- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Xiaomi pumpa pumpálás
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Árnyékos sarok
-
LOGOUT
Üdv a trollok között!
Új hozzászólás Aktív témák
-
EmberXY
veterán
válasz
aram01 #10095 üzenetére
Lényegében gyakorlatilag bármi olyanra, ami nem 12 órás, vagy nem fizikai. Esetleg valami tanfolyam, pl. vagyonőri, azzal is lehet munkát találni, még arra is gondoltam, hogy visszaköltözöm a fővárosba, ha vidéken nincs megfelelő munka, de az biztos, hogy a jelenlegit hosszútávon nem szeretném csinálni, kemény, és mellette semmire nincs idő, nem fizetik meg, de rabszolgaként kezelnek, ebből elegem van, szerintem többre vagyok én hivatott ennél.
degu: Ennyi. Nem kell azt túlbonyolítani..
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10088 üzenetére
Roviden bevezetnelek az elektromossag rejtelmeibe:
Kovacs 12 fo"to"rzso"rmester instrukcioi alapjan /aki a honvedsegnel,ahol rovid ideig latogatoban voltam-muszaki alapismeretekre oktatott bennunket-tobbnyire erettsegizett *kopaszokat*/
*Na kerem! Hat az elektromossag...az egy egyszeru dolog...be"kapcsojjuk az otomatat...aszt gyunnek az elektronnyok...*
Ennyi!
-
EmberXY
veterán
-
EmberXY
veterán
válasz
DJ WOKKY #10085 üzenetére
Ha nem, hát nem, nem erőszak a disznótor...
Felénk a pálesz is hozzátartozik, reggel el se lehetne anélkül képzelni a kezdést. Nyilván ahány ház, annyi szokás, de felénk pl. nem "hentes" hanem a böllér a "főnök", a szúrástól a szétszedésig, utána általában már a háziasszonyok foglalkoznak javarészt a különféle húsokkal, ugyebár az abalében főzik a hurka hozzávalóit, majd később a kolbász hozzávalókat előkészítik, a töltésnél szoktak segédkezni a férfiak is, húsok bezacskózása, eltevése, kóstolók készítése, kajakészítés, mosogatás, stb..., nyilván addigra már egy-pár pálesz bent van.
Utóbbi időben nem nagyon volt a családban disznóvágás, amíg a nagyszülők éltek, addig volt gyakoribb, azóta már inkább megvesszük a húst, meg ugyebár a disznót felnevelni se egyszerű, sok időt és pénzt is igényel, valahogy olcsóbb a húst megvenni..
A régi szép idők... Egész kisgyerek koromig visszaemlékszem, hogy rengeteg disznóvágás volt, olyan is volt, hogy két disznót is vágtunk, általában a nagyszülőknél volt, évente legalább egy, főleg télen, ugyebár akkor a legjobb, mert kevés a légy, és a hús is nehezebben romlik meg.
Jó kis családi programok voltak ezek, sose felejtem el, aztán ahogy nagyobb lettem, egyre nagyobb részt vállaltam én is, a végén már volt olyan, hogy faterral ketten fogtuk le a disznót, kb egy súlycsoportban voltunk, egy kis földharc, aztán a böllér győzött..
A perzselés utánra kb. általában kész is a reggeli hagymás sült vér, annál jobb nincs is a világon (+ a pálesz), majd később folyamatosan készülnek a sült húsok, később már a hurka, kolbász, majd általában a legvégére mindig szoktak főzni egy nagy adag pörköltet.. De jót nosztalgiáztam, remélem, hogy lesz még részem ilyesmiben valamikor...
A ledes izzókról már nem is beszélek, energiatakarékos, és hosszú élettartamú, mindenképpen megéri használni, ha csak két évig bírja, már megérte, hiszen a hagyományos izzókat szinte pár havonta cserélni kell, bár árban olcsóbbak, de többszörösét fogyasztják, szóval szerintem a ledes izzó éri meg.
degu: Pedig szívesen olvasnék még róla, elkezdett érdekelni a téma (nem a patkolás, hanem az elektromosság
)...
aram01: Hasonló a gondolkodásunk, a pálesz sok esetben a dolgok mozgatórugója, a gázkar, vagy éppen a kés nyele, a gázpalack szelepe, az ételek íze, a világ szebbé tevője...
-
EmberXY
veterán
válasz
kenwood3 #10078 üzenetére
Pedig úgy jó az, ettől lesz extrém sport... Nagykés, perzselő, másként nem is működik.
Ugyanez van a favágásnál is, a láncfűrész be se indul, ha előtte nincs pálesz + sör...
Komolyra fordítva, a disznóvágás általában közösségépítő esemény, így a pálesz is odatartozik, természetesen nem mértéktelenül, de ha télen van, akkor ugyebár pláne fontos, hogy ne fázzanak az emberek reggel a disznóterelgetés közben...
Nem hallottam olyat, hogy ebből valaha is baleset lett volna, olyat igen, hogy valahol valaki aprítani kezdte a társaságot, na de az szerintem valami vitából fakadhatott, nem a pálesztől... -
DJ WOKKY
addikt
válasz
kenwood3 #10078 üzenetére
Köszi minden korábbi hozzászólónak.
Csatlakozom kenwood3-hoz. Én sem szoktam inni. Fater 1-2 felest, esetleg mellé sört. Meg a hentes az ízesítés után 1-2 felest. Ennyi.
Reggel 6 kor kezdünk, megyünk a hízóért, leszúrjuk, hazavisszük, aztán hajrá. Eddig mi is 2 órára mindig végeztünk mindennel. -
kenwood3
addikt
válasz
EmberXY #10077 üzenetére
Én nem tudom hova tenni ezt a disznóvágás+pálesz dolgot. Nálunk 1 évbe min 5x történik disznóvágás, de az alkoholizálás mindig kimarad. Emiatt du 1-2 órára mindig készen is vagyunk mindennel, pedig csak én meg az öregem henteskedünk a muter csak a főzéssel van elfoglalva. Egyszer voltam olyan helyen disznót vágni ahol ment a páleszezés(mondjuk én ott se ittam), de ott még másnap is disznóvágás volt, mert mindenki úgy berúgott mint az állat
Én ott komolyan mondom idegbajt kaptam, így inkább azóta se meggyek senkinek se segíteni disznót vágni ahol isznak. Nem az én világom ez
-
aram01
nagyúr
hali,legközelebb már csak szerdán koptatom a padot
-
EmberXY
veterán
Szép napot a trolloknak (meg az ogréknak is
).
Nem egy jó dolog az a patkolás, legalább van valami haszna?
Ha egy hálózat nem bírja a terhelést, akkor logikus, hogy patkolás után sem biztos, hogy jobb a helyzet, ha leég a ház...Kezdődik a hosszú hétvége, nekem meg hétfőn meló...
Kelhetek korán, de legalább kipihentem magam, a hátam is rendbejött (egy hangyányit még érzem, de a hétvégén az már remélhetőleg kimegy)..
-
aram01
nagyúr
sziasztok urak,már csak 1 nap és vége a hétnek
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10063 üzenetére
A patkolas nyomait csak akkor lehet fellelni,ha akkora a zarlat,hogy a patkolt bizti is eldurran./Mert az olvadt rez cseppjei *beleegnek az aljzatba/ De kisebb zarlat eseten-siman kicsereli egy szabvanyos biztire az ELMU ellenorzese elott.
/Miert? Ha egy ogrenak lehet beszelo szamara,akkor egy trollnak miert ne lehetne!/
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10059 üzenetére
Igy is van,de a magasan kepzett *patkolokovacsnak* ilyenkor a legelso,hogy eltavolitja a *patkolas*nyomait.
Az ELMU meg le*szrja,mert az embereinek jol jon egy ki love! Megkerdezik legtobbszor,hogy...kell -e szamla?
Mennyivel jobb trollnak lenni...annak nincs lancfuresze,sem oszlopbiztositekja /maximum egy...szamara!/
-
aram01
nagyúr
jó reggelt,nagyon benne vagytok a témában
-
EmberXY
veterán
Te aztán kened-vágod a témát.
Kezdem már érteni a dolgot, tehát lényegében az otthoni mesterkedés ellen véd az a bizonyos biztosíték. De azon túl, hogy a cseréjét a fószernak kell megfizetni, nem jár az valami büntetéssel, vagy ejnye-bejnyével, hogy patkolgatja otthon a rendszert?Mert ugyebár a biztosíték patkolása elméletileg tűzveszélyes, továbbá akár életveszélyes is lehet, és elméletileg tilos is..
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10057 üzenetére
En ugy tudom,hogy az oszlopbizti csak a fogyaszto *mesterkedesei*ellen vedi a halozatot /tehat az ELMU-oszloprol,a fogyaszto fele meno leagazast/
Villamcsapas,tularam /sajat ELMU-s hiba/ esetere van a legvezetek/utcai/ leagazasanal,legtobbszor az oszloptrafonal/ egy *kemenyebb*,nagyobb zarlat esetere mukodesbe lepo bizti.
Kiveri ugyan a villamcsapas az oszlopbiztit is,de az mar katasztrofa,mert akkor a nagy ereju zarlat *atgazol*
az oszlopbiztin,sot! meg a hazon beluli normal,nem patkolt biztin is,es ekkor van,hogy minden megdoglik a foszernal.TV,szgep,video,huto,radio,ha be van dugva,akkor a mosogep,kenyerpirito,mikro,stb.
A villamcsapas egyebkent vis major,mert azt meg az ELMU tobblepcsos vedelme sem tudja kivedeni,igy sokszor az ELMU elosztokozpopntban levo,nagyteljesitmenyu megszakito lep mukodesbe,es valasztja le a kozepfeszultsegu halozatot /10-20-35 kV/ a nagfeszultsegurol /120-240-400kV-os/
De mivel a villamcsapasok is kulonboznek erossegben,van,hogy a nagyfesz-halozatot is megbenitja,es ilyenkor az eromuvi elosztokozpont vedelme lep mukodesbe.De van,hogy ez sem tudja *megfogni*,es ilyenkor az eromu
*gephazaban*levo elsodleges vedelem lep mukodesbe,de akkor mar az eromuvet is leallitja az automatika.
De gondolom,nem erosaramu tovabbkepzest kivantatok... en ennyti tudok a temarol mondani!
Es az oszlopbizti cserejet azert a fogyaszto fizeti,mert az akkor megy ki,ha a fogyaszto nem rendeltetesszeruen mukodtette a sajat,belso halozatat /pl.*patkolas*/
Ha nagy a bz*meg,akkor termeszetesen az ELMU sajat maga intez mindent-es akkor nem kell fizetnie a foszernak. -
EmberXY
veterán
Így már kezdem érteni, de a "patkolás"-ról én eddig úgy tudtam, hogy a villanyórán belüli rendszerre vonatkozik, magyarul a villanyóránál lévő biztosíték nem sül ki, amikor kéne neki, ezáltal nagyobb áramot tud felvenni a rendszer, mint amekkora optimális, vagy amekkorát a biztosíték engedne (nyilván veszélyes és tilos), na de az oszlopbiztosítékról eddig sokat nem hallottam...
Lényegében ha az kisül, akkor biztos, hogy patkolás történt? Más miatt nem sülhet ki? Gondolok itt villámcsapás, túláram, stb...? Már csak azért volt furcsa, hogy az ilyesmit kifizettetik, pláne ha az ELMŰ területén történik....DJ WOKKY: Lassan, de világosodik ez...
-
degu
senior tag
válasz
EmberXY #10050 üzenetére
Hat az egesz horror-so a szerelonel zajlott /mivel en vittem el Hozza a rossz gepet./
Az oszlopbiztositek az valami olyasmi,amivel az ELMU vedi a sajat halozatat az ilyen *patkolo*kovacsok ellen,de ez valahol a utcai legvezetek oszlopan,vagy a lekotesnel lehet.Mindenesetre az oszlopbiztit csak az ELMU cserelheti. -
DJ WOKKY
addikt
Igen tudom, hogy speciális pálca szükségeltetik. S mi az az oszlop bizti ?
aram01: van direkt ilyen öntvény elektróda, nálunk a gazda boltba darabra is lehet venni.
EmberXY: én sem értettem mindvégig ezt az oszlopbiztit. De remélem megmagyarázza
ui: egyébként CO-val és oxigénnel is szépen meg lehet hegeszteni az öntvény dolgokat. Tapasztalatból mondom.
-
EmberXY
veterán
válasz
aram01 #10046 üzenetére
Azt gondoltam, de az "oszlopbizti" az mi a fene? Az én értelmezésemben a villanyoszlopon lévő biztosítékot jelenti, nem tudom, hogy degu mire gondolt.... Ő sem mondja...
Ha már oszlopról van szó, az órán belül már nincs oszlop, legalábbis nálunk, akkora házunk nincs... -
degu
senior tag
válasz
DJ WOKKY #10037 üzenetére
Varjama" !
A sztorinak itt korantsincs vege
A szerelo bedugta,es megprobalta elinditani...erre kb*szta az oszlopbiztositekot!
Most megy a vita,hogy ki fizesse az ELMUT /akiket ki kellett hivni az oszlopbizti cserehez./
O azt mondja fizessem en,mert az en szar masinam vagta ki,en meg azt mondom,hogy nem kellett volna megpatkolni a haz biztositekjait... -
aram01
nagyúr
sziasztok,hát remélem é is találok mert megfagyunk ha nem,víz leengdve elektromos radiátorok bedugva
-
EmberXY
veterán
Jó reggelt!
aram01: Remélem találsz, nehogy felrobbanjon a kazánotok, az nem játék.. -
aram01
nagyúr
sziasztok tudtok segíteni?
-
EmberXY
veterán
aram01: A dzsigoló órás hirdetésed belinkelték az aranyköpéses topikba, én is onnan találtam el odáig, csak nem akartam ott üzletet rontani ilyen off témával..
-
degu
senior tag
válasz
aram01 #10031 üzenetére
Elso nekifutasra leesett az olajtartalyt a rezgoszivattyuval osszekoto polietilen cso,mert egy szinten muag,5mm-es*csocsre*,csak ugy,siman ratolta"k.Ezzel a szerelo 4x kuzdott meg,mikozben minden alkalommal telefojt olajjal a motor.1x az indito kapcsolo rogzito gombja ragadt be,1x a fekkallantyu akadt ki,most pedig egyszeruen...nem indul el!
Jojcakat!
Csak azt nem tudom,hogy most vigyem hetedszerre is szerelohoz,vagy vegyek egy ujjat?/Amire nincs penz,mert ha mar veszek egy ujjat,akkor nem gagyit kene venni,hanem egy Bosch-t,vagy egy Hitachit.Ez 50 rugo kornyeken indul./
Vagy...*huzzad jobban,menjen a munka* nekiallok kezimunkazni /persze furesszel!/
-
degu
senior tag
-
EmberXY
veterán
Sziasztok, szép napot!
Ez a hét még táppénz, pihentetni kell még egy kicsit a hátamat, remélhetőleg a hét már elég lesz rá.
Javulgat egyébként, de emelni még nem tudok, terhelni még nem merném, a doki szerint se lenne jó ötlet..Visszatérve a Black Velvet-re, végül csak eltettük máskorra, mert az egyik kolléga kidőlt, mint akit Bob Sapp ütött ki, szolidaritásból mi sem kezdtünk bele, inkább söröztünk tovább...
Felétek mi újság ezen a szép napon?
-
aram01
nagyúr
sziasztok,haz aértünk. szédelgek mint a tök
-
Apika
addikt
Nem olyan erősek ezek a borok. Bár, ha megiszod mind a másfél litert, akkor már biztosan üt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Beszámítás! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest