Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  SUSE Linux (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#3851) MineFox54


MineFox54
őstag

Sziasztok!

Nvidia driver telepítés után megnőtt a DPI (illetve, az ablakok mérete). A tálca normális, az ikonok, és maga az ablakok "lettek nagyobbak".

Mi a javasolt megoldás? OpenSUSE Leap 42.2 a rendszer.

Illetve, a hálózaton lévő Windows-os gépeket sem találja meg Sambán. ("Nem található egy munkacsoport sem a helyi hálózaton. [...]")
9600GT a VGA.

Köszi!

(#3852) cigam válasza MineFox54 (#3851) üzenetére


cigam
félisten

Skálázást nézted?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3853) MineFox54 válasza cigam (#3852) üzenetére


MineFox54
őstag

1-esen van.

(#3854) ivana válasza MineFox54 (#3851) üzenetére


ivana
Ármester

DPI állítható a betűnagyságnál.

Amennyiben desktop lődd ki a tűzfalat. Amennyiben laptop engedélyezd benne a sambát.

(#3855) MineFox54 válasza ivana (#3854) üzenetére


MineFox54
őstag

Kösz, ránézek!

(#3856) MineFox54 válasza MineFox54 (#3855) üzenetére


MineFox54
őstag

Megy, kösz.

Viszont a Samba nem megy, pedig tűzfalt kilőttem (desktop).

(#3857) ivana válasza MineFox54 (#3856) üzenetére


ivana
Ármester

Akkor se ha beírod a host nevet \\-el? És felcsatolod hálózati meghajtóként? (Mármint winen) Illetve winen néha be kell állítani, a megosztási beállításoknál, hogy kisebb legyen a titkosítátó kulcs hossza.

(#3858) MineFox54 válasza ivana (#3857) üzenetére


MineFox54
őstag

Nekem a linuxon a Samba kliensként kell, nem szerverként. Egyébként \\-el sem megy.

(#3859) ivana válasza MineFox54 (#3858) üzenetére


ivana
Ármester

Bocsi félre értettelek. Na kicsit próbálkoztam (amúgy mostanában nem használok smb-t). KDE-ben nekem se látja, viszont az Add Network Folder dolog működik.
Viszont a tűzfal kilövése után látja, szóval azzal lesz van a baj, valószínűleg valamilyen porton megy ez a része külön.

(#3860) MineFox54 válasza ivana (#3859) üzenetére


MineFox54
őstag

Add network folderrel sem megy sajnos, tűzfalat pedig kilőttem. :(

(#3861) ivana válasza MineFox54 (#3860) üzenetére


ivana
Ármester

Akkor próbáld meg a titkosítási kulcs hosszát állítani winen, mert az okozhat bajt mindkét irányban [link]

(#3862) 0xmilan


0xmilan
addikt

Adott CVE-hez könnyű megkeresni, hogy melyik csomag tartalmazza a javítást a sebezhetőséghez.
pl: https://www.suse.com/security/cve/CVE-2016-5195/

Ennek az inverzére van ehhez hasonló, egyszerű megoldás? Tehát adott csomaghoz tartozó összes CVE-ről szeretnék egy listát.

(#3863) pengwin


pengwin
addikt

Nagyon kihalt ez a topik, pedig ha jól értem ez a kombinált SLES, SLED és openSUSE fórum itt PH!-n.

Azért ha valaki benézne akkor ajánlom nézzen utána az Attachmate-Micro Focus és a HPE-Micro Focus összeolvadásoknak.

Üdv, pengwin

(#3864) wetomi válasza pengwin (#3863) üzenetére


wetomi
aktív tag

Kihaltnak tényleg kihalt. Desktopon szerintem nagyon kevés kezdő van, a többieknek pedig feltételezem, hogy semmi, vagy minimális gondja van a rendszerrel és az sem SUSE specifikus, inkább általánosságban linux. Komolyabb SUSE alapú rendszerekkel pedig gondolom még kevesebben foglalkoznak, és közülük is még kevesebben tévednek ide.

Javítsatok ki nyugodtan, ha rosszul látnám, de a magyar SUSE közösség elég kicsi és ők is inkább nemzetközi fórumokon találhatóak meg.

Én elkényelmesedett desktop felhasználó vagyok, évek óta tökéletesen teszi a dolgát a SUSE, pillanatnyilag a Tumbleweed. Kíváncsi vagyok milyen lehet a frissen megjelent Leap 42.3, de ha lesz is időm, marad a virtuális gép egyelőre.

(#3865) cigam válasza wetomi (#3864) üzenetére


cigam
félisten

Ebben közrejátszik az is, hogy eléggé foghíjas lett a magyar fordítás. "Régen minden jobb volt" Volt olyan lelkes "csapat" aki lefordította a kézikönyvet! (Lásd a régi wiki oldlaon linkelt 11.3-as kiadás könyve)
Ma már nem hogy a WEBoldal nem érhető el magyar nyelven, az alapértelmezett KDE felület magyarítása sem tökéletes, gyakran futok bele angol szövegbe (logout/shutdown!).

Ráadásul a rejtőzködő felhasználók miatt ajánlani sem merem az érdeklődőknek. Mi van ha belefut valami problémába? Windows-os azt mondják húzd újra az egészet, az majd segít, a Linux-osok meg a kedvenc kiadásukat tetetik fel vele. Ráadásul az alapértelmezett KDE felület, bár nagyon jól néz ki, igazán erőforrás zabáló. (Persze, persze, fel lehet tenni xfce-val, stb...)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3866) pengwin válasza wetomi (#3864) üzenetére


pengwin
addikt

Nálam tavaly óta szolgál a Tumbleweed, de most videókártya váltás okán át fogok térni Leap 42.3-ra.
Tervezek is belőle egy logout-os bemutatót, pont azért, amit te is írsz: kicsi a közösség, és ez szerintem részben a "reklám" hiányának is betudható.
Míg a Mint összes apró verziófrissítéséről, új ikonkészletéről jön ki cikk az itcafén, addig a SUSE-disztrók szóba se kerülnek, ami szerintem nagy kár.

(#3865) cigam
Ebben a fordításos kérdésben teljesen egyetértek veled.
Műszaki szakíróként dolgozok, ha kicsit sikerül normalizálnom a munkaidőmet, akkor tervezek beszállni a Plasma és YaST fordításba, mert nagyon zavar, hogy helyenként mennyire hiányos, ahol meg van ott meg mennyire rossz.
Programozás még nem megy annyira (meg a nyelv sem stimmel), hogy a fejlesztésben segítsek, de angol vagy német fordítást simán bevállalok.

Az erőforrászabáló Plasma meg... hát, engem nagyon nem érdekel, ha 200MB-tal többet fogyaszt a felület, mint egy XFCE, itt legalább egy raklapnyi plusz funkciót kapunk cserébe.
Meg modern rendszereken (min. 4GB RAM, 2c/4t CPU) szerintem édesmindegy ennyi plusz erőforrásigény, főleg így, hogy nem a semmire pazarolják el mint pl. a Gnome's Hell, hanem a használatóságot javítja.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3867) ivana válasza wetomi (#3864) üzenetére


ivana
Ármester

Több olyan hozzáértőt is ismerek személyesen aki használ SUSE-t (is). Szerintem egész egyszerűen ritkán van vele olyan gond amire ne lenne egyértelmű a megoldás egy hozzáértőnek, és bugreport helyett itt keressen megoldást.
Én 11.3 óta használom folyamatosan elsődleges rendszerként :D Jelenleg a laptoponmon thumbleweed, a home serveremen leap 42.1 fut (aminek úgy vettem észre, hogy lejárt a támogatása, hogy nem működött a zypper :DDD , ideje frissíteni)

cigam: Ebben közrejátszik az is, hogy eléggé foghíjas lett a magyar fordítás. Nem tudom szerintem ezen distro célközönsége főleg olyanokból áll akik akkor is angolul rakják fel az os-t ha van magyar fordítás, legalábbis nálam mindig angolra van állítva a nyelv, mert magyarul keresni nem lehet.
A KDE bőven elfut a T420-amon ami 6 éves gép, de még egy X200-on is elmegy tök jól ami 9, ezeknél régebbi szerintem bőven offos.

(#3868) cigam válasza pengwin (#3866) üzenetére


cigam
félisten

Hajrá, én örülnék a cikkednek! A fordítgatásnak meg főleg. Én külföldi nyelvismeret hiányában azt se tudom hol lehet rá "jelentkezni".

ivana
Itt vagyok én az ellenpélda, mindent magyarra állítva használok, legyen az macOS, Windows, Linux.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3869) wetomi


wetomi
aktív tag

(#3865) cigam: A fordítás hiányából két irányba tudok elindulni. A tényleges rendszer esetén nem tudom eldönteni, hogy mi az ami a SUSE részéről hiányzik és mi az ami az adott DE fejlesztői részéről. Csak KDE-t használok, vannak hiányosságok, de nekem belefér.
A kézikönyv fordításának hiánya más kérdés. Nagyon nagy terjedelmű, munkaigényes. Annak idején 11.3 - 11.4 tájékán kb egy verzióval el volt maradva mire elkészült ha jól emlékszek. Ha egy kis közösségben nincsen erre ideje/energiája senkinek, megértem és elfogadom.

A rejtőzködő felhasználók és kedvenc disztrók... Én inkább nem ajánlgatok már senkinek semmit. Persze csináltam annak idején én is sok hülyeséget, de már meguntam a mókolást, magamat kímélem. Pár hónapja egy kolléganőm férje próbálkozott otthon telepíteni valami Ubuntu féleséget, kő egyszerű a telepítő, mégis leformázták az egész vinyót és elvesztek a képek... azóta is azt hallgatom, még ha nekem nincs is semmi közöm hozzá, magán kezdeményezés volt.

Pár hónapja lakótársam kezdett bele linuxozásba, mert hogy fejleszteni jó lesz. Ott fejeztem be vele a témában az érdemi kommunikációt, amikor kinyögte, hogy folyamatos root felhasználóval futtatja a rendszert, nem is csinált más fiókot, mert egyszerűbb, mint az állandó jelszavazás... Munkájában aktív fejlesztő

(#3866) pengwin: várom én is a cikket, lelkiekben támogatlak :D

(#3867) ivana: Szerencsére/sajnos nagyon kevés a linuxos az ismerősi körömben, SUSE-t pedig senki nem használ. Rendszeresen belefutok hírekbe, hogy kivel és mit támogat a SUSE, de a gyakorlatban mégsem találkozok semmivel. Természetesen jó és örülök ha vannak az országban is komoly SUSE használók, üzemeltetők.

Mindenesetre nekem már nem akarózik sokat babrálni a rendszerrel. A SUSE pedig nálam jól megy, betonstabil és amit használok rajta, azt ismerem.

Talán ezért is vagyok én is rejtőzködő felhasználó, mert nincs vele gondom, de ebből adódóan viszont már nem/alig ismerem a motorháztető alatti dolgokat, így ha valakinek gondja van, nem tudok segíteni. Amúgy meg nem is biztos, hogy ismernem kell a motorház belsejét.

(#3870) cigam válasza wetomi (#3869) üzenetére


cigam
félisten

+1 dolog beugrott: Már live rendszer sincs, egyből a telepítő indul. Nem lehet kipróbálni, csak élesben.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3871) wetomi válasza cigam (#3870) üzenetére


wetomi
aktív tag

Most, hogy említed, tényleg nincsen a Leap-ből, legalábbis nem találtam sem pár hete amikor egy régebbi laptopot teszteltem, sem most. A Tumbleweedből viszont van, ahogy hirtelen ránéztem: [link]

[ Szerkesztve ]

(#3872) cigam válasza wetomi (#3871) üzenetére


cigam
félisten

Jé... Köszi a linket!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3873) cigam válasza cigam (#3872) üzenetére


cigam
félisten

Hát nem tudom mitévő legyek. Letöltöttem az 42.3-at, az ISO ellenőrző összege stimmelt. Direkt az Image USB-vel írtam ki, mert írás után 2 féle cheksum-ot is készít az image-ről, és a pendrive-ról, miután kiírta. Stimmel. Indítom a pendrive-ról, kiválasztom a telepítő média ellenörzését, és tessék.

Ez igencsak meglepő.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3874) pengwin válasza cigam (#3873) üzenetére


pengwin
addikt

Nem lehet, hogy a secure boot kavart be?

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3875) cigam válasza pengwin (#3874) üzenetére


cigam
félisten

Biztosan nem. A Dell D630 olyan régi, hogy nem tud ilyen úri huncutságot. + miért kavarna be a telepítő média ellenőrzésébe?

Elindul a telepítő látszólag működik is, de amint a telepítő média ellenőrzését választom, ez a vége az ellenőrzésnek. Csak nem tudom mennyire bízhatok meg benne, ha ezt állítja magáról.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3876) cigam válasza cigam (#3875) üzenetére


cigam
félisten

Ez alapján tényleg hibádzik nem is 1 fájl.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3877) kovaax


kovaax
őstag

Na, felraktam a frisset, default KDE-vel. Nincs most energiám többre, de azt azért csöndben elárulom, hogy a 3 friss közül (Debian, Fedora, openSUSE), per pillanat az openSUSE installálása tetszett legjobban. Mondjuk ezen sokat dob, hogy neki van a legértelmesebb particionálója. :R

-=- There's no place like /home -=-

(#3878) cigam válasza kovaax (#3877) üzenetére


cigam
félisten

Na de a telepítés után ...

Azért megmagyarázhatná valaki, hogy a "Könyvtár beillesztése" mekkora újdonság? Vagy a kilépés(?) menüpont miért lett "Erő/munkamenet"?
Borzasztó!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3879) pengwin válasza cigam (#3878) üzenetére


pengwin
addikt

Szörnyű a magyar fordítás... :U
Az meg végképp idegesítő, hogy a Plasma Settings úgy nyúl hozzá a config fájlhoz a dátumformátumok beállításakor, hogy utána keveredik a felület nyelve (magyar-angol).
Yast-tal sem sikerült helyreállítani. Manuálisan kellett kicsit változtatni rajta, hogy magyar dátumaim és helyesírás ellenőrzésem legyen, de a felület fixen angol maradjon (kivéve a Firefox-ot, ami most tisztán magyar, de korábban ez is Hunglish™ volt).

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3880) pengwin


pengwin
addikt

Nos, eddig a Leap 42.3 nem túl kellemes élmény, a Tumbleweed 6 hónap alatt nem okozott ekkora fejtörést, mint ez 3-4 nap alatt.
A OS-verzió váltás fő oka az volt, hogy a korábban eladott RX 480-am helyére egy GTX 970-et vettem, aminek a zárt forráskódú meghajtója nem igazán szereti a Tumbleweed-féle gördülő kiadásokat.

A váltás óta előjött hibák, problémák:

1. a nyílt nouveau driverrel még az asztalt is csak akadozva rajzolja(!!!) az új videókártya, semmire sem alkalmas így...

2. a zárt driver feltelepítése után a betűk homályosak, egér környékén élesek, de többnyire olvashatatlanok... erre a megoldás az FXAA kikapcsolása volt az NVIDIA driverében. Csak nem szabad a "Compositor" beállításait piszkálni a Plasma Settings-ben, mert akkor az FXAA visszakapcsolódik... vagyis a kompozitort ki kellett kapcsolnom.

3. a Plasma alkalmazások nem jegyzik meg a beállításokat (asztali widgetek, pl. a tálca). Ezen minden más Plasma-s disztrónál szembesülnöm kellett, kivéve a Tumbleweed-et.

4. a Steam-es játékaim közül alig indul el valami (elindul a játék, majd kb. 1 másodperc teljes képernyő után CTD). Ami meg fut, pl. a Total War: Warhammer, az meg 7-9 átlag FPS-t hoz, az elvárható 60-90 helyett. Kikapcsolt kompozitálás mellett is.

Ezek többségükben kwin és nvidia hibák, de ez eddig gyalázatos, tekintve, hogy csak a disztribúció saját csomagjait telepítettem.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3881) pengwin


pengwin
addikt

Most szembesültem valamivel, ami szintén lehet pár hiba forrása:

A KInfoCenter ennyit ír ki: 1 x AMD Ryzen 5 1600X Six-Core Processor... viszont a KSysGuard (feladatkezelő) 1 CPU-t lát... Tumbleweed alatt megjelenítette mind a 12 szálat a CPU-terheléses grafikonon, és a rendszerinformációnál is 12-es szorzóval mutatta a CPU-t.

Kis utánajárás után:
Még nem backportolták a Leap 4.4-es kerneléhez az AMD Ryzen-hez szükséges patch-eket.
Jelenleg a Ryzen 4.10-es vagy újabb kernellel működne rendeltetésszerűen.
Ez már egyértelműen az openSUSE fejlesztőinek a sara... a fő szponzor CPU-it nem támogatják, bezzeg a Kaby Lake grafikához van külön csomag a disztróban.
Úgy gondoltam ebből már nem lesz probléma, direkt azért vártam a Leap 42.3-at, mert úgy gondoltam ez már megkapja az új hardverek támogatását.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3882) #21078528 válasza pengwin (#3880) üzenetére


#21078528
törölt tag

A KDE 5 jelenleg még max. béta állapotúnak nevezhető...
Mire a 4 nagyjából összeállt, addigra nekiugrottak az 5-nek, most minden kezdődik elölről... :( :(((

(#3883) ivana válasza pengwin (#3881) üzenetére


ivana
Ármester

Kernel repot rakd be, akkor tudsz felrakni frissebb kernelt. Mondjuk nem tudom miért 4.4-es van benne az jó régi, s leap eléggé kereskedelmi linuxosan ősi csomagokat használ manapság :W

(#3884) pengwin válasza #21078528 (#3882) üzenetére


pengwin
addikt

KDE 5 Tumbleweed-en probléma mentes volt, vagyis az újabb verziói sokat fejlődtek a Leap LTS Plasmájához képest.

(#3883) ivana
Ez egyrészt borítékolható volt, miután gyakorlatilag a SLES-sel együtt fejlesztik az Leapet, másrészt azért nem piros kalapos súlyosságú a helyzet, de valóban elég régi pár csomag. Mondjuk a RHEL/CentOS 7 3.x-es kerneléhez viszonyítva a 4.4 még vadonat újnak tűnik.

Azért a 17.0.x-es MesaGL belefért, meg a 4.4-es kernellel se lenne baj, ha megkapta volna a hardware enablement patch-eket.

Üdv, pengwin

(#3885) cigam válasza pengwin (#3884) üzenetére


cigam
félisten

A 3-as kernel kifejezetten előnyös annak akinek GMA965-je van ;]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#3886) pengwin válasza ivana (#3883) üzenetére


pengwin
addikt

Egyébként jól sejtem ebből a hozzászólásodból, hogy te is Tumbleweed-et használsz?

Sikerült műdödésre bírnom a Leap 42.3-at a 4.12-es kernellel és az Nvidia meghajtóval, de hát nem problémamentes a dolog...

1. A VLC vászna minimalizálásnál/átméretezésnél zölden villog.
2. A gép nem áll le rendesen (a PC leáll, a ventillátorok mennek tovább).
3. Még mindig csak 1 CPU-t jelez a KSysGuard... több párhuzamosan futó alkalmazással a rendszer már a Windows XP-s időket idézi. Vagyis még mindig nem látja rendesen az R5 1600X-emet. Érdekes módon nem CPU0-nak, hanem CPU 1-nek hívja a prociterhelés grafikonon, pedig a Tumbleweed a 12 szálat 0-11-ig számozta, ha jól emlékszem.

Az első problémával együtt tudnék élni, a második már piszkálja a csőrömet, a harmadik viszont egy hatalmas akadály a mindennapos használatban.

A Steam játékok elindulnak ha a STEAM_RUNTIME_PREFER_HOST_LIBRARIES=0 steam paranccsal indítom a gőzgépet, de ilyenkor meg a TW-Warhammer nem megy. Na meg egyébként is az elvárható teljesítmény nyolcadát-tizedét kapom (csak ez alatt a játék alatt).

Feltettem a Gnome-ot, hogy azon is kipróbáljam a dolgokat, de ott is fennálltak a problémák, vagyis kizárható, hogy a Plasma (egészen pontosan a kwin) lenne a ludas.

Gondolkodom a Tumbleweed-re frissítésen, legfeljebb befagyasztom a kernel-mesa-xorg szentháromság automatikus frissítését (bár ez meg biztonságilag nem lenne egy jó döntés).
Másik alternatívának a VGA cseréjét látom, úgy néz ki nagyon rossz döntés volt bevállalni az Nvidia kártyát.
Sajnálnám a 10 év garanciámat rá, de annyi galibát okoz, hogy nem hiszem el... :U

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3887) ttt


ttt
senior tag

Oh, látom a nVidiával is lehet szívni. Én meg az a MD RX480-s kártyával járom a kanosszát. Ezek szerint csöbörből vödörbe.

Bár régen nv-m volt és az fényévekkel jobban volt támogatva, mint a későbbi ATI 5770-m. Úgy pár év és az is beállt. De addigra maga kártya lett szűk, így vettem a fent említett rx480-t. Úgy gondoltam - no meg az AMD is azt szajkózta -, hogy nem lesz vele gond. De lehet, hogy csak rosszul értelmeztem és pont azt írták le, hogy csak a gond lesz vele ;]
Eddig egyszer sikerült beizzítani 42.2 LEAP és 4.8-s kernellel, tavaly, de elkövettem azt az amatőr hibát, hogy engedtem kernelt frissíteni :B Azóta már mindent próbáltam; TMB-t, újabb leapet, kerneleket, drivereket, de semmi sem jött be, most itt tartok.
Másik topikban vetődött fel, hogy próbáljam a nyílt drivert, majd rákeresek. Többek közt így is kerültem ide, reménykedtem. De a remény egyelőre remény maradt.

Mindenesetre, ha valaki tud valamiféle megoldás-szerűséget, szívesen veszem! :C (link, leírás, stb.)

(#3888) pengwin válasza ttt (#3887) üzenetére


pengwin
addikt

AMD-nél a nyílt driver (ami a mesaGL része) jobb teljesítményt nyújt openGL alatt, mint az általad használt amdgpu+AMDGPU-PRO hibrid meghajtócsomag. Egyébként mindkéttő ugyanazt az "amdgpu" nevű kernel modult használja a te kártyádhoz.
Ha nem kell a Vulkan a zárt driverből akkor hagyd a fenébe, jobban jársz a nyílt driverrel, telepíteni sem kell, csak töröld a zárt meghajtócsomagot.
Leap 42.3-ban 17-es mesa van, azzal öröm-bódottá' egy modern AMD kártyával az élet.
Ha szükséged van openCL-re, akkor a mesa mellé magában felrakható a zárt meghajtó openCL-része, az jobb, mint a nyílt forrású verzió.

Egyébként kis adalék az NV-hez, hogy alig tudtam rajta elindítani bármelyik másik disztró telepítőjét: KDE Plasma live sesssion-ök max. 1 perc alatt összeomlanak, következésképpen nem is lehet telepíteni a gépemre pl. egy Kubuntu 16.04.3-at. Ha minimal ISO-ról telepítettem fel a kubit, akkor utána nem adott se asztalt, se TTY-t.
Fedora 26 telepítők sem tudtak bootolni.
Egyedül az openSUSE telepítője indult el problémamentesen, és adott a telepítés végére egy használható rendszert.

Én annyira berágtam az NV-re, hogy megszabadulok a GTX 970-től, már van is rá jelentkező. Én meg menekülök vissza a vörös oldalra, ha kell egy RX 550-nel is kihúzom, ameddig nem normalizálódnak a 480/580-ak árai... :((

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3889) ttt válasza pengwin (#3888) üzenetére


ttt
senior tag

Hmm, akkor most azt mondod, hogy a 42.3-ban alapból az a mesa meghajtó van, ami tudja az elvárható teljesítményt? Vagy azt, hogy az amd oldalán fent lévő (jelenleg 17.30-s) driverből csak a mesat tegyem fel?
( Bár ránézésre van most is bizonyos gl gyorsítás, de azt nem láttam elégségesnek - bár tény, hogy még nem is teszteltem -, próbáltam felrakni az amd-s csomagot, elhajtott, hagytam. A Vulkánt meg még nem is próbáltam, nem láttam szükségét.)

A suse-ról meg az a meggyőződésem, hogy egyik legjobb diszt, mind a telepítői, mind a partícionálása egyszerűek, stabilak. Virtuális gépbe általában minden rendszert ki szoktam próbálni, de eddig még egyik se ütötte meg azt a szintet, amit elvárok. Az ubi-tól meg egyenesen viszketek, de ez egyéni szoc. probléma :D

Ez a nagy bányászat meg jól alávágott a jó ár/érték arányú kártyáknak ez tény, de majd csak normalizálódik a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#3890) ttt válasza ttt (#3889) üzenetére


ttt
senior tag

Akkor válaszolok magamnak, hogy láthassák többen is:

Igen a OpenSUSE LEAP 42.3-ban jelenleg alapból működik a MESA támogatás, nem kell a gyári AMD driverrel bajlódni.

A mérési eredmények a Unigine Heavaennel:

Windowson:

A beillesztett képeken is látszik, hogy maga program már nem az igazi. Nem kezeli tökéletesen a paramétereket - itt a memóriára 8GiB meg a procira 4C8T gondolok.

A két rendszer beállításai is csak közelítőlegesek, ennek megfelelően kell kezelni!

[ Szerkesztve ]

(#3891) ttt válasza ttt (#3890) üzenetére


ttt
senior tag

Kiegészítés:
Windows alatt leteszteltem DX11-el is, egyértelmű, hogy fps limit van, hiába kapcsoltam ki azt a driverében. Tehát a ~60 körüli átlag fps ennek köszönhető.

(#3892) pengwin válasza ttt (#3890) üzenetére


pengwin
addikt

a mesa *minden* linux disztribúció része ;)
e miatt tud grafikus felületet adni alapból a legtöbb Linux.
tartalmaz meghajtókat intel, amd és nvidia hardverhez is, Intelnek ez "a" meghajtója linuxon, és az amd is e felé halad.
a használatához többnyire csak törölni kell a zárt meghajtókat.

Üdv, pengwin

(#3893) ttt válasza pengwin (#3892) üzenetére


ttt
senior tag

Persze ezt tudtam. Csak abban voltam lemaradva, hogy használható minőségben működik. Mármint az ogl. Mivel ezzel nem foglalkoztam évek óta :P És "legutóbb" az ablakos tesztek is max. a "már működni, működik" szinten voltak. Maradtam a gyári meghajtóknál, így lettem az a csecsemő akinek minden vicc új :C

[ Szerkesztve ]

(#3894) kovaax


kovaax
őstag

Tumbleweed NVIDIA Driver

-=- There's no place like /home -=-

(#3895) pengwin válasza kovaax (#3894) üzenetére


pengwin
addikt

Pont, miután elváltottam Tumbleweed-ről (és végül openSUSE-ról is) az Nvidia VGA-m miatt! :D

Üdv, pengwin

(#3896) Dhampir válasza pengwin (#3895) üzenetére


Dhampir
félisten

A notimon ez az első Linux, amelyik alapból nem omlik össze vagy lép fel valami nem várt hiba, pedig Nvidia fut, de még a nyílt Nouveau driverrel.

Szóval pár év SUSE Linux kihagyás után eddig még kellemes benyomásokat szerzett az openSUSE Leap 42.3 .

Érdemes Tumbleweed-re váltani, stabil? :F

Más:

A szoftverforrásokhoz még hozzáadtam a Packman, libdvdcss, Nvidia tárolókat is.

Viszont nem lelem a csomagok között a subdownloader-t, talán nincs is belőle rpm-csomag? :F

Másik gondom az, hogy telepítettem a VLC-lejátszót, de a Részletek/ Alap alkalmazások között nem lehet kiválasztani, csak a Videókat mutatja.

(#3888) pengwin

Körülbelül ugyanezt az utat jártam, szenvedtem végig GT 960M-el, sajnos ezt csak az egész laptoppal együtt lehetne eladni. :(

[ Szerkesztve ]

(#3897) pengwin válasza Dhampir (#3896) üzenetére


pengwin
addikt

Bő fél évig használtam a Tumbleweed-et, az egyik legjobb KDE-s desktop szerintem.
Fagyás, probléma nem volt, mondjuk én egy RX 480-nal és nyílt driverekkel használtam.

Subdownloader:
Úgy látom nincs rpm belőle, csak forrást lehet letölteni.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3898) Dhampir válasza pengwin (#3897) üzenetére


Dhampir
félisten

A Tumbleweed-nek mi köze a KDE-hez? Az csak a rolling-ért felelős.

Amúgy Gnome-ot használok, ilyen elcseszett fószer vagyok. :D

Köszi szépen a linket. :R

Már fut is a subdownloader. :-)

[ Szerkesztve ]

(#3899) pengwin válasza Dhampir (#3898) üzenetére


pengwin
addikt

A Tumbleweed-nek annyi a köze a jó KDE-s desktophoz, hogy ők szállítják a legfrissebb stabil csomagokat, amiket átküldenek a QA folyamatukon. Szerintem ennek a két dolognak köszönhető, hogy a Tumbleweed Plasmájában találkoztam a legkevesebb buggal. Más disztrókon voltak összeomlások, elfelejtett konfiguráció, nem működő témázás, stb.. Pár hülyeség már Leap-en is előjött, amiket az azóta megjelent Plasma verziók már javítottak.

Mondjuk én Gnome-mal nem használnám a Tumbleweedet, mert nekem kell 8-10 kiegészítő ahhoz, hogy használhatónak minősítsem a Shellt... ezek viszont nem biztos, hogy jó néven veszik a gyakori frissítgetést.
Én meg nem akarok úgy használni egy DE-t, hogy időszakosan nem úgy működik, ahogy én szeretném.

De Fedorán pl. teljesen jól be lehetett lőni a Gnome Shellt úgy, ahogy én szerettem volna. A "fájlkezelőjétől" viszont továbbra is a falra mászok, funkcionalitásban többnyire a 0-hoz konvergál.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3900) kovaax válasza pengwin (#3899) üzenetére


kovaax
őstag

Nekem sokszor halt meg a plasma Tumbleweed alatt, mondjuk akkoriban éppen sokat reszelgették. Ha stabilat akar, akkor én inkább a Leap-re szavazok.

Szerk.: A cikk miatt meg részvétem. :R

[ Szerkesztve ]

-=- There's no place like /home -=-

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  SUSE Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.