Új hozzászólás Aktív témák
-
Polllen
nagyúr
Könyvet még nem láttam, megbízhatobb adat az étkezésről is inkább csak az 1900-s évek után van.
A 30-s években 30kg körül volt /fő/év a húsfogyasztás, 85-re meg valami 75 kg-ra ugrott. A disznó volt a legolcsóbb, ez terjedt el, de ez csak a szoci rendszer.
Az biztos, hogy mivel a hús mindig is drága volt, a korábbi őseink valószínűleg ugyanúgy nem ettek annyi húst, nem volt nekik. (Legalábbis a parasztságnak, a nemesek más "tészta", de belőlük lényegesen kevesebb volt.)
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Polllen
nagyúr
Az inzulin inzulinreceptorokon keresztül kötni tud a test egyes sejtjeihez (máj-, izom- és zsírsejtek) és kis pórusokat nyit a sejtmembránon, amin keresztül sejtek a glükózt fel tudják venni. - [link]
Az inzulin nem szállít semmit."Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Polllen
nagyúr
Azt kell megérteni kezdésnek, hogy a cukorbetegség egy kóros állapot. A 2-s típusnál erre oda kell figyelni, mert az inzulint nem a szervezet állítja elő.
De mi a helyzet mindenki másnál? Teljesen figyelmen kívül hagyod, hogyan működik a szervezet normális állapotában...
Olvass utána.
-
Polllen
nagyúr
Erre én már az #560-ban reagáltam, az nem cáfolat, hogy ismételgeted. A kör bezárult.
Jack72
Az fiatalon is megterhelő, a cirkadián ritmus felrúgása mindig következményekkel jár, csak fiatalon jobban ellenáll a szervezet.[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Ha ennyire érted, akkor minek írsz ilyeneket?
"Az utóvacsora fontos amúgy, csökken az esélye a reggeli cukorszint ösztönös helyreállításának, vagyis nem akarod édességgel indítani a napot."
"Ezt a biztosant azért gondold át, nemcukorbetegként is megérezheted reggel, ha távol volt az előző napi utolsó hami - a vázolt folyamatot is felülírva akár.""Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Polllen
nagyúr
"Ezt a biztosant azért gondold át, nemcukorbetegként is megérezheted reggel, ha távol volt az előző napi utolsó hami - a vázolt folyamatot is felülírva akár."
Érdemes akkor utánanézned az időben korlátozott étkezés mikéntjének.
Pl. [link]Ha ugyanitt rákeresel, láthatod hogy még a cukorbetegeknél is vizsgálták ezt, de mivel az egy betegség, orvossal egyeztetve, felügyelet mellett érdemes a diétát megtervezni, módosítani. (És igen, segített lejjebb vinni ott is a vércukor szintet.)
"Minőségi alvás, egyáltalán, alvás... jó, akinek összejön."
A kialvatlanság túlevéshez vezethet...
Ha fogyókúrázol, de nem alszol eleget, kevesebbet fogyhatsz..."csak hát közbe jön az élet, a stressz"
Stressz kezelésre sok módszer van. A legjobbak ingyen. (Pl. légzőgyakorlat, mozgás)"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Polllen
nagyúr
"Az utóvacsora fontos amúgy, csökken az esélye a reggeli cukorszint ösztönös helyreállításának, vagyis nem akarod édességgel indítani a napot."
Ezt így általánosságban mire alapozod?
Amennyire tudom ébredéskor a vércukor szint megemelkedik, hiszen csökken a melatonin szint, elkezd nőni a kortizol és az adrenalin. Így a szervezet több glukagont bocsájt ki, hogy legyen elegendő energia az ébredéshez. Amíg a szervezet jól működik, addig az inzulin megfelelően szabályozza a vércukor szintet.
Szóval reggel biztosan nem azért akarsz enni, hogy a vércukor szinted "helyre jöjjön". Főleg hogy ébredés után az inzulin érzékenység kifejezetten rossz, ezért a finomított szénhidrátot (amcsi narancslé, gabonapehely) kerülni is kellene.
Amúgy azért is szokták ajánlani, hogy alvás előtt 3 órával ne egyen már senki, mert akkor biztosabb a nyugodt alvás. (Ugye az egészséges életmód egyik pillére a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.)
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Egyrészt érdemes x időként rendes labort csinálni. Én azt mondom évente, az egészségbiztosítóm 2 évente finanszíroz ilyet csak, ha nem orvos rendeli el, speciális diéta esetén pedig itt is volt már a fél éves ajánlat.
Másrészt most csak arról volt szó, hogy az ételek sorrendje hogyan hat a vércukor szintre. Ehhez csaptam hozzá, hogy maguk az ételek is eltérő reakciót váltanak ki emberenként, uh aki ilyesmire kíváncsi és a kutatások mellé szeretne saját tapasztalatot, annak nem biztos, hogy rögtön a 24 órás vércukor szint mérés kell. Lehet minden étkezés előtt és utána 1,5 órával nézni egy vércukor szintet és eldönteni, hogy az adott étel vagy sorrend jó-e neki vagy sem.
Vércukor mérésből amúgy nem fogod - szerintem - tudni megmondani, hogy van-e IR vagy sem.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Egyébként a vércukor szintet te is tudod otthon mérni, relatíve egyszerűen. Étkezés előtt mérsz 1 vércukor szintet és étkezés után 1,5 órával. Így láthatod hogy melyik étel, melyik sorrend mit okoz.
Nyilván bb0t által viselt eszköz jobb, de átlag embernek elég lehet a 2 mérés is.
-
Polllen
nagyúr
-
Polllen
nagyúr
Nem kell tippelni, a cikkben pl. van egy ilyen kutatás linkelve.
De van ilyen is a világban, csak 3 Tour de France-t nyert.
Azzal, hogy low-carb eszik és sokat sportol, lényegében az ideje nagyrészében ketozisban van.Amúgy mielőtt rám sütnék, hogy bu és bá, én mindenkinek a tápanyagban gazdag étrendet ajánlom és az egyéni céljai szerint egyen ehhez megfelelő mennyiségű energiát, kerülve az ultrafeldolgozott ételeket és a finomított szénhidrátot.
És olyan szélsőséges és speciális diétákat, mint a ketogén diéta csak orvosi felügyelet mellett végezzen. (Orvosi felügyelet az is, ha évente elmegy legalább 1 értelmes labort csináltatni.)Apollyon
Messze nem tökéletes, de lehet jobbat linkelni.[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz Hieronymus #347 üzenetére
Jogos, az egyes típust elfelejtettem említeni.
-
Polllen
nagyúr
"Imádom" ezeket olvasni:
"A szénhidrát kb méreg, gyulladásokat, cukorbetegséget, és magas vérnyomást okoz, nincs rá szüksége a szervezetednek."
"Májad visszapótolja a glikogént pihenés alatt zsírból+fehérjéből."
A glikogén szerinted mi? Hát bizony szénhidrát, és nem, a májad nem akar megölni...
Ahogy az édesanya sem, amikor anyatejjel táplálja a csemetét.Általánosságban még mindig nem igaz, hogy a szénhidrát az méreg. A szervezetnek szüksége van rá, ezért képes előállítani kis mennyiségben.
Cukorbetegséget a szénhidrát folyamatos túlevése tud okozni. Még ha arról beszélgetnénk, hogy a nyugati étrend mennyire túltolja a finomított szénhidrátokat és az ultra feldolgozott ételeket, amik túlevésre is késztetnek, megérteném az ilyen kommenteket, de így általánosságban eldörrenteni egy ilyet.Nagyon kis eséllyel lesz bármi bajod a szénhidráttól, ha szezonálisan és természetes formában eszed mértékkel. (Pl. zöldség, amikor terem)
Illetve ha már gyulladások. A zsírszövet okoz gyulladást.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Folyamatosan ismételgetem, csak nem nagyon tudsz/akarsz olvasni:
Ezt te írtad még mindig:
"Viszont ha csak húst eszel akkor életben maradsz, és megszűnik minden civilizációs nyavajád."A tesco-s csirkemell és a "kizárólag esőverte füvet legelő vagy szálas takarmánnyal etetett marhák alacsony deutériumtartalmú alkatrészei" is húsoknak számítanak, nem mindegyiket eszed. Meg hát a "csak húst eszel" részt is megtárgyaltuk.
Mindenesetre tudod mit, nem érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
"Ha csak húst eszel életben maradsz."
Innen indultunk. És csak kibújt a szög a zsákból, hogy te sem mered bevállalni, amit terjesztesz.
Én ezt írtam:
"Ott az emberek fogyasztanak tojást (ami tele van tápanyaggal és vitaminnal) és belsőségeket"Ha ezt úgy értelmezed, hogy a tojás az belsőség, akkor komoly gondjaid vannak a magyar nyelvvel, váltsunk másik nyelvre?
-
Polllen
nagyúr
Hacsak színhúst eszel (meg nyilván semmi vitamin, elektrolit és egyéb táplálék kiegészítőt), akkor nem carnivore diétán vagy. Ott az emberek fogyasztanak tojást (ami tele van tápanyaggal és vitaminnal) és belsőségeket, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség.
Persze, ha van évente jó laborod és tényleg csak színhúst eszel, akkor hallelulja!
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Szeretném felhívni a figyelmed, hogy a hús az csak izom meg zsír. Ha azt eszed, meghalsz.
Ha az állat nagyobbik részét megeszed, tehát nem csak az izomszövetet, hanem a zsírt, a belsőségeket, az inakat, na akkor maradsz életben...
Az emberek zöme már akkor sokkal egészségesebb lenne, ha betartaná azt az egyszerű elvet, hogy egyszerre nagy mennyiségű szénhidrátot nem eszik zsírral. Mert ez tényleg nem nagyon fordul elő a természetben.
Helyette mindig csak a szélsőségek...
(Amúgy a ragadozók is ösztönösen tudják, hogy melyik belsőség a legértékesebb.)
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
-
Polllen
nagyúr
high-fat diet (HFD, n = 10: 55 % fat/25 % saturated fat/27 % carbohydrate)
27 % szénhidrát... Hogy jött ki ebből, h a zsír a baj? Itt van egy kombináció, ami a gondot okozhatja...
Amúgy sem javasolt nagy mennyiségű zsír és szénhidrát egyszerre történő fogyasztása, hacsak nem hízni akar valaki. Miért? Mert a szervezetben van egy sorrend, hogyan használja fel az energiát. Amíg magas a vércukor és az inzulin szint, a szénhidrátot használja.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
Ez nem ilyen egyszerű. Ketogén diétán is lehet hízni. A bevitt energia mennyisége igen is számít.
Úgy is lehet fogyni, hogy csak gyorsan felszívodó szénhidrátot eszel, csak nem érdemes, mert komoly hiánybetegségek fognak kialakulni.A vércukor szint nagyjából állandó szinten tartása (ami igazából inkább azt kellene, hogy jelentse, hogy ne legyenek benne nagy kiugrások - ~1,5 mmol - egyik irányba sem) abban segít, hogy ne alakuljon ki zabálhatnék, ha nagyon beesik, illetve a zsír raktárak teljes elérhetetlensége, ha magas a vércukor és emiatt az inzulin szint.
A csak kalóriaszámlás - szerintem - ugyanolyan túlegyszerüsítés, mint a nem kell szénhidrátot enni és lefogysz.
Számít, hogy mit eszel, mikor eszed, milyen a napi aktivitásod és az általános egészségi állapotod.
Lakatos Pétert tudom ajánlani mindenkinek, akit érdekel közérthetőbben, tudományos kutatásokkal megtámogatva, hogy hogyan lenne érdemes enni és mozgoni. (Persze vannak mások is a témában, de ez egyszerűen hozzáférhető magyar nyelven, rengeteg dolog ingyen.)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Gitáros topic
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- OTP Bank topic
- Hardcore pizza és kenyér topik
- AliExpress tapasztalatok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest