- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz woodworm #497 üzenetére
De nincs!
A mekis sült krumpli só, országonként eltérő fűszerkeverék. Abban lehet cukor is, ízjavítóként. Paprika, bors, köménymag őrlemény szokott lenni általában.
Az étkezési só, a származási helyétől függően sok fajta anyagot tartalmazhat. A friss tengeri só más összetételű, mint a bányászott só. Ez így rendben is van.
Sajnos teljesen feleslegesen adalékanyagot adnak a sóhoz, ami megakadályozza az összeragadást. Ezt régen elrendezte néhány rizsszem a sótartóban.
A Himalája sónak jó a PR-ja. De kétségeim vannak az eredete felől, A nagy részük legfeljebb fényképen látta a Himaláját. Azt senki se gondolja komolyan, hogy az évi több ezer tonna sót 50 kg-s zsákokban hordanak kézzel a bányákból. Amit aztán eladnak a világban.
Korábban a rózsaszínű sót elkerülték az emberek, mert a kálium-klorid (sólámpa, ha jól tudom) mérgező anyag. Kis mennyiségben orvosság.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
A cukor és szénhidrát mentes italokat általában ciklaminsav /ciklamát izével édesítik.
Az USA területén tilos használni mert hererákot okoz(hat). Más kutatások nem erősítették meg a hatást főemlősök esetében. Majmokon végeztek tartós tesztet. Bár van némi kétségem az eredménnyel kapcsolatban. Még az emberek sem reagálnak egyformán mindenre, ezért egy majomfaj vizsgálata semmire sem garancia.Mivel nincs kalória értéke, nem zsír és nem só, leginkább a vízhez lehetne számolni, de inkább oda se. De az összetételnél fel kell sorolni.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
totron
addikt
válasz pusszycat #496 üzenetére
Az előre csomagolt, feldolgozott termékek esetén sok a turpisság, de egy termelői piacon a többféle házi szalonnákba csak nem injektáltak.
(#116) Apollyon, szalámira is van házi opció. A szirup helyzet tényleg szörnyű. Kell leírásokat olvasni, beszerzési csatornákat kiépíteni. Nehéz a makulátlan bizalom, de törekedni érdemes rá.
[ Szerkesztve ]
-
-
totron
addikt
válasz Hieronymus #492 üzenetére
Azért fenntartom a jogot a reménykedésre, hogy szinte mindenben nincs cukor - fontos a glikémiás index dolga. Ne felejtsük ki a nátrium-glutamátot, attól is nagyon prímán kiharapod a fél hűtőtartalmat, ha akarod, ha nem.
(#488) bb0t, nem értem, az a célod, hogy minél meredekebben ívben minél hamarabb meg legyen emelve a vércukrod? Az eper 2. helye érdekes, ugyanis ott csak az illata édes, cukorbetegek is ehetik. Bár eltérő fajtáknál eltérő az ízélmény is, találkoztam már valószerűtlenül édessel is (és nem az illata csapott be).
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz Hieronymus #492 üzenetére
Sajnos ez sem igaz, a Coca-Cola agresszíven tolja a "Zero" terméküket (mert azonos ár mellett) olcsóbb előállítani mint az "eredeti" cukros változatot.
A Pepsi már odáig jutott, hogy nincs már "eredeti" (csak cukrot tartalmazó) kólája hanem:
- cukormentes, édesítőszerrel vagy
- CSÖKKENTETT cukortartalommal és édesítőszerrelAzóta nem is iszom.
Cukormentesben a szénsavas narancsot kedvelem, vagy a gyömbért (Penny-ben most eksönös is) -
Jack72
aktív tag
Valamelyik fórumtárs linkelt egy videót, megnéztem a doki másik videóját is...
[link]You're a disease and I'm the cure
-
-
Jack72
aktív tag
válasz Hieronymus #490 üzenetére
Az arab édességek ezeken bőven túllőnek. Na azok még nekem is émelygően édesek. Különben itt a mennyiséggel van a baj. Szinte mindenben van cukor.
You're a disease and I'm the cure
-
-
Jack72
aktív tag
Szőlőből/eperből fél kilo is becsúszik, mert nagyon szeretem de utána 5 km futás, mert nagyon megnyomja a vércukorszintet és farkaséhes leszel.
Light kóla de nem kellene...bodzaüdítőt ittam napközben, vacsora egy kis rizs és sült hús, és mellette 20 dkg trappista is becsúszott délben.
Az egyik ismerős 175 kilogramm és már fekete a lába...szarik rá...
Egy kis ízelítő a vasárnapi ebédjéből, de ez csak egy része az étkezésnek...
[link]
[link]You're a disease and I'm the cure
-
bb0t
senior tag
válasz Hieronymus #485 üzenetére
Már 10 napja rajtam van a vércukormérő, és továbbra is a narancslé a befutó. Az emelte meg legjobban a vércukorszintemet, ételt-italt egybevéve abszolút a befutó. Második amúgy az eper. Az alma nem. Más gyümölcsöt nem ettem. A kóla nagyon nem tesz jót a vesének.
Jack72: anyák napján tömve volt az étterem, minden asztalnál ült egy hatalmas hasú középkorú férfi, vagy egy bálna nő. De olyan hasuk van, hogy az már önálló entitás.
Akkor 7 gr körül van benne a cukor / 100ml?
[ Szerkesztve ]
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
Jack72
aktív tag
válasz Hieronymus #485 üzenetére
Én ezért csináltam magamnak bodzaüdítőt. 7 liter víz, 40 darab bodzavirág, citromfű és mentalevél plusz fél kilo nádcukor.
-
Jack72
aktív tag
Várjatok, a kávét 4-5 cukorral pls még kimaradt a menüsor végén.
-
Nagyon rossz a kóla megítélése. De a gyümölcslevek sokszor cukrosabbak. Ananász, vegyes gyümölcs, narancs, ... Habár az utóbbi években csökkent a cukor tartalom, ez nem jelent semmit. Olyan cukrokat használnak, amiket elég a szénhidrát kategóriába sorolni.
Jobban nem jártunk vele. A répacukornál előnytelenebb hatású cukrokat is felhasználhatnak.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
bb0t
senior tag
-
Jack72
aktív tag
Mondjuk az is igaz, hogy a magyar ember a tömd tele magad körettel című kajákat kedveli. Telenyomják a tányért jó sok rizs/krumpli/tészta valamelyikével, rá egy kis hús, oszt tömjed befelé.
Meg a sok, tápérték nélküli tészták. Diós/mákos/túros stb. tészta. Halálom...
Egy példa az éttermi menüből:
Tésztaleves
Krumplis tészta
Desszertnek pedig briós, jó sok cukorral, majd mindezt leöblítve kólával...kész öngyilkosság...You're a disease and I'm the cure
-
bb0t
senior tag
válasz Hieronymus #477 üzenetére
Hát igen az olaszok nem főzik szét a dolgokat, plusz sokkal több zöldséget esznek, mint mi. Azt hiszem a magyar konyhában sem a zsírossága vagy a fűszeressége a gond, hanem valóban az, hogy rommá van főzve minden.
A doktor urat fenntartásokkal kell kezelni igen, de azért sok logikus dolgot mond. Pl. miért édes a gyümölcs? Hogy az állatok megegyék, és széthordják a magokat, és be is trágyázzák. stb. Sokat lehet tőle tanulni, és fontos, hogy azt kell kivenni belőle, ami értelmes abból amit mond.
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
bb0t
senior tag
Akkor erről nincs értelme beszélnünk, mert az én fogalomtáramban nem attól lesz jó egy étel, hogy sok benne a ch. A bab csak akkor puffaszt, ha rosszul van elkészítve, az arzén pedig nem csak a fehér rizs sajátja. És mi az, hogy nem idevaló a többi? A te fejedben lehet, hogy top kategória a basmati rizs, de ennek semmi köze az abszolút értékben nézett jóhoz.
-
"...nem rég láttam egy srácot a youtube-on, aki azt hiszem egy hétig böjtölt, és ugyanúgy eljárt mellett futni meg sportolni. Amikor átlendült a holtponton, akkor már energikusabb volt, mint mikor evett...."
Nekem vannak muszlim munkatársaim.
Nem rég volt a ramadam, egy hónapos böjt. Kizárólag napnyugta után - napkelte előtt étkezhetnek és ihatnak.Az első 3-4 napon mindegyikük csak lézengett. Utána javult az állapotuk. De délben evés helyett elmentek aludni. Jobban nem teljesítettek a böjt alatt.
Simán leadtak 6í8 kg-ot. Pedig ehettek és ihattak volna bármennyit éjjel. De este már nem bírnak sokat enni. Reggel meg az ivási tilalom okán nem mertek sokat enni.Ne jussunk már el a fényevésig. Evés nélkül jobban nem teljesít senki, mint normális étkezés mellett.
-
A linkeden beszélő ember csúsztat.
Az 1 kockacukornyi vércukor mennyiség OK. De a kistányér rizs vagy krumplipüré 18 kockányi cukortartalma nem emeli azonnal duplára a vércukorszintet.
A krumplipüréből gyorsan szívódik fel a szénhidrát és alakul vércukorrá. A jól és nem szétfőzött, még kissé kemény rizs, lassan alakul át vércukorrá. A magasabb szénhidrát tartalma ellenére egészségesebb pürénél.Ezzel elérkezünk a magyar konyha legnagyobb bűnéhez. Mindent agyonfőzünk.
Az olaszok sok tésztát esznek. Mégis egészségesebbek. Nem a tésztához locsolt olívaolaj okán. Félkeményre (al dente - fog kemény) főzik a tésztát és zöldségeket. Ezért sokkal lassabban szívódik fel a szénhidrát. Később lesznek éhesek és a vércukorszint sem ugrik meg nagyon.
Az orvosnak tudnia kellett ezt.Én idáig hallgattam a linkelt beszédet. Tovább minek?
-
dnelb
veterán
Felsoroltam a tápértékeket, és azt írod, hogy semmivel sem jobbak, mint a rizs?
így van, van amiben a rizsben van több, van amiben a másikban. Ezért írtam hogy full hasonló mind, alternatívák, mit nem értesz? De jobban belemenve a fehér rizsnek magas a glikémiás indexe + sok benne az arzén, a bab szétfingat + kevés benne a ch, a brokkoli nem ide való, szóval a Quinoa-n kívül itt kuka mind. Ide férhetne még a bulgur de abban meg glutén van, sok embernek nem jó az sem.
Akárhogy nézem itt a basmati rizs eléggé a top kategória .Mondd már meg, hogy mi számít neked jobbnak?
alacsony glikémiás index, kevés tömegből sok ch (=ne kelljen sokat enni = laposabb has), egyszerű + gyors elkészítés, no glutén. -
bb0t
senior tag
Ha azt írod, hogy nem szeretem a rizst, akkor el sem olvastad, amit írtam, vagy nem vagy hajlandó értelmezni.
Amúgy nem önmagában a rizst mint ételt tartom ostoba primitív dolognak, kiforgatjátok a szavaimat. Azt tartom annak, hogy a tányéron rizs van meg rántotthús.Amiket írtál semmivel sem jobbak, rosszabbak mint a basmati, szimpla alternatívák.
Felsoroltam a tápértékeket, és azt írod, hogy semmivel sem jobbak, mint a rizs?
Mondd már meg, hogy mi számít neked jobbnak? Milyen szempontok szerint lesz valami jobb, vagy rosszabb? "Azé'me'csak" ?Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
-
Kovbob
senior tag
Ebből a szempontból igaz amit írsz, de ch alapján a többinek sincs semmi esélye a karfiol ellen. Amino sav profil alapján meg, akkor quinoán kívül nincs semmi értelme a többinek. Ha viszont nem qionoát eszel, akkor a rizs lehet kiegészíti amino sav profilban a többit, de ezt írtam is, az egy dolog, hogy kevesebb van benne fehérje, de hiába viszed be hatalmas mennyiségben az aminok egy részét, ha közben egy részük meg hiányzik. Elég sok oldalról lehet ezt nézni, nekem továbbra se jön le az, hogy 1 kutya lenne a rizs meg a cukor. Az meg, hogy köretnek hívom, hát megmaradt nálam, ha zöldséget zabálok a hús mellé, akkor is köretnek hívom a zöldséget is, hiába nem egyenlő a tésztával.
[ Szerkesztve ]
-
bb0t
senior tag
Azért írtam több alternatívát, mert nem tudom dnelb milyen irányból közelíti meg a kérdést. Én azt mondom, hogy miért egyek rizst, ha másból többet ehetek, vagy másban több a fehérje, vagy másban több a rost, vagy egyéb tápanyag. Miért egyek valamit, amiben szinte csak ch van?
De eleve a "köret", mint kifejezés nem fér bele a szemléletembe. Érdemes ízlelgetni ezt a szót, hogy köret. Arra irányul, hogy eleink a kevés húst ki tudják egészíteni valami laktatóval, ami sok energiát ad. Nekem a tányéromon nincs köret. Van sült zöldség, van nyers zöldség, van vagy nincs hús, van sok minden, de nem úgy tekintek egyikre sem, mint "köret". Az volt a kérdés miért tartom buta dolognak a rizs evést. Hát céltól függően, de sokkal jobban is meg lehet oldani. A quinoában amúgy teljes értékű fehérje van, benne van az összes aminosav. Én amúgy nem szoktam enni, de jó példa a rizs jobb alternatívájára.
-
Kovbob
senior tag
Meg amúgy a böjtnek mi köze van az alacsony szénhidrát bevitelhez? Nekem is van munkatársam aki időszakos böjtöt csinál, de ott mikor nem eszik, akkor ugye semmit nem eszik, mikor este viszont igen, akkor ch-t is. Ennek szerintem semmi köze, ahhoz a kérdéshez, hogy magas zsír vs ch. Én is ha sokáig nem eszem, akkor egy idő után hozzászokom az éhséghez, de ez mit bizonyít? A kalória mennyiséget is mikor vissza vettem, mert fogyni akartam, volt hogy majd meg pusztultam az éhségtől, most majdnem 3 hónap után meg van amikor le se szarom, ha esetleg éhes vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
Jack72
aktív tag
"nem rég láttam egy srácot a youtube-on, aki azt hiszem egy hétig böjtölt, és ugyanúgy eljárt mellett futni meg sportolni. Amikor átlendült a holtponton, akkor már energikusabb volt, mint mikor evett."
Én is láttam/hallottam/mondták...Aztán a színfalak mögött ki tudja mi zajlik...Én is fel tudok rakni ilyen videókat, előtte meg kajáltam ch-t..
Valóban lehet ilyen ember de hogy a nagy többség nem ilyen, az biztos.You're a disease and I'm the cure
-
Kovbob
senior tag
Hát mondjuk sokaknak az is szempont, hogy egy idő után mindenre rálehet unni és olyankor jó lehet a rizs. Valamint oké, hogy így nem tűnik jobbnak a rizs, de tudtommal annak más az aminosav profilja, hiába van kevesebb fehérje a rizsben mint a babban, ha nem ugyanazok az esszenciális aminosavak alkotják a kettőt. No meg tényleg ott van az is, hogy számomra köretként nem feltétlen minden ételhez passzol úgy a bab, mint a rizs. Meg hát ugye te abban gondolkozol, hogy mindenképpen kell választani valamelyiket, mitől nem lehet az egyik étkezéshez enni az egyiket, másikhoz a másikat? Ha veszünk 2 adagot, akkor tényleg a babnak a 84g ch-ja belefér, de ha ebből az egyik étkezés az rizs úgy az a 122g ch már úristen, nem fér bele? Nameg ott van, hogy mi a cél? Fogyni akar az ember? Akkor a brokkolihoz képest a quinoa is elég szar választás, hiszem abból kevesebbet tudsz megenni, meg ch-ban ott is van 53g különbség, nagyobb mint a rizs meg a bab között, hogy jön le neked ebből az, hogy a rizs rossz, de a többi meg jó?
Senki nem mondta, hogy 3000 kalóriányi csirke-rizst meg kell enni, pont, hogy az lett mondva, hogy zsír+fehérje komboból se kell annyi, csak ti azt állítjátok, hogy zsírból abból nyugodtan mehet annyi.
[ Szerkesztve ]
-
bb0t
senior tag
Hát, szerintem a ma embere 10x többet eszik, mint amennyire szüksége lenne. Egy marék maggal napokig ellenénk. Persze ez sarkított, mielőtt valaki szó szerint venné. De ezzel csak azt akarom mondani, hogy átlagos fizikai igénybevétel mellett nem igazán kell plusz szénhidrát. Pl. nem rég láttam egy srácot a youtube-on, aki azt hiszem egy hétig böjtölt, és ugyanúgy eljárt mellett futni meg sportolni. Amikor átlendült a holtponton, akkor már energikusabb volt, mint mikor evett. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem egy kicsit túlgondolják az emberek, hogy egy kis gym meg foci miatt meg kell enni napi 3000 kalóriányi csirke-rizs kombót. Kérlek ezt se értsétek félre, tudom tömegnövelés stbstb, de meg kell tapasztalni a dolgokat, csak azt tudom mondani.
-
bb0t
senior tag
Nem kell azt gondolni, amit én gondolok, csak leírom a véleményemet.
100gr basmati rizs helyett oda tudnál tenni a tányérra sokkal többféle dolgot, vagy nagyobb tápanyag tartalommal rendelkezőt, így nem értem, hogy miért választaná bárki is a rizst.
A basmati rizs (száraz) tápértéke:
100gr - 360kcal fehérje: 10gr zsír: 3gr szénhidrát: 80gr rost: 8gr
Fehér rizs tápértéke:
100gr - 360kcal fehérje: 6.6gr zsír: 0.3gr szénhidrát: 77.9gr rost:1.4gr
Bab tápértéke:
100gr - 339kcal fehérje: 21,9gr zsír: 1.1gr szénhidrát: 42.2gr rost: 20gr
Quinoa:
100gr - 368gr fehérje: 14gr zsír: 6.1gr szénhidrát: 57.2gr rost: 7gr
Brokkoli:
100gr - 34kcal fehérje: 2.8gr zsír: 0.4gr szénhidrát: 4gr rost: 2.6grBár tudnom kellene, hogy milyen szempontból tartod jónak, mert igazából nem tudom mire kellene refelektálnom. Azt biztos, hogy nagyon finom. Egyszer kaptunk olyat, ami azt hiszem Iránból való volt, és olyan finomat még életemben nem ettem, azóta is vadászom, de a többi basmati rizs a közelébe se ér. Arra a rizsre azt mondtam, hogy ha egy dolgot kéne választanom, amit életem végéig kell ennem, akkor az lenne. Szerencse, hogy nem találok sehol olyat.
-
Kovbob
senior tag
Amúgy videókat linkelgetni én tudok. Meg kérdezzük már meg egy 1-es típusú cukorbetegtől, hogy mennyire örül ő annak, hogy nincs sok inzulin a vérében. Nem a 2-es tipusú cukorbetegség miatti szélsőségesen magas inzulin szintről beszélek, hanem a normális mértékű megemelkedett inzulin szintről.
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
teljes kiörlésű gabona, meg barna rizs... hüvelyes zöldségek, pl. bab, zöldborsó, csicseriborsó stb. jó alternatívák lehetnek....
Nem véletlen van külön tárgyalva diatetikában a zöldség és a gabona, külön-külön meghatározva az ajánlott arányokat.
Gy.k. nem csak macskák, de tehenek se vagyunk
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
bb0t
senior tag
Szerintem 12x elhangzott már, legalább is részemről, hogy extrém fizikai igénybevétel esetén nem zárom ki, hogy kellhet szénhidrátot fogyasztani. Ott már abban kell válogatni, hogy milyet.
Jönnek itt azzal többen, hogy teljes kiörlésű gabona, meg barna rizs, hogy az milyen jó. Hát max. a fehér társaikhoz képest. Annyival jobbak, hogy van bennük rost is. De mondjuk a hüvelyes zöldségek, pl. bab, zöldborsó, csicseriborsó stb. jó alternatívák lehetnek.
[ Szerkesztve ]
-
bb0t
senior tag
Kérdezted miért probléma a magas inzulin szint, ezért: LINK spoiler: az öregedés folyamata
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
-
-
dabadab
titán
Az ilyen problémák kezelésére találtuk fel a természettudományt, hogy ki tudjuk rostálni a hülyeségeket.
Pár hozzászólással előbb nem véletlenül kérdeztem rá a rendes, tudományos lapban publikált cikkre az egyik állítással kapcsolatban, mert az egy minimum-szűrő (a tudományos módszer nem produkál igazságokat, csak kiszúrja, ha valami hülyeség - szóval a végén nem hamis meg igaz állításaid lesznek, hanem hamis meg "egy csomó próbált kiállt, de lehet, hogy mégis hamis" állításaid - aminek az az eredménye, hogy a tudomány állása konvergál a valósághoz).DRM is theft
-
Polllen
nagyúr
Nem kell tippelni, a cikkben pl. van egy ilyen kutatás linkelve.
De van ilyen is a világban, csak 3 Tour de France-t nyert.
Azzal, hogy low-carb eszik és sokat sportol, lényegében az ideje nagyrészében ketozisban van.Amúgy mielőtt rám sütnék, hogy bu és bá, én mindenkinek a tápanyagban gazdag étrendet ajánlom és az egyéni céljai szerint egyen ehhez megfelelő mennyiségű energiát, kerülve az ultrafeldolgozott ételeket és a finomított szénhidrátot.
És olyan szélsőséges és speciális diétákat, mint a ketogén diéta csak orvosi felügyelet mellett végezzen. (Orvosi felügyelet az is, ha évente elmegy legalább 1 értelmes labort csináltatni.)Apollyon
Messze nem tökéletes, de lehet jobbat linkelni.[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Apollyon
Korrektor
Uhh, sajnos elég szakmaiatlan írás, a végén még ellent is mond saját magának, és kiderül, bizonyos pár sportágat leszámítva mégiscsak szükség van arra a szénhidrátra...
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Jack72
aktív tag
Szerintem ez a blog hasznos információkat tartalmaz de én továbbra is szeretném tudni, hogy ch nélküli vagy alacsony ch étrenddel hogyan lehet megvalósítani a fizikai munka/sport kombó életmódot.
Semmilyen hátsó szándék vagy provokáció nincs bennem.You're a disease and I'm the cure
-
Rive
veterán
..nyugodtan lehetne nagyobb részben fedezni a fehérje igényt akár növényi forrásból is.
Lehet: és ami azt illeti, a vegán/vegetáriánus étrend körüli problémákat jellemzően az érintettek is elismerik - ennek megfelelően a vonatkozó kutatások és figyelmeztetések is értékelhetőbbek, tartalmasabbak
De azért az is egy szélsőség. Az állati fehérje túl van ugyan tolva, de elhagyni annyi munka, hogy (tömegesen) egyszerűen nem reális.
Kevesebb állati fehérjéből ugyanakkor talán minőségibbet lehetne termelni/gyártani... A párizsiért és az olcsóvirsliért annyira nem lenne kár...[ Szerkesztve ]
-
Kovbob
senior tag
Ez igaz, de abban, hogy milyen ételek jelenjenek meg nagyobb mennyiségben az étrendben azon lehet variálni. Emiatt érdekelnek engem elméleti szinten ezek a szélsőséges diéták. Például amit említettem doku filmet az alapján elgondolkoztam, hogy talán az, hogy én is mindig úgy vagyok vele, hogy a fehérje bevitelre arra a húsok a legalkalmasabbak, az lehet nem is ennyire egyértelmű nyugodtan lehetne nagyobb részben fedezni a fehérje igényt akár növényi forrásból is.
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Igaz ők tényleg nem is tudják igazán emészteni az összetett szénhidrátokat, ellentétben velünk...
Pontosan. Szóval, a macskák ketó étrendjében van logika
De ugye, honnan tudhatom, hogy melyik az igaz?
Nincs 'igaz'. Van néhány sarokkő, amit tényleg tudni.
Például, hogy az emberi szervezet evolúciós időtávon mindig fogyasztott növényi élelmet (következésképp: szénhidrátot): sokat.
Például, hogy az emberi emésztőrendszernek nincs igazi specialitása.
Például, hogy a túlfinomított, túltolt CH nem jó.... de ezeken belül igen sokféle olyan étrend van, amiknél már jó eséllyel nem a zaba fog eltenni végül láb alól.
Továbbá, ezek alapján jogosan lehet érvelni a változatosság, a minőségi CH, a szélsőségek kerülése mellett.
Nagyjából ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Erre, meg a #436 szerkesztett részére reagálva még, bár lehet már ismered, a Dunning–Kruger-hatásnak nézz utána, ha mégsem (ezt most szintén nem kötözködésből hoztam fel a diétát követőkkel szemben, csak úgy általánosságban).
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Kovbob
senior tag
válasz Apollyon #439 üzenetére
Persze én is így vagyok vele, de azért nyitott vagyok mások érveire, ha azokban látok rációt logikusan átgondolva is. Általában azért lehet vele új dolgokat tanulni.
Szerk.: Most, hogy mondod azt a gyümölcs diétát, rémlik, hogy azt is olvastam itt szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Már jópár éve volt egy arc, aki a gyümölcsdiéta pártján állt. Teljesen megvolt győződve róla, hogy ez a helyes út. Végül állítólag lenullázódott a tesztó szintje, a fogait is tönkretette és lemondott erről az életmódról.
---
A ragadozóknak meg olyan fogazatuk is van. Az ember egyébként omnivore alapvetően, a fogazat is ehhez alakult ki. Ezért is érdekes olvasni a csak ilyen meg csak olyan diéta pártiakat.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Az ilyenekkel vigyázni. Nem vagyunk kutyák-macskák, kérődzők, se nem eszkimók, és ősemberek sem már. Legalábbis modern emberként nem azon aggódnék, hogy többtízezer évvel ezelőtt az ősember mit evett a mamut mellé...
-
Kovbob
senior tag
Szeretem én, csak már nehezen tudom eldönteni ebben a topikban, hogy mi a vicc és mi a szarkazmus
Apollyon Ja köszi, de nem a diéta miatt tettem fel a kérdést. Elvagyok én a saját nem tiltok be teljesen semmit módszeremmel is. Egyszerűen csak most a pszichológiáján gondolkoztam el inkább, hogy mások hogyan tudják ennyire tényként kezelni, hogy valamilyen szélsőséges étrend lenne a megoldás. Igazából én amiatt vagyok a saját álláspontomon, mert amíg ennyi féle csoda diéta van és nem bizonyosodik be egyértelműen, hogy melyik a tuti módszer, addig nem vagyok képes egyre rámondani, hogy na ez AZ.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
mások mi alapján tudják biztosra mondani, hogy amiben ők hisznek, amit ők olvastak na az lesz az igazság?
Amikor emberek nekiesnek egy diétának (legyen az keto, vega/vegán vagy carnivore), így vagy úgy valamilyen rendszer kerül az étrendjükbe, ami megtilt korábban fogyasztott egészségtelen összetevőket is. Ettől jobban fogják érezni magukat, mert nincsenek már agyoncukrozott sütemények és/vagy olajtól tocsogó húsok, amik eddig vitték a napi kalória túlnyomó részét. És egyúttal nem lesz egész napos inzulin hullámvasút, se nem kellemetlen gyomor a tányéronkénti 2000 kalóriás kaja – ami egyébként jól kimakrózva egy egész napi limit lenne életmódtól és céltól függően.
A többire azt tudom mondani, hogy próbáld ki, neked mi válik be. Ha egyik sem, akkor nekem a >véleményem<, hogy ha egészséges vagy, nem túlsúlyos és/vagy jól érzed magad, akkor nem kell diétáznod. Ami biztos, hogy jót tenne, ha elhagynád a finomított cukros dolgokat, meg úgy kompletten törekednél a nyers alapanyagokból otthon főzött kajákra az ultra feldolgozott vackok helyett. Én "reggel" ha nem tojást, akkor simán megeszem a csirkerizst is gond nélkül, vagy a pörköltet ha épp az van. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a szülőknek igaza volt anno, a főtt kaja a legfontosabb.) Persze számít, hogyan van elkészítve. A rendelős kaja mondjuk tuti adalékanyagos lesz, és ha rizs van benne, elég valószínű hogy a leggagyibb "B" rizst fogják beletenni és nem a basmatit... Mindegy, szóval főzés rulez.
-
Kovbob
senior tag
Mondjuk jobban utána olvasva a kutyák és macskák (más ragadozókról nem találtam hirtelen) is a glükózt használják elsődleges energia forrásnak, pedig nekik tényleg semmi szükségük ch-ra. Igaz ők tényleg nem is tudják igazán emészteni az összetett szénhidrátokat, ellentétben velünk, de összességében, akkor van ráció a ketó étrendben.
[ Szerkesztve ]
-
Kovbob
senior tag
Lehet poénkodni, de halál komolyan kíváncsi vagyok arra, hogy mások mi alapján tudják biztosra mondani, hogy amiben ők hisznek, amit ők olvastak na az lesz az igazság? Számomra semmivel se hiteltelenebb ez a dokumentum film, mint néhány számomra ismeretlen fórumozó állítása, amiket ők is az alapján tudnak, hogy olvasták/látták valahol. Na meg persze oké kipróbálták. Na de ebben a filmben például a vegán étrend mellett érvelnek elvileg olyanok, akik azt próbálták ki. Akik itt a ketó melett érvelnek, azok meg valószínűleg a vegánt nem próbálták. Én meg itt vagyok alapvetően inkább a kiegyensúlyozást gondolom jónak, de honnan a picsából tudjam, hogy akkor melyik is a jó?
Ott van például az az érv, hogy kell a szénhidrát, hiszen alapból arra van berendezkedve a szervezet, hogy glükózt használjon VS nem kell a szénhidrát, hiszen úgyis megcsinálja magábak.
Na most ha én logikusan belegondolok, akkor nekem az 1. az logikusabb, hiszen, ha a zsír a természetes energia forrása a szervezetnek, akkor minek küszködik vele, hogy abból glükózt csináljon, miért nem használja csak úgy alapból fel mint zsírt? Az alapján, hogy a szervezet a kisebb energia befektetésre szokott törekedni ( hiszen az izmot se tartja fent, ha nem érzi, hogy szükség lenne rá), nekem ez lenne a logikusabb. De ugye, honnan tudhatom, hogy melyik az igaz?[ Szerkesztve ]
-
Kovbob
senior tag
Nem szeretnék kötözködni (mondjuk alapvetően eddig se ez volt a célom), főleg, hogy ezt is fenntartásokkal kezelem, de láttad esetleg a The Game Changers filmet? Én most néztem meg. Nos, abban szintén elég hitelesnek tűnően adják elő jelentős részben ugyanazokat a dolgokat, amiket ebben a topikban olvastam az alacsony szénhidrátos, vagy ketogén étrend mellett érvelőknél. Csak érdekes módon ebben meg nem a ch a gyilkos, hanem az állati eredetű élelmiszerek. De jóformán ugyanazokat az érveket halottam benne növényi alapú étrend mellett mint amiket itt a ketogén mellett, csökkenő gyulladások, kevesebb rákos szaporulat, egyenletes energia szint, gonosz élelmiszer ipar. Most akkor hogy van ez?
Szerk.: Ja és itt meg már hirtelen növényevő lett az ősember. Egyébként mindenki mástól is kérdezném, akik egyértelműen lehorgonyoztak egy álláspont mellett, hogy honnan tudjátok, hogy csak az amiben ti hisztek az igaz út, mikor kb. minden fajta étrenddel kapcsolatban lehet hitelesen előadva bizonyitékokat találni, hogy na ez a tökéletes étrend?
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Ha vetted volna a fáradtságot, feltűnt volna, hogy végig kiemeltem milyen ch-ról beszélek, de te hoztad be mégis a cukrot, mert csak ez ellen tudsz érvelni.
A véleményeddel sincs baj egyébként, amíg nem kezded el tényként beállítani őket.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
bb0t
senior tag
válasz Apollyon #422 üzenetére
Akkor tudni kéne olvasni:
"És itt nem alapvető élelmiszerre gondolok, gabona, rizs, hanem pl. gumicukor, ami "ártatlan dolog". Vagy chips..."Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
Apollyon
Korrektor
-
bb0t
senior tag
válasz Apollyon #417 üzenetére
Ok, de mondd meg nekem miért egyek holnap barnarizst, mondjuk a sült zöldség helyett? Hamarabb éhes leszek tőle, magasabb a glikémiás indexe, kevesebbet tudok belőle enni, mert magasabb a kalóriatartalma, és 40 perc, mire megfő. Miért válasszam a barnarizst, ha magasabb rost tartalmú, magasabb tápanyagtartalmú ételből többet megehetek, és később is leszek éhes.
Egyszerűen nem akarjátok megérteni, hogy eszek szénhidrátot, de értelmetlen ezeket a hülyeségeket választani más ételekkel szemben. Pl. a hummuszban is van 15gr szénhidrát, de több fehérje van benne, és egy kanál ha rákerül a tányérra, akkor egy ízletes dolog ami színesíti a kajámat, a rizsnek meg semleges íze van, és a barna rizs még kevésbé finom, mint a normál. Egyszerűen értelmetlen, hogy azt válasszam.
A féher rizshez viszonyítva nyilván jobb a barna, de a zöldségekhez, hüvelyesekhez képest nem. Rajtam van már 7 napja a szöveti vércukormérő, valamelyik nap megnézem, hogy milyenre rajzolja a barnarizs a grafikont. De én nem vagyok rászorulva arra, hogy ilyeneket egyek, hiába eröltetitek, a zabbal együtt.
[ Szerkesztve ]
-
Ramirex
csendes tag
Köszönöm a vitát mindenkinek, de ez nem vezet sehova, maradok csendes tag továbbra is. Mindannyian leírtuk az "igazunk" ennyi.
-
1I]"Való igaz, hogy a szemét kaják zsírosak, de nem azért válik egészs1égtelenné, mert zsír van benne, hanem mert rossz zsír van benne, pl. margarin, meg napraforgó olaj, meg mittomén, hogy mi."
A napfaforgó olaj egyetlen problémája, hogy túl van tolva a fogyasztása.Legalább részben más olajokat is kellene használni. A repceolaj sütéshez jobb lenne, mert egy kicsit magasabb füstölés pontja. A margarin már határeset, de töpörtő hőmérsékletén hőmérsékletén sült sertészsírnál ezerszer egészségesebb.
"másfajta étrendektől is elmúltak gyulladások betegségek stb"
A gyulladások, allergiás reakciónak tekinthetőek. Ha elvonod az allergiát kiváltó anyagot, a gyulladás is megszűnik. Nem csak szénhidrátok okozhatnak gondot. Nekem a laktózzal van bajom. De annak akinek a tejfehérjével van gondja többször szarabb helyzetben van.
"Azt viszont érzékelem, hogy akik fenntartható fogyásról számoltak be - tehát nem hízzák vissza a lefogyott 10-20-30-50 kilókat, azok mindannyian a szénhidrát csökkentésével fogytak le."
Azt kell megérteni, hogy a szénhidrát fogyasztása megemeli a maximális zsír fogyasztás lehetőségét.
Csipsszel hatalmas mennyiségű olajat lehet megenni. Csipsz nélkül az átlagember képtelen annyi zsiradékot enni mint szénhidráttal. A csökkentett szénhidrát bevitel, csökkenti a megehető zsír mennyiségét."A mozgásról meg annyit, hogy én a 16 kg-ot 0 mozgással adtam le.
De ebből nem következik a mozgásra vonatkozó megállapítás. Ha többet mozogtál volna, akár 20 kilót is leadhattál volna.
Én fogyókúráztam. Az étkezés mennyiségének némi emelése mellett, megdupláztam a mozgást három héten át. A fogyás mellet, láthatóan növekedett az izomtömegem. De ebből sem következik az, hogy a szénhidrátbevitel csökkentésével nem fogyni.
-
"Másik opció volt a szalonna, de attól instant behánytam."
Egy darabig követtem a ketós témát.
A kolbász, szalonna, töpörtő és hasonlóhulladékételek nem képzik az egészséges táplálkozás alappilléreit. Ezt a fajta diétát csak kúra jelleggel érdemes csinálni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Apollyon
Korrektor
Elég durva fogalomzavarban vagy akkor.
Te a szénhidrátokat szidod, de abban benne van a barna rizs is, meg a glükóz-szirup is. Ez olyan, mintha azt mondanád, tiltsuk be a folyadékokat és a vizet is, mert a kóla káros.Az írásodnak meg az olvasata, hogy senki, semmilyen ch-t ne egyen, mert a cukor az rossz. Ennek így nincs értelme.
Eddig sem a cukorzabálásról beszéltem, se nem a szívbetegekről, hanem arról, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrendű emberek menüjéről szükségtelen az összes ch tartalmú ételt eltávolítani. És nem, a barna rizs, és a zabpehely nem fog diabéteszt okozni, főleg mert aki ezeket fogyasztja, nagy valószínűséggel észszerű étrend részeként teszi.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Jack72
aktív tag
Van ilyen szemlélet is: [link]
-
bb0t
senior tag
válasz Apollyon #391 üzenetére
Az blogbejegyzés címe bevallom, részben clickbait de részben komoly. Ugyanis szív és érrendszeri problémákat okoz, testszerte gyulladások alakulnak ki, cukorbeteg lehetsz tőle, tehát néma gyilkos, hosszútávon kinyír. Magyar lakosság egyik fele szív és érrendszeri bajokkal küzd, a másik fele pluszban cukros is. Szóval gyilkos, igen.
Ettől függetlenül én abszolút elfogadom, hogy más meg másban hisz. Szerintem hasznos dolog megosztani egymással a meggyőződéseket, és pont azért írtam le a tapasztalatomat és a véleményemet a bejegyzésben, hogy lássam, ki, hogy vélekedik a témában.
Attól, hogy te eszel ch-t, én miért ne démonizálhatnám? A világ semmit nem veszítene, ha eltűnnének az egészségtelen szénhidrát alapú élelmiszerek. És itt nem alapvető élelmiszerre gondolok, gabona, rizs, hanem pl. gumicukor, ami "ártatlan dolog". Vagy chips, amiből gyerekkoromban én magam is megettem naponta egy zacskót. Vagy agyoncukrozott joghurtok. Szóval érted. Mindenki nyerne, ha ezek eltűnnének, igen is van mit démonizálni rajta.
[ Szerkesztve ]
-
bb0t
senior tag
A ch és a zsír között ott a nagy különbség, hogy míg a zsírra szükséged van makro tápanyag szinten, a ch-ra nincs, mert elő-tudja-állítani-a-szervezet-a-kellő-mennyiséget.
Való igaz, hogy a szemét kaják zsírosak, de nem azért válik egészségtelenné, mert zsír van benne, hanem mert rossz zsír van benne, pl. margarin, meg napraforgó olaj, meg mittomén, hogy mi.
Én aláírom, hogy lehet olyan, hogy másfajta étrendektől is elmúltak gyulladások betegségek stb. de veled vitázni ezen kb. olyan, mint ha azt mondanám egy könyvre, hogy olvastam, és szerintem jó könyv, te meg azt mondanád, hogy nem olvastad, de csapnivaló. Olyat nem látok itt a fórumon - és sehol - hogy azt mondaná, kipróbáltam a ch szegény életmódot, de nem jött be.
(Azt viszont érzékelem, hogy akik fenntartható fogyásról számoltak be - tehát nem hízzák vissza a lefogyott 10-20-30-50 kilókat, azok mindannyian a szénhidrát csökkentésével fogytak le.)
A mozgásról meg annyit, hogy én a 16 kg-ot 0 mozgással adtam le. És nem is attól híztam el, hanem attól, hogy túl nagy a felelősség a munkahelyemen, meg túl sok stressz van az életemben, és szénhidráttal próbáltam csökkenteni a stresszt, a feszültséget. Abban is kerestem az örömforrást, szénhidrát evésbe menekültem, és elveszítettem a kontrollt. Ez egy 6 éves folyamat volt, amin a covid lendített egy nagyot.
Szóval sportolok, azért, mert jót tesz a mikrobiomnak és az agynak is, de nem azért, hogy ne hízzak el.
Most nem viszek be én se cukros szarokat, hogy kalória deficitben legyek, így most én is fogyok de melette még lusta szar vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
FeniX-
senior tag
Mesélj, mit eszel ketogen dietaban.
Es mióta csinálod?Mondom, ha neked bevalik, folytasd.
Nem véletlen, hogy testepitok sem nagyon kedvelik már es ha valaki, hát ők értenek a dietazashoz.
Persze mindig van egy egy ember, aki nagyon reklamozza.
Általában hosszú távon nem tudják ok sem tartani azt az etrendet.De időről időre felfedezik maguknak az ujonnan belekezdok. Nem tudom ate hány éves vagy és van e barmilyen sportmultad vagy hasonló.
2008-2010 környékén nagyon jó volt ketonak a magas zsirtartalmu virsli a hússal meg zsiros majonezzel.
Másik opció volt a szalonna, de attól instant behánytam. -
Kovbob
senior tag
Azt senki nem mondta, hogy a szervezetnek nincs szüksége egyéb tápanyagokra is a fehérjén kívül, persze, hogy előbb utóbb bele halsz. De amúgy érdekes, hogy nem sokkal korábban még azt állítottad, hogy csak húson tök jól ellehet lenni (oké azokban is van zsír, de akkor meg hogy lehetne csak kizárólag fehérjét enni?)
-
"A szervezet kontrolálja magát."
Az elhízás tipikus jele a kontroll megszűnésének. Rosszabb esetben ki sem alakul, mert kiskorában túletetik a gyereket. Ebből lesz a "genetikai probléma". Generációkon ível át a túletetés. Már a nagymama is vastagabb volt a szélességénél.
-
FeniX-
senior tag
Hogy lehet ekkora blődséget mondani?! miért halnál éhen?
a szervezet fehérjéből is képes ch-t előállítani.
Ezen kár vitatkozni.- Rákerestem a nyulas dolgodra. Most nyílván nem arról beszélünk, hogy valaki nekiáll nyúlhúst zabálni. Normális városi környezetben elérhető ételekre gondolok.
Kezdj el 4000 kalória zsírt és húst enni. Garantáltan hízni fogsz, de valószínűleg már a harmadától is.És - igen - ketóztam. Még jó régen. Nekem nem jött be. Lapos voltam tőle és enervált.
A végén pedig undorodtam már a majonézes hústól, meg a zsíros virsliktől.
De ha Te momentán megtaláltad benne a saját szent grálodat, akkor csak így tovább, folytasd.U.i.2.: Az athlean-x féle mottóban hiszek, mely szerint az lesz a jó diéta, amit élethosszig fogsz tudni tartani. Nem tudom, mióta ketózol, de majd beszélgessünk 3-5 év múlva, hogy ízlik-e még a ketó.
[ Szerkesztve ]
-
Ramirex
csendes tag
Ketóztál valaha? Szerintem sosem! Nem így működik az emberi szervezet! Fogalmad sincs miről beszélsz. Például ha csak fehérjét eszel és nem eszel zsírt vagy szénhidrátot hozzá. Éhen fogsz hallni szószerint! Keress rá rabbit starvation! Hiába eszel meg 4000 kilo kaloriát, meghalsz! Fehérjéből a szervezet rossz hatásfokkal csinál energiát! Zsírből is rosszabb hatásfokkal csinál mint szénhidrátból.
-
Linkelte már valaki? 11 év eltelt, de még mindig nagy kedvenc
Fogyózol? -
Jack72
aktív tag
"Bármennyi zsírt és fehérjét megehetsz, nem fogsz hízni!" a túlzott fehérje- és zsírfogyasztás is káros.
Ami a mozgást illeti: ha mozgok/sportolok többet eszek, ha inaktív vagyok nem kell a kaja. A szervezet kontrolálja magát.
Amikor covidos voltam, három hét alatt 6 kilot fogytam.You're a disease and I'm the cure
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 2042
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Minden ami hőszivattyú
- Fűzzük össze a szavakat :)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Politika
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook