Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  SUSE Linux (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#3901) Dhampir válasza pengwin (#3899) üzenetére


Dhampir
félisten

Értelek, régebben még csak egy választható opció volt a Tumbleweed a repositoryknál, ha jól emlékszem, de most már külön telepítővé nőtte ki magát.

Nekem ezen a Leap-en teljesen jó a Gnome, ráadásul alapból tartalmazta a rendszer a Finomhangolót.

Eddig elégedett vagyok vele, kivéve azt, hogy az alap Médialejátszó széttárja a karját AC3 (High Profile), H.264, MPEG-4 AAC dekódoló kodekeket hiányolva...
A VLC visz mindent, de ahhoz is külön kellett feltelepíteni a kodekeket.

Az alaplapi hangkártya kezelése is jó, a Windows-os Dell Waves MaxxAudio szoftver minőségét körülbelül visszaadja, a beépített zajkeltőkön keresztül csekkolva.

(#3900) kovaax

Átgondolván a dolgokat, a Leap-et stabilabbnak tartom, bár a Tumbleweed "reklámja" szerint az is stabil:
Fast! Integrated, Stabilized! Tested!

[ Szerkesztve ]

(#3902) Dhampir


Dhampir
félisten

Sziasztok!

Sikerült bekavarnom és a Totem mintha megszűnt volna létezni, most már csak annyit közöl, hogy "A Totem nem tud elindulni.".

A VLC-t és a kodekjeit már töröltem, de más itt a gond.

(#3903) pengwin válasza Dhampir (#3902) üzenetére


pengwin
addikt

próbáld meg terminálból elindítani, ott sokkal beszédesebb hibaüzeneteket kapsz, úgy meg könnyebb a probléma megoldása.

Üdv, pengwin

(#3904) Dhampir válasza pengwin (#3903) üzenetére


Dhampir
félisten

Köszi, utánanézek.

(#3905) Dhampir válasza pengwin (#3895) üzenetére


Dhampir
félisten

Végül az Nvidia-val és más csomagfüggőségekkel való bajlódás miatt befejeztem én is a Suse használatát. :B

(Nouveau-val egyébként rendben mentek az alapok, de azzal nem lehet teljes egészében kiaknázni a gép konfigurációjának lehetőségeit.)

(#3906) pengwin válasza Dhampir (#3905) üzenetére


pengwin
addikt

nekem nouveau-val még az asztal is akadt.
mintha lassú vnc kapcsolaton keresztül használtam volna a gépet.
Mindezt egy GTX 970-en... az Nvidia is elmehet a p...ába ezzel a hozzáállással.
Ellehetetlenítik a nyílt forráskódú driver önkéntes fejlesztőit, hogy még asztali felhasználásra is csak korlátozottan legyen alkalmas a nouveau.

Te mire váltottál, ha meg szabad kérdeznem?

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3907) Dhampir válasza pengwin (#3906) üzenetére


Dhampir
félisten

Szoftveresen pillanatnyilag a legfrissebb Ubuntu Mate alatt megy minden, csak a Grub-ot kellett kiegészítenem egy sorral, hogy ne nomodeset-el indítson, valamint egy sorral feljebb a fényerőbeállítást kellett beírnom.

Viszont a hang nem olyan jó, mint Suse alatt, kicsit dobozhangú. :-(

(#3908) Dhampir


Dhampir
félisten

Még megvan a SuSE Linux 8.0 Professional dobozos magyar kiadása. A dobozon még pirossal volt kiemelve a nagy újdonság, a friss, ropogós KDE 3.0, "Unprecedented Desktop Power".

Az akkoriban megkedvelt KDE kinézetében már csupán a Trinity verzióban él tovább.

Azóta megszerettem a Gnome-környezetet is és mára ez esik kézre leginkább a "furcsaságaival" együtt is. :)

(#3909) Dhampir


Dhampir
félisten

Sziasztok!

A GeckoLinux kiadást kipróbáltátok már, vajon milyen lehet? :)

(#3910) ivana válasza Dhampir (#3909) üzenetére


ivana
Ármester

Próbáltam, kicsit idegesítő tud lenni, hogy megváltoztatta a utilityk listáját is, volt olyan verzió amiben pl. nem volt vim... De amúgy kezdőnek jobb, kevesebb suse trükk kell. Ha viszont valami random bug van akkor nem igazán lehet megoldani.

(#3911) Dhampir válasza ivana (#3910) üzenetére


Dhampir
félisten

Köszi, hogy leírtad tapasztalatodat. :R

Kevesebb suse trükk alatt mit értesz?

Amit Suse alatt általában hátránynak tartok, a plusz repók felvétele a licencek alá eső codekek beszerzéséhez és a némileg kisebb csomagválaszték, habár nem a mennyiség, hanem a minőség számít.

(#3912) ivana válasza Dhampir (#3911) üzenetére


ivana
Ármester

Alap esetben a packman repot be kell rakni mindig kézzel, meg van még néhány ilyen furább dolog ami suse specifikus, máshol megengedőbbek a configok.

A csomagválaszték az egyik legjobb, software.opensuse.org csomagkeresés, mindenre van valami csomag ;)

(#3913) pengwin válasza Dhampir (#3911) üzenetére


pengwin
addikt

A nélkülözhetetlen plusz repók nem SUSE-specifikus probléma, minden enterprise-linux rokon OS-t érint: a Fedora és a CentOS is "használhatatlan" 3rd party repók nélkül otthoni, asztali rendszerként.

Tudom, próbáltam.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3914) Dhampir válasza ivana (#3912) üzenetére


Dhampir
félisten

Igen, ezeket a lehetőségeket nagyjából ismerem (a repóbővítés Mandriva alatt is alap volt, ott urpmi-zni kellett), régebben elég sokat használtam Suse-t, még SLED-et is rövidebb ideig, mert volt olyan HP ProBookom, amelyikre alapból az utóbbi vállalati verzió került preinstallra. :)

Tán csak csak a fránya csomagfüggőségekkel adódhat néha gond. :U

(#3913) pengwin

Pontosan. :K
Néhány röpke esztendős Linux-felhasználással (de az utóbbi években Ubuntu) megtapasztaltam ezt a tényt.
Hú, a Fedora alap csomagkezelője nálam mindig elég döcögős téma volt. :D

[ Szerkesztve ]

(#3915) pengwin válasza Dhampir (#3914) üzenetére


pengwin
addikt

Melyik alap csomagkezelőre gondolsz?
A Gnome Software valóban egy kalap ****, a dnf-fel meg együtt lehetett élni, bár így zypper után azt kell mondjam, hogy nem valami okos példány.

Üdv, pengwin

(#3916) Dhampir válasza pengwin (#3915) üzenetére


Dhampir
félisten

Melyik alap csomagkezelőre gondolsz?

Nem csomagkezelőt, hanem csomagfüggőséget írtam. Egyébként ez a csomagfüggőségi mizéria eddig minden rpm csomikat futtató rendszeren utolért, pedig az utóbb használt rendszeren csak egy-két szoftvert telepítettem a szegényes kínálatból.

Viszont egyenlőre megoldódott a Linuxra nem "certifikált" hardverem problémája is, mert végül menesztettem a csudába.

[ Szerkesztve ]

(#3917) Dhampir


Dhampir
félisten

25 éves lett a SUSE. :)

[ Szerkesztve ]

(#3918) ivana


ivana
Ármester

[link] A download úgy tűnik keményen lehalt, már reggel óta bajok vannak. Ne csodálkozzatok, ha nem működnek a repok.

(#3919) wetomi


wetomi
aktív tag

Öregecske AM3-as rendszeremről FM2-es APU-ra váltottam. Az alaplap+proci csere után ugyan gond nélkül működött tovább minden, de mégis csak a legalapvetőbb hardverek cserélődtek. Gondoltam így újrapakolom a rendszert is win7 dual bootal egy kis kocajáték érdekében.

Bizonyára csak én vagyok lemaradva pár évve az uefi és a secure boot csodálatos adományaival, de saját bőrömön nem tapasztaltam az "előnyeit". Fél szemmel ugyan követtem az elmúlt évek eseményeit, de a tegnap estét megszenvedtem.

Szóval a win7 csak MBR partíciós táblára hajlandó települni, GPT-re nem. De. Az openSUSE telepítő, mind a Leap 42.3, mint a Tumbleweed csak csak erőltette a GPT-t.

Nem tudom mit műveltek a telepítőjével, de mindkettő piszok lassú volt amíg egy-egy oldalról a következőre tovább lépett, de a particionáló felület is katasztrofálisan lassú volt, pedig azt nagyon szerettem. A betöltés, egy-egy módosítás "mentése"...

Csak a Btrfs-t erőltette, hiába particionáltam meg előre a saját kialakult rendszeremet. Egyszerűen képtelen voltam a meglévő windows partíció mellé odasúvasztani az openSUSE-t., hogy mindkettő működjön. Amikor nem csináltam uefi partíciót, az volt a baj, ha csináltam, akkor csatolni nem engedte, mert hogy foglalt a csatolási pont...

2 kör windows+opensuse tumbli telepítés után a 3. körben lezúztam a windows-t, anyáztam még egy sort a lassú telepítővel, de GPT-re lassan ugyan, de gond nélkül felhúztam egyészben egy Leap 42.3-at EXT4-es fájlrendszerre. A stabilitás mellett döntöttem a frissesség helyett.

Az egész gépfejlesztés amúgy is egy program miatt és virtuális gép miatt indult... Szóval a win7 marad a virtual boxban, jó helyen van ott, nem fogok játszani. A gép nekem erős, virtuális rendszeresen is tökéletes már a sebesség.

Az újrapakolt Leap 42.3 is sokkal pörgősebb és gyorsabb, mint a tegnap esti friss Tumbleweed telepítés, vagy a, fejlesztés utáni, de még érintetlen rendszer.

(#3920) ivana válasza wetomi (#3919) üzenetére


ivana
Ármester

Uefi boot csak GPT-vel van, nem véletlen, hogy erőlteti a telepítő. A windows 7 elég ősi ilyen szempontból azzal lehetnek bajok uefi boottal.

(#3921) wetomi válasza ivana (#3920) üzenetére


wetomi
aktív tag

Ezt el is fogadom, és tudom, hogy régi a win 7. Csak nem gondolkoztam előre, hogy kerítsek újabb win telepítőt. MBR-ről amúgy UEFI-vel is bootolt a win 7, vagy fene tudja, lehet, hogy valami hibrid beállítás volt. Még ki kell ismernem. Vagyis már nem...

A bosszantó a része a telepítő beállítások és a particionáló sebessége volt, mert nem csak az MBR-nél, hanem a GPT-nél is már-már használhatatlan lassú volt az egész. Korábban nem volt ilyen gond.
A telepítés többi rész, a csomagok másolása már hasított a pendriveról.

[ Szerkesztve ]

(#3922) Canonfan


Canonfan
senior tag

Sziasztok!
A minap belefutottam egy problémába és a tanácsotokat szeretném kérni, remélem tudtok segíteni. :)
OpenSUSE Tumbleweedet használok, és az a probléma tárgya, hogy a grafikus yast modulok nem indulnak el. A yast főablaka gond nélkül bejön, de hiába kattintok akármelyik modulra, nem történik semmi. Szerencsére a karakteres yast rendesen megy, de azt ugye kényelmetlenebb használni, ezért lenne jó ha meg lehetne valahogy oldani hogy a qt-s yast (mert kde-t használok) is működjön ahogy kell. Biztos valami frissítés akadhatott össze, ez Tumbleweednél benne is van a pakliban, de most sajnos nincs ötletem hogyan tudnám megoldani.
Hogy mióta van így nem tudom mert rég haszáltam yast-ot gondoltam várok hátha egy frissítés helyrehozza mert ez elég kapitális bug, de eddig nem javította egyik sem.

Amit eddig próbáltam hogy a qt-s yastot újratelepítettem de az nem jött be a telepítési forrásokból is kivettem pl a factory snapshotot (a sima factoryt nem) de úgy sem jutottam előrébb.

Ha root terminálról indítom el a qt-s grafikus yastot a következő hibaüzenetet kapom ha megnyitok egy modult:

QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
libGL error: unable to load driver: nouveau_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: nouveau
Run command: /sbin/yast2 sw_single &
terminate called after throwing an instance of 'YUIPluginException'
what(): Couldn't load plug-in qt
/sbin/yast2: line 448: 8332 Aborted (core dumped) $ybindir/y2start $module "$@" "$SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2UI_ARGS

Ezek szerint valami a nouveau-al van, de rákeresve a yast-ban úgy néz ki hogy ami kell nouveau-ból az fent van...

Bocsássatok meg a kisregényért, bármilyen infót, segítséget hálásan köszönök előre is! :R :R

(#3923) ivana válasza Canonfan (#3922) üzenetére


ivana
Ármester

Milyen források voltak engedélyezve? A + repokkal feltuningolt thumbleweed tuti nem stabil (tapasztalat), a sima talán. Ha használni akarod Leap + friss KDE repo, kb. thumbleweed szint használhatóságban, de stabil.

(#3924) Canonfan válasza ivana (#3923) üzenetére


Canonfan
senior tag

Nálam most ezek a források vannak engedélyezve jelenleg, emellett még a Factory snapshot volt bent de azt kiszedtem és úgy próbáltam frissíteni a yast qt-t de nem volt változás, gondoltam hogy valamelyik frissítés menet közben csak helyrehozza, de sajnos eddig nem orvosolta egyik sem.

skype (stable)
openSUSE-Tumbleweed-Update
openSUSE-Tumbleweed-Oss
openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss │
openSUSE-20160921-0
openSUSE: Factory
Rawtherapee
Packman
Mozilla
Fonts

[ Szerkesztve ]

(#3925) pengwin válasza Canonfan (#3924) üzenetére


pengwin
addikt

sudo zypper dup
vagy ha ezután sem működik, akkor:
rpm -qa | egrep "(yast|libyui)"
és figurázd ki, melyik csomag hiányzik.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3926) Canonfan válasza pengwin (#3925) üzenetére


Canonfan
senior tag

Köszönöm a hasznos infót! :R

Bár a zypper dup-ot nem próbáltam, és végigzongorázva a csomagokat is megvolt minden, de a te javaslatod adta az ötletet, ami által (kopp-kopp) sikerült megoldanom :) :)

A megoldás az volt hogy felraktam a libyui qt 8 és a yast ruby binings (bár ez szerintem nem játszik bele a képbe) csomagokat plusz amit függőségbe felrakott és utána (újraindítás után is biztos ami biztos :D ) mennek a grafikus yast modulok :) :))

(#3927) ivana válasza Canonfan (#3924) üzenetére


ivana
Ármester

Ne ebből az 2016... az nem tom mi de tuti nem kell. A factory meg unstable az se.

(#3928) Canonfan válasza ivana (#3927) üzenetére


Canonfan
senior tag

Köszi, a factoryt azóta én is kiszedtem, valamikor kellett egy csomag ami csak onnan volt elérhető azért kellett aztán bekapcsolva maradt A 2016-os az a telepítő dvd, úgy vagyok vele hogy egyszer kellett onnan is csomag úgyhogy elfér, zavarni meg nem zavar. :)

[ Szerkesztve ]

(#3929) Csaba Su


Csaba Su
újonc

Szevasztok!

A gondom Leap 42.3 mellé telepítettem Linux Mint 18.2 verziót .
A Mint törölte a SuSE grub menüjét , de nem került automatikusan bele a SuSE indíthatósága a Mint menüjébe
A visszatettem a SuSE grub2-t oda már bekerült automatikusan a Mint indíthatósága , de nem indul a hibaüzenet a következő .

/boot/vmlinuz-4.8.0-53-generic nem ölthető be először a kernelt kell telepíteni

A régi grub-ban volt lehetőség kézzel szerkeszteni a konfigot és használni akár a másik os rendszertöltőjét , ez megoldható a grub2 -ben is ?

(#3930) Hondo


Hondo
csendes újonc

OpenSuSE Leap 42,3 van a gépemen és akadnak gondok.
Konkrétan MKV fáljokat nem játszik le a gépem hanem valami H 264 dekódert kéreget. A download.videolan.org frissítő meg nem elérhető.

Egy rakás leírást találok, de mind úgy kezdődik, hogy telepítsem a packman repository-t de az is a videolan helyet keresi. Valaki tud segíteni? A VLC egykattintásos telepítése is egy nulla. :(
Meglehetősen kezdő vagyoik, de igyekszem!

Minden segítséget megköszönnék!

ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING, Intel Core i7-8700K, Gigabyte GTX1080Ti Aorus, Corsair RM850i, Samsung 970PRO 1TB M.2, Thermaltake Pacific R360, Thermaltake - The Tower 900, ASUS - ROG GK2000 HORUS.

(#3931) BoB válasza Hondo (#3930) üzenetére


BoB
veterán

Ezt a terminálos módszert próbálnám meg: [link] (13.2-es pont)

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#3932) pengwin válasza Hondo (#3930) üzenetére


pengwin
addikt

Ezzel adhatod hozzá a teljes Packman repót a forráslistához:

zypper ar -f -c http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_42.3/ packman

Szerk.: sudo is kell majd elé. Vagy gyökérnek kell lenni hozzá.

Szerk.2: Ne add hozzá a packman és a download.videolan.org repót egyszerre!
A VLC benne lesz a Packmanben is, és ez kavarodáshoz vezethet.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3933) Hondo válasza BoB (#3931) üzenetére


Hondo
csendes újonc

Köszi, !

Valami hasonlót már próbáltam, de azt írta, hogy van már packman alias, és nem tudom, hogy nem-e gond, ha pl én packman1 nevet adok, hogy le is fusson?

ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING, Intel Core i7-8700K, Gigabyte GTX1080Ti Aorus, Corsair RM850i, Samsung 970PRO 1TB M.2, Thermaltake Pacific R360, Thermaltake - The Tower 900, ASUS - ROG GK2000 HORUS.

(#3934) Hondo válasza pengwin (#3932) üzenetére


Hondo
csendes újonc

Oki! Hogy tudok eltávolítani ? Mert már hozzá van. :(
Egyszer próbáltam. Kilistáztatta valaem asszem -d paranccsal vagy mivel, hogy hanyadik a packman, de hiába adtam meg az ott lévő parancsot, nem tűnt el.

ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING, Intel Core i7-8700K, Gigabyte GTX1080Ti Aorus, Corsair RM850i, Samsung 970PRO 1TB M.2, Thermaltake Pacific R360, Thermaltake - The Tower 900, ASUS - ROG GK2000 HORUS.

(#3935) d3zs0 válasza Hondo (#3934) üzenetére


d3zs0
tag

repok listázása: zypper repos

repo törlése: zypper removerepo RepoNév

további info: man zypper

(#3936) d3zs0 válasza Hondo (#3934) üzenetére


d3zs0
tag

Ha a packman repoból csak a vlc kell, akkor ne a packmant használd, hanem a vlc repoját. ~2 éve nekem is volt olyan problémám, h bizonyos fájltípusokat a vlc nem tudott lejátszani. Szóval inkább a vlc repoját használd. Én is ezt használom azóta.

vlc oldalán teljesen jól leírják, mit kell csinálni, és ne félj a konzoltól...

tehát először a repot hozzáadod (sudo vagy su kell mind3nál):
zypper ar https://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/Leap_42.3/ VLC

a repo frissítésével kapcsolatos dolgok beállítása:
zypper mr -r VLC

végül telepíted:
zypper in vlc

(#3937) Hondo válasza d3zs0 (#3936) üzenetére


Hondo
csendes újonc

Most nem otthon vagyok, így képet nem tudok mutatni, de pont az a gond, hogy a https://download.videolan.org címet nem éri el a Yast. Illetve parancssoros alkalmazásnál is olyan hibaüzenetet ad, hogy az URL nem elérhető, ellenőrizzem.

ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING, Intel Core i7-8700K, Gigabyte GTX1080Ti Aorus, Corsair RM850i, Samsung 970PRO 1TB M.2, Thermaltake Pacific R360, Thermaltake - The Tower 900, ASUS - ROG GK2000 HORUS.

(#3938) d3zs0 válasza Hondo (#3937) üzenetére


d3zs0
tag

Miért a Leap-et használod? Tumbleweed-et nem próbáltad még?
Egyáltalán mire használod a gépet?

(#3939) Hondo válasza d3zs0 (#3938) üzenetére


Hondo
csendes újonc

Nem tudom mi a Tumbleweed és a Leap között a különbség. A szükség hozott a SuSe-hez, bár sok évvel, évtizeddel ezelőtt már használtam. Ugyanis az SSD-m elszállt, és nem ment fel a W semelyike sem a másik tárolóra. Leginkább filmet néznék, meg netezés meg számolótáblák használata. Ebből most a netezés és a film korlátozott a kodek nélkül.

A thumbleweednél is elég a 85 megást kiírni lemezre a telepítéshez?

Bár rossz az angolom, de azt olvastam az előbb, hogy a Thumbleweed-et csak hozzáértőknek ajálották, mert nem mindíg stabil, de gyorsan javítják?

[ Szerkesztve ]

ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING, Intel Core i7-8700K, Gigabyte GTX1080Ti Aorus, Corsair RM850i, Samsung 970PRO 1TB M.2, Thermaltake Pacific R360, Thermaltake - The Tower 900, ASUS - ROG GK2000 HORUS.

(#3940) pengwin válasza Hondo (#3939) üzenetére


pengwin
addikt

Ha nem Nvidia videókártyára akarod feltenni a Tumbleweedet, nem használsz VMWaret vagy Virtualboxot, akkor a Tumbleweed semmivel sem lesz bonyolultabb, mint a Leap.

Sokkal gyorsabban frissül, és nincsenek belőle verziószámos kiadások, csak egy verzió van, ami frissül folyamatosan.
Intel és AMD grafika sokat profitál a Tumbleweed gyors frissítéseiből, sokkal hamarabb kapod meg az újításokat, javításokat.
Elvileg elég magas az esély bugos szoftverre, de én amíg használtam, addig nem volt vele semmi bajom. Zórt forrású szoftverek nem szeretik, nem tudják követni a frissülés sebességét.

Üdv, pengwin

(#3941) Hondo válasza pengwin (#3940) üzenetére


Hondo
csendes újonc

NVidia GTX680 :O

ASUS ROG STRIX Z370-F GAMING, Intel Core i7-8700K, Gigabyte GTX1080Ti Aorus, Corsair RM850i, Samsung 970PRO 1TB M.2, Thermaltake Pacific R360, Thermaltake - The Tower 900, ASUS - ROG GK2000 HORUS.

(#3942) d3zs0


d3zs0
tag

Nincs nvidiám, így ehhez nem tudok hozzászólni.
Viszont egy próbát tennék ennek ellenére, repot kéne hozzáadni:

YaST/Telepítési források/Hozzáadás/Közösségi telepítési források/nVidia Graphics Driver

(ez a repo az nVidia weboldalán található...)https://download.nvidia.com/opensuse/tumbleweed/

(#3943) pengwin válasza d3zs0 (#3942) üzenetére


pengwin
addikt

Van tároló a meghajtóprogramoknak (ez is új [kb. 3 hónapos] fejlemény), de minden kernel és X.org frissítésnél ott lesz a rizikó, hogy csak parancssorba fog utána butulni a gép.

(#3941) Hondo
GTX 680 = 1. generációs Kepler... :(
Ott már elkezdett kurvulni az NV, megakadályozták, hogy a kártya normálisan használható legyen a nyílt meghajtóval.
Régebbi kártyákkal (GTX 5xx sorozatig bezárólag) nincs gond, mert használhatod őket viszonylag normálisan a MESA-val, ami alapból a rendszer része.
Tehetsz vele egy próbáta nyílt meghajtóval (nem kell külön telepíteni), ha tényleg nem akarsz mást csinálni csak böngészni meg médiát lejátszani, de számíts jó pár bugra... szegény Nouveau fejlesztőknek széllel szemben kell pisilnie.

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin

(#3944) BoB válasza Hondo (#3937) üzenetére


BoB
veterán

Szerintem sokkal egyszerűbb lenne flatpak-el (ez mindent hozzáad ami kell neki, codec-eket is) felraknod a VLC-t, gyanítom hogy OpenSuse-n is az alaptelepítés részét képezi már (ez egy viszonylag új csomagkezelő, illetve csomagrendszer, és minden disztrón elérhető illetve ugyanúgy működik)

szedd le ami most fent van

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.videolan.VLC

Ez egy teljesen szabványos telepítési mód. Frissíteni így tudod majd a jövőben (ezt és az összes flatpak-al telepített programot egyszerre:

flatpak update

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#3945) ivana válasza d3zs0 (#3936) üzenetére


ivana
Ármester

Inkább a packmant kellene használni mert az kb. gyárinak számít, a vlc sajátja nem annyira. A packmanben ezer féle hasznos cucc van ezért érdemes egyből hozzáadni telepítés után, egy csomó non-free package innen jön.

(#3944) BoB Ez miben egyszerűbb mint:

zypper ar -f -c http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_42.3/ packman

zypper in vlc

(#3946) BoB válasza ivana (#3945) üzenetére


BoB
veterán

Azért írtam mert ezzel gondjai vannak. Ugyanolyan egyszerű, de nem lesz semmi baja ha megpróbálja ezzel felrakni.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#3947) d3zs0 válasza ivana (#3945) üzenetére


d3zs0
tag

Leírta, h codec hibája van. Én is jeleztem, h én is találkoztam ilyen hibával, és azóta a vlc repoját használom és minden ok. Ezután te + itt ajánlgatod a packman-t...

Am + egyetértek BoBbal, jöhet a flatpak!

(#3948) Canonfan


Canonfan
senior tag

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Én openSUSE Tumbleweedet használok, és úgy néz ki valami frissítés összeakadt valamivel, ami Tumbleweednél néha előfordul, de most nem tudom mit tudok kezdeni ezzel... :(
Szóval észrevettem hogy a grub-ba eltűnt a win, gondoltam semmi gond biztos frissült a grub, lefuttatjuk a beállításait a yast-ból, de amikor elindítom a csatolt kép fogad...
Gondoltam megpróbálom felrakni amit hiányol, de a csomagkezelő modul se indul el, hasonló hibaüzenettel, és ez inkább a probléma, mert így se a wint nem tudom használni, (bár szerencsére alig van amikor elindítom már) de ami komolyabb gond telepíteni sem tudok semmit sem még ezt meg nem tudom oldani. Szóval valamit fel kéne telepítenem még ami hiányzik, de telepíteni sem tudok, mert az se működik...
Próbáltam más modulokat is elindítani, pl a szkenner és az időbeállítás rendben megy tehát nem a full yast halt meg de így sem érek vele sokat...

Szerintetek mi lehet a gond?

Válaszotokat, illetve bármilyen segítséget/infót előre is köszönöm nektek!

[ Szerkesztve ]

(#3949) ivana válasza Canonfan (#3948) üzenetére


ivana
Ármester

A zypper megy? Ha igen azzal tudsz csomagot telepíteni, meg nyomathatsz egy zypper dupot esetleg.

(#3950) Canonfan válasza ivana (#3949) üzenetére


Canonfan
senior tag

Köszönöm szépen a hasznos infót, :R :R úgy néz ki megoldódott, a parancssor ment szerencsére így megpróbálkoztam a zypper dup-al, és ez volt a megoldás, talált is több ütközést, illetve több csomagot újratelepített köztük az érintett yast modulokat is, másokat meg lecserélt a telepítő dvd-n lévőre. Biztos ami biztos csináltam egy újraindítást de működik a grub és a csomagtelepítő modul is :)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  SUSE Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.