"igen, de én ezt úgy gondoltam, hogy egyszer lenne a szénhidrátdús érkezés, a többi meg ketós lenne, ebben az esetben nem lenne éhezés"
Szénhidrátdús étkezés után felmegy az inzulin, leesik a vércukor -> éhes leszel
"egyébként ketón tényleg nem vagy éhes egyáltalán? semmikor?
olyan sincs, hogy korogna a gyomrod?"
Gyomrom max akkor korgott amikor 24-48 órás böjtöt tartottam, de akkor is vízivás megoldotta a problémát
Az azért túlzás, hogy soha nem vagyok éhes, de az esetek 99%-ában úgy állok neki enni, hogy nem vagyok az (ez igaz volt akkor is amikor még fogytam, most meg főleg). Olyan előfordul, hogy mondjuk felkelek reggel és éhes vagyok, de akkor se sürgető éhség, meg általában mire oda jutok, hogy nah tényleg reggeli, már el is múlik... szóval olyan éhséget ami ne rendeződne vízivástól vagy mondjuk max fél óra alatt magától, vagy sürgető éhség lenne, nem nagyon tapasztaltam az elmúlt lassan 3/4 évben.
"azt viszont már tapasztaltam többször a szokásos étkezés mellett is, hogy éhes vagyok, de ha éppen nincs rá lehetőségem enni, akkor az éhség el fog múlni egy idő után és utána simán el vagyok megint órákig
ilyenkor mi történik a szervezetben?"
Rendeződik a vércukorszinted.
"Ez az izomzat dolog egy érdekes kérdés. Az általános vélemény erre, hogy már pedig ilyenkor lebontja az izmot a szervezet, mert, hogy abból könnyebb energiát nyerni, mint a zsírból."
Ez akkor lehet igaz (de lásd lentebb), ha nem keton vagy. Keton a szervezet alapból zsírból tartja fent magát, az neki a legegyszerűbb. Fehérjéből energiát előállítani sokkal macerásabb folyamat.
"Szóval, akkor hogy is van ez? Ha én most fognám magam és nem ennék pár napig semmit, akkor mi történne?
Először is kb. 12 óráig elvagyok a glikogénraktárammal (?) Ez után mennyi idő kell, hogy meginduljon a ketontermelődés?"
Ha elfogy a glikogén, és nem indul be a ketontermelés, akkor meghalsz, mert az agynak a kettő közül legalább az egyik kell (meg még pár szervnek, de az agy a nehézsúlyú ilyen téren) Valójában folyamatosan termelsz ketont, "ch üzemmódban" is. Szóval mire kifogy a glikogénraktár, addigra már be fog indulni a ketontermelés úgy, hogy ellássa az egész szervezetet.
"Tegyük fel, hogy elindul, de ha jól értem ilyenkor még az elején nem biztos, hogy jól tudják hasznosítani a ketonokat a szervek."
Ketonokat mindig jól (könnyen) tudja hasznosítani a szervezet (legújabb kutatások szerint agynak jobban tudja hasznosítani a ketonokat, mint a glükózt). A "keto adaptáció" név ilyen téren félrevezető, nem a ketonokhoz való adaptációt jelenti, hanem a "keto életmódhoz" Testi szinten pontosan az ellenkezőjéről van szó: kezdetben minden sejted ketonokat használ, viszont az agyat, és pár szervet (pl. csontvelő) leszámítva a sejtek nagyon jól elműködnek közvetlenül zsírsavakból. Viszont ehhez idő kell, hogy erre átálljon a szervezet. Gyakorlatilag akkor beszélhetünk keto adaptációról, amikor már tényleg csak azok a sejtek használják a ketonokat, amik nem tudnak máshogy energiát termelni.
"Az agyhoz meg így is úgy is kell glükóz. Tehát akkor még is csak hozzá kell valamennyire nyúlni az izomzathoz is, nem? Vagy ez elenyésző mértékű?"
Az agynak napi 25g glükóz kell összesen, a többi része fel tudja használni a ketonokat is. Ha nem böjtölsz, akkor ennyit bőven be fogsz vinni úgyis, ha meg mégsem, vagy böjtölsz, akkor meg a lerakott zsírt (amit triglicerid formájában kerül eltárolásra) a szervezet szétbontja szabad zsírsavakra (ezt tudják használni a sejtek nagy része közvetlenül) és glicerinre, ebből pedig glükoneogenézissel glükózt tud előállítani.
Ha böjtölsz, akkor pedig a szervezet elkezd egyre jobban takarékoskodni a fehérjével. Ez hosszú távon azt jelenti (fejből passz pontosan, de kb. 1-2 hét múlva), hogy napi 1-2g-ra lecsökken a szervezet fehérjefelhasználása.
De igazából ez a "szervezet hozzányúl az izomzathoz" dolog eléggé tévkép. Sose fog olyat csinálni a szervezeted, hogy elkezdi szó szerint "megemészteni" az izomzatodat. Ami történik, hogy izomzat használata közben mikroszakadások lépnek fel, sérül az izomzat. Nem csak akkor ha súlyzós edzést végzel, akkor is gépelsz a billentyűzeten, vagy sétálsz. Ezeket a szervezet folyamatosan javítja. Ugye itt jönnek a különböző lehetőségek:
1) rendszeres terhelés alatt van az izomzat (szervezet érzékeli, hogy szükség van rá) és van elég fehérje a szervezetben -> "túljavítja" az izmot, hogy jobban bírja a terhelés, nő az izomzat
2) rendszeres terhelés alatt van az izomzat, de nincs elég fehérje a szervezetben -> megpróbálja annyira javítani amennyire tudja, de nyilván hosszú távon le fog épülni az izomzat
3) van elég fehérje a szervezetben, de nincs igazán terhelve az izom -> nem fogja annyira javítani az izmot, így az idővel leépül
4) Ha az előző pont mellé még kalóriadeficit is párosul, akkor meg főleg abban lesz motivált a szervezet, hogy ne építse vissza az izmot, ugyanis az izomnak van a legnagyobb energiaszükséglete
Nyilván akkor jöhet a kérdés, hogy keto és böjt alatt miért nem ez a 4. pont az érvényes? Először is, keto alatt a szervezet nem "szokványos" kalória deficitben működik. Gyakorlatilag a szervezetben hasonló folyamatok játszódnak le, mint ha böjtölnél. De nézhetem úgy is, hogy valójában keto alatt sosincs (a szervezet szempontjából) kalória deficit, mert zsírból mindig van elég energia "Böjt üzemmódban" pedig azért zajlanak más folyamatok, mert a szervezet egyértelműen érzékeli, hogy nincs táplálék. Kicsit hasonló ez, mint a "belerakjuk a békát a forró vízbe" vs. "lassan felmelegítjük a vízzel együtt a békát". Ha nincs táplálék, akkor ugye tartalékolni kell, plusz meg kell adni mindent a szervezetnek ahhoz, hogy képes legyen táplálékot szerezni. Ennek ugye feltétele, hogy meg kell őrizni az izomzatot, mert ugye a szervezet nem tud arról, hogy elég a tesco polcáról leemelni a mikrózható készételt...
Nyilván böjt esetén hosszútávon mindenképp csökkeni fog az izomzat mennyisége, mert bármennyire is takarékoskodik és visszaforgat a szervezet, lesz "selejt". De ez a fogyáshoz képest elhanyagolható mennyiségű lesz (ellentétben a nem ketos/böjtös kalóriadeficites fogyással).
"ilyenkor vajon milyen algoritmussal dől el, hogy melyik anyag választódik ki?
amelyikből többet eszek vagy amelyiket először eszem és az alapján?"
Ennyire nem mélyültem el ebben a témában. De tippre amelyiket először érzékeli, azt kezdi el emészteni.
"gyerekkoromban mindig úgy ettem, hogy először megettem a krumplit, végül a húst "
Igen, igazából ez a jó módszer Mint ahogy inni se szabadna evés közben, sem közvetlenül utána (meg előtte se, bár még az a legjobb), mivel azzal csak higítod a gyomorsavat.
"ez így ok, csak nem teljesen magyarázza meg a rántotta plusz kenyér kombós hasfájást
mivel az nem ilyen tizen, huszon óra utána jelentkezik, hanem kb. 1-2 órán belül"
Ennek inkább a fentebb taglalt "nem tudom eldönteni mit emésszek" az oka, illetve az, hogy jó eséllyel túleszed magad. Egy kellemes "magyaros" rántotta kenyér nélkül is gond nélkül elérheti a 800-900 kalóriát (4 tojás, 2 szelet bacon, 20g kolbász, meg zsiradék megsütni), ami mellé tömi az ember magába az 1-2 szelet kenyeret, mert "le kell fojtani", amivel bevisz még újabb 200-400 kalóriát. Ez teljesen rendben is van, ha aznap 12 órát a mezőn dolgozott az illető, de gyakoribb az a helyzet, hogy már ebédre is túlette magát, azóta meg max ült egyhelyben Egy ilyen vacsorával be lehet tolni egy átlagember napi kalóriaszükségletének a felét.