Hirdetés

2024. június 21., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3768) KROK640


KROK640
veterán

Ez az egész topic úgy hangulatában kb arra emlékezetet mikor anno az ADSL-t vártuk. A haveri kör is, de én különösen.
Nekem előte ISDN volt, aminek a sebessége sem volt túl nyerő, de a legrosszabb a percdíjas felállás volt, az ember simán túllépte az "ingyenes" órákat, és nem egyszer sikerült 20-30 euzres telefonszámlákat összehozni :( (2002-2003ban elég nagy pénzek voltak ezek, főleg diákként).
Emlékszem, hogy éjszakánként toltuk mert akkor olcsóbb volt.

Meg hogy oirigyeltem havberomat, hogy megrendelte az ADSL-t, és 2 hét múlva már kötötték is neki! Komolyan elgondolkodtam, hogy be kéne költözzek a városba ... ugyanis én több mint 1 évet vártam és mindig azt mondták, hogy nem lehet ADSL-t létesíteni nálam, meg a faluban sem.
Egy másik haveromnál aludtam egyszer és láttam, hogy 256/256K-s netje van. nem is annyira sebességét irigyeltem (hiszen nekem is az ISDN 128K volt már akkoriban) hanem hogy fent lehet egész nap (TV network volt, lakótelepi ház) és ígyis megússza valami havi 6-7 ezer ft-ból.

Persze ment a TVben a hirdetés meg a buszok oldalán, hogy UPC Chello, akár 768K-s nettel is, aminek a sebességét jóformán felfogni sem nagyon tudtam (azért kiszámoltam, hogy 96K/s-val tudnék tölteni vele) de ott is a korlátlanságot irigyeltem. Broadband persze pláne h nem volt a környékünkön, az még a városban is csak a legsűrűbben lakott telepeken volt.

Hónapokig figyeltem a címemet, kb hetente ellenőriztem h lehet-e ADSLem végre vagy sem? És persze mindig nem volt a válasz. Közben alaposan utánaolvastam a technológiának a működésének stb. Na meg kerestem az alternatívákat (mikro hullámú net, (külföldön egy ismerős miatt volt szerencsém egy mikros net szolgáltatónál még dolgozni is) műholdas kapcsolat stb).

Aztán egyszer felröppent a hír h DSALM-ok érkezhetnek a faluba. Emlékszem ez 2004 szeptember legelején volt, épp nagyon iskolakezdés utáni napokban. Aztán hallottam október elején, hogy 384-es nettel kapcsolatban végeznek igényfelmérést (az volt akkor a leglassabb ADSL, de annak is örültem volna). A Matáv (akkor még az volt) persze továbbra is hozta h nem lehet ADSL-t létesíteni a címemen, de érztem, hogy más valami történik.
Ezután néhol "dobozok" jelentek meg az utcán, amik a távközlési válallaté voltak.

Novemberben szokás szerint megigényeltem az ADSL-t, azt mondták h nem lehet, de az igényemet rögzítik, mert a következő év során valamikor(!) már elérhető lesz az ADSL a falumban. Ráadásul rendelhetek akár 512-est is, mert az is lesz, hát azt kértem. Tudtam jól, hogy ez akár 13 hónap várakozást is jelenthet (eddigre már túl voltam majdnem 3 évnyi várakozáson).
2004 december 27-én reggel csörgött a telefon, a matáv keresett minket, hogy látják van egy ADSL igénylésem, és műár aznap délután jönnének is kötni, ha nekem megfelel. Mondanom sem kell, hogy nagyon is megfelelt.
Még aznap eljöttek és bekötötték (megtudtam h a faluban az első 5 ember között lett ADSL-em, aznap kezdték itt kötni). Ráadásul közölték, hogy ez még 512-es de másnap felemelkedik a sebesség automatikusan 1024-re (azaz 1Mbitre) mivel sávszél emelés lesz. (ez volt az első).

Miután bekötötték és hasított a net, rohantam gyorsan a faluban a haverokhoz, és kürtöltem szét ezerrel, hogy nekem biza ADSL-em van. Másnap forgalmas napom volt, mert valahogy mindenki csodájára akart járni...
Eleinte persze ha nem kellett a neet még lekapcsoltam.

Aztán lett 2Mbit (talán 2006ban, akkor lett T csoport), aztán meg 8 (2008 vége, vagy 2009 eleje), utána meg 16Mbit (2010 véfgefelé). Sajnos ezzel túltolták a hálózatot, mert innentől állandóan szakadozott a net, és végül 4Mbitben tudták maximalizálni stabilan a vonalat. MIvel addigra volt brooadband is, a UPC formájában, így átmentem a UPChez, ahol 30Mbites netet adtak fele áron a 4Mbiteshez képest. Azóta kétszer eletek, egyszer 120MBitre emeltem egy nagyobb csomagba való átmenéskor, illetve most nemrég 300Mbitre, mivel a korábbi csomagom megszűnt, és újat kellett választani. Kérhetnék egyébként 1Gigabitest is, de túl sok értelmét nem látom, hiszen az már 128MB/s (megabájt/s) lenne, amit maximum az SSD ha tudna írni, na meg kihasználva se nagyon lenne.

na szóval kb ez a story jut eszembe itt a topicot olvasgatva.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.