Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• adalbert1

veterán

válasz HussarF #11533 üzenetére

Nálunk pl. a családban van vidéken kb. 10 hektár föld, de ilyen 0,4-1-2 hektáros darabokban egy 10 km sugarú körben (anno korábbi generáció foglalkozott állattenyésztéssel -nem túl nagy méretben -, és gabona termelés is volt, de az saját gépek nélkül, csak úgy, hogy jött az ismerős géppel rendelkező vállalkozó, fizetségért megcsinálta a tárcsázást, vetést, aratást, stb).
    Mikor legutóbb néztem a földtörvényt, úgy láttam, hogy egyre kisebb esélye van, hogy adás-vétellel, cserével, stb-vel ezeket a darabokat egyesíteni lehetne egy összefüggő darabbá (a fentebb leírt módszerrel is egyszerűbb műveltetni úgy, ha nem több helyre kell menni intézni a munkafolyamatokat a gépes embernek), illetve így szétszabdalva (de a méret miatt egyesítés után sem) sok értelmét nem látnám korszerűsítésnek (pl. öntözőrendszer) vagy hosszú távon termelésnek (pl. egyre szárazabb, melegebb évek, egyre bizonytalanabb termés, ilyen kis méretben szerintem sokkal nagyobb a kockázat, mint a várható haszon).

Mi lenne a jó lépés? Hosszú távra bérbeadni? Eladni? Ugaroltatni?
    A problémám az, hogy eladás esetén se jön be túl sok pénz, hosszú távra bérbeadásnál talán lehet a jövőben értéknövekedés és addig is van egy minimális cashflow, illetve az ugaroltatásnál is talán ez lenne a fő szempont.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés