Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1727) szaszlaci válasza Lauda (#1721) üzenetére


szaszlaci
addikt

Igen, arra a Spek-re gondoltam.
Azt jó, ha tudod, hogy a frekvencia tengely ábrázolása lineáris, de az emberi hallás logaritmikus, és a középtartományra a legérzékenyebb. Tehát valójában töredéknyi jelentősége van csak a 10 – 20 kHz közti tartománynak, a 0 – 10 kHz közti részhez viszonyítva.

Ha nagyon ráérsz tesztelgetni, akkor viszont vakteszttel érdemes, különben becsapod magad. (Tényleg.)

Frawly
"Ezért jó lenne az mp3-at hanyagolni, egy 27 (!!!) éves formátum!"

Nem tudok azonosulni ezzel a tendenciával. Csupán azért, mert régi, dobjuk el?
Másrészt a legújabb LAME 2017 októberi, tehát nincs három éves.

Jobb eredményt ad a 320 MP3, mint pl. a 254 kbps VBR OPUS! Vagy bármelyik kodek ilyen bitrátán. Akkor otthonra mégis miért ne az MP3-at választanám? Mert régi?
Az ilyen van aki halja a 320 tömörítési hibáit dolog nem releváns, mert egyrészt hifista mondja, másrészt ki tudja, hány éves kódekkel. Harmadrészt meg is érdemli a sorsát, ha az életben azokra a dolgokra koncentrál, ami miatt elégedetlenkedhet.

"vannak nála újabb, hatékonyabb, ingyenes, opensource kódekek, amiknek a támogatása már lassan fel is zárkózik az mp3 szintjére. Már csak az időtállóság miatt megéri váltani, ha egyszer ingyen van."

A hatékonyság az max 5 – 10 %, de az is kérdéses. Megérné, ha egy kis időt szánnál azokra a pixelhalmokra, amiket nemrég is közzétettem.

Alacsony bitrátán látom egyedül értelmét foglalkozni másfajta kódekekkel, ott viszont kötelező jeleggel. De ez zeneszolgáltatóknál lehet inkább szempont. Esetleg 64 – 128 OPUS-ban telefonra felrakni a teljes gyűjteményt.

A támogatottságra azt írod, még mindig nem zárkózott fel a többi. Tehát itt is az MP3 a legerősebb. Nálam egyébként a PC-ken kívül semmi nem játszik OPUS-t, de a többit is alig-alig. Olyannal viszont még nem találkoztam, hogy ami hangot játszik le, az ne vinné az MP3-at. 15 éves dolgok zokszó nélkül a legújabb kodekkel készítettet.
Ami az időtállóságot illeti, ahogy írod, van egy kis előnye az MP3-nak, és támogatottságban is szépen bizonyított. :)
Vajon milyen támogatása lesz az Apple-féle AAC-nek, vagy bárminek attól a cégtől 27 év múlva? :DDD

Akárhonnét nézem, semmi okát nem látom, hogy mellőzzem a 320 MP3-at. Annál több okot viszont, hogy maradjak ennél.

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.