Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zicky
csendes tag
Egy fontos kérdés, hogy jobban képbe legyek: Milyen tipusú routereket szeretnél összekötni?
Ez azért fontos, mert nem valószínű hogy tudnak egymással kommunikálni, aminek az oka a tapasztalataimból leszűrve valamilyen kezdeti DHCP protokoll hiányából fakad, ami wifin keresztül WDS kapcsolattal nem működik a két router között, de kábeles kapcsolatnál igen...

A Wireless Network Name és az SSID az én megértésemben ugyanazt jelenti.
Vagyis van a főroutered legyen R1, ami szór egy Pl.: "Főnök NET" nevű wifi hálózatot.
Erre az R1-re tudsz kikapcsot DHCP esetén fix IP-kkel csatlakozni, ha ez a szándékod;
(én jobban szeretem az automatikus IP- lekérést, mint minden készülékben külön állítgatni, de végülis azt is csak egyszer kell megcsinálni, bár ha a barátodnak éppen adni akarsz netet, akkor a telefonjában mindent külön be kell állítani, macerás...)
Az R2 alrouterre az ehhez szükséges WDS funkció bekapcsolásával tudsz csatlakozni. Az R2-nek ugyan abban a tartományban kell lennie. Ha az R1 IP-je 192.168.0.1 az R2 NEM lehet pl. 192.168.1.2, de 192.168.0.(2-255) bármi lehet.
Az R2-ben csk a Default Gateway a lényeg ami a R1 -nek az IP címe. A domain -el és a DNS-sel nem kell foglalkozni.
Az SSID-je az R2 -nek lehet azonos a R1-el ekkor van egy megnyújtott wifi hálózatod, egy jelszóval.
Ha az R2-nek más nevet adsz, pl. "Segéd NET" , akkor lesz két külön álló wifi hálózatod, két jelszóval.
A kábellel csatlakozó eszközök, viszont fogják látni egymást, ha a windows otthon csoportban ezt engedélyezed.Nem vagyok járatos a hálózatépítés mélységeiben, de wds kapcsolat esetén nem fogsz tudni eltérő IP-jű tartományokat megadni.
A csatlakozni tudó eszközök számát a subnet mask-kal tudod növelni. A 255.255.255.0 az 254db host, de a 255.255.252.0 már 1022db host, de gondolom nem egy hotelt vagy koleszt szeretnél lefedni wifivel
-
Zicky
csendes tag
Szerintem teljesen mindegy, hogy al, vagy főrouterként használod a 841-est ha jól működik.

Én is csak azóta ajánlgatom, hogy a főrouterben kapcsoljuk be a wds-t és az alroutert keressük be, amióta itt valaki ezt megosztotta velünk, hogy neki így működött.
Ott egy 1043-as volt a főrouter és csak úgy indult be a wds kommunikáció, hogy a 1043-ról kerestette be az alroutert.
Lehet a 8-as sorozattól már így van kitalálva...
-
Grg
tag
Kipróbáltam:
A 741-es csak MAC szűrés nélkül hajlandó kapcsolódni a 841-eshez.
Ha viszont a 841-esben kapcsolom be a wds-t akkor az kapásból csatlakozik a 741-eshez MAC szűréssel is, meg anélkül is.Így viszont az a kérdés adódik, hogy számít-e hogy melyik routerben van bekapcsolva a wds bridge?
-
jézusom
addikt
A Wireless Network Name az lehet a fő routertől eltérő? Elég ha az ssid ugyan az?Valahogy meg lehet állapítani, hogy melyik hálózaton vagyok? Tehát ha felcsatlakozom az alhálózatra biztos akarok lenni benne, hogy azon vagyok, és mondjuk működik a net

DHCP settingsben a Default Domain az mi?
A DNS az a fő router ipcíme? -
Zicky
csendes tag
Elképzelhető, de a MAC szűrőnél -úgy tudom- , csak a megadottakat engedi át mást nem. Ha a mac szűrőbe megadod a router címét akkor kellene működnie, de próbáld meg szűrő nélkül, és olyan verziókat is, hogy mindkét router legyen kipróbálva fő és alrouterként is. Próbálj meg olyan esetet is amikor a főrouterről keresteted be az alroutert a wds beállításakor; és fordítva is amikor az alrouterről keresteted be a főroutert. Ez így négy lehetőséga próbára...
-
Grg
tag
Sziasztok,
Az lehetséges, hogy engedélyezett MAC szűrővel nem tud kapcsolatot létrehozni két eszköz egymással?
(wr841 fő és wr741 alrouter) -
Zicky
csendes tag
válasz
Darthforce92
üzenetére
Szia!
Gondolom, a 1043 a főroutered, próbáld erről bekeresni a 741-et, tehát a főrouterben bekapcsolni a wds- funkciót.
Nekem a 741ND főrouterként -kikapcsolt wds-sel- nem akart működni, azaz a 340GD bekereste, de a wds kapcsolat nem jött létre. Viszont, ha a 741ND-n kapcsoltam be a wds-t akkor már főrouterként és alrouterként is működött.
Úgy tudom, a verziószám is beleszól a dologba nekem pl. a 741ND Ver.2
Még meg lehet próbálni egy DD-WRT firmware-t telepíteni [link]
-
Darthforce92
tag
Az eggyel nagyobb tesójával (841) egyből ment. Köszönöm azért a segítséget!
-
jézusom
addikt
válasz
Darthforce92
üzenetére
Egy tartományban van a 2 router?
-
Darthforce92
tag
Sziasztok! Adott egy tplink wrt1043nd (v1) és egy tl-wr741nd router, amit össze szeretnék kötni. Minden beállítás stimmel ,de a "survey" menünél nem látja a wifi hálózatom csak mindenféle upc hálózatot és a szomszédokat,de azoknak is a töredékét. Manuálisan beírva a bssid-t statusnál csak "scan..." jelenik meg.
Valakinek ötletek? A routerek egyéb beállításaiban nem vagyok amatőr,de ehhez abszolút nem értek. A két eszköz közel van egymáshoz.
-
jézusom
addikt
Ezt a simán beállítom dolgot úgy gondoltam, hogy R2-ben nincs beállítva semmi dsl, meg ilyenek, wan portot nem használom, és vagy nem dhcpzik R2 csak R1, vagy ha mégis, akkor más tartományt oszt. Erre gondoltam, hogy így működnie kellene minden wds nélkül
Bár a 2 R közötti wifi kapcsolat lehet, hogy így nem megy...A pool-ról itt kaptam infót, most nem találom a linket, de gyakorlatilag ip-tartományt jelent. Tehát a 2 router más ip táblázatból oszt, és nincs ütközés.
Namost ezt: "alap 24-es netmask" dolgot nem vágom. A netmaskot ugyan arra állítanám, és a tartományt is.
Ja igen azt kifelejtettem, hogy R2-ben ugyan azon jelszavakat, kell használni.
-
Zicky
csendes tag
Szia!
Én még nem tudtam úgy két routert wifin keresztül internet továbbításra és kommunikációra birni egymással, hogy valamilyen -erre a funkcióra kitalált és a router firmwarébe programozott- speciális különfunkciót ne kellett volna aktiválni.
No persze amennyiben tényleg létrejön a kapcsolat a két router között (lásd a fentieket)
Ez a funkció a TP-Link routereknél a WDS, de az ASUS is így nevezi...Ezért szerintem -bár lehet tévedek- nem elegendő, "ha simán beállítod, ami kell" , de nem egészen értem , hogy itt mire gondolsz

A fix IP-s beállításnak is működnie kell, de a "Default Gateway" az a R1 főrouter IP-je.
A pool tartománynál a subnet maskra gondolsz ?? ; mert ezzel a kifejezéssel így még nem találkoztam...

De alap 24-es netmask esetén is 254 db ip osztható,de mondjuk a tartomány konkrét meghatározásához pedig jól jön egy subnet mask kalkulátor
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Most akkor, ha ilyen 2 routeres hálózatot szeretnék, akkor a routernek kell tudnia ilyen wds, vagy akármilyen fícsört? Nem elég, ha simán beállítom, ami kell?
Alrouter wifin csatlakozna R1-hez, viszont R2-n fix ipre állított eszközök mennek kábelen. Ez lehetséges?
Pool tartományt kell állítani, ha R2 nem oszt ipt, hanem csak R1-n van dhcp?
Köszi!
-
Defearon
csendes tag
Szia!
Párszor újra kellett indítani, valamint új IP-t kérni a gépnek, de végtére sikerült. Annyiban tértem el az előző leírásomtól, hogy engedélyeztem az SSID broadcast-ot, ugyanazon névvel és jelszóval. Ezután újraindítottam mindkét routert, és megkapta a gépem a 100-as címet, most már csak ezt kapja kábelen is. Bár a fő routerben még mindig úgy jelzi ki, hogy a TP-Link mögött van egy "ismeretlen eszköz", bár ez nem baj, hiszen minden működik. Pl. TeamSpeak szerver, stb. A WOL-lal még nem volt időm foglalkozni, elvileg az alaplap támogatja. Ezen én is törtem már a fejem, hogy ilyenkor látnia kell-e aktív eszközként a routernek a gépet kikapcsolt állapotban? Vagy elég a WOL packet-et mondjuk a 7-es UDP porton broadcast címre port forwaldolni? Ezen igyekszem most agyalni
. -
Zicky
csendes tag
válasz
Defearon
üzenetére
Milyen szép ez az ASUS router és az árkategóriájából következően egyből szót is ért a TP-Linkkel

Az alrouteren kikapcsolt DHCP esetében mindíg a főrouter osztja a IP-t és itt a router komolyságából fakadóan ez meg is tudja csinálni.

Az IP foglalásnak másik routeren való keresztülvitelének megoldására, vaszleg nem gondolt a derék, szorgos kinai programozó.
Próbáld meg a dolgot úgy, hogy a pc-nek a windows hálozati beállítások-ban fix, kézzel konfigurált IP-t adsz és nem a routerrel próbálod "megnevezni".
WOL esetén az alaplapi hálózati cstolórendszer feszültség alatt van -bár még soha sem néztem - ezért a routernek kikapcsolt pc esetén is látnia kellene, hogy fel tudja ébreszteni

Ez a DD-WRT egész jó dolog - eddig még nem is találkoztam vele - ki is próbálom a WR741ND-n, hátha úgy szót ért a upc connect box-szal
-
Defearon
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült beállítanom egy WDS-t egy Asus RT-N18U főrouter és egy Tp-link WR841N alrouter között. Internetkapcsolat van, minden kiválóan működik egy dolgot leszámítva, amit nem értek. De előbb tisztázom a beállításokat. A fő router hálózatcíme 192.168.1.1, az alrouter a 192.168.1.2 címet viseli. 10-es channel, mindkét eszközön, ez stimmel. A fő routeren fut a DHCP szerver, és ez lövi szét a WAN portján bejövő internetkapcsolatot. Az alrouteren csak a WDS van bekapcsolva, sem DHCP, sem SSID broadcast, nincs, ugyanis arról csak etherneten csatlakozik rá (eddig csak) az asztali PC-m. Erre a gépre be van állítva a fő routeren, hogy fix IP címet kapjon a hálózaton, méghozzá a 192.168.1.100-asat. Amennyiben WIFI-vel csatlakozom a főrouterre, ez tökéletesen működik, ahogy eddig is. Azonban, ha az ethernet porton kapcsolódok az alrouterre, sajnos teljesen más címet oszt a gépnek, nem a 100-as végűt. De hát a DHCP szerver ki van rajta kapcsolva (az alrouteren). Valamint nem tudom, ennek hogy kellene látszódnia, de hiába van internetkapcsolat a gépemen az alrouter ethernet portjáról, a fő router kliens listáján nem jelenik meg a gépem, csak az alrouter, és hogy az mögül is csatlakozik egy device. Ezekről a beállításokról csatolok pár képet. (btw. ennek lehet így kell látszódnia, csak gondoltam megjegyzem.)
Tulajdonképpen azt szeretném megoldani, hogy a gépem az alrouterről csatlakozva is a 192.168.1.100-as címet kapja, és esetlen közvetlenül jelenjen meg a rő router kliens listáján, mert engedélyezni akarom rajta a WakeOnLan-t. Ezt a WOL csomagot majd a fő router fogja kapni, és abban reménykedem (remélem helyesen), hogy ez az alrouteren keresztül is eljut majd a gép ethernet portjába.
Egyáltalán ez megoldható így? Vagy ilyen esetben a WDS felejtős, és repeater módba kellene kapcsolnom a TP-link eszközt, mondjuk egy DD-WRT-vel?
Alrouter beállítások: [kép]
Főrouter klienslista: [kép]
Főrouter IP foglalás: [kép]
IP config eredménye Etherneten: [kép]
IP config eredménye WiFi-n[kép] -
Zicky
csendes tag
Az N és az ND között csak annyi különbség van, hogy az ND-nek lecserélhető az antennája...
A sebesség csökkenés nem a router elméleti maximális sebességének csökkenését jelenti, hanem a bejövö internet sebességének csökkenéseként kell érteni. Ha van egy 30Mbps internet sebességed, a wds-sel csatlakozó routeren már csak 8-10Mbps lesz. Ez nekem tapasztalati adat.
-
sony309
őstag
Sziasztok!
Van arról valakinek adata, hogy két darab 1043N és két darab 1043ND wifi-n WDS Bridge-be kötve mekkora sávszélességre képes kb.?
Köszönöm a válaszokat!
-
Vegha
senior tag
Sajnos a TP Link WAN portja nagy valószínűséggel elhalálozott ezért kábelen nem tudtam őket összekötni. Ettől függetlenül működött a WDS frankon, egészen addig mig a TP Link által szórt SSID-t meg nem változtattam ugyanarra mint amit az Asustol vett at.
Most a Wifi Tool-lal latom csak hogy két egyforma SSID van, de a TP Linkhez egyáltalán nem tudok csatlakozni a telefonnal. (a laptop meg egyáltalán nem lat csak egyetlen SSID-t). -
Zicky
csendes tag
"Restart után nem tudom elérni a TP Link routerét a 192.168.1.2-n."
Ha az asus-ra csatlakozó pc-ről próbálod,akkor a kapcsolat hiánya miatt...
Ha a tplinkre csatlakozva, esetleg kikapcsolt dhcp-vel akkor meg ezért...Akkor indul el a wds-en a kapcsolat, ha előtte kábelen keresztül megtalálják egymást.
Nekem a TL-WR340GD-vel sikrült wds kapcsolatot létrehoznom a upc boxal a legnagyobb meglepetésemre.
A következő módszerrel:
1- Beléptem a tplink menüjébe
2- Kihúztam a upc box felől jövő kábelt
3- Bekapcsoltam a wds-t , bekerestettem a upc-boxot, megadtam a wds-nek a upc boxot elérő wifi jeészót és resartoltam a routert, mivel minden egyéb beállítás jó volt (dhcp: ki, ip:" jó")
4- Kb. fél percig kerikázott a hálózati tálcaikon, majd végre nem sárga háromszöget adott.
Lemértem a sebességet a 120 Mbps es net a wds-en keresztül 20Mbps -essel hasított.
5 - újraindítottam a pc-t a router lekapcsolása nélkül és ezután már nem tudott többé csatlakozni, és a pc-nek dhcp hiányában automatikusan konfigurált ip-címe lett...
Tehát a dhcp nem működik wds-en keresztül, de statikus, kézi ip-vel sem megy; csak akkor ha a wds bekapcsolása előtt össze volt dugva kábellel és a pc-t nem indítom újra csak a tplinket...
Elég érdekes...Van hogy a 741nd-m több egyidejű beállítás reboot után meghülyül, ezért minden egyes beállítás után rebootolom...
-
Vegha
senior tag
Átállítottam a Securityt és az SSID-t a főrouterének megfelelően. Restart után nem tudom elérni a TP Link routerét a 192.168.1.2-n. Mi lehet a gond ?
Közben a Wifi Tool-lal monitorozom a hálózatot a telefonomon: a Tp Link által szórt SSID-hoz sehogyan sem tud csatlakozni. A tulajdonságoknál azt látom hogy az Uptime sosem tud 10 sec-nél feljebb menni. Lehetséges hogy bootloop-ba került volna a router az előző beállítások restartja után ? -
Vegha
senior tag
Ez marha érdekes: a fent bevágott beállítások és a WAN port halottnak nyilvánítása után kikapcsoltam a routert és lemondtam róla teljesen. Most utólsó próba gyanánt (firmware upgraden töröm a fejem) bekapcsoltam és véletlenül vettem észre, hogy megy a WDS és szórja a netet a TP Link.
Átállítom az SSID-t és a titkosítást hogy ugyanazt szórja mint a fő router (remélem így is működni fog).... Az lehetséges hogy ilyen hosszú ideig tartott mire összelőtte a TP Link az Asus hálózatát WDS-be? Most azt írja a Status oldalon hogy frankón "Run" állapotban van. -
Zicky
csendes tag
A WAN portra csak valamilyen ADSL VDSL modem használata esetén van elengedhetetlenül szükség...
Mostanság a telefonos szolgáltatók már olyan routert adnak amiben benne van a modem is és a WAN portjára nem csatlakozik semmi , de a status menüpontban van WAN adat , tehát belül elintéződik a dolog...
Ha csak routernek használod, nem szükséges a WAN port.
Én egyszer csináltam úgy hálózati rendszert, hogy az egyik router LAN-jából az internet a másik WAN-jába ment, de a baj így az volt hogy a második routerre csatlakozó pc-k sehogy sem látták az első routerre csatlakozókat.
A hardveraprón TL-WR-841 van 3500-ért , 340GD 54MBps 1500-ért...
-
Vegha
senior tag
válasz
JuniorKill
üzenetére
Az enyémnek valószínűleg meghalt a WAN portja.
-
Zicky
csendes tag
válasz
DarioRossi
üzenetére
Akkor ezek szerint a dhcp rutin nem működik wds-en keresztül a speedport felől.
A tplinket meg azért látod és tudod konfigurálni wds-en keresztül, mert a speedport csak egy sima wifis eszköznek látja, csak ilyennek tudja kezelni.
Újabb tanulságos és érdekes esetfeltárás, köszönöm , hogy résztvehettem benne

-
DarioRossi
csendes tag
A 141-es hozzászólás szerint minden helyes
Kábellel összekötve működik.
A routerek vezetékes összekötésével tudok wifin és kábelen keresztül is csatlakozni a TPre. (TP Linken kikapcsolt DHCPvel internet is van, bekapcsolva nincs)A TP Linken ha kikapcsolt a DHCP és WDSen keresztül kommunikálnak a routerek, akkor a TPre csatlakozó eszközök nem kapnak IP címet. Viszont ebben az esetben a Speedportra csatlakoztatott számítógéppel meg tudom nyitni a TP Link beállításait, tehát a routerek kommunikálnak, nem?
Ha a TP Linken bekapcsolom a DHCP-t és marad a WDS, akkor kapnak IP címet a rácsatlakozó eszközök. De ebben az esetben nem válaszol az eszköz, ha a Speedportra csatlakoztatott számítógéppel pingelem. Minden esetben csak a TP Linkig jutok, a rá csatlakozó eszközöket viszont már nem érem el.
Azért értetlenkedek csak ennyit, mert a két router között van vezeték nélküli kapcsolat, mivel bármilyen összeköttetés nélkül a Speedportról elérem a TP-t csak beljebb nem jutok.
Ha nincs más gondolat, vagy rendszerileg kihagyott ez a funkció, akkor nagyon szépen köszönöm a segítséget!

-
Zicky
csendes tag
válasz
DarioRossi
üzenetére
Fentebb írod, hogy "magának a tp-linknek oszt ip-t a speedport..." Nem, azt az ip-t nem a speedport adja a routernek, az a tplink lan menüben beállított sajátja, azért írja a speedport static-nak, mert nem dhcp-s hanem "kézzel konfigurált" egy router másmilyen nem is lehet.
A 141-es hsz-ben összegezve van a beállítandó dolgok.
Ha két routert kábellel kötöd össze és a wds-t kikapcsolod akkor működik? Fentebb azt írtad "kábelel minden működik"
A tplinkben kikapcsolt dhcp esetén, és ha a két router kábellel és nem wds-sel van összekötve, a tplinkre tudnod kellene csatlakozni kábellel és wifivel is.
Adj meg a tplinkben más ssid-t, például Rossi-Net, ne wlan-150771 legyen ami a speedporté, így jobban látszik a dolog. Ha telefonnal tudsz csatlakozni a Rossi-Net -hez akkor próbáld meg kábel nélkül, wds-en keresztül is. Ha ebben az esetben nem tudsz kapcsolódni a Rossi-Net -hez, akkor a wds kapcsolat nem működik a két router között és nem is fog, bármit csinálsz.
Esetleg még azt lehet megpróbálni hogy a tplinkben bekapcsolod a dhcp-t.
Ekkor minden esetben tudsz csatlakozni a Rossi-Net-hez, mert a tplink osztja a ip-t.
Ha van élő, használható kapcsolat a két router között vezeték nélkül, akkor lennie kell internetnek.
Ha ez nem jön létre, nem lehet vezeték nélküli kapcsolatot létesíteni a két router között, mert nem kompatibilisek. -
Zicky
csendes tag
válasz
DarioRossi
üzenetére
Aha, tehát wds-en kersztül is van kapcsolat a két router között...
Ez valóban érdekes, hogy nem oszt ip-t a tplinkre csatlakozó eszköznek wifin keresztül, kábelen meg igen.Erre mondom, hogy ez a lehetőség nincs megírva a firmware-ben...
Ezen felül nem tudok más okot felhozni...
A speedport gondolom egyben a modem is a telekomos adslhez, így nem tudod a két egységet megfordítani ahogy a 148 hsz-ben van??? -
JuniorKill
csendes tag
válasz
DarioRossi
üzenetére
Próbáltad ugy ahogy én csinaltam a 148-as leírásban?
-
DarioRossi
csendes tag
Magának a TP-Linknek oszt IP-t a Speedport WDSen keresztül, csak a TP-Linkre csatlakozó eszközöknek nem. (Ha így értetted, akkor elnézést az okoskodásért!)
Innentől nem értem, hogy a routernek miért tud osztani WDSen keresztül IP címet és az eszközöknek pedig miért nem? Szerintem lenne is internet a TP-n. De nem mivel nem kap egy eszköz se IP címet így nem sokra megyek. (De nagy valószínűséggel tévedek.)
A Wifis eszközök is a LAN listában vannak.
Viszont ott se látszik kiosztott IP pl.: a telefonnak, csak a TP IPje szerepel."BSSID (to be bridged): 00-0E-8F-E2-C5-54"
A 2 TP Link sajnos felejtős, csak 1 van. :/
Ha nincs több ötlet, akkor próbálok más megoldást találni. -
Zicky
csendes tag
válasz
DarioRossi
üzenetére
Nos, ez a Telekomos router - sajnos úgy néz ki- képtelen beszélgetni wifin keresztül másik routerrel

Igen, amikor kikapcsolod a tplink-ben a dhcp-t, a speedport nem tud osztani ip-t, mert nincs wifin keresztül kapcsolata a tplink-kel. Kábellel összedugva már van kapcsolat és a tplinken keresztül kap ip-t a telefon a speedporttól és internetet is, mert ez egy szabványos hálózati protokoll algoritmus. Ugyanezt wifin keresztül megcsinálni már bonyolultabb program szükséges. Olyan ez mint a kábeles és vezeték nélküli headset, vagy töltő vagy egér...
A WLAN -os részből például hiányolom a wifin csatlakozó eszközök státusz információit, bár ez lehet a LAN részben van benne, de az valójában a kábeles rendszer szokott lenni, pl. a tplinken is külön van wifi status menürész, az én upc connect box-om is jelzi több féle grafikus módón, hogy milyen eszköz, hogyan és milyen paraméterekkel cstlakozik...
Esetleg még azt kellene megnézni, hogy az 54-es végű wlan mac address van-e a tplink wds bssid(to be bridged) ablakban a survey gomb körül, (bár kétlem hogy az 50-es végű lan mac address-t találná meg, vagy sugározná wifin keresztül).Egyébként a képek alapján nincs hiba...
Ha semmiképpen nem megy wifin keresztül, akkor a speedport mellé tegyél mégegy tplinket kábellel, és azokat kösd wds-be. Mikor még invitel-es voltam az inviteles zte router sem akart wds-en keresztül kommunikálni. Még jó hogy van két tp-link routerem...
-
DarioRossi
csendes tag
-
-
Zicky
csendes tag
A képek alapján minden rendben van.
Próba képpen kösd össze őket kábellel. Ha így működik, akkor éppen olyan gond van itt is, mint az előző hsz.-ben írtam.
Két TP-Link között azonnal működik a dolog, de egy más típusú és egy Tp-link között én még nem tudtam wds-t kreálni. Az újabb tplinkeknél meg már a főrouterről kell bekeresni az alroutert és fordítva nem működik...
-
Zicky
csendes tag
válasz
DarioRossi
üzenetére
Nos, ez igazából már félsiker, mert a speedport legalább látja wds-en keresztül a tp-linket.
Azt próbáld még meg, hogy a tp-linkben kikapcsolod a dhcp-t, így a speedportnak kell osztania az ip címeket a tp-linkre csatlakozó eszközöknek is. Talán ez segít, bár ha apc-ről eléred a tplink menüjét wds-en keresztül, akkor már megvalósul az adatfolyam, tehát alapesetben a wan-nak vagyis internetnek is kéne lennie...Szóval, ha kábellel összekötöd a két routert akkor internet is van, vagyis ezt jelenti a minden működik....
Tehát ha kábellel minden működik, akkor a speedport nem ad, nem enged internetet vagy wan hálózatot valami miatt abba a wifis kapcsolati protokoll redszerbe ami a két routert összeköti. Ez lehet valami beállítás is a speedportban de lehet, hogy ilyenre írták ennek a protokoll folyamatnak az algoritmusát a firmware-ben ami sajnos kikerülhetetlen akadályt jelent...
-
Vegha
senior tag
Hát, nekem ez sehogyan sem akar összejönni. Bemásolom a screenshotokat, hátha látsz rajta valami triviális hibát.
A főrouter (Tomato) beállításai:
Érdekes hogy tegnap a Status oldalon a WDS állapota: Run volt (ettől függetlenül mégsem működött). Ma viszont csak Assocziál folyamatosan, de nem tud valamiért csatlakozni rendesen.
Az alrouter Wireless Security részt direkt nem kapcsoltam be, azt hiszem attól fagyott le többször is az elmúlt órákban. -
DarioRossi
csendes tag
A 2 router között nincs kábeles összeköttetés, WDS-en keresztüli próbálkozások:
Telefonnal csatlakoztam a TL-WR841N routerre (192.168.1.100)
- A TL beállításaiba telefonról az IP cím alapján be is tudok lépni.
- Viszont a Speedport (192.168.1.254) beállításait nem érem el a telefonról.A Speedport "fő" routerhez kábelen van csatlakoztatva az asztali számítógépem.
- Elérem a TL és a Speedport beállításait egyaránt, az IP alapján
- A Speedport eszközlistájában megtalálható a TL router ip címe:192.168.1.100
64-70-02-A8-93-AA
StaticTL DHCP bekapcsolva, alapértelmezett átjáró: 192.168.1.254
Számítógépről pingelve a telefont
"Válasz: 192.168.1.101: A célállomás nem érhető el"Kábeles összeköttetéssel minden működik.

-
Zicky
csendes tag
Nos, a képen a tplink ssid a szomszédom routere által szórt jel, az én főrouterem a " "- Net1.
Én úgy látom, sokan belekeverednek az elnevezésekbe.
Az AP,ugye egy internet elérési pontot takar. Ha mobilodat ap módba kapcsolod, akkor tudsz a haverodnak internetet adni. Egy router alap esetben AP-is ha rá van csatlakozva a wan porton keresztül a világhálóra. De van olyan, aki nem szeretné, hogy a routerre csatlakozó gépek mindegyike elérje az internetet, de egymással tudjanak társalogni. Ekkor csak útválasztóként használja a készüléket, és megadja melyik mac address kaphat internetet, és/vagy a wifi-s eszközöknek létrehoz egy külön "buborékot", amiben engedi vagy nem engedi az internet hozzáférést azon túl , hogy egymással beszélgethetnek a gépek.
Otthon- úgy gondolom- mindenkinek az a célja, hogy az internet minden készülékén elérhető legyen kábellel is meg wifi-vel is. Ezért egy wifi-s routernek tök alapesetben, a wan portján érkező internetet mindenféle egyéb beállítás nélkül kutya kötelessége tovább szórnia. Ebben az esetben nyitott hálózatként, és modjuk tp-link741n ssid-vel mert még titkosítást és nevet sem állítottunk be. -
Vegha
senior tag
Jól érted pedig: azért hiányolom az AP listában a TP-Linket, mert a leírásodban lévő screenshotban is mindkét AP szerepel. Ha jól értelmeztem. De akkor kipróbálom így, hátha.
-
Zicky
csendes tag
Szia!
Lehet, én nem értek valamit, azt írod, hogy a survey után az AP listában "csak az asus wifi hálozata jelenik meg"
Igazából pont ennek kell megjelennie.
A "tp-link a sajátját nem látja" -> nem is kell neki, mert mert sajátmagához nem tud kapcsolódni....Az asus-nak gondolom adtál egy ssid-t, ennek a TP-Link AP listájában, a survey után szerepelnie kell a mac address-el a channel-lel, a signal-lal együtt egy sorban és ehhez kell konnektálni. Ha ezt így nem látod, akkor reseteld az asust, hogy visszatérjen teljes alapállapotba, majd adj meg benne mindet újra; igazából egy ssid- kell és egy jelszó, amit a wireless interface oldalán kell neki megadni. Az advanced menuben el lehet rejteni az ssid-t lehet ez a gond...

A tp-linkben a wds -nél az ssid (to be bridged) megegyezik az asus ssid-vel és a és ajelszó is ugyan az amivel az asushoz hozzáférünk. A bssid-nek pedig az asus mac address-ét kell mutatnia, amit a survey után kiválasztunk.
Mint az előző hsz-ben írtam, az asus status menüjében élő kapcsolat esetén ott kell lennie a tp-link -nevezzük úgy - életjelének!!
Itt is javasolom a kábeles összekötést próbaképpen, és ha úgy működik akkor a hálózati beállításokkal nincs gond. Akkor a két router nem ért szót egymással wds-en keresztül...lehet hogy a gyártók között nem jött létre protokoll konszenzus, de nem tudom...én is többször találkoztam ilyen jelenséggel

Esetleg próbáld fordítva, az asusról bekeresni a tp-linket, de a menüjében a wireless-bridge pontban nem látok bekeresési lehetöséget, csak mac address megadást... Egy reset után lehet helyrejön, látatlanban ennyit tudok javasolni.
-
Vegha
senior tag
Hali,
nekem sehogy sem akar összejönni a cikkben leírtak alapján a WDS funkció.
Fő router: AsusWL-500GP Tomato RAF firmwarrel
alrouter: TP-Link WR741N gyárifw.Az Asuson nem állítottam semmit, a TP-Linken bekapcsoltam a WDS-t, de a Survey indításánál csak az Asus wifi hálózata jelenik meg. Kapcsolódik, átmásolja a MAC-et, azonosra állítottam a Security adatokat is, újra is indítottam, a TP-Link Statusában a WDS: Run állapotban is van. De a Surveynél továbbra is csak az Asus AP-je jelenik meg, a TP-Link sajátját nem látja. Direkt külön SSID-t állítottam be, hogy lássam hogy mi történik.
Ötlet ?
Az Asus korábban Access Point-ként üzemelt, de van AP+WDS funciója is. Próbáltam utóbbival is, megadtam neki a TP-Link MAC address-ét, de így sem látja. Mi lehet a hiba ? -
Zicky
csendes tag
válasz
DarioRossi
üzenetére
Szia!
Azt írod, hogy hálózat van.
Tehát ha a 841-hez csatlakozol mondjuk egy laptoppal, a speedporthoz pedig egy asztali pcvel, akkor a wds -en keresztül a két gép látja egymást, az adatfolyam létrejön, tudsz fájlokat mozgatni közöttük....
Ebben az esetben lennie kellene internetnek is, én úgy gondolom...A 841-ben a default gateway: 192.168.1.254
Ezt megadhatod primay dns-nek is...
Az IP címét a 841-nek- esetleg váloztasd meg 192.168.1.255 -re, de arra figyelj, ha a dhcp ki van kapcsolva benne, akkor csak a pc-n ezt az ip címet beállítva -kézi konfigurálással- fogod elérni a menüjét !!!!Ha belemész a speedport menüjébe, biztos van benne valami állapot kijelző alkalmazás, ami megmutatja, hogy éppen milyen eszközök csatlakoznak hozzá kábellel és wifin keresztül. Ott benne kell lennie a 841-esnek valamilyen módon; eszköznév vagy mac address. Ha nem találsz semmilyen jelenlét jelét a 841-es részéről a speedportban, akkor nem tudnak csatlakozni egymáshoz TP-Link wds-en keresztül. Így jártam én is a UPC-s connetct box-szal, mint ahogy azt már feljebb írtam.
Próba képpen kösd össze őket kábellel, a beállítások változtatása nélkül. Ha nincs igy se net az alrouteren, akkor a beállításokkal van gond. Ha eljutottál odáig, hogy van net kábelen keresztül, akkor megpróbálhatod újra wds-sel. Ha nem jársz sikerrel, akkor nem tud a két router beszélgetni egymással...

Ilyenkor -ha a kábeles összeköttetés végképpnem megoldható- marad a wifi extender... -
DarioRossi
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy Speedport W 724V Telekomos Router és egy TL-WR841N router.
Végig követtem a leírást, mindent beállítottam, de ugyan azok a problémák jelentkeznek mint "hrabanc" felhasználónál.

Speedport IP: 192.168.1.254 ( nem mertem piszkálni, mert egyszer már volt belőle baj és a telekomosok egy hét múlva jöttek ki )
TL-WR841N IP: 192.168.1.1Hálózat van, viszont internetkapcsolat nincs. A WDS státusz: Run
Mindent megpróbáltam ami eszembe jutott. Mi lehet a probléma?Előre is köszönöm szépen a segítséget!

-
Zicky
csendes tag
válasz
JuniorKill
üzenetére
Köszi ezt a brilliáns ötletet!!

Ezt még én sem próbáltam, hogy a főrouteren -ami az internethez csatlakozik közvetlen- kapcsoljam be a wds funkciót és kerestessem be az alrouternek szánt készüléket...

Lehet az újabb TP-Link cuccok ezért nem beszélgettek egymással...
Nehogy már csak úgy bekeressél egy internet kapcsolattal rendelkező routert a távolból, hogy jobb jelerősséged legyen...Majd ha a főrouter bekeres téged és megengedi a kapcsolatot akkor örülhetsz...
Hát sajnos a világunk hatalmi struktúrája tükröződik benne, mindíg felűlről irányítanak...

-
Zicky
csendes tag
Szia!
Ennek -vagyis az alrouterre kábellel csatlakoztatott eszköznek- működnie kellene minden egyéb beállítás nélkül, főleg ha a wifisen is működik, pláne,ha ezt wds-en keresztül teszi....

A kábeles LAN-ra is vonatkozó beállításoknál (Network->LAN) csak a ip címet kell a főrouterénál egyel nagyobbra állitani, a subnet mask marad 255.255.255.0, mert több mint elegendő 255 ip cím....
Egyéb ötletem most nincs, így távgyógyítási jelleggel, érdekes jelenség....
Estleg firmware frissítés, bár általában ez ez első amit megcsinálunk, ha kell, ha nem.... -
SzaChe
tag
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a Bridge et jól beállítottam, és wifin keresztül bármilyen eszköz tud csatlakozni, akkor mit kell(ene) beállítani, hogy ha vezetékkel egy asztali PC-hez kötöm a második routert, akkor az vezetékről, a router wifijét használva kapjon az internetből?
Köszi
-
Zicky
csendes tag
Szia teo77!
Nos, akkor -hogy jól értem a helyzetet- van egy T-home -tól kapott routered és a TP-Link amit alrouternek használsz.
- A THome szór egy mondjuk, 192.168.0.10 ip-vel egy "teo77lakás" ssid-t egy "otthonvagyok" jelszóval.- Ezt a TPLink-ben a wds bepipálása után, a menüben bekerestetted, a decibel is jó erős, csatlakoztál hozzá, és a wds menüben a jelszót is wpa2-psk -ban adtad meg -aminek kötelezően a főroutert elérőnek kell lenni- vagyis "otthonvagyok".
- Az alrouter ip-je egyel nagyobb 192.168.0.11, a dhcp pedig ki van kapcsolva.
- Mivel a főrouter által szórt "teo77lakás" ssid-t szertnéd tovább nyújtani, az alrouterben is ezt adtad meg ssid-nek, az alroutert elérő jelszónak pedig az ssid-hez tartozó "otthonvagyok"-ot.
A wds-nek így már működnie kell, ha a két router routernek nincs protokoll devianciája, magyarul tudnak egymással beszélgetni. Mint feljebb írtam, tapasztaltam, van, hogy két tp-link nem szól egymáshoz...
A t-homeos wireless status, vagy statistics menüben nézd meg, hogy ott van-e a TP-Link alrouter ip-je vagy mac address-e és van-e adatfolyam, refresh-re változnak-e az adatmennyiség számok. Kábellel csatlakozz rá az alrouterre, és ha van internet minden OK, innen kezdve a wifi-vel is működnie kell.
Ha ez nincs, nem beszélget a két router egymással, bár a leírásodból nekem úgy tűnik, hogy működik a rendszered, csak ha kisétálsz a főrouter hatósugarából, nem csatlakozik az alrouterhez a mobil automatikusan, mert hibás jelszót érzékel ugyanazon nevű hálózaton.

Ha még egyszer sem csatlakozott, -és a wds tényleg működik- ,és a router is biztosan nem hibás, lehet még valahol beállítási hiba...
Nekem ilyen gondom akkor volt mikor a Huawei P8 Lite wifi modulja meghibásodott. Hol csatlakozott, hol nem, és jelszó hibát, meg hálózat nem elérhető hibákat adott, bár a többi kütyüvel jól működött.
Nos, ha az alrouterre kábellel csatlakozva folyamatosan van internet akkor, még lehet a router wifije is hibás, bár akkor nincs wds kapcsolat se...

Látatlanban, ennyit tudok mondani

-
teo77
őstag
Szia, Zicly, sziasztok!
Mindent a leírásod szerint csináltam.
Telekom - os fő router, Tp-link al.
Amikor átmegy a jel gyengülése miatt az al routerre, azt mondja, hogy rossz a jelszó.
Akkor is, ha van beállítva az al routeren jelszó védelem, akkor is, ha nincs.
Mi lehet a hiba oka?
Köszi szépen! -
Zicky
csendes tag
Szia!
Ha a 841 és a 1043 között összejön a WDS kapcsolat, akkor minden rendben, de -mint fentebb írtam-
előfordulhat, hogy nem fognak beszélgetni; hogy miért, azt csak az tudja aki a firmware-ket írja

Zanzásítva a beállítások:
1043 beállítás:
IP: 192.168.0.1
SSID: "Lakás NET"
WPA2-PSK Password: "főnökhöz kapcsolódom"841 beállítás
IP.192.168.0.2
DHCP: disable
(wireless settings) WDS: enable -> search vagy survey gomb -> kiválasztani "Lakás NET" SSID
A WDS-hez tartozó jelszó ugyanaz amivel a főrouterhez kapcsolódunk WPA2-PSK Password: " főnökhöz kapcsolódom"Itt az SSID lehet ugyan az mint a főrouteren ( wirelwss settings) ,és ekkor a jelszó is célszerűen azonos (security settings)
vagy
lehet SSID: "Garázs NET" és WPA2-PSK Password: "garázsban vagyok"Az első esetben ha elhagyjuk a főrouter hatósugarát, észrevértlenül csatlakozik az alrouterhez. A második esetben kapunk egy odébb lévő másik hálózati teret. Én így adom a tesómnak a netet

-
sony309
őstag
Sziasztok!
TP-Link 1043 a "főrouter" és AP-ként szeretnék beállítani egy TP_Link 841-t.
Megoldható, hogy wifi-n kapcsolódjon a 841 a 1043-hoz, mint AP?Köszönöm a választ előre is!
-
Zicky
csendes tag
Szia!
Valószínűleg a Linksys router nem ismeri -vagyis nem írták meg a biosába- azt a kommunikációs protokol algoritmust, amit a TP Link használ. Nekem ugyanez a problémám volt a UPC Boxal való legelső próbálkozáskor. Az alrouter látja a upc box által szórt hálózatot, kiválasztom, el is menti, sőt a status ablakban WDS RUN üzenet látható, mégsincs érzékelhető kapcsolat. Nem egy nyelvet beszélnek, nem értik meg egymást... A koleszban a fiamnak egy ezer valahányas TP Link routerrel volt ugyanilyen tapasztalata, de mástól is hallottam már, hogy egy újabb és egy régi TP link között nem akart öszzejönni a kapcsolat.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, már teljesen kiakasztott, hogy nem jó. Adott egy linksys befw11s4 ami a fő router. Ez már évek óta hibátlanul üzemel. Na most egy tplink tl wr741nd vel wds el rá akarok csatlakozni. Be tudtam fogni a linksyst, a tplink lan ip címét átállítottam egyel arrébb. X. X. 1.2 (nincs ezen a címen semmi más). A DHCPt letiltottam. Ssid jelszó ugyan az mint a linksys nél. De még csak meg se tudom pinggelni a linksys routert. Próbáltam e szerint a leírás szerint is csinálni de nem jó. Lehet valami beállítás a linksys routeren ami gátolhat engem?
-
Sas madár
őstag
Sziasztok!
A fő routerem a WR741N , a másik router amit csatlakoztatni szeretnék pedig WR-740N .Többször végig próbáltam már a leírás alapján al router beállítását,de nem csatlakoztattam össze őket ,az utolsó lépést kihagytam és ehhez kapcsolódik a kérdésem.
(pár év kihagyás után össze akartam kapcsolni a két routert csak épp a leglényegesebb elemet az IP-ket nem változtattam meg,ekkor sikeresen kiakasztottam mindkettőt le kellett resetelni és újra beállítani mindent.Ezért most először csak össze kapcsolás nélkül akarom az al router beüzemelni,hogy stabil-e.,mielőtt újra rácsatlakoztatom a fő routerre ami azóta rendben működik újra)Normális az ,hogy minden beállítás után az al router kezelő felületét nem tudom elérni sem wifin sem kábelen keresztül?(a beállítását már eleve kábelen csináltam végig.)
Este még a kábelen keresztül mindig elértem a menüjét,de miután áramtalanítottam és ma újra bekapcsoltam nem tudom sehogy elérni.Egy elég lehetetlen IP-t oszt ki de azon sem lehet még kábelen sem belépni.
Ez ennek a funkciónak normális velejárója vagy sem? -
bihar001
csendes tag
Ha a Fő router Wireless-->Wireless Static menüpontjában nem látja az Al routert, annak mi az oka (nincs ott a Mac Adress)?
-
bihar001
csendes tag
Ha a Fő router Wireless-->Wireless Static menüpontjában nem látja az Al routert, annak mi az oka?
-
bihar001
csendes tag
válasz
Kronos3000
üzenetére
A csatorna alatt a Channel Width sort (az auton van), vagy a Channel- t (arról pedig mindenhol azt írták hogy ki kell venni auto- ból) érted?
Illetve (a hozzászólás olvasása után elbizonytalanodtam) melyik eszköznek kell nagyobb számúnak lennie? A Fő vagy az Al- routernek? -
bihar001
csendes tag
Üdv.
Lan kábelen keresztül állítottam be az al- routert, de fél óra használat után megszűnik a WDS, a WDS Status: Run- ról Initre vált(Adva van két Tp- Link WR841N típusú wifi router. A fő router 9.2, az al- router 12. verzió.
Fő routeren beállítottam a 6- os csatornát a Wireless Setting menüpontban.(Az IP cím maradt a 192.168.0.1)
Al routeren beállítottam az SSID- t, hogy egyezzen a két név (ill próbáltam különbözővel is), a DHCP- t kikapcsoltam, (Disable- re kattintottam) majd az IP címet az alap 192.168.0.1- ről átállítottam 192.168.0.2- re. Gateway-t, Primary DNS- t megadtam, ahogy a cikkben le volt írva.)
Van valakinek valami ötlete, mi a gond?
-
Zicky
csendes tag
Megosztanám a legfrissebb tapasztalatom a téma iránt érdeklődőkkel...

A napokban több mint 20év után átnyergeltem az Invitel-től a UPC-hez. Ez év eleje óta már itt Jászberényben is elérhető, kiépítették a hálózatot... A szolgáltatással eddig (3nap)
maximálisan elégedett vagyok, a UPC Wifree is teszi a dolgát, már ahol tudja
de ez természetes, majd szaporoduk...Mivel a UPC kábel modem máshová került a házban mint az Inviteles, nekiláttam a routerek átvariálásának. No most kreálhatok egy három routeres WDS-t !

Már az első tesztnél kiderült, hogy ebből bizony nem lesz hálózat nyújtás; ugyanis a TP-Link router által kezdeményezett csatlakozási szándékról a UPC router tudomást sem vesz,vagyis nem egy nyelven beszélnek.
Nagy valószínűséggel ez a kapcsolódási protokoll csak TP-Link routerek között működik.

Az egyetlen járható út ha a főroutert kábellel csatlakoztatom a UPC routerhez. Az első próbálkozás meglehetősen amatőrre sikeredett, a pc megy a LAN1-be UPC router megy LAN2-be. Van internet a UPC-s látja is a gépem, csak én nem látom a TP-Link főroutert; IP-nem elérhető; Mi Van???

Ja, bocsánat ahonnan jön az internet az a világ, vagyis nagy, azaz széles WIDE kék csatlakozó WAN. Hoppá, így már mindjárt más!! A UPC router is végre TP-Link TL-WR741N routert lát és mindkét beállítási felületet elérem a gépemről.

Innen kezdve vagy inkább folytatva újra száll-repül a WDS kapcsolat a régi beállításokkal.

Ami -ha úgy tetszik- nevezhetjük veszteségnek is, a sebesség csökkenése. Míg a UPC-routeren keresztül gigabites kapcsolat van a gépek közt a főrouterre kapcsolódóknak meg kell elégedniük a 100 megabitessel a fő és alrouter között pedig 5 megabit a jelenlegi sebesség, de legalább van.
A telefonoknak, vagy inkább nevezzük őket kézi pc-knek, elég....
-
Buju1123
csendes tag
Köszönöm a leírást, lépésről lépésre elvégeztem a beállításokat.
Egyetlen probléma adódott csak, amikor az al-routernél beállítottam a primary DNS értékéhez a fő-router IP címét, akkor nem volt internet elérés. Ekkor módosítottam, és a fő-routerben megnéztem az ő DNS-ét, és azt írtam be az al-routerbe, így már minden rendben ment.

-
ptarkany
csendes tag
válasz
sebipayne
üzenetére
Szórol szóra ez az én gondom is. A fő router teljesen mindegy mi, már többfélével is kipróbáltam. Al routernek, most egy TL-WR841 lenne. Run van, de IP-cím nem jön a fő router felől, meg egyébként semmi IP kapcsolat nincs köztük, ha a PC-t fix IP re teszem, csak az al routert tudja pingetni, a fő routert nem. Tehát a RUN-on kívül semmi nem utal arra, hogy bármi közük is lenne egymáshoz.
A gyakorlatlanságommal sem lehet gond, mert néhány napja egy 741-essel csont nélkül megcsináltam ugyanezt és mai napig működik.
Vajon, ha OpenWrt-t tennék rá, az megoldaná a problémámat, vagy adjak túl rajta? Egyébként V7-es a hardvere.
-
sebipayne
tag
válasz
bandigyerek
üzenetére
Persze, onnan jöttem ide. Mondom, a WDS státusznál Run-ír a TP-Link, valami miatt mégsem működik se a net, se a fő router DHCP továbbosztása.
-
bandigyerek
senior tag
válasz
sebipayne
üzenetére
Ez olvastad már? TP-LINK WDS Bridge Logout cikk.
-
sebipayne
tag
Sziasztok!
Tp-Link routert próbálok WDS-ként beállítani, de nem értem, hogy mi a gond. Látszólag minden oké, WDS Status: run-t ír és a fő router is látja magához csatlakoztatva a TP-t. A DHCP kiosztás viszont már nem működik, semmi nem csatlakozik alapból a Slave routerhez (DHCP off), ha pedig akár fix ip-vel ráállok, akár DHCP-t visszakapcsolva a TP-n, sehogy nincs internet és a fő router sem látja a felcsatlakozott cuccokat.
Akkor most működik a WDS bridge vagy sem? Vagy valami más gond van, ha Run-t ír?Előre is köszi a helpet!
-
válasz
kopygege
üzenetére
A leírás szerint lehet az alrouternek ugyanazt az SSID-t is adni, viszont ebben az esetben szerintem a hálózati titkosítás módjának és jelszavának meg kell egyeznie mindkét routeren. Ugyanazon SSID mellett elvileg automatikusan átlép az erősebbikre, de nálam ez nem működött, így maradtam a különböző SSID-ek mellett. Nálam az alrouter nem a főrouter DHCP- tartományából kap IP-t, hanem a 192.168.0.2-re állítottam. Ha jól emlékszem ezt az IP-címet nem foglaltam le a főrouterben az alrouter MC-addresére, de azt is be lehet állítani.
-
kopygege
tag
Sziasztok!
Köszönöm szépen én is a cikket, hasznos volt.
Viszont én elkerülendő a sebességcsökkenést, ugyanezt szeretném kábellel megoldani, vagyis, hogy a két router kábellel csatlakozzon és a slave is ugyanazt a jelet sugározza, azt hiszem ezt acces pointnak hívják.
Be is állítottam (Az UPC-s routerhez csatlakoztattam egy TP-link N routert) az alábbi leírás alapján:Sajnos azonban (ha nem értettem félre valamit) itt csak eltérő SSID-ket lehet beállítani és a wifis eszközökkel állandóan újracsatlakozni a két eltérő nevű hálózatra. Mondjuk ez a kisebbik baj. A nagyobb problémát nálam az okozza, hogy sokszor az alhálózat megbízhatatlanná válik: eldobja a jelet, nem lehet csatlakozni, vagy folyton újra kell csatlakoztatni hozzá az eszközöket.
Erre nem tudtok valami hasonlóan szájbarágós, egyszeri felhasználók számára is érthető leírást mutatni?
Nagy segítség lenne.
Előre is hálás köszönet érte! -
A WDS alapvetően TP Link routerek között működik jól, sőt nem tud minden TP Link típus másik típussal együtt működni. Szerintem csak úgy fogod tudni megoldani, ha nem a szolgáltató router-modeme lesz a főrouter, hanem a modemről kapásból TP Link routerbe megy a kábel, és az fogja tovább osztani.
-
biker
nagyúr
Üdv
Tegnap ezzel a jelentéktelennek tűnő problémával küzdöttem olyan 4 órát, szégyenszemre sikertelenül
Tud valaki arról infót, hogy a telekom által szórt zte wifis szarral működhet e a wds?Rendszer egy 3 épületből álló lovarda és fitness terem lefedése lenne, az al routerek 3db tplink archer c9
Első kérdés, a fő router ip címe .1.254 végű, már itt furcsán néztem rá
Kipróbáltam a valós wds beállítást is, azonos ssid és jelszó, meg azt is, hogy az első router veszi a telekom jelet, -a második az első jelét de mindkét esetben pár perc után összeomlik a hálózat és kapok valami 169.178... ip-t.Dhcp kilőve, fő router ip dns-hez megadva, -amíg van hálózat látom is a saját gépemen a helyes dns-t
Al routerek ezen leírás szerint és a legtöbb gyári leírás szerint is helyesen beállítva, és mivel egy darabig megy, gyanús hogy tényleg jóLehet hogy az lesz, húzzunk ki kábelt a zte meg az első al router közé, és építsünk ki így hálózatot?
-
ecchphoto
csendes tag
Ki kellene emelni azt, hogy a WDS bepipálása rész a TP ruterekre vonatkozik. Ugyanis Tenda rútereknél mindkettőnél be kell kapcsolni a WDS módot, és egymásra kell mutatniuk. Először úgy kezdtem beállítani, mint a TP-imet, aztán csodálkoztam, hogy csönd van. Nem zavarták össze egymást, de vagy csak az egyik készülékre, vagy csak a másikra lépett fel a laptop, attól függően hol tartózkodtam. Ha a kettes közelében, csak a 0.2.-őt lttam, és nem volt net. Ha meg a másikhoz, akkor a .0.1-et, és volt net.
UTána csak annyit csináltam, hogy a fő ruteren is nyomtam egy wds módot, és bescanneltem a másikat. Azonnal élt a teljes WDS felhő.
Egyébként sajnos nagyon eszközfüggő, hogy megy-e a WDS. Egy 841N-et hiába állítottm egy UPC router alá WDS kliensként, kb egy napig ment rendesen, aztán estére beseggelt. Áramtalanítottam 841-et, és ment. Ezt megismételtük 2-3 napon át, nem értettük, s inkább kihoztam vezetéken...
Ugyanez a 841 itthon az ősöknél kiválóan megy WDS-ként a szomszédba átnézve. -
mamboo
tag
Sziasztok!
Nagyon szuksegem lenne egy kis segitsegre, holnap jonnek hozzank az irodaepuletbe ellenorzesre es nem mukodik napok ota a net mert valaki okos resetelte a modemet.
Tcomnal basznak az egeszre.
Sajnos adott minden eszkoz.
Adsl vonalon keresztul jon a t-online altal biztositott net.
Ezt konfiguraltam es parositottam a tplink routerrel.
Ahogy kesz lettem az op rendszerbol toroltem az adsl kapcsolatot ahogy kell.
Na de most jon a csavar.
A 3. Es a 2. Szinten levo tp link routerek kabellel vannak ehhez a modemhez csatlakozva.
Hogyan tudnam a legegyszerubben megoldani az egesz epulet lefedeset internet eleressel.
A legfelso szinten neha van net neha nincs. Korlatozott a hozzaferes.
Meg fizetek is a megoldasert
)
Privatban kerem irjatok!! Surgos! -
Parson
addikt
Egyetlen kérdés merül fel. Ha a két eszköz együttesen fedi le a területet, és ott ahol az egyiknek már gyenge, a másiknak még erös a jele, mitöl / mikor lép át a telefon wifi vevöje az egyikröl a másikra? Minekután, hiába ugyanazon a néven fut mindkettö, fizikailag akkor is az egyik eszközröl át kell lépnie a másikra.

-
Parson
addikt
-
bandigyerek
senior tag
Cső! Lehet 3db routert egymás után fűzni WDS-be? 1. kapja a NET-et, 2. kapja elsőtől, 3. kapja másodiktól. (hosszú az épület, és ezzel le lenne fedve az egész.) Non plus ultra: a végén is kellene DNLA-nak...

Hogy lehetne másképp, ha így nem?
-
A TP LINK ügyfélszolgálatának tájékoztatása szerint nem minden TP LINK router tud WDS-t alkotni egymással a különböző chipkészletek miatt. Erről sehol sem írnak hivatalos oldalon, tehetnek egy szívességet (pont a WDS miatt vettem még egy TP LINK-et)... Nekem egy Archer C20-at nem sikerült egybehoznom egy TL-WR1043ND-vel. A TL-WR1043ND-re OpenWrt-t téve APN-enként működgetett, egyébként semmi.
-
hrabanc
tag
Nos hát nekem is sikerült megcsinálni, amit akartam.
FŐrouterem egy TL-WR1043ND v1-es lett. Ehhez csatlakozik WDS bridge módban ALrouterként egy TL-WR841ND és egy TL Archer C5 v2 (és még egy noname wifi-repeater is).
IP címet csak a FŐrouter oszt.
Az IP címek rendre: 192.168.1.1, 192.168.1.2 és 192.168.1.3.
A Start és End IP címek mindegyiknél ugyanaz,
az elsődleges és másodlagos DNS-t csak a FŐrouteren állítottam be, a többin nem.
Remélem valakinek hasznos lesz! -
hrabanc
tag
Egy TP-LINK Archer C5-ös állítottam be FŐ-routernak.
AL-routernak egy TP_LINK WR1043ND v1-et.
A FŐ-router 192.168.1.1-es ip címmel megy, az AL-router 192.168.1.2-essel
Az AL-routeren bekapcsoltam a WDS módot, megadtam a titkosításhoz szükséges dolgokat is.Ha engedélyezem a DHCP-t, akkor klasszul csatlakozik a hálózathoz, de nincs internetelérésem.
Ha letiltom a DHCP-t, akkor viszont nem kap IP címet és a hálózathoz sem tud csatlakozni.
A Default Gateway-t és a Primary DNS-t természetesen beállítottam a leírtak szerint.Mi lehet mégis a baj?
Próbáltam az AL-router SSID-ját a FŐ-routernak megfelelően elnevezni és próbáltam más névvel is. Ez sem segített.
Gondolom nem csak én jártam eddig így!
Szívesen veszem a hozzáértők ötleteit, javaslatait!
Előre is köszönöm a segítséget! -
Ombre85
tag
Nekem sikerült a leírás alapján beállítanom a kis 741ND-t a WDR3600 alá. Utóbbin OpenWRT üzemel, előbbin pedig az eredeti TP-Link rendszer. Tökéletesen működik, egy hálózatot jelez és szép stabil is, azonban minden éjszaka jön a mumus. Másnap reggel a szokásosnál is erősebb térerőt mutat a 741ND-n, de hiába van wifi kapcsolat, semmilyen net nem érkezik rajta. A fő routeren rendben van. Lehetséges, hogy a külső IP váltás kavar be neki, vagy csak szimplán a router ilyen hülye és időnként beakad? De akkor miért pont éjszaka? Kikapcs, bekapcs és minden happy.
Megoldásként azt találtam ki, hogy felteszek egy OpenWRT-t arra is és időzítőbe teszek minden hajnalra egy újraindulást. Hasonló tapasztalata esetleg van valakinek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fűnyíró topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Windows 10
- Egyre meghatározóbb az internetes életben a Reddit
- sziku69: Szólánc.
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Laptop dokkoló bazár - Lenovo - HP - DELL dokkolók
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 13 Pro Max 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

maximálisan elégedett vagyok, a UPC Wifree is teszi a dolgát, már ahol tudja