Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-08-08 15:24:20

LOGOUT.hu

Ide csak a kimondottan az OnePlus 3T-vel kapcsolatos információk kerüljenek. Értem ez alatt a tokok, töltők, kiegészítők, szoftverek és egyéb trükkök.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1880) Cifu válasza SzlobiG (#1877) üzenetére


Cifu
nagyúr

Per pillanat négy globális műholdas navigációs rendszer létezik:

Navstar GPS (amit általában csak GPS-nek szoktak nevezni) - Egyesült Államok
GLONASS - Oroszország
BaiDoi-2 - Kína
Galileo - EU

Ezen túl van még két regionális rendszer, egy japán és egy indiai, de csak az adott régiót fedik le.

A műholdas navigáció sajátosságaiból minél több műholdat tudsz követni, illetve a műholdak minél pontosabb atomórákkal rendelkeznek, továbbá minél pontosabb információkkal rendelkeznek a műholdak a légköri jeltorzítás mértékéről, annál pontosabban határozhatod meg a helyzetedet.

A Galileo önmagában két rendszert fog adni, egy ingyenesen használható jelet, amely cirka 1 méteres pontosságot biztosít (ilyen lesz a telefonokban és feltehetően az autókban is), és lesz egy fizetős, titkosított csatorna, amely elméleti szinten 1 centiméteres pontosságot tesz lehetővé.

A Navstar GPS eleve 3-5 méteres pontosságot tud hivatalosan, gyakorlatban inkább 2 méter körülit. Ez a Block III és IIIA műholdakkal 1 méter körülre mehet le, de ez csak a 2020-as évek közepére lesz teljes. A katonai jel valamivel jobb értékkel bír, de az nem játszik nálunk.

Mellette ott van a GLONASS, papíron 5-7 méteres pontossággal. Plusz a BaiDou-2, ami dettó rendelkezik egy ingyenes (papíron ~10 méterest tud, de ez is ~2020-ban lesz aktív teljesen, 40 műholddal, és úgy már inkább 2-5 métert tudhat majd) és egy precíz katonai/fizetős szolgáltatás, ami cirka 10-20 centiméterest tud majd.

A Galileo most 12-15 méteres pontosságot tud önmagában, de ugyebár mindössze 14db műholddal. A teljes rendszer 2020 körülre áll majd fel várhatóan, akkor fogja az 1 méteres pontosságot tudni, vagyis a legpontosabb rendszer lesz a négy globális közül (ez részben az atomóráinak pontossága, részben az általa sugárzott jelpontosító adatok részletességének köszönhető). A fizetős szolgáltatása említve volt, hogy akár centiméteres pontosságot is tudhat majd.

A lényeg persze az, hogy még az ingyenes szolgáltatás esetén is lehet javítani a pontosságon, minél több műholdat követsz. Márpedig a GPS és a GLONASS együtt is ~2 méteres szintre csökkentette a pontosságot. Amíg a Navstar GPS esetében "csak" 6-9 műholdra láthattál rá általában, addig a négy rendszer esetén már inkább 25-35 (!) körüli lesz az általános érték. Ezek jeleinek együttes kezelésével a pontosság 1 méter alá szorítható precíziós jelek nélkül (a precíziós / katonai jelek egyébként annyiban többek, hogy részletesebb (több) adatot adnak a légköri jeltorzításról, így pontosabban ismerjük a műholdak helyzetét, és abból a saját helyzetünket is pontosabban számolhatjuk ki).

Hogy mennyire? A várakozások szerint az összes műholdra épülő ingyenes jeleket használó pontosság fél méteres szintet érhet majd el.

A lényeg az, hogy minél több műholdat látsz, annál pontosabb, ezen belül is per pillanat a Galileo fogja adni a legpontosabb jelet. Tehát a GPS pontosságát tekintve a Galileo támogatása hasznos dolog - már most is.

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.