Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
-
LOGOUT
Üdv a trollok között!
Új hozzászólás Aktív témák
-
EmberXY
veterán
válasz
DJ WOKKY #10085 üzenetére
Ha nem, hát nem, nem erőszak a disznótor...
Felénk a pálesz is hozzátartozik, reggel el se lehetne anélkül képzelni a kezdést. Nyilván ahány ház, annyi szokás, de felénk pl. nem "hentes" hanem a böllér a "főnök", a szúrástól a szétszedésig, utána általában már a háziasszonyok foglalkoznak javarészt a különféle húsokkal, ugyebár az abalében főzik a hurka hozzávalóit, majd később a kolbász hozzávalókat előkészítik, a töltésnél szoktak segédkezni a férfiak is, húsok bezacskózása, eltevése, kóstolók készítése, kajakészítés, mosogatás, stb..., nyilván addigra már egy-pár pálesz bent van.
Utóbbi időben nem nagyon volt a családban disznóvágás, amíg a nagyszülők éltek, addig volt gyakoribb, azóta már inkább megvesszük a húst, meg ugyebár a disznót felnevelni se egyszerű, sok időt és pénzt is igényel, valahogy olcsóbb a húst megvenni..
A régi szép idők... Egész kisgyerek koromig visszaemlékszem, hogy rengeteg disznóvágás volt, olyan is volt, hogy két disznót is vágtunk, általában a nagyszülőknél volt, évente legalább egy, főleg télen, ugyebár akkor a legjobb, mert kevés a légy, és a hús is nehezebben romlik meg.
Jó kis családi programok voltak ezek, sose felejtem el, aztán ahogy nagyobb lettem, egyre nagyobb részt vállaltam én is, a végén már volt olyan, hogy faterral ketten fogtuk le a disznót, kb egy súlycsoportban voltunk, egy kis földharc, aztán a böllér győzött..
A perzselés utánra kb. általában kész is a reggeli hagymás sült vér, annál jobb nincs is a világon (+ a pálesz), majd később folyamatosan készülnek a sült húsok, később már a hurka, kolbász, majd általában a legvégére mindig szoktak főzni egy nagy adag pörköltet.. De jót nosztalgiáztam, remélem, hogy lesz még részem ilyesmiben valamikor...
A ledes izzókról már nem is beszélek, energiatakarékos, és hosszú élettartamú, mindenképpen megéri használni, ha csak két évig bírja, már megérte, hiszen a hagyományos izzókat szinte pár havonta cserélni kell, bár árban olcsóbbak, de többszörösét fogyasztják, szóval szerintem a ledes izzó éri meg.
degu: Pedig szívesen olvasnék még róla, elkezdett érdekelni a téma (nem a patkolás, hanem az elektromosság
)...
aram01: Hasonló a gondolkodásunk, a pálesz sok esetben a dolgok mozgatórugója, a gázkar, vagy éppen a kés nyele, a gázpalack szelepe, az ételek íze, a világ szebbé tevője...
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest