- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Igazából ketózis, mint fogyás szempontjából nem túl nagy probléma. Nyilván ekkor a vízveszteséget visszaszeded, szóval hirtelen felugrik 2-3 kiló, de amint visszaállsz ketoba, akkor újra lemegy pár nap alatt. Amint abbahagyod a szénhidrát evést, eltelik 16 óra, elfogy a szénhidrát és újra ketózis.
Az egészséges szempontjából már problémásabb. Hirtelen nagymennyiségű cukorral nem tud mit kezdeni a szervezet, nem fogják felhasználni a sejtek, szóval felmegy a vércukrod. Egészséges szervezetben aztán persze normalizálódik, de hirtelen nagy mennyiségű szénhidrát (pl. 15-20g / nap után megeszel 300g-ot egy nap) akár rosszulléthez is vezethet. Ráadásul itt tényleg stressz éri a szervezetet, mert ugye szénhidrátfogyasztásra könnyen átáll, de utána megint vissza kell állni zsírra, ami megterhelő. Mondjuk tapasztalatok alapján minél régebb óta ketozol, annál könnyebben áll vissza a szervezet. Illetve számolni kell hasfájással, hasmenéssel, hányingerrel és rosszulléttel is a hirtelen bevitt szénhidrát hatására.
Szóval a konkrét helyzetben mit tegyél:
a) az lenne az ideális, ha meg tudod oldani, hogy ketoban, vagy keto közelében maradj (napi 100g ch alatt). Némi tervezést igényelhet, de hotelekben hűtő biztos van, fel lehet tankolni kolbásszal, sajttal, tepertővel, és ezekkel ki lehet egészíteni a kajálásokat (mert pl. ebédnél nem eszed meg a köretet, mert semmi keto-barát nincs). Vagy viszel olajosmagvakat (mogyoró, mandula, tökmag, napraforgó), azt is lehet nassolni és sok kalória is, szóval éhes se leszel. Ha szereted "energiaitalnak" lehet vinni uht-s 2dl-es 30%-os tejszíntNem kell hűteni és instant 600 kalória... De valószínűleg nem kell nagyon rápörögni, ugye keto alatt sokkal kevésbé probléma a rendszertelen evés, nekünk is volt olyan, hogy ettünk reggel, aztán utána este 9-kor, nem okozott igazán problémát. Amúgy (svédasztalos) hotelekben javasolt jól bereggelizni: rántotta, sült kolbász, sonkák, vaj mindig szokott lenni, ezekből gond nélkül be lehet tolni elég szép kalóriamennyiséget.
b) ha tudod, hogy nem fogod tudni megoldani, vagy nagyon kis esélye van annak, hogy meg tudd oldani az alacsony szénhidrátos étrendet (pl. ázsiába mész ahol azt se tudod mi amit megeszel, nem hogy mennyi benne a szénhidrát), akkor jobb ha előtte pár nappal kicsit feltöltesz. Mondjuk első nap 50g, második nap 80, harmadik nap 120g ch. Így a szervezet fokozatosan hozzá tud szokni a terheléshez, ha valami rosszullét előjön, az se ügyfeleknél (bár így kisebb is az esélye) és nem éri hirtelen sokk a szervezetet. Arra figyelj, hogy ha már visszaálltál szénhidrátos étkezésre, akkor maradj is abban amíg biztosan vissza nem tudsz állni, mert a folyamatos ki-be ugrálás sokkal rosszabb a szervezetnek, mint ha két hétig szénhidrátos üzemmódban működik. Illetve azért a "tömény" szénhidrátokat ekkor is célszerű kerülni (magas GI értékű dolgok, cukor, krumpli, fehér liszt, szóval kvázi úgy célszerű étkezni, mint ha cukorbeteg lennél).De amúgy szerintem ha az ember a tömény cukros és keményítős dolgokat elkerüli, akkor annyira nem nagy kunszt 100g alatt maradni. És ha az embernek van befolyása arra, hogy mit választ kajálásoknál, akkor ez megoldható (zöldségköret vagy csak saláta / savanyúság, desszertet nem kérni, stb... ).
Illetve tapasztalatok alapján ha étkezésnél csodálkoznak, hogy adott dolgot miért nem eszik az ember, akkor nem célszerű ketózisról elkezdeni regélni, mert nem fogják megérteniAlacsony szénhidrátos diétára, esetleg cukorbeteg rokonra lehet hivatkozni, azzal nagyjából már mindenki találkozott valamilyen formában, és akkor az "omg meg fogsz halni" reakciók helyett elég a "nahát, én tuti nem tudnám elhagyni ezeket" reakciókkal kell csak megküzdeni
-
Viszlát
addikt
válasz
Cathfaern #462 üzenetére
Köszi a megerősítést és a tippeket is.
Az elmúlt héten kísérleteztem és volt 2-3 nap amikor 4-6 gramm közötti szénhidrátot fogyasztottam csak (hús és sajt), na ebből az lett, hogy a harmadik nap végére majd meghaltam valami édesért, pedig egyáltalán nem vagyok édesszájú. Következő nap visszavettem a tojást és a zöldségeket és helyreállt a dolog, úgyhogy szerintem maradok a napi 15-20 közötti bevitelnél, az egyelőre teljesen kényelmesen megy.
Két hét után egyébként 7.2kg mínusz, ez nagyon ígéretes, nyilván lassulni fog, de úgy, hogy tulajdonképpen nem szenvedek, nem számolom a kalóriákat, ez nagyon-nagyon jó eredmény szerintem. A következő két hét kihívás lesz, ügyfeleket látogatok, úgyhogy hotelből hotelbe, de próbálom előre eltervezni, hogy hol tudok étkezni és mit.
Ezt akartam is kérdezni, hogy a ketózis szempontjából ha esetleg becsúszik egy-két nem túl jó nap, akkor az milyen hatással van erre a folyamatra?
-
-
Cathfaern
nagyúr
C vitamin csak kiragadott példa volt, csak azt ismeri a legtöbb ember, azért azt hoztam. Másik oldalról elvileg ketogén étrend alatt kevesebb C vitaminra van szükség, pont mivel kevesebb a ballasztanyag és jobban fel tud szívódni. Zerocarb is pont ezért tud működni. De ezzel a részével én se álltam le (még?) kísérletezni, szedek én is C vitamint, igaz én csak napi 1000mg-t, nem látom értelmét a többnek (D-t még nem szedem, de tervben van majd télre, csak még keresnem kéne valami olyan verziót amit errefele is meg tudok venni és nem horror árú).
-
válasz
Cathfaern #492 üzenetére
Kilószámra kéne enni napi szinten a zöldségeket és gyümölcsöket, hogy be tudjuk vinni a (télen) szükséges C vitamin mennyiséget. Pl myproteinnél lehet venni olcsón C kapszulát 1000mg-os kiszerelésben. Napi 2-3 szem elosztva elég kell, hogy legyen. Emellé 4-5000 egység D sem árt.
-
Cathfaern
nagyúr
Zöldségekben sokkal több vitamin van, mint a gyümölcsökben, gyümölcsök igazán sose voltak jó vitamin források. Ugye tipikus példa, miben van sok C vitamin? Sablon válasz, hogy narancs, citrom. Ehhez képest 100g citromban van 50mg, narancsban 60mg. Ezzel szemben tv paprikában 100mg.
Illetve húsokban is meglepően sok vitamin van. Itt egy összefoglaló, hogy milyen vitaminhoz mit érdemes enni: [link].
Másik oldalról egy multivitamin ártani nem árthat -
nbg
senior tag
válasz
Hieronymus #490 üzenetére
Hat jo, akkor nem foglalkozom vele...
Ujabb kerdes: elektrolit potlast megoldom a korabban linkelt porokkal, de mi a helyzet vitamin fronton? Salatat eszem gezdagon, de ugye a gyumolcsok nagy resze kiesik. Nezzek valami multivitamint esetleg?
-
"hanem mert altalanossagban veve elmeletileg savkozombosito, lugosito hatasu, amirol ugy tudom, baj nem lehet belole."
Bajod nem, de hasznod sem lesz belőle.
A vizet lenyeled a gyomrodba, ahol gyomorsav közömbösíti. Nagyjából itt ér véget a lúgosító történet.
A gyomor 1-3 pH-jú Az étkezés aktív szakaszában 1, utána lecsökken nagyjából háromra.
A semleges mémhatás a 7 pH
A lúgos víz maximum 9 pH. Ha ennél több akkor károsítja a szájüreget és nyelőcsövet.
Szükséges esetén gyomorsav újra termelődik.Ja, mégis van haszna. Csökkenti a fogszuvasodás sebességét.
PS:
Közben kicsit utána olvastam, nehogy nagyon mellé üssek
Minden lúgosító út közül a legizgalmasabb, az amiben a citrom fogyasztás favorizálják.
A citrom savas, gondolom ezért lúgosít jól.
A citromtól egyenes az út a méregtelenítéshez. Ami szintén gumicsont.
Nem méregteleníteni kell. Egyszerűen egészségesebben kellene élni. Nulla cukor fogyasztás mellett sok mozgás.Ezek után örömmel jelentem be, szombat óta a kutyánk csatlakozott ketósok családjába.
Nem kap több kutyakonzervet és száraz eledelt. A gyomrával vannak panaszai és némi allergiás viszketése is van.Az eledelének új összetétele. 70-80% nyers hús. A maradék párolt zöldség és ballasztanyag.
(A viszketés-vakarózás mértéke kettő nap alatt látványosan csökkent.) -
nbg
senior tag
válasz
Cathfaern #488 üzenetére
Koszi. Nem azert iszom, mert "savam" van, hanem mert altalanossagban veve elmeletileg savkozombosito, lugosito hatasu, amirol ugy tudom, baj nem lehet belole. Itt, a ketoval kapcsolatban azert kerdezem, mert ugye - konyhanyelven - a ketontestek mintha savak lennenek. Ha viszont teljesen rosszul gondolkodom, akkor nem kerdeztem semmit...
-
nbg
senior tag
Ujabb kerdes...
Bezavarhat a ketozisba, ha olyan asvanyvizet iszom (sokat), aminek eleg magas, cirka 1300 mg/l a hidrogenkarbonat tartalma? -
Auratech
őstag
válasz
Vektor_75 #482 üzenetére
Az a 20g ch tulajdonképpen "szennyeződés".
Tartós ch szegény étrendnél is szükséges növényi étket integrálni. Csalamádé, uborka, kovászos uborka, savanyú káposzta, tofu. Ami 3-4 g/100g ch tartalmú, étrendileg beemelhető. spenót, brokkoli, karfiol,
A ketós étrendben bőven lehet savanyított, fermentált gazt enni. Jól esik. -
Vektor_75
csendes tag
Ismét tanácsért fordulnék hozzátok, hogy a szénhidrát célértéket elérjem.
A cikk elolvasását követően elkezdtem tudatosan kizárni a korábbi szénhidrát forrásokat az étkezésemből, viszont a bevitt kalóriát csak becslésen alapuló számítással tartottam kontroll alatt.
Ennek megfelelően természetesen a mérleg sem mutatott változást, ill. ha volt is inkább ingadozásnak mondanám amit láttam.
A héten ebből következőleg elkezdtem írni hogy mit eszem pontosan (kalóriabázis) és az ott látottak alapján nem is csoda hogy nem kezdtem el fogyni.Aki belevágott abba hogy megreformálja az étkezését és súlycsökkentést szeretne elérni, mindenképpen használjon valamilyen trackert, amivel követni tudja a bevitt élelmiszereket.
Valójában azért kezdtem írni a hozzászólásomat, hogy megosszam azt amit tapasztaltam a mérés során, konkrétan több nap is az esti vacsora megadását követően szembesültem azzal, hogy a bevitt zsírral és az ebből következő kalória értékekkel nincs probléma, a fehérje is magasabb mint ami a százalék alapján kellene, viszont a szénhidrát az általam kitűzött célértéket nem érte el. Ez nem volna önmagában probléma, mert mint éppen most megnéztem nem 20g volt a cél, hanem 38-40g közötti volt a százalékos alapon kalkulált érték.
Volt olyan nap amikor nap végén a vacsora után a szénhidrát mutató még csak 17g-on állt. Most így visszaolvasva amit leírtam ez nem is olyan tragikus érték, mint ahogy akkor megéltem ezt.
Száz szónak is 1 a vége, ha a nap végén azt látom hogy alacsony a bevitt szénhidrát mik lehetnek a lehetséges szénhidrát források amelyek más értéket nem visznek el túlzottan?
Legközelebb igyekszem jobban előregondolkodni hogy mit eszem, nomeg hogy mit és hogyan írok le.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Auratech #478 üzenetére
"Legtakarékosabban a piacon vett kacsa-, libahájjal jutunk hozzá"
USA-ban elég népszerű a marhazsír is, több embertől is láttam már, hogy ott hentesek sokszor ingyen odaadják a marhahájat, mert úgyse tudnak vele mit csinálni. Ilyesmivel próbálkozott már valaki nálunk?Vajjal kapcsolatban nekem a vajon sütött rántotta volt nagy élmény, teljesen új ízt kölcsönöz neki.
Hieronymus
-
Auratech
őstag
A tisztított vajzsír a ghi füstölési pontja viszont 250c körüli..
-
Auratech
őstag
válasz
Hieronymus #477 üzenetére
A vaj füstölési pontja 150c körüli...
A füstölési pontok:
smoke points
Én nagyon szeretem a kacsa és libazsírt is.
Vajjal keverve bármilyen frissensült utolsó kérgezéséhez kiváló, vagy vaj nélkül is.
A vajat azért szeretem, mert víz és fehérjetartalma miatt picit bepárolja a húst és hamar kérget képez a hús saját fehérjéivel. Szóval finom..
Legtakarékosabban a piacon vett kacsa-, libahájjal jutunk hozzá, ami után jóféle tepertő is a jutalom. Óvatosan kell sütni, hamar megég..
Tilos tejet öntözgetni hozzá sütés közben! Sózni is csak kihűlve. -
válasz
Woodslave #476 üzenetére
Tisztázzuk.
A szűz kókuszolaj, kókusz jellegű ízzel rendelkezik és (nagyon) drága.
Nem való fritőzbe, de hagymát dinsztelni lehet benne.
A kókuszzsír, ami finomított zsír, alkalmas sütésre.Az olvasnivalóból legalább 3 fajtát lehet kapni. Saláta, főző és sütőolaj. Nem beszélve az eltérő színről és ízről. amit a fafajták és klíma befolyásol.
Szóval az olaj vásárlásnál oda kell figyelni, melyik palackot veszed le a polcról.
(#475) Cathfaern:
Mi viszonylag sok vajat használunk a konyhában. A füstölés előtt már ég (barnul) a fehérje tartalma. A barnára sütött vajat (a bajor olívaolaj), sokat használják az ételek ízesítésére.
Lehet kapni tiszta vajzsírt, amiről "lefőzik" a többi összetevőt. De fogalmam sincs a füstölési pontról.A disznózsír füstpontja: 121-218°C a Wiki szerint.
-
Woodslave
félisten
válasz
Hieronymus #474 üzenetére
ez alapján akkor a szűz oliva is alkalmasabb lenne mint a kókusz?
Kókuszolaj (a nem hidrogénezett)
Omega-6 és omega-3 aránya nem érzékelhető mennyiség
Omega-3 = 0
Omega-6 = 1%
Omega-9 = 8%
Telített zsírsav = 91%
Füstpont: 232 °C / 450 °F a finomítottnak a szűznek 177 -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #474 üzenetére
Avokádóolaj: gyors googlizás 1600 Ft / 50ml árat dobott ki, szerintem nem ezzel fogunk fritőzben sütni
Amúgy hasznos a táblázat, disznózsírnál, illetve vajnál mik ezek az értékek? (bár gondolom vaj csalóka amiatt, hogy hamar elkezd megégni) -
válasz
Woodslave #472 üzenetére
Inkább füstölési pontnak hívják.
Ha elkezd füstölni a zsiradék, akkor indul be a transzzsír képződés, ami káros az egészségre.
(A hidrogénezett növényi olajokat is ezért szorították vissza.)A sütéshez használt zsírok optimális füstölési pontja 200 - 230 °C. Ha nem éri el a 170 fokot, akkor nem szabad az olajat sütésre használni.
Olívaolaj 190 °C, finomított 210 °C
Szűz napraforgóolaj 149 °C - nem szabadna sütni benne.
Repceolaj 177 °C - elvileg sütésre alkalmas
Kókuszolaj 177 °C - elvileg sütésre alkalmas
Lenolaj 107 °C - kiváló saláta olajSütőolajak:
Finomított nagy olajsavtatalmú napraforgóolaj 232°C
Magasan finomított földimogyoró-olaj 232°C
Magasan finomított szójaolaj 232°C
Pálmaolaj és pálmamagolaj, nem hidrogénezett 232°CAvokádóolaj 271°C (Ez még nem köszönt rám üzletben, de szívesen kipróbálnám.)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Cathfaern #470 üzenetére
Ebédszünetben megnéztem telefonról, hát ezzel se megy messzire az ember.
Random beirogat pár mondatot, anélkül, hogy bármiféle hivatkozással alátámasztaná. Plusz az egész ügye egy üzleti vállalkozás weboldala, innentől kezdve bármit amit leírnak csak nagyon erős fentartással kezelném.
De ha abból indulok ki, hogy szerinte a sült kolbásznak ideális keto arányai vannak, nem sok jóra tudok következtetni. Sült kolbászban (főleg az ő szalonnás verziójában) tény, hogy grammra kb. 2:1 a zsír:fehérje arány, de ez pont hogy nagyon rossz keto arány, ugyanis nem grammra hanem kalóriára kell nézni az arányokat, ehhez pedig grammra mérve kb. 1:1 arány kell.Plusz vízzel kapcsolatban oké, hogy a szénhidrát megköti a vizet (mondjuk akkor már arról beszélnék inkább, hogy a rost mennyire megköti a vizet), de ketogén étrendnek meg vízhajtó hatása van, szóval pont hogy több vizet kell inni. Túl sok vízzel "csak" az a probléma, hogy kiüríti az elektrolitokat (amiket meg se említ... ). A "szénhidrátok miatt kell hűteni magunkat" mondathoz már hozzá se szólok
Kókuszolajjal kapcsolatban felőlem akár igaza is lehetne, de semmivel se támasztja alá (nem hogy külső linkkel, még magyarázattal se, a legnagyobb érv, hogy ő mindig is sejtette hogy valami nem jó vele, mert neki nem ízlett
), innentől kezdve nem sokat lehet vele kezdeni.
-
Lortech
addikt
Ez a linkelt oldal és ez a "bemutató" annyira egyszerű, primitív, mind szerkesztésben mind tartalomban, hogy már önmagában ez megkérdőjelezi számomra a leírtak értelmét, hitelességét. Állít dolgokat, amiket vagy egyáltalán nem vagy felületes bullshittel indokol, mert ő valami háziorvos. Értem.
Közben rágugliztam a szerzőre, és nem sok jót találtam. -
Cathfaern
nagyúr
Ketostix: vizeletben lévő keton mennyisége függ: mennyi ketont használ fel a szervezeted, folyadékfogyasztás. Relatívan mér, szóval ha sokat iszol, akkor lehet nem mutat ki semmit, míg ha több ketont ürítesz ki, de kevesebbet iszol, akkor belilul. Szóval ha mutat valamit az annyit igazol, hogy a szervezeted termel ketont, ha nem mutat semmit az viszont az ég világon semmit se jelent. Ketont vérből lehet egyértelműen kimutatni, illetve lehelletből lehet relatív jól következtetni rá.
Munkából tiltva van az oldal, de szóval nem tudom megnézni konkrétan mit írnak, de:
- kókuszolaj: részben vitatott, főleg zerocarb vonalról, ugye ott minden növényi táplálék károsFőzéshez én se használom, ahhoz vaj / disznózsír / olíva olaj, reggeli kávémba megy csak bele
- túlzott vízfogyasztás: a túlzott vízfogyasztás káros. Illetve pontosabban a túlzott vízfogyasztás elektrolit pótlás nélkül káros. A ketogén étrend viszont vízhajtó hatású, így a túlzott vízfogyasztás mást jelent, mint szénhidrátdús étrenden (ami lehet paleo étrend is!), ugye pont emiatt kell az elektrolit pótlás is.De otthonról majd megnézem az oldalt
-
nbg
senior tag
válasz
Cathfaern #467 üzenetére
A cikkben emlitettel olyasmit, hogy nem lehet egyszeruen kimutatni a keton testek jelenletet - es a kommentekben sem emlekszem, hogy emlitve lett volna- de mi a helyzet mondjuk a Ketostix-el?
Masik: itt sem tudom, hogy emlitve volt e mar, de ezzel az oldallal talalkoztal mar? Van par erdekes dolguk, de elegge lehuzzak pl. a kokuszzsirt, es a tulzott vizfogyasztast.
Velemenyek?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Ted_Beneky #463 üzenetére
Az, hogy ennyire ugyanaz a napon, az nem feltétlen, de amúgy gyakori, hogy "lassú" fogyás vagy stagnálás után hirtelen esik egyet az ember súlya.
-
válasz
Ted_Beneky #463 üzenetére
Napi 1-1,5kg-t ingadozik a testsúlyom
-
Franklin
addikt
válasz
Ted_Beneky #463 üzenetére
Szerdán más mérlegen méred magad, mint a hét többi napján és az ennyit csal
-
Ted_Beneky
senior tag
válasz
Cathfaern #462 üzenetére
A következő érdekes dolgot figyeltem meg komoly 17 nap után
(81kg->74,5kg)
Általában 0,1-0,2-0,3kg fogyok naponta, kivétel egy nap a héten, mikor hirtelen 1kg lemegy. És ez mindig szerdán következik be
Nem ugyanazt eszem mindennap, úgyhogy nem gondolom, hogy attól, amit épp szerdán ettem. Edzés H-Sze-P, de ezzel az erővel hétfőn és pénteken is kellene valamit hasonlót tapasztalnom, de nem.
Ez valami egyedi anomália lehet vagy másoknál is előfordult már? -
Cathfaern
nagyúr
Örülök, hogy segített az írás
Boltban tápadat nézegetés nekem máig meg van, főleg ha olyan boltban járok ahova amúgy nem szoktam, időnként talál az ember "kincset"
"Persze van még min dolgozni, mert a rendszeres étkezést továbbra sem tudom mindig megoldani"
Igazából nincs szükség rendszeres étkezésre, lásd IF (időszakos böjt). Illetve persze mit értünk rendszeres alattHa ki tudsz jelölni egy napon belül ~4 órát amikor biztosan tudsz enni, akkor ha átállsz 20/4-es IF-re, akkor máris pipa. Mondjuk ezzel azért várnék 1-2 hónapig, hogy a szervezet biztos adaptálódjon, és ne kelljen két dologgal is küzdeni egyszerre (más kajákat eszel + más elosztásban eszel).
"Időm egyszerűen nincs, hogy számolgassam a grammokat, így egyszerűbbnek tűnt, ha az igazán kritikus dolgokat teljesen száműzom, mintsem, hogy azt számolgassam, hogy lisztből mennyit meg hogyan. Arra azért szigorúan odafigyelek, hogy ne lépjem túl a 20g-t, eleddig ez viszonylag simán is megy, általában 15-18 között mozog a napi bevitel."
És ez így tökéletes isFőleg amíg nem az utolsó kilókot próbálja az ember eltüntetni.
-
Viszlát
addikt
Gondoltam megosztom az eddigi kevéske tapasztalatomat mint abszolút kezdő, leginkább azért, mert a cikked nagy szerepet játszott abban, hogy belevágtam ebbe. Nyilván egy cikk önmagában nem elég, de szinte egy időben egy kedves barátom is pozitívan beszélt (ő már majdnem egy éve ezen étrend szerint él), plusz a leírás alapján ez végre valami olyasminek tűnt, ami hosszútávú megoldást jelenthet és semmi spirituális tepertőevés vagy hasonló jellege sem volt.
Röviden annyi, hogy a mostanra jelentősre növekedett túlsúllyal muszáj volt már valamit kezdenem, rendszeres mozgásra nincs lehetőségem, így maradt az étrend. Tipikus suttyó módon ettem eleddig, az összes szörnyűségével, mint egyszer sokat, gyorskaják, ésatöbbi. Tudtam, hogy óriási változás lesz ez számomra minden szempontból így eszem ágában sem volt fejest ugrani bele, hanem a cikk elolvasása után pár hétig felkészültem rá, elkezdtem nézegetni a boltban miben miből mennyi van. Valószínűleg ez másnak hülyeségnek tűnik, de én majdnem minden igazán jelentős dolgot így csinálok, birtokában akartam lenni kellő mennyiségű információnak mielőtt belevágok.
9 nappal ezelőtt aztán elérkezettnek láttam az időt és bevásároltam a hétvégére mindenfélét amivel ezt az étrendet tudom követni. Időm egyszerűen nincs, hogy számolgassam a grammokat, így egyszerűbbnek tűnt, ha az igazán kritikus dolgokat teljesen száműzom, mintsem, hogy azt számolgassam, hogy lisztből mennyit meg hogyan. Arra azért szigorúan odafigyelek, hogy ne lépjem túl a 20g-t, eleddig ez viszonylag simán is megy, általában 15-18 között mozog a napi bevitel. Az első pár nap meglehetősen fura volt, nem tudnám megfogalmazni miért de a közérzetemmel nem stimmelt valami. A szervezetem cukor iránti vágya az mondjuk könnyedén felismerhető volt, de erre fel voltam készülve barátom beszámolója alapján, hogy milyen elvonási tünetekkel számolhatok. Aztán múlt hét szerda közepére ez nagyjából elmúlt, bár meghalok egy jó vastag szelet zsíroskenyérért, éhezni nem éhezek, finom dolgokat eszek amiket eddig is szerettem, úgyhogy szenvedésről alapvetően szó sincs. Ma reggel aztán unszolásra megméredzkedtem, és magam is meglepődtem, hogy ilyen rövid idő alatt 4.7 kilóval csökkent a testsúlyom (110.2 -» 105.5). Ez mindenképpen pozitív, de ennél fontosabb az, hogy a közérzetem jelentősen javult, könnyebben kelek reggelente, estére nem fáradok el annyira. Persze van még min dolgozni, mert a rendszeres étkezést továbbra sem tudom mindig megoldani, illetve el is feledkezem róla, na de hát Rómát sem egy nap alatt építették.
Lényeg a lényeg, hogy szerettem volna megköszönni a tárgyilagos, tényekre koncentráló írásodat, engem ez indított el ezen az úton.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #455 üzenetére
A kókuszzsírnak nincs kókusz íze
Mint ahogy a vajnak sincs tejíze, vagy a sertészsírnak sincs mondjuk tarja íze. Van egy sajátos íze, de igazából minden olaj / zsírnak van*, max annyira megszoktad már (pl. napraforgó vagy pálmaolaj), hogy nem tűnik fel.
*Kivéve amikor totál alkotórészeire szedik és ténylegesen csak a zsírt kapod, lásd MCT olaj.
Amúgy pálmaolajnak magas az Omega6 tartalma, szóval ha nem is ellenjavalt keton, de ha már van jobb alternatíva, akkor szerintem célszerűbb azt választani (meg ugye igen, a környezetvédelmi szempontok).
-
-
joelke HU
őstag
válasz
Hieronymus #453 üzenetére
És a pálmazsírt nagyon sok terméknék felhasználják. Állítólag nem kötelező kiírni a teljes nevét elég ha csak annyit, hogy növényi olaj. Azokban a termékekben amin a csomagolásán ez szerepel azokban benne van. Sokan nyugaton nem szeretik a pálmafák kiírtása miatt.
Egyébként én azért szeretem a kókusz meg a pálmazsírt is, mert nem égnek meg olyan könnyen, jó bennünk sütni és semleges ízzel rendelkeznek.
-
-
joelke HU
őstag
-
Auratech
őstag
Legjobb alkalom a bagó emlékké tételére!
Dohányoztam, sajnos sokáig, elég sokat. Csomagcigi/nap 15 évig. Bár ne tettem volna....
Most visszanézve olyan bután felesleges volt.
Minden étrendi Pálfordulás jó alkalom a cigi elhagyásához.
Javaslatom: kezdd egy napos böjttel, mikor csak ananászlét iszol, esetleg egy kis füstölt sajtot rágj lassan, hozzá vízzet igyál. Másnap csak vizet igyál és legyen finom hús lesütve, jégsaláta, paradicsom,sajt, mikor megéhezel.
Hamar menj ússz egyet, lassan, nyugodtan. Frissülj fel. Úszás után limonádé cukor nélkül és a bekészített kaja a korona. Ha cukorra vágysz, paradicsomlé.
A bioflavonidok, papain, vitaminok lekötik egy időre a nikotinreceptorokat. Ha nem ugrál az inzulinszint, a cigi utáni hirtelen sóvárgás is alig jelentkezik. Egy nap sokat segít. Az étrendi változás a cigielvonás "szájízét" elfedi, amíg csillapul. Az új mozgás jó visszacsatolása ezt erôsíti, segít.
Egy idő elteltével akkora felesleges baromságnak fog tűnni a cigizés... -
Cathfaern
nagyúr
Jo kerdes
de ha sutsz rantott hust ki lehet szamolni: mielott belisztezed a hust, lemered a lisztes talat (liszttel egyutt), majd belisztezed a hust, es lemered ujra, kulonbsegbol megvan mennyi lisztet hasznaltal el. Majd ugyanezt a morzsara. Tojasbol elhanyagolhato a szenhidrat ilyen mennyisegben.
De tok jo rantott hust lehet csinalni tojas + parmezan, illetve tojas + osszetort pörc komboval ketobarat modraCigivel kapcsolatban konkretan passz, de olyat olvastam tobbet, hogy alkoholista embereknek segitett a keto. Nem full letenni, de fuggosegen csokkentett. Szoval szerintem elobb keto, utana cigi.
-
nbg
senior tag
Na szoval... olvastam a cikket, az osszes kommentet, es alapvetoen szimpi a dolog, az elmult heten par "keto-kajat" le is teszteltem, hogy mennyire realis az egyutteles ezekkel. Azt hiszem nekiallok a dolognak, de van egy fontos kerdesem: nem az mondom, hogy showstopper, de jo lenne tudni, hogy mennyi ch van egy szem arva szelet rantotthusban...
Amugy meg annyi bajom van, hogy epp aktualis lenne letenni a bagot is. Egy elozo kiserletbol emlekszem ra, hogy potcselekves jelleggel nagyon nassoltam cigi helyett - vajon mi lenne a jo sorrend? Eloszor atallni ketora, aztan letenni a cigit, vagy forditva esetleg? Talan a ketozist kellene elobb realizalni, az csokkenti az etvagyat is?
-
Auratech
őstag
válasz
Cathfaern #440 üzenetére
10 deka rukkola "felvesz" egy deci balzsamecetes olívaolajat, parmezán . Abban 4g ch van. Eheted sovány hússal is, akár. Máris megvan a zsír.
Vagy 15 dkg bébispenót 10dkg vajjal, kis fokhagyma, citromcseppek, parmezán rá amikor kész.
Párolt csirkemell mellé nagyon mondén.
Szoktam reszelt parmezánt turmixolni olívaolajjal, kis mogyoróval, krémesre. Tömény "zsír" és nagyon finom húsokhoz, zöldekhez. pld kígyóuborka szeletre kenve. szenyó..
A bacon is javít a húsok zsír-arányán. Ha kevéssé pirítod meg, alig veszít zsírt, viszont gazdagít.
Majonéz-bacon-mustár - jégsaláta levélben. mellé sok sült csirke. Ropogós bőrrel... -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Ted_Beneky #438 üzenetére
"Az edzés az izomnövekedésen kívül a fogyásod mértékére is hatással lenne, nem?"
Nem. Nem akarnék ennél nagyobb deficitet tartani (ennél gyorsabban fogyni), igazából így is a felénél járok már a teljes fogyásnak, és még csak 2,5 hónap telt el. Szóval ha végigedzettem volna a 2,5 hónapot, akkor biztosan jobban néznék ki, de kilóban nem lenne változás."A rib-eye az a rostélyos, vagy magas hátszín, magas tarja. A lapocka mögötti felső hátrész. Vastag izomrész, áttörve zsírral."
KösziSajnos nekem ez az egy bajom van a ketogén étrenddel, hogy (egyelőre?) a nagyon inas - mócsingos dolgokat nem tudom megenni
Persze ahogy írod is, ez nem kötelező semmihez, de jobb lenne ilyeneket enni, mint szárazabb húsokat.
-
Auratech
őstag
válasz
Cathfaern #434 üzenetére
Látszik a változás. A következő fázisban már látványosabb lesz. Ha még gyúrsz is, király leszel!
A rib-eye az a rostélyos, vagy magas hátszín, magas tarja. A lapocka mögötti felső hátrész. Vastag izomrész, áttörve zsírral.
Személy szerint a lábszárat szeretem. A mócsingost. De megeszek bármit, nincs válogatás..
Amúgy igyekszem a vörös hús/szárnyas evést nem túlzásba vinni. Van hogy hetekig nem kívánom. Sajt, hal tofu. Tegnap este két camembert sajtot ettem kígyóuborkával, olivával.. Ebédre meg tonhalat grillezve, baconos zöldbabsalátával, sok majonézzel... Reggelire mega kávé tejszínnel..Most belegondolva nem is tudom, besorolható-e az étrendem valamelyik skatulyába. Nagyon ritkán azért eszem gabonaféléket, ha biztosan nagy kalóriamínuszban vagyok.. Meg gyümölcsöt is. Amúgy sokszor eszembe se jut, hogy kenyér is van a világon. Ha van panír a húson, nem mindig szedem le. Az a köret..
A lényeg a rendszeresség és, hogy a kiegyensúlyozott, változatos étrend megszokottá váljék.Egyszerűen utánaszámolva a fogyasztott szénhidrátból nem futná a munkábajárás 500kCal energiaigényét se.
Pedig elég intenzív a napirendem. + Súlyzózás, úszás, no meg a hideg. Mert nem öltözöm túl magam.
Tehát valamiféle ketós energiatermelés biztosan van bár most fogyóban vagyok. -
Ted_Beneky
senior tag
válasz
Cathfaern #425 üzenetére
Oldalról jól kivehető a különbség. Az edzés az izomnövekedésen kívül a fogyásod mértékére is hatással lenne, nem?
A kétheti ketogén étrendhez közelítő
étkezésem eredménye 81kg-->76kg (-5kg)
Az erdélyi/kolozsvári húsos szalonna főzve vagy inkább "gyári állapotban" (pácolva) javasolt?
-
Franklin
addikt
Tényleg nem akarom védeni, de olvastad a könyveit? Láttad hány oldalon vannak felsorolva a tanulmányok amikre hivatkozik? Keress rá bármelyikre, publikált kutatásokról van szó.
Persze attól még a kutatást lehet támadni, de az, hogy nincsenek alátámasztva az állításai, szerintem nem igaz.
-
Cathfaern
nagyúr
Amúgy paleo / ketosokhoz kérdés (illetve azokhoz is akik amúgy is szeretik a zsíros húst), magyar boltokban / henteseknél milyen zsíros húst érdemes venni? Főleg marhára gondolok. Ugye angol irodalom mindenhol a "rib-eye"-t ajánlgatja, de ennek nem nagyon van 100%-os magyar megfelelője, legalábbis én még nem találtam. Sertésből persze tarja meg oldalas, az nem kérdés. Esetleg van valami olyan része marhának vagy más állatnak amire az ember elsőre nem gondol, hogy mennyire jól lehet belőle sült húst készíteni, pedig igen?
-
Cathfaern
nagyúr
És ezért kell a tanulmányokat is kételkedve olvasni: [link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Franklin #430 üzenetére
"Továbbá nincsenek saját termékei, ami miatt megérné neki a saját elméletét terjeszteni (ellenpéldák: Norbi, Lenkei, mindenféle csodagombák, csodateák, stb.)"
Igen, ez mindenképp hatalmas pozitívum nála."Inkább csak összefoglalja ezeket és kiszűri a cégek által támogatott "kutatócsoportok" tanulmányait (pl. cukorlobbi által finanszírozott zsírellenes kutatások)."
Igen, csak alapból kutatók is le tudnak vonni elég furcsa következtetéseket, amiket utána ő még akár félre is tud értelmezni. Ez nem gond akkor ha pl. a könyvét olvasod (mert abba úgyis olyan dolgok kerülnek be, amik már többször körbe lettek járva), de gond amikor egy cikkben egy-egy kutatásról ír. De mégegyszer, én se állítom, hogy hülyeség amit ír, csak fentartással kell kezelni. De ugyanez igaz az én írásomra / hsz-eimre is -
Franklin
addikt
válasz
fordfairlane #429 üzenetére
Több könyvét olvastam, nekem logikusnak tűnnek az érvelései és nem csak hasraütésből beszél, minden állítását több tanulmány és kutatás támasztja alá, a könyveiben oldalakon keresztül vannak a forrásanyagok felsorolva.
Igaz, hogy nem ez a téma a végzettsége, de én úgy vettem észre, hogy nem is állít semmi olyan új dolgot, amit legalább 1-2 szakmai kutató ne állított volna már. Inkább csak összefoglalja ezeket és kiszűri a cégek által támogatott "kutatócsoportok" tanulmányait (pl. cukorlobbi által finanszírozott zsírellenes kutatások).
Továbbá nincsenek saját termékei, ami miatt megérné neki a saját elméletét terjeszteni (ellenpéldák: Norbi, Lenkei, mindenféle csodagombák, csodateák, stb.)
El kell olvasni 1-2 könyvét vagy a honlapján néhány cikket és mindenki eldöntheti, hogy logikus vagy sem amiket állít.
-
fordfairlane
veterán
Szendi írásai nagy vonalakban egy műkedvelő amatőrére emlékeztetnek, úgy egészében. Mivel nem orvos vagy mikrobiológus, ezért eleve hiányzik az elméleti háttér nagy része, amire az önálló véleményalkotása támaszkodhatna, ezért mások elméleteit és kutatási eredményeit használja fel.
-
Cathfaern
nagyúr
Én olvasgattam tőle elég sokat egy időben, de valahogy nem tudott meggyőzni. Nem mondom, hogy minden hülyeség amit ír, sok igazság van bennük, de időnként meg leír olyan ordító hülyeségeket, hogy nem is értem, hogy gondolhatta komolyan. Szóval én úgy olvasnám, hogy ha valami leírt dologra érzem, hogy fura, akkor utánakeresnék más (lehetőleg nem paleos) forrásból is, hogy alá tudják-e támasztani.
-
looser
addikt
Srácok, lányok, Szendi Gábor cikkei mennyire relevánsak? Úgy általában érdekel; étkezés, életmód, vitaminok, gyógyítás...
-
joysefke
veterán
A lényegi különbség számomra a cinktartalmuk. Keress rá, hogy mire jó a cink és el tudod dönteni kell-e. Egyébként a cinket túl lehet adagolni.
331:
A nátrium a közönséges konyhasó egyik összetevője, ha csak nem sportolsz keményen, akkor aligha kell neked arra figyelned, hogy elegendő nátrium jusson a szervezetedbe, mert kb minden félkész-kész kaját telenyomnak sóval, onnan igen bőven megvan egy nem keményen sportoló ember nátriumszükséglete.Ha sok sajtot vagy szalámit tervezel enni, akkor számíthatsz rá, hogy abban lesz nátrium...
-
Woodslave
félisten
Tegnapi reggelim ketogen része.
mondjuk én reggelire diéta esetén nem szoktam cht enni igazából ehhez se hiányzott volna
-
nuke7
veterán
Még mindig direkt nincsenek képek az eredményekről..? (Csak engem érdekel..?
)
(#419) Auratech : jaja, a nyers tojást én se támogatom
-
Auratech
őstag
válasz
Franklin #417 üzenetére
Ellenőrzött, bevizsgált tojás biztonságosan fogyasztható akár nyersen is. Viszont nem ajánlott. A nyers tojás részben nehezebben emészthető a hőkezeltnél, résznben biotin, b7 vitamin, elvonó enzim (avidin) van benne, ami csak hőkezeléssel válik inaktívvá.
Van egy tojással összefüggő találmányom. Mindig idegesített, hogy a szalonnás tükörtojásnál az apróra vágott szalonnát félretolja a ráütött tojás. Azt akarom, hogy alatta legyen és mire megsül a tojás a bacon is megpirul alatta. A megoldás, hogy a picit megpirított bacont összekeverem egy nyers tojással és aláöntöm, dermedni hagyom és arra ütöm a tojást. Akkor alatta marad. A szalonna helyett mehet apró kockákra vágot gaz, egyéb is (paprika, hagyma, avokádó, olíva, sajt...) -
-
Auratech
őstag
Jó szolgálatot tehet egy üveg tisztított lecitin granulátum (szójalecitin), ha zsírokat, olajokat stabilan vizes oldatban akarjuk tartani. Nagyon kevés elég hozzá. A ketós diétához kiválóan segíti az emésztést.
Amúgy a tojássárgájában is a lecitin, ami emulgeálja a zsírt, mondjuk a majonézben a leglátványosabban.
Egy 250-g-os kiszerelés 3e Ft körül van de fél évre elég... hacsak be nem kanalazod...nincs rossz íze..A tojássárgájával én mondjuk óvatos vagyok egy gyerekkori kiadós, menzán szerzett szalmonella óta..
Ketóban gyakran megy az, mint a régi gyúrós időkben. ("félliter tej, két marék sportrobi, 2 egész nyers tojás, 1 banán") banán nélkül..
A szalmonella 60 fokon 5 perc alatt elpusztul, míg a tojássárgája 64 fokon kezd szilárdulni.
Egyszerűen mondva a lágytojás sárgájából is simán lehet majonézt csinálni, biztonságosan. De akár keménytojás sárgájából kis citromlével krémesre keverve is működik.
A fehérje meg mehet a.. majonézes hússalátába..
A lecitinnek a normál főzés nem árt. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
fordfairlane #412 üzenetére
Erősen mennyiségfüggő a dolog, illetve hogy mit vár az ember. Az én tapasztalatom a következő:
- Ha tisztán iszod és tej ízt vársz, akkor csalódás lesz
- Ha tejeskávénak (2dl ezekből + kávé), akkor a kókusztej picit más íz, mandulatejet egyértelműen érezni, szójatej viszont ugyanolyan lesz, mint rendes tejjel (csak egyéb okokból szójatej annyira nem ajánlott)
- Ha csak löttyintesz a kávéba, akkor megint csak nem érezni különbséget.
Zabpelyhet nem tudom milyen ilyenekkel enni, mert keton annak nem sok értelme vanAmúgy keton még az is járható út, ha az ember "tejet" akar inni, hogy fogja a 30%-os tejszínt és felönti vízzel. Drasztikusan kevesebb szénhidrát, viszont hasonló feeling
(csak ha nem homogenizált a tejszín, akkor shakerrel / turmixxal / tejhabosítóval rá kell segíteni, hogy elkeveredjen)
Hieronymus:
Nem szükséges, lehet fekély a baktérium nélkül is. -
-
Auratech
őstag
válasz
Cathfaern #409 üzenetére
Volt, hogy a vágóhídról hozott, frissen kényszervágott borjúhúst (lábát törte a rámpán) megfőztem és a csöpp kaukázusi kutyusommal versenyt ettem. Ő három és fél kilót, én majdnem egy kilót fogyasztottam. Csak én meg is rágtam. Dorka dülledt tekintettel félökölnyi darabokat nyelt le...
Majdnem két napig nem voltam éhes. Csak citromos vizet kívántam... -
fordfairlane
veterán
válasz
Auratech #411 üzenetére
Én sokáig nyomtam ezt a reggelire kávé kis tejjel, magában, de sosem gondoltam, hogy ez ennyire egészséges.
Mostanában viszont leszoktam róla, mindig "meghajt", így az evés nélkül kávéról leszoktam. Öregszem, evvan.
Azt viszont el nem tudnám képzelni, hogy kávét vagy mondjuk zabpelyhet ne tejjel, hanem ezekkel a mandulatej, vagy kókusztejnek csúfolt fehér növényi folyadékokkal fogyasszam. Inkább a gyors halál.
-
Auratech
őstag
válasz
Cathfaern #406 üzenetére
Én a reggeli kávémat 2 dl tejszínnel tolom..
, felhúzva fél literre vízzel és utána betekerek a melóhelyre 12 Km-t, ami 250 "kalória" minuszban...
-
A gyomorban minden úszik, ázik. Nem száraz semmi. A zsírok emésztését megkönnyíti, ha szét van csapatva (emulgeálva). Ha nem fogyasztasz értékelhető mennyiségű szénhidrátot, megbirkózik a gyomor az emulgeált zsírral. Tejben, tejszínben a lecitin és a homogenizálás ezt megoldja. Egyebeknél a rágás, nyelés segít, no meg a "fránya" növényzet..
Ha több, sok szénhidráttal eszed a zsírt, akkor könnyen elönt a sav és az emulgeált zsírokat részben kicsapja az emulzióból.
Tipikusan a refluxos hányás jellemzője, hogy először a zsíros réteg jön iszonyú tömény savval, ami a homlokod is felmarja.
Sajnos vannak ilyen emlékeim...A tojás-kókusz-sajt "kenyér" alapján van egy ötletem, amit kipróbálok ma...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Hieronymus #408 üzenetére
A Helicobacter önmagában kevés a fekély kialakulásához, azon kívül más tényezőnek is fenn kell állnia. Ellenkező esetben az emberek legalább fele gyomorfekélyes lenne (fejlődő országokban 90%-a).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Atlantis #407 üzenetére
Intermittent Fasting - Időszakos Böjtölés. Van aki természetesen csinálja, pl. sose evett reggelit. A lényege hogy csak egy bizonyos időszakon belül vigyél be kaját (azon kívül max. 10 kalória / óra). Az alapeset a 16/8, szóval 8 órán belül viszel be kaját, a többiben nem. Ez tipikusan azt jelenti, hogy az illető nem reggelizik, ebédel délben, és 8 előtt valamikor vacsorázik. A bevitt kalória változatlan, tehát ha valaki pl. 1800 kalóriát eszik egy nap, akkor napi 3x-i étkezéssel ez evésenként 600 kalóriát jelent, 16/8-al evésenként 900 kalóriát jelent, 23/1-el meg evésenként 1800 kalóriát
Léteznek más verziók is, pl. váltott napos IF, amit egyszerűbb képen megmutatni, mint elmagyarázni: [link]
És nem, a ritkán evés nem problémaSzénhidrátdús étrenden az, mert nagy amplitúdóval ingadozik a vércukor szint ha csak napi párszor eszik az ember, de keton nem gond.
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Atlantis #405 üzenetére
1. Ebédig gond nélkül. Sokszor még akkor se vagyok éhes. Ugye 1dl 30%-os tejszín 300 kalória. 1 zsemle meg 150 kalória. A reggeli tej + zabpehely kombód 277 kalória. Szóval ha azzal el vagy ebédig, akkor ezzel is elleszel
2. A gyomrot nem nagyon érdekli a "szárazanyagtartalom". Neki vannak emészthetetlen dolgok, szénhidrátok, fehérjék, meg zsírok. Nah zsírból van bőven a tejszínes kávébanDe amúgy IF-el akár 23 óráig nem eszel semmit, attól se alakul ki gyomorfekély. Gyomorfekély attól alakul ki, hogy ha valami olyan kerül be a gyomorba, aminek nem kéne. Mondjuk ha reggel olyan gyógyszereket veszel amit evés előtt / után kell bevenni (pl. aspirin), akkor viszont célszerű valami szilárdat is enni (azt gondolnám, hogy ez se jelent gondot, de ilyen téren jobb biztosra menni).
-
Atlantis
veterán
válasz
Cathfaern #404 üzenetére
Hja, így már ok.
Egyébként akik csak egy tejszínes kávét reggeliznek:
1., Átlagban meddig elég? Ebédig kihúzzátok vele vagy azért tízórainak kell valami?
2., Nem aggasztó, hogy hosszú ideig nincs semmi szárazanyag-tartalom a gyomorban? Tehát mitől lesz tartalma a reggelinek? Jót tesz ez a gyomornak? Nem ilyentől szokott gyomorfekély kialakulni? -
Atlantis
veterán
válasz
fordfairlane #401 üzenetére
20 év? Szerintem 5 év múlva is más lesz a trend...
Cathfaern: tojás nem kell ketogénhez? Miért? Az fehérje, meg zsír, azt gondoltam, pont ideális, ha minél többet eszik belőle az ember.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo ...
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PHP programozás
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- EA Sports WRC '23
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest