokon. Némelyik alaplap képes észlelni hogy előzőleg nem tudott bebootolni, és egy kikapcsolás-bekapcsolás után megpróbál alapállapotban elindulni, de ez nem mindig sikerül, ilyenkor az alaplap típusától függő módon (kézikönyv!) CMOS Reset-et kell végrehajtani. (előfordulhat hogy ez sem segít, ilyenkor meg lehet próbálkozni a gombelem kivételével)

Gép bekapcs, BIOS-ba belépés. Ahány alaplapmárka, annyiféle BIOS-felépítés. Mielött bárki bármihez hozzákezdene, érdemes az alaplaphoz kapott használati útmutatást (User's Guide/Manual) elolvasni, hogy minél jobban megismerjük a lapunkat. Egyes alaplapoknál egyes beállításokat másképpen neveznek, pl. a HT-t van ahol LDT-nek nevezik (pl. DFI és régi Abit alaplapok). Az átlagos Award BIOS-ban a memória beállításokat az Advanced Chipset Features -> DRAM Configuration-ben találhatóak. A feszültség és frekvencia beállítások a Frequency/Voltage Control-ban. Ezek a beállítások bizonyos gyártóknál speciális menükbe kerültek, pl.:
Abit: Softmenu III vagy a highend alaplapjaikon μGuru Utility
ASUS: Advanced -> Jumperfree/CPU Configuration, Chipset -> Northbridge
DFI: Genie BIOS Setting (itt vannak a RAM időzítések is)
Gigabyte: a főmenüben Ctrl+F1-et kell nyomni, és ezután belépni a M.I.T. menübe
MSI: Core Center

Még egyszer mondom; !!!User's Guide!!! sokat segít.

Ha más jellegű infóra van szükséged, ebben segíthetnek különböző programok, mint pl.: az Evereset, a PC Wizard 2008, a CPU-Z, tesztelésben pedig pl. a Super Pi MOD 1.5, az Orthos és a Memtest86+, stb. Ezek a programok ingyenesen letölthetőek!
Finomhangoláshoz egy-egy komolyabb játék sokkal hatékonyabb, pl. CS Source, Oblivion, Prey, stb., ezek ált. pár perc után elszállnak ha nem teljesen stabil a rendszer, és maga a tesztelés is sokkal izgalmasabb. :))

A CPU sebesség beállítása:

Álltalában ezeket állíthatjuk a menüben:
CPU Frenquency / FSB - - -> én ezt FSB-nek hívom !*!, minden más órajel közvetve vagy közvetlenül ebből képződik
CPU Multiplier - - - > CPU szorzó
CPU Voltage
DDR/DDR2 Voltage
AGP/PCI Express Clock
PCI Clock Synchronization Mode

Az FSB és a CPU szorzó összeszorzásával kapjuk meg a procink tényleges órajelét (pl.: 283MHz-re emelt FSB és 9x-es szorzó esetén 2547Mhz lesz a CPU-nk működési frekvenciája). Ha az FSB-t emeljük, a procinak előbb utóbb plussz fesz kell, amit a CPU Voltage opcióban érünk el. Azonban ez nem azt jelenti hogy minden egyes MHz-nél adunk neki feszt, csak ha hibázik/nem indul a gép, ésszel ezzel mert túl sok fesz esetén akár el is búcsúzhatunk a procitól. (a 90nm-eseknél 1.55V-ig lehet érdemes elmenni, a 65nm-eseknél 1.45V-ig (figyelni a melegedésre!), hogy milyen CPU-d van azt feltétlenül nyomozd ki pl. Everesttel, ill az AMD honlapjának segítségével, ill. nem elfelejteni hogy feszt emelni csak és kizárólag jó hűtő felszerelése után szabad, és persze azt is mérlegelni kell, hogy megér-e 1-200MHz esetenként 0.1-0.15V-ot, szerintem nem, de ez magánvélemény). FSB-t se nagyléptekben húzzunk, érdemes 5-7-10Mhz-ként emelgetni, különben sűrűn kell a CMOS Clear jumperhez nyúlni.
A DDR Voltage hivatalosan 2.5V, de a legtöbb alaplapnál 2.6V az alapérték, egyes tuningramoknál pedig ez 2.7-2.9V is lehet. Ezzel a beállítással is csínyán kell bánni, és csak apránként emelgetni, 0,05-0,1 voltonként, ha már forró a RAM akkor ne tovább! (ne zsíros/nedves kézzel ellenőrizzük mert nem lesz jó vége)
A DDR2 Voltage hivatalosan 1.8V, de a legtöbb modul még a névleges értékekre sem képes 1.9V alatt, a biztos működéshez 1.95-2V ajánlott, tuning esetén 2.1-2.15V, maximum 2.2V, többet csak komoly hűtéssel és saját felelősségre (a csicsa, hűtőbordának nevezett lemezek nem hűtenek semmit, maximum elosztják a hőt, tehát ezekkel sem érdemes 2.2V fölé menni!), egyes tuningramoknál 2.35-2.4V a hivatalos üzemfeszültség, de ezeken általában már méretes hőcsöves bordák vannak.
A PCI Clock Synchronization Mode ill. az AGP/PCI Express Clock legyen Auto, Fix, Asynchron stb., hogy 33/66MHz-en járjanak a PCI/AGP slotok, ill. 100MHz-en a PCI-Express, már kis emelés is azt eredményezheti hogy nem indul a gép, érzékelhető gyorsulást pedig nem eredményez. (itt jegyezném meg, hogy az AGP/PCI-E feszültséget sem szabad emelni, mivel a VGA ettől függetlenül szabályozza a GPU és a memória feszültségét, csak felesleges terhelést okoz a kártyának, ami akár a vesztét is okozhatja)

<<< A rend kedvéért megemlítem, hogy akadnak akik K8 architektúra (754, 939, AM2, AM2+, Socket 1207 (F)) esetén nem nézik jó szemmel az FSB kifejezést. Helyesen External Clock-nak vagy Host Clock-nak nevezik, bár elég sokszor használják (hibásan) így is: „FSB”. Én mind a négyféleképpen használni fogom (FSB, „FSB”, External Clock, Host Clock), hogy szokja a nép. >>>

RAM Beállítás:

Először is, a RAM frekvenciáját így tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni:
[External Clock vagy tévesen FSB] x [CPU szorzó] / [RAM valós órajel] = X.Y, az eredményt fel kell kerekíteni egészre, ez az OSZTÓ, ezzel kell leosztani az aktuális CPU órajelet.
(ha pl. 6.01... eredmény jön ki, azt már nem kell felkerekíteni 7-re, ha pontosabban helyettesítesz be akkor 6 alatti eredményt kapsz, pl. 667-es memória esetében 333 helyett 333.33...-mal számolva)
Aki lusta számolgatni, az esetleg innen is kilesheti a megfelelő osztót. :)
Pl.: Athlon 64 3000+, DDR2-800:
9x200/400=4.5 felkerekítve 5, vagyis a RAM órajele: 9x200/5=360 => ''DDR2-720''
FONTOS! Az FSB-t emelve nem változik az osztó, csak ha változtatunk a szorzón vagy a RAM tipusán a BIOS-ban, ilyenkor újra el kell végezni a számítást. (vagy újfent puskázni)
A RAM időzítéseit pl. Everesttel lehet ellenőrizni, 754 és 939 esetében a magasabb órajelnél ált. előnyösebb hogy a RAM bírja a Command Rate: 1T-t, AM2 esetében a DDR2 magas órajelei miatt ált. nincs jelentősége, nem baj ha csak 2T-ben stabil a memória. (a legtöbb DDR2 nem is bírja az 1T-t)

Ha húzunk, és a Windows bootolásakor/használatakor hibaüzenet/fagyás/kékhalál/reset ér minket, érdemes lazítani az időzítéseken. Ilyenkor ezeket a menüket kell visszavenni (értsd emelni az értéket):

DDR:
A CAS Latency (CL): 2-2.5-3
Min RAS Activate (tRAS): 5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15
RAS to CAS Delay (tRCD): 2-3-4-5-6-7
Row Precharge Time (tRP): 2-3-4-5-6
1T/2T Memory timing (CR): 1T/2T

DDR2:
A CAS Latency (CL): 3-4-5
Min RAS Activate (tRAS): 12-13-14-16-17-18-20-24
RAS to CAS Delay (tRCD): 8-9-10-12-14
Row Precharge Time (tRP): 3-4-5-6
1T/2T Memory timing (CR): 1T/2T

Ezeket így szokás megadni: CL-RCD-RP-RAS CR1/2 (vagy 1T/2T), ha esetleg a fórumban kérdeznek, kérdeztek.
Ha viszont nincs semmi gubanc, és precízek vagyunk, a minél jobb teljesítmény elérésében a fent említett értékeket egyre lejjebb tehetjük, DDR esetében a CL2.5 előnyös, DDR2 esetében a CL4, persze a minőségi RAM-ok mehetnek lejjebb is, de kiugró gyorsulást már nem hoznak.
A memória késleltetését ciklusban érdemes számolni, nem nanosec-ben, mivel a CPU szempontjából annak van jelentősége, hogy hány ciklusonként fér a RAM-hoz. Ezt úgy kapjuk, hogy:
1000 / [RAM valós órajele] x CAS Latency
Így a hasonló kategóriájú DDR és DDR2 RAM-oknál hasonló értékeket kapunk (7-10 ciklus), vagyis nem igaz amit az AM2 megjelenése után a csalódott 939 tulajok híreszteltek, hogy a DDR2 lassabb a DDR-nél.

HT/LDT Beállítás, avagy Hyper Transport Frequency beállítása:

A 939/940/AM2/Socket 1207-es lapoknál a HT 1000MHz (5x200), a 754-es lapoknál 800Mhz (4x200). Ezeket a Host Clock és a HT szorzó összeszorzásával kapjuk. Általában max. +200MHz-et bírnak, aztán csökkenteni kell a szorzót. A HT tuningolásával érdemleges változást nem érhetünk el (nem szűk keresztmetszet), ezért mindegy hogy pl. 840MHz-n vagy 1160MHz-en megy, nem fogjuk érezni, 800 alatt azonban már csökkenhet a gép teljesítménye. A sávszélességhez nem érdemes nyúlni (754 16/8, 939/AM2/1207 16/16 bit), maradjon alapon.

Előfordulhat hogy miután beállítottunk egy értéket nem indul el a gép. Ezt az okozhatja hogy elértük a proci, a RAM-ok vagy a chipset tűréshatárát.
Először a CPU "végét" érdemes megkeresni, ehhez a RAM-ot, HT-t osszuk vissza, ha továbbra is instabil a gép akkor a CPU-nál lesz a gond.
Hogy kiderítsük melyik alkatrész nem bírja a húzást RESET-eljünk, majd újból lépjünk be a BIOS-ba:
CPU: Ha még nem értük el a maximális ajánlott feszt, emeljük.
RAM: Osszuk vissza a RAM-ot, a memória tipusát állítsuk, pl. DDR esetében a 400-as (200) értéket lefelé vesszük, 333-ra (166), ezáltal növelve az osztót (ilyenkor el kell végezni a RAM órajelének számítását, speciális esetekben előfordulhat, hogy még így sem érjük el a következő nagyobb osztót), ha itt a hiba lehet feszültséget emelni az ajánlott határig.
Chipset: Csökkenteni kell a CPU szorzót, hogy kiderüljön az alaplap képes-e nagyobb FSB-re (ilyenkor is újra kell számolni a RAM órajelét, nehogy azt hajtsuk túl), jobb alaplapokon a chipsetnek is lehet plussz feszültséget adni, de ezzel is érdemes óvatosan bánni.

<<< K8-nál a CPU-ba integrált memóriavezérlő (IMC) miatt nincs ''szinkronizálási veszteség'', így a ''szinkronban hajtott memória'' ugyanúgy téves, mint az FSB! Nyilvánvalóan nagyobb osztó mellett a lassabb RAM alacsonyabb sávszélességet produkál tesztprogramokban, mintha visszaosztás nélkül emeltük volna a RAM órajelét is, de valós alkalmazásokban ez nem jelent érzékelhető veszteséget, ezért nem érdemes törekedni a ''szinkronban hajtásra''. >>>

Cool'n'Quiet:

Egyes alaplapoknál tuning mellett nem működik a C'n'Q, ilyenkor az RMClock nevű programmal helyettesíthetjük (de ésszel kattintgatni különben gyorsan kékhalálozik a rendszer), ''Performance on Demand'' módban az egyszerűség kedvéért csak a min. és a max. szorzót engedélyezve (az azokhoz tartozó megfelelő feszültségeket megadva) pont ugyanúgy működik, mint a C'n'Q. Fontos tudni, hogy itt is minden szorzóhoz ki kell számolni a memória osztóját majd órajelét, különben instabilitás (extrém esetben a memória halála) lehet a jutalmunk, feszültségemelésnél 1.35V-os értéknél elvileg annyit ad a CPU-nak, amennyit a BIOS-ban beállítottunk, tehát pl. 4x-es szorzóhoz 0.1V-os emelésnél 1.0V-ot kell beállítani, hogy 1.1V-ot kapjon a CPU, de ezt ellenőrizni kell pl. Everesttel.

Ui.: Ne a legvégső tűréshatárt állítsuk be, pl. ha a proci 2600MHz-et bír, akkor 2400-2500 környékén érdemes használni, így elkerülhetjük az esetleges kellemetlen újraindulásokat, kékhalálokat, stb.

By: Ultram3jor & daa-raa javította

Ha bármi hibát talál valaki a leírásban, kérem jelezze.

[ Módosította: Atlantis ]

(#2) Egzee


Egzee
őstag

Itt is lenne az 1. kérdésem!

1.20V-on üzemel a 3800+ procim, és azt szeretném megtudni valakitől, hogy szerinte mennyi a közel maximum, amin még biztosan nem füstöl el?
Továbbra sem tudom egyébként, hogy a processzorom miért megy 2000Mhz-en magonként, ha csak 3800+-os! Akkor nem 1900Mhz-en kéne menniük gyárilag? :((( Vagy most kifogtam egy 4000+-ost rossz csomagolásban vagy mi van?

Válaszaitokat, és tapasztalataitokat előre is köszönöm!

(#3) Thrawn válasza Egzee (#2) üzenetére


Thrawn
félisten

AM2-ben éppen 4 féle 3800+ van, mindegyik 2 GHz-en jár. Itt megnézheted.
A tiéd valószínűleg ez lesz.
Tuningnál előre sosem tudni mennyi feszt tudsz adni a procinak, számít az is mivel hűtöd. Hiába mondanám hogy adhadsz neki 1.45V-ot ha a melegedés miatt hibázni fog. Először azt mondanám alapfeszen emeld az órajelét, és teszteld ORTHOS-al miközben figyeled a proci hőmérsékletét a CoreTemp-el.
Vedd vissza a HT szorzóját 4-re vagy 3-ra, és ha kell akkor oszd vissza a ramokat is.

ps: Az aláírásodban javítsd ki a DDR3-at DDR2-re. Köszi :)

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#4) zsíráf


zsíráf
csendes tag

hi!
szeretném megkérdenzi nagy láma módjára, hogy a régi ddr1 -est lekezelő alaplapomba ha veszek ddr2 -est (mert fele annyiba kerül, és az ár ugye nem mindegy) akkor csak nem fogom kihasználni a az fsb -k közötti különbözetet, (ergo kiaknázatlanul marad 133mhz) vagy el sem fog futni a cucc?? mert ugye a slot az megegyezik. -ugyebár.
előre is köszi

(#5) Vandit. válasza zsíráf (#4) üzenetére


Vandit.
addikt

Ez most biztos csak vicc. :U

A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen. >A világürből nézve a föld kék és fehér, NEM VÉLETLENÜL BMW>> A sors kénytelen meghajolni az erős akarat és kitartás előtt

(#6) varga911 válasza zsíráf (#4) üzenetére


varga911
senior tag

Szia,

A slot sem egyezik meg. Máshol van a "lyuk", fizikailag sem talál bele, több pines a DDR2 tehát egyáltalán nem kompatibilisek. Itt egy kép amin mindkettő rajta van: Link

Üdv! :)

(#7) m4rc! válasza Vandit. (#5) üzenetére


m4rc!
őstag

Sztem nem véletlenül az a topic neve ami...
Szóval, ha nem tudsz/akarsz érdemben hozzászólni, ne szúrkálódj!

We are analog players in a digital world

(#8) Vandit. válasza m4rc! (#7) üzenetére


Vandit.
addikt

Nem úgy értettem,de ez kicsit durva.Azt hittem csak poénkodik,mert tudod ilyenek is vannak.

A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen. >A világürből nézve a föld kék és fehér, NEM VÉLETLENÜL BMW>> A sors kénytelen meghajolni az erős akarat és kitartás előtt

(#9) Gyuri27 válasza m4rc! (#7) üzenetére


Gyuri27
félisten

Na, de itt a tuningrol volt szó! Nem arrol, hogy az ember azt se tudja eszik e vagy isszák.
A tuninghoz valamiféle alap ismeretségre kellene szert tenni a számtechben.
Persze lehet, hogy én tévedek.

Amd - Radeon - Ryzen

(#10) m4rc! válasza Gyuri27 (#9) üzenetére


m4rc!
őstag

Jó-jó tuningról volt szó...,de vhol akkor is meg kell tanulni az alapokat, nyilván senki nem úgy született, h tudta mi az, pl., hogy memória időzítés...

Vandit.: Ok-ok

Sztem szükség van egy totyikra ahol tök kezdők is feltehetnek kérdéseket..
De ne offoljuk szét már így az elején :)

We are analog players in a digital world

(#11) tibz03


tibz03
őstag

Na ha már itt van ez a topic, lámáskodok én is egy sort. :D

Szóval Asus P5KC-m van, benne egy Core2Quad Q6600-os, és 2 db 1 GB-os, 800MHz-es, CL4-es Corsair.

Egyelőre egy gyári hűtő van a procin, de tervezek venni rá egy Asus SilentKnight-ot a későbbiekben.

Szóval ennek fejében mit javasoltok, milyen értékeket állítsak a BIOS-ban, hogy nyerjek egy kis plusz energiát (igazából csak kíváncsiságból akarok tuningolni, a gép teljesítménye tökéletesen megfelel nekem :) )

Annyit tudok, hogy plusz feszt kell adni a procinak, de nem tudom, hogy mennyi az alap, és hogy mennyire szabad megnövelni, ezek után állítani kell az FSB-t, és talán a RAM időzítését is csökkenteni/növelni kell (az alap: 4-4-4-12@2.1 V). De van még PCI frekvencia is, meg nem tudom, még mi, szóval eléggé hiányos a tudásom ezen a téren. :F

Úgyhogy várom valami hozzáértő segítségét, előre is köszönöm! :)

(#12) Achill3uS


Achill3uS
veterán

Az alapok valóban megegyeznek, fsb, feszültség fel -> magasabb órajel -> yuppi :)
de minden rendszert (intel,amd) máshogyan kell tuningolni, és akkor ezt lehet lebontani chipsetekre, procifajtákra, vagy akár vga-ról is beszélhetünk mert a topic cime azt sem árulja el. szóval lehet általánosan beszélgetni a témáról, de most valaki idejön, hogy ezt és ezt, hogy kell húzni nem biztos hogy bárki is tud érdemben segiteni neki (egyébként is vannak core 2 tuning, p4 tuning stb topicok amik leszűkítve 1 témával foglalkoznak) szóval én azt mondanám h ennek a topic-nak igy nincs értelme, de azért hajrá, nem vagyok semmi jónak az elrontója :K

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#13) ]Phobos[


]Phobos[
senior tag

Üdv!

Nem akarok ebbe a fórumba is bepofátlankodni, de kéne 1 progi amivel lehet az alant látható lapot Winből húzni. CIB&MIB támogatás nincs, ergo EasyTune reménytelen( ill. csak thermal monitor ). Próbáltam cpufsb-t meg egyebeket, de nincs pll fájl a chip-emhez... Ha valaki tud, segítsen pls!!!

Thx!

Semmi sem lehetetlen, csak nem túl valószínű!

(#14) Vandit. válasza m4rc! (#10) üzenetére


Vandit.
addikt

Najó,de tényleg tudjunk már különbséget tenni ddr és ddr2 foglalat között vagy ne akarjunk tuningolni. ;)

A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen. >A világürből nézve a föld kék és fehér, NEM VÉLETLENÜL BMW>> A sors kénytelen meghajolni az erős akarat és kitartás előtt

(#15) Vandit. válasza Achill3uS (#12) üzenetére


Vandit.
addikt

Azért a tuning lényege,hogy adjunk feszt növeljük az FSB-t,szorzót stb.(persze csúnyán fogalmazva :) )Ez minden platformra igaz szerintem.

A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen. >A világürből nézve a föld kék és fehér, NEM VÉLETLENÜL BMW>> A sors kénytelen meghajolni az erős akarat és kitartás előtt

(#16) Balancee


Balancee
aktív tag

Sziasztok! Nekem is lenne egy kérdésem, igaz kaptam már rá választ, de számomra érthetetlent. Hogy tudom a ramjaim és a proceszort szinkronba hozni? (remélem jol kérdeztem) Nem a tuning a lényeg számomra hanem az optimális müködés.

Xbox One (Nick: K4R3Hun)

(#17) Elmör válasza Achill3uS (#12) üzenetére


Elmör
senior tag

Nekem tetszik ez a topik. :R

Eddig én is max úgy tuningoltam, hogy a VGA-t a Rivaban, ami nem nagy ördöngősség a procit meg a gyári progival (Coretemp volt nekem is AMD-hez, de most Inteles lettem C2D).

Rögtön első kérdésem: tegnap megjött a CoolerMaster Hyper TX-em, de csak ma üzemeltem be a gépbe (és magát a gépet is), azaz a C2D 6320-as proci is új, pár órát járt. Mennyi az az idő amit várni kell mielőtt meghúzom?
Egyelőre nem akarom drasztikusan, de azért mondjuk 600-700 Mhz jól jönne neki. (1,86-on jár alapon).

Másik: megvannak az Orthos meg a Clockgen progik. Kell még valami a kis procituninghoz? Ja, CPU-z is van. Az Asus (P5B-e lap) gyári hőmérséklet mérője jó vagy mit használjak? :F

Köszi előre is a válaszokat! :R

RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz

(#18) Vandit. válasza Elmör (#17) üzenetére


Vandit.
addikt

Mondjuk adj neki 7x470-es FSB +egy kis feszt is a ramnak és a procinak.

A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen. >A világürből nézve a föld kék és fehér, NEM VÉLETLENÜL BMW>> A sors kénytelen meghajolni az erős akarat és kitartás előtt

(#19) Achill3uS válasza Vandit. (#15) üzenetére


Achill3uS
veterán

igen de kb ebben ki is merül a téma, mert innentől kezdve minden eltér :) de mondom nekem8, csak ha már meg egyszer van minden platformnak külön tuning topicja + ez amugyis az alaplap részleg, sztem fölös, de mind1, ezt majd egy mod eldönti.

"De tényleg, minek tuningolni? Újabban el sem olvasom a rekorddöntögető hírességek eredményeiről szóló beszámolókat. Teljesen fölösleges tuningolni. Főleg Intel processzort." Taranti (fanatikus tag)

(#20) varga911 válasza Elmör (#17) üzenetére


varga911
senior tag

Nekem ahogy megjött az E6300-am, nem is hagytam hogy bebootoljon alapon, hanem első indításnál toltam neki a 400x7-et, aztán a második bootnál a 458x7-et. Nem tudok "kivárási időről". :) Azóta is úgy megy, alapfeszen. Orthos és coretemp kell csak, a processzort biosból tuningold, ne szoftveresen. Első körben 400x7 mehet neki nyugodtan, alapfeszen vinnie kéne. CM Hyper TX-el nem leszel bajban. :)

Üdv.

(#21) ngabor2


ngabor2
nagyúr

ha itt elhangozhatnak kiröhögés nélkül olyan kérdések, amikért a "profi" topikokban legalább megkövezés jár, akkor a topiknak van értelme. de ha csak off, és a kezdők leszólásáról fog szólni, akkor nincs.

(#22) Balancee


Balancee
aktív tag

Egy kicsit megprobálom a kérdésemet pontositani(#16 hsz)
Azt hallotam, hogy a DRAM FSB arányát össze lehet hangolni. És ugy állitolag gyorsabbak lesznek a ramok vagy mi :) most igy áll: DRAM FSB arány CPU/8

cfu fsb 216Mhz Memoriabusz 270Mhz
HA az fsb-t növeltem a memoria busz is jött utánna. Szoval hogy tudom azt elérni, hogy a memoria busz ne emelkedje? Alapbol 266Mhz( 533Mhz ramok)

Xbox One (Nick: K4R3Hun)

(#23) tibz03 válasza Balancee (#22) üzenetére


tibz03
őstag

Szerintem pontosan hogy így vannak szinkronban, hogy a FSB növelésével nő a RAM sebessége is. :DDD (De ha tévednék, szóljatok).

És mivel eddig nem nagyon kaptam választ, csak a topic létjogosultságát vitattátok 20 hsz-en keresztül :U , ezért most kérnék az én kérdésemre is (#11). Köszi. :)

(#24) Vandit. válasza tibz03 (#23) üzenetére


Vandit.
addikt

Ha nem muszáj ne piszkáld csak a cpu feszt és a ram feszt.Nem tudom milyen hűtőd van,gondolom nem gyári,úgyhogy szerintem 1.5-ig adhatodd a procnak,márha profitál annyit a + feszből.

A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen. >A világürből nézve a föld kék és fehér, NEM VÉLETLENÜL BMW>> A sors kénytelen meghajolni az erős akarat és kitartás előtt

(#25) Balancee válasza tibz03 (#23) üzenetére


Balancee
aktív tag

Nem az a jo ha a cfu fsb 216Mhz és pl a Memoriabusz 216Mhz ? Igy 1/1 az arány.

Xbox One (Nick: K4R3Hun)

(#26) Vandit. válasza Balancee (#25) üzenetére


Vandit.
addikt

A szinkronból nem profitál annyit,inkább időzítésre kéne gyúrni.

A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen. >A világürből nézve a föld kék és fehér, NEM VÉLETLENÜL BMW>> A sors kénytelen meghajolni az erős akarat és kitartás előtt

(#27) Balancee válasza Vandit. (#26) üzenetére


Balancee
aktív tag

Ahoz hogy kezdjek hozzá? A biosban megvan az állitgatási lehetöség mind automatán van. Az everest ezt irja: Memória időzítések 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) 2T
Pl vigyem le 4-3-3-12-re? Vagy hogy? Van valami amire figyelni kell és nem csak össze vissza lejebb vinni a dolgokat?

Xbox One (Nick: K4R3Hun)

(#28) tibz03 válasza Vandit. (#24) üzenetére


tibz03
őstag

Írtam, hogy egyelőre gyári hűtőm van, de 1-2 hónapon belül lecserélem.

Köszönöm, hogy írtál, ki fogom próbálni, de így gyárival nem adok neki annyi feszt, gondolom, 1,4-ig elmehetek így is? :F

Egyébként - tudom, nem igazán tartozik ide - ti milyenhűtőt javasoltok? Én az Asus Silent Knigt-ot néztem ki magamnak, sok jót olvastam, hallottam róla. Szerintetek?

(#29) tibz03 válasza Balancee (#27) üzenetére


tibz03
őstag

Ez engem is érdekel, az én RAM-jaim gyári beállításai is ezek (4-4-4-12 @ 2,1 V). Ha a sebességét akarom növelni, akkor mire állítsam át az időzítéseket? :F

(#30) 00roli00 válasza tibz03 (#28) üzenetére


00roli00
aktív tag

Alapfeszen simán viszi a 9*350-et.
És a gyári hűtő is elég neki.
A ramokat 5-5-5-15-ön próbáld mondjuk kezdésnek magasabb feszen.

(#31) War


War
csendes tag

Sziasztok,

Próbálkoztam az Asus P5B topikban is, de idáig nem sok sikerrel. Na de majd itt :)

Most vettem egy G0-ás Q6600-at a régi ASUS P5B Deluxe wifi lapomba, memóriák 2x1Gb Geil CL5-5-5DDR2 800Mhz, Bios frissítést megcsináltam már, most AMI Bios 1216 van rajta. Meglepett hogy a winfos alatti update hiba nélkül lefutott :)

Kérdés: Hol találok megbízható tuning értékeket? 3 Ghz-re szeretném felhúzni, ehhez keresek beállításokat.

Köszi a segítséget!

(#32) Balancee válasza 00roli00 (#30) üzenetére


Balancee
aktív tag

ÁÁ azt hiszem értem az elsö 3 ha pl 4 akkor az utolso 12. Szoval össze kell adni az elsö 3-at és az utolsó ezek értéke? Szoval pl: 3-3-3-9 ?

Xbox One (Nick: K4R3Hun)

(#33) prmcsk válasza War (#31) üzenetére


prmcsk
addikt

A lapod topikjának 1. hsz.-e majdnem mindenre választ ad.

"Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?

(#34) tibz03 válasza War (#31) üzenetére


tibz03
őstag

Nekem most 3,07-en megy 00roli00-nak igaza volt (bár nem 9x350-en van, hanem 9x340-en, de majd még próbálkozok. :)) )

Szóval sima FSB-állítással tényleg el tudod érni a 3GHz fölötti értéket.

Egyébként honnan tudhatom meg, hogy G0-ás-e vagy milyen a Q6600-osom? :B És ez miért számít?

(#35) tibz03 válasza Balancee (#32) üzenetére


tibz03
őstag

Ezt én se tudom, de úgy látszik, választ se kapunk rá. :(

(#36) barnam_ válasza Balancee (#32) üzenetére


barnam_
nagyúr

Nem. Nézd meg ezt az oldalt, itt van egy kis elmélet az időzítésekről.

(#37) varga911 válasza tibz03 (#34) üzenetére


varga911
senior tag

Ha a dobozodon a prod code után található szám és betűkombináció utolsó öt karaktere SLACR akkor G0-ás. :)

(#38) Dawe88


Dawe88
csendes tag

Hello mindenki!

Én most vettem egy új gépet (a régit nemhogy tuningolni, használni nem lehetett), pontosabban alkatrészeket és úgy raktam össze. Ezt csak azért hangsúlyozom, hogy nem vagyok tök hülye a témában, csak magához a tuning részhez nem értek.
(A konfigot nem írom le, profilban le van már írva.)

A szitu a következő:
Ha állítom az FSB-t, akkor állítja a RAM-ot is, ha azt meg visszaveszem, hogy a proci húzása után se akarjon, csak 800MHz-n futni, azzal sem érek el semmit. (mindjárt kifejtem)
Meg egy kis érdekesség, hogyha állítom és nyomom, hogy restart, akkor leállítja magát a gép, 2 másodperc múlva újraindul, aztán ezt még 2-szer megcsinálja, mire elkezdi betölteni a Windows-t. Mikor bejön, utána pedig ugyanazt az 1,86GHz-et kapom, mint előtte. Gondoltam, hogy kevés neki a fesz., de ha auto módban van, akkor nem az a lényeg, hogy a BIOS kezeli a fesz.-t???

Ha van valami tapasztalat ezzel kapcsolatban várom a kommenteket!

(U.I.: a proci húzás a Vista alá kellett volna TDU-hoz, de ez már nem aktuális, visszatértem a jólmegszokott XP-hez, viszont hogyha eljön az idő, szeretném tudni, hogy mit és hogyan kell...
Illetve: nem tudom, hogy a fesz. állítását mikor milyen tényezők állítása után kell alkalmazni. Hogyan tudom megnézni, hogy stabil-e a rendszer, ha van végre egy működőképes beállítás és hogy elég-e vagy éppen kevés neki az a plusz 0,x Volt?
Olvastam, hogy ugyan ezzel a procival és alaplappal egy x1950Pro karival a tuning csak magasabb beállításoknál volt hajlandó működni, tehát pl. 2,2Ghz-nél instabil volt; azt meg hogy meg egyáltalán?)

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv,
Dawe

(#39) tibz03 válasza varga911 (#37) üzenetére


tibz03
őstag

Hát nem az... ez nagy baj? :F Inkább úgy kérdezem, hogy miért jók a G0-ások?

(#40) Thrawn válasza tibz03 (#39) üzenetére


Thrawn
félisten

Jobb tuning, kisebb hőtermelés.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

(#41) zoo8800


zoo8800
veterán

Királyság ez a topic. Eddig nem jutott senkinek az eszébe...

Volna 4(nekem) nehéz kérdésem: mi a memória visszaosztás, mikor kell, mire jó és hogy kell???

rip and tear, until it is done

(#42) Dr. Romano válasza ngabor2 (#21) üzenetére


Dr. Romano
veterán

"de ha csak off, és a kezdők leszólásáról fog szólni, akkor nincs"

Érdekes gondolatmenet. A kezdők beírják kérdéseiket és jön pár "hűdeokosvagyok" emberke akik offolnak és nem ők lesznek büntetve, hanem zárul a topic mely a kezdőknek jönne jól? :U

Mindenesetre tetszik ez a topic, jó ötlet volt!

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#43) barnam_ válasza Dawe88 (#38) üzenetére


barnam_
nagyúr

Az újraindulásra itt a válasz, és azért csinálja, mert valamit nem jól állítottál be a biosban (a tuninghoz)

(#41) zoo8800: A visszaosztással kapcsolatban innen idéznék:

2. Mivel a memóriák sebessége (néhány speciális alaplap kivétel) szorosan összefügg az FSB-vel, ügyelni kell arra hogy nehogy a memóriák korlátozzák a tuningot. A legtöbb esetben az alapértelmezés a memóriák számára a „DRAM Ratio” 1:1, ez alaplapok függvénye, hogy mikor hogy jelölik, lásd a lentebb lévő táblázatot.
Mivel ebben az esetben pl. 250MHz-es FSB esetén a memóriák is 250MHz-et kapnak, ez 500MHz-es effektív órajelet jelent DDR memóriák esetén. Tehát csak akkor használjuk így a memóriákat, ha biztosan tudjuk: bírja a használt FSB kétszeresét!
Ha feltételezhető hogy a memóriák korlátozhatnak, célszerű az órajelüket visszaosztani.
Erre az alaplapok SETUP-jában különböző néven, de szinte mindig van lehetőség.

Nagy általánosságban az alábbi lehetőségek léteznek:
:

/a DDR memória sebbességek

100MHz-es FSB-nél (a procinak ugyebár 400):
1:1 = DDR200
3:4 = DDR266
3:5 = DDR333 (nem minden lapnál!)

133MHz-es FSB-nél (a procinak 533):
1:1 = DDR266
4:5 = DDR333
2:3 = DDR400 (nem minden lapnál!)

200MHz-es FSB-nél (a procinak 800):
3:2 = DDR266
5:4 = DDR320
1:1 = DDR400
2:3 = DDR600 (nem minden lapnál!)

/b DDR2 memória sebességek:

A táblázatot a csúcs kategóriás alaplapok lehetőségei alapján állítottam össze, tehát ha valamelyik lehetőség hiányzik a tuningolni kívánt lapról (aminek nagy a valószínűsége még prémium lapoknál is) akkor azon nem kell meglepődni. Ezek itt az „elvileg” lehetséges szorzó számok, 3 féle jelöléssel..

133MHz-es FSB-nél (a procinak 533):
1.50x = 3:2 = DDR200
2.00x = 1:1 = DDR266
2.50x = 4:5 = DDR333
2.66x = 3:4 = DDR354
3.00x = 2:3 = DDR400
3.33x = 3:5 = DDR443
4.00x = 1:2 = DDR533

200MHz-es FSB-nél (a procinak 800):
1.50x = 3:2 = DDR300
2.00x = 1:1 = DDR400
2.50x = 4:5 = DDR500
2.66x = 3:4 = DDR533
3.00x = 2:3 = DDR600
3.33x = 3:5 = DDR667
4.00x = 1:2 = DDR800

266MHz-es FSB-nél (a procinak 1066):
1.50x = 3:2 = DDR400
2.00x = 1:1 = DDR533
2.50x = 4:5 = DDR667
2.66x = 3:4 = DDR711
3.00x = 2:3 = DDR800
3.33x = 3:5 = DDR889
4.00x = 1:2 = DDR1067

(#44) Elmör válasza barnam_ (#43) üzenetére


Elmör
senior tag

Köszi az infót! :R
Nagyon nézegettem én is ezt a táblázatot, mert ahogy emeltem az FSB-t úgy ment egyre lejjebb a RAM Mhz. Alapon a DDR2 800-asok nekem 400Mhz-en mentek a CPU-z szerint. Most már csak kétszáz valamennyin. Ez így jó vagy valamit állítanom kellene?

Azért is kérdezem ezt, mert a szorzót 7-esen hagytam és a jelenlegi 2590Mhz-et bírta a proci az Orthos szerint (több, mint 1 órát futattam) viszont 2610-en már hibát észlelt pár másodperc után és nem vagyok benne biztos, hogy nem a RAM miatt. Lehet, hogy annyira lecsökkent a Mhz, hogy nem bírta a RAM? Mire kell ilyenkor állítani vagy mit? :F

RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz

(#45) barnam_ válasza Elmör (#44) üzenetére


barnam_
nagyúr

Pedig ha emeled az FSB-t, nő a memória órajele is.
Milyen szorzót állítottál be a memóriának (vagy olyat keress, hogy FSB: DRAM arány)?
De 200 MHz-en nem mehetett, mert az FSB órajelénél jobban nem lehet visszaosztani a ramot 965-ös chipsetnél.

(#46) Elmör válasza barnam_ (#45) üzenetére


Elmör
senior tag

Bocsi, elírtam, nem ment kétszázon. 369.8-on megy. Memória szorzóján nem állítottam,de lecsekkolom. :U

RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz

(#47) barnam_ válasza Elmör (#46) üzenetére


barnam_
nagyúr

Na így már értem. Tehát a procid 7x370-en megy, és a ram azért megy 370 Mhz-en, mert szinkronban megy az FSB-vel. Alapon azért írt ki 400 Mhz-et a memóriára, mert más memóia szorzót használ.

(#48) Egzee


Egzee
őstag

Mivel volt itt már egy moderátor, gondolom a topic maradhat, és kinek tetszik, kinek nem... Bocs, hogy csak most jelentkezem, de alaplap probléma volt... Most visszatértem +2GB-rammal! Ezek Geil Ultra-k (lentebb) és azt szeretném megtudni, hogyha már ilyen szépen felsorakoztek a DIMM-ekben, hogy gogyan kezdjem a tuningolásukat? Ha tuningolom őket, akkor mind a 4-en egyszerre húzódnak? Vagy darabonként??? Vagy, hogy a túróba működik is ez? :F Válaszotokat előre is köszönöm!

(#49) #96302336 válasza Egzee (#48) üzenetére


#96302336
törölt tag

Ha a ram beállításokon változtatsz, akkor az összes modult egyszerre érinti. Külön-külön nem lehet állítani.

(#50) Csabee.


Csabee.
nagyúr

Hello! egy olyan kérdésem lenne hogy van most 2db 512 DDR2 800mhz-es kingstone memóriám!, és szeretnék venni hozzá még 2x1gb ddr2-es 800mhz-eset! namost a kérdés a következő! úgy hallottam hogy nemigazán lehet betenni ezt a két 1gb-os memóriát a 2 512-esem mellé! ez igaz? és ha igen akkor miért? vagy belehet rakni? hisz van 4db memóriaslotom... várom a választ!:)

Üdv: Csabee.

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  Tuning kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.