- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Telex: Koronavírus miatt halt meg a Fazekas Mihály Gimnázium 54 éves tanára
A hivatalos állásfoglalás szerint „nem volt szükséges” előre hozni az oltási rendben, mivel 54 éves volt és egészséges; az, hogy tanár is volt, aki az elmúlt hónapokban is hetente többször kényszerült bemenni az iskolájába, nem számított.
Amit hónapok óta írunk itt hiába. Lényeg a huszonéves rendőrök és focisták már vígan pfizerkednek -
Sir Pocok
őstag
válasz
bigdady #5195 üzenetére
Szerintem itt Öcsém főnökének a példáját halva, inkább arról van szó, hogy az emberek csak tényleg akkor mennek most már a kórházba ha ég a ház. A főnöke a feleségét addig otthon akarta tudni ameddig lehetett mert félnek a borzasztó viszonyok miatt a kórháztól. Szegénynél kezdett csökkenni a véroxigén szint és ma reggel bevitette.
-
Z.É.T.
őstag
Nem válasz a kérdésre, csak tűnődés: miután egyre több intézményben full ház van, amennyiben egyre többen kerülnek intenzívre és lélegeztetőre is, egyre kevesebb beteget képesek ellátni, ami okozhatja a kórházi ápoltak számának csökkenését. A minimálisan csepegő infók alapján egyáltalán nem kijelenthető, hogy azért kerülnek kevesebben kórházba, mert kevesebb a rászoruló beteg, simán van esélye, hogy még jobban ki lett tolva az a határ, hogy mennyire súlyosnak kell lennie egy esetnek, hogy felvegyék kórházi kezelésre.
(vannak erre utaló esetek a környezetemben) -
bigdady
nagyúr
válasz
Soulfly842 #5192 üzenetére
A kórházba kerülők száma két napja csökken. Hogy ez jó vagy kevesebbet vesznek fel nem tudni
-
Soulfly842
addikt
Jó, pontosítok - jogos. A görbéből a lélegeztető gépen lévők és a kórházban ápoltak arányszámaira utaltam, hogy a kórházban ápoltakhoz viszonyítva hogyan nőtt a lélegeztetésre szorulók száma is.
De közvetve így erről is információt kapunk: Arról tény, hogy nem közelnek pontos adatot, hogy az intenzív ellátásra szorulók száma pontosan mennyi, hogy hogyan változnak az arányok. Gyakorlatilag közvetett tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy az intenzív ellátásra szorulók száma is nőtt.
Szerintem egyre több embert akarnak távgyógyítani a terheltség miatt - a nagyon magas kiírt favipiravir szám is erre utal.
De az otthol ápoltakra a hirtelen állapotromlást is nehezebb lesz így lereagálni/kezelni.
-
fatal`
titán
válasz
Soulfly842 #5192 üzenetére
"Egyre nagyobb a százalékos eltolódás a kórházban kezeltek és az intenzív betegek arányszámaiban"
Ezt miből gondolod? Teljesen elképzelhetőnek tartom sajnos, csak nincs róla statisztika. Az intenzíven kezelt betegek számát nem közlik. -
Soulfly842
addikt
Egyre nagyobb a százalékos eltolódás a kórházban kezeltek és az intenzív betegek arányszámaiban = egyre több beteget kezelnek otthon, aki eddig kórházba került volna.
Elmerengtem ezeket a számokat nézve a Franciaországi szigorításokon:
Közel egy hónapos lezárás jön Párizsban, aggódnak a franciák
Az országban forgalomban lévő három oltóanyagból eddig 5,7 millióan (8,5 százalék) kapták meg az első adagot, s 2,3 millióan (3,5 százalék) mindkét komponenst. Az elmúlt napokban a napi esetszám 30 ezer fölé emelkedett, s a 16 lezárt megyében a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma meghaladta a 250-es riasztási szintet, Párizsban 400 felett van.
Szörnyű, hogy milyen rossz a helyzet, hogy milyen rosszak a számok a franciáknál, szerencsére nálunk sokkal jobb, mert itt ilyen szintű szigorításokra nincs szükség.
Mondjuk a franciáknál is a durva szigorítások mellett az iskolák pl. nyitva maradtak
Nem értem ezt az okos és következetes világot.
-
Kékes525
félisten
válasz
Saskakas18 #5184 üzenetére
Ezt a kérdést a kormánynak kellene feltenned. A Fidesz és a kormány a járványt kizárólag csak politikai szempontok alapján kezeli. A kormány politikai járvány kezelést folytat, mint minden mást a járványt is a politikai szempontok alá rendeli.
-
mozso
senior tag
Húsvétra teljes zárlat alá kerül Ausztria keleti fele, Bécs is
[link] -
Jablocskov
tag
válasz
"Szerintem ne politizáljunk!"
Nehéz elválasztani a kormány járvánnyal kapcsolatos ügyködését a politikától, amikor ők csinálnak nap mint nap politika kérdést belőle.
"Te hogy csinálnád?"
Hallgatnék a szakértőkre.
#5185 Jablocskov
Ezzel nem neked akartam válaszolni, bocs. -
Kékes525
félisten
-
válasz
mivel az egész világon nálunk halnak bele a legtöbben koronavírus fertőzésbe, viszonylag kockázat nélkül lehet válaszolni: szinte bárhogy máshogy
-
Jablocskov
tag
-
Saskakas18
tag
válasz
Jablocskov #5181 üzenetére
Szerintem ne politizáljunk!
Te hogy csinálnád?
-
Krinyo
senior tag
Megint csökkent egy picit a kórházban lévők száma, de tovább nőtt a lélegeztetőn lévőké.
-
Z.É.T.
őstag
272
-
mozso
senior tag
14 nap alatt 37ezer doboz favipiravirt írtak fel háziorvosok itthon.
-
válasz
FіkuszKukіsz #5174 üzenetére
a járvány csúcsán vagyunk, világbajnokként a fertőzöttségben/halálozásban. sajnos rengeteg ember lesz, aki koronásan kapja az oltását. lappang medián 5 napot, az elég sok.
-
-
folyamatosan jönnek az infók, hogy félig beoltott öregek landolnak tüdőgyulával a kórházakban. agyrém, hogy azt sem tudja megugrani az állam, hogy elmagyarázza, hogy mit kell csinálni oltás után
(és azért nem a háziorvos, mert bakker, így is a teljes oltási logisztika a nyakukra lett lőcsölve)
-
Krinyo
senior tag
Dezinformáció a köbön. Szó sem esik róla benne, hogy valószínűleg már betegen kapta meg az oltást (elvileg felmérik az állapotodat, miért kapta meg egyáltalán?), napok múlva már tuti nem az oltás okozott problémát, de a jól esik kiemelni benne...
"Index - Belföld - Eljött a világvége – oltás után rosszul lett az egykori magyar olimpiai bajnok"
[link] -
az "ismétlő" oltásnak nem kell ugyanolyannak lennie, mint amit anno/egyszer megkaptál. influenza shotból is kaphatsz 3fluartot idén és vaxigripet jövőre.
a rögösödés lehet, hogy fel lett fújva, de leírtam, hogy nekem miért ingott meg a bizodalmam bennük. (és nem keverem az oltási reakciót és a mellékhatást, de ha már ezt leírtad, egy költői kérdés: szerinted 3 AZ oltott encephalitise az melyik kategória? nekem volt agyhártya-gyulladásom, és azt soha többet nem szeretnék)
az meg, hogy mit jelentenek és mit nem, nem tudom, hogy elég transzparens-e. itthon is van eset, amit le sem írok, mert nincs módomban ellenőrizni. a lényeg, hogy az én preferencia-listámon jelenleg hátul van, és nem értem, hogy ez miért zavar bárkit
-
válasz
FіkuszKukіsz #5168 üzenetére
Szerintem nem fog nyitni, amíg ilyen számok lesznek. Én azt gondolom, amíg a kórházban kezeltek száma nem megy le legalább a jelenlegi felére, addig nem lesz nyitás.
-
FіkuszKukіsz
őstag
-
Krinyo
senior tag
Ennyit a CoviShieldről: Reuters: India ideiglenesen felfüggesztette a vakcinák exportját
-
Kékes525
félisten
Nézzétek meg: [Orosz Beatrix - Jakab Ferenc- Constantin Tamás]
" Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium epidemiológusa és Jakab Ferenc, a pécsi virológusok és a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport vezetője. Ezért is volt ígéretes az a szerda esti online beszélgetés, melyet Constantin Tamás gyermekorvos szervezett az ő részvételükkel."
[A minisztérium járványszakértője szerint nincs okunk kételkedni: nyerhetünk a vírussal szemben]
-
Asbee
veterán
Egy kis érdekesség, ha ez a brit mutáns, már pedig valószínűleg az, mennyivel jobban terjed. Autószerelő barátom elkapta, őt elég rendesen kifektette. Ő megfertőzte a feléségét, lányát, anyukáját, alkalmazottját, és egy fiatal srác ismerősöm is besegített neki azon a héten, őt is. Fiatal srác azon a hétvégén (18 éves tünetmentes) iszogatott, bulikázott otthon 5 másik haverral. Mind az 5 pozitív. Nekik a családjukat nem tesztelték de tuti van, vagy lesz pozitív azok közöttük is. Ez így egy 11 es szál kapásból, meg akit nem tudni. Azok pedig tovább tovább.... Felelőtlenség , + nem elég kontaktkutatás , tesztelés. Nem csodálkozom már a számokon.
-
Kékes525
félisten
"az mrns szuriknál lesz a legrövidebb"
Miből gondolja? A fázisvizsgálat pácienseinek (ők a legkorábbiak) követéséből nem látni ezt még.
"a sinopharm elölt cuccos a mutánsok ellen nemigen véd majd"
Szerintem is, mivel az első változatot tartalmazza, genetikailag az van legtávolabb a többitől. Másrészt csak a felszíni antigének számítanak, mert az immunrendszer csak ahhoz tud hozzáférni az antigén felismerésekkor és a védelemkor is.
#5137 Parci
" ez elég logikus. ráadásul 12-18 napig nem véd még semmit. kib.szott hülye a kúrmány, hogy ezt nem kommunikálja"
Plusz beadáskor ki kellene hangsúlyozni az embereknek. Lenne rá idő.
-
Vesa
veterán
Pfizerről is olvasni durva eseteket, pedig a legjobb vakcina. Teljesen mást jelent a mellékhatás, és mást az oltási reakció. Ez utóbbi közé tartozik minden olyan tünet, amit egyébként általánosan, viszonylag sokan tapasztalnak és bár kellemetlen, de normális jelenség (láz, hidegrázás, karfájdalom, fáradékonyság stb.). A mértéke egyénenként hatalmasat szór, van aki 39C lázzal döglik 2 napig, van akinek meg alig lesz bármilyen tünete. Mellkhatás, illetve súlyos mellékhatás mondjuk az anafilaxiás reakció, de ez tényleg rettenet ritka és ami volt, azt is ellátták, így senki nem halt bele.
A vérrögösödés fel lett fújva, beadtak EU+UK összesen kb. 30illió AZ-t, de UK-ból (kb. 18 millió vakcina) egyetlen ilyen esetet sem jelentettek! EU-ból valami 18/22-t, és ott sem egyértelmű, hogy lenne bármi összefüggés. Ha ránézel mondjuk az Aspirin kockázataira, és hogy hányan halnak bele évente abba, hogy bevették, ennél sokkal rosszabb arányszámot kapsz. Aztán mégis mindenki dobálja be naponta anélkül, hogy foglalkozna vele és rettegne tőle.
Az-val nem ez a baj, hanem az, hogy ha kell ismétlő új variánsok ellen, akkor azt nehezebb lesz megoldani, mert új vektor kell, a csimpánz adeno már nem játszik, így bonyolultabb mint az mRNS-nél, ahol csak betolják az új kódot aztán csókolom.
-
fatal`
titán
Kicsit támadó lett a kommentjeim hangvétele, de nem annak szántam.
A spanyoloknál az AZ-ból 975 ezerből volt 3 eset. Nekem sokkal gyanúsabb, hogy az a baj, hogy nálunk mindent adnak mindenkinek, illetve tolni kell a keletieket, mert amúgy a kutyának nem kell. A kétféle vektor szerintem is jó ötlet, bár éppen a J&J oltása bizonyíthatja, hogy igazából nincs is szükség emlékeztetőre sem.
-
hát az encephalitis ne jelentkezzen, mert akkor inkább a koronavírust kérem
nézd, valószínűleg nem jelentkezik lófax sem. lehet, hogy szednék aspirin protectet, és ha bármi trombózisgyanús genyát látok, bevitetném magam a kórházba, de ha alapvetően nincs ilyen hajlamom, nem paráznék rajta.
a második emlékeztetőtől semennyire sem félnék, ha az első után nem volt semmi para.
-
a kínai hatásossága (potenciális hatástalansága) miatt hosszú ideje kérdőjeleket posztolok mindkét topikba
az oroszról lehetne több infó, de ami van, az ígéretes. anyámék 700 usert oltottak be vele és instant allergiás mellékhatás nem volt (nem jelent semmit, de jó hallani), nekem tetszik a kétféle vektor használata stb. igen, ez is irracionális, de talán megbízom benne.
-
fatal`
titán
Nem állítom, hogy irracionális, mert én sem tudom mit gondoljak, csak szerintem ez pont nem a származásától függ. Semmivel nem bízom jobban az oroszban sem. A kínaiban meg végképp nem, ahol még a gyorsteszt is negatív (volt erre példa a másik topicban) és van ország, ahol már 3 adagot kellett beadni belőle, hogy érjen is valamit.
-
nem, nem bízom.
pontosabban kételyeim vannak. amikor azt mondja egy orvos, hogy 3 esetben is encephalitisszal vittek be betegeket, mindhármuknál adenovírus jött ki a szerológián és mindhárman 5-6 nappal korábban AZ oltást kaptak, akkor nem bízom.
tudom, hogy tízmilliós nagyságrendben oltottak vele, talán megkockáztatnám magamnak én is, de azért pötit több a vészjósló hír róla, mint amit az arányok megengednének. még a saját topikunkban is! (a másikban)
ezen felül végigbalf.szkodták a tesztfázisaikat, most meg össze-vissza hazudoznak mindenről is (ettől még a szuri lehet jó).
nem, nem bízom benne, ez az igazság. van ilyen, lehet, hogy irracionális, ez van.
.
-
attiati
veterán
válasz
Depression #5129 üzenetére
Nem bátorkodtam előhozni a témát, de a megfigyelésem ugyanez.
Közösségben terjed (többségében).
Nem a metrón, nem a boltban. -
Z.É.T.
őstag
"A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ismertette ennek eredményeit is, így kiderült, hogy a válaszadók 60 százaléka azt mondja, amíg nincsenek beoltva és nem alakult ki a teljes védettség, valamint, amíg a gyerekek nem védettek, addig nem szabad az oktatást visszaengedni a tantermekbe" - portfólió link
-
Ringman
félisten
az is elég durva, hogy chilében is emelkedőben a számok, pedig ők elég jól haladnak az oltással.
[link]
New record 95% ICU capacity hit in Chile. Most of which is due to #COVID19. Something to watch. Cases rising like Brazil, but deaths only slowly rising so far.
---
Coronavirus: India temporarily halts Oxford-AstraZeneca vaccine exports
They said rising cases meant domestic demand was expected to pick up in the coming weeks, and so the doses were needed for India's own rollout.
The move - described as a "temporary squeeze" by officials - is expected to affect supplies until the end of April.
akkor mi hogy veszünk tőlük? vagy az olyan jó, hogy inkább exportálják? -
-
Sir Pocok
őstag
-
-
az astrának van egyáltalán 3. fázisa..?
janssent azért nem mondtam, mert arról még nem szól a fáma itthon, de azért a transzparensebb amerikai vakcinákban nagyobb a bizodalmam egyébként.
amúgy húgom (biológus) azt fejtegette ma, hogy simán lehet ám, hogy a védettség hossza viszont az mrns szuriknál lesz a legrövidebb (meg azt, hogy ő arra tippel, hogy a sinopharm elölt cuccos a mutánsok ellen nemigen véd majd).
-
daneel_hu
addikt
Beszéltünk az egyik orvos barátnőnkkel, budapesti kórház, covid-osztályon vezető orvos.
Kb 50 betegük van, és jópáran már megkapták az első dózist a vakcinákból. (van kínais, AZ-s és pfizeres beteg is!)A lényeg: mivel az oltás gyengíti az immunrendszert a beadás után nagyon vigyázzon aki megkapta, mert még könnyebben be lehet szopni a betegséget egy pár napig.
-
fatal`
titán
válasz
Ringman #5131 üzenetére
Én a világról beszéltem, nem az országról. De egyébként egyetértek.
#5133: Ilyen példa AstraZenecaval is van, milliószámra. Nem mondtam, hogy rossz oltás, csak azt, hogy nem hinném, hogy komolyabb gond van az AstraZenecaval.
Ráadásul elég gyanús, hogy csak ezt a nonprofit (elvileg) cuccot ütik, ami a legolcsóbb az összes közül.
-
daneel_hu
addikt
válasz
Depression #5129 üzenetére
Nekünk valószínűleg a gyerekek hozták haza.
Nagyon vigyáztunk és ennek ellenére PAFF...Aztán mi terítettük a cuccost egy családi szülinapi bulin. (további 8 embernek átadva)
-
fatal`
titán
A Sputnikról meg semmit nem tudunk, alig adtak be belőle. Szerintem ha tényleg komoly gond lenne az AZ-val, akkor nem csak az EU-ból lennének hírek, hanem pl. azoktól a Britektől is, akik beadtak vagy 20 milliót belőle.
Tudom, hogy tudod, ezért lepődtem meg az indokláson, mert a Janssent nem említetted pedig az elmélet szerint az is ugyanaz, mint egy fél Sputnik.
Beadatni meg azért kell a két adagos helyett, mert perpillanat nem nagyon lehet válogatni... És szerintem ez később sem nagyon fog változni, hiába reménykedik mindenki, mert nincs annyi rendelve egyikből sem. Nyilván mindenki Pfizert vagy Modernat szeretne, én is, de valószínűleg nem lesz.
-
Depression
veterán
Na jó, hogy kicsit on is legyek, és ami tényleg érdekel:
A covidosok között csináltak olyan felmérést, hogy maszkhordás és a lezárások ellenére hogyan kapták el?
Csinálják itt össze-vissza a boltbezárásokat, kijárási tilalmakat, közben meg senki nem kíváncsi rá, hogy hogyan is terjed valójában?
Eddig az ismerőseim, akikről van infóm (igazi mikroközösség) csak kórházban, konyhán dolgozók és családban szétterjedtek voltak.Más: sógorom nem vállalja, szóval az 5000 bevallottan túl 1-gyel biztosan megnőtt a kilépők száma.
-
syberia
veterán
válasz
Depression #5122 üzenetére
Nincs itt semmi látnivaló, újabb vakcina mellékhatás.
twofatcat: Hold my headset! The future is bright.
-
válasz
Depression #5126 üzenetére
jaja, én is rezignáltan olvastam
-
törölt tag
Nem elég a járvány, a gazdasági válság, na még ez is...
-
törölt tag
válasz
Ringman #5117 üzenetére
Elég hülyének nézni az embereket. Októberben a halálozás adatokkal menőztek, mert akkor az volt középmezőny, most top3 akkor arról kuss és inkább az oltottak száma a mérce most (persze nem a 2. dózist is kapottak és a felhasználtságról is kuss), mindig olyan adatot mazsoláznak ki amiből lehet győzelmi jelentést csinálni. "Nincs erre jobb szövegünk?"
Telex: Napok óta Magyarországon hal meg lakosságarányosan a legtöbb ember a járványbanMegnéztem a szomszéd labor kórházi kezelt és ebből intenzívre kerültek grafikonjait. [link]
Ne küldjünk nekik segítséget? -
Soulfly842
addikt
válasz
Sir Pocok #5111 üzenetére
A WHO engedélyeztetési folyamata már megy egy ideje. Ha ott engedélyeznék, akkor már szerintem csak egy formális dolog lenne az EU-s engedélyeztetés is.
#5062Vesa
Én ezt értemde még ha pöffeszkednek is ezen, akkor is:
Ha folyamatos az oltás a 3 hónapja gyógyultakra is, akkor más az ütem. nem adhatjuk szimplán össze az oltottakat és a covidon átesett régebbi gyógyultakat, mert addig erőforrás megy el arra is, hogy a 3 hónapon túliakat is oltsák
Erre akartam csak felhívni a figyelmet
-
fatal`
titán
Nem mondtam, hogy kérj, csak kérdeztem, hogy akkor Janssent sem kérnél, ha feldobnák? Attól, hogy ugyanaz az adenovirus még a vakcina nem biztos, hogy ugyanaz. AZ-t nem kérsz, az is vektorvakcinás tüskefehérje, mint a Sputnik.
Csak furcsállom
Persze mindenkinek a saját dolga, hogy mit kér vagy nem.
-
Krinyo
senior tag
Ezt mondom tavaly március óta... a tesztelés hiánya miatt tartunk ott, ahol.
-
Sir Pocok
őstag
-
-
Ringman
félisten
a jannsen bizonyítottan működik - idővel nőhet is a védelem - d-afrikai ellen is egyébként.
lost in efficacy comparisons is how the J&J vaccine efficacy actually may **get better over time** for severe #COVID19–as high as 90-95% at 56 days—trend is very strong. And makes J&J on par w/ Pfizer-BioNTech & NIH-Moderna.
[link]
-
Asbee
veterán
Sinopharm tesztről van már valami infó? Talán 16-ra volt ígérve?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Fujifilm X
- DOOM - The Dark Ages
- Gyúrósok ide!
- Projektor topic
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Gurulunk, WAZE?!
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest