Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mr_ricsi
veterán
válasz
elfelejtette
üzenetére
Ahol nincs probléma, ott segíteni sem lehet. (Legfeljebb elrontani.)
-
elfelejtette
veterán
válasz
elfelejtette
üzenetére
UP!
Valaki segíccsen lécci, mielőtt kivágom a p*csába ezt a sz*rt! -
elfelejtette
veterán
Sziasztok!
Most szereztem egy SATA1-es csatolós 120GB-os Maxtor DiamondMax Plus 9-es vinyót. Az a problémám vele, hogy a biosban akármit állítok be, az Everest azt írja, hogy ''max. átviteli mód: ata133, aktív átviteli mód: ata100''
Egy havernak egy P4 Celeronos gépben ugyanilyen (csak nagyobb, 200GB-os) van, és neki is ezt írja ki! Miért nem lehet magasabb átviteli módba állítani? (XP SP2 van fent) -
polip
addikt
-
megyocon
csendes tag
Ezt már próbáltam.
Installkor csak az egyik vinyót látja mindig, attól függően, hogy melyik van melyik SATA dugóra dugva. Együtt nem látja őket sosem. Olyat már elő tudtam hozni, hogy megtalálta az új vinyót a 160-ast /és csak azt/ (és be volt dugva a másik is), de amikor az első restartot kéri install közben, mikor elindulna és folytatódna a telepítés, kék halál.
Így próbáltam:
1. variáció: (csatlakozónként)
SATA_RAID1: 120-as
SATA_RAID2: 160-as
Ekkor csak a 160-ast látja
2. variáció:
SATA_RAID1: 160-as
SATA_RAID2: 120-as
Ekkor csak a 120-ast látja
3. variáció:
SATA_RAID1: 160-as
Nem látja
4. variáció:
Látja
5. variáció:
SATA_RAID1: 120-as
Látja
6. variáció:
Nem látja
Próbáltam NOVELL LINUX Live CD-vel, de az meg nem látja egyik vinyót sem. -
polip
addikt
válasz
megyocon
üzenetére
alapból tehát a BIOS látja mindkét vinyót...
indítsd el a windózer telepítő cd-jét, add be neki a silicon image drivert és nézd meg, hogy látja-e installkor mindkét vinyót...
ha igen, akkor tedd újra a windózt úgy, hogy mindkét vinyó bennvan, de formázd őket installkor
ja, a seagate-et jumpereld SATA I-re
az első restartkor tedd a boot-ot SCSI-ra...elvileg ennek így mennie kell -
megyocon
csendes tag
válasz
mr_ricsi
üzenetére
ASUS A7N8X-E Deluxe alaplapom van.
Az eredeti BIOS-ával nem ismerte fel már bootoláskor sem az új vinyót. BIOS-t kellett hozzá frissítenem. Azzal bebootol, de a Windows lehal indulás közben a 2 vinyóval egyszerre.
Tegnap kihúztam minden zavaró tényezőt, ami eszi az áramot, floppyt, tunerkártyát, videókártyát (betettem egy olyat, aminek passzív hűtése van), de így sem megy. Szóval szerintem a táp ad elég áramot.
Ha elindítom a gépet a régebbi vinyóval, és amikor felállt a windows, akkor nyomom rá a másik vinyót (a tápja addig is be volt dugva, csak a SATA kábel nem), bedugom a SATA kábelt, egyből felismeri a vinyót, és szépen tud egymás mellett dolgozni a 2 vinyót. Tudok egyikről átpakolni a másikra, egyszóval úgy látszik, minden rendben. Amint viszont újraindítom, újra előhozza a kék halál szindrómát.
Kikapcsoltam a rendszerhiba esetén történő újraindítást, és így megláttam, hogy mi van a képernyőn. Merevlemez-gondokat ír, hogy vegyem ki, lépjek kapcsolatba a gyártóval. Hozzak új vezérlőt, meg ilyenek. (DE HA MENET KÖZBEN DUGOM RÁ, AKKOR MEGY!)
Ezt nem értem.
Ja, és van valami különbség az alaplapon a két SATA csatlakozó között?
Az egyikre SATA_RAID1, a másikra SATA_RAID2 van írva. Az új vinyó csak akkor óhajt elindulni önmagában, ha a 2-es számú csatlakozóra van téve. Egyébként nem találja a vinyót bootoláskor. -
megyocon
csendes tag
válasz
mr_ricsi
üzenetére
''És kipróbálhatod, hogy a biosban letiltod azt a vinyót, amelyikről nem akarsz bootolni. Az XP az elindulása után fel szokta ismerni.''
Ezt nem tudom letiltani. Az én BIOS-omban csak annyit lehet a vinyókkal kapcsolatban beállítani, hogy miről bootoljon: SCSI, CDROM, HDD-0, HDD-1, HDD-2, HDD-3, USB, FLOPPY, LAN, Disabled
Ha a SCSI van benyomva, akkor keresi a SATA csatolón a rendszerrel ellátott vinyót. -
mr_ricsi
veterán
válasz
megyocon
üzenetére
''az alaplapom nem támogatja ezt a hot swap, vagy hot plug in funkciót, tehát menet közben nem lehet plusz SATA vinyót rádugni.''
Ha nem támogatja, akkor csak eltávolítani nem ajánlott!
(És csak a SATA kábelt dugd rá utólag, a tápkábel indulástól legyen csatlakoztatva.)
És kipróbálhatod, hogy a biosban letiltod azt a vinyót, amelyikről nem akarsz bootolni. Az XP az elindulása után fel szokta ismerni. -
éN79
addikt
válasz
megyocon
üzenetére
Jogos.
Az gondolom próbáltad már, hogy mindkét vinyó csatlakoztatva, boot xp lemezről, és onnan belátásod szerint, ha látja a rendszert.
Ha ez se jön be, akkor az egyik HDD-re telepíts mást OS-t (98, v. akár Linux), ha így elindul az xp, akkor xp alatt már megpróbálhatod a paragonos dolgot. -
megyocon
csendes tag
A Paragon - szerintem - csak akkor tudja ezt a funkcióját kihasználni, ha az illetékes új vinyó - amire esetleg az új (vagy teljesen más) rendszert tenném - már a rendszerben van, és látja, mint meghajtót. Ennek pedig akkor lenne értelme, ha valamelyikről bebootolnék, és látnám a másik vinyót is - akár még partícionálatlanul is akár -, de éppen ez a probléma, hogy ha mindkettő be van dugva, akkor nem áll fel az XP, mert kék képernyő után rebootol.
Ha már ott tartanék, hogy a paragonnak meg tudnám mondani, hogy: Na, ez az a meghajtó, amire most szeretnék tenni egy új rendszert, és intézd úgy a következő bootolást!'', akkor már régen jó lenne, a cél az, hogy egy futó WinXP-ből lássam a másik vinyót is, akármilyen formában. Utána már majd tudok vele kezdeni akármit.
[Szerkesztve] -
éN79
addikt
válasz
megyocon
üzenetére
Paragon Partition Manager talán megoldást jelenthetne neked. Tudniillik van egy boot konfiguráló menüpontja, ahol pl. működő XP mellé lehet bármilyen más oprendszert telepíteni az általad kiválasztott meghajtóra, és a boot menüjében beállíthatod a ''különböző'' rendszereket.
-
tothbe
addikt
válasz
megyocon
üzenetére
Igen, ennek megvan a prózai oka a windows xp boot és lemezkezelése miatt.
Sajna igazán tuti megoldás nem nagyon van, de megpróbálhatod azt, hogy bebootolsz az egyikröl(nevezzük a továbbiakban w1-nek) úgy, hogy a másik(ez meg legyen w2) nincs bedugva majd a kész windows-nál rádugod a másik vinyót(w2) is. Ez elvben rendbe fogja tenni a w1 vinyó windows-át. utána próbáld meg azt(w1) elsödlegesként beállitani és bebootolni róla. Elvben mennie kell. Ha igen, akkor kikapcs, w1 vinyó lehúz, w2 bebootol.
menet közben w1 rádug majd miután felismerte, berakta, kikapcsol és ellenöriz, hogy w2-t beállitva elsödlegesnek is megy-e a dolog.
Remélem érthetö volt.
-
megyocon
csendes tag
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Ez a megoldás az én problémámra nem jó, mert itt nem 2 képről van szó. A vinyókat nem helyezgetem át egyikből másikba.
Fogtam az egyik vinyómat, betettem, ráraktam rendszert, vígan fut vele a gép. Aztán azt kiszedtem a gépből, fogtam a másik vinyómat, azt bedugtam, arra is raktam rendszert (ugyanazt - WinXPprofSP2), és azzal is vígan fut.
A probléma akkor keletkezik, amikor egyszerre mind a kettő be van dugva egyszerre. 2 SATA csatlakozó van az alaplapon, mindkét vinyónak 1-1.
És nem megy... -
megyocon
csendes tag
Sziasztok!
A problémám a következő:
Két SATA vinyóm nem fér meg egymás mellett.
ASUS A7N8X-E Deluxe alaplaphoz kapcsolódik egy 120 GB-os Maxtor és egy 160 GB-os Seagate (ST3160812AS - ez lehet, hogy SataII)
Mindkettőn van egy friss WinXPprof rendszer telepítve.
Ha csak önmagában van valamelyik, akkor simán feláll a rendszer.
Ha bedugom mindkettőt, akármelyiket is teszem elsődlegesnek (0-ás vagy 1-es pozícióba), mikor elindulna az XP, a WindowsXP logo közben (amikor fut a kis kék csík), egy általános védelmi hiba jellegű kék képernyőt villant be és újraindul a gép. Nem látom, hogy mi van írva a kék képernyőre, mert csak egy tizedmásodpercre villan fel.
Csinálja ezt úgy, hogy bármelyiket dugom bármelyik SATA csatira, kék halál.
Önmagában mindkettő elindul.
Már próbálkoztam azzal, hogy a 120-asról elindítom a Seagate DataWizzard progit, de amikor kéri, hogy indítsam újra a gépet, és dugjam be az új Seagate meghajtót (160-as), ugyanúgy kékhalál és reboot.
Csökkentett módban sem indul el. Fekete képernyő, villog a kurzor, aztán reboot.
Nem RAID-ben akarom használni őket, csak szépen egymás mellett, mint rendszervinyó és mentésvinyó.
Szerintetek mi lehet a baja? Jumpereléssel is próbálkoztam már, hátha a SataII sebességgel van baja. Lekorlátoztam, de így sem megy. Mondjuk ha egyedül van a 160-as, simán egyszerű SATA-nak látja, nincs vele semmi gond.
De nekem kéne mindkettő egyszerre.
Valami ötlet?
[Szerkesztve] -
-
-
zso73
veterán
Az XP lefelé kompatibilis. A FAT16-ot, és a 32-t ismeri. Szerintem valami FAT tábla beli gond lehet.......Liksoft biztos tud majd tanácsot adni! Valami javító progi kellene neked!
1070 : Kontakt spray, és a géz, pha rongy csodákra képes. Tisztítsd át vele. Esetleg denaturált szesz.
[Szerkesztve] -
TeeJay
félisten
skacok segítsetek.
van két majdnem egyforma Seagate vinyóm.
egyiket már 3-4éve fiókban tartom mert az ''elszállt'' és fontos adatok voltak rajta.
gondoltam egyet hogy megnézem megy-e már.
régen se BIOS se windows nem látta a vinyót és ezért raktam fiókba nem volt szivem kihajítani.
most viszont gondoltam egyet leszettem a NYÁK-ot és láttam hogy a vinyóból kijövő sok kis tüskés valami legszélső 2 érintkezőjénél picit kormos a forrasztás.
megkapartam letisztítottam nyák vissza vinyó gépbe és láss csodát felismeri a BIOS a windows jelzi az eszközkezelőben hogy van valami cucc a sec master csatin
de nem látom az intézőben a vinyót
everest rendesen kijelzi a SMART-ot simán tudom róla olvasni folyamatosan frissítem és működni látszik a vinyó mégse látom mi van rajta. formázni kéne de fontos adat van rajta vagy mit csináljak?
1 kérdésem lenne
lehet hogy mivel 3-4 fiókban tartom akkoriban még win98-at használtam és fat32 fájlrendszer van rajta amit nem lát a win xp?
vagy mi lehet szerintetek a baja? -
zso73
veterán
válasz
mr_ricsi
üzenetére
''(De ezt a szerkentyűt azért nem használnám mégsem, mert a konstrukciós kialakítása olyan, hogy szállítás közben is könnyedén kicsúszhat a helyéről, de akár a SATA-kábelek is kihúzhatják. Sőt, 2 SATA-kábel akár a foglalatból is kitörheti. És a PCI kártya még olcsóbb is.)''
Na ja. Én sem tartom jó ötletnek. Bár, ha jó a kábel rögzítő rendszer a házban........... -
tothbe
addikt
válasz
Fürkész
üzenetére
Ha Dos alatt nem látja a vinyót, akkor a bios-od sem látja rendesen. A megoldás ott keresendö, vagy kell egy normális ghost boot cd, és menni fog.
A htpc-nél pedig semmi gond nem lehet, visszafelé kompatibilisek a vinyók. Csak a vinyót majd tedd át sata1-re jumperrel, úgy biztosabb, de eddig még sosem találkoztam problémával ezen a téren. -
Fürkész
tag
Sziasztok!
Van egy maxtor 200gigás SATAII-es vinyóm, norton ghostal szeretném lementeni a C partíciót, de a program folyton kiakad bármit csinálok,(boot lemezen van egy 1 megakörüli DOS-os progi) pedig ugyanezzel a programmal mentegettem korábban is a PATA-s samsungomon is, és ott szuperul működött, ha jól emlékszem DOS alatt nem is látja a winyót. Tudja valaki mit kell beállítani hogy működjön rendesen? Útálok Windowst telepíteni, így meg újra tudom dobni az egyészet cirka 20 perc alatt.
Még egy kérdésem volna. HTPC-t építgetek, az alaplapon amit vettem (ASRockTwins HDTV) van SATA-s csatlakozó, de leírása szerint csak SATA1-es .Valami nagyobb winyót akarok bele venni de azok között, egyre inkább már csak SATA2-es winyókat lehet kapni. Kérdésem az volna, hogy lehet valami gond abból ha SATA1 es alaplapra SATA2-es winyót dugok, egyáltalán működni fog?
Előre is köszi a segítséget -
mr_ricsi
veterán
''Mondjuk ettől még működne neki a 3 db SATA winyó a gépen.''
Így igaz, szerintem is a SATA-kártya a legoptimálisabb megoldás ebben a helyzetben, csak éppen a leglassabb vinyót dugnám rá.
''De akkor miért csinálnak ilyet? És miért nem írják, hogy SATA, de csak max ATA 133 sebességével?''
Marketing. Egyébként a régebbi alaplapok fedélzeti SATA vezérlő chipjei ugyanúgy a PCI-ra csatlakoznak. (Az új lapokon már külön dedikált gyors csatorna van közvetlenül a délihídba.)
''Nekem van igazam! ''
Tényleg igazad van!
(De ezt a szerkentyűt azért nem használnám mégsem, mert a konstrukciós kialakítása olyan, hogy szállítás közben is könnyedén kicsúszhat a helyéről, de akár a SATA-kábelek is kihúzhatják. Sőt, 2 SATA-kábel akár a foglalatból is kitörheti. És a PCI kártya még olcsóbb is.) -
Balázs_a_laz
aktív tag
Megoldódott a problémám!
-
dzsefi
csendes tag
nos azt hiszem probléma megoldva... vegső ötletként frissítettem a BIOSt, és már megy is

-
dzsefi
csendes tag
most vettem észre, hogy szintén az eszközkezelőben található egy NVIDIA nForce4 S-ATA controller, aminek ha a tulajdonságaira megyek, a secondary channel fül master drive-ja ként kiírja a ''nem látható'' vinyót. most végképp fogalmam sincs, mi a gond.. mégcsak el se tűnt...

-
zso73
veterán
válasz
Balázs_a_laz
üzenetére
Próbáltad másik kábellel?
-
dzsefi
csendes tag
a segítségeteket szeretném kérni..
most cseréltem le a gépem, a régi merevlemezeim megtartásával. az új alaplap (egy MSI k8n neo4-fi) vígan fel is ismerte a pata-merevlemezt, amire fel akartam tenni az XP-t. az install után viszont rádöbbentem, hogy a SATA-mervelemez nem látszik. nosza, BIOS megnéz, hát ott sem. a gond az, hogy nincs floppy meghajtóm, ergo a sata-drivert sem tudom felrakni, de a laphoz adott cd-n levő nForce-pakkot (ami elvileg tartalmaz egy sata-vezérlőt) installáltam. viszont az eszközkezelőben látok egy olyan elemet, hogy ''SCSI és RAID vezérlők - ismeretlen eszköz''. gondolom ez lehet a vinyó, ám az illesztőprogram telepítése végén kiírja, hogy ''a termék telepítési forrás nem áll rendelkezésre''. ilyenkor mit lehet tenni? kicsit frusztrál a dolog, mivel minden cuccom ezen a lemezen van
[Szerkesztve] -
Balázs_a_laz
aktív tag
Nos.
Windows lemezkezelővel és partition magic-kel próbáltam formáznia vinyómat.
Mikor a formázás átlép a 100%-ba, akkor ott gondolkodik aztán azt írja,hogy nem tudja befejezni a formázást.
Jumpereltem már össze vissza,de sehogy se volt jó.
A vinyó egy Samsung 8MB cash-es 7200 rpm-es vinyó,ami szerintem sata1-es.
De ha esetleg másképp van szóljatok.
Egyszer már vissza vittem ezzel a hibával,aztán kicserélték egy vadonat új vinyóra,ugyhogy az most biztos nem rossz.
Öcsém gépe simán megformázta, másolással törléssel sem volt probléma,aminél nálam mindig késleltetett írás nem sikerült hibaüzenet jött elő.
Szóval ennyi röviden.
Egy abit nf7-s-ben ez a vinyó zok szó nélkül működött.
Mi lehet a hiba.
Az alaplapom egy DFI lanparty nf2 ultra A -
zso73
veterán
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Megkövetem Maksifület! Nem gondoltam utána a dolgoknak!

De akkor miért csinálnak ilyet? És miért nem írják, hogy SATA, de csak max ATA 133 sebességével?
Mondjuk ettől még működne neki a 3 db SATA winyó a gépen. És a lényeg ez! Legfeljebb, nem a boot winyó lenne a kártyára dugva..................
Az átalakítót meg itt láttam.[link] Szerinted? Ha nem valós a dolog, már jelentem is fel a Depo-t a fogyasztóvédelemnél! Aztán majd fizetnek!
De jobban megnézve........Khm: Nekem van igazam! 
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''Szerintem dobj bele egy SATA kártyát! Attól kezdve ki tudod majd használni a winyóid sebességét. Gondolom SATA II-es mind.''
Ez akkora csoda lenne, hogy még David Copperfield is a csodájára járna!
Hogyan menne át a SATA2 2500MB/s-ja egy 133MB/s-os PCI csatin
''De van EIDE-SATA átalakító is!''
Csak olyan van, ami PATA vinyóból csinál SATA-t. -
Maksifül
senior tag
Mennyivel lesz gyorsabb a SATA vinyó, ha kártyában van, és nem a lápon? Azt hogyan tudom megnézni, hogy melyik HDD SATA I-es, vagy II-es?
3 SATA-s van a gépben, ebből 2 160GB-os régebbi, az egyiken még hagyományos tápkábel csatlakozó is van, a harmadikat tegnap vettem, az 250GB-os, 16 MB cache-sel szóval, az valszeg SATA II. DE a másik kettőröl nem tudom... Olyan 1-2 évesek lehetnek, 8MB cache-sel. -
sh4d0w
félisten
Jah, backupnak elég a Windows beépített progija, kiírva a végeredményt DVD-re...
-
Woodslave
félisten
teljesen szűz gép. Az lenne a kérdésem, hogy van-e egyáltalán értelme a RAID-nek egy alap irodai gépen, amit nem hasznlunk semmire, csak internetezésre, meg iroddi munkára? Vagy hagyjam a francba és próbáljam meg ide-sen telepíteni.

Ja utána csináltam egy kisleemzet neki
[Szerkesztve] -
Woodslave
félisten
mit jelent az hogy NTDLR hiányzik. Mi ez? Új gép próbálom a SATA vinyót beizzítani, de tök vagyok mint állat

-
Maksifül
senior tag
EGy kis problematikával rendelkezem. Úgy fest, hogy az alaplapomon csak 2 SATA csatlakozó van, viszont a 3. vinyó is SATA-s, amit vettem. Van arra valami mód, hogy mind3-at használni tudjam mégis? Ha igen, akkor micsoda, és hogyan tudom bekötni őket? Tápkábel szerencsére van dögivel...
Itt a lapom:
[link] -
brandboy
csendes tag
Sikerült, minden O.K !
Istenkirály vagy Mr Ricsi !
Floppyhiba miatt nem tudta beolvasni maradéktalanul a sata drivert, új floppyn már ment minden,mint a karikacsapás !
Honnan tudtad, hogy ez a helyes megoldás, és, hogy ez a driver köll ?
Én csak a rosszakat leltem föl !
Mindenesere nagyon köszönöm, most már csak az a kérdés, hogy az xp eszközkezelője, miért nem tudott normálisn detektálni néhány komponenst ?
Most már nem merem bedugni az alaplap cd-jét ''frissítés'' véget, mert lehet csak elszúrok valamit, és a frissítésből patinázás lesz !

-
brandboy
csendes tag
válasz
brandboy
üzenetére
Kedves Ricsi úr !
Köszi a segítséget, nyomon vagyok !
Jó hogy belinkelted, a pontos drivert, én persze, hogy nem azt próbáltam!
Most már engedi ntfs-re formázni a particíót, viszont megakad formázás után, hogy a cd, vagy a floppy sérült !
A floppy, amire kimásoltam a via sata drivert bootolható kell legyen,vagy sem ?
Lehet, hogy nem linux alól kellett volna rámásolni a floppyre ?

Közel a cél ! Mostmár nem akarom feladni !

-
brandboy
csendes tag
Hát, attól tartok, begolyózom !
Sikerült egy windows 98-at felküzdeni az ominózus wincsire,amit azért, követtem el, hogy az alól probálkozzak Maxtroros Maxblast4 'ólinvan' diagnosztikai, és szervízprogramit ki próbálni, plusz egyéb próbálkozások véget.(a maxblast 4 sem látta egyik wincsit sem)
Sajnos mivel semmi driverem 98 alá, minden driver,support cd xp/2000 komp., ráadásul a hálozati kábelmodem illesztő sem 98 kompatibilis, így hamar rájöttem, hogy ez így mégse lesz jó !(Reboot uhuba lépegetés letöltés, másolás lassú, és fárasztó)
Megpróbáltam immár a vélhetőleg megfelelő via sata driverrel fölrakni az xp-t.
Szerencsére tovább ment egy kicsit,a nem találtam winchesztert szövegnél,de lényegében reboot után köpte, hogy Stop végzetes hiba stb.,stb,
Néhány jel mintha arra utalna, hogy memóriahiba is lehet a ludas.
Mert pl. a scandisk W98 alatt nem indult el, pedig semmi nem futott mellette !
Mondjuk a memóriahiba megmagyarázná, miért nem működik uhu alatt a cdrecorder program mostanság.
Mivel lehet ellenőrizni a memória állapotát ? -
brandboy
csendes tag
Ricsi mester !
Légyszi betűzd le pontosan, hogy szólítják az ominózus drivert ?
-
-
-
tothbe
addikt
válasz
brandboy
üzenetére
Az általad linkelt angol szöveg csak annyit jelent, hogy a menet közbeni cserét és installálást nem támogatja az alaplapod. Ettöl még kezeli rendesen a SATA vinyókat, csak menet közben nem lehet levenni öket.
Mi az, hogy mindkét vinyódat? Mi a két vinyó? (SATA/PATA)
És légyszives azt is ird le, melyik aljzatba dugod a vinyót, amire telepitenél az alábbi képen: -
brandboy
csendes tag
Úgyanezen problémával küzdök már egy ideje.
Nekem is ASUS K8V SE alaplapom van.
Egyszeren érthetetlen számomra, hogy mit kéne még tennem, hogy feltelepüljön az XP ?
Hiába az F6, meg a kismeghajtón beadagolt driver, szarik rá a xp telepítő.
Az alaplap dokumentációban az van, hogy :
Hot Plug support for Serial ATA drive and connection is not available in this motherboard
+
Install Windows XP Service Pack ' when using Serial ATA.
Na most olyan XP-t próbálok feltenni, amiben van integrált SP.
Biztos, hogy jó helyre dugtam a winyót, és nem a RAID ajzatba, akkor mi a lőcsért nem jó ez így neki ?
Mondjuk mindkét winyómat MASTERNEK látja, lehet ez a baj ?
De ha az újat csatlakoztatom, akkor sem találja a telepítő a winyót ?
Akinek sikerült a fenti típusú alaplapra felküzdenie az XP-t az árilja már el, hogy hogyan is, legyenolyanszíves. -
mr_ricsi
veterán
válasz
LeslieG Jr.
üzenetére
A kérdésedre a progi alkotója tudna leginkább válaszolni: [link]
-
LeslieG Jr.
őstag
Hali mindenkinek!

Egy olyan problémával fordulnék a hozzáértő urakhoz, hogy a vinyóm ezt a hibazüzenetet produkálta a HD Sentinel nevű programocskával. És ez valójában mit is jelent?
Ime : 2006.07.09. 12:06:57,#197 Current Pending Sector Count 0 -> 1
Egy kicsit megijedtem mert itt hagytam a gépet dolgozni és mikor hazajöttem nem csinált semmit csak lefagyott.
A vinyó hűtve van egy 8cm ventivel és egy az aljára szerelhető Revoltec vinyóhűtővel.
Ja és a vinyó egy MAXTOR 6V300F0 SATA2-es vinyóka. 
Thx a válaszokat
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
MoP_FX 57
üzenetére
''Mekkora gyorsulást lehet érezni, ha két SATA merevlemezről bootolsz, ami RAID0-ban van, mintha csak egy SATA-ról bootolnál? Vagy mennyire lehet érezni a különbséget lemezműveleteknél?''
Semmi forradalmi gyorsulás, bár a 2 legrégebbi vinyóm van RAIDben.
A boot során 1 generációnyi gyorsulásom van, vagyis a 60MB-os lemeztányérokkal szerelt vinyók hozzák a 80MB-os újabb vinyó sebességét.
Használat közben általában semmit sem veszek észre, de néha látványosan gyorsabb. Pl. nemrég több percen keresztül nyomták a DM10-re 55-58MB/s-mal a vinyó(k) a 3/4-üknél lévő adatokat, és érezhető volt, hogy a DM10 fogja vissza a sebességet. (Vagyis folyamatos másolásnál a 2 generációval újabb, ''szóló'' vinyónak is odavernek.) -
krokk
senior tag
üdv
kérdésem lenne hogy érdemes e satás vezérlőkártyába fektetni vagy inkább új alaplap?
mennyivel lassul ha ide-s kártyán van mintha közvetlen az alaplapon? mert gondolom lassabb. vki próbálkozott már ilyesmivel?
kösz elöre is -
mr_ricsi
veterán
''Mert az xp nem hagyja kivenni a boot vinyót maga alól, legalábbis én még nem találkoztam ilyennel.''
Az NForce-es lapokon az Nforce driver telepítése után rendszeresen van ilyen. Nekem 2 vinyó van SATA RAID0-ban, arról bootolok, és ott vannak a vinyók a sarokban eltávolíthatóként.
(Valami guru igazán elárulhatná, hogyan lehetne az XP-t erről lebeszélni.) -
gyikhus
tag
válasz
gyikhus
üzenetére
Helló!
A probléma megoldódott, az egyik vinyó a Sil-es csatin, a másik a natívon, és műxik minden. Ezzel párhuzamosan az nforcershq fórumának segítségével a 3dguru.com által moddolt driverpack-ot felraktam, ami megoldotta a szürke képernyős dolgokat. Az nforceren ugyanis negatívumokat tapasztaltak az nf4-es driverek nf3-ra történő implementálása során. -
tothbe
addikt
válasz
MoP_FX 57
üzenetére
Nekem ugye a fent leirt okok miatt nem lehetett formázni, mert folyamatosan arra ment a backup.
Amúgy nem volt benn a pata a telepitéskor.
És arról derült ki, hogy a lemezkezelöben érdekes módon a második vinyót mutatta system-nek de a fura az volt, hogy mindig elindult egy speckó rendszerkomponens progi, ami pedig le lett törölve a c-röl. -
tothbe
addikt
válasz
ballington
üzenetére
Azért, mert az xp egy érdekes állatfajta.
És a boot meg a system nem feltétlen kell neki, hogy ugyanott legyen.
Én is szivtam már két vinyós rendszerrel, ahol a pata vinyót kicseréltük sata-ra. De mellette megmaradt a pata is bekötve, hogy arra idönként ghost segitségével áthúzzuk a komplett sata-s disk tartalmát.
Ez a hülye win meg bebootolt ugyan a sata-ról, de a pata-ról használta a windows cuccait.
De mire erre rájöttem.
-
-
tothbe
addikt
válasz
ballington
üzenetére
Ha nem lenne a második eset, akkor monadnám, hogy azért engedi lecsatolni, mert a másikon is van xp system nem függ attól, milyen idös, mert az tud futni a régivel is
Na de a második esetet nem értem, illetve csak akkor tudom elképzelni, ha mégis forditva van az egész csak nem igy látod valamiért. Lemezkezelövel megnézve biztos, hogy azt látja system-nek, amiröl bootoltál, nem pedig a másikat? -
gyikhus
tag
válasz
ballington
üzenetére
Thx, onnan jövök, ott halotti csend

Amúgy most az 5.11-es van fent, és az 5.10-es is megjárta a régi lapot, úgyhogy most a helyzet olybá tűnik, hogy a 2x SATA HDD-t nem csipázza az nf3.
A tápot kizártnak tartom, hogy az okozná, mivel DOSból is meg BIOSból is látszódik.
A vinyókkal sincs semmi, mert az NF7-ben vígan szaladgáltak, meg ebben is ha egyedül van akármelyik.
Esetleges firmware upgrade? Vki említette a ph!-n is fellelhető Maxtor problémát, de akkor viszont a kérdés, hogy a Samsunggal mi a helyzet... -
ballington
addikt
volt egy régi pata-m, azon volt/van a rendszer.
most vettem egy sata-t, arra is felraktam az xp-t, arról bootolva látja magát lecsatolhatónak. végülis uo. oprendszer van mindkettőn, de a pata-n már pár hónapos.
ha arról bootolok, akkor nem látja a sata-t lecsatolhatónak, de magát a sata-t látja. -
tothbe
addikt
válasz
ballington
üzenetére
biztos nem forditva? Vagy ugyanolyan oprendszer van mindkettön?
Mert az xp nem hagyja kivenni a boot vinyót maga alól, legalábbis én még nem találkoztam ilyennel. Bár most, hogy többen is irtátok elbizonytalanodtam, de eddig ahány gépet láttam, csak ott volt eltávolitás, ahol a SATA vinyó másodlagos volt(adattároló) és ahol a rendszer is sata volt, ott is csak a második jelent meg az eltávolitásnál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WD Black SN850X 8TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - 1 év garancia - 7200-6600 MBs - Eladó!
- ÚJ 512Gb nvme m.2 2280 SSD
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 990 Pro Heatsink NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 2TB HDD 100/100 - 1 db maradt!!
- BESZÁMÍTÁS! 4TB WD RED WD40EFAX HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4584
- Lenovo T14 Gen3 I5 1245U Refurbished - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 13 Pro Max 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 2színben! Lenovo Yoga PRO 9 Ultra 9 285H 32GB RAM 1TB SSD RTX 5060 8GB 16" QHD+OLED 3év Prémium GAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

hülye kérdés, de honnan tudom, hogy melyik a primary?

De jobban megnézve........Khm: Nekem van igazam! 

Lehet rossz helyre címeztem a kérdésem?
Ja és a vinyó egy MAXTOR 6V300F0 SATA2-es vinyóka.