Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9501) axioma válasza Donki Hóte (#9496) üzenetére


axioma
veterán

hat nalunk 2005-6-ban kerult fel falra 12cm eps tetobe 2x14cm multirock padlo+fodem 10 lepesallo nem padlofutessel, ezt nem erdemes tovabbfejleszteni, de soknak se mondanam

(#9502) Eagl3 válasza pjen (#9498) üzenetére


Eagl3
veterán

Nálunk 22,5 fokra van állítva a termosztát 0,2 C fokos hiszterézissel, tehát 22,3 foknál indul és 22,7-nél áll le a kazán, leállás után a hőtárolásból adódóan (30 vagy 35 fokos előremenő vízzel)23 fok környékéig megy fel a hőmérséklet. Tehát mondhatjuk, hogy fél fok eltéréssel a ház hőmérséklete állandó.
Ezt nyilván árnyalja, hogy a termosztát hol van a lakáson belül. Mivel a hálószobánk pont a leghűvösebb fekvésű helyiség a házban, ott 21,5-22 fok is előfordul.
Minden szobát bevezetékeztünk külön termosztátnak, de végül egy központinál maradtunk mert nem látjuk értelmét.
Szóval ha neked ilyen igényed lenne, hogy a hálóban 18-19 fok legyen, akkor oda külön termosztát, vagy annak a padlófűtés körnek a beszabályozásával (kevesebb vizet engedsz arra a körre) van lehetőséged.

(#9503) Frankie50 válasza mokus1 (#9383) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
Itt egy mai írás a tárolós pályázatról:
[link]

(#9504) Donki Hóte válasza pjen (#9498) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Padlófűtést is lehet körönként szabályozni. Ha nem akarsz külön termosztátot és szivattyút a hálószobai körre, akkor a közös osztógyűjtőn tudsz kisebb tömegáramot beállítani a hálószobai körre, ami azt eredményezi, hogy a hálószobában alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mint a többi helyiségben.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#9505) balojazz válasza pjen (#9487) üzenetére


balojazz
aktív tag

Akkor ott valami zabál. Villanybojler? Szerver? Autótöltés? Fagyasztóláda?

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9506) balojazz válasza Dorian (#9489) üzenetére


balojazz
aktív tag

Az lehet. Ha minden helyiséget fűtötök, és a hmv is arról megy, akkor igen. :)

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9507) balojazz válasza Dorian (#9489) üzenetére


balojazz
aktív tag

Ja, még annyi, hogy akkor BB-s, ha a kalkulált primer energiaigény is oké, és így kiadható az energetikai igazolás BB-re de jure. Nyilván itt a teljes nettó lakóteret kell figyelembe venni. De az csak akkor fontos, ha eladnátok. Nektek és a gyakorlatban az számít, hogy de facto BB.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9508) Frankie50 válasza balojazz (#9505) üzenetére


Frankie50
tag

Üdv!
Mikor telepítettük a napelemes rendszert, 3 éve, akkor 4200 kWh éves fogyasztás volt számla szerint. 4 felnőtt, fagyasztó láda, 3 hűtő, villanysütő, 4 tv, 2 számítógép. Akkor még gázról ment a hmv. Most hőszivattyús villanybojler van, lett +2 számítógép az unokáknak, akik nem álladóan vannak velünk, és kb 6000 kWh az éves fogyi. Szóval szerintem sokminden befolyásolja ki mennyit fogyaszt.

(#9509) Tapsi válasza Donki Hóte (#9504) üzenetére


Tapsi
addikt

Ezzel kapcsolatban családi ház esetén van értelme a helyiségenkénti smart szabályozásnak? Most végiggondoltam, és totálisan értelmetlennek tűnik mondjuk egy ICON rendszert berakni, hiszen úgyis az egyenhőmérséklet a cél.

[ Szerkesztve ]

(#9510) Donki Hóte válasza Tapsi (#9509) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Erre én objektíven nem tudok válaszolni, nagyon ellene vagyok minden "smart" szabályozásnak :U

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#9511) volandy


volandy
senior tag

Sziasztok! Vegyestüzelésű öntvénykazánunk van. Német brikettel és fával fűtünk. Kb 4 óránként kell rárakni szenet, mert leég. Mivel a huzatszabályzó lezár, ha eléri a beállított hőfokot. Ilyenkor nagyon kátrányosodik a kazán belseje és a kémény is. Mivel lehet a kátrányt letakarítani? Vannak kaparóim, de jó lenne valami vegyszer vagy adalék, ami leoldja. Koksztalanítóval próbáltam, de azzal nem működik. Olvastam egy írás arról, hogy a kazántisztítók klórral csinálják, de én hiába kentem be a kazán oldalát klórral, nem hozta le. Ha nem a huzatszabályzóval használom, csak annyit rakok rá, hogy ne menjen a víz kb 50-60 C* fölé akkor nem kátrányosodik viszont akkor állandóan rohangálni kell a kazánt pakolni, de így is baj van, hogy lehűl a lakás éjszaka, vagy ha melózunk, és nem vagyunk otthon. A begyújtásról nem is beszélve, de az a kisebbik rossz!

(#9512) Eagl3 válasza Tapsi (#9509) üzenetére


Eagl3
veterán

Sok mindentől függ.
Nem mindegy, mennyire tagolt a ház (több szint, szobák elhelyezkedése/fekvése), mekkora az épület, egyedi igények...
Az én véleményem, hogy egy egyszintes, korszerű 100-130 m2-es családi háznál nincs értelme és csak bonyolítja a rendszert.

(#9513) balojazz válasza Frankie50 (#9508) üzenetére


balojazz
aktív tag

Persze. A 210 kWh egy önkényes határvonal, de arra jó, hogy megnézze az ember, ahhoz képest mennyit fogyaszt. Mi a lakásban 100-130 kWh közt fogyasztottunk, itt a házban 170 per hónapra jön ki. Nyilván gázfőzőlap helyett indukciós lett, kétszer annyi lámpa, fűtéshez keringetőszivattyúk, medencéhez szintén (nyáron szinte non-stop megy), lett egy gamer PC pluszban, plusz egy fő HO-ban nyomul, a kávéfőző is elektromos, lett egy szárítógép, télen csak azzal szárítunk, ez így már kiadja azt a 40-70 kWh pluszt, és van még tartalék a rendszerben. Napelem biztos nem lesz, nekünk teljesen felesleges, és még támogatással és éves szaldóval sem érte meg. Nyilván van az az áramár, aminél megéri talán és majd, de majd akkor teszek föl, ha max 5 év alatt biztosan megtérül.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9514) leslieke válasza balojazz (#9513) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Nehéz elhinni, hogy ilyen fogyasztók mellett havi 170 kWh elég nektek.

Napelem: OFT támogatással már meg is terült a rendszer. :))

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#9515) amargo válasza leslieke (#9514) üzenetére


amargo
addikt

Ezt csak úgy hiszem el én is, hogy alapjában véve minden takarékon van használva. (de az is lehet, hogy mi használjuk a dolgokat többet az átlagnál :DDD )
Ha nálam a legnagyobb fogyasztó a HMV-t kiszedem, akkor is havi 250-300kWh-ra jön ki a fogyasztás (2+2 ember, 2-3 végig itthon vagyunk). Pedig nálam nincs medence keringtetés és klíma sincs, nincs TV, gamer PC, szárítógép..

Nálam HO miatt az infra havi 100 kWh.. de elhiszem, hogy valaki egy tablet-be dugott mobile stickkel 5-10 kWh-ból is kijön és akkor már tényleg közel vagyunk egymáshoz.

Korszerű hőtő: 20kWh
Mosás: 20kWh
Mosogatás: 20kWh

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9516) balojazz válasza leslieke (#9514) üzenetére


balojazz
aktív tag

Most mit csináljak, ennyi lett, a minap számoltam ki, pont 170 lett az átlag.egy évre. Az ünnepeket várva rendre 180-190-eket diktálok, hátha megugrik decemberben, aztán majd ha nem, akkor diktálok 150-eket éves leolvasásig. A legtöbb 190 volt talán egyszer. Igazából nincs kifejezetten nagyot fogyasztó cuccom, sok kicsi van. Nincs több tévé, fagyiláda, bojler stb, ami megdobná. A többi takarékos cucc, gondolom, ezért ilyen sovány.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9517) Elemental válasza balojazz (#9516) üzenetére


Elemental
addikt

Nálam csak a hűtés havi átlagban 100 :)

A fűtést már meg sem mutatom.

[ Szerkesztve ]

(#9518) pjen válasza balojazz (#9516) üzenetére


pjen
félisten

Nem vagyunk egyformák, szerencsére. Van aki 1 héten 1x, van aki 1 héten 6x mos és szárít. Nekem a sima hűtőm is majd 600 literes és van egy fagyasztó szekrény is. A nejem hetente 1x egy 1500 W os gőztisztítóval átfújja az egész lakást. A mosogató gép is megy legalább napi 1x.+apróságok, Tv , mikro, KV főző, szeletelő, elszívó, világítás, akvárium. Így aztán minden hónap 300 körül van. :)

(#9519) pendre54 válasza balojazz (#9516) üzenetére


pendre54
addikt

Nálunk júliusban van az éves leolvasás, és 2022-23 között ennyi villanyt, és gázt fogyasztottunk.
57 m-es társasházi lakás, szigetelt, nyílászárók kicserélve. Az éves gázfogyasztásunk, ami csak fűtésre megy, az kb. molyfing kategória. :DDD
Ketten vagyunk itthon egész nap, lévén mindketten nyugdíjasok, mindent itthon főzünk, kenyeret sütünk, stb. emiatt szükséges egy nagy, osztott hűtő, 3 rekeszes fagyasztóval, egy átlagnál nagyobb méretű villanytűzhely, átlagban heti két mosás, plusz nekem a profilomban látható gémer gép, amivel naponta kb. 2-4 órát játszok, az is bőven benyal 200 Watt felett, terhelve.
És akkor most jön a slusszpoén. Az éves, 3283 kwh-os áramfogyasztásból, csak az 1 db retkes, 80 literes villanybojler elhasznált 1748 kWh-t, azaz bőven több mint a felét. Jó, vezérelt áramra van kötve, külön órával, némileg olcsóbb tarifával, így a két óra, külön-külön, messze van a havi 210 kWh-s limittől, tehát nem fizetünk emelt díjat, de azért naaa.
A társasházi felújítás, amiben benne volt többek között a szigetelés, nyílászáró csere, csak engedélyeztetett tervek alapján mehetett, és a gázosok nem engedték tovább használni, a vízmelegítésre használt gázbojlert, így minden lakásban kötelező lett a villanybojler használata.
A felújítás előtt, egy fasza kis Saunier Duval gázbojlert használtam, ami a jelenlegi villanybojer költségének, a töredékért állította elő a melegvizet, ráadásul akkor volt melegvizünk, amikor csak akartuk, a bojlernál, meg sokszor sakkozunk, hogy napközben úgy használjuk a melegvizet, hogy az esti fürdésre is maradjon valamennyi.

[ Szerkesztve ]

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#9520) F-ECT$ válasza pendre54 (#9519) üzenetére


F-ECT$
titán

A bojler nagy fogyasztó, de hogy nem elég 2 főre a 80 literes? Esetleg érdemes melegebb vizet készíttetni vele, akkor több hideggel tudod keverni, és tovább tart.

Nálunk is éjszakain van a bojler, 4 főre 120 literes, bőven elég, pedig minden nap mindenki fürdik / zuhanyzik :) És ez is "csak" 1800-2000 kWh-t eszik évente. (20 éves Hajdú.)

[ Szerkesztve ]

Dive ever, work never.

(#9521) pjen válasza F-ECT$ (#9520) üzenetére


pjen
félisten

Nekem is van 80 literes villany bojler. Mikor a gáz meghalt akkor vettük azóta tartalék. Ha a Nejem, vagy a Lányom hajat mosott 80 fokon is elfogyott a meleg viz belőle.

(#9522) pendre54 válasza F-ECT$ (#9520) üzenetére


pendre54
addikt

A mi bojlerünk, 5 fokozatú hőszabályozóval van ellátva, és mi évek óta a 4-es álláson használjuk, ez egyébként is a javasolt, a villanyászok szerint. Végül is, kis odafigyeléssel megoldható, de mint mondtam, mindketten egész nap otthon vagyunk, így használjuk is egész nap mosogatásra, erre-arra.
Egy biztos, vízmelegítésre, a létező legszarabb, és leggazdaságtalanabb megoldás a villanybojler, ennél már csak az volna a szarabb , ha dédnagyanyáink módszerével, üstben, alatta fával tüzelve kellene melegvizet előállítani. :DDD
De, hogy fokozzam a hangulatot, leírom, hogy pár szomszédom mit okoskodott ki, és hogy járt ezzel. A társasházi felújítás 2013-ban volt, tehát még fényévekre volt a rezsipara.
Két-három év után ők is rájöttek, hogy ezekkel a hagyományos villanybojlerekkel nagyon nem gazdaságos, a melegvíz előállítása.
Ennek folyományaként, pl. az alsó szomszédom, pár éve beszerzett, egy már akkor is olyan 250 ezer Ft körüli áron, egy okos, Smart bojlert, ami szerinte mindent is tudott. Pl. telefonról is tudta távvezérelni, stb. Na, most ugye, ezeket a csodamasinákat, már nem lehet vezérelt áramra kötni, mert folyamatos áramellátást igényelnek. Ez szép, és jó volt addig, amíg a villanyfogyasztás egységes áron ment, és nem nem volt havi limit.
Most ebben a limites világban, mivel az okos bojlerjük, a normál hálózatra van kötve, így a többi elektromos fogyasztóval együtt, már bőven túllépik a havi limitet, és emiatt a fogyasztásuk jó részét, az emelt piaci áron kénytelenek fizetni.
Magyarán, jelenleg többet fizetnek, mint amikor még a "buta" bojlert használták, de külön, a vezérelt, kedvezményes tarifán.
Szóval, akik pár éve ilyen okos megoldáson agyaltak, meg raktak bele nem kevés pénzt, azok bizony jegyet váltottak ide: :DD

[ Szerkesztve ]

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw

(#9523) F-ECT$ válasza pendre54 (#9522) üzenetére


F-ECT$
titán

Sajnos az is baj, hogy nem tervezhető egy csomó beruházás, mert évente találnak ki valami új szabályt. Így lehet, hogy tök logikus lépés volt az okosbojler pár éve, de sikerült olyan törvényi környezetet kialakítani, ahol a buta bojler mégis olcsóbb. Ezek a beruházások nem olyanok, hogy az évente változó környezetben jól tudjanak működni, ezt kellene odafönt is megérteni, de sajnos mindennél fontosabb az épp aktuális érdekek kiszolgálása, mint a hosszútávú, felelős gondolkodás.

Mondjuk 250k-t fizetni egy bojlerért akkor, amikor 80k volt a buta lehet hogy változatlan feltételek mellett is pénzügyileg hülyeség volt.

Dive ever, work never.

(#9524) Sz.L. válasza F-ECT$ (#9523) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

Valóban sűrűn jelennek meg új szabványok és energetikai jogszabályok. Viszont, a villanybojlert régen is ajánlott volt éjszakai vezérelt áramkörbe kötni. ;)

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#9525) pjen válasza Sz.L. (#9524) üzenetére


pjen
félisten

Így van, csak jó nagyot kellett venni. Vagy egy átkapcsolót is beépíteni.

(#9526) Sz.L. válasza pjen (#9525) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

Megfelelően kellett/kell méretezni! :)

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#9527) balojazz válasza pendre54 (#9522) üzenetére


balojazz
aktív tag

Ismerős ez a társasházi felújítósdi, csak a szopás van vele. Nálunk 2016-ban volt panelprogram. Hiába szavaztam ellene, a többség megszavazta, havi 10-11 kilóval évek alatt bepörgettem közel 1 misit a semmire, mert a melegvíz-fűtés havi 8-10 ezerről csak kb 7-8 ezerre esett, szóval 6-700 ezer bukó volt, amit tudtam előre. Másfél éve 10 kiló volt a közös költség, és csak utána jött a kata-para (közös képviselő juttatása) meg az izmos infláció, azóta kb 15 biztos van, ha nem több. Ettől a fölösleges havi plusz 25-30-tól menekültem újépítésű házba, ahol az egész havi szumma rezsim ennyi vagy ennyi se, nem hogy még a kukába dobjak ennyit. Ha 2014-ben nem 8.7 misiért vettem volna, és nem adtam volna el tavaly 4-szeres áron, az egész egy nagy bukta lett volna. Süljön meg benne más nyaranta (légkondit szerencsére nem tettem be végül, hogy otthagyjam azt is bukóra), és fizesse a közös költséget a köszi semmire. Tök hiába van 15 cm EPS a vasbetonon, és lett D a lakás papíron, komfortban egy hulladék, nyáron megdöglesz benne, pedig csak első emelet. És ha nem körbefűtött emeleti lett volna, hanem hideg földszinti vagy szélső, a gatyám ráment volna a didergésre is télen. Nem mondom, az alap rezsije tényleg pici, de a sallangokkal már drága, és azokat nem lehet lespórolni.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9528) amargo válasza balojazz (#9527) üzenetére


amargo
addikt

Azért ez így eléggé érdekes nézet..
Mi van azokkal akik, mondjuk 1M becsengettek a panelprogramra és az előtte havi fűtési 40-50e átalány díjuk 5-10e csökkent? Nagyvonalúan mondjuk azt, hogy 3 év alatt megtérült a befektetés, mellé a lakás nem is tudom megmondani mennyivel ért után instant többet.
Nálam a bérlők havi kb 30e/hó fizetnek egy 56nm + erkélyes panelra. Ebben a víz (hideg-meleg), villany, fűtés, lift, szemétszállítás és gáz is benne van.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9529) atika88


atika88
senior tag

Sziasztok!
Mi a legjobb megoldás arra, hogy NE ömöljön be a házba a jéghideg levegő a konyhai pára/szagelszívóból :F Az elszívó közvetlenül egy flexibilis alumínium csővel van rákötve egy befalazott PVC csőre, ami egyből a főfalban van ugyebár és kivan vezetve. A külső részen egy rácsos szúnyoghálós rész van és ennyi. A felső konyhaszekrényben konkrétan jég hideg van, az elszívó alatt pedig átlagban kapásból 2-3 fokkal kevesebb mint a lakás többi részén.

(#9530) balojazz válasza atika88 (#9529) üzenetére


balojazz
aktív tag

A megoldás a pillangószelep. A megfelelő átmérőt beleteszed a műanyag csőbe, a másik végére a flexicsővel rámész. Csak akkor nyit, ha van légáram, sőt csak egy irányban, kifelé, tehát amíg megy az elszívó. Ha alaposabb akarsz lenni, légtömör pillangószelepet teszel, hogy semennyi levegő ne tudjon bejutni, amíg zárva van. De már egy sima is megváltás lesz. Ha ilyen elszívós szakboltban veszed, el is mondják, mit és hogyan, milyen bilincset vegyél még stb.

[ Szerkesztve ]

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9531) balojazz válasza amargo (#9528) üzenetére


balojazz
aktív tag

Elmondom, ez nálunk hogyan nézett ki. Amikor nem volt szigetelés, mi elzárva tartottuk a radikat, mert körbefűtöttek, és amikor volt, akkor fölrakták, akkor is. Ellenben fölrakták a kötelező hőmennyiségmérőket a radikra, és akkor lehetett választani, hogyan számolják el a költségeket. 3 lehetőség volt, 50-50, 60-40 és 70-30%. Pl utóbbi azt jelentette, hogy a ház szumma hőfogyasztásának 30%-át szétosztották a lakások között alapterület szerint súlyozva, 70%-át pedig a mérők alapján számlázták. Mivel tudtam, hogy nálunk nulla mért fogyi lesz, ezért én a 70-30 mellett lobbiztam, de az érvem az volt, hogy "különben akkor mi értelme a drága mérőknek?" Ez tetszett, megszavazták, éljen. Igen ám, de 1-2 tél után rájöttek, hogy ez nem buli, mert a szélső lakások ugyanannyit fizetnek, mint addig, csak most nem 17 fokban fáznak, csak 19-ben. A ház összes megtakarítása a mi köztes lakásaink 1-2-3 ezres kisebb számláiból jött össze, a szélsők meg betolták a téli 50-60 ezres számlákat, vagy csengették a 15-20-25 ezres átalányt a szar 50-70 m2-re. Ha meg mint eladó ráraknék egy társasházi lakásra 1-2 misit a szigetelés miatt, a vevő azt mondja, átmegy a szemben lévő hézba ugyanezt megbenni olcsóbban. És jól is jár.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9532) tzsolesz


tzsolesz
nagyúr

Srácok, vettem egy kandallót, gázfogyasztás csökkentésre.
Fám van, meg tudok szerezni.
vastagfalú 150mm es füstcsöves, 9kw os.
Én azt szeretném ha úgy akarom a konyhafelé, ha ugy pedig a 2 szoba felé menjen a meleg, egy központi helyiségből.
Ehhez viszont egy rányiló ajtótól kell tavolabb vinnem hogy a kinyitort ajtó ne befolyásolja a meleg áramlasát a.kinyitott ajtónál keletkezett zárt ajtó zugból.
Sajnos csak 2 töréssel és kicsit több mint 2m füstcsővel megoldható, ergó ehhez jönne még 1m amivel távolabb viszem az ajtótól.
Ez gondolom már nem jó a huzatot tekintve, és veszélyes is lenne a kéményt tekintve.
Hozok képeket.

Az az ajtó a két szoba felé nyílik egy 12nm es közlekedőn keresztül. Ez volt régen a konyha, de balra hozzálett építve efy nyárikonyha amit mi ebédlő+konyhának használunk.
2 hete költöztünk ide, a rendetlenség ebből fakad még....

(#9533) asdf_ válasza balojazz (#9531) üzenetére


asdf_
veterán

de 1-2 tél után rájöttek, hogy ez nem buli, mert a szélső lakások ugyanannyit fizetnek, mint addig, csak most nem 17 fokban fáznak, csak 19-ben.

Ez mondjuk vicc, normálisabb helyen hőtechnikai számítás alapján súlyozva vannak ezek az értékek és a szélső lakásokra több jut.

(#9534) pjen válasza Sz.L. (#9526) üzenetére


pjen
félisten

A családot, esetleg a víz fogyasztást, mert nem biztos, hogy a bojler nagyságát korlátlanul lehet növelni. Pl 200L màr nem biztos, hogy elfér.

(#9535) dobolan válasza tzsolesz (#9532) üzenetére


dobolan
senior tag

Ez egy 90 fokos idom plusz 2x 1 méter füstcső a kéményig, ha jól értelmezem. 1 méter vízszintes füstcső nem nagy para, ha a kémény elég magas és műszakilag megfelelő.

(#9536) balojazz válasza amargo (#9528) üzenetére


balojazz
aktív tag

Lébjegyzet a történethez, hogy 2019 körül meg akarták szavazni az 50-50-et, de riadóztattam minden köztes lakástulajt, a közgyűlésen javaslatot tettem a napirendi pont törlésére, azt megszavaztuk, úgyhogy törölték a szavazást, maradt a 70-30. Rohadjanak meg, hogy költségbe vertek, de hogy még az ő fűtésüket is én fizessem, az már sok lett volna.... Az egész buli nemmegérős volt, soha vissza nem térülős.

[ Szerkesztve ]

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#9537) tzsolesz válasza dobolan (#9535) üzenetére


tzsolesz
nagyúr

plusz 1 irányváltás még.

(#9538) asdf_ válasza balojazz (#9536) üzenetére


asdf_
veterán

Nem tudom, mennyire megérős vagy mennyire nem, szerintem már az is elég lenne, ha mindenkiből kötelezően kivernék, hogy radiátorcsere thermoszeleppel. Egy felújítás alatt levő 9. emeleti lakás végigment egy egész telet úgy, hogy nem voltak fent a radiátorok. Simán 21-22 fok volt. Tehát csak a csövek fűtöttek, a konyhában egy vastag cső (ott az a radiátor), meg a fürdőben a kád alatti cső. Eddig a házzal 40 éve átadott, már szabályozhatatlan radiátorok voltak benne, simán 26 fokok voltak (9. emeleti lakás ugye, az alsó szinteken meg gondolom talán van 22). Már ha ezt a pazarlást meg tudják szüntetni, az is hatalmas nyeremény.

(#9539) F-ECT$ válasza balojazz (#9536) üzenetére


F-ECT$
titán

Téged fűtsenek körbe, de fizetni érte nem szeretnél. Nice ;)

Dive ever, work never.

(#9540) kiir válasza balojazz (#9531) üzenetére


kiir
tag

Ügyes történet. Öt forintért átbaszod a szomszédodat, majd amikor összedől a rendszer, elegánsan kiszállsz "rohadjatok meg!" felkiáltással. Laktam én is társasházban, vitatkoztunk költségeken, de soha nem az volt a szempont, hogy hogyan tudom átverni a szomszédomat. Egyébként elszámolásilag minden megoldható. Amit én ismerek távfűtéses panelt, ott az a rend, hogy a hűlő felülettel rendelkező szobák radiátora csökkentett szorzóval számít a költségszétosztásnál. A rendszer bevezetésekor volt egy külső felmérés, azóta így megy.

Ja és mindenki azon sír, hogy kimaradtak a panelprogramból, mert öt-hat éve már nincs ilyen. Egyébként többszörös áron adtad el a lakást, és abban benne volt a szigetelés is -- határozottan jobban mennek azok a házak, amik panelprogramosak.

(Mondhatnám, hogy ezért tart itt ez az ország, de túláltalánosítás lenne, ezért visszatartom magam és nem mondom.)

[ Szerkesztve ]

(#9541) Tapsi válasza balojazz (#9536) üzenetére


Tapsi
addikt

Igazi klasszikus balkáni mentalitással rendelkezel, barátom! :)

Egyébként ha a külső lakástulajoknak lenne esze, akkor simán perre mennének a társasház ellen, és talán nyernének is.

[ Szerkesztve ]

(#9542) dobolan válasza tzsolesz (#9537) üzenetére


dobolan
senior tag

Ha a kémény, amibe bekötöd megfelelő, akkor szerintem nem lesz gond ezzel. Ha 45 fokos könyököket használsz, akkor szögbe tudod a füstcsövet bekötni, bár ez nem szép, viszont műszakilag jobb.
Egyébként a kéménynek hol van a búvónyílása? Be lett falazva?

(#9543) Dorian válasza balojazz (#9536) üzenetére


Dorian
félisten

élősködő

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#9544) sharp4 válasza kiir (#9540) üzenetére


sharp4
őstag

Ezzel nem feltétlenül értek egyet. Egy belső lakás mindig drágább, mint egy szélső, ami nincs körbe fűtve. Ő ezt az árat az ingatlan vételekor kifizette, miért is kellene neki a rezsire többet fizetnie, mint amit használ?
Vannak olyan házak, amik déli tájolásúak, vannak, amik északi. Az értelmezésetek szerint fizessen többet az is, aki drágábban vette a jobb tulajdonságút?

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#9545) asdf_ válasza sharp4 (#9544) üzenetére


asdf_
veterán

Ezzel nem feltétlenül értek egyet. Egy belső lakás mindig drágább, mint egy szélső, ami nincs körbe fűtve. Ő ezt az árat az ingatlan vételekor kifizette, miért is kellene neki a rezsire többet fizetnie, mint amit használ?

Ezzel az a gond, hogy ez nem feltétlen igaz. Mert egy panelban nem egy lakó még az origi lakó, aki a ház megépítése után költözött be, vagy épp tőlük örökölte, csak generációváltás történt, azaz ez az anyagi előny/hátrány nem érvényesült. Anno meg azt a lakást kaptad, amit az állam kiosztott, tehát a vakszerencsén múlt. hogy első emeleti középső lakást kaptál alatta a lépcsőházzal, 5. emeleti körbefűtöttet, vagy épp 10. emeletit a sarkon (lásd még: kimentél a Merkur telepre, és ott tudtad meg, hogy az x év után megérkezett Trabantod fehér, kék, sárga, vagy bilizöld lesz, és nem válogathattál).
Egy újépítésűnél persze ez teljesen más történet.

(#9546) sharp4 válasza asdf_ (#9545) üzenetére


sharp4
őstag

És? Ez jutott, ennek is örültél. Miért fizessek más fogyasztásáért? Hol képződik az energiaigény? A szomszéd fizesse? Ne nevettess..

Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5

(#9547) tzsolesz válasza dobolan (#9542) üzenetére


tzsolesz
nagyúr

A másik oldalon van a tisztítónyílás ajtaja ha az volt kérdés. Régifajta.
Igen az egyiknek 45 fokban kell állnia, ami a sarokba megy. A másik lehet 90 fokos. De lehet veszek egy 90 fokosat, mert a jelenlegi állítható, majd meglátom.

[ Szerkesztve ]

(#9548) Sz.L. válasza pjen (#9534) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

:U

pl.: Ha egy 6 fős család ingatlant szeretne vásárolni és látják, hogy 80l bojler van felszerelve, akkor át kell tervezni a rendszert, mert a 80l meleg víz valószínűleg nem lesz elég. Ergo ez az ingatlan (ebből a szempontból) számukra így nem megfelelő. Tehát, vagy másik ingatlant választanak, vagy megfelelően áttervezik a jelenlegi rendszert. Akár ingatlan bővítéssel is.
Minden megoldható, csak akarni kell! Persze meg lehet válni 2-3 családtagtól is, ha ez a megoldás szimpatikusabb. (pl. válás, kollégium stb.) ;] :DDD

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#9549) Dorian válasza sharp4 (#9546) üzenetére


Dorian
félisten

Azért mert ez egy társasház, ahol a liftjavítást is ugyanúgy fizeti az elsőn meg a 9.-en lakó, meg a tetőszigetelést sem csak a legfelső szinten lakó.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#9550) Donki Hóte válasza atika88 (#9529) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nekünk egy ilyen van beépítve a szellőzőcső külső végére. Egy gravitációs elven működő lemez zárja el a levegő útját, ha nem megy az elszívó, nem áramlik be a hideg levegő.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.