Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1810) Ribi válasza wsanyi (#1789) üzenetére


Ribi
nagyúr

Megpróbálom elmagyarázni.
Azt, hogy TPD egyenlő a fogyasztással, ezt senki sem mondta, csak te próbálod itt beadni, hogy ezt mondta itt valaki neked.
TDP ahogy te is tudod, egy irányszám ami a megfelelő hűtő kiválasztásához kell.
Nyilván van kapcsolat a TDP és a fogyasztás között, hiszen a nagy TDP-s procira azért kell nagy hűtő, mert sokat zabál és melegszik.
Következő dolog a fogyasztás és a termelt hő kapcsolata. Elektromos áramot vesz fel az égő, a led, a cpu. Mivel fizikai munkát nem végeznek, így a felvett energiát valahogy le kell adniuk. Ez az égő és a led is kisugározza magából. Az égő az energia elég nagy részét láthatatlan tartományban teszi, amit te melegként érzékelsz és magát is melegíti. Egy kis részben pedig látható tartományban világít. A led ezzel szemben a felvett energia sokkal nagyobb részét sugározza ki látható tartományban, ezért világít sokkal jobban. Illetve hűteni jobban kell, mert a wolfram szállal ellentétben a led nem szereti azt a nagyon sok száz fokot.
Na most a processzor hasonlít a ledre, mert az sem szereti a nagyon meleget, de cserébe nem világít szerencsétlenje, de a felvett energiát valahogy le kell adja. Hát ha nem sugározza ki, akkor jön a hővezetés. Feltéve, hogy ráraktad a csesző nagy hűtőt. Mert ha nem, akkor felszalad a hőmérséklete és vagy saját maga csökkenti a felvett energiát, vagy megsüti magát. Ha ügyes vagy akkor lesz fényhatás is. És egy pillanatra izzó lesz belőle.
A processzoros hadoválásodnak se füle se farka.
Azt bizonygatjuk, hogy a proci annyi hőt ad le mint amennyit felvesz, mert mint említettem, nem végez fizikai munkát, így kénytelen hőként leadni a felvett energiát. Egy igen elhanyagolható százalékban meghajtja a kimenetein a hozzá kapcsolódó valamilyen tranzisztort, de ez elhanyagolható.
Ez a hő tény hogy melléktermék és igen, a processor egy igen fos hatásfokú eszköz.
Még egyszer, a felvett energia hőként távozik belőle. Leginkább nem sugárzással, hanem hőátadással a hűtő fele.
Kezdem azt hinni, hogy csak trollkodsz, de párszor már volt szó erről a témáról és mindig sikerül megjelenned és másokat oltani hülyeséggel. Emiatt gondolom, hogy mégsem.

Ha van kérdésed ezzel kapcsolatban szívesen válaszolunk, de amikor regényt írsz és mindent összehordasz egyszerre, akkor azt se tudja az embert mit miért nem értesz és mit mivel keversz.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.