Hirdetés

2024. február 26., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#201) Grg válasza Zicky (#199) üzenetére


Grg
tag

Ki tudja :) Egy másik helyen azt a választ kaptam még az eredeti kérdésemre, hogy "Lehetséges, ugyanis a WDS chipset és gyárfüggő.".
Szóval lehet, a 741-es régebbi chipje nem beszél az újabbal, csak fordítva :)

(#202) Grg válasza Grg (#201) üzenetére


Grg
tag

Persze igazából azt lenne jó tudni, csak még nem találtam megfelelő infót, hogy van-e előnye annak ha WDS-bridge-el "kötök" össze két routert, ellenben ha a router mellé egy repeatert teszek?

Mert nem félek a 741-re pl. dd-wrt-t tenni amivel repeater módot is tud, de ha nincs számottevő előny/hátrány akkor nem piszkálom :)

(#203) Zicky válasza Grg (#202) üzenetére


Zicky
tag

Csak annyi előnye van, hogyha már megvan a két router, nem kell venni egy újabb eszközt , ami ugyanazt tudja...
Bár lehet, hogy egy 6 ezer forintos TL-WA850RE használata esetén nem esik harmadára, negyedére a bejövő internet sebesség az alrouterre csatlakozó eszközökön :K :U :U

(#204) jézusom válasza Zicky (#200) üzenetére


jézusom
addikt

Egy szolgáltatós Huawei router-modem szórja a netet, erre csatlakozom TPlink routerrel (talán 740N?)

Ott van felül egy Wireless Network Name, középen meg egy ssid (to be bridged)

Ez a subnet mask kalkulátor biztos jó, de nem nagyon értem mit nyomkodok, kajakra csak hülyébbnek érzem magam tőle :D Az meg, hogy subnet maskkal növelem a hostok számát, hát maradjunk annyiban, hogy elhiszem :D

[ Szerkesztve ]

(#205) Zicky válasza jézusom (#204) üzenetére


Zicky
tag

Nos igen, a képen egy 740-es TP-Link wireless menüje látható, ott még "Wireiess Network Name"-nek nevezték az SSID-t , amit mellette zárójelben meg is jegyeznek (Also called SSID)
Tehát a TP_Link routered szór egy "petinet" nevű wifi hálózatot.

Az SSID(to be bridged) tartozik a WDS -hez, mivel az "Enable WDS" be van pipálva, de semmilyen -a működéshez elengedhetetlen beállítás- nincs elvégezve benne. :N :))

Az SSID(to be bridged) ablakban jelenik meg majd a főroutered, vagyis a Huawei által szórt wifi hálózat neve, HA majd a "Scan" gombot megnyomod és a megjelenő táblázatból kiválasztod a Huawei által szórt wifi hálózatot és ott is nyomsz egy "connect" gombot. Ha ez "petinet" akkor itt is az jelenik meg, ha "telenor wifi" akkor meg majd az. A megjelenő táblázatban lehet nagyon sok érzékelt wifi hálózat, ez attól függ mennyi ilyen eszköz van a környéketeken, bár a Huawei wifi hálózat nevét gondolom tudod, ha nem, segít a mac address, az egyedi.

Az "Authentication Type" pontban kiválasztod a "wpa -psk2" -t és a passwordnál megadod azt a jelszót amivel a Huawei-höz szoktál csatlakozni. Mindezt elvégezve a TP-Link kér egy rebootot és így áll készen a WDS kapcsolati rész beállítása. Persze a LAN részben még előtte be kell állítani az IP-címet aminek az első három számjegye ugyanaz mint a Huawei-é a negyedik pedig általában egyel nagyobb; és ki kell kapcsolni a dhcp-t és a default gateway-nak megadni a huawei IP-jét. Így már lennie kell wds kapcsolatnak a két router között AMENNYIBEN A HUAWEI KÉPES A KAPCSOLATRA.

Azt nem tudom -mert nem említetted-, hogy jelenleg a tp-linkhez csatlakozva akár wifin, akár kábellel van -e internet? Mert ha van, akkor össze van kötve a két router kábellel, másképp nem is lehet rajta mert a WDS kapcsolat jelenleg nincs beállítva. Ha van WDS kapcsolat a routerek között a Huawei wifi status menüjében meg kell jelennie valamilyen azonosított formában a tp-link jelenlétének. És itt jönnek még a nehézségek, ha ez is megvan, de mégsincs internet, akkor lehet nem tudnak beszélgetni egymással...

(#206) jézusom válasza Zicky (#205) üzenetére


jézusom
addikt

A tplinken nincs internet, ez a gondom.

Megcsináltam, hogy a tplinken is megadtam a huawei ssidjét, innentől kezdve csakis egy hálózatot láttam, és a tplinket, meg ami rajta van kábellel(kamerák) sehogyan nem láttam.

Elvileg működött a tplink, mert a kamerák adtak képet, de még kábellel sem értem el, párszor reseteltem, és úgy sem!

Látszólag full eltűnt a tplink.

Megpróbálom, hogy a huaweire teszek plusz routert, és/vagy viszek rendes bridge eszközt, véletlenül van nálam.

(#207) jézusom válasza jézusom (#206) üzenetére


jézusom
addikt

Lejárta szerk idő.

Amúgy ezt az ugyan olyan ssid-t nem nagyom értem minek kell erőltetni, sokkal jobb, ha tudom mire csatlakoztam, legalábbis az én esetemben. Egyáltalán nem is szükséges az alrouterre csatlakozni bárkinek, csak a kamerák miatt kellett, ahova nem akartam kábelezni.

De ez rohadt nagy szívás, hogy ki akarom deríteni vane net, aztán azt sem tudom melyik hálózaton vagyok :U

(#208) Grg válasza jézusom (#207) üzenetére


Grg
tag

Amúgy ezt az ugyan olyan ssid-t nem nagyom értem minek kell erőltetni...

Nem kell erőltetni, a te esetedben mint ahogy írtad nem is szükséges. De ha az alroutert is aktívan használná bárki, akkor egyszerűbb ha ugyanaz az ssid, meg minden, így nem kell semmit állítgatni a wifi-s eszközökön :)

Egyébként pl a wifi-analyzer nevű app-al azonos ssid-nél is tudod, hogy melyiken vagy, ez ugyanis kiirja a routerek mac address-ét is amelyikhez csatlakozol, de az app-ban át is nevezheted őket (csak az app-ban lesz más nevük).

A képen jól látszik, hogy fent kiirja hogy melyikhez csatlakozik, ha kinyitom akkor mindkét router adatait mutatja.

[ Szerkesztve ]

(#209) jézusom válasza Grg (#208) üzenetére


jézusom
addikt

Én mondjuk a fing appot használom, meg a csatorna keresésre talán pont az általad javasoltat. Valami gond volt már amikor egy hálózatot állítottam be. Ja igen talán az, hogy nem választhattam ki melyikhez csatlakozok, egyetlen hálózat lett hirtelen.

(#210) regenyid


regenyid
tag

Sziasztok,

Olyan kérdésem volna, hogy mivel járok jobban, ha 2 TP-link routert bridge-be kötöm WDS módban, vagy egy TP-link routerhez egy hatótáv növelőt kapcsolok?

Tulajdonképpen ugyan az a végeredmény mindkét esetben nem? Pontosan mi is a különbség a kettő között?
Melyik célszerűbb használni?
Vannak ezek a Tenda AP pontok [link] amik szimpatikusak, de most akkor melyiket jobb használni? Mik az előnyök illetve hátrányok a 2 technológia között?

www.rdelectronic.hu

(#211) Zicky válasza regenyid (#210) üzenetére


Zicky
tag

Használj hatótáv növelőt, azok kifejezetten erre készültek és nem futsz bele mindenféle kompatibilitási problémába és protokoll ütközésekbe....
A WDS bridge alkalmazása akkor érdemes, ha van már két kompatibilis routered,nem kell nagy átviteli sebesség, nem akarsz veni, vagy nincs pénzed az erre a célra kifogástalanul megfelelő eszközre. Amikor a cikket írtam egy range extender még irreális áron volt beszerezhető...

(#212) regenyid válasza Zicky (#211) üzenetére


regenyid
tag

Szia,
Köszönöm a választ.
Igen én is erre gondoltam. Több helyen használtam már extendert (5000 Ft TP-Link) és mindenhol szépen működik. :)

www.rdelectronic.hu

(#213) nemurea


nemurea
aktív tag

Sziasztok!

Köszönöm a leírást, ez, és az első pár komment alapján belőttem a kapcsolatot a Telekomos Speedport modemrouter és a TP 841 között. (Külön misét megérne egyébként a kezdők számára a beállítás során a 'két szék között' fázis, mikor igyekszel az alrouternek fix ip-t adni, de még a régi van meg neki és külön SSID-n éred el, csak telefonról, wifin csatlakozva :K De jó móka :C )

Szóval működik. Egy ideig. Végigolvastam az egész fórumot, de csak egyetlen-egy hasonló bejegyzés volt, ugyanúgy TP 841 a slave router: véletlenszerű idő, akár pár nap is eltelik, és utána sem a telefon, sem a laptop nem tud wifin csatlakozni, csak kb. homokórázik és DNS PROBE ERROR hibaüzeneteket dobál. Nemcsak az alrouter hatótávjában, hanem sehol, a Speedporttól 1 méterre sem.

Először azt hittem, a laptop wifije (vagy a Windows maga) romlott el, de rájöttem, hogy ki kell kapcsolni a TP841-et, és ezzel azonnal megoldódik a gond. Visszakapcsoltam, újra jó minden pár napig.

Mivel ezek szerint ez nem egy általános hiba, ha arra van ötletetek, hogy ilyen esetben mit nézzek meg, ami a gondot okozhatja, az nagyszerű lenne. Megoldható persze, hogy éjszakánként újraindíttatom a 841-et, de az olyan izé. Meg ha nap közben adja meg magát, akkor ugyanott vagyok. Ha az a megoldás, hogy külön SSID-t készítek, nem probléma. Ha kábelen kötöm össze, az is oké (a tévé/htpc miatt úgyis ott van egy switch). De ez lenne a legelegánsabb, ha maradna így WDS-ként.

Off1: Zicky, Te sem hitted volna, hogy a cikked után négy évvel még aktív lesz a fórum, gondolom :R
Off2: A Tp-link Extenderek gond nélküli használatához kell némi szerencse, ugyanis hajlamos mindenképp, megrögzötten a 192.168.0.x tartományból kérni IP-címet, és a Telekom az 1.x-et használja. Illetve két különböző típusú TP-link Ext-t sem tudtam a webes felületén beállítani, holott evidens - csak a WPS gombbal.

Bocs a hosszú posztért.

(#214) Zicky válasza nemurea (#213) üzenetére


Zicky
tag

Szia nemurea!

Örömömre szolgál, hogy ismét tudtam segíteni egy kicsit... :R :R

A kapcsolat eldobálását, vagy megszakadását én is tapasztaltam.
Nekem úgy tünt, akkor jelentkezik ez a dolog, ha sokáig nincs adatfolyam a két router között és a főrouter -ami nem TP tipusú- valamiért úgy dönt hogy bontja a kapcsolatot , bár erre vonatkozó beállítás vagy opció nincs is benne (pl. UPC Connect Box) és ezt kábelen is eljátsza néha... :F
Ilyenkor belépek egy másik eszközről a főrouterbe, és ott mindjárt látszik, hogy nem is látja, vagy ha látja akkor meg csak pislogsz, hogy "mot akkor mivan??" :))
A másik, amikor a kapcsolat erőssége lecsökken és ezért megszakad. Ilyenkor úgy tűnik, mintha nem ugyanazt a kapcsolódási protokollt futtatná, mint amikor bekapcsolod; valami fontos lépés kimaradhat, :F bár ez nagyon amatőrnek hangzik, ha a firmware program megírásához szükséges programozói tudásszint szempontjából vizsgáljuk a dolgot. :U
Egyszer valahol találtam egy chipset összehasonlító leírást, amiben konkrétan le volt írva , hgy melyik típus melyikkel képtelen, vagy tud gond nélkül kommunikálni még saját családon belül is.

[ Szerkesztve ]

(#215) nemurea válasza Zicky (#214) üzenetére


nemurea
aktív tag

OK, köszönöm a tippeket, körülnézek a fő routerben, ha ismét szakadás lesz! :R

(#216) tikhunter


tikhunter
tag

A cikk segítségével sikerült beállítani egy használaton kívüli TP-LINK routert, hogy bridgelje a főrouter wifi-jét.
Mivelhogy régi építésű terméskőházról beszélünk így a sima router két falat már nem vitt át megfelelően.
Így most a folyosóra kitelepített áthidalással tök vállalható net lett ott ahol eddig esély se volt használható jelet fogni.
Köszönjük a leírást és ,hogy a google is előre sorolta a találati listában. :R :R

A lényeg ,hogy tapadjon a bélyeg!

(#217) Tróger Frank


Tróger Frank
csendes tag

sziasztok!

UPC router mögé kötnék repeater módban egy Netgear WNR2000 routert.
a konfigolás megtörténik, de a UPC routerben nincs WDS mód, amivel feltudnám venni ezt.
bárkinek , bármi tapasztalata UPC (EMTA 3.0 1GB NO FixIP WIFI) router mögé kötött repeater témában?

TF - több liter Jack Daniels whiskey, borok

(#218) Zicky válasza Tróger Frank (#217) üzenetére


Zicky
tag

Szia!

A WDS-hez nem kell hogy a fő-routeredben legyen ilyen mód . Ezt az al-routerben kell bekapcsolni. Azt javasolom, hogy a Netgear router firmware-ét cseráld le egy frissítéssel dd-wrt rendszerre. Azzal garantált a WDS kapcsolat a UPC Connect Box és a távoli router között. Amióta én a TL-WR741ND routeremet átfrissítettem dd-wrt rendszerre, azóta tökéletesen működik a WDS a UPC box és a router között. Az eredti firmware-rel semmilyen kapcsolat sem jött létre. Innen le tudod tölteni a dd-wrt firmware-t: https://dd-wrt.com/support/router-database/?model=WNR2000_v2
Csak nézd meg, hogy 2-es vagy -3-as verziójú a készüléked. A link a 2-esé
A dd-wrt felület beállítása hasonló az eredetihez, csak bonyolultabbnak tűnik a több lehetőség miatt és optimálisabban kezeli a router prociját.

(#219) Tróger Frank válasza Zicky (#218) üzenetére


Tróger Frank
csendes tag

szuper köszönöm! :R holnap ránézek erre a témára, s ha kérdésem lenne, akkor privát kérdezek.
üdv, Frank

TF - több liter Jack Daniels whiskey, borok

(#220) Vegha


Vegha
senior tag

Tudom, hogy offtopic de hátha itt többen olvassátok.

TL-WR741ND routernek a WAN portja megfikkant. Van a gyári firmware-ben olyan opció hogy ezt fel lehessen cserélni valamelyik LAN porttal ? Vagy esetleg tudtok olyan firmwaret ajánlani amiben benne van ez az opció ? Megdöglött a régi Asus routerem és csak egy ilyen félig működő TP-Linkem van egyelőre, ezt szeretném a helyére tenni.

(#221) Grg válasza Vegha (#220) üzenetére


Grg
tag

A gyári nem tud ilyen extrákat :( Más fw-nél sem rémlik, csak hogy a WAN-ból LAN-t csinál, de fordítva nem tudom lehet-e egyáltalán

[ Szerkesztve ]

(#222) Zicky válasza Vegha (#220) üzenetére


Zicky
tag

Mindenképpen kell a WAN port? Ha csak routerként akarod használni és egy másik hálózati eszközről jön az Inrernet, nem feltétlen szükséges azt a wan-ba dugni.
Mindkét portban továbbítja a netet, viszont ha ezzel akarsz bejelentkezni -pl. telefonos szolgáltatónál- tényleg kell a wan port.

(#223) Vegha válasza Zicky (#222) üzenetére


Vegha
senior tag

Mikrohullámú netem van, valami picike speckó dobozba szuszakolta a helyi szolgáltató a vevő egységet (kb mint egy kisebb tápegység), amiből az UTP kábel jön ki. Azt hiszem PPP vagy mifene kapcsolatot kell létesíteni a routeren.
Igazából ez egy levetett router volt otthon tartalékban, csak a fő routerem megmakkant és kerestem valami beugróst helyette. De már nincs kedvem pepecselni vele, inkább szerzek egy másikat a helyére.
köszi

(#224) Juhi113


Juhi113
csendes tag

Sziasztok

Kicsit elakadtam és elbizonytalanodtam egy wifi erősítő kapcsán.

Adott egy TP-LINK TL-MR6400 router, Telenor net kártya van benne tökéletesen működik viszont a házunk egyes részein gyenge a wifi jele. Testvéremék nemrégiben vettek egy Xiaomi Pro 300m WIFI erősítőt ami náluk a Telekomos routerrel tökéletesen működik ezen felbuzdulva kölcsönkértem tőlük mindent megcsináltam a Xiaomi leírása szerint de mégsem akar kapcsolódni az én routeremre. Ekkor kezdtem kicsit utána járni a dolgoknak és találtam rá erre a WDS Bridging beállításra megcsináltam mindent a leírtak szerint de továbra sem jön össze a kapcsolat. A TP LINK látja a WDS beállításoknál Xiaomit de a Xiaomi mégsem tud csatlakozni. Amiben pedig elbizonytalanodtam hogy kell e wifi erősítő esetében WDS beálítás vagy valami más miatt nem tud csatlakozni vagy valami mást kell esetleg beállítani ?

(#225) Zicky válasza Juhi113 (#224) üzenetére


Zicky
tag

Szia!
Ami tuti biztos, az, hogy a repeaterekhez nem kell wds kapcsolat. Az, a benne éppen aktuálisan beállított hálózatot lövi tovább. A hálózatot szolgáltató eszközben ehhez semmit nem kell beállítani. A repeater-nek éppen ez a lényege. A xiaomi beállításai nem megfelelőek szerintem a Te routeredhez. De, gondolom átállítottad, miután áthoztad a tesódtól.... :F

(#226) Juhi113 válasza Zicky (#225) üzenetére


Juhi113
csendes tag

Szia
Nem tudom mi lehet a baja és miért nem kommunikálnak egymással. A xiaomin van reset gomb a resetelést megcsináltam mikor nálam először bedugtam. Mindent úgy csinálok ahogy a xiaomi leírásába van de valamiért nem akarja szórni a netet. Az az érdekes hogy a TP link is látja a többi eszköz is látja a xiaomit rá is tudok csatlakozni de valamiért a netet nem továbbítja. Rejtély.

(#227) Juhi113 válasza Juhi113 (#226) üzenetére


Juhi113
csendes tag

Amit még elfelejtettem hogy sajna az a rossz hogy oda el se jutok hogy a xiaomin bármit beállítsak. Néztem youtube videókat róla és ahogy a fenti képen látszik hogy megszakad a kapcsolat még utána jönne az hogy bármit állíthassak a xiaomin.

(#228) Zicky válasza Juhi113 (#227) üzenetére


Zicky
tag

Néztem én is pár beállító videót, egy Mi Home nevű programból választják ki, több grafikusan megjelenített xiaomi lakás automatizálási eszköz közül, minden esetben Xiaomi telefont használnak.

(#229) Juhi113 válasza Zicky (#228) üzenetére


Juhi113
csendes tag

Ezen is túl vagyok van 3 xiaomi telo a családba mindhárom különböző típus és különböző oprendszer de mindháromnál ugyanaddig jutok el.

(#230) Boxi88 válasza 04ahgy (#5) üzenetére


Boxi88
őstag

Üdv mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy mit és hogyan kell beállítani vagy változtatni a leírásban szereplő beállításokon ha a kettő routert utp kábellel kötöm össze? Vagy mindent úgy kell beállítani ahogy 04ahgy fórumtárs leírta?

Előre is köszi a választ!

(#231) Zicky válasza Boxi88 (#230) üzenetére


Zicky
tag

Kábeles összekötésnél csak az IP címeket kell egy tartományon belülire állítani. és a jelszavakat meg a SSID nevet. A WDS wifis összekötése a routereknek, az arra vonatkozó beállításokat kábeles összekötésnél nem kell alkalmazni.

(#232) Boxi88 válasza Zicky (#231) üzenetére


Boxi88
őstag

Megpróbáltam, viszont nem működött folyamatosan... ebben az esetben LAN->LAN vagy LAN->WAN összekötés szükséges? :B

[ Szerkesztve ]

(#233) Zicky válasza Boxi88 (#232) üzenetére


Zicky
tag

Mindkét összekötéssel működik, az általánosabb használt a lan-lan. A másik megoldással az alhálózatról a wan port előtti részt lehet láthatatlanná tenni, például.... Kábeles összekötésnél én csatlakozónál lévő kontakthibát tudok csak elképzelni, ha egy darabig működik... :F :F

(#234) Kronos3000 válasza Boxi88 (#230) üzenetére


Kronos3000
senior tag

[link]---Ez a videó tökéletes, lépésről lépésre, így garantált a működés.

[ Szerkesztve ]

Wasabi...

(#235) depataki


depataki
újonc

Sziasztok,

most akadtam rá a leírásra, köszi Zicky, azt hiszem egy-két aprósággal sikerült kiegészítened a tudásomat. De egyben fel is vázolnék egy szituációt, amit még nem tudtam teljesen megoldani.

Adott egy nyaraló, ahol héba-hóba van 4G, de valami azért van. Van ehhez egy Alcatel MW40 mobilnetes modem/router, alapból 192.168.1.1 ip címmel. Ez próbálja venni a jelet és szétszórni Wifin.

Melléraktam egy TP-LINK Archer C7 V2.0-át, hogy majd milyen jó lesz, hogy az USB-vel összekötve a gyári 3G/4G támogatásával ez felhasználja az Alcatel routert. Na ezen még dolgozhatnak mert gyakorlatilag az első fél órában működik aztán elérhetetlenné válik az Alcatel router a TP-LINK részéről. Pedig be van kapcsolva, működik, teszi a dolgát.

A TP-LINK-re LAN kábelen keresztül fix ip-vel csatlakozik egy 4 kamerás NVR rendszer. A tervet gyorsan ki lehet találni: legyen internet a nyaralóban és tudjon riasztani az NVR ha valaki érdeklődik, hogy mi lehet a zárt ajtók mögött, amikor nem vagyunk ott.

NNNa. Mivel a 3G/4G támogatás befulladt, a kérdéseim a következők. Tételezzük fel, hogy beállítom a fix ip-t a TP-LINKen, mondjuk 192.168.1.2-re, beállítom a gatewayt, és a WDS-t de mondjuk más SSID-ra.
A TP-LINK ilyenkor a kapott WIFI jelet (amit az Alcatel nyújt) leosztja a LAN portokra is? Azt olvastam valahol, hogy csak a WIFI-jelet erősíti, de a LAN portok számára továbbra is el van zárva a külvilág.
Kíváncsi vagyok, hogy fog-e működni a WDS. Már be lett állítva , de most más a tartomány (TP-LINK 192.168.0.1) és a DHCP is be van kapcsolva, szóval még nem jó a beállításom. De inkább tényleg az a kérdés, hogy a kapott netet, leosztja-e a LAN-ra.
Gyári FW van a TP-LINK-en, ha érdemes openwrt-re vagy dd-wrt-re váltanom, akkor írjátok meg kérlek, mert úgy kell készülnöm. Csütörtökön megyek újra a nyaralóba.

Köszi!

(#236) Zicky válasza depataki (#235) üzenetére


Zicky
tag

Szia!
Én még - mondjuk- nem találkoztam olyan routerrel ami a LAN felé ne továbbította volna a wifi-s egységen keresztül detektált hálózatot. Egy sima WDS kapcsolat esetén is használhatóak az alrouteren a kábeles portok, és vezeték nélkül is tudunk az alrouterhez csatlakozni. A tplink át upgrade-elése dd-wrt-re nagyon sokat segít, sokkal jobban kezeli a wds-t. Nekem például a 741ND csak upgrade után tudott tartósan és stabilan csatlakozni a UPC Connect Box-hoz. Eredeti firmware-rel nem is tudtam létrehozni működő kapcsolatot. A TP-Link-kel -a wds-t létrehozó kapcsolaton túl- sugározhatsz más SSID-t is a hozzácsatolt jelszóval, azon is lennie kell internetnek.

(#237) depataki válasza Zicky (#236) üzenetére


depataki
újonc

Szia,

a húsvét eredménye: Van DD-WRT a routeren és ezzel sikerült client bridge módba állítva összekötni a mobilnetes routerrel. Látszik minden és mindenki, az NVR is köszöni jól van szépen rögzít és nézhető. Belső hálón.... Merthogy a térerő problémát nem sikerült orvosolni sem gyári, sem házibarkács antennákkal. Továbbra is 3G+ vagy 4G van egy "ricni" térerővel. Hangyányit se sikerült rajta orvosolnom. De ez már nem ide tartozik.
Azért szétnézek a logout fórumon hátha van rá tipp.
Köszönöm a segítséget, jó, hogy váltottam a dd-wrt-re, gyorsan ment ;)

Üdv:D

(#238) zetecR


zetecR
addikt

Sziasztok,

szeretném kiterjeszteni az emeleti szintre is a WiFi hálózatot.

A fő routerem egy Asus RT-AC87U, az emeleti egy TP-Link WR-1043ND V1.
A két router kábelen csatlakozik egymáshoz; az Asus 192.168.1.1, a TP-Link 192.168.1.2.
Az Asus 192.168.1.3-199-ig oszt ki IP címeket, a TP-Link 200-tól.
Mindent szépen beállítok, minden flottul megy addig, amíg a TP-Linken a WiFit nem állítom ugyanarra a csatornára, mint az Asus-é, mert akkor vezetéken keresztül is olyan mértékben lassul be a TP-Link, hogy 10-20mp, mire az admin felületen egy-egy menüpontba be tudok lépni...

Mit nem csinálok jól?

(#239) Zicky válasza zetecR (#238) üzenetére


Zicky
tag

Szia!
Mivel kábelen keresztül van összekötve a két router és nem WDS-t használsz nem kell a wifi csatornát egyformára állítani, maradhat auto-n. Mindkét routerben a wifi-s hálózat eléréséhez használj egyforma ssid-t és jelszavat, a tp-link dhcp-jét kapcsold ki, elég ha a főrouter oszt címet. Bár, ha átjáróként megvan adva a címe az alrouterben akkor nem is oszt címet.

(#240) zetecR válasza Zicky (#239) üzenetére


zetecR
addikt

Köszi, így már értem; és értem, hogy miért működött külön csatornán. :R

(#241) Chili99


Chili99
friss újonc

Üdv!

Olyan problémám lenne, hogy nem tudom átállítani az IP címét az ALrouternek. Mivel ki van emelve, hogy az első 3 számnak ugyanannak kell lennie, vagyis gondolom a 192.168.0/1 az első 3 szám és ennek kellene egyeznie?
A FŐrouterem IP-je (Technicolor TC7200) 192.168.0.1, az ALrouteré (TP-Link TL-WR841N ) pedig 192.168.1.1. A FŐrouterét egyáltalán nem lehet átállítani, az ALrouternél pedig, ha 192.168.0.2-t írok be, akkor hibát ír ki, hogy megegyezik a WAN IP-jével.

Szóval első alkalommal az ALrouteren kikapcsoltam a DHCP-t, de mostanában elkezdte, hogy a FŐroutertől messzebbi szobában (ez az amiért kellene ez a WDS Bridge nekem, az ALrouter ki lett rakva egy közelebbi helyiségbe, az udvaron jó lett a wifi, a messzebbi szobában meg ugyanúgy elég gyászos, van, hogy egyáltalán nincs net) eldobálja a mobil a wifit, sőt egyáltalán nem is akar csatlakozni sokszor rá, nem tud IP-t találni talán? Most megpróbáltam megint átállítani, és végül bekapcsolva hagytam a DHCP-t az ALrouteren, de most meg a laptop is eldobálja és hol erős, hol gyenge, vagy nincs is net.
Mondjuk már azt se tudom, hogy ez vacak net a szolgáltató hibája vagy a modem (a Technicolor) ilyen gagyi vagy rossz helyen van a modem és nem tudja jól adni a jelet? :F

Nem nagyon látom át ezt az egészet, szóval lehet nem kéne ebbe belenyúlkálnom. :U

(#242) Gyurka6 válasza Chili99 (#241) üzenetére


Gyurka6
őstag

Hali!
susre-headles páros/valsmelyike írta le jól a lehetséges beállításokat, azt hiszem tp link topikba, 2-4 éve kb. (Szolgáltatói hiba szinte kizárt)

Gyurka

(#243) tsrt


tsrt
csendes tag

Sziasztok!
Van egy Asus RT AC65P (fő) és egy TP-Link N750 (al) routerem. MIndent a leírtak szerint állítottam be. A fő ruteren (Asus) látom csatlakozva a TP-Link (al) routert. Bármely eszközön rákeresve tudok csatlakozni a TP-Linkhez de sajnos nincs internet elérés. Próbáltam már több módosítást is, kezdtem előlről, de mindig ide jutok. Milyen tippetek lenne még esetleg.
köszi
FT

(#244) Zicky válasza Chili99 (#241) üzenetére


Zicky
tag

Szia!
Neked is azt tudom javasolni amit az előző kérdezőnek , hogy a TP-Linkre tegyél dd-wrt firmware-t. Sokkal-sokkal jobban és stabilabban kezeli a hardvert mint a sajátja. A megfelelő jelerősség eléréséhez szükséges router hely meghatározásához javasolok valamilyen androidos wifi db mérőt használni. Ha nem szeretnéd a firmware-t lecserélni próbáld meg az alrouter ip-jét 192.168.0.11-re állítani, nem kőbe vésett az eggyel nagyobb érték. Én az UPC Connect Box és egy TL_WR741ND között csak dd-wrt vel tudtam stabilan működő wds-t kreálni; az eredeti firmware valahogy finnyás a más típusú routerekkel való stabil együttműködésre.

(#245) Zicky válasza tsrt (#243) üzenetére


Zicky
tag

Szia!

Az N750 az egy TL WDR4300-as? Ha jól tudom ezekben már van repeater funkció is, vagy az ASUS -ban van kikapcsolva az internet megosztásának lehetősége :F :F :F

(#246) Gyurka6 válasza Zicky (#245) üzenetére


Gyurka6
őstag

Hali!
Van a 4300-nak külön topikja [itt] mellette még az openwrt és 1043-nak is, jóval több infóval...
meg persze az asus routerek néhány példányának is.

Gyurka

(#247) tsrt


tsrt
csendes tag

Szia! Igen TL-WDR4300.

(#248) Zicky válasza tsrt (#247) üzenetére


Zicky
tag

Megnéztem a 4300-as beállítási lehetőségeit az előző hsz. segítségével :R :R - jópofa és hasznos ez az emulátoros oldal a tp-linknél- nincs benne repeater funkció, valamivel kevertem, de semmivel nem komolyabb mint egy korábbi típus Amit javasolni tudok a látottak alapján, hogy csak a 2,4GHz-es sávot használd próbaképp. Ha így sincs internet , akkor vagy az ASUS-ban van valami korlátozás, nem jó a wds beállítás, vagy nem képes a két készülék egymással megfelelően kommunikálni.Akkor a dd-wrt firmware-t javasolom használni az eredeti helyett, jobb, stabilabb.

WDS beállítás: A wds beklikkelése után a főrouter eléréséhez szükséges ssid és jelszó megadása,ami lényegében tök ugyanaz, amivel a főrouterre egyszerű wifi eszközzel csatlakozunk. Chanel-t azonos számúra állítani autóról. Bekeresni a főroutert survey vagy scan gombnál és a megjelenő táblázatban connect gomb Mindezek előtt : A Lan beállításnál gateway-nek megadni a főrouter IP-jét, az alrouter ip-jének a negyedik száma legyen eggyel nagyobb, vagy más is lehet, dhcp kikapcs, Az alrouter wifi hálózatának: ssid és jelszó ugyanaz mint a főrouter, ha más van adva akkor is működikde akkor nem a főrouter hálozatát nyújtottuk, hanem építettünk rá egy másikat aminek az internet elérését a főrouter biztosítja.

[ Szerkesztve ]

(#249) tsrt


tsrt
csendes tag

Köszönöm!

(#250) Pazolini


Pazolini
senior tag

Sziasztok! Üdv mindenkinek!
Az normális jelenség, hogy a WDS hídként működő alrouter (WR841) látszik a főrouter (WR1043) DHCP klienslistájában, ráadásul egy olyan MAC címmel, ami eltér a kezelőfelületen látható MAC címétől???
:F

(#251) Zicky válasza Pazolini (#250) üzenetére


Zicky
tag

Szia!
Ha zavartalanul és az elvárásoknak megfelelően működik a kapcsolat , akkor szerintem nem érdemes bolygatni... :B De az is lehet, hogy a csodálatos TP-Link firmware valamely - az alrouterre csatlakozó- eszköz mac címét kavarta be oda, és az eszköznévhez pedig a router azonosítóját :F :F

(#252) Pazolini válasza Zicky (#251) üzenetére


Pazolini
senior tag

Sajnos nem ez a helyzet.
Próbából bekapcsoltam a DHCP-t az alrouteren, csekkoltam a listát, s azon nem szerepelt a inkriminált MAC-cím és a (z egyébként állandóan ugyanarra kiosztott) IP-cím.
Ezt a rejtélyes eszközt a Who-Is-On-My-Wifi windowsos applikáció is mutatja, ott letiltottam az eszközt. Majd meglátjuk...
Egyébként a főrouteren látható minden csatlakozó kliens eszközt azonosítottam. Ez a magáról nevet elárulni nem akaró "unknown" eszköz, ha kikapcsolom a WDS routert, eltűnik, ha bekapcsolom, idővel megjelenik. Tehát gyanús, hogy ez maga az alrouter lesz. De a fura az, hogy a MAC címe nem azonos az alrouter felületén látható MAC címmel. Ez a rejtély. S egyáltalán az, hogy ennek a WDS eszköznek fent kell-e alapból lennie a DHCP-t kiosztó főrouter klienslistáján. :o :)) :W

(#253) kiborg


kiborg
aktív tag

Sziasztok!

Némi probléma merült fel WDS beállítása és használata során.

Van két wifis routerem: 1-es Tplink 1043, Digi nettel, 2-es: TPlink WR-841ND.
A témaindító írás szerint elvégzem a beállításokat, de a 2-es router nem csatlakozik, nincs rajta net.
A 1043-ason OpenWRT van, a 841-sen pedig gyári sw.
Mit ronthattam el?

Ésszel él az ember - mondá a kannibál!

(#254) Zicky válasza kiborg (#253) üzenetére


Zicky
tag

Szia!
Amennyiben a 841-en a wds menüben a survey gomb után kiválasztod a 1043-as által szórt wifi hálózatot, és az ssid-k és a jelszavak is mindenhol egyformák akkor esetleg az Open wrt beállításai lehetnek még kérdésesek. Én azt javasolom, hogy 841-esen is cseréld le a gyári firmware-t. Én a DDWRT-t használtam amikor még használatban volt a wds-s redszerem és elég sok beállítást kipróbáltam amikorra sikerült a UPC connect box-szal stabil kapcsolatot építeni....:B :))

(#255) kiborg válasza Zicky (#254) üzenetére


kiborg
aktív tag

Szia!

A 841-es search gomb után látja a 1043-as hálózatát, jelszót beállítom, 841-re a laptop jelenleg vezetéken csatlakozik, de akkor sincs net, ha wifin csatlakozok rá.
Teszt és beállítás erejéig más a 2 router ssid-je(bár ez elméletileg nem okozhatna gondot), hogy lássam, hogy melyik routerhez is csatlakozok hozzá.
Az OpenWRT-s routerben elméletileg csak a csatornát kell fix-re állítani(11-es) és kész(ha jól értelmezem a leírást), de azt meg megtettem.

Ésszel él az ember - mondá a kannibál!

(#256) Zicky válasza kiborg (#255) üzenetére


Zicky
tag

A csatornát mindkét routeren fixre kell állítani... Egyébként a 841-en keresztül elérhető a 1043-as menüje? Ha igen, akkor van wds kapcsolat és a 1043-ban a WAN elérésnél lehet valami esetleg.... :F :F Ha nem érhető el a főrouter menüje az alrouteren keresztül ,akkor nem jött létre a wds híd.. Az Open WRT nem ismerem, de a DDWRT-ben a wireless modokat váltogattam és valamelyiknél jó lett, talán "repeater bridge" , de már nem emlékszem és már a router sincs meg.

(#257) kiborg válasza Zicky (#256) üzenetére


kiborg
aktív tag

Sajnos nem érhető el a 841-en keresztül a 1043-as menüje :(
A 841-es a WDS-re státuszként azt írja, hogy Run. Ennyi, kicsit kevés,de ez van.

Ésszel él az ember - mondá a kannibál!

(#258) kiborg válasza kiborg (#257) üzenetére


kiborg
aktív tag

Szerintem nincs kapcsolat,mert a rádugott 841-re dugott gép/csatlakoztatott eszköz nem kap IP-t a 1043-tól, így egy kikapcs-bekapcs után már el sem érem a 841-sem,mert nem fut a DHCP-je és nem áll fel a hálózat.

Ésszel él az ember - mondá a kannibál!

(#259) Zicky válasza kiborg (#258) üzenetére


Zicky
tag

Szerintem az Open wrt és a TP-Link firmware "nem érti meg egymást" .... A 841-re köss fix ip-re beállított eszközt a főrouter 192.168.0.1 az alrouter 192.168.0.2 az eszköz meg legyen 192.168.0.13 ha így sem éred el akkor nincs kapcsolat a két router között protokoll szinten. Upgradeld a 841-et is openre vagy ddwrt-re.

(#260) kiborg


kiborg
aktív tag

Megoldódott a dolog.
Mint kiderült az OpenWRT Wifijének van AP és AP+WDS módja is. Persze, hogy a rossz módban próbálkoztam. Átállítva és a leírás szerint tökéletesen működik együtt a gyári firmware és az Open-WRT.

Ésszel él az ember - mondá a kannibál!

(#261) Flash91 válasza Zicky (#259) üzenetére


Flash91
friss újonc

Sziasztok!
Egy olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy:
Adott egy upc média home wifi, meg egy Tp-link wdr4300-as wifi hozzá tartozó ddwrt. A megfelelő beállításokat megtettem(valószínűleg nem...) . A fő router maradt a 0.1 végű, az al pedig a 0.11 végű ip-re(0.2 is volt már) . A DHCP al routeren kikapcsolva(próbáltam ezt az opciót mindenhogy). A lényeg, hogy wifin szeretném a kapcsolatot létrehozni úgy köztük, hogy a Tplinkre kábelen csatlakoztatott média box folyamatosan jó legyen, a jelenség az, hogy különböző időközönként megszakad a kapcsolat, időtúllépés, majd aztán azt írja hogy média box csatlakoztatva. A műsortár is van hogy folyamatosan kiírja a műsorokat, majd aztán "nincs információ" :W . Esetleg milyen további beállítás lehetséges? Köszönöm előre a válaszokat.

(#262) Zicky válasza Flash91 (#261) üzenetére


Zicky
tag

Szia!
Gondolom a kapcsolat a kábelmodem és a router között szakad meg. A ddwrt-ben a wireless menüben a wireless mode beállításból próbálj ki más -más tipusút, mivel nem azonosak a protokoll algoritmusok, lesz amelyiknél kapcsolat sem jön létre , de hátha segít, hasonló gondom nekem is volt és wireless mode váltás segített.... más ötletem most nincs.

(#263) MrPetya19


MrPetya19
addikt

Sziasztok!
Felszabadult itthon egy Archer C9 (V1) amit bekonfiguráltam bridge mode-ba 5ghz-en.
Tök jól működik kábelen, de a wifijére csatlakozva nincs net és a router webes felületét se érem el.
Van valakinek ötlete, hogy ezt mi okozhatja?

,,Az Epöl térképei Kelet-Európában sivatagot mutatnak." Bog

(#264) gyulank


gyulank
addikt

WAN porttal lehet? Azt hiszem csak azon működik a POE.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#265) nemurea


nemurea
aktív tag

Sziasztok! Végigolvastam a fórumot (gyakorlatilag ez a Definitive Guide a Routerek összekötésére :K ), és több hasonló szitu volt, de nem találtam megoldást.

Előzmény: pont most három éve kötöttem össze (ezen fórum segítségével) a Speedportot és a 841-et Wireless módban. Kb. stabilan működött, ha nem ugyanazt az SSID-t sugározták.

Mivel van a környéken kábel, ezért most a józan észre hallgatva, és magasabb sebességet, jobb stabilitást remélve összekötöttem a Speedportot és a 841-et kábellel.

Nos hát nem teljesen. FŐ router a Speedport, AL a 841, DHCP kikapcsolva. Speedport: 192.168.1.254, 841: 192.168.1.3 fix IP. Első körben nincs bekapcsolva a wifi bridge mód, hiszen ez nem az, csak szeretném, ha az AL router sugározna saját WIFI jelet, befogadja az eszközöket, továbbítsa a forgalmat a FŐ routerre.

- Ha kábelen csatlakoztatom a laptopot az AL routerre, rendben van, kap IP-t, van net.
- Ha Wifin csatlakoznék az AL router által önállóan szórt jelre, akkor korlátozott módba kerül, még az AL routert sem érem el, ilyen jellegű IP-t kap a laptop:

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::574:a8fd:f4ennnnnnnnn
Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.165.11
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . :

Talán az lehet a gond, hogy az AL router ragaszkodik a 192.168.0.1 IP címéhez? Státus oldal:

LAN
MAC Address:
E8-94-F6-nnnnnnnn
IP Address:
192.168.0.1
Subnet Mask:
255.255.255.0

WAN
MAC Address: E8-94-F6-nnnnnnnnnn
IP Address: 192.168.1.3 Static IP
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.254
DNS Server: 192.168.1.254 , 0.0.0.0

De nem tudom megváltoztatni, mert nem engedi a LAN-t IP-t ugyanabba a 192.168.1.x tartományba tenni, mint a FŐ router, azt írja, nem lehet ugyanaz a subnet mask.

Tuti csont egyszerű megoldásról van szó, csak azt nem értem, hogy miért működik jól, ha kábelen csatlakoztatom a laptopot a routerhez, és miért nem, ha wifin? Szintén firmware hiányosság?

Köszönöm, ha van bárkinek van tippje, merre induljak.

(#266) stev65 válasza nemurea (#265) üzenetére


stev65
tag

Szia, próbáld meg úgy, hogy a fő routeren van csak bekapcsolva a DHCP, de a kiosztható címek úgy kezdődjenek hogy az utolsó számhoz hozzáadsz pl 10-et. Az al router ip címét állítsd ez előttire, vagyis essen kívül a kiosztható címek tartományán, de persze ne az legyen ami a fő routeré.

Ne ess pánikba!

(#267) nemurea válasza stev65 (#266) üzenetére


nemurea
aktív tag

Szia! Köszönöm a tippet, bocs, csak most láttam. Még jól jöhet, de egyelőre vettem egy TP Link Archert új al-routerként, az modernebb, nagyobb wifi-lefedettséget produkál és az Access Point képességei is fejlettebbek, mint a régi 841-esemé. Ezzel - lekopogom - nagyon stabil ugyanaz a setup, mint amit fentebb vázoltam. A régi 841-est meg majd tavasszal kiviszem a garázsba, hogy ott is legyen net (öntözésvezérlő számára előkészítve).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.