Új hozzászólás Aktív témák

• tornas

őstag

válasz Impressa #1419 üzenetére

Ilyen PWM-es NIDEC VA450DC ventilátor nekem is van. :D Kegyetlen egy jószág... Itt írtam is róla röviden. Azóta pedig kipróbáltam egy gyári hűtővel (módosított, mert a venti el lett távolítva róla, de a rögzíthetősége megmaradt) rendelkező Prescott magos P4-es CPU-val rendelkező gépben. Normál körülmények között játék és 3Dmark alatt 50-60 Celsius-fok között szokott lenni. Ezzel a a Nidec ventivel kb. 30-35 fok közé esett vissza a hőfoka terhelés alatt, úgy hogy a venti pár centivel a hűtőborda fölött volt egy külső kereten, ami alá egyszerűen betoltam az alaplapot. Nemcsak a bordát, hanem a környező VRM-ek félvezetőit is lehűtötte rendesen. :K

A legerősebb ventim, ami eddig van. A második helyezett ez a Delta ventilátor. Ez is nagyon komoly és szintén valamilyen szerverben figyelt CPU hűtőként és ez is PWM-es. Jellegzetessége, hogy ha PWM nélkül rákötjük simán a 12 V-ot, akkor nem rántás-szerűen indul mint a fenti Nidec, hanem szépen egyenletesen pörög fel 6000 RPM-re (--> lágy indítással rendelkezik) jellegzetes, emelkedő hang kíséretében (mintha egy mozdony indulna el). :DDD

(#1420) Algol: Ezek a ventik CPU hűtésére lettek felhasználva szerverekben, és valszeg ma is használnak hasonló kaliberű ventiket. A folyékony nitrogén állandó jellegű használata (legtöbbször) szerintem költséges mulatság lenne CPU hűtő szerepkörben még asztali gépekben is, nemhogy szerverekben (bár, ahol ez kell, ott biztos alkalmazzák is).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés