- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Digitális Állampolgárság Program
- Megoldások IBS/IBD-re
- Szólánc.
- Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
bobalazs
nagyúr
Nagyon komoly cucc, bonyolultnak hangzik az elkészítése. PHP, SQL
-
Indiant
addikt
Gratulálok, nagyon hasznos program.
-
Exian
addikt
Szia!
Az OS független működést a szerver és a vezérlőfelületre értettem, nem a kliensre. Az jelenleg csak Windows alatt megy, de épp tervben a kliensgépek "Linuxosítása", így akkor készítek Linux alá blokkoló programot.
Természetesen a taskmgr-ből való kilövés kivédve, hiszen eleve az egész feladatkezelő elérése tiltva van a gépeken.
-
Magnat
veterán
Szia,
Gratula a rendszerhez, jópofa, de egy dolog nem világos: a bevezetőben követelményként megszabott os független működés csak az admin felületre vonatkozik meg a szerverre? Egész végig azt vártam,h hogy oldottad meg platformfüggetlenül a kliensek zárolását... a kliens program miben van írva? Task managerből való kilövés ki van védve?
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
solaris17
aktív tag
Gratulálok hozzá, egyedi és hasznos program !
Phenom II X6 | 8 GB CORSAIR XS3 | Kingston V300 | HD 7790 | Creative X-FI Fatal1ty
-
Exian
addikt
Sajnos nem Linux van. Amikor idekerültem, volt egy próbálkozásom: felraktam minden gépre Linuxot, de a felhasználók nem bírkóztak vele, hiába volt tök ugyanaz a böngésző, mint Windowson. Mondjuk akkoriban még nagyban ment az MSN őrület, szinte mindenki azt használta, normális kliens meg nem volt Linuxra, így az volt a fő oka, ami miatt megbukott... meg amúgy is, hozzánk olyanok járnak, akik nem rendelkeznek szerteágazó ismeretekkel, állandóan nyavajogtak, hogy "de hát ez nem a megszokott".
Úgyhogy feladtam, ment vissza a win. Mivel viszont mára már eltűnt, sőt, meghalt az MSN, nem használja senki sem, csak a fészbunkót, így szerintem megpróbálhatom ismét a Linuxot, mert már mindenki szinte csak 1db Chrome vagy FF böngészőt igényel, az meg tökugyanaz azon is. Így akkor sokkal könnyebb lenne a gépvédelem. Ha lesz kapacitásom rá, 1-2 gépen megpróbálom, aztán meglátjuk...
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
A szó, amit keresel: wake on lan.
Ha linux lenne a klienseken (nem emlékszem, hogy írta volna), akkor felesleges ilyenekkel szöszölni, mert azt nem bírják szétbarmolni. Ha meg xp, annak hiába raksz nfsrootot, nem él vele. XP-nek automatikus újratelepítés kell, ris vagy hogy hívják azt a verziót.
Tiszta linuxos hálózatnál meg az ilyen vnc nevű betegségeket el kell felejteni. van saját, rendes, működő grafikus protokollja.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Exian
addikt
SySERR?! Te véletlenül nem az #itrulezes SySERR vagy?
Egyébként igen, valami ilyesmi a tervem a jövőre nézve, csak most annyi más elfoglaltságom van, meg még az eszközök sem adottak, úgyhogy... a téma jegelve egyelőre, már az hatalmas előny, hogy van ez a saját alkalmazásom. Több egyelőre nem is kell.
-
Exian
addikt
LiveCD így ebben a formában kilőve, valóban. De én nem is ilyen megoldásra gondoltam konkrétan. Hanem, hogy maga a szerver lenne a kiszolgáló, azon futna az OS , a gép csak mint egy terminál csatlakozik rá és csak a képet dobja át. Akár egy VNC vagy ahhoz hasonló kapcsolattal (mint a TeamViewer, stb). Én konkrétan használom így az otthoni szerveremet távolról, egy kicsi, mindössze 800MHz-es CPU-val és 256MB rammal szerelt ThinClient-tel a végponton. Ennek a kicsi gépnek van egy kis apró, saját Linux rendszere (egy 32MB-s IDE-FLASH tárolón), ami ad egy primitív, egyszerű grafikus felületet, amin tudok VNC-vel vagy egyéb módon csatlakozni kiszolgálóra. Ehhez persze nem gyenge hardver kell a szerveren, hogy több "virtuális" gépet kitudjon így szolgálni. Így hát valószínűleg ebből nem lesz semmi, de fantáziálni jó vele
Szóval, ehhez nagyon durva szerver(ek) kellene/nének, a végpontokhoz meg elegendőek lennének gyenge vékonykliensek.
[ Szerkesztve ]
-
Wolflaci
csendes tag
A live-os es aztért is jó mert akár a os-t is letörölheti az user. Az os ugye ramba töltődik be (mintha az lenne a winchester) és minden indításnál ugyanaz a rendszer. Hátránya: nehezen lehet az os-en változtatni és azonos géppark kell hozzá azaz minden usergépnek egyforma hardwarekiképzése kell hogy legyen.
Egy ilyen szerverboot-olást kellene még megoldani a meglévő kialakított rendszereddel és nagyon tuti lenne[ Szerkesztve ]
I love computer troubleshooting.
-
Exian
addikt
Köszönöm!
Igen, ezen is agyaltam már, valószínűleg ez lesz a következő lépés: egy kicsit komolyabb gép szervernek és onnan indul a rendszer, mindenféle írási jogok nélkül, mintha CD-ről indulna valóban Live módon, így a gépek csak amolyan "terminálként" funkcionálnának. De felesleges beépíteni olyat, hogy fixen leálljon 1 óra után (hiszen kérhet valaki többet is, meg ha bevezetjük, kevesebbet is), mellette futhat ez a mostani rendszerem is.
A "Live CD" megoldás sokkal inkább azért kell, hogy ne tudjanak semmilyen szinten belepiszkálni a rendszerbe, mert most ez a másik gond, amivel küzdök, bár elég jól levédtem a gépeket, de a legjobb lenne egy teljesen "zárt" rendszer.
-
Wolflaci
csendes tag
Nagyszerű munka! A magyar leleményesség nem ismer határokat! Gratula a rendszerhez.
Imádom az ilyen dolgokat, amikor leleményességből hoz az ember össze egy rendszert és nem is akármilyet!
GratÉn ha nem akarnám hogy a gépekbe piszkáljanak az userek akkor livecd-ről indítanék minden gépet háttértár nélkül. a live-os lehet hálózati meghajtón is, és onnan csak bebootol a rendszer. A live-os-t meg meglehet úgy csinálni hogy mindig 1 óra után automatikusan kapcsolja ki a gépet, mondjuk ez esetben fix az idő amit eltölthetnek a gép előtt.
[ Szerkesztve ]
I love computer troubleshooting.
-
Exian
addikt
Igen, így van.
Épp ezért van az, hogy még mindig nem elegendő az általam készített és üzemeltetett tagnyilvántartó-vezérlő program, emellett papíron is alá kell írnia az illetőnek, hogy mikor, melyik gépnél netezett. Utálom, mert egy plusz felesleges papír minden nap (van, hogy több lap is kell, akár 4-5-6, amikor sokan vannak). Éves szinten csak ebből generálódik 1500-2000 lap. Agyrém.
Nálunk sem vették ezt komolyan azelőtt, pontosabban mi sem vettük komolyan, de volt konkrét visszaélés (vaterára raktak fel terméket, pénzt átutalva kérték valahová, de termék nem volt soha), azóta kérték, hogy jegyezzük pontosabban, hogy ki, mikor netezett és lehetőleg ténylegesen beazonosíthatóan. Amíg nem volt a programom, nem regisztráltuk a netezőket, csak egy nevet és aláírást kértünk, ami ugye bármi lehetett... Akkor döntöttem el, hogy mivel úgy is regisztráltatni kell papíron a tagokat, de az igen macera, ha vissza kell keresni, gépen gyorsabb, egyszerűbb. Na, ekkor kezdtem bele az alkalmazásba, illetve a cikkben említett dolgok miatt, ami már nagyon kényelmetlen volt (kiszaladgálni mindig és szólni, amikor lejárt az ideje valakinek, vagy leültek csak úgy és azért... illetve a bérletes rendszer csak így tud működni, meg ha lesz, a kedvezményes rendszer is).
A kötelező regisztráció hatása az lett, hogy volt olyan, amikor valaki így már nem kívánta igénybe venni a szolgáltatást és hát látszólag sem a legkorrektebbnek tűntek az ilyen egyének...
A regisztráció másik oka-előnye, hogy egy esetleges rongálás, lopás esetén is van legalább fogalmunk arról, hogy ki lehetett az elkövető, ha akár csak utólag vesszük észre.
De erről a témáról a következő cikkemben írok, hogy micsoda trükkökkel loptak már nálunk!
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
olyan törvény nincs, ami konkrétan netkávézókról szól, olyan törvény van, hogy minden elektronikus szolgáltatónál azonosítani kell tudni minden kimenő forgalom okozóját. Ezért mondom évek óta, hogy a nyílt, publikus wifi törvénytelen, de füle botját se mozgatja senki sem.
ráadásul mostanában olyan szabály is van, hogy akkor is azonosítani kell tudni a forgalom okozóját, ha a hatóság nem ad meg minden szükséges adatot.
egyébként 2003. évi C. törvény az egyik, van még egy, csak nem ugrik be.
-
-
Polemius
senior tag
-
aronocs
tag
Igen, ez egyértelmű volt, engem konkrétan ennek a megoldása érdekel: ha SZABAD, akkor nyitja a gépet, ha FOGLALT, akkor zárolja
Hogyan, milyen módon és mi zárolja a gépet? Erre utaltam az "elkapja a user inputot" kifejezéssel, tehát nem engedi tovább, hogy azt a Windows végrehajtsa, például az általad is említett bekapcs gombot. Ez egy Java (NEM JS) alkalmazás?
Aut inveniam viam aut faciam.
-
azbest
félisten
Le a kalappal. Ügyes, praktikus megoldás. A kommentekben írt többi feladatkörért is respekt.
Az utóbbi 4 évben rendszergazdáskodtam egy kollégiumban, alapvetően belső rendszerek (raktár, leltár, sportpálya foglalás, portai rendszer) írásával foglalkoztam, meg a géptermet vittem. A gépteremnél az elődöm sokat küzdött és szenvedett a felhasználói profilok miatt elfogyó helytől összeomló gépekkel. Ott segített egy microsoftos util, amivel ki lehet takarítani a gépről az ott ragadt roaming profilokat, ezt a gpedit.msc-ben a shutdown részen behívva 1-2 évet is elmentek a gépek. Bár nálatok úgy olvasom nincs saját profil.
Mondjuk, utolsó év után, amikor már a felhasználók adminisztrációja is hozzám került, akkor bedobtam a törölközőt, mert már majdnem annyi energiát elvett ez a hobbi, mint a normál munkám[ Szerkesztve ]
-
Nyilván igazad van, de azért elég jellemző mentalitást írtam le sok-sok cég részéről. Ismerek elég ilyet sajnos. (Hány magyar kiskáefté fizet túlórát? Hány magyar kiskáeftének van legális winnyóza? Hény myagr kiskáefté fizet pl. IT supportért, akár úgy, hogy ismerős magánvállakozó elvállalja, "jön ha kell" rendszerben? Aztán amikor baj van, akkor megkérnek, hogy te jó haver vagy, tegyél már rendbe hirtelen mindent ingyen...)
Ha valakinek ez találkozik a mentalitásával, az oké, csinálja - nekem is találkozott az előző munkahelyemen a melómmal, hogy lehetett kreatívnak lenni, változatos volt, és jól fizetett, még a szakmámba is vágott. De ha megfelelően kevesebbet fizetett volna, akkor a franc vállalta volna el, mert valamiből azért élni is kell, és nem biztos, hogy a munkaadóm gazdagítása örömet okoz, miközben azon gondolkodok, mit eszek holnap
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Exian
addikt
Pontosan erről van szó, nagyon jól megfogalmaztad a dolgot
Itt látszólag az én munkaköröm is full unalmas: látszólag sokszor csak itt ülök a gép előtt, felveszek egy-egy telefont, szaladgálok ki a gépekhez egy-egy nyugdíjas néninek-bácsinak segíteni neten valamit, vagy épp nyakig lógok valamelyik gépben
Ugyanakkor a következő pillanatban meg más ugrik a helyemre, én meg megyek fel pl. egy nemzetközi konferencia fotódokumentációját elkészíteni (mivel fotózom is régóta, volt több kiállításom is már házon belül, meg kívül is). Utána meg pár órán keresztül szórólapot, meghívót, plakátot, akármit készítek, aminek szintén csak annyi látszata van kívülről, hogy bámulom a monitort Ilyenkor persze szólni sem lehet hozzám, hiába, az alkotó munka az alkotó munka
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Valószínű, mert van néhány notórius visszatérő kuncsaftunk, akik rendszeresen eljátsszák, hogy "húúú de most csak 65 Ft-om/85 Ft-om/akárhány Ft-om van, nem netezhetnék ezért kicsit kevesebbet?". Na de akkor mennyit is? Alapból egyszerű, mert 1.67 Ft / percre jön ki a tarifa, de az esetleg kedvezményekkel csavarodik a dolog. Így egyszerű lesz, nem kell számológép külön.
Így ha bevezetődik a perc alapú számolás, nem kell végre alkudozni velük.
-
MongolZ
addikt
Azért ez egy "picit" ki van sarkítva. Teljesen embertípus függő. Vannak olyan emberek, akik szeretnek mindenbe belefogni, minden érdekli őket, mindennel kell foglalkozniuk, pörögnek, intézkednek, cselekednek. Ezek a munkák sajnos többségében nem járnak automatikusan együtt jó fizetéssel.
Mondok egy példát. Van olyan multicég, ahol pl. én a jelenlegi fizetésem 2-3x-osát is megkaphatnám, ráadásul még hívtak is, de nem mentem. Miért? Mert tudom, hogy az a cég és kiemelten az a terület unalmas, egysíkú, adminisztratív, kb. látszattevékenységet végez. Lehet, hogy jó a fizu, de mit ér az ember vele, ha belefásul néhány hónap alatt? Természetesen vannak olyanok, akiknek az tökéletes, de nekem nem. Nem egyedi eset, rengetegen gondolkodnak így, hogy na, kevesebb a fizu, viszont a munka érdekes, változatos, kreatív. Simán el tudom képzelni, hogy egy olyan munkakör, amiben a cikkíró dolgozik, több, mint érdekes. Nap mint nap más kihívásokat kell leküzdenie, döntéseket hoznia, és ami talán a legfontosabb: önállóan dolgozik, saját felelősségére. Ezek rengeteg embernek döntő szempontok, a fizetés kárára is (természetesen egy bizonyos határig). Egy multinál (vagy akármelyik nagyobb cégnél) hány embernek adatik olyan lehetőség, hogy önálló döntéseket hozzon, saját programot írjon, azt bevezesse, ráadásul mindebben támogassák is?[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz modellmaker #43 üzenetére
Igen, erről van szó. Dobja a cikkben látható képen szereplő teljes oldalas "valamit", ami nem tüntethető el és mindig előtérben van teljes képernyőn.
És amúgy csak annyit csinál, hogy blokkolja a billentyűzetet, meg az egeret, meg a leállítást/hibernálást a power gomb rövid megnyomására. Semmi többet. Viszont olyan kódsorozatok (is) vannak benne, amiket némelyik víruskereső "veszélyes"-nek ítél, mivel sok pl. trójai is tartalmazza ezeket. Szóval a víruskeresőinkben külön engedélyeznem kellett a programot, különben volt, hogy kidobta. Ennyi a hátránya, de más zavaró dolog nincs benne.
-
-
modellmaker
csendes tag
Ez a kliensprogram pl. csak annyit csinál -a felhasználó által látható részen-, hogy dob egy teljes képernyős valamit a monitorra, amiben a felhasználó nem tud semmit csinálni, és ez tűnik el, ha azt olvassa ki az adatbázisból, hogy megnyitották az adott gépet?
Az megvan, hogy az adatbázisból szedi össze a neki kellő dolgokat a működéshez, de arra lennék kíváncsi, hogy mi ez a működés amit a kliensprogram csinál, hogy ne férjenek hozzá a felhasználók addig, amíg nincs nyitva a gép.
-
Exian
addikt
"Téged ezért valaki anyagilag/természetben kompenzált? Vagy full ingyen csináltad ?"
Kapok fizetést (még ha nagyon keveset is) és van munkahelyem, és manapság már ez sem egy utolsó dolog De ennyi.
Amúgy pedig nem titok, eredetileg és főleg munkaköri leírás szerint nagyon nagyon nem erre a feladatra vettek fel ide Ha leírnám, hogy mire is, el sem hinnétek és hülyének néznétek.
Viszont ugyanakkor még is csak ez volt a beugróm, hogy értek a számítógépekhez. Eléggé speciális helyzet a mienk: alapból csak egy egyszerű kiszolgáló tér vagyunk, Információs pulttal, színházteremmel, nyilvános gépekkel, egyebekkel. Mint egyszerű informátor kerültem ide, akinek feladata a "netkávézó" vezetése is plusz gyakorlatilag portási feladatok ellátása is, miközben pénzügyi tevékenységet is végzünk (számlák, bevételek kezelése, stb stb).
Sajnos ugyanakkor a gépek karbantartása már nem nagyon volt gördülékenyen megoldva, ezért egyre rosszabb lett a helyzet. A mindössze 1db rendszergazdánk több száz géppel harcol nap mint nap, sosem volt kapacitása a mi gépeinkre. Volt ez akkor, amikor még nem dolgoztam itt.
Az igazgatónk nem csak egy egyszerű informátort/adminisztrátort keresett, hanem olyat, aki ért is "kicsit" a dolgokhoz. Mivel nekem nincs egyetemi végzettségem, ezért fizetést sem kellett horrorisztikusat adnia, ez újabb hendikep volt.
Úgyhogy végül, a rendszergazdánkkal egyeztetve az itteni gépeket teljesen megkaptam.
De emellett egyébként van más feladatom is, ami messze túlnyúl a portási feladatkörön Én vagyok pl. az intézmény rendezvényfotósa is, plusz készítem a programjaink plakátjait, szórólapjait.
Egyszóval amolyan mindenes vagyok. Hülye vagyok, hogy ennyiért vállalom? Lehet, viszont szeretem csinálni mindegyik feladatomat, és ez is fontos.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Akkor most elárulok egy műhelytitkot: a kedvezményes rendszer még nincs bevezetve, így azzal még nem kell kalkulálnunk. De azért is kellett valami program, mert tervben van régóta a bevezetése.
Jelenleg nagyon egyszerű (volt eddig), mert csak 1-2-3... akárhány órára (min. 1 órára) lehetett csak kivenni a gépeket, kedvezmény nélkül. Egy óra pedig 100 Ft, tehát könnyű a matek.
De most (talán januártól már végre) bevezetődik a perc alapú számolás (min. 10 perc) és a kedvezmények, akkor nagy segítség lesz a program ezen funkciója is.
Amúgy kiváló ötlet, eddig nem is jutott eszembe, kösz Belerakok majd egy kis kalkulátort, ahová a kedvezményt megadva és a rendelkezésre álló pénzt beírva kidobja, hogy azért hány percet kaphat a júzer. Kösz a tippet mégegyszer
-
csoki
senior tag
grat a progihoz!
olyat nem szoktak kérdezni h van X ft-om és ebből mennyit tudok netezni (Y kedvezménnyel)?
vagy csak meghatározott időkre lehet kivenni a gépeket?[ Szerkesztve ]
-
MongolZ
addikt
Na, ezt szeretem Gratulálok hozzá, látszik, hogy önszorgalomból készítetted el, nagy lelkesedéssel!
Én is készítettem magamnak apró, de számomra annál hasznosabb programokat, semmit nem kaptam/vártam cserébe, viszont az addigi jó hosszú és körülményes adminisztráció lerövidült és egyértelmű lett, ezzel rengeteg időt spórolva magamnak.
Nincs is annál rosszabb, amikor tudod, hogy rossz a helyzet, tudod, hogy lehetne sokkal jobban csinálni, és mégsem úgy megy.Az ilyen proaktív emberekre van szüksége a világnak, így tovább!
-
Exian
addikt
Bingó!
Erről van a szó. Az alkalmazás sima SQL parancsokkal letárolja (INSERT) az adatokat (kezdő, vég idő, timestamp, gép státusza, netező tag törzsszáma, stb).
A kliens meg első körben a státuszt kéri le, ha a gép nyitott, akkor meg hogy mikor zároljon. Közben persze 3 másodpercenként nyitott állapotban is lekéri folyamatosan a státuszt, hiszen én zárolhatom időközben előbb is az adott gépet.
Tehát ilyen formán primitív az alkalmazás, egy sima SQL buherálásról van szó. Akár manuálisan is beírkálhatom az adatokat akár phpmyadminban, csak épp nagyon macerás lenne A kezelőfelülettel viszont nagyon egyszerű, még a takarítónőink is elboldogulnak vele.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Nem az input eseményeket kapja el a kliens. De erről írtam a cikkben is, vagy nem?
A lényege: az admin gépen a kezelőfelületen a megadott időt elküldi a szerver SQL táblázatába, meg a "statusz" oszlopba, hogy "SZABAD". A kliensoldali program csak LEKÉRDEZI az SQL táblázatból, hogy az adott gép "statusz" oszlopában mi van: ha SZABAD, akkor nyitja a gépet, ha FOGLALT, akkor zárolja. Ha SZABAD, akkor még plusz lekérdezi, hogy mikor jár le a júzer ideje (ez stimestamp formátumban van letárolva).
Remélem így már világos
Tehát a kliensprogram NEM a kezelőfelülettel kommunikál. A kezelőfelület és a kliensprogram is SQL táblából nyeri az adatokat, oda, ill. onnan dolgoznak. Nincs kapcsolat a kliensprogram és az admin gépen futó beviteli alkalmazás között.
Vagy ha más a kérdés, akkor bocs
-
fornettisuti
veterán
Remek írás, gratula!
iPhone 13 - Apple Watch Series 7 - LG 65” QNED - Ryzen7 5800X - MSI RTX 3070 - 32GB Kingston HyperX Predator - 34" Iiyama - Redragon Surara Pro - A4Tech X7 - Voopoo Argus MT - Voopoo Argus Pod
-
janos1988
addikt
Nem igazán. Manapság az a modell hódit, hogy a kávézó ad ingyen wifit, aminek a fenntartási költségeit beépítik az árakba. Minimális kiadás, egyszerű karbantartás.
Akinek meg nincs gépe, az elmegy a könyvtárba netezni.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D
-
DRB
senior tag
„Természetesen, ha valaki Windows-zal szeretné letudni a szerverkérdést, feldobhat egy XAMMP-ot is”
Az a XAMMP nem XAMPP akart lenni?
A többihez nincs mit hozzátenni, talán csak annyit, hogy ez ezerszer többet ér bármilyen 500 eurós(vagy még drágább) programnál, neked mindenképp. Olyan dolgokat tud amire Neked van szűkséged, illetve az általad vezetett netkávézónak, de ha kell bármikor módosíthatsz rajta, illetve nem kell várni a fejlesztésekre/hibajavításokra/frissítésekre, stb sem(persze ez kizárólag a fejlesztőn múlik ), sőt fizetni sem kell ezekért, cserébe neked kell folyamatosan foglalkozni a dologgal, de hát valamit valamiért ugye. Nyilván másnak más igényei, elvárásai vannak, így általánosítani nem lehet, de szemmel láthatóan használható programról van szó, így bármelyik másik netkávézóban is simán beválna, már ha valaki még üzemeltet ilyet.
-
bambano
titán
egy apróság: "Erre hatósági parancsot kaptunk, ugyanis voltak visszaélések a gépeinkről… de ez egy másik lemez.": nem hatósági parancsot kaptatok, hanem törvényi kötelezettség. A hatóság max. felhívta a figyelmeteket a betartására.
-
devast
addikt
Korrekt cikk, és szoftver.
Ami bennem elsőre felmerült aza következő.
A cikkből látszik, hogy "élményszerűen" írod le, tehát önszorgalomból, a saját munkád megkönnyítése érdekében készítetted a szoftvert. Az érkezési előtti állapotokból látni, hogy előtted ott az adminisztrációteljes hiányasenkit nem zavart.
Téged ezért valaki anyagilag/természetben kompenzált? Vagy full ingyen csináltad ?[ Szerkesztve ]
-
KAMELOT
titán
Ez nagyon jó írás lett és a munka meg egyenesen szuper!
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
szakatsa
csendes tag
Ömmm.... gratulálok a munkádhoz, de lehet egy kérdésem? Ugye itt offline tevékenység nem igazán van... miért nem captive-portal?
-
válasz Real_Gabe #22 üzenetére
+1 csak multicégnél... :S
Egyetemet végzett emberek nem tudják leírni, mi a problémájuk a gépükkel, pedig angol+felhasználói ismeretk a felvételi követelmény. Angolul olyan helpdesk kéréseket írnak, hogy én a falnak megyek tőla az elég alap angolommal. Mondasz nekik valamit, egyik fülén be, másikon ki.[ Szerkesztve ]
-
Real_Gabe
tag
Hallod?!
Én 2008. februárjában kerültem informatikusként egy művházba, ahol szintén van egy internetes tér és ugyan azok az állapotok uralkodtak.
10 éves gépek, a net és a gépek alig mentek, A/4-es lapra felírva a jelenléti ív, hozzá nemértő, informatikai analfabéta kollégák.
Azóta nyertünk pályázaton gépeket, sz.rrá korlátoztam a WIndows 7-et, de még így is tudnak érdekes dolgokat művelni a kedves vendégek.A jelenléti ívet megcsináltam az openoffice adatbázis kezelőjével de állandóan összeomlott, ezért áttettem excel-be.
Sajnos csak én értek igazán a géphez, és a kollégák nem hajlandóak követni az utasításaimat és hiába egyszerű mint egy bot az a nyomorult excel, mindig mindegyik megy a saját feje után és totál káosz az egész.sáríála
-
YB
csendes tag
Az én megoldásomhoz képest ez egy pöppet kifinomultabb, grat hozzá! Alig várom a kövi írást.
Én amúgy egy scriptet írtam AutoItba, ami nem csinál mást, csak blokkolja a beviteli eszközöket (bill és egér) és kiírt egy üzenetet, hogy lejárt az idő. Majd ezt az egyszerű kis programot ütemezőbe beraktam a megfelelő időpontba. Persze írhattam volna komolyabb programot is, de szerencsére csak rövid ideig kellett efféle tevékenységet végeznem. -
Jofi81
őstag
Én ilyenre a Windows SteadyState-et használom. Kár, hogy hivatalosan megszüntették és csak XP-n működik.
-
Szeretnék gratulálni a munkához. Nagyon jól megoldottad!
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
Buci21
addikt
najó, de keresztanyám furán nézne ilyen óvintézkedésekre egy AMD E450-es gép, 4GB DDR3, és kiakasztja...
a cikk pedig jelenjék meg, érdekel a szoftveres oldal is, ahogy egy kedves programozó ismerős megfogalmazta miután összedobtam neki egy gépet: "te olyan hardcore hardveres csávó vagy nem?"
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Nálam most kicsit több, mint 1 évig mentek újratelepítés nélkül a gépek Pedig ezeket nem egy, nem kettő, hanem naponta "huszonkettő" ember nyúzza per gép. De bírták. Újratelepítés is "csak mert" alapon volt, mert már illőnek gondoltam Na jó, azért már rájuk fért...
Persze nagy csodákat nem csinálok én sem, de az is sokat számít, hogy nem rendszergazdai joggal használják a gépeket és minden a lehető legjobban le van korlátozva, telepíteni semmit sem lehet, és program is csak az indul el, ami engedélyezve van, beállításokba sem tud belelátni/beleturkálni senki, egyszóval semmibe. Csak a böngészőket, office cuccokat és még pár engedélyezett holmit látnak/tudnak futtatni. Így azért könnyebb állagot megóvni és megőrizni
De erről majd a cikkben, már amennyiben megjelentetik
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Jó hát persze Nekem is kínszenvedés, amikor dolgoznom kell a gépeken, DE szerencsére ritkán van erre szükség, mert jól be vannak lőve, a júzerek nem tudják olyan könnyen hazavágni Erről is lesz cikkem, lassan el is készülök vele. Abban leírok pár dolgot, hogy mivel próbálom óvni a gépeket.
-
Exian
addikt
Nem vicc. Van 800MHz-s PIII gépünk 384-512MB rammal, nem is egy A legjobbak is csak P4, 2.4GHz körüliek 512MB-1GB rammal.
De mint írtam, ezek a gépek nem játékra, nem HD filmezésre vannak, emailre, gyors facebookra azért alkalmasak, és ezt tudják is a vendégeink. A lehetőségekhez mérten egyébként egész jól el vannak vele az emberek
Természetesen mindig pályázunk új gépekre, de mivel máshol is van sok-sok gépünk, amik tönkre mennek és esetleg fontosabb helyen vannak, mint a netkévézó, hát ilyenkor persze, hogy oda rakják be az új, jobb gépeket.
-
deja vu
addikt
Én fizetnék érte olykor. Mindig is fővárosi voltam, de a balatoni nyaralóban nincs net, és az ottani könyvtárba járok ami ingyenes, viszont sokszor várni kell mert mindig tele van. A heti 1-2 alkalomért amikor netezni támad kedvem, meg letöltök filmet, akkor fizetnék érte. Szerintem üdülőhelyeken nyáron jövedelmező lehet még addig, amíg a mobilokhoz nem fog járni az olcsóbb csomagokhoz is sok giga letölthető adatforgalom. Az én előfizetésemmel nem tudok filmeket letölteni, csak a netezéshez elég. Szóval szerintem még egy ideig jó helyen lehet benne ráció.
Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan
-
Exian
addikt
Jah, sajnos az olcsó hardverpark az megvan: a legfiatalabb gépünk is 15 éves Ezeket igazi kihívás életben tartani, meg úgy ahogy használhatóvá tenni a mai igényeknek megfelelően. Persze, hozzánk senki sem HD filmeket jön nézni Youtubeon...
A lényeg, hogy amúgy nálunk sem a netkávézó adja a napi csúcsbevételt Ez csak egy extra dolog, amit olcsón, bármikor igénybe vehet bárki (100 Ft / óra szerintem korrekt ár).
-
Exian
addikt
Dehogy is, nem érné meg úgy amúgy csinálni. Szerintem. Mármint netkávézót.
Viszont nálunk 3000-4000 ember megy át naponta, itt azért lehuppannak sokan. De nem is ez a lényeg. Az a jó, hogy sokan ismerik (55.000 ember él a lakótelepünkön), legtöbben arra használják (a külsős vendégeink közül), hogy ha elszáll otthon a net mondjuk délután 5-kor, akkor még letud gyors szaladni és megírni még 1-2 emailt, vagy Facebookozni egy kicsit. Vagy nincs otthon nyomtató, akkor 100 Ft / A4 lap áron tud nyomdaminőségben nyomtatni. Ésatöbbi.
Meg sokan amolyan bakcup netnek használják
Aztán van, aki lemondta az otthoni netét, mert neki elég, ha munkából hazafele menet heti 1-2 alkalommal beugrik netezni kicsit.
-
Exian
addikt
Először is, köszönöm a gratulációkat
A kliensprogram igen, a háttérben fut minden gépen, és X másodpercenként kérdezi le a szerverről (a saját azonosítójával), hogy milyen az ő státusza (tehát hogy a gép szabad, vagy foglalt státuszú e). Igazából ennyi.
Kikapcsoló gomb: csak akkor nem reagál rá, ha lockolás alatt áll a gép (bocs, ha nem volt egyértelmű). Ha feloldva van a gép, akkor a Windows beállítása szerint reagál a gép a kikapcsoló gomb megnyomására (teljes, normál leállítás, vagy hibernálás, stb).
Természetesen, ha hosszan nyomja valaki lockolás alatt a powergombot, akkor leáll, mintha kihúznánk a gépet Mivel ez részben hardveres dolog, ezt már nem tudtam kiküszöbölni.
-
Dapro
senior tag
Jövedelmező lehet még az internetkávézó? Ha pl van egy munkatárs is. Gondolkoztam ilyenen de szerintem már annyira egyszerű nethez jutni, hogy elég vékonyan lehet pluszos, vagy semennyire, ha nem tökéletes helyen van. Nem?
[ Szerkesztve ]
-
Grat, hatalmas! Egy cég elég sokért fejlesztene ki egy ilyet. És nagyon hasznos.
-
joecontra
addikt
Gratulálok az íráshoz és a programhoz is.
Nekem laikusként korrektnek tűnik.Kösz, hogy megosztottad.
Üdv,
J -
Buci21
addikt
Nagyon komoly munka, UP az emberi találékonyságnak és kitartásnak
Kérdésem: a kliensprogram milyen elven müxik? Mármint háttérben futkározik neki valami? vagy az is böngető-alapú?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest