Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  SUSE Linux (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#4001) ivana válasza Canonfan (#4000) üzenetére


ivana
Ármester

Nekem manapság a zárt NV driver is, meg a nouveau is nagyon instabil, jó mondjuk valami ezer éves quadrom van, de a desktopon ezért inkább windows megy mióta van wsl.

Lehet amúgy egy sütés kéne annak a videó kártyának. Én múltkor úgy javítottam.

(#4002) pengwin válasza Canonfan (#4000) üzenetére


pengwin
addikt

Nem hardverhibád van, az NV driverei egyszerűen nem szeretik a KDE Plasmát... :(

Nálam Kubuntu 18.04-en rendszeres, hogy pl. driver frissítés után csak parancssorból tudok kijelentkezni vagy gépet újraindítani, mert a kilépő menü egyszerűen összeomlik.
Vagy pl. ott a villódzó asztal, ami akkor jön elő, ha nem teljes képernyőre rakom a böngészőt, hanem valamelyik élhez akarom passzintani fél vagy negyed képernyőre. Ilyenkor az asztal szépen elkezd feketén vibrálni. Nagyon élvezetes.

A hiba nálam is jelen van Nouveau-val és a zárt szutyokkal is, egy GTX 970-en.
És a tartalék GTS 8600 320MB is produkálta a hibákat ugyanígy, mindkét driverrel, akkor még 16.04-es Kubuntun és Fedora KDE-n.
Gnome-mal és Cinnamonnal semmi probléma ugyanezen a gépen.

A fórumok tanulsága szerint nem ritkák az ilyen hibák NV kártya-KDE Plasma párosításnál, és attól félek ez mostantól csak sokkal súlyosabb lesz, mert a KDE csapat nem akarja támogatni az NV különutas fejlesztéseit, mint pl az EGLstreams-et (ha jól emlékszem a nevére).

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#4003) Canonfan


Canonfan
senior tag

ivana, pengwin:

Köszi szépen mindkettőtöknek a hasznos infót! :R :R

Az jutott eszembe, hogy akkor az lenne a legjobb ha felraknék én is egy Cinnamont, úgyis kíváncsi vagyok rá hogy milyen és élesben használom 3-4 hétig, és ha nem jelentkezik a hiba akkor vagy maradok a Cinnamonnál ha esetleg annyira megtetszik vagy lecserélem a videokártyát egy Radeonra, ti mit gondoltok?

Illetve elvileg jól tudom akkor hogy annyi átváltani, hogy felteszek a yastból mindent ami Cinnamon és átállítom a sysconfig szerkesztőben az alapértelmezett ablakkezelőt?

(#4004) ttt válasza Canonfan (#4003) üzenetére


ttt
senior tag

Korábban is ez motoszkált bennem, hogy tegyél fel más keretrendszert/alakkezelőt és próbálgasd. Általában a disztribek ebben nagyon rugalmasak. (Sokszor pont kontra-produktív, hogy annyi van :B )
Bár nv kártyám már régen nincs - de anno az első linuxos drivereket napi szinten teszteltem, még néhány játék portolását is sikerült gatyába ráznom :U - , de a zárt cuccaik jók, csak ugye nehéz úgy megírni valamit, ha egy sötét szobában vagy, ergo könnyen lehet ez is baj.

Ha amd-re (volt ati) váltasz akkor meg nem kell foglalkoznod a gyári meghajtókkal - sőt (!) kerülendő - , a szabad driver jobb, a kiadott zárt általában nem is fordul le - nem is erre való. (SuSE, Ubuntu alapból tartalmazza - a többit nem tudom, nem használom)

Mind ezek mellett én valami hardveres hibára gyanakszom: elkoszolódott hűtés, kiszáradt paszta, stb - videó kártyán. De a KDE sem - sajnos - a stabil működés bálványa (De nekem is a kedvencem :K ).

(#4005) Canonfan válasza ttt (#4004) üzenetére


Canonfan
senior tag

Akkor egyre gondoltunk, azóta tett is követte a gondolatot, és most már a Cimmaronról írok :)
De való igaz elég régi a kártya könnyen lehet ez is, de most pár hétig tesztelem így Cimmaron alatt is előjön-e, ha igen kártya hiba ha nem driver.
Egyébként nem rossz ez a Cimmaron sem, bár most hogy belaktam azért nem tud annyit min a KDE, pl egyszeres kattintás sincs benne, nem annyira testreszabható stb, de eddig egész kellemes benyomást tett bennem letisztult és mintha pörgősebb lenne is a gépem alatta. Úgyhogy nem lesz kellemetlen használni ezt sem, de azér vannak dolgok amik hiányoznak a KDE-ből ;) :)

(#4006) cigam válasza Canonfan (#4005) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

ha igen kártya hiba ha nem driver.
:F Ugyanazt a driver-t használja. Ez alapján hogyan döntöd el?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4007) Canonfan válasza cigam (#4006) üzenetére


Canonfan
senior tag

Jogos a kérdés, igazából én első körben nem is gondoltam a videokártya driverre, mert eddig csak KDE-t használtam azt hittem pont emiatt én is, ha ott rossz akkor máshol is. Sőt előbb gondoltam volna hogy a procim kevés és valami processz a háttérben megeszi a processzort.

Aztán itt a fórumban kaptam azt az infót, hogy a KDE nem szereti az nvidia drivereket, mind a nyílt mind a zárttal vannak gondok KDE alatt, aztán pengwin fórumtárs írta hogy nála szintén volt hasonló gond KDE-vel, de pl Cinnamonnal nem volt probléma ugyanazon a gépen.
Ez adta az ötletet, hogy akkor ha a Cinnamonban nincs ilyen gond, akkor tesz jelleggel azt használom most 3-4 hétig élesben és ha ennyi idő alatt nem jelentkezik ott a probléma akkor biztos az nvidia-KDE páros a ludas de ha itt is akkor valószínű a kártya hűtése vagy az is.
Legalábbis most ez a teszt tárgya, remélem jó irányba indultam el, majd kiderül :)

(#4008) pengwin válasza Canonfan (#4007) üzenetére


pengwin
addikt

A Cinnamont azért javasoltam, mert talán a leg-KDE-szerűbb Gtk-s asztali környezet.

A sima Gnome nagyon le van butítva, KDE után kell bele minimum 10-15 kiegészítő, hogy az alap működése megfelelő legyen. MATE és Xfce pedig elég komoly visszalépésnek tud érződni látványvilágban.

Mondjuk egy-másfél éve nem teszteltem semmilyen disztrót és asztali környezetet, mert nem sarkallt rá semmi, szóval lehet pl. a MATE fejlődhetett annyit, hogy Cinnamonhoz mérhető felhasználói élményt nyújtson.

Üdv, pengwin

(#4009) Canonfan válasza pengwin (#4008) üzenetére


Canonfan
senior tag

Igen, most hogy használom tényleg egy jóé használható kis környezet, eddig nekem is szimpatikus. Valóban, én is így vagyok vele sima gnome nem jött be sosem az unity meg a gnome 3 meg pláne, LXDE, illetve XFCE volt még amit próbáltam még más gépen, közülük az XFCE szimpibb volt egy nagyon öreg gyenge gépen ami nem bír el többet ellennék vele, de ha a gépem bírja inkább komolyabbat használok.
Tehát eddig KDE-en kívül nem is nagyon volt más amire váltottam volna, de a Cinnamonra amúgy is kíváncsi voltam.
Bár vannak olyan dolgok amik hiányoznak a KDE-ből, pl. a Bluetooth fáj fogadást gyárilag nem tudta (KDE-nél simán) de ezt a blueman appal megoldottam :)

Eddig csak két dolog van amivel nem tudom mit kéne kezdeni, az egyik a bejelentkezési kulcstartó ami állandóan előjön, a másik meg a frissítések, KDE alatt 1-2 naponta jöttek a frissítések persze változó volt amikor hosszabb ideje nem jött semmi, de gyanús hogy Cinnamonnál még nem jelzett frissítést... :F
Azt szeretném még megkérdezni, hogy neked mi volt a tapasztalatod ezekkel a dolgokkal, volt rá megoldásod? :R

(#4010) ttt válasza Canonfan (#4009) üzenetére


ttt
senior tag

Az, hogy a KDE napi szinten frissít nem jelenti azt, hogy jobb- vagy biztonságosabb lenne.
Az tény, hogy a KDE a kezdetektől erős rendszer, de hasaltak ők is nagyokat - amit nem is csodálok egy ilyen nagy, kiterjedt "ökoszisztémától".
Általános tapasztalatot meg nem lehet adni; annyi féle hardver, disztrib, X window, ablakezelő ergonómia létezik, hogy ez min. lehetetlen. :U

(#4011) pengwin válasza Canonfan (#4009) üzenetére


pengwin
addikt

Bocsi a megkésett válaszért...

Cinnamon lehet nem fog olyan gyakran frissülni külön repository hozzáadása nélkül. Kisebb csapat fejleszti, mint a KDE-t, és csak "vendég" környezet SUSE-n, míg a KDE kvázi a "saját gyerekük", persze, hogy gyakrabban frissült.
Nem használtál véletlenül valamilyen KDE repót, ami gyakrabban frissült, mint az alap Leap?
Nekem ilyen ütemben a Tumbleweed frissült...
Amit még megnézhetsz, hogy működik-e a frissítés értesítő funkció a Cinnamonban.

Üdv, pengwin

(#4012) ivana válasza pengwin (#4011) üzenetére


ivana
Ármester

Az jó dolog volt régen, manapság kevésbé stabil (vagy csak én lettem érzékenyebb az évek során :) ). A thumbleweednél mindenképpen jobb ötlet. [link]

(#4013) attilav2


attilav2
őstag

Kíváncsiságból egy szabad ssd-mre felraktam a Tumbleweed-et. Egész jó telepítője van, efi módban indítottam, és lehetőséget adott az mbr partíciós tábla gpt-re cserélésére. Vga-mat (R6670) jól felismerte, megy a vaapi, vdpau videó gyorsítás és a 3d. A chromium már tartalmazza a vaapi támogatást, ezen meglepődtem(Arch-on és Ubuntun külön tárolóból kell telepíteni a vaapi patchelt verziót). H264ify plugin telepítése után ment is a hardveres videó gyorsítás, de a kép pirosas volt (ez egy ismert mesa hiba) de van rá megoldás a chromiumot így kell indítani: allow_rgb10_configs=false chromium és így normális lesz a videók képe. Az Arch bbs(hivatalos fórum) további paramétereket javasol a vaapi patchelt chromium indításakor így készítettem egy "batch fájlt" a chromium indításához amit futtathatóvá tettem, a tartalma ez:
#!/bin/sh
allow_rgb10_configs=false chromium --enable-gpu-rasterization --ignore-gpu-blacklist --disable-gpu-driver-workarounds

Jó benyomásokat tett rám az openSuse, de a fő rendszerem továbbra is az Arch marad.
A frissítésekkel lehet hogy van egy kis gond ugyanis a telepítés előtt már virtuális gépben próbálgattam a suse tumbleweed-et, és amikor egy újabb iso kijött mint amivel telepítettem még akkor sem akart frissítéseket találni. zypper ref zypper dup zypper up paramcsokkal próbálkoztam de azt írta nincs teendő. Tegnap telepítettem élesben a tumbleweed-et de frissítéseket nem talál. Van ennek valami trükkje? Egyáltalán hány naponta jön frissítés?
Külső repókat érdemes hozzáadni? Elég csak a packman packman essentials-t, vagy csak a vlc repót önmagában hozzáadni? Úgy vettem észre mp3 lejátszás megy a gyári repókkal, csak a videólejátszás nem. A gyári tűzfalat(firewalld) UFW-re cseréltem mert az nfs szervert az istennek sem tudtam átengedni a gyárin.

[ Szerkesztve ]

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4014) Canonfan válasza pengwin (#4011) üzenetére


Canonfan
senior tag

Semmi gond, köszi az infót! :) :R

Az a helyzet, hogy nem csak a KDE frissítések nem jelennek meg valamiért, a többi csomag frissítését sem dobja fel valamiért Cinnamon alatt, pl ma is néztem yastból simán frissítettem, voltak is frissítések de a Cinnamon ezt nem jelezte valamiért. :F
Valóban egyébként használok más repokat inkább alkalmazásoknál, például a a mozilla, libreoffice és Gimp mert gyakrabban frissülnek illetve újabb verzió elérhető bennük mint a gyári repoban. :K

De egy nagy teszten már túl vagyok, kb 1 hét már letelt a teszt időszakból és ezalatt semmi fagyást, lassulást nem tapasztaltam. Főleg képfeldolgozásnál nem, (amatőr fotós vagyok) épp a héten is fotóztam egy kisebb rendezvényen és fel kellett dolgoznom a képeket Gimppel, ami alatt a fájlkezelő a Gwenview és a Spotify app ment mert zene nélkül unalmas :D
Na ekkor KDE-nél mindig volt fagyásom változó hogy mennyiszer és mennyi idő után de egy idő után mindig vagy belassult illetve utána újra kellett indítanom a ctrl-alt-b.space kombóval ami után megint jól ment. Itt viszont semmi belassulás semmi fagyás :)

Úgyhogy azon gondolkozom hogy ha így marad érdemes lenne-e maradni a Cinnamonnál ha a frissítések jelzése is helyreáll, vagy mivel a KDE az amit inkább szeret a suse érdemes lenne e akkor kukázni az nvidia kártyát és venni radeont és használni a KDE-t tovább... :F
Most még gondolkodok, mert tény hogy vannak dolgok amik KDE-ben szimpatikusabbak (bár nem életbevágó szóval megszokás kérdése) de tetszik a Cinnamonban hogy letisztultabb és gyorsabb. :)

Te mit gondolsz, illetve mit gondoltok? :R :)

(#4015) Canonfan válasza ttt (#4010) üzenetére


Canonfan
senior tag

Igen, való igaz hogy a KDE testreszabhatóbb komolyabb ökoszisztéma, bár a Cinnamon sem rossz eddig vannak dolgok amik jobban tetszettek (illetve szoktam meg) KDE-ben de a Cinnamonban meg az tetszik hogy letisztultabb és gyorsabb :)

(#4016) attilav2


attilav2
őstag

Úgy tűnik frissül magától a tumbleweed, 20191027-iso-val raktam fel és most 1028-as verziót mutat:

Bár mintha a kde csomagok régebbiek lennének eggyel.
Próbáltam kikényszeríteni a frissítést egy a snapshot kiadási megjegyzések alatt ajánlott paranccsal: tumbleweed switch --install 20191028
erre ezt írta already on 20191028

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4017) attilav2


attilav2
őstag

Az Arch hoston virtuális gépben levő tumbleweed jelezte hogy frissítések vannak, és zypper ref, zypper dup -al simán tudtam 20191030-ra frissíteni. Az élesben feltett tumbleweed továbbra sem talált frissítéseket szerinte minden up to date volt. Aztán kényszerítettem a frissítésre a tumbleweed switch --install 20191030 paranccsal, ekkor szépen lefrissített 20191030-ra.

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4018) attilav2


attilav2
őstag

A tumbleweed parancs egy másik frissítési módszer ami statikusan az aktuális snapshot repókra mutat. Ha a tumbleweed paranccsal frissítünk akkor nem ajánlott külső repókat használni. Itt minden leírnak tumbleweed-cli-ről: link.
A tumbleweed filozófiája más mint az Arch-é, Arch-on minden nap, tumbleweed-en csak pár naponta, új snapshot megjelenésekor van frissítés.

[ Szerkesztve ]

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4019) leviske


leviske
veterán

Sziasztok!

Most váltottam Tumbleweed-re Fedora-ról és belebotlottam egy olyan problémába, hogy a rendszer nem hajlandó a Firefoxot frissíteni annak ellenére, hogy elvileg újabb verzió a hivatalos. Itt már "klikkeltem" többször is, de mindig a 69-et rakja fel a 70 helyett.

(#4020) ivana válasza leviske (#4019) üzenetére


ivana
Ármester

Nyomj egy zypper dup-ot terminálban. Esetleg nézd meg, hogy nincs-e valami spéci repód, ami foghatja.

[ Szerkesztve ]

(#4021) leviske válasza ivana (#4020) üzenetére


leviske
veterán

A refresh és dup megvolt. Szerinte nincs tennivalója. Azt nem tudom megállapítani, hogy van-e olyan repo ami fogja. :DDD Még csak most költözöm be, így a Main Repository (NON-OSS é OSS), packages-microsoft-com-prob és a pacman-essentials van a listában. Ezeken túl csak a flathub repo van telepítve, de az gondolom nem zavarhat be, mert azt a yast se jeleníti meg.

(#4022) ivana válasza leviske (#4021) üzenetére


ivana
Ármester

A pacman foghatja a firefox-ot. A firefox dependál mindenféle codec-ekre amik a pacmanből jönnek (illetve vannak placeholder verzióik a rendes OSS-ben). Ha azok még nem buildelődtek újra akkor nem fogja felrakni az új firefox-ot és ez így jó.

(#4023) leviske válasza ivana (#4022) üzenetére


leviske
veterán

Köszi! Akkor nem rugózom rajta. Ilyen esetekben általában milyen hosszú eltolódásra kell számítani? A pacman repo nem tűnt annyira unorthodox megoldásnak, hogy egyedül legyek a használatával.

(#4024) ivana válasza leviske (#4023) üzenetére


ivana
Ármester

A pacman repo desktop felhasználáshoz szinte kötelező (non-free codec-ek ott vannak), szerverre nem kell. Kb. néhány nap maximum. Thumbleweed esetén néha vannak ilyen gubancok (sőt olyan is volt, már, hogy visszavontak csomagot), erre érdemes számítani. Cserébe futnak tesztek, szóval a rendszer általában, ha nem is full stabil mindig bebootol frissítés után (ez pl. egy kiadott ubunturól nem mondható el).

(#4025) attilav2


attilav2
őstag

Kezd egyre szimpatikusabb lenni a tumbleweed. Lehet hogy disztrohoppolok arch-ról :)
Most fenn van mindkét rendszer, az arch a 480gb-os ssd-n, a tumbleweed a rendszertesztelésekre szánt 64gb-os ssdn. Már kezdem belakni a suse-t, beraktam az fstab-ba a 480gb-os ssd-t hogy az arch alatt leszedett torrentjeimet tudjam seedelni. Az idő nagyrészében már a suse alatt vagyok. Még pár hétig max 1 hónapig tesztelem a tumbleweed-et aztán ha nem lesz komolyabb szívás hoppolok, azaz átrakom a 480-as ssd-re.

[ Szerkesztve ]

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4026) kovaax válasza attilav2 (#4025) üzenetére


kovaax
őstag

Óvatosan azért, attól is függ, hogy mennyire használható a tumbli, hogy éppen mit reszelgetnek rajta. Én amikor kipróbáltam, éppen a plazmát fejlesztették erősen, és hát össze is omlott egy csomószor. :K

-=- There's no place like /home -=-

(#4027) ivana válasza attilav2 (#4025) üzenetére


ivana
Ármester

Én maradok a klasszik suse módszernél, stabil kiadás + KDE repo, vagy néha még az sem. A thumbleweed az stable kernelt használ, na a stable kernel az nem stable. Max. az LTS, vagy pl. a suse saját kernele.

(#4028) ttt válasza ivana (#4027) üzenetére


ttt
senior tag

Kb. ez is a javasolt. Én is használtam mindkét rendszert és ez a konklúzióm. Sok fejtöréstől megszabadulhat az ember.
De ha van szabad hely, akár párhuzamosan is "görgethető" a két féle módszer :K

(#4029) attilav2 válasza ivana (#4027) üzenetére


attilav2
őstag

Ezt írtad ivana: "Cserébe futnak tesztek, szóval a rendszer általában, ha nem is full stabil mindig bebootol frissítés után (ez pl. egy kiadott ubunturól nem mondható el)." Ha mindig bebootol frissítés után az jó, akkor miért nem ajánlod a tumbleweed-et? Írtad hogy stabilabb mint a hagyományos kiadási ciklusokra építkező ubuntu. Nekem a rolling disztrók tetszenek!

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4030) ivana válasza attilav2 (#4029) üzenetére


ivana
Ármester

Mert lehetnek azért érdekességek. Én alapvetően kernel fejlesztő vagyok, éppen ezért nem igazán bízok a túl friss kernelekben :))

(#4031) cigam válasza ivana (#4030) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Hogy lesz valakiből kernelfejlesztő, és miért?
Logout cikket érdemlő mese!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4032) attilav2


attilav2
őstag

Na, hoppoltam Arch-ról Tumbleweed-re. Volt egy kis szívás, először klónozással gondoltam átköltöztetni a belakott, 64GB-os ssd-n levő tumbleweed-et a 480G-os ssd-re. De az Arch telepítő médián lévő clonezilla nem látta a 64g-os lemezt, pedig fdisk listázta. Letöltöttem a clonezilla oldaláról egy bootolható iso-t, ez látta mindkét lemezt, és sikerült átklónoznia a 480-as ssd-re. De jött a feketeleves, nem tudtam átméretezni a partíciót, mind a clonezilla live iso mind az arch telepítő alól indítva elszállt a cfdisk valami hibával. A 480-as ssd-re átklónozott tumbli szépen bootolt, felraktam egy gparted-et, ez látszólag átméretezte a partíciót, de ez csak újraindításig tartott. Na akkor mindent gyalultam mindkét ssd-ről és a 480-asra felraktam a tumblit a legújabb snapshot telepítő iso-val. Beállítottam amit kell. Az tetszik hogy az Arch-al ellentétben tumbleweed-en kaptam egy majdnem kulcsrakész rendszert, amin már csak keveset kellett reszelni. Felraktam az nfs szervert(filmek megosztása média lejátszónak), letiltottam a gyári tűzfalat és ufw-t izzítottam helyette. Az ufw-t és az nfs szervert konzolban telepítettem és konfiguráltam. A YaST-ot csak a SuSe gyári tűzfal letiltására vettem igénybe. Telepítettem szintén konzolból a megszokott alkalmazásaimat. Nomeg tetszik a Vaapi támogatással ellátott chromium a tumbleweed-ben, amihez ubuntun külön tárolót kell felvenni, arh-on meg aur csomagból felrakni egy patchelt chromiumot, aminek a vaapi támogatását a csomagkarbantartók eltörték így a chromium hw gyorsítás nem működik egy ideje arch-on. Majd meglátom mennyire válik be válik be a tumbli, a kezdet biztató :)

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4033) attilav2 válasza ivana (#4030) üzenetére


attilav2
őstag

Mi a véleményed az Arch-ról? Váltanál rá?
Úgy vettem észre hogy tumbleweed-re ritkábban, pár naponta jönnek frissítések, Arch ra meg szinte minden nap, akár egy program miatt is. Tumbleweed-en csak akkor van frissítés ha pár naponta kijön az új snapshot, és changelog is van, ez tetszik.

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#4034) leviske


leviske
veterán

Sziasztok!

Tumbleweed alatt találkozott már valaki más is azzal a jelenséggel, hogy időről időre olyan csomagokat akar frissíteni a rendszer, amiket nem tud? Pár fejlesztői qt könyvtárral van baja, meg egy curl frissítéssel. Arra tippelek, hogy félrekonfiguráltam valamit, de nem adogattam hozzá ész nélkül repokat, meg ilyesmi. :F

(#4035) ivana válasza attilav2 (#4033) üzenetére


ivana
Ármester

Akar a halál frissíteni naponta, nekem bőven elég ritkábban is. Én amúgy mostanság sima leap-et használok.

(#4034) leviske Ha vannak plusz repok az összetud kavarni dolgokat. Kézzel frissítesz? zypper up vagy zypper dup? A dup az interaktívan segít megoldani az ilyeneket (bár azért nem árt tudni kb. mit csinálsz).

(#4036) leviske válasza ivana (#4035) üzenetére


leviske
veterán

Az itt említetteken túl csak a Google Chrome repo került be. GUI-n keresztül nyomtam neki frissítést, mert fedora-n leszoktam a terminálos frissítésről pár rossz tapasztalat után. :DDD

Basszus, a zypper dup tényleg megoldotta. :R Akkor itt asszem visszatérek terminalra.

(#4037) ivana válasza leviske (#4036) üzenetére


ivana
Ármester

Susen valamiért ezek a frissítő cuccok nem az igaziak, nem értem miért erőltetik. Régen a yastban is volt gui, de én a zyppert preferálom.

(#4038) Chuck Norris


Chuck Norris
senior tag

Sziasztok, szerintem még nem írtam ide.
Telepítettem egy suse 12sp4-et a / -t brtfs-re formáztam. Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e olyan eszköz amivel tudok erről egy bootolható imidzset készíteni online. Olyasmi kellene mint az acronis, csak ugye az nem működik brtfs-el.
Ha nincs ilyen akkor mivel lehet ezt az egészet lementeni kötet szinten, dump is csak az ext-eket tudja, marad csak a tar? Köszönöm.

(#4039) cigam válasza Chuck Norris (#4038) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

bootolható image? Amúgy vagy snapshot, vagy clonezilla

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4040) ivana válasza Chuck Norris (#4038) üzenetére


ivana
Ármester

Nem teljesen értem, mi a cél pontosan?

(#4041) Chuck Norris válasza ivana (#4040) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

A cél az lenne, hogy ha teljesen megsemmisül a / akkor minél gyorsabban ugyan azt a működőképest rendszert vissza tudjam állítani. Tegyük fel a boot diszk megpusztult és kicseréltem egy újra.
Használtam acronist régebben ott úgy működött, hogy bebootoltam az acronis cd-t megmondtam neki, hogy a share-n hol van a mentés aztán pár perc alatt lett egy működőképes bootolható rendszerem, valami ilyesmi kellene. Szuper lenne az acronis is, szinte mindent támogat csak a brtfs-t nem.

@cigam
A snapsot ha jól fogom fel csak arra jó, hogy vissza tudok állni egy korábbi állapotra viszont ez az ellen nem véd ha teljesen tönkre megy a diszkem.

A clonezilla igaz, hogy támogatja a bftfs-t viszont nem működik online
Online imaging/cloning is not implemented yet. The partition to be imaged or cloned has to be unmounted.

(#4042) cigam válasza Chuck Norris (#4041) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Pedig de. Itt egy elég jó összefoglaló cikk a Btrfs-ről magyarul (30. oldal)
A mentés lényege nem az hogy "vissza tudok állni egy korábbi állapotra" konkrétan arra a pontra amikor a mentést készítettem?!

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4043) Canonfan


Canonfan
senior tag

Sziasztok!

Írtam nektek korábban hogy problémám volt a KDE-vel hogy rendszeresen megfagyott illetve belassult. Most kb 3 hétig teszt jelleggel áttértem Cinnamonra, semmi belassulás, semmi fagyás.
Ezért itt a fórumon által írt infókat megfogadva, lecseréltem az Nvidia kártyát egy ASUS RX550-re, szerdán jött meg és még aznap be is raktam, azóta KDE-vel sincs semmi fagyás (kopp-kopp) úgyhogy eddig bizakodó vagyok :)

(#4044) Chuck Norris válasza cigam (#4042) üzenetére


Chuck Norris
senior tag

Köszönöm a cikket elolvastam.
A snapsot, vagy ahogy itt írják pillanatkép lényege, hogy vissza tudok állni egy korábbi állapotra egy alapjában működőképes rendszeren téves konfigurácó vagy telepítés után, ok ez meg is van. Viszont én úgy szeretnék visszaállni, hogy nincs működőképes rendszer amit újraindítok és bebootolom a korábbi pillanatfelvételt. Van egy töküres diszkem oda, hogy varázsolom vissza a rendszert?

Mondjuk annyit kisilabizáltam az egészből, hogy csinálhatnék egy brtfs raid1-et egy másik diszkre, aztán lemonutolom a másik oldalt, ha az eredeti lemezem megdöglik akkor ezt a másikat bootolom be az eredeti helyett, elméletileg szép gyakorlatilag ki tudja, hogy működik-e.

(#4045) cigam válasza Chuck Norris (#4044) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Sose próbáltam de szerintem ugyanúgy működik mint minden mentés visszatöltés. Live rendszeren előkészíted a partíciókat, aztán mehet rá a btrfs restore /dev/sdXY /mnt/akarmi
Szerintem a TimeShift is pont így működik, ha btrfs-t mentesz.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4047) zoli62


zoli62
addikt

Kíváncsiságból telepítettem netinstal iso-ból egy tumbleweedet, mert a 10-es kiadás óta nem néztem rá az Opensusere. Az kimondottan Suse specifikus, hogy root-os telepítés után, ha adtam külön jelszót a rootnak, akkor sudo-nál nem a felhasználó jelszavát kéri be?

(#4048) samujózsi válasza zoli62 (#4047) üzenetére


samujózsi
tag

Én is csak ott találkoztam vele, de sudo konfig kérdése. A sudo.conf-ban meg lehet változtatni, ha zavar.

Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM

(#4049) zoli62 válasza samujózsi (#4048) üzenetére


zoli62
addikt

Persze, be lehet konfigolni, de máshol nem találkoztam vele. Egyébként pár általam más disztrókban gyakran használt alkalmazást a rendszerre a telepítéskor automatikusan beállított tárolókból nem lehet telepíteni.

(#4050) leviske


leviske
veterán

Sziasztok!

openSUSE (Tumbleweed) esetében a system verificationt hogy tudom elvégezni? Van rá terminálos megoldás, vagy irány a yast?

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  SUSE Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.