Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-08-02 22:50:59

LOGOUT.hu

Wise díjak [link]

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3651) Remov válasza BigBlackDog (#3649) üzenetére


Remov
aktív tag

Elfogadott, elég a magánszámla és ameddig nem lépsz be az ÁFA körbe, addig bejelentési kötelezettséged sincs a Wise számla után.

(#3652) BigBlackDog válasza Remov (#3651) üzenetére


BigBlackDog
veterán

+ Oliverda: :R

Ha esetleg ÁFA körös, katás, ev-ről lenne szó, akkor mennyivel másabb a helyzet?

(#3653) Remov válasza BigBlackDog (#3652) üzenetére


Remov
aktív tag

Ez a válasz anno egy könyvelőtől jött,
"Az Art. 1. sz. melléklet 1.24. és 22. pontja alapján a gazdasági társaság adózó köteles bejelenteni az állami adó- és vámhatósághoz a külföldi pénzintézetnél vezetett valamennyi érvényes számlaszámát, a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának napját. Tekintettel arra, hogy az Art. a bejelentkezési kötelezettség alanyaként a gazdasági társaságokat nevesíti, így arra csak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:89. § (1) bekezdése szerinti ügyfelek kötelesek, azaz a közkereseti társaságok, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok valamint a részvénytársaságok."

Eszerint sem nem ÁFA körös, sem ÁFA körös EVnek nem kell bejelentenie. De a helyedben rákérdeznék a Jogász topicban is erre, vagy ami jobb közvetlenül a NAV ügyfélszolgáltatán :)

Arra figyelj, hogyha ÁFA körös leszel akkor kötelező lesz a pénzforgalmi számla, ezt a Wise jogi dokumentumaiban tudod kikeresni, hogy tartalmazza-e, hogy a Wisetól kapott céges bankszámla pénzforgalmi számlának minősül-e. De az ügyfélszolgálatukon is biztosan mondják. Természetesen ettől függetlenül is használhatod ÁFA körösként, viszont ha nem minősül pénzforgalmi számlának akkor szükséged lesz egy magyar banknál nyitott céges bankszámlára is.

"A pénzforgalmi bankszámla olyan bankszámla, amelyet ezzel a megjelöléssel nyit a bank. Sem a számla számából, sem az elnevezéséből nem állapítható meg tehát, hogy valamely bankszámla pénzforgalmi bankszámlának minősül-e vagy sem. Ez csupán attól függ, hogy a bankkal kötött szerződésben az adott számlát pénzforgalmi számlaként nyitották-e meg, vagyis a számlatulajdonos ügyfél megállapodott-e a bankkal arról, hogy az adott bankszámlát pénzforgalmi bankszámlának tekintik. Ha a bankszámlaszerződésben nincsen kifejezett utalás arra, hogy a bankszámlát pénzforgalmi bankszámlaként nyitották meg, akkor a bankszámlát lakossági bankszámlának kell tekinteni."

[ Szerkesztve ]

(#3654) Shade45 válasza BigBlackDog (#3652) üzenetére


Shade45
senior tag

Leveleztem velük erről néhány hónapja, ne szólj nekik, hogy katázni akarsz a számlán, mert nem engedik és a céges előfizetés felé terelnének.
Hiába érveltem nekik bármilyen magyar jogszabállyal, hogy ez már pedig nem ugyan olyan, mint egy kft pl, a vállalkozás az vállalkozás, fizess elő céges fiókot náluk.

Ettől függetlenül többektől hallottam, hogy használják katához a Wiset, de én ezután a levelezés után nem léptem meg, nem hiányzik, hogy rám szálljanak.

(#3655) Shade45 válasza Shade45 (#3654) üzenetére


Shade45
senior tag

Részlet a beszélgetésből:

"Kérlek egyeztess könyvelőddel, mivel mi nem adhatunk neked adózással vagy könyveléssel kapcsolatos tanácsot. Azonban kérlek vedd figyelembe, hogy ez a fiók nem egy magyarországi bankszámla és a HUF egyenleged adatai mögött nincs tényleges privát magyarországi bankszámla. Erre csak azért hívom fel figyelmed, mert legelső megkeresésed alkalmával ezt írtad:

KATA-s alanyi adómentes egyéni vállalkozó vagyok, így a magyar törvények szerint, nem szükséges vállalkozói számlát létrehoznom a pénzügyeim intézéséhez (elegendő a privát magyarországi bankszámlám).

Igen, ez így összességében érvényes:

1.4 You may only use your Wise Account Number to receive funds into your Wise Account for the following purposes:

receiving your own salary and/or wages;receiving payouts from e-commerce and freelancer platforms;receiving payments from family, friends or other people you know for personal purposes;receiving payments from your clients and other third parties for the purpose of business payments.You may not use your personal Wise account to receive business payments.
Ha ügyfelektől szeretnél pénzt fogadni, akkor az üzleti célú utalás. Üzleti célú utalásokra nem használhatod a személyes profilod.

Köszönjük megértésed!"

(#3656) BigBlackDog válasza Shade45 (#3655) üzenetére


BigBlackDog
veterán

:R Ha jól értem, a céges fiókkal nem lenne ilyen gond. Tehát a nyitáskor egyszeri 6000 Hufot kéne pluszba fizetni és akkor biztos, hogy nem szállnának rá az emberre. Gondolom azért az utalásokból ki tudják szűrni, hogy éppen kitől és miért érkezett, így elég gyorsan kiderülne a dolog.

(#3657) tukko1


tukko1
aktív tag

Sziasztok! Most csináltam egy wise számlát! Ha például befizetnék 1500 eurót és később átküldeném forintba egy magyar számlaszámra, akkor már bekérnének tőlem papírokat?

(#3658) Oliverda válasza tukko1 (#3657) üzenetére


Oliverda
félisten

Nem valószínű, de nem (csak) az összeg alapján ellenőrizhetnek.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3659) losslessonly válasza BigBlackDog (#3649) üzenetére


losslessonly
csendes tag

Szia!
Egyéni vállalkozónak lehet magánszemély (Personal) Wise számlája a magyar jog szerint.
Viszont a Wise beleköthet, mert az ő értelmezésük szerint céges felhasználásra (company vagy entrepreneur - ez utóbbi az e.v.) céges account kell. Nyisd meg a Personal accountot, aztán ha bajuk van vele, nyitsz egy céges is. Annyi a különbség, hogy a cégesnél van egy egyszeri 7000 Ft-os költség.
Ezen kívül a magyar jog szerint vállalkozóként rendelkezned kell egy magyarországi bankszámlával is, sajnos. Erre nyiss egy nullás számlát, aztán legfeljebb nem használod...

Közben látom már mások is megválaszolták a kérdésed..

[ Szerkesztve ]

(#3660) BigBlackDog válasza losslessonly (#3659) üzenetére


BigBlackDog
veterán

:R Magyarországi bankszámla is kell > ez alatt magyar bankszámlaszámot kell érteni, vagy magyarországi székhellyel rendelkező banknál vezetett számlát? Gondolom utóbbi, mert egyébként elég lehetne a Wise is, magyar számlaszámmal.

Egyébként saját, OTP-s/CIB-es/KH-s magánszámlát mennyire érdemes használni ev-ként?

[ Szerkesztve ]

(#3661) idegbeteg18


idegbeteg18
tag

Sziasztok!

Új vagyok a témában, olyan kédésem lenne, hogyha a wise-os forint alapú számlámra szeretnék az OTP-s számlámról átutalni 18 milliót akkor az addig oké hogy ingyenes a wise-nál, de gondolom az OTP lehúz és ha igen mennyivel?
Igazából olyan alternatívát keresek amivel olcsóbban megúszok egy lakásvásárlást mivel osztrákoktól veszem.
Előre is köszi a választ/válaszokat! :R

(#3662) Oliverda válasza idegbeteg18 (#3661) üzenetére


Oliverda
félisten

Ezt az OTP-től kérdezd, mivel erősen csomagfüggő. Egyébként, ha ekkora összeget akarsz átmozgatni, megérheti ideiglenesen olyan csomagra váltani, ahol ingyenes vagy egységáras az átutalás. A kvázi sztenderd 0,3 százalékkal kalkulálva 54 ezer forint lenne egy ilyen utalás.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3663) Caldera válasza idegbeteg18 (#3661) üzenetére


Caldera
aktív tag

Csomagtól függ és bankon belül vagy kívül. De általában 0,2-0,5% vagy max. ~4000-16000,- Ft. Keresd az aktuális üzletszabályzatot a bak oldalán.

[ Szerkesztve ]

''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''

(#3664) Remov válasza idegbeteg18 (#3661) üzenetére


Remov
aktív tag

A legrosszabb esetben 15.911 forint lesz a díja az OTP hirdetményei alapján. Kivéve ha devizaszámláról küldenéd, ott 21-22 ezer, de elég valószínűtlen, hogy arról utalnád :D

Ez csak a legdrágább számlacsomagra vonatkozik, mivel azt nem írtad, hogy neked milyen van.

(#3665) losslessonly válasza BigBlackDog (#3660) üzenetére


losslessonly
csendes tag

Sajnos igen (én a Wise-ról utalok mindent, a nulla Ft-os magyarországi székhelyű banki számla pedig ott van kihasználatlanul csak mert kell.)

(#3666) losslessonly válasza idegbeteg18 (#3661) üzenetére


losslessonly
csendes tag

Ha közvetlenül a Wise-ra utatatod, akkor a pénz fogadása ingyenes, továbbutalása fix 85 Ft. Viszont szinte biztos, hogy igazolnod kell a pénz eredetét pl. adásvételi szerződés megküldésével. (Nekem jóval kisebb beérkezésnél is volt ellenőrző kérdés, utána beérkezett).
Otp-ről ha utalsz, akkor régebbi Ft-os számlánál maximálva van az utalás díja (pl. 6000), újabb számlák esetén nem tudom (lásd banki kondíciós listák az OTP oldalán).

(#3667) margithid


margithid
veterán

Wisera curve-ön keresztül fizetek be kripto kártyával, akkor az gond lehet?
elvileg Curva mögé tett kártyát nem látja, ugye?
NAV TB-t fizetnék wise-ról, ennek van valami buktatója?
Ha nagyobb összeget, mondjuk 20-50 milliót utalnék wise-ra, saját magyar számlámról, akkor ott mit kell bizonyítanom? Hogy honnan kaptam ezt a pénzt?

(#3668) jbnd-007


jbnd-007
tag

Hosszú idő után megkaptam a választ a Concorde-tól. Nem hajlandók Wise-ra utalni valamiért.

(#3669) Oliverda válasza margithid (#3667) üzenetére


Oliverda
félisten

Szerintem a kártya kibocsátója teljesen hidegen hagyja őket.

Hogy mikor mit kell bizonyítanod, az több mindentől függhet. Számlakivonatot, adóbevallást és/vagy adásvételi szerződést szoktak kérni, illetve egyéb iratot ami bizonyíthatja a pénz eredetét.

jbnd-007: Melyik számlára nem utalnak?

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3670) jbnd-007 válasza Oliverda (#3669) üzenetére


jbnd-007
tag

A Concorde pénzszámláról a 24 jegyű magyar forintos számlaszámra, amit kapsz a Wise-tól.

(#3671) Oliverda válasza jbnd-007 (#3670) üzenetére


Oliverda
félisten

Arra valószínűleg technikai okokból nem tudnak utalni, épp úgy, ahogy Revolutról sem lehet, ugyanis a magyar számlához belga BIC/SWIFT kód tartozik.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3672) margithid


margithid
veterán

Curva kártya másnál se müködik wise bankszámla nyitásra?
Ezzel akarom fizetni az 1200 Forintos számlanyitási költséget.

(#3673) jbnd-007 válasza Oliverda (#3671) üzenetére


jbnd-007
tag

Az Államkincstárt nem zavarja.

(#3674) margithid válasza margithid (#3672) üzenetére


margithid
veterán

Na már jó.

(#3675) Gabás válasza Oliverda (#3671) üzenetére


Gabás
addikt

Revolutról már lehet, csak nemzetközi utalásnak számít

[ Szerkesztve ]

(#3676) Oliverda válasza jbnd-007 (#3673) üzenetére


Oliverda
félisten

Mert az államkincstár GIRO átutalást indít, a Concorde meg gondolom, SWIFT-et, vagy legalábbis olyan formátumban rögzíti a megbízást.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3677) margithid válasza Gabás (#3675) üzenetére


margithid
veterán

És revolut kártyáról lehet befizetni wisera?

(#3678) Krethx válasza Gabás (#3675) üzenetére


Krethx
aktív tag

Revolut-ról még nem lehet Wise-ra utalni Ft.-ot. Vagyis el utalható de vissza is jön.

Mac mini M1 16GB/512GB - macOS Sonoma | iPhone 12 / 14 Pro 256GB - iOS 17 | Apple TV 4K 128GB - tvOS 17 | Watch S6 / S9 44/45mm - watchOS 10 | PlayStation 5 / 3 / 2 Network Adaptor 80GB HDD-OSD | Amiga 4000D Cyberstorm Mk-II 060 50MHz 128MB RAM/120GB-HDD/32GB-CF - AmigaOS: Workbench 3.1

(#3679) margithid válasza Krethx (#3678) üzenetére


margithid
veterán

Kártyával se megy?

(#3680) Krethx válasza margithid (#3679) üzenetére


Krethx
aktív tag

Kártya fel lehet tölteni. Eddig is lehetett.

Mac mini M1 16GB/512GB - macOS Sonoma | iPhone 12 / 14 Pro 256GB - iOS 17 | Apple TV 4K 128GB - tvOS 17 | Watch S6 / S9 44/45mm - watchOS 10 | PlayStation 5 / 3 / 2 Network Adaptor 80GB HDD-OSD | Amiga 4000D Cyberstorm Mk-II 060 50MHz 128MB RAM/120GB-HDD/32GB-CF - AmigaOS: Workbench 3.1

(#3681) jbnd-007 válasza Oliverda (#3676) üzenetére


jbnd-007
tag

Én nem értek ehhez, nem tudtam, hogy a 24 jegyű számlaszámok közt van magasabb és alacsonyabb rendű. Van erről valami leírás valahol, hogy mire nem jó még a Wise-os számlaszám? Meg akartam volna szüntetni a másik bankszámlámat, de akkor ezek szerimt meg kell tartanom.

A bankkártyával kapcsolatban is vannak ilyen meglepetések? Mert azt viszont tényleg szeretném megszüntetni a másik banknál, mert túl drága.

[ Szerkesztve ]

(#3682) Remov


Remov
aktív tag

Nincs erről leírás, mivel attól függ, hogy az adott szolgáltatás milyen módon rögzíti a megbízást.

A kártyánál nincs semmilyen meglepetés, legalábbis én sosem tapasztaltam.

(#3683) Oliverda válasza jbnd-007 (#3681) üzenetére


Oliverda
félisten

A Wise nem egy magyar bank, sőt, még csak nem is bank. Épp ezért ahol követelmény, hogy magyar legyen a számlaszám mögötti pénzintézet, vagy a tranzakció valamilyen külföldi szolgáltatón keresztül történik (pl. Revolut), nemzetközi formátumban, ott jó eséllyel nem lesz használható a Wise.

A kártyánál az okozhat gondot, hogy az újabb, Visa márkájúak egységesen angol BIN-esek, ezért bizonyos helyeken (Netflix, Apple App Store, HBO Go, stb.) a terminál visszadobhatja azt, ha magyar címmel regisztráltál. Ezt Curve-vel vagy Revoluttal ki lehet küszöbölni, mert ezek már magyar BIN-és kártyákat bocsátanak ki a magyar ügyfeleknek.

Jelen formájában a Wise-zal nem lehet 100%-osan kiváltani a magyar bankok számláit.

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3684) fecus


fecus
őstag

Törölt.

[ Szerkesztve ]

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#3685) jbnd-007 válasza Oliverda (#3683) üzenetére


jbnd-007
tag

Köszönöm a részletes választ! Akkor rosszul döntöttem, mégiscsak Revolut kellett volna, ha a leírásból kiderült volna ez a probléma.

Az egyszerűség híve vagyok, utálom, ha egynél több cipő, bankkártya vagy bármi közül kell választani. :) Úgyhogy akkor marad ez meg, a régi bankszámlám kártya nélkül.

(#3686) undercover


undercover
senior tag

Üdv!

Kicsit amatőr vagyok a témában,de pontosan mikor érdemes ilyen Wise számlát csinálni és miben jobb mint egy Revolut?

Ha forintot szeretnék mondjuk eurora váltani lehet nyerni rajta mintha a bank csinálná ugyanezt?

Vagy inkább Curve vagy a Revolut lenne inkább számomra való?

[ Szerkesztve ]

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#3687) UberMutant válasza undercover (#3686) üzenetére


UberMutant
őstag

nézd meg a banki váltási árfolyamod + hirdetményt, és nézd meg a wise , revolut stb kondícókat és hasonlítsd össze.
valószínűleg mind olcsóbb lesz, mint a bankod, de nem biztos, hisz nem tudjuk melyik banknál, milyen számlacsomagban vagy.

[ Szerkesztve ]

(#3688) undercover válasza UberMutant (#3687) üzenetére


undercover
senior tag

OTP nél vagyok a legalapvetőbb csomagban semmi üzleti vagy ilyesmi.

Azon gondolkodtam megérné-e az ha mondjuk wison így forintot euróba váltanék majd így euróval fizetve arra gondolva, hogy a forint árfolyama romlik esetleg jobban jönnél ki? Vagy nem igazán.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#3689) zichie


zichie
senior tag

Júliusban utaltam utoljára Államkincstárból (Mobilkincstár segítségével) a Wise euró számlaszámomra, ami akkor meg is érkezett. A Mobilkincstárban már egy ideje el vannak mentve a belga eurós Wise bankszámla adatok, most is ezt használtam. Az IBAN és a BIC nem változott, de a Wise neve és brüsszeli címe igen. Az euró kiutalás a régi névre (TransferWise Europe SA) és a régi brüsszeli címre történt, de az IBAN és a BIC rendben volt. Lesz ebből gond (pl. emiatt nem érkezik meg a pénz)?

[ Szerkesztve ]

(#3690) Oliverda válasza zichie (#3689) üzenetére


Oliverda
félisten

Nem valószínű, hogy lesz.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3691) kkgabor


kkgabor
csendes tag

Sziasztok! Most kezdtem használni a Wise-t. Jól látom, hogy átutaláskor nincs lehetőség közlemény feltüntetésére? Tehát, ha rendelek valamit egy webshopból, ahol fel kellene tüntetnem utaláskor a vásárlás rendelési azonosítóját a közleményben, ez Wise-on keresztül nem oldható meg?

(#3692) kraftxld válasza kkgabor (#3691) üzenetére


kraftxld
nagyúr

A review-nél van alól:

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#3693) Hoorus


Hoorus
őstag

Sziasztok

Wise kártyával is 75000 Ft-ot tudok felvenni ingyenesen, mint a Revoluttal?

Köszönöm a válaszotokat :B

(#3694) Oliverda válasza Hoorus (#3693) üzenetére


Oliverda
félisten

200 eurónak vagy fontnak megfelelő összeget két részletben.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3695) undercover


undercover
senior tag

Visszatérve ha van OTP-nél egy forint alapú devizaszámlám.

Van értelme Wise-t készíteni?

Vagy csak akkor ha tényleg kapcsolatban vagy euroval, dollárral.

Mindennapi fizetéshez akarnám használni vagy ismerősöknek utalni.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#3696) UberMutant válasza undercover (#3695) üzenetére


UberMutant
őstag

megnézted mennyibe kerül az utalás a két számlán? ha igen, könnyű a válasz. ha nem, akkor usgyi

(#3697) undercover válasza UberMutant (#3696) üzenetére


undercover
senior tag

Azt hittem ez egy fórum, ahol lehet kérdéseket feltenni.

Hogy egy egyszerű embernek miért jó a Wise, Revolut vagy Vivid helyett akár.

Most mindenki arra használja, hogy egyszerűbben pénzt váltson vele?

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#3698) Oliverda válasza undercover (#3697) üzenetére


Oliverda
félisten

Neked nincs szükséged rá. Használd tovább az OTP-s számládat.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#3699) undercover válasza Oliverda (#3698) üzenetére


undercover
senior tag

oké kösz a választ.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#3700) margithid


margithid
veterán

Azt néztem, hogy a bankok közül kb az OTP váltja a legjobban a devizát, mkb és bb mellett. De gránit se rossz.
Engem meglepett, mivel OTP a magas költségekről ismert.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.