Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9151) amargo válasza axioma (#9149) üzenetére


amargo
addikt

Mármint, mire nincs szükség egy radiátoros rendszernél, beállítani? Ezt ugye nem komolyan írtad?
Az utolsó mondatodat, hogy kell értelmezni, padlólágyindítás alatt mit értesz? nekem csak tippeim vannak, így magát a veszteséget sem értem, hogy mire szeretnél kilyukadni.

Többek között 12 évig éltem egy szarul megtervezett és kivitelezett radiátoros lakásban, rettenetes volt sok francia ablak a radiátor rossz helyen, stb.. ettől még nem mondom, hogy az összes radiátoros lakás rossz, sőt kinek mi jön be. Ez valami rossz becsípődés szerintem, hogy mindenáron a másikat győzködni akarjuk a saját élményeikről.

pjen: No én pont a klímás fűtést nem akarom a házba beengedni :D de ettől még egy teljesen reális dolog, sógorom is azzal fűt, pedig a padlóba és a falban is végig ott van a vizes cső. És pl a jól elhelyezett gépnek köszönhetően az 1db lenti klímával még az emeletet is egészen jól felfűti. Pedig nem egyszerű a ház alaprajza, de működik. Viszont ott vannak a hátrányai (mint a többinek is), tehát kinek mi, ki mire érzékeny.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9152) Madwe válasza Dorian (#9138) üzenetére


Madwe
nagyúr

Amikor 40nmes lakásban voltam, valóban zavaró volt a radiátorok által elvett hely. 200nm körül már nem az, de sztem már 100 felett sem :)

(#9153) balojazz válasza Madwe (#9152) üzenetére


balojazz
aktív tag

A legzavaróbb az benne, hogy az év 60%-ában semmire se jó vashulladék, és figyelni kell rá a szobák berendezéskor. Egy bőven fej fölötti klíma is ronda, de legalább nincs útban, és csak a magas szekrényeket nem teheted alá, plusz télen-nyáron jó lehet. Volt olyan lakásom is, ahol a radiátort az év teljes időszakában nem használtam, mert körbefűtöttek (padló- és falfűtés), plusz volt szigetelés is. Lustaságból nem szedettem le őket, meg azért, mert tudtam, hogy egyszer eladom. De amikor panelprogram volt, nem örültem, amikor ki kellett fizetnem a rájuk pattintott hőmennyiségmérőket meg a leolvasás díját vagy mi a lóf@szt is, amikor mindig nulla volt a fogyasztás. És ott rohadtak a falon a semmiért. Aztán olyan földszinti lakásban is laktam, ahol hiába volt pince melegvizes csövekkel, hiába volt szigetelve a ház, télen nonstop fullon mentek a radik, alulról meg hideg volt mégis. Onnan gyorsan leléptem. A harmadik típusnál, ahol meg működött a dolog, ott csak szimplán zavartak, meg olyan fura volt, hogy a közelükben melegebb van, mint kellene, távolabb meg nem annyira, szóval hogy nem egyenletes a hőeloszlás.

Tanulság? Az a lakás volt a legkomfortosabb, ahol soha nem kellett használni a radiátorokat a jó szigetelés miatt, és a szomszédok biztosították a padlófűtést.

[ Szerkesztve ]

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9154) pjen válasza balojazz (#9153) üzenetére


pjen
félisten

Nem vagyunk egyfomák. A Nejem még most is vissza sírja a cserép kályhát. Ha haza értünk télen mindíg oda ült mellé vagy neki dölt. Pedig máshol se volt hideg.

(#9155) Dorian válasza pjen (#9154) üzenetére


Dorian
félisten

Tervezem, hogy egyszer csináltatok kandallót. Itt van az étkező-nappaliban a kémény a falban, csak ki kéne bontani és a kandallót beépíteni. Csupán a hangulat és a pirózás kedvéért, majd ha lesz fölös elszórni szánt pénzem.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#9156) cappa72 válasza amargo (#8970) üzenetére


cappa72
nagyúr

Hm... neked válaszoltak már?

Most néztem meg, hogy a múltkori 38 m3-re kiszámlázott 15k után a mostani 53 m3-re -5kHUF számla jött. Így a két hónapra fizettem 10k-t...
Ugyanezen időszak a múlt ére 13k volt.
Tehát a korrekció reálisnak tűnik.

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#9157) balojazz


balojazz
aktív tag

November 2-a van, és még mindig nem kell fűteni. Zsírkirály.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9158) amargo válasza cappa72 (#9156) üzenetére


amargo
addikt

Igen, válaszoltak, de alapjában véve csak azt magyarázták meg, hogy miért járt kevesebb kedvezményes hőmennyiség. Ez OK. Legalább tudom, hogy a honlap nem megfelelő értéket közöl.
A szeptemberi hónapra: 25 m3 helyett 13,7 m3 járt így.
Viszont, amire nem válaszoltak, ha tudják, hogy kevesebb a felhasználható kedvezményes hőmennyiség, mert meleg volt, akkor mi a fenéért gondolták úgy, hogy fűtöttünk (hőmennyiség alapú elszámolásban vagyok)?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9159) Zozzant


Zozzant
addikt

Most jött számla, -6000 FT. (éves tényleges fogyi ~800m3, mondjuk tél nem volt) Októbertől októberig. Havi egyenletes részszámlázás (havi 79m3, 8600 FT). Jelleggörbe szerint nyáron fölötte voltam. A számlán csak I-es kedvezményes van számolva. Nekem ez így megfelelő.

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#9160) Sz.L. válasza Zozzant (#9159) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

A ~800m3 teljesen jó. Ha így megy tovább, jövőre még annyi se lesz.

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#9161) dobolan válasza balojazz (#9153) üzenetére


dobolan
senior tag

Bakker. Szekrényeid vannak? Legtöbbjük tartalmának 60-70%-a évente pár napot változik, de amúgyis csak körbeveszik azt, ami bennük van, és amúgy baromi sok helyet foglalnak... :Y

(#9162) axioma válasza amargo (#9151) üzenetére


axioma
veterán

- radiatoros beallitas: az a telepiteskor megvan, utana nem kell kiismerni, alkalmazkodni hozza (atlagember beallitja a termosztat heti programjat es elfelejti)
- bocs, padlolangyositas, pedig a prediktiv mindig ki van kapcsolva...
- klimas futesrol nem beszeltem, legcsereben futesrol (a levego sebessege lenyegesen kisebb, fejbol nem tudom, szamold ki 1/2 legcserevel [na jo, ime: a 20 m2 2.7m magas szobaba orankent 27m3 levego kell bejusson, egy kis csovon 1 dm2 feluleten 2.7km/h sebesseg, setalni meg 5km/h-val tudsz a szembeszellel "hajlobogtatni" - na itt inkabb az a baj hogy 27m3 levego a kb. 1kJ/kg/K es 1.2kg/m3 miatt fokonkent 32.4kJ/ora, 9J/s=9W, es max 50 fokra szabad a levegot futeni, tehat jo esetben is csak 270W-t tudsz bevinni - bar azt ugye 0-24, es ilyenkor mar az egy szemely is meg az alap elektronikus berendezesek holeadasa is duplazhat.]

(#9163) balojazz válasza Zozzant (#9159) üzenetére


balojazz
aktív tag

Nálam 9056 forint volna a 79 m3. Ebből 973 ft az alapdíj. Felteszem, azért kevesebb nálad, mert nem 35.09 MJ/m3 a fűtőérték, hanem kevesebb? Csak kíváncsiságból lesd már meg, légyszi, helyes-e az elméletem.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9164) balojazz válasza dobolan (#9161) üzenetére


balojazz
aktív tag

:) :) Oké, ott a pont. Amúgy viccen kívül: rühellem is a szekrényeket, akkor már inkább a kvázi beépített plafonig és faltól-falig gardrób, az legalább mutatós is, de a kölykök szobáiba azok túl nagyok lennének. De azért olyan kevés van belőlük, amilyen kevés csak lehet. Rondák. :) Mondjuk a konyhaszekrényeket szeretem.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9165) pjen válasza balojazz (#9164) üzenetére


pjen
félisten

És a hűtő szekrényeket?

(#9166) balojazz válasza pjen (#9165) üzenetére


balojazz
aktív tag

Clausewits mondta, hogy "a hűtőszekrény a konyhaszekrény folytatása más anyagokból".

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9167) pjen válasza balojazz (#9166) üzenetére


pjen
félisten

Ez jó, még nem hallottam. És a pánçel szekrény, azt szereted?

(#9168) Dorian válasza pjen (#9167) üzenetére


Dorian
félisten

Na, az tényleg jobb ha rejtve van.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#9169) edari válasza pjen (#9167) üzenetére


edari
őstag

:DDD made my day

(#9170) OPiiPO válasza pjen (#9167) üzenetére


OPiiPO
addikt

:))

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#9171) insight


insight
aktív tag

Valaki segítsen pls. A dolgozószobám fűtését szeretném gazdaságosan megoldani, és választhatok fűtőpanel vagy klíma között, mindkettő be van szerelve. Mindenhol azt olvasom, hogy a klíma 4-5x olyan hatékony, mint a fűtőpanel, CSAKHOGY nekem egy nagyon régi, nem inverteres, 20 éves klímám van - vajon ilyenkor is igaz, hogy gazdaságosabb?

A konkrét alanyok: Somogyi FK 440 Wifi fűtőpanel és LG-R126ABL ősrégi klíma. Sajnos energiacímke egyiken sincs. Az FK440 2kW-ot tud, én 1kW-on használom. Az LG-ről ennyi adatom van: fűtés normál input / max input: 1230W / 1330W, fűtés kapacitás 3809W.

Jól értelmezem-e az adatokat: az FK 440 1kW felvételekor 1kW fűtési energiát ad le, a klíma viszont 1.3kW felvételekor 3.8kW fűtési energiát, tehát még ez a régi klíma is gazdaságosabb mint a fűtőpanel? Vagy félreértelmezem a fogalmakat?

[ Szerkesztve ]

aka Coyote2000 ('05-'13) / S24 Ultra / Flip 5 / QE75QN90A / Q5'20 / Corvette'81 / 944 '86 / Wrangler '97 / A3 e-tron '15 / Scott e-bike

(#9172) Tapsi válasza insight (#9171) üzenetére


Tapsi
addikt

Klímánál a COP érték a külső hőmértéklettől függ, ez nagyjából logikus is. A gond inkább az, hogy hideg időben karter és csepptálcafűtés nélkül a klíma le fog állni. A fűtőpanel olcsó, azt mindenképp beszerezném a helyedben, vagy rakatnék egy fűtésre optimalizált klímát.

(#9173) Sz.L. válasza insight (#9171) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

Jól értelmezem-e az adatokat: az FK 440 1kW felvételekor 1kW fűtési energiát ad le, a klíma viszont 1.3kW felvételekor 3.8kW fűtési energiát, tehát még ez a régi klíma is gazdaságosabb mint a fűtőpanel?

Igen.

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#9174) insight válasza Tapsi (#9172) üzenetére


insight
aktív tag

már mindkettő megvan, így csak a döntés a kérdés, hogy melyiket használjam. Fűtésre optimalizált klímát akkor szereltetnék fel, ha ez a régi ócskavas végleg kihal és nem hűt-fűt majd megfelelően - egyszerűen nem éri meg előbb lecserélni. Márpedig itt a legfontosabb szempont az ár, hiszen eleve a gázon való spórolás miatt indultam el ezen az úton.

Köszönöm a válaszokat!

aka Coyote2000 ('05-'13) / S24 Ultra / Flip 5 / QE75QN90A / Q5'20 / Corvette'81 / 944 '86 / Wrangler '97 / A3 e-tron '15 / Scott e-bike

(#9175) amargo válasza axioma (#9162) üzenetére


amargo
addikt

- átlag ember ugyan ezt csinálja a padlófűtéssel is :U
- így értem, én olvastam félre pedig jól írtad :B Nálam a padló olyan 22-23 fokos szokott lenni, a léghőmérséklet és egyenletesen minden tárgy, bútor, fal, lépcső, stb is ugyan ezt veszi fel, kb 0,5 fok az ingadozás. Az emeletet 0 fokig nem kell fűteni, mert ugye minden meleg fel megy, így is konstans 22 fok van fent (sajnos!). Biztosan van hőveszteség, mert mindenhol van. Én bevallom szeretem, hogy mindennek homogén a hőmérséklete, ami zavar, hogy amikor már hideg van kint tényleg, akkor pl fent csak 20-21 fok van és érezni ezt az 1-2 fokos különbséget, amikor felmegy az ember..
- pjen írt a klímás fűtésről, azt Neki szántam. Csak mobilon nehézkes kiemelni, már az off-al is "küzdöttem"

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9176) Tapsi válasza insight (#9174) üzenetére


Tapsi
addikt

Sejtettem, hogy ez a szitu. Használd a klímát, amíg tudod.

(#9177) blg


blg
senior tag

Sziasztok,

meglévő kút legalitásával képben van valaki?

nem értek hozzá milyen kút, már vele együtt vettük a házat. búvárszivattyú van leengedve, locsolásra használjuk
kockázatos vízkészletvédelmi besorolású területen van

a 1995. évi LVII. törvény 2024.01.01-től hatályos 45/O. paragrafusa szerint:
 (1) Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a 2024. január 1. előtt
a) a létesítésekor hatályos jogszabály előírása ellenére engedély nélkül vagy
b) engedélytől eltérően
létesített háztartási kútra.
(2) Az (1) bekezdés szerinti háztartási kút esetében a 29. § (7) bekezdés szerinti vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást nem kell lefolytatni.
(3) Mentesül a 29. § (4) bekezdése szerinti vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az (1) bekezdés szerinti háztartási kút üzemeltetője.

Én úgy értelmezem, hogy ez vonatkozik ránk, tehát nincs semmi teendők. Jól értelmezem?

(#9178) balojazz válasza amargo (#9175) üzenetére


balojazz
aktív tag

Emeleten ezek szerint nincs még egy kör padlófűtéshez???

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9179) amargo válasza balojazz (#9178) üzenetére


amargo
addikt

Nem, hanem az emeleten radiátor van. Egyszerű gazdasági megfontolásból lett így 3 szoba 3 kör.. és akkor még azt gondoltam, hogy azt a 1.5cm se vegyünk el a belmagasságból. nagyon ritkán kell ott fűteni, viszont teljesen más is a hőérzet, ma már lehet inkább költöttem volna rá.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9180) pjen válasza Tapsi (#9172) üzenetére


pjen
félisten

Attól, hogy nincs tálca és karter fűtés nem áll le a klíma. Nagyon sok gépen nincs és ha szabadon el tud folyni az olvadék víz nem is igazán kell.

(#9181) otapi válasza blg (#9177) üzenetére


otapi
tag

Én még nyáron "legalizáltam" a régi ásott (1m széles, 5m mély) kutunkat. Akkor még nem volt ez a rendelet hogy nem kell semmit csinálni. De az is csak annyi volt hogy két fénykép a kútról kinyomtatva, tulajdoni lap térképmásolatán kézzel berajzoltam a helyét, kitöltöttem valami űrlapot hogy milyen mély, elpostáztam és a helyi jegyző (vagy ki) írt vissza hogy rendben van. Mindezt ingyen és bérmentve. Viszont ha kockázatos vízkészleten vagy, akkor lehet hogy a katasztrófavédelemnek kellett volna engedélyeznie. A legújabb friss szabályról nem tudok bővebbet, de szerintem ez utóbbi megkötés maradt.

(#9182) Barret001 válasza otapi (#9181) üzenetére


Barret001
addikt

Mélység függő.Nem mindegy milyen rétegből vételezed a vizet!

(#9183) Phobion


Phobion
őstag

Sziasztok

Azt tudja valaki, hogy az alábbi kedvezményes értékek még élnek? :F

Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

(#9184) Floyd80 válasza Phobion (#9183) üzenetére


Floyd80
addikt

Ezek az értékek csak akkor valósak, ha hó elsején diktálsz valamint a korrekciós tényező kb. megegyezik a 20 éves átlaggal. 5-ei diktálással októberre kb. 116 m3-t számoltam.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#9185) Gézengúz válasza Floyd80 (#9184) üzenetére


Gézengúz
addikt

Fenébe, hogy így számolgatni kell, 14-ei diktálással mennyire jön ki?
Köszi.

(#9186) pjen válasza Gézengúz (#9185) üzenetére


pjen
félisten

Mért kell, tavaly télről már kb tudod mennyit fogyasztasz egy év alatt. Nem lenne egyszerűbb átlagot fizetni?

(#9187) Phobion válasza Floyd80 (#9184) üzenetére


Phobion
őstag

Diktálok csak nem hó elején, akkor már nem él?

jól bediktáltam a 150et, hogy majd spórolok, hát nem nyert, elég izmos számla jött ki, tavaly ez még ment :DDD

Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

(#9188) Atomantiii válasza Phobion (#9187) üzenetére


Atomantiii
őstag

De minek bediktálni többet? Gondolom nem fűtöttél el annyit hisz nem volt olyan hideg. Amit megspórolsz esetleg egy hónapban az továbbmegy a következő hónapra, ezért felesleges többet diktálni. Na meg majd jól megcsesznek ha kimennek netán ellenőrizni az órát.

[ Szerkesztve ]

(#9189) Floyd80 válasza Gézengúz (#9185) üzenetére


Floyd80
addikt

Ahhoz majd tudni kell, hogy 14-én vagy legalább 13-án mennyi a korrekciós tényező visszamenőleg 30 vagy 31 napra + az átlagos fűtőérték arra az időszakra.

Itt kell megadni a felhasználási számmal és akkor kiadja excelben vagy listában.
MVM - földgáz (mvmnext.hu)

Tavaly itt előbogarásztam a Gázművek régi számítását, akkor is volt II-es ár, csak akkoriban pár forinttal volt több és nem 63.645 volt az éves kedvezményes mennyiség, hanem 41.040.

A saját görbéhez minden hónapra meg kell nézni a tényleges fűtőértéket és korrekciós tényezőt, az MVM ezt nyilván nem fogja, pedig megtehetnék.

Pl. októberben pl. 150 egység a tényleges hőmérsékleti tényező, akkor január 1-től a diktálás napjáig ezeket a tényleges értékeket összeadom, a diktálástól meg dec. 31-ig amit nem tudunk azt a 20 éves becsült adatokból adom hozzá, ami szintén letölthető.

pl. 63645 / 2958 X 190 / 35 (átlagos fűtőérték októberre) = 117 m3

Nem tudom mennyire pontos így, szeptemberre nekem 23 volt amit kedvezményesen adtak, ezzel a képlettel 24-et számoltam.

A megosztás az alábbi képlet alapján történik
41 040 x A = kedvezményes, I-es árkategória /B+C
ahol:
„A” az aktuális számlában elszámolt időszak tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege
„B” a naptári év első napjától az aktuális számla elszámolása készítésének dátumáig
rendelkezésre álló tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege (az elszámolás dátuma 1-2
nappal eltérhet a számla kiállításának dátumától)
„C” az aktuális számla elszámolásának dátumától a naptári év végéig a 20 éves átlag fűtési
hőmérsékleti tényezők összege

A szolgáltatási időszak összes hőmennyisége 5647 MJ.
A: A szolgáltatási időszak (2014.12.14-2014.12.31.) tény fűtési hőmérsékleti tényezőinek összege 314,1 egység. Mivel a fenti számla elszámolása 2015.01.19-én történt, így a 2014-es naptári évre vonatkozó kedvezmény meghatározásához és a kedvezmény elszámolásához a 2014-es naptári év minden napjára rendelkezésre álltak a tényleges fűtési hőmérsékleti tényezők, így a 20 éves átlag fűtési hőmérsékleti tényezőkre ezen időszakra vonatkozóan nem volt szükség.
B értéke tehát a 2014.01.01-2014.12.31. közötti tényleges fűtési hőmérsékleti tényezők összege; C értéke pedig nulla.
B: a fent leírtaknak megfelelően ebben a konkrét példában 2863,6 egység
C: a fent leírtaknak megfelelően ebben a konkrét példában 0 egység. Tehát behelyettesítve a fenti képletbe:
41040/ (2863,6 + 0) x 314,1= 4502 MJ adható I-es sávban a 2014.12.14-2014.12.31. közötti időszakra.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#9190) Atomantiii válasza Floyd80 (#9189) üzenetére


Atomantiii
őstag

Van egy facebook csoport - innen letölthető egy táblázat, amibe ha bemásolod a fűtőértékeket ami nálad aktuális, akkor kiszámolja mennyi jár egy hónapra, illetve adott dátumtól dátumig meg is mondja, hogy mennyi jár. Ezzel pontosan megmondható, hogy éppen hol jársz.

[ Szerkesztve ]

(#9191) Gézengúz válasza Atomantiii (#9190) üzenetére


Gézengúz
addikt

Letölti valaki akinek van facebukja?

(#9192) Atomantiii válasza Gézengúz (#9191) üzenetére


Atomantiii
őstag

Íme (mindenki saját felelősségre használja - töltsd le, mert az online excel átformázza a dátumot angol formátumra úgy látom, de a sima excelben elvileg jónak kellene lennie).

Elvileg annyi, hogy C6-tól kezdődően másold be a saját fht-dat amit letöltesz, majd írd be a saját fűtőértéked és a korrekciós tényeződ is.

Ha megadod az előző és a következő diktálás dátumát akkor kiadja, hogy arra az időszakra hány m3 járt. Tájékoztató jelleggel lehet használni szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#9193) Floyd80 válasza Atomantiii (#9190) üzenetére


Floyd80
addikt

Köszi, jónak néz ki, annyi a különbség, hogy 2024.01.01. - 2024.07.31. időszakra a 2023-as becsült 20 éves átlagot teszi be értéknek, így pár köbméterrel kevesebbet ad ki pl. októberre.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#9194) Atomantiii válasza Floyd80 (#9193) üzenetére


Atomantiii
őstag

Alapból mindenütt a 20 éves átlag van betéve, ezért kell bemásolni a sajátodat amikor lekéred és akkor 1-2 napra visszamenőleg teljesen pontos lesz (az utóbbi 1-2 nap meg a 20 éves átlag alapján számolódik hozzá ha az aktuális napig vagy rá kíváncsi).

[ Szerkesztve ]

(#9195) Phobion válasza Atomantiii (#9188) üzenetére


Phobion
őstag

> Amit megspórolsz esetleg egy hónapban az továbbmegy a következő hónapra

Ezzel kapcsolatban van valami hivatalos közlemény? Én úgy tudtam, hogy nem megy át.

Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

(#9196) boti19871125 válasza Phobion (#9195) üzenetére


boti19871125
kezdő

A diktálósoknak minden számla elszámoló számla. Ha többet fogyasztottál mint a jelleggörbe akkor megnézik,hogy augusztus 1. óta volt-e "el nem használt" kedvezményes mennyiséged és azt kedvezményesen számlázzák. Ha esetleg korábban volt, hogy piaci áron számláztak neked,de most nem használtad el a teljes kedvezményes mennyiséget,ami erre az időszakra jár, akkor a korábbi piaci áras fogyasztást átszámolják kedvezményesbe és a magasabb díjat jóváírják.

(#9197) Sz.L. válasza Sz.L. (#8967) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

Találtam ebben a témában egy vizsgálatot. Érdemes elolvasni.

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#9198) F-ECT$


F-ECT$
titán

Megjött az éves áram elszámolásom:
-Nappali fogyasztás 2122 kWh
-Vezérelt (éjszakai) fogyasztás: 1597 kWh

Ez összesen 3719 kWh.

Azt írja, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül ez 1.366.131 Ft lett volna, de a megtakarítás 1.252.121 Ft, és így 114.010 Ft az éves fogyasztás díja.

Kérdésem, hogy ez az 1.3M Ft hogy a francba jön ki, ez közel 370 Ft / kWh díjon lenne csak igaz. A 60/70 Ft-os "piaci" áron 244.360 Ft lenne a díj.

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#9199) MPowerPH válasza F-ECT$ (#9198) üzenetére


MPowerPH
félisten

Van ott mas olyan tetel a szamlan, ami az aram koltsegen felul jarulekos, es amiket osszeadva sokszorosa az aram bekerulesi ertekenek. Lolo jachtozasait ebbol (is) finanszirozzuk. :))

Az en kerdesem annyi, hogy a vezerelt aram (B) kedvezmenyesen felhasznalhato mennyisegere ugyan az vonatkozik, mint az A tarifara, magyaran ugyan ugy 210kWh a hatar?

Don't Tread On Me

(#9200) axioma válasza F-ECT$ (#9198) üzenetére


axioma
veterán

Sztem az a rezsicsoki bevezetese ota szummazott lehet. Marketingelni a legszebben kinezo statisztikaval kell ;-)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.